login |

NCIS: vége a 8. évadnak – írta darkspell

2011. 05. 24. 20:34 - Írta: vendegblogger

32 hozzászólás | kategória: 2010/11 finálék, kritika,

Azt hiszem, eddig oly hőn szeretett szériámnak ezennel végérvényesen befellegzett. Akik szoktak olvasni tudják, miről van szó: volt az a 6. évad végén (kicsit), meg sokkal inkább az általam toronymagasan legjobbnak tartott 7. évad premierjén… viszont már nem a mostani szezon felvezetésén. És az S8 végén sem lesz, ó, de mennyire, hogy nem!

NCIS - 8x24-a

Vártam pár napot a kritika megírásával, hátha pár nap után kicsit jobbnak fogom látni a 8×24-et, hátha más szemmel tudok rá tekinteni, hátha nem fogom majd annyira lehúzni. Aztán eltelt ez a pár nap, és őszintén szólva már nem is igazán emlékszem az évad záró epizódjára. Ez, kérem, a legjobb esetben is csak egy… Nem is pontozok inkább, mert nekem esne rosszul. Maradjunk annyiban, hogy ez kevés. A továbbiakban spoileres leszek.

Meg kell mondanom, az évad második felében beállt változások már az elején sem tetszettek, így a végére pedig végképp negatívan tekintek rájuk. Nem jött be Vance viselkedése (na, nem mintha alapból oda lennék érte…), sem az új csapat, sem Tony “viszonya”, sem szinte bármi változás. Egyrészt, mert mindről sütött, hogy nagyrészben kamuk, csak az évad végi főszálhoz kellenek, másrészt meg mert nem is igazán volt értelmük. Sajnos kicsit súlytalanra sikeredett szinte minden, miközben az alap status quo és dinamika változatlan maradt.

NCIS - 8x24-b

Értem én, hogy vicces néha-néha elsütni a McViccet (már nem vicces annyira), meg Gibbs-igazgatói irodába-masírozik-ot nézni, de kérem szépen, történjen már valami karakterfejlődés! Olyan, ami permanens, végleges és ne csak átmeneti, vagy visszacsinált-visszaszívott-visszadobott! Akárhonnan is nézem, a kis-JAG már a nyolcadik évét taposta, de a Kate/Ziva cserét leszámítva effektíve ugyanott tartunk, mint a pilotban. Ami nem túl szerencsés.

Mert azt el kell ismernünk, hogy messze nem az ügyek viszik el a sorozatot. Ahhoz egyáltalán nem elég érdekesek, rejtélyesek, izgalmasak. Nem, itt más kellene, de a “más”-ból mostanában kevés van, és abból is csak a súlytalan kategória. Egyedül a Mike-os zárás volt hangulatos, de az is leginkább az öreg miatt – hiába, azért nem kevés kellemes momentum fűződött hozzá. Az már más kérdés, hogy a halála és a mögé pakolt “ideológia” mekkora bullshit volt. De igyekszem azt elfelejteni és inkább csak a szépre, a jóra emlékezni.

ncis(2)

Mert ez a bizonyos P2P-gyilkos is egy hatalmas semmi volt. Beutazza a világot (egyedül), mindenhol szépen megöl valakit, semmi nyomot sem hagy, aztán egyszer csak mindennek a totális ellenkezőjébe megy át, hogy aztán egy rém sablonos halált haljon. Most komolyan?!

NCIS - 8x24-c

Nem is húzom tovább senki agyát, részemről ez rém gyenge volt. Felejthető – és én igyekszem is elfelejteni, hátha az új évadban majd meglepnek valamivel. Aztán, ha meg nem… Istenem, így jártam. De azért én még reménykedem.

32 hozzászólás Ne habozz!

Nelly44 - 2011. 05. 24. 20:50

Borzalmas volt ez az évad.
Régen ez volt az a sorozat, amit reggel felébredve már töltöttem és néztem is. Erre így a 8. évadra olyan szinten beleuntam az egészbe, hogy az évadzáróra már 10 részes lemaradásban voltam. Az évközbeni spoiler-ök sem izgattak egyáltalán, úgyhogy nagyon egyetértek az írással.
Valahogy olyan “leöregedettnek” tarto ezt a sorozatot.
(Én se hittem volna, hogy valaha ezt fogom mondani, de a NCIS:LA-t sokkal pörgősebbnek, humorosabbnak és jobban felépítettebbnek érzem.)
Azt hiszem, én most kaszálom a sorozatot, majd maximum nyári dara lesz belőle. Kár érte. :(

Pocok - 2011. 05. 24. 20:50

Én már az előző évadban meguntam/elkaszáltam.

Most beugrotta a tripla évadzáróra… nem tetszett. A kasza jó döntés volt.

Tod - 2011. 05. 24. 20:51

A P2P és minden, ami vele kapcsolatban történt nagy csalódás volt. Viszont az új főszál rohadtul érdekes lesz, szóval, ha ezek csak azért kellettek, hogy megfelelően induljon a 9. évad, akkor áldásom rájuk.

fran - 2011. 05. 24. 20:55

Az évad legerősebb része a Kate-emlékest volt. Ideje lenne Tonynak valami komoly kapcsolatot, vagy komoly előrelépést adni. Amíg Gibbs van, addig én maradok, de értem az elkaszálók indokait.

Pocok - 2011. 05. 24. 20:55

fran – 2011. 05. 24. 20:55

Az melyik rész volt? Azt megnézném.

Tso - 2011. 05. 24. 21:18

Sajnos egyetértek a kritikával :( De ettől függetlenül nézni fogom…

CalverKelevra - 2011. 05. 24. 21:23

Pocok: 8×14, A Man Walks Into a Bar… című.
az tényleg kiváló rész volt, de azt leszámítva felejthető évad – cserébe legalább NCIS: Los Angeles legalább jobbnál jobb részekkel támadt idén.

Pocok - 2011. 05. 24. 21:35

Köszi. Megnézem most.

darkspell - 2011. 05. 24. 21:47

Óbasszus, ezt felejtettem el beleírni. Az új főszáltól már most kiráz a zsigeri hideg. Már megint egy tégla? Istenem…
(winnie: Kösz a képeket!)

Pityuerez - 2011. 05. 24. 21:53

Hát nem tudom, de nekem jobban tetszett, mint a 7.évad vége, mert ott mindig úgy keltem fel az utolsó 4-5 résztől, hogy majd a következő mekkora lesz, aztán nem lett az egyik sem!
A 8. évad azért annál jobb volt, bár a 6.-nál nem!
Mondjuk azzal egyetértek, hogy nincs karakterfejlődés, vagy, ha van is csak ideiglenes, és ez már kezd idegesíteni engem is, de az írók abszolút nincsenek rákényszerítve, hogy valamerre lépjenek, mert ismerik a “Győztes csapaton ne változtass!” alapelvet, és idén is elég simán nyernek(nem egyszer 18-49-ben is)!
Én maradok a 9.évadra is, ahol elég érdekes dolgok történhetnek!

A finálé gyengébbre sikeredett(és talán tényleg túl sablonosra) ez nem is kérdés, de azért a felvezető epizódok szerintem teljesen voltak!

Ambriel - 2011. 05. 24. 22:04

Ezek szerint nem velem van a “baj”. Eddig mindig hetente néztem az NCIS-t. Most meg 5-8 részt felhalmoztam, és unalmamba kezdtem el nézni. A kritikával teljesen egyetértek. Ez az évad, és az évadzáró is felejtős volt. :S Fontolgatom, hogy a következőt már nem is fogom nézem.

winnie - 2011. 05. 24. 22:06

“az írók abszolút nincsenek rákényszerítve, hogy valamerre lépjenek, mert ismerik a “Győztes csapaton ne változtass!” alapelvet,”

nagy igazság. a komment is, meg, ha akarom az íróknak igazuk van, hogy működőképes a recept.

Rose4Emily - 2011. 05. 24. 22:07

Amen, brother.
Érzéketlen hentesből nem lesz noob.

Pocok - 2011. 05. 24. 22:21

fran és CalverKelevra

No offense… de ez a rész is szar volt. Kiszámítható és a doki csaj nagyon nagyon irritáló. (egyetlen jó rész az volt, amikor felfedeztem, hogy a szőke csaj játszotta Bobby csaját a supnatban.)

HA ez volt az évad legjobb része… akkor triplán örülök, hogy rééég elkaszáltam.

MrAndree - 2011. 05. 24. 23:22

Már egy ideje mondogatom, hogy az NCIS-nek éppen az tett be, hogy ennyien felfedezték és felkúszott a 20 milliós magasságba a nézettsége. Mivel innentől fogva gondolom ki lett adva az ukáz, hogy eszükbe ne jusson semmin se változtatni. Tök ugyanaz megy mint 4 éve, csak éppen valahogy most már nem működik mivel kőkemény önismétlésbe csaptak át. 4 éve még röhögött az ember egy McGee kárára elsütött poénon vagy DiNozzo csajozós dumáin, ma már csak vállat von, a legkeményebb shipper és csak legyint ha Tony és Ziva éppen szépen néznek egymásra. Éppen azért mert tudjuk, hogy ugyanez lesz jövőre, illetve ha a nézettség marad akkor a 10-11 meg még tudja fene hány évadon át.

Wynonna - 2011. 05. 24. 23:22

Én ebbe az évadba már bele sem kezdtem, de azért gondolkodtam, hogy talán majd ledarálom, ha vége, de ezek szerint nem érdemes… Nekem a 4. évad volt a kedvencem, de az után rohamosan elkezdett romlani a sorozat…

DeadMan - 2011. 05. 25. 00:11

Mondjuk lehetett bőven ásítozni ezen az utolsó részen, de az előző kettő akkora állatság volt, hogy nekem kicsit visszaállította a hitem az NCIS-ben, és ott leszek a következő évad kezdésénél.

A recept meg működik, nem kell piszkálni, sőt azt mondom itt az ideje visszatérni a gyökerekhez, minél hamarabb lezárni ezeket a szálakat, amik ilyen fél évaddal ezelőtt feltűnt karakterekhez köthetőek, és évadközben rágyúrni rendesen a karakterekre, akik ugye maguk a show.

Aztán évad végére legalább ilyen ütős részeket kérnék, azzal a kiegészítéssel, hogy tessék szépen magát az utolsó részt is jóra megcsinálni, mert bizony a kritika erre vonatkozó részébe ha akarnék, sem tudnék belekötni.

Mégis azt mondom:

SPOILER

Tony visszaemlékezései, majd Franks utolsó keringője olyan szinten felélesztette nálam az NCIS-t, hogy újult reménnyel várom a következő évadot.

Caak aztán ne csalódjak…

Wynonna a 22. részt csak ajánlani tudom. (enyhe spoilerekkel: DiNozzo első találkozása Gibbs-el, ésatöbbi) Nekem egyébként talán az első-második-harmadik évad van holtversenyben, a negyediket könyvelem el a lassú lejtmenet elejeként. De lehet, hogy csak igazságtalan vagyok, mert a kezdeti lelkesedés elmúlásával eléggé sokáig tartott, míg hosszútávon rámnőtt az új moszad karakter, és hát ugye, ez az a sorozat, amit a karakterek adnak el.

Mind1, még mindig tartom Ari-s szál a legjobb, annak azóta csak egy-egy zseniális részben értek újra a közelébe.

ardnassaC - 2011. 05. 25. 00:14

Nem is tudom, mi volt a rosszabb: az irtózatosan sablonos P2P karakter úgy általában, annak motivációja és “fejlődése”, Mike Franks ipari nehéz daruval való becibálása a sztoriba, hogy legyen egy kis Gibbs lelkitragédia, P2P megölése (először ellöki magától a túszt, és majd csak azután fogja a pisztolyt a SecNav-re; értem én, hogy a sorozatgyilkosok nem feltétlenül az események logikus és reális végiggondolásáról híresek, de ő se gondolhatta komolyan, hogy a legcsekélyebb esélye is lesz lövést leadni, mielőtt 2kg ólmot kiosztanak neki 3-4 helyről egyszerre), arról meg már nem is szeretnék szólni, hogy ofkorz, megint valahogy a CIA keze(szeme) van a dologban (bár mintha valami rossz dumával a SecNav-re kenték volna a dolgot, de mindegy).
A következő évadra vonatkozóan nincsenek már nagy reményeim – az, hogy Tony megint titkos küldetést kap, hogy legyen mit titkolni Gibbs előtt, legalább olyan eredeti, mint a tégla van az ügynökségben sztori.
A Most komolyan?! mondattal az egész évadot össze tudnám foglalni.
Roppant csalódott vagyok, pedig nagyon szeret(t?)em ezt a sorozatot. De ahogy MrAndree is írta, lassan olyan, mint a rossz történelem, ami állandóan ismétli önmagát.

Wynonna - 2011. 05. 25. 00:21

@DeadMan Oké köszi, akkor azt majd megnézem:)

DeadMan - 2011. 05. 25. 00:28

Wynonna: A jó cserkész ott segít, ahol tud:)

Na de majd kiváncsi leszek, bár én el nem tudom képzelni, hogy ezt a részt ne imádja bárki, aki kicsit is kedveli az NCIS-t.

DeadMan - 2011. 05. 25. 00:30

Amúgy nekem a következő rész is tetszett, bár ott a pont a kritikában, hogy a jó öreg Franks behozása enyhén szólva is izzadtságszagú, de hát amit utána alakított, az minden pénzt megért:)

Sanna - 2011. 05. 25. 05:30

egyetértek a kritikával, nagyon gyenge évadot láthattunk, többször megfordult a fejemben, hogy kaszálom, de nem tettem, halvány reménysugár megjelent ezzel a sorozatgyilkosos szállal, (amit akár tovább is húzhattak volna, és valóban az Ari-s szál volt eddig a legjobb) Tony háttértörténetével, aztán egy ekkora katyvaszos finálét sikerült összehozniuk

már több helyen is írtam, de az NCIS olyan, mint maga Gibbs, öreg és lassú, és azt hiszem ebben minden benne van

szeptemberben talán megnézem a premiert, de nálam következő idénytől nem lesz része az állandó heti sorozataimnak, amit sajnálok, mert ez volt az első sorozat, amiért először igazából rajongani kezdtem még évekkel ezelőtt

nálam abszolút kedvenc a 3. és a 4. évad, mikor még volt éle a sorozatnak és a karaktereknek is, aztán megtört valami

Pityuerez - 2011. 05. 25. 06:52

Sanna:”…ez volt az első sorozat, amiért először igazából rajongani kezdtem még évekkel ezelőtt…”

Nekem is meg utána a House, és utána szépen lassan felfedeztem, hogy van még ott ahonnan azok jöttek! De az első kettő nálam marad még jövőre is az biztos, aztán majd a többit meglátjuk!

winnie: Köszi, mindig jólesik egy kis dicséret!

Cancer - 2011. 05. 25. 07:16

Annak ellenére, h egyet értek a kritikákkal, nem tudom abba hagyni az NCISt. Vance nekem sem volt soha kedvenc, nekem Jennyvel teljes az NCIS. Már megint egy Tony cover op. …(igazán lehetett volna McGee, csakhogy bizonyítsák, ő is tökös gyerek).
Karakterfejlődés: én azt gondolom, hogy Gibbset is be lehetne tenni igazgatónak (persze nem úgy, mint néhány évaddal ezelőtt), hanem rendesen. Igenis megemberelhetné magát. Már csak abból kiindulva, h O’Neill (SG-1) sem volt éppen a nagy politikus, még is bázis vezető lett és jól ment neki (tudom az is kényszer volt, h RDA több időt tölthessen a családjával). Ha O’Neillnek ment, Gibbsnek is menne.
Az új csapat remélem örökre eltűnik, Tony és EJ románcával együtt. És igen, Tony-val is lehetne vmit kezdeni… Vagy Zivaval és mennek a szabályok=Gibbs ellen, vagy felejtsék el egymást (óóó de nem vagyok naiv, ez nem fog megtörténni, mert a a jól bevált recepten nem fognak változtatni).
Nem is szaporítom tovább a szót. Köszi a kritikát!

Dorc - 2011. 05. 25. 07:23

Azt kell ,h mondjam tényleg csalódás volt az évad…a karakterek tényleg toporognak…talán Palmer az egyetlen aki tovább tudott lépni idén? a többiek lényegében ugyanott állnak, ahonnan elindultak…ezt pedig sztem egy 8. évados sorozat nem engedheti meg – nézettség ide v. oda
Egyébként meg ugye asszem a 13. rész volt a Freedom, ami a legnagyobb nézettséget produkálta NCIS-es körökben…annyira az a rész nem volt jó, tehát nem tudom mi történhetett…

A legtöbb ember sztem már csak megszokásból nézi, ahogy én is úh még maradok, mostmár érdekel a vége :D

Roxi - 2011. 05. 25. 08:49

Szeretem az NCSIS-t nézem is mindig,de ezután az évad után,pláne érthetetlen számomra mitől ez a legnézettebb sorozat?

Hans - 2011. 05. 25. 09:57

Egyetértek, enyhén csalódás volt nekem ez a rész. Az éved még nem is annyira, volt pár egész jó rész. Tony kapcsolata az új csajjal hááát elég erőltetett volt, na nem mintha Ziva + C.I.Ray szál jobb lett volna…
Ráadásul ez a borzalmasan titkosan kiképzett “gyilkológép” akit x ügynökség keres, csak nekem volt olyan érzésem, mintha ehhez elégé hasonló sztorit láttam volna már?
Konkrétan a Bourne filmek.

fran - 2011. 05. 25. 10:37

Pocok, tetszésről beszélünk ezért nincs baj, hogy neked netetszett volna. Visszagondolva ez néhány rész összegzése is volt, ahol az NCIS-szel szembeni kritikákra válaszolt. Kb. azokra, amit itt is felhoznak. Diszfunkcionálisak, de mégis működnek. Csak a baj az, hogy ezzel megelégedtek a készítők. Nem engedték továbblépni a dolgokat. Ezért szeretjük az NCIS-t, de mégis jó lenne valaki új, vagy valamilyen irányba történő változás. Gibbs mit szólna egy Ziva-Tony kapcsolathoz. Nem gondolom, hogy tiltaná, de megnézném már végre.

szvendzsön hemdáj - 2011. 05. 25. 17:14

Elég érdekes így egymás mellett olvasni a House évadzáróval közvetlenül együtt ezt a kritikát. Nem tudom ez mennyire volt szándékos dramaturgiai elem az oldalon, de igencsak profi és dicsérendő, mert így a sorozatkészítési párhuzamokat fel lehet ismerni és lehet kritizálni.
Nekem mondjuk mindkét sori nagy kedvenc. Az is igaz, hogy mindkettő volt parkolópályán nálam (itt Kate halála után, Houseéknál meg a David Morse részek után a 3. évadban), de talán pont ezért nézte más szemmel az ember a következő részeket, figyelt fel apróságokra. Amit az egyik saga így old meg, azt a másikban pont ellentétesen közelítik meg, de nekem mindkettőben ugyanúgy bejön. Jellemfejlődés vagy annak a hiánya. Változtatás vagy annak hiánya, stb. A lényeg, hogy díler bácsik léééécci fooolytassááák mindkét sorit, mert kell az anyag! :))))))))))

Mateus - 2011. 05. 25. 19:55

Szerintem teljesen rendben volt ez az évad. A finálé jobb lett így, a sok nyitva hagyott kérdéssel (mit szedett ki EJ Levin karjából, CI-Ray is benne van valamiben, ki volt a képen, amit Tony-nak mutattak, mi is van Vance-ről abban a dobozban, amit Gibbs-nek adott), mint egy P2P-killer féle vérengzéssel.
A 8×22 (Baltimore) pedig az évad legjobb része volt a flashbackekkel és az apró utalásokkal. Jövőre jöhetne egy Abby flashback rész is és végre McGee-nek is írhatnának egy átívelő szálat.

Gabesz - 2011. 07. 06. 17:53

Darkspell!
marhára unalmas már, h állandóan lehúzod az egyik legjobb sorozatot a gyerekes “kritikáiddal, meg a pontozásoddal… szánalmas…
Nemtom, h miért kell elvenned más kedvét a sorozattól ennek a “cikknek” a megírásával! Olyan, mintha a fél évadot meg sem nézted volna, eléggé egysíkú.
Már bocsánat:)

winnie - 2011. 07. 06. 18:04

idézhetek a kommentekből?

“Borzalmas volt ez az évad.”
“Sajnos egyetértek a kritikával :(”

és a többi.

a kritikaírás nem arról szól, hogy csak szépet és jót lehet írni. mindenki leírja, hogy mit gondol, mert feltételezi, hogy aki elolvas egy kritikát, az kíváncsi más emberek véleményére is, hogy más hogy látja a sorozatot.

ha másképp, azon azért a többség nem sérül be. szomorú lenne, ha csak pozitív kritika lenne az oldalon. és aki nézi a sorozatot, az rajongó. mi lenne, ha én írnám, hogy nézhetetlenül rossz a sorozat?:)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz