login |

Brothers and Sisters: vége az 5. évadnak. És a sorozatnak is. – írta Matula

2011. 05. 22. 18:39 - Írta: vendegblogger

16 hozzászólás | kategória: 2010/11 finálék, kritika,

Kétség nem férhet hozzá, a Brothers & Sisters, azaz a Testvérek már induláskor az egyik legjobb sorozat volt. Bár itthon talán nincs nagy rajongótábora, azért a színészek névsora mindenképpen tiszteletet parancsoló. A készítők azonban nem érték be ennyivel, és volt a tarsolyukban négy remek évad, akadt benne minden, ami egy családi sorozathoz illik: lehetett min pityeregni, lehetett izgulni, röhögni.

brothers05

Azonban hiába voltak időnként még a párbeszédek is olyanok, mintha a Gilmore lányok az Elnök embereihez csatlakoztak volna, hiába sziporkázott olykor mindenki, az 5. évad előtt az ABC azt mondta, már pedig erre ennyi pénz nincs, húzzuk össze a nadrágszíjat, szerepeljen Calista Flockhart kevesebbet, Rob Lowe úgyis lelépett, és Patricia Wettig sem kell, na meg az egész Harper-família úgy, ahogy van.

brothers07

És itt követték el a legnagyobb bakit, mert amíg a 45 percbe 12-13 ember történetét sűrítették bele, pörgött a történet. Bevallom, én magam is daráltam a sorozatot és alig vártam az újabb részeket. Amikor azonban hirtelen 5-6 ember elillant és egy-egy részbe túl sok Sarah és Kevin került, monotonná és nehézkessé vált az egész, mint egy rosszul sikerült brownie, ami már nem finom mert túl sok a csoki, túl sok a dió és fújt az egész. Spoilerekkel folytatom a tovább mögött.A negyedik évad végén sejteni lehetett, hogy az írók kezdenek kifogyni a jó ötletekből, Saul melegsége belőlem csak “ez mire volt jó?” sóhajt váltott ki és Robert karaktere is kezdett egyre szürkébbé válni. Kimúlt a családi vállalkozás is, de azért nem küldték koldusbotra a Walker-családot, maradt azért mit tejbe aprítaniuk.

brothers04

De vegyük sorba a szezont. Az évad elején mindjárt elbúcsúztunk Rob Lowe-tól, mégha csak elméletben is, hiszen ekkor ő már a Parks & Recreation forgatásán járt, így csak egy manikűrre tellett meg pár szép szóra, és hipphopp Kitty-ből máris özvegyasszony lett. A

4. évad búcsúztatójakor látott nagy össznépi karambol azonban nemcsak nála okozott érvágást, Justin elment újra katonásat játszani, elhidegültek Rebeccával, Sarah már a Párizsba költözést fontolgatja, a család nem jár össze. Egy év telt el a baleset óta, innen folytatódik a történet. Megtudjuk, hogy Holly sincs jól, nem emlékszik szinte semmire, ami Nixon után történt a világban, Rebeccáról fogalma sincs kicsoda, David terelgeti a mindennapokban.

brothers06

Sejthettük, hogy ebből csak két kiút lehet vagy egy “nagy összeborulás és minden rendbe jön”-vonal, vagy szép lassan, akinek van rá lehetősége, angolosan távozni fog. Az utóbbi történt, de ami nehezen bocsájtható meg az íróknak az az, hogy mindenkit úgy sikerült kiírniuk az egész sorozat folyamán, hogy az ember szinte már rimánkodott, hogy írják ki, annyira unalmas vagy visszataszító lett a karakter.

Így volt ezzel szegény Tommy is, aki a sorozat végére szó szerint elfogyott, itt-ott visszahozták még, azonban szegény Balthazar Getty már árnyéka sem volt önmagának, és valljuk be, Rebeccánál idegesítőbb karakter se sok ténfergett mostanában a képernyőn. Holly-t nagyon sajnáltam, mert Norával együtt szuper párost alkottak, ő 12 rész erejéig maradt, de így visszagondolva sajna azt kell mondja, bizony vissza kellett keresnem, annyira nem emlékeztem rá.

Brothers and Sisters finale-01

A sorozatot próbálták új szereplőkkel feldobni, jött Seth, aki Kitty pasasa lett miután annak volt egy szerencsétlen románca a vízvezeték szerelővel, aki persze nem is az volt. Sethet bírtam, jó is volt minden, míg Kitty el nem ment Washingtonba, hogy megint sírjunk kicsit, mert szegény megint beteg, mint utóbb kiderült, csak most már sírni nem tudtunk, annyira nem volt érdekes.

Ahogy számomra nem volt érdekes az sem, hogy a jó öreg Sloant sokkal jobban előadó Saul nemcsak, hogy vasmeleg lesz, de még össze is jön azzal a pasassal, aki amúgy úgy adta át neki az AIDS vírusát, hogy nem is emlékszik rá. Saul aztán szintén eltűnt pár rész erejéig, a sorozat vége felé bukkant csak fel újra, egy eléggé kiszámítható “csattanóval” a végére, ásó-kapa nagyharang, ami kell.

Sarah-val semmi baj nem volt az elején, de aztán valahogy túl sok lett. Túl sokat volt képernyőn, még az anyja rádióját is megvette, a sorozat is az ő esküvőjével ért véget, na meg a nagy fordulóval, hogy íme, van új a nap alatt, van itt még törvénytelen gyereknek hely bőven. Régen az eredeti Beverly Hills 90210 csak azért fulladt ki, mert már mindenkit mindenkivel összehoztak legalább egyszer, és elfogytak a többszörösök, hát a Testvérekben is volt valami hasonló, minden évadra jutott legalább egy törvénytelen gyerek vagy legalábbis egy kutatás.

123754_1232

Így volt ez idén is, megjelent a színen Brody, aki még egy jó figura volt, aztán még Norát is sikerült összeszednie, ahogy a nagy fináléban természetesen “válassz én vagy Brody!” Sarah-val is ripsz-ropsz kibékültek egy sörnyi idő alatt. Kevin és Scotty babaharca végül egy örökbefogadott kislányban teljesedett ki, amíg az írók úgy nem gondolták, lapos a sorozat kell egy kis csavar, és zsupsz, bele is tolták a képünkbe az elfeledett Michelle-t, aki természetesen egy bébivel érkezett.

Azt hiszem az 5. évadot Justin és Nora mentette meg. Az előbbinél, mondjuk az első évadtól nem értettem, ha valaki szanitéc és hazajön a frontról, akkor miért kínlódik, hogy mi legyek, ha nagy legyek, miért nem megy mentősnek az ilyen, de úgy látszik ez az írókban is lecsengett, és kimondottan jó részéket írtak neki, szerencsére a Rebecca vonalat egész hamar letudták, és a végére még Tylert is visszahozták. Az utóbbi, nos, Sally Field túl jó ahhoz, hogy elrontson bármit, ő volt a szíve lelke a családnak, ahogy az egész sorozatnak is. Lett belőle virágárus meg rádiós műsorvezető, kapott egy pszichológus fickót, hogy aztán a végén meglelje élete első nagy szerelmét, és vele együtt az egész királyságot.

Egy szó mint száz, véget ért egy sorozat, ami talán az évad elején még nem tűnt úgy, de az utolsó előtti részek már éreztették, ez kifulladt, egy család története addig érdekes, míg történik benne valami. A Ewingoknál talán működött, hogy csak Jockey-ról szóljon egy rész, de Sarah Walker vagy Kevin ehhez kevés volt.

Brothers and Sisters finale-02

Ettől függetlenül összességében egy nagyon jó sorozatot vesztettünk el, és talán a végére már a készítők is pont annyira kapták össze magukat, hogy még pár részt megnéztem volna, bár kevesebb klisével. Aki szerette a Brothers & Sisters-t az még biztosan újra fogja nézni párszor, és bizonyára hiányozni is fog a képernyőről, csak remélni tudom, hogy a készítők előbb-utóbb visszatérnek a képernyőre.

16 hozzászólás Ne habozz!

bree-gee - 2011. 05. 22. 18:55

Jó írás volt, egyet értek minden gondolatával.Nagyon szerettem a B&S, de tényleg kifáradt az 5. évadra.
Azért nagyon fog hiányozni nekem, hűséges nézője voltam.

Tibi - 2011. 05. 22. 19:44

Az első évad végénél tartok, és gondolkodom a folytatáson, ezért kérdezem, hogy sikerült rendesen lezárni a sztorit? Nem akarom elolvasni a posztot a spoilerek miatt, ezért kérlek titeket, aki tudja, spoiler mentesen írja meg, hogy a finálé mennnyire zárta le a szálakat? Sok nyitott kérdés maradt?

Tilretas - 2011. 05. 22. 19:53

Köszi a kritikát. Én is gondolkodtam, hogy írok róla, de aztán nem tudtam úgy összeszedni a gondolataimat, hogy valami értelmes süljön ki belőle :). Szerettem nagyon ezt a sorozatot, többek között ezzel kezdődött a sorozatmániám, szóval szomorú voltam, hogy elkaszálták.
Ha nem is értek egyet minden gondolattal a fentiek közül, az sajnos igaz, hogy az első kettő és a negyedik évadra jellemző kreativitás hiányzott, Sarah apa-problémáinál már én is csak ásítottam.
Minden hűséges néző örülhet, hogy kapott egy normális lezárást a sorozat, ennyit mindenképp megérdemelt. Nálam tuti dvd-n megrendelős és újranézős lesz :).

Zwecki - 2011. 05. 22. 19:54

Tibi!Végigpörgetheted a sorit, elég szépen lezárták, nem igazán maradtak nyitott kérdések.

Shaba - 2011. 05. 22. 20:50

Én még csak a második évad második felénél járok, de már most siratom a sorozatot…

Mandala - 2011. 05. 22. 20:54

Jó írás, szívemből szólt, egyet értek teljesen!

Judith - 2011. 05. 22. 22:05

Azon keskeny csoport tagja vagyok, aki rajong a sorozatért!
Még nem néztem végig, kb 10 rész hiányzik!
A posztot olvasva azon agyalok, hogy elkezdem elölről újra, és aztán fejezem be…
Matula-nak BIG THX az írásért, nagyon jól sikerült! LIKE! :-)

JRC - 2011. 05. 22. 22:21

Mindenben egyetértek az értékeléssel.

Még a korai évadok tartók miatt:

SPOILER ON
Klassz volt ez az öt évad, de az Ojai kivonásával a képből sajnos csak idő kérdése volt, hogy mikor fullad ki. :(
OFF

Allain - 2011. 05. 23. 13:30

“Kétség nem férhet hozzá, a Brothers & Sisters, azaz a Testvérek már induláskor az egyik legjobb sorozat volt.”

Szerintem bőven férhet hozzá kétség. Én fél évadig se bírtam nézni, addig is szenvedés volt.

agicka88 - 2011. 05. 23. 17:15

jó kis sorozat volt,én biztos újra fogom nézni párszor :)

David191 - 2011. 05. 24. 19:57

Nekem is elso sorozataim koze tartozik… egy dolog igaz… nem tudom ha egyhamar ennyire tehetseges pedigree-s szereplo gardat kepes lesz valaki osszehozni egy sorozatba es az meg is erjen 5 evet !

mosolytó - 2011. 06. 12. 19:36

Számomra a 4. évad volt nagyon lapos, és ez az ötödik mindent vitt, újra imádtam, újra sírva röhögtem rajtuk, és végigbőgtem az utolsó részt. Nyáron BS-maraton lesz, megvan az összes rész, egyszerűen nem hagyom el őket, túl sokat segítettek rajtam az elmúlt években.
Jó kis poszt, egyébként. Kár, hogy vége.

Réta - 2011. 08. 06. 15:06

Szerintem igazán igényes, jó kis sorozat volt ez, örömmel daráltam le az öt évadot. Mivel nekem Justin és Sarah volt a kedvenc két szereplőm, örülök, hogy sokan távoztak, így az ő sztorijukra egyre több idő jutott. Külön üdvözlöm azt az irányvonalat, hogy egy férfi eyecandyt is behoztak a szexi francia festő/fehérneműmodell személyében.
Ami negatívum számomra az Saul bácsi felmelegedése, mert szerintem semmi értelme nem volt. Kevin és Scotty sztorijából annyit megtudtunk erről a témáról, ami talán sok is egy heteró nézőnek, ráadásul a nagyon öreg emberek szexuális élete engem valahogy már nem érdekel.
A szenátor halála engem egyáltalán nem rázott meg, mindig is utáltam azt a pasit.
Balthasar Getty távozásánál már csak a visszatérése okozott számomra nagyobb csalódást. Komolyan mondom, hogy percekig azt hittem, hogy egy rá nagyon hasonlító színészt hoztak be a szerepre, annyira megváltozott. Más lett a testalkata és a haja, de még az arca is, szerintem drogfüggőség és/vagy plasztikai műtét van a háttérben. (A szexbotránytól ennyire nem kellett volna megváltozni a külsejének.)
A távozó szereplők közül nekem Holly hiányzott igazán, ő jó kis párost alkotott Walker mamival.
A Gilmore-girls óta nem láttam ilyen jó kis családi sorozatot, sajnálom, hogy ez is véget ért.

Viktória - 2011. 12. 04. 18:08

Az egyik Legjobb Sorozat!

Anita - 2012. 05. 16. 12:22

Néhány nappal ezelőtt láttam az egyik epizód kis részletét. Egy tengerparti esküvőhöz készülődtek. Calista Flokhart egy idézetet olvasott fel… Ezt szeretném teljes egészében megkapni, vagy legalább a költő pontos nevét és a mű címét, amiből az idézet való. Esküvői meghívómra szeretném! Kérem, aki tud, segítsen!
Köszönöm.

Meli - 2014. 04. 25. 14:05

Hol lehet nezni online vagy honnan lehet letolteni a sorozatot? Koszonom

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz