login |

Bones: vége a 6. évadnak – írta darkspell

2011. 05. 30. 21:25 - Írta: vendegblogger

42 hozzászólás | kategória: 2010/11 finálék, kritika,

(Disclaimer: Figyelem, egy itt eddig sohasem olvasott formátumú kritika következik. Hirtelen ötlettől vezérelve (túl sok ilyesfajta könyvet olvastam mostanában?) döntöttem az alábbi stílus mellett – ha nem tetszik, vagy nem kellene erőltetni, kérlek bocsássátok meg nekem. Egy próbát azért megér, meglátjuk hogyan sikerül. Ennek folyományaként kéretik gyengéden kritizálni. És… jó olvasást, jó szórakozást!)

Rég láttalak, kedves barátom… túl rég, úgy hiszem. Hogy vagy, mi történt veled, mióta nem találkoztunk? Jöjj, ülj le köreinkbe… de várj, hadd mesélem előbb el én, mi is történt erre legutóbbi látogatásod óta. Biztosan emlékszel még, hisz azt is elregéltem neked. Mert bár akkor nem tetszett, amit láttam, de feladatomban ez nem gátolt – nem gátolhatott meg.

Bones - 6x22-b

Most más a helyzet, mondod? Valóban, nem állsz messze az igazságtól. Akkoriban nem láttam valami fényesen az elmúltakat – most viszont talán nem így lesz. De ne szaladjunk annyira előre, no. Csak szépen sorjában, ahogy azt már az öregem is mondogatta.

Bones - 6x22-c

Előbb azonban még utoljára figyelmeztetnem kell téged: mostantól csak óvatosan, mert a továbbiakban már nem kerülgetem tovább a forró kását.

Én szóltam. De látom, megvan a magadhoz való kitartásod, szóval nem húzom tovább a becses idődet – biztos van még mit tenned, mielőtt lemégyen a nap. Úgy döntöttem, az elmúlton való merengés helyett inkább az eljövendőre koncentrálok most – hiszen ami volt, már… elmúlt.

Látom, nem értesz egyet. Rendben, ne húzd már annyira a szád. Elmondom előbb, mi volt. Mert sok dolog történt, mióta legutóbb találkoztunk. Akkor tértek vissza a csapat tagjai messzi földekről, hogy megoldjanak egy újabb reménytelen esetet, egy apró gyermek halálának rejtélyét. Minden kicsit más lett az azóta eltelt időben: főhősünk kapcsolata a bizonyos hölggyel sajnos nem állta ki az idő próbáját, míg a piciny magzat szépen kidomborította szülőanyja hasát. Úgy van, megértem bólogatásod. Ez a természet rendje.

Bones - 6x22-d

De előbb még hadd mesélek valamit: történetem mostani részének legnagyobb kihívását. Azt, amely mindannyiunk legnagyobb rémálma: önnön magának sötét képmása. Ez jutott most történetem hősének is, és bizony nem volt könnyű dolga. Mert önmagad ellen nem könnyű harcolni – ugyanazok a gondolatok, képességek, erősségek. Csak éppen nem a jó szolgálatában.

Mégis úgy érzem, egy méltó ellenfélre találtunk benne: olyasvalakire, aki bár teljesen kiszámíthatatlanul csapott le, mégis minden cselekedetét átjárta a hideg logika. Éppen ezért a végső harc csak nagy sokára következett be, ráadásul egy hű és kedves barát is a harc áldozatául esett. Őt a hagyományokhoz és önmagához híven egy illő szertartás keretében bocsátották útjára – igen, nekem is éppen annyira hiányozni fog, mint neked. Természetesen azt nem kell mondanom, hogy a gonosz végül elnyerte jutalmát, még ha a hideg fém nem is oltotta ki az életét. Ráadásul valamiért olyan érzésem van, hogy még találkozunk vele. És abban nem lesz köszönet.

Bones - 6x22-e

Látom nagyon elfancsalodtál – akkor inkább áttérek a vidámabb részre. Mikor legutoljára találkozunk, épp tudomást szereztél az újdonsült egybekeltek nagyszerű híréről: a gyönyörű ara immáron gyermeket vár. Az elmúlt hónapok folyamán végigkövettük, ahogy növekszik a csöppség. És bár a várakozás öröme nem volt felhőtlen, de végül természetesen nem lett probléma. Tudom, senki sem szereti, ha egy újszülöttel nincs minden rendben – ez a jövevény azonban a lehető legegészségesebben jött a világra, és nem sokkal később már anyai nagyapjához hasonulva derítette mosolyra a körülötte levőket.

sapka

Már nehezen bírod, igaz? Ne aggódj, most tényleg a legfontosabb részre térek. Ahogy azt az előbb is említettem, főhősünk akkori kapcsolata nem élte túl a megpróbáltatásokat – de ha kicsit is ismered a múltat, ez nem érhetett túl nagy meglepetésként. Igen, látom, már mosolyogsz. Valóban megtörtént az, amire már oly rég vártunk. Még ha csak titokban, a történtek miatt is – ez innentől nem számít. Igen, pontosan azért nem, amire gondolsz. Alig pár szemhunyásnyival azután, hogy a kis jövevény világra jött, tudomást szereztünk a következőről. És bár csak a véletlennek köszönhető, hatása várhatóan hatalmas lesz mindenkire.

Látom, kétségeid vannak. Az igazat megvallva, nekem is vannak. De úgy hiszem, mindez csak jót jelent majd a jövőre nézve. Hiszen két teljesen különböző embernek meg kell majd tanulnia az eddigieknél sokkal jobban alkalmazkodni egymáshoz, jobban odafigyelni egymásra, a másikra… És természetesen mindemellett a munkájukat sem hanyagolhatják el – sajnos ilyen világban élünk. Igen, nagyon jól látod: a többiek még mit sem sejtenek ebből. Ez még szerintem is okoz majd mulatságos, kellemes perceket – na meg pár félreértést is.

Bones - 6x22-f

Mindezt így összevetve úgy gondolom, történetünk ezen fejezete egyáltalán nem volt unalmas, érdektelen, vagy éppen drámai fordulatoktól mentes. Nekem mindenesetre tetszett, de hát ugye nem lennék itt, ha másképp lett volna. A most elmeséltek fényében pedig bizakodó vagyok. Sokkal bizakodóbb, mint egy évvel ezelőtt, és úgy gondolom: ez ilyentájt nagyon fontos. Látom már nagyon fészkelődsz… mennél, igaz? Ne aggódj, csak egy kérdés maradt így a végére:

Mi a véleményed a történetemről?

42 hozzászólás Ne habozz!

Nusi - 2011. 05. 30. 21:36

:’D

tiktak - 2011. 05. 30. 21:39

Hát ez most hatalmas nagy kibaszás volt velem :-):-)
Hangosan röhögök.
Szóval én csak a tv-ben nézem bones-t. Néha. Az ötödik évad végét elolvastam, nem törődve a spoilerrel, mert kiváncsi voltam, összejöttek-e már. ide jövök, hogy kb megint ennyi infot felszedjek és nem értek semmit :-)semmit :-)
Egyébként nem volt rossz az írás, bár inkább azoknak kedvez akik nézik. Bár hat évad után kinek szólna másnak…

Deana - 2011. 05. 30. 21:41

Wow, nagyon tetszett ez a rendhagyó kritika :) Csak így tovább, darkspell!
A kritika tárgya már kicsit kevésbé tetszett, bár az utolsó pár rész nem volt olyan rossz, mint némelyik az évad közepe felé. Mr. Nigel-Murrayt sajnáltam, még meg is könnyeztem a halálát, pedig nem is ő volt a kedvenc squinternem. Angela és Hodgins egészséges kisfiának örülök, szurkoltam nekik, hogy ne legyen semmi baj a kicsivel. A másik, jövendőbeli kicsi hírével viszont eléggé megleptek, nem hittem volna, hogy 1, úgymond beleírják Emily terhességét a sorozatba 2, hogy meg merik lépni, hogy ne lássuk Booth és Brennan első tétova, félig-meddig párkapcsolati lépéseit, de hát megtették ;) Várom a következő évadot! :D

titantoma - 2011. 05. 30. 21:42

Hát ezt a stílust inkább ne erőltesd. Olyan, mint valami gagyi népmese, amit nemigen tudok összeegyeztetni a Bones-al.

endel - 2011. 05. 30. 21:46

iszonyat jó írás, zseniális így név nélkül olvasni a sztorit, bevillanak a jelenetek a történet közben :)

AbyssR - 2011. 05. 30. 21:46

Le a kalappal,!

Nekem nagyon tetszett. Hangvétele, stílusa emlékeztetett a Vacsorám Andréval-ra, valamint ezt a kultot feldolgozó, szintén a saját szájízére faragva előadó Community-re.

Megmondom őszintén, hogy fingom sincs a Bones-ról, soha nem kötött le. De ahogy a pre-postba beleolvastam, rögtön megfogott a forma. S ennek köszönhetően végig is olvastam. Pedig nem tettem volna…

Grat.

darkspell - 2011. 05. 30. 21:47

endel

Ne tudd meg mennyit szívtam mire az összes nevet kigyilkoltam belőle :)

sorozatfan - 2011. 05. 30. 21:54

Az évad eleje nagy szenvedés volt, de szerencsére aztán belelendültek és az évad végére élvezetes lett, szerintem is még viszontlátjuk a vadászunk. Kíváncsian várom, hogy mit hoznak ki ebből a helyzetből.

scout - 2011. 05. 30. 21:56

Én csak pár részt láttam összvissz az egész sorozatból, de nagyon tetszik az írásod;)

energiabomba - 2011. 05. 30. 22:01

Az írás nekem nem jött be, sajnálom….de a rész jó volt. :)

Reni - 2011. 05. 30. 22:06

spoiler…
valaki elmondaná nekem, hogy a fenébe esett teherbe bones? :D :D
mikor “nyomultak” egyáltalán booth-al? :D

köszíííííííííí

energiabomba - 2011. 05. 30. 22:13

spojler…

utolsó előtti részben, mikor a Fever Ray: Keep the Streets Empty for me… cimű nótájára leölik a Nigel Murray-t, majd az azt követő éccakát, a Booth-tal tölti, és bekéredzkedik a hálójába, például akkor.

Ana - 2011. 05. 30. 22:18

A közelében sem járok még a 6. évadnak, de ezt el kellett olvasnom, zseniális! :)

abc - 2011. 05. 30. 22:21

Nekem tetszett a kritika stílusa! :D Egyetértek a leírtakkal is. Olvasás közben eszembe jutott, hogy pl. Babi néni hogy mondaná el. xD Az is ütne szerintem! :D:D:D Remélem úgyis bepróbálod vagy vki bepróbálja a jövőben…:D

madwe - 2011. 05. 30. 22:24

A sorozatot nem nézem, így nagyon nem is értettem amit olvastam, de tetszett :)

Xsz - 2011. 05. 30. 22:30

Az írás tartalmával egyetértek, a stílusa nekem nem jött be.
Jöhet a 7. évad!! :)

Dregnarr1 - 2011. 05. 30. 22:33

Szerintem nem illik a stílus kritikákhoz, nehezebb olvasni és kevesebbet mond el a szöveg. Jó, csak nem ide.

Solmyr - 2011. 05. 30. 22:35

Jobb írónak kell lenni ahhoz, hogy ilyen stílus működhessen. Ez így sajnos gagyi, meg szerintem stílusidegen a blogtól és a témától is.

monana - 2011. 05. 30. 22:36

Nekem nagyon bejön, mondjuk én végig láttam minden részt

Mammut - 2011. 05. 30. 22:45

magával a stílussal nincs bajom, de szerintem nem igazán illik egy nyomozós sorozathoz, bármilyen főszálak is kuszálódjanak a részek folyamán, sztem majd a once upon a time-nál vedd elő :)

Lajoska67 - 2011. 05. 31. 00:40

Az évad nagyon rossz volt az első 3-4-hez képest. Az írásnak meg mi köze a kritikához? Ez a történet rövid leírása furcsa nézőpontból, és erős pozitív elfogultsággal.

Gibbs - 2011. 05. 31. 07:48

le vagyok maradva egy csomó epizóddal…gondoltam elolvasom, mit sem törődve a spoilerekkel, erre tessék…oly sok információ, mégis oly kevés :D érdekes a stílus

Nina - 2011. 05. 31. 07:49

Érdekes stílus, találékony:) Mindig elcsodálkozom, milyen rohadt könnyen ítélkeznek az emberek, minden, ami eltér a hétköznapitól, rögtön céltáblává válik. Szükség van ilyen írásokra, kicsit fel kell rázni néha az állóvizet.

De hogy ON is legyek: az évad felemás volt számomra, és magamon lepődtem meg a legjobban, mennyire nem érdekelt a vége, Booth és Bones… lesz valami? Nem lesz? Szinte teljesen hidegen hagy. Angela, Hodgins és a minimanó rock!:)Kancsi kinyírása pedig az évad fail-je. Grrrr. Kancsit nem bántunk.

Anemone - 2011. 05. 31. 07:53

Én csak annyit mondok, hogy a hajamat téptem mikor a megnéztem a finálét, és akkor ebben minden benne volt. És ahhoz hasonló gondolatok jártak a fejemben, hogy “Ezért keltem én fel reggel 5- kor????” vagy, a másik, hogy “Kész. Ennyi volt. Befejeztem.”

Nekem egyáltalán nem tetszett a finálé. És mérges vagyok. “Nesztek semmi, fogjátok meg jól.”- én ezt szűröm ki a részből. Merthogy nem láttunk semmit és ez így kicsit gyors, azt nézve, hogy még csak ebben az évadban derült ki számukra, hogy szerelmesek egymásba. (Hiába, hogy 6 éve kerülgetjük a dolgot.)

Bocsi darkspell, de nekem sem tetszett a kritika, pedig úgy vártam, hogy valaki jól megmondja majd.

XT69 - 2011. 05. 31. 08:50

bocsi nekem sem jött át a stílus, kicsit el is vesztem tőle az írásban… a rész nem volt rossz :)

bibe - 2011. 05. 31. 09:19

Egy megoldás létezik: nem kell ilyen stílusú könyveket olvasni tonnaszám. :)
Amúgy az évadzáró nekem nem tetszett túlságosan. (Miért is kellett álruhában nyomozni mikor nem is az oldotta meg az ügyet, hanem hogy meghatározták a gyilkos fegyvert?)
Ennek ellenére a következő évadot várom a nyitva hagyott kérdések miatt.

sepuku - 2011. 05. 31. 11:51

Nekem az egyik kedvenc sorozatom.
De ez az irás mi a csuda? Egy terengős képzavar, vagy csak simán berúgott az író:)

átólzéig - 2011. 05. 31. 15:27

Az utcsó rész teljes mértékben a 7. évad felvezetője, sok sok utalással, finom jelzésekkel, szerintem lesz még itt visszajátszás…

Lexalice - 2011. 05. 31. 16:27

Valami nagyon nagyot akart mondani az írás, de idő előtt kifújt, rossz volt az íve és túl távolságtartó maradt, habár a kiszólásra épült… bocsi…próbáld újra…
A rész viszont kiváló volt, sőt! Legalább négyszer visszanéztem az utolsó perceket :)

Maminti - 2011. 05. 31. 18:04

A kritika miatt én is kicsit csalódott vagyok, pedig nagyon vártam már az írást.

De a lényegre térve:

Én a negyedik évad fináléja óta haragszom a készítőkre és az utolsó két, de főleg a 6., évad szerintem egyértelműen rosszabb volt az első négynél. Lassan eljutottam arra a szintre, hogy szinte teljesen hidegen hagyott mi lesz a két főszereplővel és közben az esetek sem voltak annyira jók (persze voltak azért pozitív kivételek, mint pl a süketnéma lány). Az időhúzással pedig mostanra kb teljesen megszűnt a kémia Bones és Booth között szerintem.

A fent leírtak ellenére a finálé utolsó pár percének kifejezetten örültem. És nem azért mert beteljesedett a rajongók (aminek én is tartom magam) régi álma, hanem mert óriási lehetőséget látok a sorozat felélesztésére. A finálé után adott interjúk is elég biztatóak. Úgyhogy két év után végre kíváncsian várom a folytatást ősszel.

lazy - 2011. 06. 01. 12:59

Bocsi darkspell, de nekem sem jön be ez a stílus, legalábbis erre a témára.

A Bones 6. évaddal kapcsolatban felemás érzéseim vannak, mert az első fele elég szenvedős volt a magánéleti zsákutca miatt, nekem hiányzott a régi páros, de miután Hannah repült, reménykedni kezdtem.
Nem vagyok meggyőzve, hogy ha Emily Dechanel nem lenne valóban terhes, akkor is meglépték volna most ezt az újdonsült babavárást közvetlenül az Angela-Hodgins történetszál után, de valóban sok olyan lehetőséget rejt ez a “besikerült” baba, ami hasznára válhat a sorozatnak.
Aki azon kesereg, hogy ez miért ilyen hirtelen történt és hogy miért nem láthatjuk őket többet romantikázni, az pont azt várná el a főszereplő párostól, ami nem vall rájuk. Totál karakteridegen lenne Brennantól mindenképp. Már alig várom, mit fognak kezdeni ezzel a rájuk szakadt “boldogsággal”.
A Finderből pedig repült az idegesítő nőci, így elég pozitívan tekintek a következő évad elé. :D

sekat - 2011. 06. 03. 10:10

Nekem Bones volt az egyik kedvenc sorozatom, de sajnos úgy érzem kifújt… Ez a gyerek-téma hozhat újat, de sajnos ott tartok, h szinte egyáltalán nem érdekel… Imádom(/tam) Bones-t és Booth-t, a régebbi részeket még most is rendszeresen visszanézem, és ezért is látom mennyire szürke és élettelen lett az egész ebben az évadban… Minden héten néztem, de csak megszokásból… nem vártam a részeket…Nem mondom, h mind unalmas volt, mert voltak jó részek, de… Egy csomót untam… Egy csomó részen el sem mosolyodtam… a spark pedig teljesen eltűnt a két főszereplő között… Nem voltak apró kis aranyos jelenetek, de még az autóban lévő filozófiai viták is erősen megritkultak… Hannah behozása elképesztően erőltetett volt, főleg, h évad közepén ki is szállt…
Ehh, nemtudom, nagyon, de nagyon csalódott vagyok, és nem tudom, h visszatérek-e egy következő évadra… Talán igen, de akkoris inkább megszokásból:(

oxigen - 2011. 06. 06. 09:08

@lazy: “miért nem láthatjuk őket többet romantikázni
nem akarom őket romantikázni látni, de legalább egy csókot mutathattak volna

@energiabomba: “utolsó előtti részben, mikor a Fever Ray: Keep the Streets Empty for me… cimű nótájára
ezer hála és köszönet ezért az információért

Pinkslippers - 2011. 06. 09. 16:29

Bocsi darkspell, de nekem se jött be ez az új stílus, nem illik a Boneshoz, és elég kusza, mesterkélt lett így az egész kritika.
Az évadzáró meg hááát…én is azt a véleményt osztom, hogy gonosz kis dolog volt off-screen összehozni őket, aztán az arcunkba vágni, hogy Brennan terhes. Nagy meglepetés volt az biztos, kíváncsi vagyok mit hoznak ki belőle.

ribizeizike - 2011. 06. 12. 19:32

Tényleg csak azok értik ezt a megközelítést (ami szerintem borzasztó jó ötlet, csak a kivitelezés nem sikerült jóra, de mivel érdekli a kritika a cikk íróját, talán nem veszti bátorságát, és tökéletesíti ezt a műfajt), akik látták végig a 6. évadot. Láthattuk, hogy eljut ez a sorozat a mélypontra, mert az előző évadnál én is szkeptikusan ülte le tavaly ősszel a gép elé. ezzel szembe néztek, és hoztak egy kis újdonságot, és persze jól lakatták az éheseket, szóval töretlen bizalommal várom én is már a szeptemberi kezdést.

f.fredericks - 2011. 07. 19. 20:39

Volt egy kis elmaradásom, így csak most tudtam befejezni a 6. évadot. Hát elmehetnek az írók a picsába. Először kitalálják ezt a hülye elittam a nyeremény sztorit Vincentnek, aztán a tetejébe még ki is nyírják. Nekem ő volt a kedvenc kancsim, a tényekkel, és a brit akcentusával nagyon jó volt. (ha a kiírása annak is köszönhető, hogy ősztől egy másik sorozatban játszik, akkor nézni fogom). Meg is könnyeztem a halálát.
Angela-Hodgins szál nagyon jó volt, szinte velük együtt izgultam a babáért. A Bones-Booth szál érdekes volt, a végén csak kamilláztam, hogy mi van.

A főgonoszról csak annyit, hogy csak lestem amikor elszállt a sírásó feje, mint a görögdinnye, és pár részig azt hittem, hogy jó lesz ez az ürge, de aztán a szezon közepére kikopott és csak a végén vették újra elő.
Ja és egy valamit vettem észre, ami engem idegesített, vagy nem is tudom. Az, hogy Angela egy csomószor Hodginsnak szólítja Hodginst. Ez miért van, az amerikaiak nem szokták a párjukat a keresztnevükön szólítani? :o

A kritika számomra egy kicsit furcsa volt, de azt hogy ki kivel van, simán ki lehetett találni belőle.

winnie - 2011. 07. 19. 20:44

“(ha a kiírása annak is köszönhető, hogy ősztől egy másik sorozatban játszik, akkor nézni fogom). ”

nyáron játszik más sorozatnban, az alphas-ban.

anne - 2011. 07. 27. 17:09

nekem bejött ez a stílus, jó kis szöveg lett. ;) :)
imádom ezt a sorozatot, örök kedvencem, de ez az évad jópárszor lelombozott kissé. nem hittem volna, hogy Booth ilyen hamar továbblép és talál valaki mást(akit pár rész után rögtön el is akart jegyezni). a 9. résznek nagyon örültem, mikor Brennan rájön, hogy hibát követett el. vártam, hogy végre ő is bevallja mit érez. de őszintén, miután Hannah lelépett, örömmel néztem tovább a sorozatot. én nem gondolom, hogy azért mert 6 évadig húzták a kapcsolatukat, oda a közöttük lévő kémia. az mindig ott van. az utolsó két résszel vegyes érzéseim vannak. nem tetszett, hogy az utolsó előtti rész sokkal jelentősebb volt mint az évadzáró(szerintem), hiszen ebben kapták el a “főgonoszt”, mindenki veszélyben volt, megtörtént a várva várt dolog (nekem egyértelműen hiányzott az eksön, igazán mutathattak volna valamit, de talán majd visszatekintésként..), és egy kancsit is elveszítettünk. Vincentet én is nagyon kedveltem, picit meg is sirattam. na és ezután az évadzáró olyan semmilyen volt, a babaszülésen és a nagy bejelentésen kívül. ez a bowlingos eset tényleg nem volt nagy szám. izgatottan várom a következő évadot ;)

VanillaSky - 2011. 11. 07. 13:29

7. évad kibeszélőt majd nyittok?

Az évadnyitó kissé meglepett. Mármint 6 évadon keresztül kerülgették egymást és erre egy rész alatt viszonylag simán összehoznak egy együttélés-családalapítás párost. Kissé összecsapottnak tűnt, mármint nem az, hogy egymás mellett kötöttek ki, hanem annak problémamentessége és gyorsasága. Viszont legalább új helyzet van.

winnie - 2011. 11. 07. 13:40

igen, darkspell ír kritikát elvileg.

bbarbi89 - 2011. 12. 08. 09:55

és mikor lesz meg az a kibeszélő?:)

feareg - 2012. 03. 28. 00:23

Múlthéten nekiálltam a sorozatnak, most járok a 6. évad vége felé, de már nem bírom ki h ne kérdezzem meg. Másnál is kiveri a biztosítékot a sok erőltetett Toyota reklám ? ehhh

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz