login |

One Tree Hill: vége a 8. évadnak – írta dzsiaj

2011. 06. 01. 17:44 - Írta: vendegblogger

16 hozzászólás | kategória: 2010/11 finálék, kritika,

Ellentmondásos One Tree Hill-szezont zártunk, az már biztos. Leginkább úgy jellemezném, hogy az évad első fele kiemelkedően gyenge volt. De tényleg: ilyen bűnrossz epizódokat még nem láttam, pedig már túl vagyunk a hatodik és hetedik évad gyengeségein is. Ha újoncként néztem volna a sorozatot, biztos kézzel és nyugodt szívvel kaszáltam volna már a negyedik epizód környékén. A 8×08 után már majdnem elhatároztam, hogy végleg kiszállok, de ekkor megtudtam, hogy hamarosan visszatér mindannyiunk imádott/gyűlölt főgonosza, Dan Scott, és ez új erőt adott a folytatáshoz.

OTH2

Sajnos az ő visszatérése sem sikerült, de később zseniális részeket is láthattunk, azonban erről már csak a tovább mögött, spoilerekkel.

A Dan Scott-rész utána következő “csináljunk egy nagy vihart, amiben a szereplők felét életveszélyes helyzetbe tudjuk hozni, de kinyírni legalább egyet már nem lesz tökünk”-sztori pedig minden idők legnagyobb mélypontját hozta el. Ha valaki csak ennyi alapján meg akarná nézni a 8×11-et, nem biztos, hogy feltétlenül azt gondolja: ennél nem lehet rosszabbat csinálni, de ha rendelkezik a megfelelő Tuti gimi-előismeretekkel, akkor bizony felszalad az a bizonyos szemöldök. Egyszerűen olyan érzésem volt, mintha Mark Schwahn (a sorozat alkotója és főnöke) direkt összeszedte volna az összes klisét, amit csak ismer és mindet egy részbe sűrítette össze. Ennél jobban kifejteni viszont nem akarom: mindenki szenvedje végig, aki csak akarja.

oth6

Innentől fogva tényleg csak az elmúlt évek emléke tartottak vissza, na meg az, hogy úgy gondoltam, az évad végén úgyis kaszát kap a sorozat a CW-tól. Szerencsére jól döntöttem: megérte maradni. Hogy csak az eddigi epizódok tükrében kapott szárnyra a sorozat, vagy tényleg magukra találtak az alkotók, az jó kérdés. Mindenesetre jött a második etap, és a visszatérés a sírból – bár még kaptunk egy Másnaposok-koppintást, kábé a film jó ötleteinek 90%-át lenyúlták.

Ez után ráadásul érkezett egy Ha/ver ihlette rész, ahol a nagy szuperhősös jelenetnél a könnyem is potyogott, és persze a tinisorozatokban kötelező Valentin-napi adag, amelynél jobbat végül is évadok óta nem láttam. Az egyetlen rész, amelyre gond nélkül megadtam a 9/10-et, szinte minden jelenete ütött. Sorozatban követték egymást a szépen felépített, okos epizódok, több-kevesebb sablonnal, de mindvégig hiteles tudott maradni a One Tree Hill, ami ebben a műfajban talán a legnagyobb erény.

oth5

És végül a finálé. Az utolsó rész forgatásakor még nem nagyon tudhatták a készítők, hogy lesz-e újabb évad, ezért a 6. szezon után ismét egy rendes lezárást kaptunk, cliffhangerök nélkül. Na, de milyen lezárást! A fentebb említett “elkocsikázunk a napfénybe” zárástól annak idején majdnem elhány…, szóval nem tetszett, viszont az idei utolsó jelenet valami csodálatos volt. Persze hatalmas klisé, hogy egy film/sorozat utolsó jelenete lemásolja az elsőt, ezáltal keretbe foglalja a történetet, de ez mégis nagyon szépen sikerült: komolyan elérzékenyültem, mikor Jamie kosárlabdát pattogtatva átvonult a hídon.

Jöjjenek az extrák: a zene idegesített az évad első felében (konkrétan számoltam, hogy hány dalt tudnak még belezsúfolni egy részbe), a másodikban már észre sem vettem, vélhetően annak köszönhetően, hogy voltak érdemi történések is, így a zene valóban az aláfestés célját szolgálta, és nem türemkedett főszerepbe.

A színészi játék: James Lafferty továbbra is egy tégla mimikájával és gesztikulációs készségeivel rendelkezik, de szerencséjére kedvelhető feje van, így végülis nem tudok rá haragudni. A többiek a szimpla átlagot hozzák, egyedül a bohém Alexet megformáló Jana Kramer emelkedik ki pozitívan a kínálatból.

oth7

Az írás: idén vagy nagyon visszafogták a költségvetést, vagy Mark Schwahnnak tényleg ekkora szívügye a sorozat. Akárhogy is, mondjatok nekem még egy olyan országos szériát, ahol a 22 epizódból tizenkettőt maga a showrunner írt! Feltétel nélkül bízni viszont sajnos már nem tudok benne: jónéhány általa elkövetett epizód hatalmas blődség volt.

Suspension of disbelief: muszáj egyet megemlítenem, hiszen annyira gyenge volt. Képzeld el, hogy van egy rettenetesen alkesz ismerősöd. Képzeld el, hogy a garázsában megtalálod az autót, ami belerohant abba a kocsiba, amelyikben a fiad ült. A kocsi az alkesz szereplő apjáé, aki egy köztiszteletben álló, józan életű közgáz tanár. Na, szerinted ki okozta a balesetet? Sorozatunk szereplői úgy tűnik, nem okosabbak egy ötödikesnél, mivel azonnal az apát gyanúsítják, aztán ikszedik rész végére jön a nagy csavar: mégis az alkoholista úriember okozta a balesetet, mindezt úgy előadva, mintha most pipáltad volna le a Hatodik érzék bombameglepetését. Nem, nem, nagyon nem.

ONE TREE HILL

Pontszám? Ha az első 11 rész 2 pontot ér, a többi meg 7-8 körül hozott, legyen 5/10 nagy jóindulattal. Azt viszont tudnotok kell, hogy jó szívvel már senkinek sem tudom ajánlani a One Tree Hill-t.

16 hozzászólás Ne habozz!

savanyu - 2011. 06. 01. 18:16

Ez az évad hihetetlenül rossz volt, nem hittem volna, hogy a 7.-et alul tudja múlni… Ott még aránylag érdekes volt 1-2 új karakter, Nathan menedzserének sztorija, de itt aztán semmi, SEMMI jó nem történt véleményem szerint. Minden epizód szenvedés volt és jön a kérdés: akkor mért nem kasszálom? Hát 8. évad, most már csak végigszenvedem a sorozatot… De tényleg, fizikai fájdalmat okoz, hogy mennyire ötlettelen, önismétlődő, lassú és bárgyú az egész.
És mért lett az egész ennyire lányregény? Oké, már a sorozat eleje óta főleg a szerelemre koncetrál, nincs is ezzel baj. Azt is megértem, hogy 4 éve már “felnőttek”, így nincsenek is már bulis, fiatalos jelenetek. De az idegeim egyszerűen már nem bírják, ahogy a 45 percből 40 azzal telik el, hogy egymást smárolják, mindenki jópofizik mindenkivel, mindenki szeret mindenkit, milliószor elmondják, hogy “szeretlek” és konrkétan nincs sztori. De most komolyan, kb. a 6-7. évad óta nem tudom hogy mi történik, minek kéne történnie, hová tart ez az egész és van-e egyáltalán bármi célja? A karaktereket már rég sikerült annyira leamortizálni, hogy egy picit se érdekeljenek és nem képesek elvinni a sorozatot a hátukon.
Tudtommal Luke és Payton visszatér végre a köv. évadban, de igazság szerint jobb lenne az egészet végre lezárni, elfelejteni, mert nem hiszem el, hogy erre valaki is vevő lenne. Vagy csak számomra tűnik abszolút lehetetlennek, hogy ezt valaki élvezze? Utoljára Heroes-on szenvedtem ennyit, de most már csak azért is tovább nézem a végéig.

kri - 2011. 06. 01. 19:21

Én nem láttam az ominózus sorozatmélypontnak tekinthető 8×11-t (a 6.évad vége óta nem nézem), szóval nem tudok niyltakozni, de az imdb-n 9.0-val 3. helyen áll az összesített epizódratingeknél. Nem jelent semmit, de szerintem érdekes.(Mondjuk, az is igaz, hogy relatíve kevés értékelés van)Ízlések és pofonok:)

Tibi - 2011. 06. 01. 19:37

Én lemaradtam két évaddal, nyáron darálom, DE. Savanyu, ha ennyire nem tetszik már, szerintem kaszáld. Megértem, hogy a szívedhez nőtt, de ha már csak nyűg, miért szenvedsz vele? Én a Vészhelyzettel voltam így, hiába néztem tizenkét évig, kaszáltam, mert már nem tetszett…

Dr. McSteamy - 2011. 06. 01. 20:12

Na nekem pont az évad elején voltak olyan részek, amik inkább tetszettek, mint a 2.felében. Persze néhány epizód (szuperhősös, vagy a “másnaposok”-rész) eszméletlen jó volt, de összességében szvsz az évad első fele jobb volt, mint a második.

Ami mindenképp kiemelendő: a “másnaposok”-rész, ami 10/10es volt, messze a legeslegjobb rész nagyon régóta! Végignevettem az egészet, 1000x jobb volt, mint egy mai átlagos vígjáték :D

+ sztem a 8×11 egyáltalán nem volt olyan rossz, mint írtad.. volt annál bénább rész is

+ 8×09-ben a baseballos jelenet is 10/10es volt

Összegészében: több jó pillanatot tudok mondani, mint rosszat. És egy 8.évadát taposó sorozatnál szerintem ez szép.

sam - 2011. 06. 01. 22:04

szép szép igen, de most kellett volna hogy abba is hagyják, olyan szépen lezárták Jamie-vel…jó persze azt a maradék részt még megnézem, mert maradok a végéig, de jóból is megárt a sok.. ja és <3 Brooke <3 :)

JimmyL - 2011. 06. 01. 22:46

igazandibol mar mindegy… most meg jo poen lenne, ha tenyleg visszajonne egy par reszre Peyton meg Lucas, amugy mar teljesen nem szamit szerintem…

Elso 4 evad korrekt gimis sorozat volt, minden letezo kliset osszelapatolva, de minosegi szinten. 5. evadtol inkabb egy ugyanazt a cimet viselo spinoff. Talaltam az 5-6-7-8. evadokban is olyan reszeket, amiket nagyon szerettem, de azert mar mas a hangulata, minosege, koncentraltsaga. Eltunktek a generaciok a sorozatbol… a fiatalok, felnottek, oregek harmasabol hirtelen lett egy rakat huszoneves, akinek az eletet latjuk. De ez tul homogen… hianyzik Karen, Dan, Debbie, Edzőbá… ok, megkaptuk Daphnie Zunigat, neki mondjuk orultem, meg mindig bombano.

Szoval megnezegetm meg mindig, de leginkabb megszokasbol es nem hetrol hetre, hanem tombositve, ahogy eszembe jut. Na de ha megint lesz Hilarie, akkor azert figyelni fogok :)
Kivancsi vagyok ossze tudjak-e hozni. Idobe mondjuk van eltolas a White collar meg az OTH forgatasa kozt. Szerintem inkabb CMM jokedven mulik. Kilepni is O akart nagyon…

andras123 - 2011. 06. 02. 00:17

Mondjuk ki nyugodtan. Nézem…..nézzük az OTH-t már vagy 6-8-éve (attól függően, hogy amerikai vagy magyar időszámításról beszélünk), de számomra a nagybetűs ‘SOROZAT’ 3 évad után véget ért (írtam már erről). Azóta vannak részek ami tetszik, van amin felhúzom magam,….és leginkább megszokásból nézem minden egyes részt, reménykedve…
Mindenesetre hiányzik az az igazi ‘hangulat’ ami az első 3 évadot jellemezte.

Ott valami véget ért, ami azóta fél részek erejéig visszatér, de aztán mindig van egy jelenet ami visszaránt az átlagos valóságba.

Szomorú ?- igen.
Hiányzik az igazi OTH? – igen.
Visszatér-e a sorozat a gyökerekhez? – Nem, már soha.

…..
“Mert mindig lesz egy fotel, amin keresztül kell mennie az úthengernek.” —- nevetséges

andras123 - 2011. 06. 02. 00:21

És mindemelett az egyetlen karakter, akiből még nem csináltak viccet (James Lafferty), a következő szezonban már csak epizódista lesz….

savanyu - 2011. 06. 02. 08:23

ibi: Örök optimista vagyok, hátha jobb lesz. :D Amúgy mint mondtam visszatérhet 2 szereplő, akiket bírtam, hátha fellendítik ezt a borzalmat. Meg úgy tudom januárban folytatódik csak, ezek szerint rövidebb évadra számíthatunk? Ez jót is jelenthet, hisz nem kell annyira húzni.

Andras123: Nekem is az első 3 évad tetszett legjobban, a 4. nagyon-nagyon fájdalmas lett, az 5.-t én még szerettem, a 6-nál már kezdett csúszni…

savanyu - 2011. 06. 02. 08:23

*Sry, az a “ibi” a hsz elején “Tibi” akart lenni :)

I Empire - 2011. 06. 02. 10:11

Én sem hittem volna, hogy be fog következni, de a “hangoveres” rész után elkaszáltam a sorozatot. Azért mindent nem lehet megcsinálni a jóhiszemű nézővel. Ha a köv. szezonra visszatér Lucas és Peyton, akkor kap még egy esélyt.

Kikki - 2011. 06. 02. 10:19

Itt alapvetően azzal volt a baj, hogy konkrétan nem történt semmi.. Hol maradt a dráma?? Nem volt kb egy olyan sztori se ami részeken átívelő lett volna. Volt olyan, hogy az egymást követő epizódok egyáltalán nem kapcsolódtak össze, Valentin nap, szuperhősök, másnaposok… kb ilyen sorrendben. Semmi értelme nem volt ezeknek a részeknek… A szuperhősös egyenesen röhejes volt. Itt ültem a kolesz szobában és néztem épp azt a részt, bejött a szobatársam és megkérdezte mi ez… rendesen szégyelltem előtte magam, hogy ilyen szánalmat nézek. Persze csak azt tudtam válaszolni, hogy a kedvenc sorozatom… Ami szerintem a legjobban hiányzott a dráma mellett, az Dan papa. Érdekes, hogy egy rész erejéig megszerzik Dan-t, és akkor olyan karakterrel találkozik akit nem is ismer(Quinn), ráadásul egy lehetetlen sztori keretein belül. Ez hihetetlenül idegesített, viszont az utolsó részben a Dan – Nathan jelenet feledtette velem az egész éves szenvedést, és újra jó szívvel gondolok a sorozatra.

Balika88 - 2011. 06. 06. 13:14

hát tényleg nem olyan volt már ez az évad mint a többi…nekem még annyira a 7. évaddal sem volt bajom, mert csak néztem és kész, az még úgy jó is volt, nem kerestem a logikátlan dolgokat benne. Itt viszont jó sok olyan rész ahol már nem tudom hogy sírjak vagy nevessek…annyira szörnyű lett. Nekem is felemás érzésem van, mert tényleg voltak jó részek is, de sok gyenge is…Összességében ez az évad már a 7-et nem éri el, de egy 6/10-et tudnék rá adni.A lezárás nagyon szép volt, szerintem itt vége is lehetne, de mivel rendeltek újabb 12-13 részt(nem tudom pontosan)akkor már mindenképp maradok a végéig.

liz - 2011. 06. 11. 13:10

Nem tudom hogy írta-e már valaki ide a ..(bocsi nincs időm elolvasni) .. de lesz még folytatása.
Csak tizen akárhány részes lesz és januárban kezdődik.
Ez lesz a legeslegutolsó utáni évad :DDD

winnie - 2011. 06. 11. 13:22

írtuk máshol, de nem biztos, hogy utolsó évad és az sem, hogy január és az sem, hogy tizenhárom rész. ez a terv, de ez gyakran változik

Eric - 2015. 11. 13. 18:55

Good point. I hadn’t thohgut about it quite that way. :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz