login |

The Good Wife: vége a 2. évadnak – írta Nina

2011. 05. 29. 17:30 - Írta: vendegblogger

19 hozzászólás | kategória: 2010/11 finálék, kritika,

A The Good Wife talán az egyik legintelligensebb, jelenleg is futó sorozat, és egyáltalán nem azért, mert jogi esetekről szól, mert okos emberek rafinált ügyeket oldanak meg rendkívül ravasz módon. Azért intelligens, mert remekbeszabott módon építkezik a sorozat történetének szála , szinte már lágyan, kellemes mederben folydogál, miközben a sodrás erősödik, észrevétlenül.

The Good Wife - 2x22-c

Persze mindez nem lenne elég, ha a szereposztás nem lenne a The Good Wife egyik erőssége, ez kétségtelen. Viszonylag kevés főkarakter mozog az epizódokban, ám ők erőteljesek, megingathatatlanok, szinte biztosra vehető minden egyes rész előtt, hogy nem fognak csalódást okozni. Már a második évadon is túl vagyunk, amiről szinte csak pozitívumokat írhatok. De csak a tovább mögött, jórészt spoilerek nélkül a nyáron darálni vágyók kedvéért. (Majd jelzem a két spoileres bekezdést.)

Egy kis visszatekintés: a központi karakter Alicia Florrick, akit a csodálatos Julianna Marguiles alakít rendkívül meggyőzően. Férje botrányaitól menekülve bekerül a jogászok mozgalmas világába, mint ügyvédbojtár. Megharcol a pozícióért, amit végül elér, józanul, higgadtan és intelligensen, miközben több más szerepben is helyt kell állnia: mint anya és mint megalázott feleség. Az első évad javarészt a beilleszkedésről és a az elfogadásról szólt, a második évadban tovább folyt a karakterek építgetése, sikeresen.

The Good Wife - 2x22-a

A The Good Wife-ra jellemző a fokozatosan kibontott cselekmény, epizódról-epizódra tanúi lehettünk, ahogy egyre több történetszál kapcsolódik bele a “nagy egészbe”. A sorozat mindvégig mentes a nagy drámai veszekedésektől és az ösztönlényekre jellemző  hangoskodástól; Alicia sem így intézi az ügyeit Peterrel, a kicsapongó, de később minden megbánó férjjel.

Julianna Margulies játékát leginkább elegánsnak tudnám jellemezni. Nincsenek nagy gesztusok az eszköztárában, ám egy szemvillanás, egy arcrándulás olykor sokkal beszédesebb lehet; ebben a sorozatban pontosan erre van szükség ahhoz, hogy elhitesse velünk, nézőkkel: Alicia Florrick komoly, érett, rendkívül intelligens nő.

Méltó partnere Chris Noth, aki Alicia befolyásos férjét alakítja (ő leginkább a Szex és New York-ból lehet ismerős, mint Carrie Bradshaw örök love interest-je). Noth ugyan sokkal kevesebb teret kap a sorozatban, mint Margulies, de ez nem akadályozza abban, hogy jó alakítást nyújtson, és hozza a tőle elvárhatót, azaz legyen gazdag politikus, akin jól áll az öltöny és jelentőségteljesen tudjon nézni szinte minden pillanatban.

The Good Wife - 2x22-b

Ha már a színészeket méltatom, nem hagyhatom ki Archie Panjabit, aki Kalinda Sharma megformálója és a sorozat egyik legerősebb pillére. Titokzatosság és profizmus, báj és kellem, ezekkel lehetne legjobban jellemezni Kalindát, aki tulajdonképpen amolyan felderítő, nyomozói pozícióban dolgozik a cégen belül. Alicia és Kalinda az epizódok folyamán barátnőkké válnak, ebből adódik a második évad végi bonyodalom. Mielőtt erre rátérek, muszáj éltetnem az isteni Alan Cummingot, akinek nagy szerepe van abban, hogy a komoly hangvételű sorozatban egy kis fanyar humor is megjelenjen. Noha sokkal kevesebbet szerepel ő is, mint lehetne, szerencsére a második évadra sűrűsödtek a jelenetei.

The Good Wife - 2x22-f

A több szálon futó történetszál, a magánélet-munka keveredése egy kevésbé  hozzáértő irányítása alatt értelmetlen összevisszaságba torkollhatna. Szerencsére erről szó sincs a The Good Wife esetében. Az persze szubjektív, ki melyik irányba tolná inkább a sorozatot: a magánéleti szál felé, vagy épp a jogi ügyek irányába, viszont úgy tűnik, egy egészséges egyensúlyt sikerült találni a készítőknek. Mivel Alicia (és Peter) a kiindulópont, mindig visszakanyarodik hozzá(juk) a történet bizonyos szála; közben azonban izgalmas, érdekes, kőkemény jogi ügyek, csatározások és taktikai harcok folynak, ezt betetőzve, a politika is kezd egyre erősebben belefolyni ama bizonyos mederbe.

Mivel az első évadban Peter Florrick ideje javarészért a rácsok mögött töltötte, viszonylag kevés jelenete volt Aliciával; ez megváltozott a második évadra, amikor Peter már a társadalom teljes tagjaként (némi háziőrizet után) visszatért az életbe. Politika ambícióit Eli Gold (Alan Cumming) terelgeti határozott, rámenős kézzel, ám az otthoni dolgai nem alakulnak túl fényesen. Alicia nehezen tud újra bízni a férjében, még nehezebben engedi vissza a hitvesi ágyba.

<2 bekezdésnyi spoiler következik>

Ennek a visszafogottságnak talán egyéb oka is van… Alicia egyik főnöke Will Gardner (Josh Charles), aki régóta ismeri és alig titkoltan kedveli a nőt. Köztük egyértelmű kémia van, de egy igazi szenvedélyes csók csupán a második évad utolsó részében csattant el. Igaz, hogy nem ők a sorozattörténelem legizgalmasabb párosa, de az ő kapcsolatukkal (ha lesz valami komolyabb) elég sok változás állhat be, melyek majdnem mindenkit érinthetnek.

A második évad végén kitört magánéleti botrány hatására Alicia viselkedése fordul egyet. Az utolsó epizódokban robbant a bomba és Alicia tudomására jutott, amikor már éppen megbocsájtott a férjének, hogy Kalinda és Peter kicsit behatóbban megismerték egymást, nem csupán mint főnök és beosztott. Alicia a hír hatására szinte szó és magyarázat nélkül elköltöztette Petert a közös lakásból egy méregdrága kutyaólba. Maga a jelenet az egyik kedvencemmé vált, ahogy intézte, elegánsan, de belül forrongva, és először úgy tűnt, maga Alicia költözik el – persze egy percig nem gondolhatta senki, hogy elhagyja a gyerekeit. Ezzel a lépéssel Jackie, Peter anyja és Alicia eddig sem túl rózsás viszonya végleg megromlani látszik.

<2 bekezdésnyi spoiler vége>

Florickék két gyerekének szerepeltetése meglehetősen visszaszorult. Talán velük nem tudnak mit kezdeni igazán a készítők – ezt nem rónám fel egyértelmű hibának, de itt egy kis rés keletkezett a tökéletesség páncélján. Míg az első évadban több fronton is nyitottak feléjük, a másodikban csak lavíroztak, és inkább külső szemlélőként figyelték a változásokat.

The Good Wife - 2x22-d

Nem véletlen a szereplők  éltetése, mert ők viszik el igazán a hátukon a sorozatot. A jogi ügyek ugyan érdekesek, de nem mentesek a kliséktől. Nyilván fontosak, de egy kevésbé jól összeválogatott csapattal könnyen unalomba fulladhatna a sorozat. Így viszont kapunk izgalmat, nem kevés bepillantást az ügyvédek, bírók, jogászok világába, és megdőlni látszik az a tézis, miszerint az ügyvéd nem is ember. Bár az ördöggel való cimborálást azért nem zárnám ki ilyen egyértelműen…

Meg kell jegyeznem, hogy a mellékszereplők beválogatásáért külön plusz pont jár. Michael J. Fox szerepe és a betegségéhez való önironikus hozzáállás a legjobb húzás volt, amit elkövettek. Lám csak, a görbe tükör nem is olyan haszontalan eszköz? Mellette még bőven megérdemli a kiemelést Matt Czuchry, aki sikeresen levetkőzte a Gilmore Girls-béli idegesítő énjét, Christine Baranski, vagy éppen Titus Welliver.

The Good Wife - 2x22-e

Összegezve az eddigieket: az első évad színvonalát a második bőven hozta; a sorozathoz kell türelem és affinitás, ám aki rendelkezik mindkettővel, nem fog csalódni a The Good Wife-ban. Jöhet a harmadik évad.

19 hozzászólás Ne habozz!

Orso-borso - 2011. 05. 29. 18:06

Köszi a kritikát, a sorozat valóban nagyon jó. Tényleg a legjobb jelző rá az intelligens.

Pesszimista Pista - 2011. 05. 29. 18:44

Michael J. Fox szeret ügyvédes sorozatban szerepelni, Boston Legalban is király volt.

Gwen - 2011. 05. 29. 19:44

Talán spoileres lehet, de szerintem az első évadban volt az első csókjuk, ami ennél sokkalta szenvedélyesebbre sikeredett.
Nekem a vége nem tetszett, szerintem ott kellett volna levágni a sorozatot, ahol megtudja a titkot, a többi már mehetett volna a 3. évadba.
Lehet, hogy ezt már írtam a kibeszélőben?! :-)

Skate - 2011. 05. 29. 20:38

Első évadot végig követtem, de az évad végére valami magasabb körökbe vezető korrupció megvillantását vártam volna. Úgy éreztem megvezettek engem, mert utalások voltak arra, hogy a háttérben zajlik valami, de igazából mintha nem lett volna abból semmi. Kicsit élénkebb elképzelés kibontakozását vártam. Az ügyek meg a karakterek ellensúlyozásához kellett volna valami ilyen erős főszál, ami nem is létezett valójában, de 22 rész kellett, hogy erre rájöjjek. Olvasva a sorokat ez a második évadra se valósult meg. Már tisztába vagyok vele, ez nem az én sorozatom.

gabif - 2011. 05. 29. 20:39

Julianna Marguilest korábban nagyon utáltam, de ennek a sorozatnak az első részében levett a lábamról. Jelenleg ez az egyik kedvenc sorozatom.
OFF: Érdekes, Patricia Arquetet sem szerettem a Médium előtt, amiben aztán nagyon megszerettem.
Ki lesz a következő utált színésznő, akit megkedvelek egy jó sorozatban?

lynx - 2011. 05. 29. 20:53

Én imádom ezt a sorozatot.Nagyon profin van összerakva.

Nálam kicsit kilóg a lóláb Kalinda miatt. Kicsit hiteltelennek tartom, hogy egy 20-as évek elején járó nő ennyire kiterjedt kapcsolatrendszerrel rendelkezzen a teljes ismeretlenségből érkezve, illetve, hogy ennyire profi legyen egy ilyen nyomozó munkában.
Erre azért kell több évtized, mire ennyire dörzsölt lesz az ember.

A gyerkőcökkel nincs gond, pont elég ez a szereplés. Az a gáz, ha többet szerepelnének, tuti csak a zűr lenne velük, és rohadt idegesítőek lennének.

tiktak - 2011. 05. 29. 21:06

Csak én éreztem úgy, hogy belengették Alicia esetleges politikai pályáját is? Érdekes lenne. Nekem jobban tetszik már mostanában a politika szál. Bár valószínű,hogy ez főleg Eli Goldnak köszönhető. De azon olyan jelenetek egyszerűen hihetetlenül jók, mint amikor peter és a többi jelölt nyilatkozik, közben eli-ék nézik a tesztközönség véleményének alakulását és hangosan mondják, hogy mit kell / kellene peternek mondani.

Természetesen tudom, hogy alapvetően ez egy ügyvédes sorozat, de végülis a címéből kiindulva az a főszál,ahova alicia megy…

symor - 2011. 05. 29. 22:29

Idén ez az egyik legjobb vendégkritikája az oldalnak, gratulálok és köszönöm, amiért végre volt valaki, aki ilyen alaposan és jól megírta.

Olyannyira hiányérzetem volt egy aktuális Good Wife kibeszélőre a második évadot illetően, hogy legutóbb a Finálé híreknél keltem ki human és winnie ellen, hogy nézzenek már bele és írjanak róla, mert érdemes. Megsúgom, most már örülök, amiért méltatlanul elhanyagolták a sorozatot, Nina remekül megírta a lényegét.

Sokkal többet nem is tudok hozzátenni, legfeljebb átfűzöm azt, amit a hírek rovatba voltam kénytelen kiírni magamból:

“Ezek, amit a Good Wife-al megcsináltak az valami hihetetlen :)

A 2. évad még az elsőnél is jobban sikerült, és még mindig minden egyes epizódnak saját súlya van, ami sohasem megy az átívelő szál rovására. Hihetetlen egy összeszedett sorozat, valami olyan, amilyet az ügyvédes drámák sorában én még nem láttam.

A The Practice erős sorozat volt, de nemritkán feleslegesen hatásvadász is. A Good Wife hozzá képest is egy újabb mérföldkő a komoly sorozatok terén, mivel sikeresen vegyíti a szórakoztatót az elgondolkodtatóval.

A legnagyobb erényét az erős női karaktereken kívül, abban látom a sorozatnak, hogy tényleg minden egyes részére kellő figyelmet fordítanak. Az epizódok cselekménye teljes ívet ír le és sohasem kell egy újabb hetet várni a dolgok kielégítő lezárására. Emellett pedig fantasztikusan
átgondolt magánéleti szál fut végig az évadokon, ami itt a második évadban nem semmi csavart kap (Kalinda, Kalinda…).

Nem itt, ha jól emlékszem egy másik oldalon szóba került, hogy egyes külföldi orgánumok a The Good Wife-ot már a The Wire-hez hasonlítják, ezzel túlozásba esve valamelyest.

Az igaz ugyan, hogy ez még túlzó összehasonlítás, más szempontból azonban mégsem: mert, ha a The Wire egy a sorozatoknál elérhető rang jelképe, és miért ne lehetne az, akkor az ügyvédes drámasorozatok szintjén a The Good Wife a The Wire-rel egyenlő.

A The Good Wife második évadja csont nélkül 8/10. Az utóbbi idők kínálatának egyik legjobb sorozatáról van szó!”

zagloba - 2011. 05. 30. 00:23

Intelligens és elegáns.
Ínyenceknek.
Az egyik legjobb sorozat.
Csak így tovább!

tulipán - 2011. 05. 30. 09:02

JulMarg Nina (Neena) volt a Scrubsban (és ott is könyörtelen ügyvéd). csak nem véletlen, kedves Nina? ;)
remek kritika, tényleg ennyire jó a sorozat!

Sunflower - 2011. 05. 30. 09:59

Zseniális a sorozat, a második évad még ütősebb volt, mint az első. Még én magam is meglepődtem, hogy ennyire leköt és ennyire várom a következő részét egy ügyvédes, politikával operáló sorozatnak, persze a magánéleti száll is bravúros. A karktarek kíválóan kidolgozottak, főleg a női karakaterek, nálam Kalinda viszi a prímet. Maga a cast is zseniális…Alan Cumming,Christine Baranski,Archie Panjabi..még a Loganként utált Matt Czuchryt is meg tudták velem szerettetni! Szóval alig várom a next seasont!!!

faith - 2011. 05. 30. 10:16

Imádom, nekem az egyik kedvenc sorozatom a pilotja óta!! Cast úgy ahogy van tényleg zseniális. Egyedül Alicia lánya az aki iszonyatosan irritál néha, szerencsére nem sok szerepe van :PP
Már nagyon várom a következő évadot.

oxigen - 2011. 05. 30. 21:54

Nagyon tetszett az írás, finom és elegáns, illett a sorozathoz :)

Két dolog:
“Viszonylag kevés főkarakter” szerintem elég sok szereplő van, Alicia, Kalinda, a 2 főnök, Cary, Eli, – ha nem is nézzük Mr Biget, a gyerekeket és Jackie-t, mert annyira nem fő-fő karakterek, meg a félévadnyi Blake… több mint egy átlagos CSI csapat.

“A jogi ügyek ugyan érdekesek, de nem mentesek a kliséktől.”
Nem értek egyet. Mindig valami szokatlant -nézők számára kevésbé ismert jelenséget- húznak elő a kalapból.
Lásd ahogy az ügyvédek-ügyészek megpróbálják kijátszani egymást. Vagy a bírót – mikor Will felmentette magát, hogy időt nyerjenek (military court in Double Jeopardy). Vagy hogy épp “rosszkor” beszél telefonon. Vagy ahogy Cary szállítja az infót a vádnak. Ahogy pl. az utolsó részben futottak az idővel, mert még a bírálat előtt igazolni kellett a kesztyűt. Martha Plimpton át- majd visszaállása. A főnökök egymásnak ugrása – és aztán mégsem.

Zseniális sorozat, zseniálisan megírva és zseniálisan eljátszva.

S@ti - 2011. 05. 31. 09:39

A 8/10-et nagyjából konzisztensen hozza a sorozat, de a második évad azért gyengébb volt, mint az első. A főszál hiánya miatt egyrészt, másrészt pedig az első évadban voltak apró pillanatok, rezdülések, emberi momentumok. A másodikban inkább egyszerűsítettek, “kommerciálisabb” lett az egész.

A Wire-hez az első évadot még simán lehet hasonlítani (bár azért a TGW persze gyengébb), a jelenlegi tévés kínálatból tényleg az első évad volt az, ami a leginkább hasonlított rá. A második viszont már a cipőfűzőjét sem kötheti be, túl hálivúdi, túl steril lett.

Főleg Kalinda karakterén figyelhető ez meg: az első évadban még valahogy emberibb volt. Itt már nem lehetett vele szimpatizálni, mivel a történetszála klisés, zavaros, kidolgozatlan volt.

Alicia karaktere is inkább visszafejlődött. Peteré alig volt benne. Eli történetszála jó volt, az tetszett.

Összegezve: érdemes tovább nézni, de remélem, hogy nem redukálják tovább a sorozatot. Ha ezen a szinten még megmarad, akkor nagyjából OK…

fan8 - 2011. 05. 31. 23:55

Az biztos, hogy a TGW az egyik nagy-nagy kedvenc. Hihetetlen a “writing”-ja, a szereplőgárdája és minden ami benne van. Egyszerűen tökéletes! ;)

payskin - 2011. 06. 14. 02:55

Ledaráltam, tényleg zseniális volt a 2. évad, a vége viszont nagyon nem tetszett. Belebegtették az Eli-konfliktust, vártam volna, hogy valami jó kis cliffhanger legyen a végén, mondjuk hogy Alicia bejelenti, hogy vagy ő, vagy Eli. Gondolom, ezt el is fogják játszani valamilyen formában a 3. évadban. Nekem abszolút nem hiányzott, hogy akár csak egy órára összejöjjenek Willel, és így, tét nélkül legyen vége mindennek…

vikkancs - 2011. 07. 15. 21:06
cat - 2011. 07. 24. 17:34

Most tartok a 2. évad közepén, és basszus, a SoA óta nem döbbentett meg ennyire sorozat. Sosem néztem volna ki egy “sima” ügyvédes sorozatból, hogy egyszerre tud ennyire profi és ilyen magával ragadó, szórakoztató lenni. Minden színész kiváló, nekem talán csak Chris Noth lóg ki egy kicsit. A kedvencem pedig Christine Baranski, az a nő valami eszméletlen!

beci4 - 2011. 07. 25. 00:43

Valóban remek kritika, gratulálok hozzá! :)

A sorozatról. Már egy-két helyen én is elhintettem, hogy mennyire komoly és intelligens ez a The Good Wife. Anno magyarul kezdtem el nézni, és mivel valahol az 1×16 körül megszakadt a TV2-s vetítés, egy jó pár hónap után úgy döntöttem, meglesem a folytatást. Örülök, hogy rávettem magam. Pedig voltak fenntartásaim, hogy ó mégiscsak ügyvédes, meg nyár van, valami vidámabb, szórakoztatóbb kellene… De csak elkezdtem darálni. És valami érdekes élményt nyújtott, persze 100%-ig pozitív értelemben.

Az elegáns szó Julianna Margulies játékára tökéletesen helytálló kifejezés. Annyira visszafogott a stílusa, de mégis átadja a lényeget. Nem csodálom, hogy díjakat nyer.
De az egész szereplőgárda úgy, ahogy van, jól elviszi a hátán a sorozatot. Az évad egyik legkellemesebb szereplője számomra Eli volt. Tetszett a humora, a karaktere, a bábáskodása, egyszóval minden. Kalinda egy rejtélyes nő, az írásból idézve: “Titokzatosság és profizmus, báj és kellem” – ez annyira, de annyira igaz rá. Peterrel való viszonya elég nagy meglepetés volt számomra, jól előrevetítették Blake Leela-zásaival. A szezon végére egyedül Jackie vált kevésbé szimpatikussá, nem tudom miért. Hazudok, mert közben meg Michael J. Fox vendégszereplését kifejezetten utáltam. Idegesítő volt.

Az ügyek egyébként tetszettek, minden elismerésem az íróké (meg mindenkié, akik ezeket kerek egészbe hozzák). Bond kirúgása is zseniálisan lett felépítve.

Az összegzésből is muszáj kiemelnem, hogy tényleg kell hozzá türelem és affinitás, és így nem érhet csalódás.

A fináléról még annyit, hogy ez is egy új mutatvány volt (mármint az időhúzás). Alicia és Will kapcsolata annyira viszont nem hat meg, remélem nem e köré épül majd a 3. évad.
Szóval a lényeg az, hogy egy 8/10-et simán ér nálam a széria, és örömmel kijelentem, hogy a The Good Wife rákerült a kötelezően nézendő sorozatok listájára.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz