login |

Criminal Minds: vége a 6. évadnak – írta Rusalka

2011. 05. 29. 21:47 - Írta: vendegblogger

18 hozzászólás | kategória: 2010/11 finálék, kritika,

Mielőtt elkezdtem volna megírni az évadkritikát bevallom, újra kellett néznem a sorozat epizódjainak kábé első 5 percét, hogy valami derengjen. Egyszerűen nem hagytak bennem nyomot azok a részek, amelyek nem karakterközpontúak voltak, hanem csak simán nyomoztak bennük – régen ez pont fordítva volt. A 6×12-ig követtem nyomon folyamatosan az évadot, azonban az a rész annyira fájt, hogy leálltam és csak olykor, tömbösítve pótoltam a részeket. A siránkozás után pedig a siránkozás folytatása: hullámzó évad volt a hatodik!

124275_0518

Gyakran felcsillant a szemem, mikor olyan régi ismerős momentumok bukkantak elő, mint nézett fotóról váltás a helyszínre, vagy amikor a vége idézet előtt nem sokkal derül ki, hogy ki a tettes. Egy valamiben szinte soha nem okozott csalódást a Criminal Minds: a karakterek magánélete és/vagy munkája miatt kialakult külső vagy belső konfliktus ábrázolásában. (Kiemelném a konfliktus szót mert a “boldogok vagyunk és örülünk az életnek”- jelenetekhez vödröt kellene mellékelni.) Ezek a részek mindig nagyon jók, és mivel a készítők idén annyit sakkoztak a színészekkel és a szerződéseikkel, hogy kaptunk legalább 6,5 ilyen jó epizódot.

Hogy miért 6,5? Mert az évadzáró is ilyen akart lenni, de itt elcsúsztak a készítők. Ezeken a részeken egyébként látszik, hogy nagyon rágyúrnak az írók, de valamiért a következő párra leeresztenek, felszínessé válnak. Ennek is tudható be, hogy az új ügynöklány karaktere jól indult, jó bevezető, megismertető munkát végeztek, de egy résszel nem sikerült őt annyira megalapozni, hogy a nevét is megjegyezzem, főleg mivel a későbbi epizódokban úgy alkalmazták, mintha akkor jutna eszükbe, hogy rég szólalt meg és szórtak neki, néhány morzsát.

Criminal Minds - 6x24-c

Pedig Rachel Nichols-ban meglenne a potenciál, viszont a karaktere olyan mintha nem is létezne, ha hiányozna az adott epizódból, fel sem tűnne. Amint a hírekből kiderült nem is fog visszatérni. Remélem, azért egy olyan jó búcsúztató részt kap, mint amilyen a bevezetője volt. A tovább mögött spoilerekkel folytatom.

Az idei évad arról volt nevezetes, hogy most prezentálták a leglehetetlenebb sorozatgyilkosokat. Legutóbb amikor írásban itt megemlékeztem a sorozatról a legnagyobb pozitívum számomra az volt, hogy nagyon jól felépítették a gyilkosok hátterét, és gyakran megértettük miért váltak azzá akik. Most ez vagy hiányzott, vagy <sose hittem volna, hogy ezt leírom> röhejes, illetve teljesen logikátlanul cselekszik a tettes.

Hol vannak a régi szép idők és a komoly, karakteres sorozatgyilkosok? Kemény ellentmondások voltak az elkövetők cselekedeteiben, egy példa: ifjú antihősünket, aki gyűlöli a mostohaanyját, mert az elvette tőle az apját és betöltötte az anyja helyét, ezért bébiszittereket öldös. Egy jelenettel arrébb betör egy házba és nem csak a bébicsőszt öli meg hanem a hazatérő férjet is, majd újabb jelenet, mostohaanyunál áll és vádolja, hogy a hőn szeretett apucit ellene fordította. Akkor kérdem én miért ölte meg az apát szimbolizáló embert, ha szerette az apját? És miért hiszik azt, hogy brutalitással elfedhetik a logikátlanságot?

Criminal Minds - 6x24-b

6×24-es résszel nem lett volt semmi baj, ha nem lett volna évadzáró és nem Criminal Minds-epizód lett volna, egy random CSI-sztorinak simán elmegy. Egyáltalán mit kerestek a profilozók a történetben? (Azon kívül, hogy helyszíneltek?) Baleset során találnak két holtestet egy kocsiban, nem azonosítják az áldozatokat, de hívják is BAU-t, mert a protokoll könyv pont befért a billegő szekrény lába alá.  Egy darabig nem is kételkedtem abban, hogy összekeverték a forgatókönyveket.

Egyébként  helyszínelgetést már a 6×23-ban elkezdték, de ott nem volt olyan érzésem, hogy időkitöltésről van szó, ott még a folyamat része volt. Nyilván a nyomozással, és nyomelemzéssel akarták elfedni azt a hézagot, amit egy izgalmas és vérfagyasztó gyilkológép-hálózat felépítésével és működésének megindoklásával kellett volna eltölteni.

Hiszen lett potenciál az ötletben: kik ezek az emberek, hogyan találtak egymásra, mi a csoportdinamikájuk? Ehelyett a magyarázat mindössze annyi, hogy PÉNZ. Azért gyilkoltak, mert nem jutott jobb ötlet a készítők eszébe? Ráadásul nem volt igazi profil, csak a végére összedobtak valamit a csapatról. Végül sajnos az egész történet érdektelenségbe fullad 40 perc nem elég arra, hogy izguljunk a csapdába esett ügynökért, mert nem ismerjük meg igazán. Sőt, arra sem elég az idő, hogy kiépítsék a gyilkosok karakterét, és ezért a végüket kívánjuk, hogy érezzük hogyan bánnak igazán az áldozatokkal, hogy megértsük, min mennek át ezek a csapdába esett emberek.

124275_0282

Mondjuk egy, az események nézésért fizető ember bemutatása is érdekes lett volna, hogy miért érdekli a látvány és még sok mindennel izgalmasabban meg tudták volna oldani a zárást: inkább ebből a történetből kellett volna dupla záró részt írni, nem a 4. évad végén látottból, hisz a nyomozási szakaszt megírták, csak a lényeg maradt ki.

A szezon lezárása viszont jó volt, végre úgy keltettek bizonytalanságot a nézőben, hogy nem lőttek vagy robbantottak fel senkit. Több évnyi függőség után idén jutottam el odáig, hogy a “lövés dördül, majd sötét lesz”-típusú cliffhanger inkább idegesít és egyáltalán nem vonz az évadnyitó megtekintésére. Jobban érdekel mondjuk, hogy mivel magyaráznák meg Hotch távozást, mint az, hogy túlélte-e vagy sem.

Az évad 7/10 + egy pont a rengeteg Supernaturales vendégszereplőért. Az évadzáró 5/10.

U.i.: valaki mondja meg nekem milyen Chevrolet volt a részben? Nem tűnt nagy autónak, de hogy két hulla meg egy motoros láncfűrész ilyen kényelmesen elfért a csomagtartóban, az nem semmi.

18 hozzászólás Ne habozz!

flimo - 2011. 05. 29. 22:06

“Akkor kérdem én miért ölte meg az apát szimbolizáló embert, ha szerette az apját?”

Mert szemtanú, akadály..?

DVM - 2011. 05. 29. 22:06

Tökéletesen egyetértek a kritikával. Seaver karaktere lógott a levegőben végig, és tényleg alig emlékezni az epizódokra. Ettől függetlenül marad tipikusan az a sorozat, amit megszokás miatt akkor is néz az ember, ha már közelében sincs annak, amilyen a zseniális 1-2 évadban volt.

Skate - 2011. 05. 29. 22:07

Egy éve már végeztem ezzel a sorozattal. Robert Knepper-es rész megnézem és kész. Számomra vége. Azzal lőttek bakot másfél éve, hogy a realitás-alapot sutba vágták, ami nélkül számomra csak tucatkrimivé süllyesztette az egészet. És az ilyen félmegoldásokkal meg csak az időmet pazarolnám. A műfaj számomra nézős darabjaiból is van elég. Ez már nem ugyanaz a sorozat, amit szerettem nézni, annak egy ideje vége szakadt.

JimmyL - 2011. 05. 29. 22:09

Nekem ez a sorozat vegetert, mikor Mandy Patinkink kihisztizte magat belole. Amugy O is egy igen jkivalo Broadway muvesz. Az eredeti Evita Che-je, annak a Patti LuPone-nak a partnere, aki a multheten cameozott a Glee ettermi jeleneteben…

http://www.youtube.com/watch?v=qvRfjxR1ovQ&feature=related

winnie - 2011. 05. 29. 22:15

patinkin már csak ilyen:) két évad és kiszáll. kis mellékest akart, de pechére ez is siker volt, a chicago hope is siker lett. ki is szállt belőlük. a dead like me “szerencséjére” csak 2 évados lett, de már várom, hogy mi lesz a homeland-del.

robotnyk - 2011. 05. 29. 22:17

chevy impala volt

darkspell - 2011. 05. 29. 22:55

JJ lába a végén… Na, azt azért meg kell jegyezni :)

Ana - 2011. 05. 30. 01:49

Szerettem Rachel Nicholst a The Inside-ban és vártam, hogy mit hoznak ki belőle.. Sajnálom, hogy mindössze a nagy semmit. Az évadot nem tudom értékelni, mert úgy ahogy van, elfelejtettem mindent. Szeretem és nem szenvedtem rajta, de a karakterek történetein meg az utolsó két részen kívül mintha nem is láttam volna. Pár hét és az utolsó részeket is elfelejtem.

Junkieka - 2011. 05. 30. 10:11

Én a Prentiss köré épített kis kémsztorin is kibuktam. Annyira nem illett a sorihoz. Hülyeség volt. Ráadásul nem is volt igazán jól megírva. Sablonos lett a hasonló sztorikhoz képest.
Én is nagyon hiányolom a heti betegállatomat. Ezek már csak árnyékai a régi karaktereknek, felületes, semmitmondó ábrázolások. Szerintem ezeket már félálomban, rutinból írták. És valóban: néha rejtély volt, hogy mi a fenét keres egy-egy ügyben a BAU. Ráadásul a nyomozásuk is elég nullácska volt néha, szinte már fájt, hogy megjelennek valami rendőrörsön, megnéznek néhány fotót és már tolják is a profilt. Wow!

A szereplők karakterei is egyre laposabbak, a színészeknek egyszerűen nincs mit alakítaniuk, csak összevissza futkorásznak vagy hivatalos fapofával felmondják a szöveget. Pedig a humán faktor ebben a soriban mindennél fontosabb volt, mind a nyomozók, mind a gyilkosok szempontjából.

Remélem a csapat újbóli összehozása a régi hangulatot is visszahozza, mert csak a szereplők nem tudják megmenteni a sorit, ha ilyen gyengus marad hosszabb távon az írói munka.

Eszty - 2011. 05. 30. 10:36

Bevallom, egykori CM fanatikusként nekem ez az évad nagyon nagy csalódás volt, kb. a 10. részig bírtam cérnával. Nekem már az betette a kiskaput, hogy kiírták AJ karakterét. Nagy kedvencem volt ő, így bár kellemesen csalódtam Nichols karakterében, nem tudtam már úgy élvezni az epizódokat, ráadásul teljesen egysíkú lett az egész. Volt egy gyilkos, akinek ráadásul felépített háttere sem volt.. gyilkolt, elfogták, aztán mindenki hazament. Ennyi.. és ez pedig piszok unalmassá vált számomra. Prentiss kiírása engem annyira nem hatott meg, őt szeretem a legkevésbé, de már az ő története sem volt jól felépítve.. (néha-néha azért belenéztem egy-egy részbe). És úgy látszik a CBS is érzi a vesztét, mert mind a két lányt visszahívták, Nichols pedig megy. Amúgy én a spinoffban sem éreztem potenciált, nem is értettem, hogy minek erőltetik, hiszen anno egyértelmű volt, hogy annyira nem ugrál érte egy CM rajongó sem. És bár a nézettség az jó volt, mégis kaszáltak, hála a Jóistennek! Remélem most, hogy a spinoff kikerült a képből, 100%-san a 7. évadra tudnak koncentrálni, mert már nagyon kéne egy kis inspiráció.

edemem - 2011. 05. 30. 11:50

off: ami a coolon volt nemrég évadzáró (?), aminek a végén a kaszás lelőtte (?) Hutch ügynököt az otthonában, az hanyadik évad? csak mert a mostani részekben meg ismét Gidion van, szal’ nagyon megkavartak a Coolos arcok (az rtl az ötödiket nyomja igaz?)

winnie - 2011. 05. 30. 11:55

tippre, akkor a negyedik, de a finálékritikából kiderülhet. (de ha kombinálok és tavaly john, tavalyelőtt meg rusalka írta a kritikát, és azelőtt meg én, akkor a negyedik lesz, mert én egy robbantós cliffhangerről írtam.)

edemem - 2011. 05. 30. 12:02

köszönöm winnie!

mildi - 2011. 05. 30. 13:52

az a baj, hogy nekem se sok maradt meg az epizódokból. bezzeg az első négy évad! és az ötödiknek is voltak nagyon jó pillanatai, pl a mgg rendezte 16., vagy a 100. rész.
ez az évad, hááát. nekem is hiányoztak a beteg állatok. semmit sem hoztak ki reid fejfájásaiból sem. csak úgy lóg ott a levegőben. ashley seavert (r.n.) teljességgel feleslegessé írták.
arra viszont komolyan kíváncsi vagyok, a történtek után hogyan fogják prentisst visszaírni…remélem nem csapják oda.
messer kisasszony kösse fel a fehérneműt! :)

@edemem
az a negyedik. a cool most megint a másodiktól kezdte. okát nem tudom, de sztem ők sem…

erkov - 2011. 05. 30. 16:27

Hát, elég lagymatag volt ez az évad és tényleg nem voltak benne beteg állatok. Komolyan voltak olyan ügyek, ahová minek is hívták a BAU-t?.
A Prentiss-szál viszont tetszett, jó volt, hogy nem vágták oda egyik részről a másikra hogy “jó, hogy itt voltál, de szevasz”. Jó lenne, ha a visszatérése is nagyot ütne.
Én úgy voltam a spinoffal, ha jó, akkor maradhat, de nem igazán tetszett, lehet, hogy nagyok voltak az elvárásaim a nagy tesó miatt. Úgy vagyok vele, hogy inkább legyen egy jó sori, mint kettő, de közepes…
Rachel Nichols szerencsétlennek meg biztos nehéz lehetett, hogy egyrészt nem annyira csípik, másrészt meg mozgalom volt a kirúgottak vissza hozatalára, gondolhatta, hogy rezeg a léc…
Én ebben a soriban még nagy potenciált, sok lehetőséget látok, fogjuk fel úgy, hogy egy kis kisiklás volt, remélem így, hogy minden visszaáll a rendes kerékvágásba, Erica Messer irányítása alatt lesz valami ütős periódus és színvonal emelkedés.

Rusalka - 2011. 05. 30. 18:44

robotnyk Köszönöm! :)

Rusalka - 2011. 05. 30. 19:32

flimo

“Akkor kérdem én miért ölte meg az apát szimbolizáló embert, ha szerette az apját?”

Mert szemtanú, akadály..?

A feleséget viszont életben hagyta aki az anyát szimbolizálta úgyhogy a szemtanú kiesik. Akadály? Egy apát szimbolizáló akadályt megsebzek, leütök nem lemészárolok.

f.fredericks - 2011. 05. 31. 18:25

Nekem is olyan semmi volt ez az évad. Egy rengetegszer volt olyan érzésem, hogy az írók elkezdenek valamit, aztán egyszer csak abbahagyják. Valamint nem értem mi lett Reid fejfájásával. Az csak úgy abbamaradt. Vagy amikor elmondták neki, hogy csak a gonosz skizofrének lesznek bűnözők, akkor ő azt mondta ok, akkor én nem leszek az.

Prentiss karakterét én sosem szerettem annyira. Elle jobb volt, sajnáltam amikor kiszállt. Most hogy Prentisst visszahozzák, megint rághatom a kefét. Sokkal jobb lett volna, ha Seawer átveszi a helyét. (Annyiból viszont jó lesz, hogy bonyodalmat okoz a csapaton belül.Nem hiszem, hogy Morgan ügynök egy laza hellóval elintézi visszatértét, mivel már az se tetszett neki, hogy titkolózott, és a halálát is talán ő viselte legrosszabbul).

Néhány rész az évadból, katasztrofális volt. Az a szagos taxis kb 2/10, valamint ez a kaszabolós gyökér is egy 3/10. Ami tetszett az az erdőben gyereket elraboló arc (itt kiváncsi leszek feltűnik-e újra, hiszen neki sikerült megszöknie), valamint a fotós-pedo-tanárban is volt potenciál.

De hol vannak már a jó öreg Frankek, vagy Foyet-ék. Nekem már az a Los Angelesi Sötét Kamionos (a bábos a Heroesból) se tűnt eléggé gonosznak az előző évad végén/mostani elején. Ellenben a zsaru kislányával, aki azzal a rövid hajjal baromi ijesztő volt.

Az évadzáró gyenge volt, nem értettem az egész koncepciót, hogy miért a csaj a vezető, miért ölik meg az embereket, miért nem nyírták ki az ügynököt, miután kiderült, hogy ügynök.

Két eshetőség van, vagy az én ingerküszöböm nőtt meg, vagy a színvonal esett, majd a következő évadban kiderül.

Évadra 5/10 mínusz 1, AJ kiírásáért. A következő évad ezért +1-gyel fog indulni. :P

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz