login |

Pilot-mustra: Switched at Birth – 1×01

2011. 06. 10. 18:10 - Írta: winnie

30 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Az ABC Family új sorozatával, a Switched at Birth-szel nehéz tévedni, mindenki tudni fogja, hogy neki találták-e ki ezt a családi drámát vagy sem – aki szereti a műfajt, az nem fog csalódni, azt fogja kapni, amire számít, aki viszont tudja, hogy az efféle hidegen hagyja, az is azt kapná, amire számít – ha megnézné. Nekem meg az a tisztem, hogy a semleges sarokban lévőkkel közöljem: a Switched at Birth-ben nincs semmi, de semmi olyasmi, ami miatt nézős lenne. Mármint a kötelező sorozatokra vadászók számára.

SWITCHED AT BIRTH – 1×01 – 5/10


A sorozat lényege az első percben kiderül, nem lacafacáznak az írók: tinilány vérét valamelyik óráján megvizsgálják kísérlet miatt, örül a fejének, hogy milyen ritka a vércsoportja, szülei mondják, hogy az nem lehet, a lány mondja, hogy de. Szó szót követ, orvosi vizsgálat és 99,9%, hogy a lány nem a szülők gyereke. Kisvártatva a más családban felnövő lány is előkerül – kiderült, hogy kettejüket születésük után elcserélték. Szívás.

És nem viccelek. Valami giga nagy szívás a dolog. Ha belegondolok, akkor nem is tudom, hogy mit lehetne kezdeni ezzel a szituval: szülőként ott állsz a “valódi” lányod előtt, akit még sosem láttál, melletted meg áll az, akit lányodnak hittél 16 évig. Nem hogy megfejteni nem lehet a helyzetet, de az ember még azt sem tudja, hogy érezzen. Nyilván azonnal magának akarná mindkét gyereket, kit ezért, kit meg azért, csakhogy a másik oldalon ott egy másik szülő, aki ugyanígy érez. Hát…, nem irigylem őket. Durva.

A Switched at Birth-ben még annyit tesznek az alapfelálláshoz, hogy az egyik lány kőgazdag szülők gyereke és egy villában lakik, a másik egy szingli, puerto rico-i anyáé és a gettóban él. Vágjunk bele, gondoltam, jöjjön, aminek jönnie kell. És jött. Kiderült ugyanis, hogy a “szegény lány” siket. Szájról olvas, hallókészülékével hall atmoszférát, de egyébként semmit.

Itt gondolkoztam el azon, hogy mennyire volt muszáj halmozottan hátrányos helyzetűvé tenni az egyik oldalt a dráma kedvéért. Nyilván a pilottörténet jó része is ekörül forog és a sorozat jól, korrekt módon kezeli a siketséget, de annyiban a néző nem biztos, hogy örül, hogy a cselekmény vontatott lesz, hiszen bár a lány elég jól beszél, de így is rengeteget jelelnek, s persze vannak feliratozott, két hallássérült közötti párbeszédek is.

Kissé kínos a kezdés és nehézkes ezért, nem a minőség, hanem a jelenetek miatt, nem megy minden flottul a két család között, kár, hogy mindezt erőteljesen a szánkba is akarják rágni. Persze egy pilot esetében ez megszokott. Nincs gond a sorozattal, hozni fogja, amit ígér, az özöndrámát, bár arra kíváncsi leszek, hogy mi lesz a szülő-fiatal arány, miből lesz több, családi vagy iskolai vonalból. A pilot kiszámítható volt, de kirívó negatívumok nélkül, s ha nem lenne túl sok sorozat, akkor még kíváncsi is lennék talán rá.

Ami miatt nem tudom ajánlani a kevésbé érdeklődőknek, az a karakterek szürkesége. Egyelőre nincs semmi extra, amiről be lehetne számolni: az egyik lány aranyos, a másik tipikus tévés lázadó – utóbbit hiába akarják színezni, egyelőre nagyon sablon színeket használnak, de ettől függetlenül a két karakter közötti kapcsolat az, ami erős pontja lehet a SaB-nek. (A két családon kívüli karakterek, azaz a fiúk meg iszonyú klisék.)

ui: Hadd vágom le tőből a kezét annak, aki Daphne-nak nevezte el a siket lányt. És a készítők remélem elfelejtik a belebegtetett lehetőséget, miszerint visszanyerheti Daphne a hallását. Akkor járna jól a sorozat, ha ezt a témát hanyagolnák.

30 hozzászólás Ne habozz!

mirelitkacsa - 2011. 06. 10. 18:31

Mintha a DH-ban lett volna egy kicsit hasonló szál, nem? Ezek után tuti nem nézem meg.

YNWA - 2011. 06. 10. 18:36

de basszus ez mi már? ha most kiderülne, hogy nem a szüleim a vér szerinti szüleim, rohadtul nemérdekelne.. ők neveltek fel, ők voltak mellettem mindig, szóval ők a szüleim. szerintem teljesen lényegtelen, hogy esetleg biológiailag nem..

nyszab - 2011. 06. 10. 18:53

Azért nem hinném. Egyszerűen a kíváncsiság, az ösztön elvinne oda, hogy tudni akard a dolgokat. Amúgy gyerekként lehet, hogy ez igazabb, de ez főleg a szülőknek rettenet.

Bandita - 2011. 06. 10. 19:11

Azért az elég durva volt, hogy az első négy percben rögtön kiderült, hogy elcserélték őket. Nem mondom, hogy egy egész részt ennek kellett volna szentelni, de basszus 4 perc?! És hogy mennyire nyugodtan kezelték a dolgot, főleg a szülők, hát az nagyon nem volt reális. Azt a Bayt én simán szájba vágtam volna párszor, annyira irritáló a kiscsaj. A vér szerinti anyja meg kb. az utolsó 5 percben kezdett el érdeklődni utána, előtte semmi. Ja, és hogy Daphne teljesen véletlenül pont Bay pasijával fut össze és persze rögtön megkdevelik egymást… Ne már. De gondolom kell valami (további) konfliktusforrás a két lánynak. Ja, és akkor a sztereotípiahegyekről még nem is beszéltem: gazdag vs. csóró, fehér vs. puerto ricói, jó kislány vs. rossz kislány, süket vs. halló, jó tanuló vs. rossz tanuló, csonka család vs. teljes család és így tovább. Részemről egy rész bőven elég volt ebből.

winnie - 2011. 06. 10. 19:19

kezdést csak néztem. semmi karakteralapozás, hanem takk, vár, takk, 6 hét múlva, takk 2 hét múlva.

a srác nem hiszem, hogy a pasija lenne, csak jóbarát. ha pasi, akkor a motoros srác, nem?

egyébként eszembe jutott, hogy micsoda lehetőség lenne, ha ez is mindenki mindenkivel tinisorozat lenne, hogy itt akár még a két testvér is összejöhet, mivel nem is testvérek:) persze erre azért vigyáznak.

vicvega - 2011. 06. 10. 19:22

mirelitkacsa: emlékeim szerint a Veronica Mars-ban is volt egy pár részig tartó ilyen szál, a hacker csajt érintette. lehet, hogy nem jól emlékszem.

elwindly - 2011. 06. 10. 19:38

igen a VM-ban volt, de csak 1 rész és ott nem is folytatódott utána a téma

Bandita - 2011. 06. 10. 19:59

Nekem a pasijának tűnt, a rész elején Bay megcsókolta, meg aztán szakítottak is, nem? Na mindegy.
Az eleje tényleg durva volt, de az idő később se telt nomrális mederben. Bay piercinget csináltat, aztán apuka elmegy Daphne iskolájába, aztán Bay iskolájába megszervezi egy iskolalátogatást, aztán elmegy az iskolalátogatásra Daphne-vel, és csak ezután veszi észre, hogy Baynek piercingje van. Na most vagy nem látta napokig a lányát (ami elég fura lenne, mert tipikus mintaapa karakter) vagy ez az egész pikkpakk lezajlott. Olyan, mintha az egész sorozatot fast forwardban nyomnák. Fura, na.

winnie - 2011. 06. 10. 20:12

bandita: jaaaa. azt hittem, hogy a helyi keménygyerekre gondolsz, akivel a lázadó csaj melegedhet össze. sorry, persze, igazad van.

Bandita - 2011. 06. 10. 20:16

Azt vártam, hogy az a kemény csávó meg Daphne barátja lesz, de kiderült, hogy csak olyan, mintha a bátyja lenne. Ja, persze. Gondolom lesz egy pár rész drámázás a fiúk miatt.

abcd - 2011. 06. 10. 20:29

azért sztem ne sírjon a szánk, h. nehézkes a jelelést nézni, siketként egy picit nehézkesebb lehet.
de ez a kritika értékéből nem von le semmit :)

winnie - 2011. 06. 10. 20:34

persze, így igaz, de nem is sírás részemről. viszont ha kritika, akkor meg kell jegyeznem, hogy nehogy valakit meglepetés érjen:)

Pocok - 2011. 06. 10. 21:16

Mi a bajod a nevével? Nem vágom.

winnie - 2011. 06. 10. 21:38

fonetikusan írva a lány “def”, azaz siket és úgy hívják, hogy “defné”. mintha valami rossz paródia lenne…, de ez csak az én bajom.

Pocok - 2011. 06. 10. 22:07

Tényleg. Le sem esett. Az ilyen nevek nagyon erőltetettek, buták. De még mindig jobb mint az A. Wake .

Sassy - 2011. 06. 10. 22:20

Nekem tetszett, kicsit talán sok mindent tuszkoltak bele egy részbe,pl. iskola, találkozás a nagyival…amik sztorija akár külön epizódot is megértek volna. Ettől függetlenül nézni fogom :)

YNWA - 2011. 06. 10. 23:04

@nyszab – 2011. 06. 10. 18:53

de miért számít ennyire a vér szerinti dolog? nem az az édes és egyetlen szülőm, aki a legelső naptól kezdve felnevelt? szerintem a legvégén ennyire egyszerű.. miért van nekem mint YNWA több közöm egy esetleges biológiai szülőmhöz, akivel soha nem is találkoztam, mint egy random emberhez? Nálam ez utóbbi kettő ugyanaz.. :) nyilván lehet érdekelne mi van vele, ha már így kiderült. de nagyonmax barátként tudnék ránézni.. :)

(bocsi, remélem ez még nem offtopik nagyon.. :) )

ampervadasz - 2011. 06. 11. 01:01

YNWA:
Egyrészről biztos, hogy a szülő és az általa felnevelt gyerek között nem változik semmi, hisz ők voltak ott mindig egymásnak, de másrészről azért az a tudat, hogy az a másik is mégis csak az én gyerekem nem lehet olyan egyszerű akkor sem, ha még soha nem találkoztak azelőtt. Nyilván nem vagyunk egyformák, mindenki másképp reagál, dolgozza fel ezt a helyzetet, de igazán csak az tudhatja milyen ez, aki már átélte. Sokszor a kívülállóként egyszerűnek tűnő dolgok igen bonyolultá tudnak válni, ha a saját bőrén tapasztalja az ember.

ampervadasz - 2011. 06. 11. 01:17

Hogy a pilothoz is hozzászóljak:
Mindent összevetve nekem tetszett, érdekes az alapötlet, és a kivitelezéssel sem volt probléma. Nekem inkább az a problémám vele, hogy szerintem hosszú távon nem fog működni, az alapötletben nincs annyi lehetőség, hogy sokáig kitartson, nagyon hamar nagyon “átlagos” lesz, kimerül az a kis plusz, amiért érdemes lenne nézni. Az ilyen történetek filmen jobban működnek. Azért valószínű még fojtatom, nekem szimpatikusak a karakterek, egyelőre érdekel hová tartanak.

len90 - 2011. 06. 11. 11:19

Nekem is tetszett a pilot, jó tudni, hogy a családi drámák még nem haltak ki a TV-ből, ráadásul szerintem jó helyen van az ABC Family-nél, ami időről-időre képes meglepően jó dolgokkal előrukkolni (Kyle XY, Pretty Little Liars). Amiatt én is aggódok, hogy esetleg hamar kimerül az alap szitu, de egyelőre tetszetős, 7/10…

Shalafi - 2011. 06. 11. 16:56

beprobálltam , nekme egészen tetszett kicsit Life Unexpectedes utóérzésem volt vele kapcoslatban de egész aranyos, nálam befér egyelőre a listába

Nella - 2011. 07. 06. 12:53

Most nincs időm erre a sorozatra, pedig akartam nézni és mivel senkinél sem váltott ki egy “wow” érzést, így elteszem ínségesebb időkre. Épp belekezdtem a Dexter első évadjába, meg ott van mellette még a maradék, amit nem néztem még meg (van olyan amiből egy egész évad hiányzik).

De valamikor szerintem bepróbálom.

Ágnes - 2011. 08. 19. 10:24

Én a tizedik résznél járok már, és nekem nagyon adja. Én mindig alig várom, hogy jöjjön a következő rész.

Piemaker - 2011. 08. 21. 22:01

A nyár meglepetése nálam ez a sorozat!
Ajánlom mindenkinek aki szereti az ilyen jellegű sorikat!

Turmalina - 2011. 10. 21. 14:08

A hetedik résztől jönnek az igazi fordulatok, szerintem érdemes elkezdeni, lesznek még meglepetések…

Tyupi - 2012. 01. 10. 10:07

Nekem tetszik. Még a jelelős részek is. Nem értek hozzá, de nekem feldobta az egészet. Az viszont kár, hogy a szinkronos verzióban nincs magyarul feliratozva.
Maga a sorozat kis limonádé, de jópofa. A siketek világába is enged egy kis betekintést. Emiatt lesz érdekesebb és egy kicsit más, mint a többi sorozat…

jessm - 2012. 01. 30. 23:06

A pilot szerintem is pörgös lett, ettől lett nekem derült égből család utóiz, ahol számomra 10 rész után kifujt a történet és egy tuti gimibe ment át, amit nézek és egy elég belőle. Jó lett volna elhuzni a felfedezés, találkozás, összeismerkedés témáját, mert attól tartok hogy a jó ötletet nem dolgozták ki eléggé és hamar ki fog fújni. És kár érte pedig az ötletből lehetett volna eg y hosszabb életü sorozat.
Ezzel ültem neki a második résznek, hogy biztos erre is hamar ráunok. De már a 15. rész fog jönni és egyenlőre kitart az érdeklődésem. Bár azzal a kritikával illetném hogy a pilotbeli sietséget így vissza gondolva pár részben észre vettem, amit jó lett volna kidolgozni és már is többre részük lenne.
Bár tény hogy az 5-6 résznél nem tudták mi lesz , redele még belőle a csatorna.
Örülök hogy az a liam és ty lekerült a terítékről, az első négy részben.
És annak aki nem követi a sorozatot SPOILER
kellemes megleptésként ért hogy nem emett és daphne, hanem bay és emmett jötek , össze ami érdekes helyzeteket teremtett, és számomra ez viszi most a sorozatot. Nagyon érdekes bepillantani a süketek világba, ami számomra teljesen ismeretlen.

De ennek ellenére még mindig az érzésem hogy 1- max 2 évad lesz a sorozatból és én valahol majd leszakadok a nézéséről.

De addig is kitartóan nézem mert érdekes , és az első 14 rész jó volt és ajánlom mindenkinek, a hibák ellenére is. Nekem eddig pozítiv.

jessm - 2012. 05. 14. 22:27

Végig néztem az évadot, és úgy gondoltam kifullad a sorozat,de az első évad végéig jól evickélt. Jó volt szülők háborúja meg a kosárlabda döntőre készülés. Nekem ez az évasd végig kellems volt. Nem tudom, hogy folytaják de ha maradnak jó ötletek, akkor nézem tovább.

Gubóka - 2012. 05. 28. 16:38

folytatásról van hír?

winnie - 2012. 05. 28. 17:05

valamikor ősszel jön, hivatalosan még mindig az 1. évad

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz