login |

Supernatural: vége a 6. évadnak

2011. 05. 21. 20:27 - Írta: Bruzsy

115 hozzászólás | kategória: 2010/11 finálék, kritika,

És íme, itt a vége egy olyan évadnak, amit legjobban a hullámzó jelzővel tudnék leírni, és amiből inkább az a pár kiemelkedő rész fog megmaradni, mint az egész. Hogy jobb volt-e a szezon, mint az elhúzott ötödik? Jót tett a sorozatnak az újítás, a mitológia bővítése? Nehéz megmondani, talán lehetetlen is.

spnfin4

Az biztos, hogy a dupla finálé is olyan volt, mint a szezon: egyszer jó, egyszer rossz, valamint csupa remek ötlet, amit aztán az érdektelenség fonalára sikerült felfűzi. Spoilerekkel folytatom a tovább után – dupla hosszúságban, mert hát elvégre nem egy, hanem két részt is láttunk. Ráadásul az évadról összességében is meg lehet fogalmazni a véleményeket.

Igazából a két rész közül a második volt fényévekkel jobb, az elsőt inkább rossznak nevezném. Azt a promónézők már tudhatták, hogy H. P. Lovecraft tiszteletét teszi a sorozatban, és sokakkal ellentétben én örültem ennek, mert nem az író világának megerőszakolását, hanem remek ötletek tárházát láttam a dologban. Erre mit kaptunk? Párszor megemlítették a nevét, merthogy át akart jutni a túloldalra néhány követőjével együtt. Hogy miért? Hogy megtudja, mi van ott.

Igen, az az ember, aki olyan szörnyeket teremtett, akiknek már a megjelenésétől is megőrül a világ összes lénye, úgy dönt, hogy kíváncsiságból bekukkant. Hatalmas, ötlettelen hülyeség lett így az egészből, nem értem, miért nem lehetett volna ezt egy random szektával eljátszani. Még humor se épült rá. Az pedig, hogy megint előrángattak egy mellékkaraktert, akiről hirtelen kiderült, hogy egy túloldalról érkezett lény, hát könyörgöm. Oké, már kinyírtak mindenkit, de ez így duplán erőltetett volt.

spnfin7

A Lisa és Ben-szál pedig végképp megkoronázta az amúgy gyenge epizódot, hiszen a két karakter eddig se volt más, mint az állandó akadály, amit be lehet hozni a történet lassítására. Komolyan azért izgultam a rész során, hogy ne éljék túl a kalandot, mert akkor végre Dean megszabadul ettől a tehertől. Aztán rájöttem, hogy egy olyan világban, ahol megjön egy angyal, és feltámaszt mindenkit, a halál nem megoldás. Ezzel az írók is tisztában lehettek, ugyanis máshoz folyamodtak: memóriatörlés. Ez az! Mert ha ezután bajba kerülnek, akkor már azt se tudják, kitől kérjenek segítséget!

Eskü, fogtam a fejem, mert bár szép és érzelgős volt Dean búcsúja (a második rész be is mutatta, hogy még mindig fényévek vannak a Jensen és Jared színészi képességei között), mi akadályozta meg Crowley-t abban, hogy kettő perccel a kórházból való távozás után újra elvigye a kis családot?

spnfin6

Ezek voltak a résszel az alapvető problémáim…, mondhatni az egész résszel alapvető problémám volt. Szóval ne is vesztegessük az időt, térjünk inkább rá a második epizódra, ami már sokkal jobb volt. És bár lehet, hogy a rajongókat jobban érdekelte az a kérdés, hogy lesz-e Carry On a rész előtt, mint hogy Castiel túléli-e az évadot (bevallom, engem is), mégis az utóbbi volt az igazán érdekes.

A rész két szálból épült fel: Sam küzdelméből az elméje rendberakásáért és az angyal-démon páros megállításából. Az első jelenlétét alapvetően nem értettem: olyan volt, mintha az írók leültek volna a finálé előtt a szobában, és hirtelen rájöttek volna, hogy hoppá, az évad egész első fele Sam lélektelenségéről szólt, hozzuk már vissza, úgyis lóg a levegőben. Castieltől – még az igazi, Crowley-val együttműködő Castieltől – teljesen karakteridegen lépés volt a gát lebontása, hiszen nem csak egy egyszerű hátráltatásról volt szó, ez konkrétan Sam életébe is kerülhetett volna.

spnfin8

Az álomvilág és a darabokra szakadt elme amúgy remek koncepció volt, el is néztem volna még egy ideig, ha kicsit jobban le vannak fektetve az alapszabályok és egy ha Jared egy picivel többet lett volna képes nyújtani. De így sajnos mire beindult volna, már véget is ért, igazi káoszban. Például nem értettem meg, hogy melyik Samnek kell szurkolni: ha valamelyik darab halála után az beleszáll a gyilkosába, akkor nem mindegy, hogy ki nyer? LélekSam és LélektelenSam küzdelméből így vagy úgy is egy NormálSam lett volna, akinek utána találkoznia kell MegkínzottSam-mel.

Cserébe a másik oldalon már nem kellett ennyire húznom a számat. Castielnek csak megjött az esze (vagy inkább sose ment el?) és elzavarta a zsírosbödön mellől a Pokol Királyát, és nem felejtette el, hogy Crowley se most jött le a falvédőről, van neki is pár trükk a tarsolyában. A Raphaellel való összeállás kimondottan meglepett, jó kis fordulat volt, mint ahogy az is, hogy Cas kicsit megcsavarta a dolgokat a vérrel, és egyedül nyitotta ki a Pugatórium kapuját. Aztán Raphaelnek annyi, Crowley karakteréhez hűen balra el, mi pedig ott találjuk magunkat egy földöntúli hatalommal felruházott Castiellel. Aki utána a világ új Istenének nyilvánítja magát. És akkor itt a cliffhanger, folytatás következik pár hónap múlva.

spnfin9

Igazából az egész Castiel-árulásnak három lehetséges végkimenetele volt. Az egyik, hogy Casnek van még egy nagy, titkos terve, amit utána leleplezve a fiúkkal társulva együtt állítják meg Crowley-t és vetnek véget a polgárháborúnak. A második, hogy Castiel ugyan kinyitja a kaput, legyőzi a főkolomposokat, majd visszaereszti a lelkeket, amit aztán vagy túlél, vagy nem. És a harmadik, hogy Cas lesz a hetedik évad főgonosza. Azt kell, hogy mondjam, ebben volt a legtöbb potenciál már előtte is, és végül örülök, hogy ezt választották.

Akit mindenképp ki kell emelnem a fináléból, az Misha Collins. Eddig is remekül játszotta a szerepét, de a lélekmerítés után teljesen látszott rajta, hogy egy mennyire átalakult Castiellel állunk szemben. Mintha csak Lucifert láttam volna benne, ugyanazok a manírok, a hangsúlyozás, remek volt, és igazán beleborzongtam, hogy mire lehet vajon képes ezek után.

spnfin5

Nagyon sajnáltam, hogy megint végeztek egy kedvenc karakterrel: Sebastian Roché Balthazarja minden jelenetet feldobott, amiben megjelent a szezon során, és mivel a visszatérése óta Crowley takarékon égett, ő szolgáltatta a legjobb momentumokat. És bár ez nem a 24, ahol senki se halott, amíg nem láttad a hulláját, azért bízom benne, hogy a szárnyak mellőzése azt jelentheti, hogy még visszatérhet. Crowley szerencsére túlélte, így Mark Sheppard még garantáltan szerepelni fog a későbbiekben, ez legalább egy kis vigaszt jelent.

És hogy mi lesz Castiellel? Igazából két út áll nyitva az írók elől, a két válasz arra a kérdésre, hogy mitől kattant be kedvenc angyalunk. A hatalomtól, vagy a sok gonosz, Purgatóriumból származó lélektől? Ha az előbbi, akkor nincs mese, végezni kell vele, akármennyire is sírnak a rajongók. Ha utóbbi, akkor szólhat a hetedik évad Cas megmentéséről is. És valószínűleg erre számíthatunk, nem elég tökösek Sera Gamble-ék a másik út meglépéséhez. Illetve van még egy apró kérdés: vajon Isten mit szól mindehhez? Eddig szépen meghúzta magát a háttérben, néha-néha közbelépett, ha valami nagyon rosszul kezdett alakulni, de a konkurenciát már ő se nézheti tétlenül.

spnfin10

Igazából ebben a részben se Bobby-nak, se Deannek nem volt sok szerepe, csak a passzív megfigyelői voltak a hatalmasok játszmájának. És ez volt a fő hibája a hatodik évadnak is: a srácok csak sodródtak az árral, ha épp jött egy nagyobb szikla, kicsit megpróbáltak oldalra evezni, de egyébként nem sok beleszólásuk volt a történésekbe. És igazából ez a probléma már a negyedik évad óta jelen van. Mert beláthatjuk: az angyalok még mindig túl erős figurák ahhoz, hogy mellettük Winchesterék labdába rúghassanak az események alakítása szempontjából

Az évad másik problémája pedig a túlzott következetlenség volt. Főszálat nem láttunk ebben a szezonban – igazából 5-6 részes mini történetekből épült fel az egész, amikből később előrángattak egy-egy elemet. Ha ezt a végtelenig elhúzott főszálú ötödik évaddal szembeállítjuk, mindenképp előrelépés, de itt pedig már átestek a ló túloldalára. És bár a végén megpróbálták az évad minden elemét összerakni, hogy lelepleződjön a nagy összeesküvés, ez nem igazán sikerült. Eve például nekem még mindig nagyon lóg a levegőben, mint ahogy Sam lélekgondjai is csak a bonyolításnak voltak jelen.

És akkor ehhez jöttek még olyan apró hülyeségek, amik eléggé mitológia-erőszakolónak tűnhetnek, legyen az maga a Purgatórium gondolata, a csontégetés, az alfák meg a temérdek új teremtmény (apropó, erre se kaptunk magyarázatot, hogy miért kezdtek hirtelen előkerülni).

spnfin2

Összegezve egy inkább felejthető évadot láthattunk, jópár érdekes megoldással, de valahogy hiányzott belőle az igazi erő. És bár idén nem fogom a falat kaparni szeptemberig (bár ha eszembe jut a szegény Impala, rötön másképp gondolom), mégis azt kell mondanom, hogy pozitívabban állok hozzá a sorozat folytatásához, mint egy éve. A potenciál még mindig megvan, most már csak jó lenne kihasználni.

115 hozzászólás Ne habozz!

Pesza - 2011. 05. 21. 20:49

Én azt hittem évad közben, hogy az Eve szál lesz a fő fonal. De tetszett, hogy az angyalokat hozták előtérbe. Az évadzáró nekem kicsit furcsa volt, mert azt hittem, hogy egy hosszú rész lesz nem pedig kétszer egy. A Sames rész annyira nem jött be de érthető miért rakták be. Lisa a gyerekével meg tényleg csak szenvedés volt. Ami jó az az amit Castiellel csináltak. Amúgy Castiel meg kb. annyira konkurencia Istennek mint én valamelyik Klicskonak. Azért mert ő a legerősebb kiskakas az udvarban még nem hinném, hogy Isten vetélytársa lenne. Ezektől függetlenül kellemesen csalódtam az évadban. Azt hittem, hogy Lucifer után már csak mélyrepülés lehet a sorozat, de tévedtem.

Csipi - 2011. 05. 21. 20:50

Nah ja, kicsit logikátlan, mert Dean attól még emlékezni fog rájuk, ergo zsarolni ártani ugyanúgy lehet velük…

eClipse - 2011. 05. 21. 20:51

Nagyon jó lett a kritika!

Nagy részével egyet is értek. Pl. én nem néztem meg a részek előzetesét, de miután láttam az első epizódot a kettő közül, nem igazán értettem, hogy most miért is kellett ide Lovecraft? Azt hittem, hogy Cthulhu lesz a következő évad főgonosza a semmiből (hál’ Istennek nem ő lett).
Engem mondjuk nem zavart soha a Lisa+Benes szál, én bírtam őket (meg amúgy is a Lisa-t játszó színésznő túl jó nő:)), ettől függetlenül nem lesz elviselhetetlen a hiányuk (amúgy sem lehet tudni, lehet, hogy visszahozzák még őket). Viszont Balthazart tényleg nem kellett volna megölni, ez hiba volt szerintem is. Castiel főellenséggé tétele pedig teljesen logikusan következett onnan, hogy összeállt Crowleyval. És ezt viszont jól megoldották szerintem: a jellemén egyre inkább érződött, hogy gondok vannak nála, éppen ezért jobb lenne, ha a 7. évadban kiderülne, hogy nem a purgatóriumi lelkektől lett gonosz, hanem mert “eladta a lelkét”, a hatalomvágya miatt.

mortalus - 2011. 05. 21. 20:56

Egy szar évad után egy szar évadfinálé dukál, amit meg is kaptunk. A sorozat innentől lejjebb már aligha süllyedhet. Most már azért szurkolok, hogy kaszálják.

Bruzsy - 2011. 05. 21. 20:57

mert te olyan gyenge vagy, hogy nem tudod kaszálni magadban?

Speedi - 2011. 05. 21. 21:00

Én tátott szájjal néztem ahogy a kedvenc karakteremből fő gonoszt csináltak…

Speedi - 2011. 05. 21. 21:04

Szerintem Cas nem gonosz hiszen kérte Istent hogy küldjön valami jelet hogy mit tegyen.Tanácstalan volt és az általa ítélt legjobb döntést hozta meg.

Deana - 2011. 05. 21. 21:07

eClipse,
én nagyon remélem, hogy nem az lesz, amit te remélsz ;) Nem csak mert attól egy világ dőlne össze bennem, hanem mert szerintem az annyira karakterhűtlen lenne, hogy elmondani nem lehet. Castiel annak idején a sokkal kisebb “hatalmat”, a szabad akaratot sem akarta, nem hogy Istennek lenni, legalábbis szerintem. Biztos, hogy a viselkedésére nem száz százalékban az a rengeteg gonosz lélek az ok, mert már akkor is furcsa volt, amikor még nem voltak benne, de… inkább a kétségbeesés, és az egyedüllét ment az agyára, mint a hatalomvágy.
Nem mondom, brilliáns egy húzás volt ez Castiellel, csak épp azt kívánom, bár ne Castiellel történt volna. Ezek után már nem lesz ugyanaz a karakter, és én ezt nagyon sajnálom. Csak azt remélem, hogy nem fogják 1-2 rész alatt letudni az egészet a hetedik évadban, mert én azt akarom, hogy rendbehozzák a dolgot, nem azt, hogy megöljék, a Halál elkaszálja, vagy hogy az “igazi” Isten (aki amúgy sztem egy mocskos son of a bitch) szóljon bele.

cat - 2011. 05. 21. 21:08

Érdekes, h a korábbi évadokra inkább az volt jellemző, hogy a finálé előtt egy random MOTW részt kaptunk minimál főszállal, most viszont nagyon szépen összefüggött a két epizód. Sam lélekproblémája elég kézenfekvő szál volt a fináléra, sajnálom, hogy egy kicsit súlytalannak tűnt. Nem feltétlenül Jared játéka miatt, hanem mert ahhoz képest, milyen rémképeket festettek róla, mi fog vele történni ha “leomlik a gát”, hát, úgy tűnt, meg sem kottyant neki a dolog.

Ez a memóriatörlés nekem sem tetszett. Nyilván valahogy ki kellett írni Bent és Lisát, úgy, hogy ne haljanak meg (az azért kicsit erős lett volna). Én remélem, többet nem látjuk őket, mert kezdem unni, hogy csak azért rángatnak vissza régi, jó karaktereket, hogy aztán legyen kit kinyiffantani. Ja, és még ezzel kapcsolatban annyit, h nem igazán értettem, hogy Dean a maga múltjával hogy felejthetett el legalább egy vacak nyakláncot adni a “családjának” démoni megszállás ellen?!

Misha egyszerűen remek volt, ehhez nem is tudok többet hozzátenni. Az évad értékelésével is egyetértek. Sztem a következő évadban a “mentsük meg szegény Cast, nem tudja, mit cselekszik” irányba fognak elindulni. Igaz, eleinte nem örültem neki, mikor már lehetett látni, hogy ő lesz az évad végére az ellenség, végül is egész jót hoztak ki belőle és tényleg van benne potenciál.

Leoben - 2011. 05. 21. 21:11

Kibeszélőben volt egy feltevés hogy a Halál majd jön mert feltűnik neki hogy megváltoztak a dolgok. Remélem így lesz és helyrepofozza majd Cas-t.

winnie - 2011. 05. 21. 21:15

amellett egyébként, hogy misha collins nem lesz állandó a 7. évadban (ami nem jelent semmit, ez igazébül csak titulus kérdése, szereplhet többet is ettől), fontos infó:

“Two other names familiar to Supernatural fans however will be back – creator Eric Kripke and executive producer Ben Edlund. Gamble assures us that despite being left off a CW press release touting next season, Kripke and Edlund are hard at work on the seventh cycle. “Their titles have changed,” she explains. “There are a lot of technical and contractual reasons that people’s titles change that don’t necessarily reflect their level of involvement or commitment to the show. … They’ve been in the [writers] room with me every day this week.””

OFF és költői: sorozatrajongóként ez a legnagyobb fehér folt számomra, hogy ki mikor és miért executive producer, co-executive producer, meg associate producer meg sima producer – és, hogy aki exec. volt, az miárt lesz co…, stb.

mirelitkacsa - 2011. 05. 21. 21:21

Remekül időzített írás, épp most fejeztem be. Külön jó pont, hogy nincs értelmetlenül lehúzva az évad…

…ami egyébként tényleg hullámzó teljesítményt nyújtott, a két évadzáró csigalassan telt, egészen az utolsó 20 percig, amikor beindultak a dolgok. Egyet kell értenem, Misha Collins végig zseniális volt. Egyébként vicces, még jó 20 perccel Balthazar megölése előtt pont azt írtam Twitterre Castiellel kapcsolatban, hogy “Légyszi, légyszi, légyszi, állj át a sötét oldalra!” Remélem ez lesz a hetedik évadban. Imádom a karaktert, de a gonoszak mindig is jobban vonzottak – Lucifer is hiányzik, annyira jó arc volt.
Az a Sam álmodik a személyiségeivel dolog érthetetlen, honnan jött ilyen hosszan, az elsőben meg a Lovecraft utalásra kb. úgy reagáltam, mint Dean.

A Carry On My Wayward Son meg örülök, hogy maradt. Jó volt hallani. Messze az a szeptember.

Deana - 2011. 05. 21. 21:22

Az, hogy Misha már nem series regular, szerintem két okból van így. Egyrészt, anyagi szempontból. Ebben az évadban az volt, fix fizuval, miközben szerintem összességében kevesebbet szerepelt, mint Jim Beaver, aki recurring guest starként “órabérben” kapta a pénzt. Kicsit elbaltázott lépés volt egyáltalán series regulart csinálni Mishából, tekintve, hogy végül mennyire nem “vették igénybe”. Másrészt, Mishának van egy websorozat-projektje, a Divine, ahol ő az egyik creator, ráadásul ott van a 8 hónapos kisfia is…

Bruzsy - 2011. 05. 21. 21:24

winnie: misha státusza ebben az évadban is érdekes volt, hivatalosan regular, gyakorlatilag inkább recurring, mert amikor nem szerepelt a részben, akkor a neve se jelent meg sehol – tényleg nem jelent semmit ez itt.

Kripke visszatérése szerintem borítékolható volt, legalábbis amennyire nem tudott semmit se dobbantani idén – scriptig se jutott ötlettel, a Sandman befuccsolt. Edlund eddig is co-exec producer volt, valószínűleg itt annyi lesz az újdonság, hogy felkerül Kripke, Gamble és Singer mellé negyediknek.

a státuszváltozád meg mindig is káosz volt. :P

schray - 2011. 05. 21. 21:24

Castiel egész viselkedése gyerekes és karakteridegen volt. Megbocsátanám a középszerű történetmesélést, a széteső cselekményt, a logikátlanságokat meg az időhúzást, mert valóban, a hangulat -ha meg is kopott- még megvan és még mindig vannak zseniális momentumok, amik miatt az egészet félvállról venném és azt mondanám, hogy igen, egész jó volt az évad, de… de nem volt az, mert Castiel nem ilyen. És oké, hogy Misha Collins hozta a figurát, de igaz ez? A folyamatos gondterhelt arc azért még nem egy nagy teljesítmény. Le a kalappal a színész előtt, mert tökéletesen karakteridegen szerepet írtak neki és abból kihozta a maximumot, de ennyi.
És ez a “benne van a rossz, a fejében benne” alapfelállás engem nagyon bosszant. Sam nem önmaga, Castiel nem önmaga, Dean nem önmaga, meg kell menteni, blablabla… áh hagyjuk már, kit izgat, hogy nincs lelke, vagy hogy egymillió lelke van, menjenek szörnyek után, hozzanak be érdekes és igazi gonoszt, aki folyton kibabrál velük, aztán jó mérgesen epic-fenekeljék el a fináléban, ezt kéne…

Nem azt mondom,hogy nagyon gyenge volt, de ez az egész Castiel köré írt dolog rossz volt és elvett az egészből, mert a mellékszálakkal is pont az volt a baj, hogy a mellékkarakterek nem voltak elég kedvelhetők vagy kidolgozottak, hogy érdekeljen mi történik velük. Erre most az egyik legfontosabb szereplőt csavarják ki gyökerestől a sorozat talajából. És ez a nagy baj a supernaturallal, mert ahogy Bruzsy írja, az alkotók nem elég tökösek ahhoz, hogy meglépjék a Castiel a főgonosz szálat, de abba meg folyton beletalálnak, hogy olyan fordulatokat lépnek meg, amelyek alapból rengetnék meg a karakterek dinamikáját, de utána mégis megpróbálják eladni ugyanúgy a dolgokat, mintha semmi sem történt volna az első évad óta és az emberek egy apokalipszis, többszöri halál és túlvilágjárás után is csak árnyalatnyikat változnak a személyiségükben és az egymáshoz való viszonyukban, vagy legfeljebb évadról évadra gondterheltebb arcot vágnak…

És a rockzene is hiányzik. :(

Személy szerint várom a következő évadot, de lesz több új sorozat is hasonló témában és kitudja, hogy alakulnak a dolgok…

eClipse - 2011. 05. 21. 21:26

Deana:

Örülni én sem örülnék neki, mert nagyon megkedveltem Castielt az utóbbi 3 év alatt, de ha ár ebbe az irányba mentek el ebben az évadban, akkor inkább legyenek következetesek az írók. Az viszont érdekes húzás lenne, ha Isten próba elé állította volna ezzel Castielt, hogy ő legyen az angyalok vezére Michael után. Már persze, ha feltételezzük, hogy tényleg a purgatóriumi lelkek miatt lett olyanná, amilyenné, de belül harcol velük (magával?).

bob - 2011. 05. 21. 21:32

Ó f*ck , Balthazar-t miért kellett megölni?

Meg most ennek így mi értelme lenne? Castiel egy csettintéssel elintézett egy másik angyalt, akkor Sam-ék hogy tudnának akármit is csinálni ellene?

mirelitkacsa - 2011. 05. 21. 21:35

http://www.youtube.com/watch?v=WPDmuWHZ5Ug
Így viccesebb Cas nagy bejelentése XD

cat - 2011. 05. 21. 21:43

schray: érdekes dolgokat írsz, de nem hinném, hogy karakteridegen volt a Castiel vonal. Ha a 4. évad első felében felbukkant Cas-re gondolsz, akkor persze, de ő már rég nem ugyanaz. Mint ahogy Sam és Dean sem ugyanaz, mint az elején volt. Nem árnyalatnyit, hanem nagyon sokat változtak mindannyian. A karakterfejlődés egy sorozat velejárója, és ha van valami, amibe én személy szerint nem tudok belekötni, akkor az, ahogy ezt a készítők alakították eddig. Tény, hogy most köbö ugyanaz történik Castiellel ami Deannel történt a 4. évad hatására, és én a mai napig szomorú vagyok amiatt, hogy mennyire megváltozott Dean karaktere. De logikátlanságot nem látok ebben, sőt, én azt gondolom, semmi jelentős karakteridegen motívum nem volt eddig a sorozatban, mert erre láthatóan nagyon figyelnek az írók.

Tso - 2011. 05. 21. 21:49

Szerintem átlagban az évad kicsit ratyi volt, de az utolsó ~4 rész nagyon tetszett, és ezáltal tutira folytatom a 7. évaddal.

combrader - 2011. 05. 21. 21:50

cat:
“milyen rémképeket festettek róla, mi fog vele történni ha “leomlik a gát”, hát, úgy tűnt, meg sem kottyant neki a dolog.”

Ez még simán lehet egy érdekes történet a következő évadban. Mert, nem 100%-os volt Sam, mikor a fiúk után ment. Ez látszott is rajta.
Összességében hullámzó volt, nincs mese, ennél jobban nem lehet leírni, de én inkább emlékezek a 10/10-es részekre, mint a hullámvölgy alsó ágában tanyázó epizódokra.

Bruzsy:
az “apró hülyeségek” címszó alatt van pár dolog, amit még bőven megindokolhatnak a következő évadban, de megléphetik azt is, hogy leszarnak mindent és akkor tényleg marad a címszó.

Oldern - 2011. 05. 21. 21:52

Megjegyzés: De, láttunk főszálat. El volt rejtve. Végig zajlott az egész angyal-polgárháború, végig az volt a célja a Castiel/Crowley párosnak, hogy lelkeket szerezzenek. Ebből Dean/Sam valóban csak 3-4 “minisztorit” érezhetett, de a néző, pláne ha netán most átgondolja, akkor reálisan láthatja, hogy végig a szeme előtt zajlott a setup arra, ami végül történt. Végig. Tehát én úgy vélem, hogy egy fő szál volt, ügyesen elrejtve, hogy ne legyen annyira egyértelmű, mint eddig.

BDJG - 2011. 05. 21. 21:56

Nagyon jó írás lett és egyet is értek vele gyakorlatilag minden ponton. Szerintem ideje lenne Winchesteréknek is visszatérni a normál vadászathoz és hagyni ezt az egész nagy mitológiát. Monster of the week-el jobban járna mindenki.

Apróság:
“ha valamelyik darab halála után az beleszáll a gyilkosába, akkor nem mindegy, hogy ki nyer?”

Nem volt azért mindegy. Ha pl. lélektelen Sam megöli normált, akkor belekerül a normál emlékei és tudata, de ő marad a domináns, azaz az ő “személyisége” lesz a felszínen, ha Sam felébred.

Bruzsy - 2011. 05. 21. 21:59

Oldern: de épp ez az, hogy ezt próbálták veled elhitetni, hogy ez itt mind egy nagy-nagy terv része volt. Hát egy fenét. Eve megjelenését se a C&C tervelte ki, ők már csak kihasználták azt. A lélek dolognak se volt semmi köze ehhez. Az angyal polgárháborúnak pedig végképp köze se volt az elrejtettséghez, az végig az orrunk zajlott, Cas elvileg el volt vele foglalva, de ennyi, nem tudtunk meg belőle semmit se azon kívül, hogy Raphaellel kicsit emberkedtek.

Nem volt ez szépen lefektetve, hanem a végén azt mondták, hogy ez volt mindennek a hátterében.

cat - 2011. 05. 21. 22:11

combrader: persze, teljesen egyértelmű, hogy Sam lélekgondja jelentős szál lesz a következő évadban. Én igazából arra gondoltam, hogy az én benyomásom szerint amint megölte az egyik énjét, annak az összes emléke és tapasztalata azonnal beleszáll, tehát azonnali hatást kéne kifejtenie szerintem, nem késleltetettet. Egy hasonlattal élve: ha felforrósodott testtel a hideg vízbe ugrasz, és épp nincs mákod, akkor ott azonnal leáll a szíved, nem fél óra múlva…

hales - 2011. 05. 21. 22:14

Hát, nagyon kíváncsi vagoyk, hogy fogják Castiel történetét folytatni, a 7. évadban! Nekem tetszettek a részek, a második persze jobb volt. Balthazart nagyon sajnáltam, de mivel az angyalszárnyakat valóban nem mutatták, bennem is él a remény, hogy még visszatér! Misha játéka egyszerűen számomra lenyűgöző volt! Hihetelnenül jól hozza a karaktereket. Eddig is tetszett, de ebbe a mostani epizódban érződőtt igazán!
Tényleg messze még a szeptember! :(

schray - 2011. 05. 21. 22:35

cat: a sokak által méltatott Castiel által narrált rész miatt gondolom… az aki ennyire támaszkodik barátokra és az Istenére, nem viselkedik így, még ha cserben is hagyják…

najó, elismerem: kicsinyes emberek vagy a gyerekek képesek megrészegülni ennyire a hatalomtól,de egy több száz éves angyal?! Én ennél méltóbb, agyafúrtabb történetet vártam Castielnek, ha már mindenképp a sötét oldalra állítják, ami alapvetően nem halva született ötlet. Egy sokkal árnyaltabb, sokkal komplexebb motivációval kellett volna elérni ezt, nem ilyen kamu, mondvacsinálttal. Az évadot a Sam lelkés szarakodás helyett felépíthették volna teljesen Evere, és fokozatosan részenként eltávolítani Cast a testvérektől, akár úgy, hogy végül az ö hibájuk legyen ez a végkifejlet… sokkal hitelesebb lett volna és a MOTW is jobban működött volna.

Nessa - 2011. 05. 21. 22:36

Hát, úgy látom, itt most egyedül leszek a véleményemmel, de nem baj, már megszoktam :D
Lehet, hogy néhány helyen ellentmondok magamnak, még nem igazán jutottam dűlőre a fináléval kapcsolatban.

Lisáék védtelenül hagyása eléggé szarvashiba volt Dean részéről, de ettől függetlenül örülök, hogy így zárták le, jobb lehetőség nem igazán jutott eszembe, ők pedig nem kellettek ide…

A Lovecraft-dolgot nem értettem. Ennyi erővel akárkiről szólhatott volna, bár én a munkásságát sem ismerem, szóval inkább csnedben maradok.
Ellie purgatóriumi származása jó húzás lett volna, ha előtte kicsit többet megtudunk róla, mert így ennek sem láttam sok értelmét.
Összességében szerintem nem volt rossz rész, csak megalapozatlan fordulatok voltak benne.

Dean és Cas jelenetei tetszettek, nem tudom, miért, de jó volt látni, hogy Cas próbálkozik, hogy szeretné, ha melléállnának, mert szüksége van rá és fontosak neki.

Nekem egészen bejött Sam magával való kergetőzése, és Jared játékával sem volt gondom, szerintem jól csinálta. Azt viszont nem értem, mi volt ez a nagy hype a fal leomlása körül, ha ilyen gyorsan összerakta magát. Ez főképp azért zavar, mert engem érdekelt ez a szál, és szívesen látnám még szenvedni egy kicsit. (Hú, milyen egy lelkivilágom van nekem, hogy ezt kívánom a kedvenc szereplőmnek.)
Balthazar halála… Kár érte, ha valóban ennyi volt, szerettem. De. Abban egész biztos vagyok, hogy nem olyan sima halála volt, mint a többi angyalnak. Én a szárnyakat nem is figyeltem, de amit Castiel mondott (I’ll always have you – vagy hogy volt), abból valami olyasmire következtettem, hogy az ő lelkét is magába olvasztotta, vagy valami.
Castiel. Nem igazán tudom elmondani, mit gondolok róla. Nem tartom őt gonosznak, szerintem egyszerűen csak… besokallt attól, hogy senki nem bízott benne, senki nem értette meg, mit miért tesz, ugyanúgy, mint Sam a 4. évadban, ő is azt hitte, hogy az irányítása alatt tartja a dolgokat, nem gondolta, hogy ilyen hatással lesznek rá a lelkek. És hogy nem is akar “visszaváltozni”, azt annak a számlájára írom, hogy a saját személyisége teljesen elveszett a sok ki tudja, micsoda között, vagy megőrült tőlük, vagy valami más beszél belőle, de ez semmiképp nem az a Castiel, aki akárcsak a rész elején is volt.
Hogy ő legyen a főgonosz… Hát, nem tudom, hogy szeretném-e. Nekem úgy tűnik, ez a mániám, de azt például tök jól el tudom képzelni, hogy egy idő után nem tudja kontrollálni a rengeteg magába szívott lelket, és egyszerűen “szétesik”. És a végén megint önmaga lesz. És aztán meghal, de jóként.
(Még jó, hogy nem én írom a sorozatot, mi?)
Nagyon tetszett Misha, az utolsó jelenettel annyira felhúzott, hogy kedvem lett volna kivágni a monitort az ablakon.
Reméltem, hogy nem ez lesz a vége, túlságosan szeretem a kissé szerencsétlen, “I don’t understand that reference” Castielt, hogy ezt az újat el tudjam fogadni, de kifejezetten érdekel, hogy merre indulnak tovább.
Crowley szerintem önmagát adta. Olvastam több olyan véleményt, hogy a tökös démontól nem ezt várták volna, de szerintem sosem volt egy bátor valaki, tulajdonképpen folyton menekült, tartott a “nagyoktól”.

Fura egy évad volt ez, hiányzott belőle az összetartó erő, ami a korábbiakban megvolt, mert hiába állt az első évad MOTW részekből, ott is volt egy nagy átívelő szál, ami valahogy összefogta az egészet, itt pedig nem. De ettől függetlenül nem mondom, hogy jobb lett volna abbahagyni. (Utáltam volna, ha ott fejeződött volna be a sorozat, ahol az 5. évadnak vége lett.) Nekem nem lett volna jobb, szívesen néztem, és fogom a következő évadot is. Gondolom, egész máshogy állok ehhez a sorozathoz, mint az itt kommentelő emberek nagy része, más szemszögből nézem, elvakultabb vagyok, és néha a netes fandomot és a színészeket jobban szeretem, mint magát a sorozatot, stb.
De én legalább jól szórakoztam. :)
Gondolom, azért tudták, hogy kap még egy évadot a sorozat, mert el nem hiszem, hogy ezzel a “befejezéssel” hagytak volna itt minket végleg.

Pocok - 2011. 05. 21. 22:36

Nem értek egyet. Sőt… nagyon nem értek egyet:
Szerintem az első rész volt jobb fényévekkel. Szerintem a Lovecraftes húzás zseniális volt… ahogy te is íród: “Igen, az az ember, aki olyan szörnyeket teremtett, akiknek már a megjelenésétől is megőrül a világ összes lénye, úgy dönt, hogy kíváncsiságból bekukkant.”
Mondom… szerintem zseniális volt.

A második fele meg egy fillér volt. Nagyon rossz volt… Ez a szétszakadós dolog… mondtam is magamnak közben… ” na jó… legalább megtudjuk, mi történt vele odalent”. De baszki nem. NEM TUDJUK MEG. EZZEL TELJESEN ÉRTELMETLEN LETT SZÁMOMRA A RÉSZ.

Maga az egész évad szerintem jó volt: Azért volt jó, mert még a felénél sem nagyon tudtad, hogy milyen irányba mennek el. Nagyon tetszett ez. Azt hitted, hogy végig alfázni fognak… aztán meg jött az anya… Szóval nagyon fordulatos volt. Nekem bejött.

Anachel - 2011. 05. 21. 22:37

Kétségtelenül a leggyengébb évadot tudhatjuk magunk mögött. Igazi rajongóként azért az utolsó néhány rész nagyon közel állt a szívemhez. Reménykedtem is egy mindent elsöprő évadzáróhoz, de csalódnom kellett. Csak mélyebbre süllyedtek. Sam-et rendkívül utálom, de Dean és Cas meg a játékuk eddig mindig megmentették az egész sorozatot a szememben. De hogy így elintézni valakit, mint most Castielt? És még büszkék is rá hogy karakterfejlődés meg ilyenek. Egyszerűen gusztustalan lett a végére. És ha valóban főgonosz lesz a következő évadban akkor sztem tényleg jönni fog a kaszás.
Összeségében függőként örülök hogy van még ez a sorozat, de a negyedik évad lezárása óta véleményem szerint csak lefelé ível az a csillag. :(

Oldern - 2011. 05. 21. 22:46

Bruzsy: ez a pesszimista hozzáállás imho, én láttam mögötte a koncepciót. Nem reális az, hogy beledobáltak karaktereket és eseményeket, aztán az utolsó részre összeültek, hogy na srácok, para van, nincs semmi ötlet, ömlesszünk kis hinteket aztán legyen valami.

Egyértelműnek tartom, hogy úgy mentek bele az évadba, hogy volatile power balance, emelkedjen ki Cas és Crowley (de a végére inkább Cas), ezt pedig egy új power harassolásával érjék el, ami Sam/Dean orra előtt fog lezajlani, nekik meg közben megvan a saját gondjuk. Meg volt ez szépen rendezve, max nem hiszed el nekik – de az meg, mint mondottam, meglátás dolga. Szerintem jó volt :)

Deana - 2011. 05. 21. 22:49

schray,
pont az a gond, hogy Castielnek nem volt kire támaszkodnia. Ettől zakkant be már a lelkek előtt is, nem attól, mert ő hatalmat akart, vagy akármi mást…

cat - 2011. 05. 21. 22:54

schray: sztem pont hogy van egy jó adag gyerekesség az angyalok jellemében :) De mindegy, nem ez a lényeg. Azért nem értünk egyet, mert a Bruzsy által felvetett két lehetőség közül te az egyiket, én a másikat gondolom. Lehet, hogy tévedek, de nekem meggyőződésem, hogy Castiel a milliárdnyi szörny lelke miatt változott ekkorát. Mégpedig azért, mert tényleg teljesen Lucifer karaktere ugrott be róla az évadzáró végén. Nem csak amiatt, ahogy Raphaellel végzett, de nem lehet véletlen ez az egybeesés sem. Annyira homlokegyenest más, kegyetlen és kiszámíthatatlan lett, hogy Dean ezt azonnal levágta és iszonyúan megijedt tőle.

Anachel: nagyon kicsi a valószínűsége, hogy Castiel valódi főgonosz lesz, pont a nézők miatt. Sztem inkább áldozatnak fogják beállítani. És itt nem arról van szó, mennyire tökös Gamble, egyszerűen ez a racionális megoldás. Nagyon jól tudják, h Castiel egy fanfavorit karakter, és egyszerűen nem engedheti meg magának a sorozat, hogy jelentős nézőszámot veszítsen azzal, ha ténylegesen beállítja a rossz oldalra.

Lexalice - 2011. 05. 21. 23:07

Véleményem szerint az egész évad olyan volt, mint egy normál EKG: voltak stagnáló részek, amit csak kávéval lehetett fogyasztani, meg voltak olyanok, hogy legszívesebben bevertem volna egyet szegény monitornak a nagy izgalomban. Pitty… Pitty…pitypiritypiritypirity… Pitty… Pitty…
Kusza volt, ez tény, de nem haltunk bele: kibírtuk, mert szeretjük. És innen küldetik a csók és ölelés Jensennek és Mishának, akik nagyon ott voltak a szeren az alakításukkal. Komolyan, frenetik volt. És még nem jár a kasza. Majd akkor, ha a kövi ellenség Húsvéti Nyúl lesz. Na majd akkor. :)

gisss - 2011. 05. 21. 23:13

Nekem Casről a Watchmenes kék ember jutott az eszembe. Az ő nyugodt hanghordozása.
Csak nem tudom hogy fognak tudni a háta mögött konspirálni, most a pár részben is nehezen ment nekik, pedig akkor még csak angyal volt.

Maxim - 2011. 05. 21. 23:19

mirelitkacsa: LOL

Pocok: Hogy Lovecraft-tal példálózzak Sam eseténél, szerintem azért sem tudhatjuk meg mi történt igazán vele, mert ha megpróbálnának valamit nekünk előadni, hogy mi volt az a nagy szenvedés, akkor lehet hogy csak fanyalognánk. Jobb meghagyni ilyen Lovecrafti homályban, hogy ‘annyira szörnyű volt, hogy az egyszerűen leírhatatlan…’

Az évados kibeszélőben már leírtam, de nekem baromira fáj, hogy ezt tették Cas-szel amióta megjelent én őt nagyon bírtam… az értetlenségével egy nagy szórakoztató és szerethető karakter volt és együtt Dean-nel meg zseniális. (Ha már Dean sajna megváltozott annyira, hogy magában ne legyen annyira fun). Szóval nem akarom gonosznak látni, remélem megmentik.

Netti - 2011. 05. 21. 23:20

Nagyon tetszik ez az összegzés, pont leírt mindent, amit én is gondoltam.
Például mielőtt elkezdtük nézni, azt mondtam a hugomnak ” Remélem a Carry on-nal fog kezdődni!” és bejött. Ez fontos volt szerintem, és jó, hogy benne volt. Én alapjában véve Cas párti vagyok. Szerintem Misha rettentő jól játssza ezt a szerepet, de nekem eszembe sem jutott, hogy megölik. Vagyis eszembe jutott, de nem gondoltam komolyan, hogy meglépik. És nem is tették, és ennek nagyon örülök.
Én egész évad alatt sajnáltam szegényt, mert én úgy láttam, hogy nagyon elkeseredett. De én mellette álltam, még akkor is, mikor kiderült, hogy Crowley-val is lepaktált. Mert megértettem, hogy miért tette.
És a végén, mikor közölte, hogy ő lett az új Isten… Na akkor bámultam magam elé, hogy WTF? Mégis mosolyogtam, mert látom ebben az izgalmat, hogy vajon mi lesz. Én hajlok rá, hogy megteszik Cast gonosznak, legalábbis az évad első felében. Hiszen közölte, hogy vagy meghajolnak előtte, vagy meghalnak… De alapjában véve, ha Cast megtennék végleges főgonosznak, akkor azzal szerintem elrontanák őt. Mert mindig is ő volt a tiszta Angyal (kisebb kilengéseket félretéve), olyan, akit elképzelnek az emberek, és én is. Alapjában véve én minden részt vártam, bár tény, hogy nem olyan a sorozat, mint az elején, de én szeretem így is…
Ami viszont megfogalmazódott bennem: Hol van Chuck? Csak nekem nem esett le, vagy tényleg annyi volt, hogy eltűnt az előző évad végén, és slussz… Egy próféta csak így huss? Én vártam, hogy felbukkan. Érdekes…
A lényeg a lényeg: jó volt olvasni az összegzést, és a hozzászólásokat… köszönöm! :)

winnie - 2011. 05. 21. 23:27

“winnie: misha státusza ebben az évadban is érdekes volt, hivatalosan regular, gyakorlatilag inkább recurring, mert amikor nem szerepelt a részben, akkor a neve se jelent meg sehol – tényleg nem jelent semmit ez itt.”

igazából azért lehet gázos, ha castiel nem marad állandó szereplő, mert így bármelyik sorozatba hívhatják vendégszerepelni, akár több részre is, mivel nem kötik a supnathoz, pilotban lehet benne jövő tavasszal, talán sorozatot is kap, stb. és én mindig utálom, ha nem a az írói kreativitás szabja meg a sztorit, hanem egyes színészek időbeosztása.

szóval csak ezért gondolok arra, hogy olyan terveik vannak, amiket korlátozott jelenléte mellett is megvalósíthatnak, de persze, ha ráér, akkor fogják használni.

Beth - 2011. 05. 21. 23:36

Jó összefoglaló :)
Tényleg gyenge évad volt… De én mégis szívesen néztem, megvoltak a maga fénypontjai :D
Ja igen, a rockzenét én is hiányolom.

Még valami: egy pár SNfantól hallottam már ezt az elmúlt 12 órában, hogy Cas magába olvasztotta Baltazár lelkét… most mindenkinek itt is felhívom a figyelmét: AZ ANGYALOKNAK NINCS LELKE.
legfeljebb az lehet hogy Cas egy hamis pengét használt, amikor leszúrta Baltazárt, hogy így megvédje őt.

amúgy ha Deanre azt mondjátok, amatőr, amiért egy vacak megszállás elleni nyakláncot nem tudott adni Lisának és Bennek, akkor mit mondtok egy arkangyalra és a pokol királyára, hogy szagról nem ismerik fel a kutyavért, amikor a falat pingálják vele? LOL :DDD

kacsababa - 2011. 05. 21. 23:46

…két válasz arra a kérdésre, hogy mitől kattant be kedvenc angyalunk. A hatalomtól, vagy a sok gonosz, Purgatóriumból származó lélektől?

Szerintem pedig az első, a hatalom részegítette meg. Már Sam agyában a blokkoló falat is ezért szedte le, mert már akkor elvakította a hatalom, hogyha az összes lélek az övé lesz, akkor semmi visszacsinálni a dolgokat és ez igazolja a tetteit.

Shana - 2011. 05. 22. 00:44

Én nem értem miért gondoljátok, hogy Castiel lesz az új főgonosz??? Sztem Dean és Sam az…. éljen soká Isten XDDD YEAH

Shana - 2011. 05. 22. 00:50

Winnie: Misha szerepel most a Divine-ban is és ha jól tudom producere is meg is vagy mi nemtom… mondhatni nem nagyon ér rá. Emellett többször megjegyezte már, hogy nem akar több időt tölteni a supnattal, ez persze lehet, hogy hülyeség, mert mikor mond Misha valamit is komolyan? XD
Lényeg, hogy elég elfoglalt.

Kvikveg - 2011. 05. 22. 00:51

“Reméltem, hogy nem ez lesz a vége, túlságosan szeretem a kissé szerencsétlen, “I don’t understand that reference” Castielt, hogy ezt az újat el tudjam fogadni, de kifejezetten érdekel, hogy merre indulnak tovább.”
+1 :(

Az, hogy nem vettek eszre, hogy kutyaver, az tenyleg amator…
En soha nem szoktam logikailag elemezgetni ezeket, nem is gondolok ra, de itt mar nekem is feltuntek ezek, eleg zavaroak. Sam problemajara szanhattak volna kicsit tobb idot.
Valahogy zavaros salata volt az egesz.

Balthazart sajnalom, eleinte nem szerettem, de kellemes valtozatossagot jelentett ebben az evadban. Remelem elokerul valahogy.

mortalus - 2011. 05. 22. 01:31

@Bruzsy:
Egy szóval sem írtam, hogy tovább nézem. A kommentem alapján azt hittem ez világos.

kacsababa - 2011. 05. 22. 01:33

Az, hogy nem vettek eszre, hogy kutyaver, az tenyleg amator…

De észrevették, épp akkor, csak az épp elég volt Castielnek, hogy elvégezze a saját rituáléját. Winchesteréknek meg ott kellett lenni, mert elméletben mégiscsak róluk szól a sorozat. :)

Lajoska67 - 2011. 05. 22. 02:09

Szerintem gáz, hogy a végén nem volt semmi, még egy pofon se, csak álltak, mint az a bizonyos a lakodalomban. Egyébként azt azért valószínűsítettem, hogy ha eddig nem is volt Isten szereplő, vagy ezen évad vagy a következő évad már kell, hogy szerepeltesse, hiszen most már nincs hova feljebb lépni. De ez így akkor se volt túl jó megoldás. A 21. rész meg tényleg fos volt.

Amúgy az milyen, hogy Sam álmában (a lelkében) találkozik a lelketlen változatával? Igen csúnya logikátlanság volt!

uhu - 2011. 05. 22. 08:32

Castiel gonosszá válásának van még egy lehetséges magyarázata. Mi van, ha a megnyitott kapun keresztül gonosz lelkek, sőt, esetleg egy bizonyos gonosz lélek szállta meg? Esetleg az a gonosz istenség, amire a Lovercroft-sztori kapcsán hivatkoztak.
A 7. évadban erre majd rájönnek a fiúk és így igyekeznek majd megmenteni Cast.

Nessa - 2011. 05. 22. 08:52

@Lajoska67: és ez miért is logikátlanság? az álom egyenlő a lélekkel vagy… ? A különböző személyiségei találkoztak egymással.

Desmond Wallace - 2011. 05. 22. 09:04

Ez volt eddig a legrosszabb Supernatural finálé. Majdnem visszaesett a színvonal az évad elejire.

Egyáltalán nem dolgozták ki előre ezt az évadot, csak közben dobálóztak az ötletekkel, aztán visszafelé magyarázkodtak.

Castiel meg az új Isten? Ez nem WTF, hanem egy hatalmas tökön rúgása a karakternek. Teljesen mindegy, hogy mivel magyarázzuk ezt a pálfordulást.

Nem tudom, hogy mit akarnak kihozni a 7. évadból, de egy olyan premierre lenne szükség, mint anno a 4×01 volt.

Az az igazság, hogy csalódtam.:(

“Sam lélekgondja jelentős szál lesz a következő évadban”

Szerintem nem, mivel Castiel egy csettintéssel rendbe tudja hozni.

Balthazar halála meg szintén súlytalan, mivel akárkit vissza lehet hozni ebben a sorozatban. Lehet, hogy Isten, az igazi, most éppen őt támasztja majd fel, hogy jól seggbe rúgja Castielt.

Mann - 2011. 05. 22. 09:26

Végre egy jó írás évadzáró fronton, gratula.

Azt hiszem ezzel ellentétben egy közepes évadhoz egy elégtelen befejezés járt, idáig az évadban a legrosszabb, meg a sorozatban is. :(

zoreen - 2011. 05. 22. 09:27

Én csak Balthazar-t kérem vissza, mint a legkirályabb arcot Crowley mellett, különben nagyon-nagyon dühös leszek Castiel-re, és az se fog érdekelni, ha a 7. évadban esetleg kinyírják. Köszönöm.
(Kb. 6/10 az évad egyébként, jó-jó, de ha nem lenne, nem hiányozna.)

kevin - 2011. 05. 22. 09:45

Gyenge évadzáró, gyenge évad.

mirelitkacsa - 2011. 05. 22. 09:50

Egyébként Castiel mindig is labilis személyiség volt. A 4. évad elején Isten engedelmes kicsi katonája, aztán szépen lassan elkezd a srácok mellé állni, apuci eltűnik, majd világos lesz, hogy nem is érdekli az apokalipszis, aztán a testvérei ellen kell fordulnia, elveszti az erejét és egy icipicit kezdő alkoholista lesz, csalódik Istenben, majd végül visszahozzák nagyobb erővel.
Lucifer és Michael a ketrecben, Gabe halott (elvileg, jómagam hiszek abban, hogy még mindig tanúvédelem alatt tartja magát), Raphael meg át akarja venni az uralmat. Szerintem Cas esetében ez a szélsőség már-már várható volt.
De ez csak a saját kis elméletem, simán támadható :)

Peti - 2011. 05. 22. 09:59

Érdekes volt ez a finálé. A legnagyobb veszteség számomra Balthazar, mert eszméletlen jó karakter, a másik kedvenc, Crowley mellett. A hetedik évadban szerintem előkerül majd Michael és Lucifer. Végülis Rafaelt most megölte Cas, ezért Michael eléggé berághatott (persze, csak ha tudja), és elvileg nála is elpattanhat a cérna annyira, hogy esetleg összeálljon Lu-val egy kis Cas-üldözésre. Meg ahogy emlékszem, hiába van bezárva Lucifer, eléggé paráztak tőle az angyalok, ergo a hatalma sem lehet kevés. Igazából nem tudom, hogyan lehetne folytatni a sorozatot. Arkangyalokat egy csettintéssel likvidáló Isten-class (bocs, ezt muszáj volt :D) karakter ellen mit lehet tenni? Mindent lát, hall, mindenhol ott van. Izgi lesz.

tibi0512 - 2011. 05. 22. 10:13

Baltazar:(
Miért kellett kinyírni , nem láttam sok értelmét..Cas rossz útra sodródását se növelte sokkal…:(

Ultra(: - 2011. 05. 22. 10:30

Peti: Azért az nem úgy van, nem fognak össze fogni Michaelék ahhoz túl arrogánsak :D

energy - 2011. 05. 22. 10:49

Balthazar halálát sajnálom, cthulhu eljövetele hiányzott és ezek után remélem Castielnek fájdalmas halála előtt lesz ideje megbánni, amiket tett. Szerintem mélyebbre süllyedt még Lucifernél is. Annak ellenére, hogy azt mondták a hatodik évadban újrakezdik,végül folytattak mindent onnan, ahol abbahagyták. Ezek után remélem Balthazart visszahozzák, hiszen ebben a sorozatban minden megtörténhet.

Maxxid - 2011. 05. 22. 11:04

Erre az évadra is azt mondták, hogy nem állandó, mégis volt elég sokat Castiel, meg előtte se volt minden részben, de fog még szerepelni bőven, legalábbis a cliffhanger előrevetíti.

atis - 2011. 05. 22. 11:37

Érdekes évadzáró rész volt, egy iszonyat gyenge 45 perces elő-valamivel.

‘Érdekes, h a korábbi évadokra inkább az volt jellemző, hogy a finálé előtt egy random MOTW részt kaptunk minimál főszállal, most viszont nagyon szépen összefüggött a két epizód’

Mi volt az összefüggés ? Dean lezárja a múltat a nagy csata előtt, jajdejó ? Nem értem miért nem lehetett leadni múlt héten az első részt, de kb. az évad utolsó harmadába bárhová befért volna.

Az évadzáróval kapcsolatban, amikor megláttam, hogy Kripke írta megörültem, ehhez képest szerintem nagyon gyenge epizód volt tőle. Megöljük Baltazárt, mert csak (az egész beszélgetése Cas-szel, a blöff baromi gyenge volt és nem is illett a karakterhez), Castiel az isten, mert nincs jobb ötletünk ?

Mi lesz a 7. évadban ? Keressük Istent, mert Castiel ellen nincs más ? Pszihológust fogadunk egy megkattant angyal mellé ?

Nagyon kíváncsi vagyok rá, de semmilyen elvárásom nem lesz inkább, úgy nem fogok akkorát csalódni.

r3ynardthefox - 2011. 05. 22. 11:39

Igyekeztem minden kommentet végig olvasni, de úgy látom h a Fegyverekről már mindenki szépen elfeledkezett, pedig hát egy időben arról is volt szó h akinél a fegyverek, azé a háború. Ezzel mondjuk tökéletesen alá lehet támasztani azt h az írok csak sodródtak és dobálták az 5leteket, és aztán meggondolták magukat. Bár szerintem lehetséges h vmi megoldást fognak jelenteni a 7. évadban, és azok után fognak menni a fiúk hátha segíthetnek vagy legyőzhetik vmeikkel Castielt. De azért az akkoris durva h már senkinek eszébe se jut ez a szál, lehet vmi angyali elmetrükk van a dolog mögött…:D

Nessa - 2011. 05. 22. 11:41

‘“Sam lélekgondja jelentős szál lesz a következő évadban”

Szerintem nem, mivel Castiel egy csettintéssel rendbe tudja hozni.’

Ja, csak nem biztos, hogy meg is teszi.

Oldern - 2011. 05. 22. 12:08

atis: Mi lett volna az összefüggés. Katalizátor a Crowley vs Cas vs Sam/Dean harchoz.

mx - 2011. 05. 22. 12:53

Ritka, hogy egy kritikával ilyen szinten ne értsek egyet… kb semmivel sem tudok azonosul abból, amit mondtál :) de sebaj, tetszett egy ennyire más véleményt hallani (olvasni)…

Szerintem az első része zseniális volt a finálénak… jensen eszméletlenül szívszorongatóan tudja hozni ezt a karaktert… A második picit filler jellegű volt, de vhogy én mindig minden percét élvezem ennek a sorozatnak, ami igen nagy szó nálam, mert én gyakorlatilag már minden más sorozatot, amit valaha néztem elkaszáltam…

Misha baromi jól hozta Castiel szerepét és az utolsó 2 mondat talán az egyik legerősebb zárójelenetté tette nekem ezt a részt a supnat szezonokat nézve… Én rohadtul izgulok érte az tuti! (

Röviden, baromira várom az új szezont!!!

Beth - 2011. 05. 22. 13:04

Shana – 2011. 05. 22. 00:44 – LOL :DDDD

Mondjuk én csak azt nem értem, Jared Padalecki színészi játékával mi bajotok van :D
Most nem védeni akarom, csak kérdezem, hogy lehet ezt észrevenni, mert én pl. nem látom mi a rossz nála. Persze az, hogy Sam karakterét sosem szerettem, nyilván lealacsonyítja őt a szememben de magyarázzátok meg légyszi :D

matula - 2011. 05. 22. 14:31

Na végre, a legjobb SupNat kritika amit eddig olvastam a junkien. Tökéletesen egyetértek vele.

winnie - 2011. 05. 22. 14:43

maxxid: az eddigi infok alapjan nem.

Kat - 2011. 05. 22. 15:02

Hű, végigolvastam az előttem szólókat.
Azokkal a kevesekkel értek egyet, akiknek tetszett.
Sam harca saját magával, szerintem nagyon jó volt, győzött a jobbik! Minden nagyobb sorozatban vannak ilyen “győzd le a magadban levő gonoszt” részek, itt is ezt kaptuk. Hisz ott van benne a Samcifer,soullesSam és meggyötört Sam is. De most Sammy, aki igencsak rossz állapotban ment a fiúk után, szóval közel sem lehet tudni,hogy megúszta-e egészségileg a saját csatáját. Jared meg nagyon jól adta a karakter, 3 Samet láthattunk, s nem csak a ruha különböztette meg őket!
Castiel meg ugyan úgy viselkedik, mint az 5.végén Samcifer. Hogy istenféleség lenne? Háááát, akkor is a rosszabbik féle…de az igazi Isten, ezt nem fogja hagyni.Misa különben hol így néz, hol úgy, hát nekem nem tűnik nagy színészi teljesítménynek.
Bobby és a 900 éves nő.Vajon Bobby miért nem vett észre semmit anno? Mindenki elveszít valakit ebben a sorozatban, nem lehetnek boldogok…
Dent viszont sajnálom. Jensen szívszorító alakítása az ismét elveszítettem valakiket jelenetnél! Le a kalappal! Igaz, azt,hogy Lisa és Ben agyát kimosták? Na és? Igaz, amit írtok, attól még Deant lehet velük zsarolni.
A sorozat nekem olyan 4/5 volt, az évadzárók is hozták.
Várom, mi lesz a 7.évadban, hagytak sok kérdést, remélem írnak is hozzá történetet.

Maxxid - 2011. 05. 22. 16:11

Winnie: meglátjuk, bár kizártnak tartom.

Phoebe - 2011. 05. 22. 16:25

Én kiakadtam a végén, de általánosságban tetszett, ahogy az előző évad is.
Apró kérdés, érdekesség.
Azt mondják, a purgatóriumba mennek a természetfeletti lények a haláluk után.
Most akkor Gabriel, Balthie, Azazel, Alistair, Zachariah, Uriel, Anna, meg az összes ott partizik Castielben? XD Nem azért, de vicces elképzelni. (és lassan születhetnek meg a crackficek, hogy az összes szövegel Casnek az elméjében, khmkhm)

Egyébként morcos vagyok, Edlund mondta évad elején, hogy visszahozzák Gabrielt. Igen, én képes vagyok ezért morcolni. Mondjuk végig abban reménykedtem, hogy a végén Balthie fütyörészve elővesz majd egy nyalókát és balra el.

Aki még nagyon böki a csőrömet: Adam. Tudom, a fandom 90%-a nem törődik vele, de az egész show arról szól, hogy a család ez első, az mindenek fölött áll, a féltestvérükre meg egy rohadt félmondatot pazaroltak az egész évadban?! Amikor ugye Dean megpróbált volna érte is egyezkedni Halállal, és azóta nulla említés. Szegény kölyöknek az egész bűne annyi, hogy az apját John Winchesternek hívták. Ezek után megette egy szörny őt is meg az anyját, meghalt, feltámasztották, elhitették vele, hogy ő a kiválasztott, majd megkínozták, megszállta egy arkangyal, hozzávágtak egy molotov koktélt, majd lezuhant a pokolba. És Sammyvel ellentétben ő még MINDIG odalenn van. Félreértés ne essék, nem akarom, hogy legyen egy harmadik Winchester a hátsó ülésen (bár nem tiltakoznék, de belátom miért nem lehet), csak annyit, hogy hozzák ki, és tolják fel a mennybe, hogy békében nyugodhasson végre.

Azt hiszem hirtelen ennyi.

energy - 2011. 05. 22. 16:57

Azt mondják, a purgatóriumba mennek a természetfeletti lények a haláluk után.
Szerintem csak a szörnyek. Vérfarkasok stb. Angyalokkal, démonokkal nem tudom mi lesz haláluk után.

Nellas - 2011. 05. 22. 17:08

Általában egyetértek a kritikával, egy dologban nem, mégpedig Cas karakterváltozásának jóságában. Színészileg persze nagyon a helyén volt, Misha remek színész, de nekem úgy összetörték a szívem ezzel a váltással, mint talán a Dean-ét. Abban reménykedek, hogy nem az igazi Cas az, aki a legvégén beszélt, hanem valami csúnyaság a Purgatóriumból vette át az uralmat benne. Igaz, Casnek még így is sok van a rovásán (a fal lebontása, Balthazar megölése, egyáltalán az egész Purgatórium-kinyitós ötlet). Nehéz lesz neki megbocsátani, Dean nem tudom, képes lesz-e egyáltalán, bár amiket már elnézett Sammynek, annak fényében talán Casszel is megbocsátó hangulatban lesz.

Amit el tudok képzelni, hogy a 7. évad legelején vagy legvégén megoldódik az egész probléma, és bármennyire fáj is ezt így leírni, de remélem, Cas hősi halála lesz a megoldás…

Színészi játék: teljesen egyetértek Bruzsyval, Misha és Jensen még mindig magasan verik Jaredet, akit amúgy imádok, és nagyon édes ember, meg Samet is szeretem, amikor a régi Sammy, de hát sajnos a bonyolultabb kihívásokkal szemben üres tárral áll. Sebastian Roché és Mark Sheppard zseniálisak, Gabriel volt még ilyen erős karakter. Nagyon remélem, hogy Balti visszatér valahogy, valamilyen formában, akár egy visszaemlékezés erejéig.

Nellas - 2011. 05. 22. 17:20

Többen írták, hogy Cas viselkedés fura volt, logikátlan. Nos, szerintem ha belegondolunk, hogy őt eddig tulajdonképpen folyton csak ki és felhasználták (igen, még Dean és Sam is, sőt), az Istene elhagyta, vagy csak ritkán mozdítja érte a füle botját, hát én is ki lennék akadva. Cas tényleg olyan volt ebben az évadban, mint egy zavarodott gyerek, ahogy Dean is mondta a 20. részben. De csodálkozunk ezen? Az angyalok nem arra lettek teremtve, hogy saját döntéseket hozzanak, őket vezetni kell, Cas fölött most nem volt kontroll. Plusz ott volt neki végig Crowley, aki folyamatosan hülyeségeket sziszegett a fülébe, és szegény Cas, aki nincs hozzászokva a kísértéshez, be is dőlt neki alaposan.

A végére szerintem egy makacs, akkor is az lesz, amit én akarok, hisztis kölyök lett belőle, aki mindenáron igazolni akarta a tetteit, és minden észérvnek ellenállt, amivel Dean előhozakodott.

Ez szomorú dolog, de ha belegondolunk, Cas karakterében benne volt attól kezdve, hogy először segített a Winchester tesóknak az angyalokkal szemben. Vagy erre futhatott tovább, vagy a The End-ben vázolt bukott, drogos ex-angyal felé. Ő túl jó ahhoz a sok szarsághoz, amin keresztül kellett mennie, nem bírta kezelni, ennyi.

Rose4Emily - 2011. 05. 22. 17:28

Lesújtóan szar évadzáró. Még egy kaszát is befontolok.

lasss - 2011. 05. 22. 18:12

nekem akkor is tetszett, de érdekes dolgokat írtok :)

Kvikveg - 2011. 05. 22. 19:04

Hm, kivancsi lennek, hogy jelenlegi formajaban Castiel mit tudna kezdeni Luciferrel.
Most, hogy ezt az otletborzet vegigolvastam, kivancsi vagyok a kovetkezo evadra. :)
Remelem nem szurjak el.

Deana - 2011. 05. 22. 19:12

Nellas,
na azért Dean nem vitte túlzásba az észérveket, vagy a törődést, mint olyan ;). Meg kellett volna hallgatnia Cast, mielőtt ítélkezett. Szerintem inkább ő viselkedett kicsit hisztis gyerekként, nem Castiel. Cas inkább egy megtört, kétségbeesett, talajt vesztett, fáradt személy, aki csak azt akarja, hogy vége legyen végre. Persze, közrejátszott a dologban némi önteltség is, de nem az volt a döntő faktor. Ráadásul, abszolúte nem mondhatjuk, hogy önző céljai lettek volna, sőt.

Könnyű Cast hibáztatni, amiért rossz döntéseket hozott, de az a helyzet, amibe belekerült… Tételezzük fel, odamegy Deanhez, elmondja neki mi van. Dean úgyis elküldte volna, mert ő akkor gyászolt, teljesíteni akarta Sam akaratát, satöbbi. Talán még rá is segített volna Crowley ügyére ezzel, meggyorsítva a folyamatot. Ha esetleg valami csoda folytán mégsem ezt tette volna, akkor mégis mit tudtak volna tenni Rafaellel és a követőivel szemben? Mit változtatott volna Dean a dolgon? Végeredményben nagyon is valószínű, hogy ugyanide, a Purgatórium kinyitásához és Godstielhez lyukadtak volna ki, csak legalább Deannek lett volna még egy oka lyukat lelkizni az agyunkba az évad alatt, az meg kinek kellett volna?

mirelitkacsa - 2011. 05. 22. 19:36

Nellas: Végre valaki egyetért velem :D

Egyébként Gabrielt is vissza kéne hozni, tegye csak helyre Castielt. Még mindig nem hiszem el, hogy ennyire hülye lett volna. Esélytelen. Ne már. *Újranézi az 5×19-et.*

chulo - 2011. 05. 22. 23:40

Na most fejeztem be az évadot. Még csak most kaptam rá a Supnatra, kb 1 hónap alatt daráltam le az elejétől kezdve.
Sajnos nem kellett volna már ezt az évadot elkezdeni, az az érzésem.
Bocs előre is, ha kapkodó lesz, de így éjfél körül már nem pörög úgy az agyam

A készítők beleestek abba a hibába amibe pl. a SG1 is, hogy mindig űberelni akarják az előző részt.
Az 1. évadban még egy mezei szellemecske is egy egész résznyi munkát jelentett a srácoknak. Egy démon megjelenése meg csodaszámba ment. Aztán bejöttek az angyalok, a démonok azok turista busszal jönnek fel az alvilágból és egy-egy akció során tucatjával nyírják ki őket. Azt nem tudom ki vette észre, de pl. a latin szöveges kiűzés is mennyit egyszerűsödött a sorozat elejéhez képest. Akkor még nem igazán volt elég egy húsz szavas versike, hanem felolvasták a fél bibliát mire nagy nehezen ki tudták űzni a démont.

Egyre nagyobb és nagyobb dolgokat akarnak bele szőni a történetbe. Miután magát a Sátánt is seggbe rúgták, igazából ezzel az Anya szállal lehetett volna még mit kezdeni. Hisz az kiderült, hogy Eve öregebb az angyaloknál, ergó Lucifer fölött áll. De őt is olyan lehetetlen módon írták ki, hgoy csak röhögtem rajta.

Castiel átállítása meg… Nem is tudom mit írjak erre. Ha a következő évadban bejön Isten személyesen az lesz majd a vicces.

A gond az, hogy innen már nehéz visszatérni a MOTW-hez.

A Lisa-Ben szál lezárása se volt valami értelmes. Ha teszem azt a démon Lisa testében átvágja a srác torkát aztán elhagyja Lisa testét aki amiatt amit tett besokall és öngyilkos lesz Dean szeme láttára na az lett volna egy tökös lezárás. De így bármikor újra megzsarolhatják velük Deant.

Egyelőre ennyi, de talán holnap még eszembe jut valami

zagloba - 2011. 05. 23. 00:46

“Nagyon sajnáltam, hogy megint végeztek egy kedvenc karakterrel: Sebastian Roché Balthazarja minden jelenetet feldobott”

“Ha az előbbi, akkor nincs mese, végezni kell vele, akármennyire is sírnak a rajongók. Ha utóbbi, akkor szólhat a hetedik évad Cas megmentéséről is. És valószínűleg erre számíthatunk, nem elég tökösek Sera Gamble-ék a másik út meglépéséhez. ”

Most akkor, ha meghal egy jó karakter akkor sírjunk, vagy ne? Ha megölik X-et, akkor az kár ha meg nem, akkor nem elég tökösek?
Ez az a sorozat, ahol hullanak a szereplők, jobban, mint bármelyik másikban. Szerintem elég tökösek a készítők.
Inkább a poszt írója nem tudja eldönteni, h mit akar…

“Az évad másik problémája pedig a túlzott következetlenség volt. Főszálat nem láttunk ebben a szezonban – igazából 5-6 részes mini történetekből épült fel az egész, amikből később előrángattak egy-egy elemet. Ha ezt a végtelenig elhúzott főszálú ötödik évaddal szembeállítjuk, mindenképp előrelépés, de itt pedig már átestek a ló túloldalára”

Döntsük már el akkor, hogy mi van! Ha van főszál, az gond. Ha 5-6 részes miniblokkokból áll az gond. Ha MOTW, az gond.

Lovecraft: cameo. Hol itt a probléma? Apró tiszteletadás.

Sam és a fal: ki mondta, hogy összeszedte magát? Az utolsó 2 percben jelent meg…ki tudja, mi lesz vele? Nem kellene várni még az ítélettel ez ügyben?

Kissé következetlen az írás. Ezért túlbonyolított, és túlmagyarázott.
Elég lett volna annyi: “Nekem nem jött be. Nektek?”

Nekem mindenképpen. Nem kell ennyit agyalni. Dőljetek hátra, és élvezzétek az epizódokat! Én így tettem! És fogok is!

Még valami:
” Ezzel mondjuk tökéletesen alá lehet támasztani azt h az írok csak sodródtak és dobálták az 5leteket, és aztán meggondolták magukat.”

Erre csak azt lehet mondani, hogy annyi az ötlet és a lehetőség, hogy nem fér bele mindig minden!!!
Az tök jó, hogy a rajongó ráér agyalni, hogy “mi van a fegyverekkel?” Ha az benne van, akkor “mi van Castiellel?” Ha az is, akkor “hol van Isten? Vagy Gábriel?” Ha az is, akkor “mi van a családdal, vagy a MOTW-kel?”
Nem fér bele minden!!!

Lajoska67 - 2011. 05. 23. 01:30

Igen az is elég furcsa dolog, hogy angyalt eleinte csak angyal ölhet, ebből is volt a balhé pár évaddal korábban, most meg már csak úgy hajigálják 20 méterről a dárdát a fiúk, meg hátba döfik a főangyalt észrevétlenül. És azt se nagyon tudom, hogy ha mindenki kerül valahova a halála után, akkor hová kerül a megölt démon meg angyal? Egy 4. helyre? Remélem nem…

DVM - 2011. 05. 23. 02:04

Nagyon tévúton jár ez az írás, persze, minden szubjektív. Olyan érzésem van, hogy Bruzsy-nak igaziból az a baja, hogy ő már az évad előtt eldöntötte, mit szeretne látni, és folyton ennek visszaigazolását kereste volna menet közben.
Szerintem is bár rosszul indult az évad, pont a lélek-sztori lezárása után felívelt a történet. Oké, nyilván Cass-ra volt felhúzva a sztori gerince, hiszen valahol a két Winchester tehet arról, hogy most Castiel ott tart, ahol, és ez szerintem tökre jól áthozták az évadban. Hogy Eve-ből nem lett átívelő szál, nem baj (elterelésnek jó volt), HP Lovecraftot meg örülök is, hogy nem erőltették annálk jobban, mint ami volt. Balthazarnak pedig így is több szerep jutott, mint amennyi kraft volt a karakterben. A Lisa-szálat is jó, hogy így lezárták, mert így Dean végleg elvágta magát tőlük, és így Crowley-nak sem áll érdekében őket megint elvinni, hiszen halott a szál (ha elvitte volna őket megint, lefogadom, az lett volna a kritika, hogy olcsó megoldás).
Sam. Nem, nem lett volna ugyanolyan NormálSam, mert itt a dominanciáért folyt a harc. Arról, melyik lélekdarabka lesz a személyiség meghatározó része. Samnek része “lélektelen Sam” is, hiszen ez utóbbi Sam tapasztalatából élt, amíg a lelke vissza nem került oda. A hideg vadász is az ő része. A megkínzott lélekdarabka pedig eddig el volt zárva. Ha a léleknélküli Sam nyert volt, valószínűleg kapnánk egy olyan Samet, aki olyan, mint ha megszállta volna egy démon: ott a lélek, de nem irányít. Persze ez csak teória, de úgy érzem, nagyon kellett találni valamit, amit le lehet húzni.
Összességében szerintem nagyon jó finálé volt egy, a közepétől felfelé ívelő évadnak. Azon fennakadni, hogy inkonzisztencia van a mitológiában, egy olyan sorozatban, ahol eleve agyon van csavarva az, felesleges.

Typhoon47 - 2011. 05. 23. 10:34

DVM: +1

LuPuS - 2011. 05. 23. 10:36

Végig olvastam a megtekintés után, a 6 évadról mindenki szólt bölcsen és kevésbé bölcsen…

…Amennyiben van főszál, az gond.
Amennyiben miniblokkokból áll az gond.
Amennyiben MOTW, az gond…. ( valakinek valami úgysem fog tetszeni,

Ezenkívül még az isteni szál erőltetése/behozása nem hiszem, hogy megtörténik. “GOD left this building” már csak koktélozik valamelyik mexikói tengerparton és dámát játszik a Halállal(na őt igazán kedvelem) és azon merengenek, hogy nem kellene lemenni Tijuanába és nagyban tesznek arra, hogy mi is van valójában

winnie - 2011. 05. 23. 11:14

“…Amennyiben van főszál, az gond.
Amennyiben miniblokkokból áll az gond.
Amennyiben MOTW, az gond…. ( valakinek valami úgysem fog tetszeni,”

hiszen ez a lényege, hogy mindenki mást vár egy sorozattól, nem?:)

Emori - 2011. 05. 23. 11:26

6 évad után kaszálom, a Ktulus-s részt meg se nézem, nem érdekel. Eddig végigkísérte az egész sorozat a fiatalkoromat, de ilyen minőségben… thanks, but no thanks.

Skate - 2011. 05. 23. 11:47

Az egész évadra igaz volt, hogy igazán fogalma se volt senkinek, hogy mit várjon tőle. Elég hullámzó volt, de a fináléba is inkább a karakterek érdekeltek és hogy jutottak el idáig. Castiel átállása a másik oldalra jó húzásnak érzem, mert így még több lehetőség lesz a karakterben, de mivel Misha nem szerepel következő évadtól annyit, gondolom kb annyiszor fog felbukkanni, mint Lucifer az 5-ben. Nem temettem a sorozatot, de a hozászolásokból kicseng, hogy nem mindenki szereti az ilyen fajta változásokat. Nekem talán a Mindennek anyja gyors lerendezése, ami kicsit elfogadhatatlan volt, de ilyen banális rapid megoldásokkal már más sorozatokban is találkoztam, de többnyire a büdzsé hiányosság az oka. Én várom a 7. évadot. Hogy az utolsó lesz-e, majd kiderül.

sherpa - 2011. 05. 23. 11:50

“néha-néha közbelépett, ha valami nagyon rosszul kezdett alakulni”

Ilyen mikor történt? Castiel a feltámadását a saját szabad akaratának köszönheti…

yosha - 2011. 05. 23. 12:48

Ezért tényleg nem kellett volna megbontani az 5. évados lezárást.
Ezért a végkifejletért, egy pár érdekes jelenetért a lelketlen sammel (akit igazán meg is viselhetett vola ez a falomlás) nomeg egy rakat felesleges poénrésszel amit mindenki ajnározott de szerintem elég lett volna a fele is (titanicosdi meg az ufókkal a marhulás, a valóságban hülyülnek meg a vadnyugaton, ne már), főleg a gyorsan lerendezett szörnyekkel meg Samuel nagypapával, önmaga paródiájának éreztem a sorozatot.
És ami a legjobban fáj hogy az a legérdekesebb szál és csavar az egészben, amivel főgonosszá tesznek egy naív angyalt, amig a főszereplők csak néznek, ez annyira felkur hogy komolyan gondolkodom a kaszáláson.

Bruzsy - 2011. 05. 23. 14:32

zagloba: természetesen jogod van a véleményedhez, de: amennyiben csak annyit ír valaki, hogy “nekem tetszett”, a másik meg hogy “nekem nem tetszett”, annak mi az értelme? érvek, ellenérvek, miértek, itt kezdődik egy kritika.

Bruzsy - 2011. 05. 23. 14:41

DVM: olvasd vissza az évados kritikáimat. egyáltalán ötletem se volt, hogy mit akarok látni. jó dolgokat akartam látni. ötletes dolgokat akartam látni. amiket aztán kihasználnak.

ezekből egyik se történt meg, azt a pár részt kivéve. az inkonzisztencián meg nem fennakadunk, hanem húzzunk a szánkat, nem ugyanaz. pláne, ha ezt is el lehetne kerülni.

de imádom, hogy itt minden csak fekete és fehér lehet. legyen az vélemény, mitológia, MOTW vs. főszál vs. miiarc-ok.

Kóczy - 2011. 05. 23. 14:57

“Most már azért szurkolok, hogy kaszálják.”

Az ilyen hozzáállást sosem értettem igazából. Nem tetszik, rendben van. De azért más hadd nézze, akiknek meg esetleg igen.

Desmond Wallace - 2011. 05. 23. 15:10

“Castiel a feltámadását a saját szabad akaratának köszönheti…”

Szerintem meg nem.
A tesókat meg ki mentette ki Luci karmaiból az 5. évad elején? Szóval kapásból két esetet tudok mondani, amikor Isten közbeavatkozott.

Bensan - 2011. 05. 23. 16:37

Szerintem ez volt az eddigi leggyengébb évadzáró!!!!!
Nem volt rossz, de valljuk be sokkal jobb évadzárók voltak eddig, sokkal izgalmasabbak.
Igaz nem kerülhet le mindig valaki a pokolba, vagy nem halhat meg:D

j.knox - 2011. 05. 23. 16:54

Nem tudom eldönteni, hogy merjem e újrakezdeni a sorozatot, mert félek, hogy az első évad(ok)hoz képest szörnyen gyengének találnám az utóbbi kettőt(tulajdonképpen szinte új sorozatként kezelem az első és utolsó évadokat)… Nagyon szeretem még mindig, de a MOTW hangulat sokkal jobban tetszett (és innen sajnos már szinte lehetetlen visszahozni).
Nekem a poénrészek mindig a kedvenceim közé tartoztak, és idén talán nem is bántam ha nem tudtam meg (sok) új dolgot a főszállal kapcsolatban.
Az utolsó rész elég furcsán indult, mivel nekem úgy tűnt mintha egy Bourne-rejtély fun-rész lenne. Évadzárónál ritkán csinálok ilyet, de többször megnéztem, hogy mennyi van még hátra, mert nem tudtam elképzelni, hogy ilyen lassan bontakozik ki a vége.
Az 5. évadzárónál csak néztem ki a fejemből, hogy akkor most hogyan tovább, de most csak pár másodperc erejéig foglalkoztatott a dolog, bár Cas végszavai elég ütősek lettek!
Mindent összevetve biztos, hogy folytatom. Remélem nem változik annyit a hangulat mint a Weeds-nél (talán az egyetlen sorozat amit több évad után abbahagytam)és jobban összeszedik a végét mint mondjuk a Lostnál.

tomberek56 - 2011. 05. 23. 17:00

Hát nemtom, szerintem pedig most kéne meglépniük az alkotóknak, hogy vissza a motw-hez, én nem tartom elképzelhetetlennek. Elvégre Castiel gyakorlatilag félisten, akit megölni nem, max. visszatéríteni a jó útra lehet. Szerintem azért annyi jó meg maradt Cas-ben is, hogy ne ölje meg a Winchesteréket.

Tehát Cas nem bántja a fiúkat, fiúk nem tudják bántani Cas-t, ergo vissza a szakmába, szörnyeket ölni:D

chulo - 2011. 05. 23. 19:27

tomberek56 – 2011. 05. 23. 17:00

szerintem meg pont, hogy ezzel az alapsztorival nem lehet visszatérni a motw-hez. Már Lucifer esetén is hülyén vette ki magát, hogy jön az Apokalipszis, ők meg valami isten háta mögötti helyen egy s.zaros kis szellemet kergetnek.
Súlytalan lenne, úgy, hogy tudjuk Castiel mit bohóckodik.

——————————-

Mivel darálva néztem ezért lehet elsiklottam fölötte – mégis hogy lehet az, hogy csak úgy magába tudta szívni Castiel a purgatórium összes lelkét. Crowley elvileg úgy jutott hozzá annyi lélekhez és akkora hatalomhoz, hogy az emberek eladták neki a lelkeiket. Sőt valamelyik angyal is (Baltazar talán) lelkeket vett. Szóval ezt nem értem, hogy hogy a fenébe tudta magába szívni azt a sok lelket. Mert ennyi erővel Crowley is felszívhatta volna azokat akik a pokolban vannak és simán fenéken billenthetné bármelyik angyalt

Bensan - 2011. 05. 23. 21:27

szerintem ez a lélekszívás azért ment Cas-nek mert ő angyal.
A sorozatban is a démonok lelkeit kiégette 1 érintéssel.Crowley meg “csak” démon neki alattomos módon kell hozzájutni a lelkekhez (alkuk,sunyulások stb.)
ez korrekt viszont az nem hogy gyenge az évadzáró:( többet vártam! namind1 kiváncsi leszek a 7. évadra:D

Dani - 2011. 05. 24. 10:37

a 7.évadban bazi nagy lépés lenne, ha felhoznák Jézus 2. eljövetelét vagy valami hasonlót… Lehetne tarolni vele.. És ez megmagyarázhatná, hogy mivel volt elfoglalva Isten (bár nem a legjobb magyarázat, de jobbat nem tudok)

AndiE - 2011. 05. 24. 21:24

Még nem írtam sosem fórumba, de gondoltam bedobok egy hülye ötletet, lehet az íróknak se jut eszébe. Sok helyen négy arkangyalról van szó: Gabriel, Michael, Rafael a negyedik meg nem állandó, de valszeg Uriel. Nem emlékszem, hogy róla lett volna szó valaha, de őt is be lehet hozni hetedik évadra.

zaxx - 2011. 05. 24. 21:44

Uriel már szerepelt… talán még a 4. évadban kinyírták.

shaira - 2011. 05. 24. 21:46

Dani – 2011. 05. 24. 10:37
…a 7.évadban bazi nagy lépés lenne, ha felhoznák Jézus 2. eljövetelét vagy valami hasonlót… Lehetne tarolni vele…

LOL, nekem tetszik :D

AndiE!
Sajnálom, de Uriel-t még a 4. évadban elintézték.

Én 2 hónapja daráltam az egész SupNat-ot elejétől mostanáig. Szerintem nem volt olyan szörnyű a 6. évad, voltak benne hegyek-völgyek, majdnem pont úgy mint egy párkapcsolatban (ráadásul most jön a 7. vízválasztó év) :P
Cass-t sajnálom, de ha belegondolunk, meg lehet érteni (pár percig a vége után én is úgy gondoltam, hogy jobb lett volna, ha hősi halált hal, Isten úgyis visszahozná, mint mindig). Cass és a fiúk változása azért érthető, hiszen átmentek jó pár dolgon. Megnézném alaposan, aki ilyen “élmények” után ugyanaz maradna.
Évadzáró: “I don’t like it” és ahogy észreveszem “No one likes it” Színészileg most nem bántanám Jared-et, szerintem az előző évadhoz képest fejlődött, többiek meg fantasztikusak, mint mindig.
Tudom, Crowley-t egyszer úgy elintézik, de nekem még ő is hiányozna, most is ő kapta a legjobb poénokat (he/ she…she/he…)
Hazudnék, ha nem fordult volna meg a kasza a fejembe (5 mp), de én inkább maradok a sorozatzáróig, ami remélem eltart még egy pár évadot, ki tudja. A tavalyi évadzáró kritikában olvastam valakitől, hogy ő akkor is marad, ha innentől kezdve a fiúk már csak lepkékre vadásznak, én is ezen a véleményen vagyok :)

chulo - 2011. 05. 24. 22:56

Most néztem bele az 5*04-be. Mikor Dean visszatér a jelenbe és mondja Castielnek, hogy ‘soha ne változz meg’.
Erre meg hogy elszállt itt a 6. évad végére :)

Bensan – 2011. 05. 23. 21:27
Én akkor se értem, hogy tudja csak úgy magába szívni a lelkeket. Baltazarnak is úgy sikerült, ha megvette pl a feka kis sráctól

shaira - 2011. 05. 24. 23:06

chulo – 2011. 05. 24. 22:56
“Én akkor se értem, hogy tudja csak úgy magába szívni a lelkeket. Baltazarnak is úgy sikerült, ha megvette pl a feka kis sráctól”

Lehet ezért intézte el Balthazart, mert kellett egy kis extra löket még, hogy ne robbanjon szét? Lehet valami terv része volt Balti halála, nemcsak “árulás” következménye. Ki tudja, sztem még az írók se :P
Amúgy érdemes twitteren elolvasni, miket írnak a színészek a szezonzáróról (már akik fent vannak).

yosha - 2011. 05. 25. 09:53

Az élők lelkéért kell alkut kössenek, lehet az angyal vagy démon, bárki. Crowley tápos mert a pokol lelkei az övék. A purgatorium senkiföldje volt ilyen szempontbol, főleg hogy Eve is elpatkolt. Cas csak bement és legerősebbként ő lett az úr. Szerintem ez a logikája, de már nem bizok abban hogy az irók tudják mit csinálnak. Samnek is a fal leomlása mekkora katasztrófát igért, meg pokol meg minden, erre meg? Semmi, egy kis identitászavar, aztán simán leszur egy angyalt. Elvileg azt josolták hogy agyhalott lesz, vagy minimum bedilizik.
Nem lett volna amugy rosz ha behoznak párat Lovecraft pantheonjábol. Ugyis többnyire láthatatlanok az ő univerzumában a szörnyek, vagy fényt nem bíró füstfelhők, esetlek idegenek, legalább bővült volna a sorozat mitologiája kicsit.

Nita - 2011. 05. 25. 15:16

Kissé ki fogok lógni a véleményemmel, de nekem az utolsó résszel minden helyrebillent. Igaz, nem ez volt a legjobb évad, de ahhoz képest, hogy a főszál lezárása után kellett valamit létrehozni, teljesen korrekt volt.
Ki tudja, lehet, lesz Apokalipszis, csak most Castiel hozza el…

blady - 2011. 05. 26. 10:14

hát…engem csak egyvalami zavar: hozzák vissza előtérbe Dean-t!!!!4444 :D nem tetszik, h ennyire háttérbe lett lökve, pedig nekem mindig ő volt a kedvenc karakterem, tökmindegy, h milyen változásokon ment keresztül.

blady - 2011. 05. 26. 10:19

double post sry,
nehogy valaki leírja, h dehát a Lisa-Ben sztorival is előtérben volt, mert nem. Az csak egy szenvedős hátráltatós hülyeség volt és ha véglegesen ki akarták volna őket írni a sorozatból, akkor Dean maga is kér egy ilyen memótisztítást..

yosha - 2011. 05. 26. 11:10

Ez a memótisztitás is mekkora melélövés. deannek is kérnie kellett volna, mert nem Bent és Lisát akarják kinozni hanem őt. Nekik még szarabb is, hogy nem tudják épp miért verik őket fekete szemű akármik.
Ez egy teher volt csak az irók nyakán, hisz meg kellett bontani az 5. évados kerek lezárást.
Ami jó ut lett volna, hogy Lisának születik még egy fia, aztán a 7. évad elején épp besétál a gyerekszobába, és az ágynál áll valaki, plafonra szögezi, ő begyullad. Ben rohan, megfogja a gyereket, aztán mikor ledermedve nézi az anyját, megjelenik Dean és ugyanazokkal a mondatokkal mint anno az apja lezavarja. Gáz lenne persze de jobb bonyolitása lenne annak a szálnak mint ez volt.

Cyberdog - 2011. 05. 26. 13:43

Szerintem jó ötlet Castiel karakterének változása. Az ötödik évad Lucifer legyőzéséről szólt. Most a purgatórium kinyitásának megakadályozása. A 7. évad egy új isten felemelkedése, még ha az Castiel is, szerintem meg egy kiváló ötlet. Megteremtődött az új egyensúly. Lucifer és Gabriel elbukott, Isten csak olyan tessék-lásék avatkozott bele eddig is a dolgokba, sejtettük, hogy Ő volt az, de bizonyítékot nemigen kaptunk rá. Crowley felemelkedett, Ő lett a pokol ura, viszont az íratlan szabályok megkövetelik az egyensúlyt, kell egy új vezető fent is. Rafael helyett Castiel volt a gyorsabb. Tehát az új egyensúly adott, Egyik oldalon Crowley, másik oldalon Castiel. Kíváncsi leszek a fejleményekre, hogy mit tudnak kihozni ebből az írók!

kris.sk - 2011. 05. 26. 22:51

Sztem, semmi elrontott nem volt az 5. évadban, mindent vitt. Ez meg gyengébb volt, de azért ez sem volt rossz, még mindig ez a kedvenc sorozatom. Szerintem nem is nagyon lesz más, amíg véget nem ér. Ez még egy olyan sorozatnak maradt meg, aminek van egy sajátos hangulata, ami a legtöbbről nem mondható el.

Sztyopu - 2011. 05. 27. 06:55

Én is nagyon bírtam Cast. Remélem helyre hozzák a dolgokat. És ha rajtam múlik még hosszú ideig menni fog a sorozat. (Kár, hogy semmi beleszólásom :()

Am, ajánlanátok nekem hasonló stílusú sorozatokat, amelyekből 1 évad már lefutott. Véget ért a Smallville, nem rég a Fringe-t is útólérem, szóval valami ilyesmit.
Előre is kösz mindenkinek!

yosha - 2011. 05. 27. 14:23

Sztyopu:
Being Human US, az elég fasza lett a végére. Annyiban hasonlit hogy itt a szörnyek a főszereplők. A 8. rész után jönnek a libabőrös jelenetek dögivel.

yosha - 2011. 05. 27. 14:25

Bocs a dupla HSZért, pont akkor jutott eszembe mikor beküldtem:
Régen volt a Poltergeist: the Legacy sorozat. Az volt ilyen szörnyvadászos, nem volt rossz.

Alexa - 2011. 05. 27. 18:58

Én azt remélem (bocs ha már írta valaki és mégis elsiklottam felette), hogy Halál is visszatér a képbe… nem lenne rossz húzás szerintem.

Zsu - 2011. 06. 05. 19:54

Aki eddig nem tudta: twitteren Jared Padalecki és ezúttal tényleg ő :)http://twitter.com/#!/jarpad
azt ígérte, pár napon belül megerősítetti a profilját, h tényleg az “igazi” :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz