login |

Blue Bloods: vége az 1. évadnak

2011. 05. 28. 12:00 - Írta: Desmond Wallace

11 hozzászólás | kategória: 2010/11 finálék, kritika,

Nyári szünetre vonult a majdnem tökéletes Reagan család is. A sorozat gyorsan sokak szívéhez nőtt, mivel az évad első felében remekül építették be az írók a családot a nyomozásokba. Azonban a kellemes meglepetésnek nyomozós sorozat, az évad második felében már csalódást okozott.

Blue Bloods 01

Egyszerűen eltűnt az a plusz, ami miatt egyedi volt a Blue Bloods a sok nyomozós sorozat között. Túl hangsúlyosak lettek az egyes esetek, vagyis a nyomozás, miközben a család kissé háttérbe szorult. A gyilkossági esetek pedig teljesen átlagosak és unalmasak voltak. Mindenki látott már hasonlókat, így semmi meglepő nem volt a felderítésükben sem. A tovább mögött folytatom spoilerekkel.

Persze továbbra is megkaptuk a családi ebédeket, vacsorákat, de a família egyes tagjait a háttérbe szorították. Azért persze mindenki megkapta a maga epizódját az első évadban, de egyik rész se volt valami maradandó. Pedig Linda elrablása köré igazán remek epizódot lehetett volna írni, de csak egy teljesen klisés és bugyuta sztorit kaptunk.

Blue Bloods 02

A főszálat még az évad elején felvázolták a nézőknek, hogy aztán sikeresen pihentessék a témát. Csak nagyon ritkán foglalkoztak vele, de akkor is csak néhány perc erejéig. A fináléra természetesen felmelegítették Joe halálát, de túl hamar sikerült az egész “Blue Templar” dolog végére járni. Ebben sokkal több is lehetett volna benne. Nem tudom, hogy így mi lesz a következő évad fő iránya, mert a sima nyomozgatás mellé azért kellene valami más is.

A család persze még mindig nagyon szimpatikus, csak éppen a karaktereket nem sikerült rendesen kibontani a 22 rész alatt, kivételt mindössze természetesen Frank és Danny jelent, de például Jamie teljesen elsikkadt, pedig főleg benne lehetne megfelelő potenciál. A szerepe leginkább csak abban merült ki, hogy ő a legfiatalabb Reagan, aki rendőrnek állt, aztán néha belebotlik a Blue Templar-ba. Baker rendőr meg aztán pláne kevés játékidőt kap, pedig az a rész kifejezetten jó volt, amikor nem csak a papírmunkát végezte a rendőrfőnöknek. Jó lenne, ha ő is többet szerepelne. Tom Selleck árnyékában azonban nem könnyű a színészek helyzete.

Blue Bloods 03

Zavaró lehet még sokaknak az is, hogy túlságosan idillikus képet közvetítenek nekünk New York-ról. Minden szép, minden jó, néha becsúszik egy-egy gyilkosság, de a Reagan család mindig helyreállítja a város közbiztonságát, sőt, felszámolják a korrupciót is, mert New Yorkban csak makulátlan rendőrök dolgozhatnak. Az természetesen dicséretes, hogy A Família ennyire becsületes, erkölcsös, hatalmas az igazságérzetük, de a sorozatbéli New York-ra túl nagy hatást gyakorolnak, ami hiteltelenné teszi a Blue Bloods-ot, mindenki tujda nem ilyen idealizált a való világ.

Szóval a főszálat ismét elővették az utolsó két részre, de túl egyszerűen tettek pontot az ügy végére, ennél jóval hatásosabban is lehetett volna tálalni a megoldást. Az évad második felére tehát továbbra is igaz, hogy csalódás volt, bár a finálé azért némileg javított a helyzeten. Persze 6/10-nél az 1×22 sem ér többet. Ha az egész évadot akarom pontozni, akkor jóindulattal tudok csak 6/10-et kiosztani rá.

Blue Bloods 04

Sajnos a CBS túlságosan ráerőltette az akaratát az alkotókra, ezért is lett az évad második felére ennyire középszerű a Blue Bloods. Ez van, a csatorna a biztonságra játszik, s bár a nyugdíjasoknak ez tetszik (ld. a jó péntek esti nézettség), de a fiataloknak ennél több kéne. Több akció, váratlan húzások, kevesebb klisétenger. Az sem biztató, hogy a 2. évadra új showrunner érkezik a nyomozós sorozatok világából. Szeptembertől meglátjuk, hogy ő milyen irányba mozdítja el a Reagan-család történetét. Én a 2. évad elejére még maradok, és majd akkor döntök a folytatásról.

11 hozzászólás Ne habozz!

Pocok - 2011. 05. 28. 12:34

Bár én már nem nézem… kb 10 részt láttam… de azok a bűnügyek… Ami a legelső részben volt… ahogy megoldották… na menjenek a p*csába… ilyen még a CSIban sincs. Szóval nálam már az első részben elásta magát.

Cyrax - 2011. 05. 28. 13:47

Egyetértek, hogy az évad első fele jobb volt, az utolsó pár ügy (pl. a modelles) elég gagyi lett. De összességében egyértelműen a legjobb újoncok egyike a BB számomra, viszont nem tudom, maradok-e a köv. évadra, mert úgy tűnik a jövő évi dráma felhozatal sokkal erősebb lesz és miattuk a BB talán nem fog már beleférni hetiben. Tom Selleck karakterét meg nem kellene annyira erőltetni szerintem…

Roxi - 2011. 05. 28. 13:49

Azért 18-49-ben is jó volt a nézettsége rendre hozta a pénteket,esetleg CSI-NY előzte meg!

Ropesszor - 2011. 05. 28. 13:49

Fáj leírni, de ez sz@rra sikeredett. Főleg, hogy a közepe táján megtaláltam és bedaráltam a Southlandot (az meg ugye a realitásra épül). Az után minden gyenge volt. Idegesít, hogy mindenki erkölcsös, mindenki a helyes úton jár, satöbbi, satöbbi, satöbbi. Faterom is volt rednőr, nem egészen ilyen a való világ (és akkora eltérés ilyen tekintetben nincs itthon és ott közt). Ami nagyon betette a kaput az SPOILER a mocskos zsaruk elfogásakor a zene volt: enyhén kötötte a rockot a rosszfiúkhoz… /SPOILER

winnie - 2011. 05. 28. 13:52

jó nem volt, csak a péntekhez képest elfogadható, de inkább arra utal desmond, hogy sokkal, de sokkal több az öreg néző, mint a fiatal, hiszen itt 12M nézőnek van 2.2-es 18-49-es az év végi összesítés szerint, míg egy fringe 5,8M nézővel produkál ennyit. egyébként összesítésben 18-49-ben az év 69. legnézettebbje volt, de teljes lakossáhban 17.

Desmond Wallace - 2011. 05. 28. 14:02

Jó, hogy írta Ropesszor, mert a fináléban azért volt egy kis AC/DC is: Highway To Hell

symor - 2011. 05. 28. 14:17

Elcsúszott az egész sorozat, szerintem 4/10-nél semmivel sem ér többet az évad és akkor még szigorú sem voltam.

Az epizódok harmatgyenge sztoriját felváltotta valami olyan kapkodás, ami egyszerre akart nagyra törő pátoszt és különböző nemes amerikai vonásokat felmutatni. Minderre pedig Selleck-et akarták az évad második felében felhasználni, de még az ő valóban létező hitelességét is megcáfolták olyan ízléstelenül gyenge fordulatokkal, amiért végképp elment a kedvem az egésztől.

Történt ugye még a dolgok elején, hogy Selleck jórészt a Blue Templar-os marhaság erőltetése miatt kipicsázta az eredeti alkotókat, és jöttek az újak. A 3. résztől úgy látszott, hogy a Blue Bloods bár valódi, érdekesebb cselekményt nélkülöző sorozat marad, ezt kompenzálják a közös vacsorák, beszélgetésekből kibontakozó szeretetkapcsolatok és a családábrázolás szimpatikus vonásaival. A legtöbbször langyos, sőt teljesen színvonaltalan bűnügyi cselekmény így kapott valami olyan kellemes szegmenset, aminek állítom a sorozat a valódi népszerűségét köszönheti.

Az új készítők azonban az évad második felére talán ezúttal a csatorna nyomására mind többet akartak markolni és elkezdődött a patetikus szájbarágás. A minden bizonnyal éppen Selleck miatt jóra forduló kezdeteket ezzel tökéletes képtelenségekkel aláásva. Az öreg Magnum száját pedig ezúttal okosan betömték azzal, hogy mindent az ő karakterén keresztül akartak immár kifejezni, hozzáteszem példabeszédszerűen és egészen életidegen módon.

Amikor már sokadszor adják az egyik kedvenc bajszos színészem szájába, hogy “hogyan legyél jó amerikai, és jó polgár” az ember egy idő után önkéntelenül epés megjegyzéseken gondolkodik és teljesen elkedvetlenedik az egész produkciótól.

A részek történetét már nem is firtatom, hisz lényegében olyan sohasem volt, legalábbis minimális értelemmel megírva nem sok. A 12. és a 20. rész volt az általam nézett sorozatok terén az idei év mélypontja, olyannyira, hogy elszégyelltem magam, amiért rájuk pazaroltam az időmet.

A Blue Bloods egyetlen reménykeltő híre a második évadra nézve, hogy ismét új alkotók veszik át. Azt kívánom a jövőre nézve, hogy javuljon meg a sorozat, mert a szereplőiben egyértelműen ott a potenciál, csak zavarják el a francba a mostani írókat és hozzanak be jobbakat a produkcióba.

Azt kívánom, hogy el tudjam felejteni ezt az évadot és a következőre tekinthessek úgy, mint megfelelő családtörténetre, ezúttal zsarukkal a középpontban, mert így talán lenne belőle valami…

Lajoska67 - 2011. 05. 28. 14:27

Az elején tetszett a sok másik (komolyabb) sorozat mellett az enyhén gagyi történetével meg a titkos összeesküvőkkel, de a szünet utáni visszatérés után halálra idegesített. 2/10 összességében, és a befejezése különösen kegyetlenül rossz volt. Pedig az alapkoncepció miatt lehetett volna nagyon király akár. A Chicago Code 1000x jobb lett volna rendőri magánélet/nyomozás témakörben, erre azt meg megszüntették.

Ropesszor - 2011. 05. 28. 16:05

Nem lenne rossz, ha az ügyek kicsit “southlandesednének”, vagy “lawandorderesednének” hangulatukat tekintve, mert így “langymeleg húgy” érzést keltenek bennem, semmi komolyságuk nincs. A családi részek jók ahogy most vannak, de a rendőri munka kicsit lapos.

Skate - 2011. 05. 28. 18:13

A 13-14. részig leadta a tv2 is a sorozatot és az elpakolás előtt éreztem, hogy felrúgták a jól induló formulát, amit nem kellett volna, így dögunalom lett az egész. Én nem folytatom tovább, krimi terén is van vagon pótolni valóm és a Blue Bloods-t nézve, azok fényévekkel jobbak.

jersey - 2011. 05. 28. 20:49

Én amióta téli szünetre vonultak nem néztem, gondoltam jó lesz nyári darának, de ha ennyire sablonossá vált, akkor lehet, hogy nem erőltetem a dolgot még Donnie kedvéért sem XD

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz