login |

The Chicago Code: vége az 1. évadnak. És a sorozatnak is.

2011. 06. 12. 20:55 - Írta: winnie

14 hozzászólás | kategória: 2010/11 finálék, kritika,

(A sorozat, ami mindig eszembe fog jutni a pilotban alkalmazott csavar miatt, ami az évad legnagyobb szájtátását idézte elő nálam, szipp. Aki korábbi kritikákkal kezdené: 1×01, 1×02, 1×06 + humantől egy Twitter-vélemény kritika híján)

Húztam és halasztottam a The Chicago Code fináléjának megnézését, de csak eljött az ideje. És kivételesen azt kell mondanom, hogy 2010/11 egyik, ha nem a legjobb országos újoncát még a gyors kaszáktól ódzkodóknak is érdemes megnézni, hiszen akár lezártnak is vehetjük a történetét. Hogy könnyebb legyen, lehet, hogy elkezdek minisorozatként gondolni rá.

Más kérdés, hogy lezárás ide vagy oda, engem baromira érdekelt volna a folytatás, hogy merre haladtak volna tovább a készítől, élükön a Kemény zsaruk atyjával, Shawn Ryan-nel, aki írói kreditet is kapott az 1×13-nál. Annál az 1×13-nál, ami bár tetszett, mint mindegyik rész (a 7/10-es szintet nagyon egyenletesen hozta a sorozat), azonban nem volt túl jó. Vagyis, ööö, inkább nagyon kapkodó, túl gyors volt, mintha az írók a sorozat vesztét megérezve mindent bele akartak volna sűríteni a részbe.

Ez pedig már csak azért sem tett jót a dolgoknak, mert elég kacifántos lett a vége, de szépen helyére került minden: visszautaltak a pilotra, sőt, még a pilot előtti időkre, rengeteg kérdés megválaszolásra került, de azt lehet, hogy sosem tudjuk meg, hogy ez volt-e az eredeti évadzárós terv, vagy csak egy cliffhanger-mentes B-terv került elő a fiókból “mindent a rajongókért” címszóval?

Annak ellenére, hogy a The Chicago Code rendőrös sorozat, szinte mindvégig jóval jellemzőbb volt a politikai, taktikai csatározás, mint a szimpla nyomozás. És ezért is volt ennyire jó, mert sokkal kevesebb sablont használt, jó volt látni okos emberek csatározását, sakkozását, hatalmi harcát. S annak ellenére, hogy a fő figyelem nem az utcákra irányult, a The Chicago Code olyan volt, hogy mindvégig tudtuk, hogy itt van tétje a dolgoknak, itt bárki megsebesülhet vagy meghalhat, nincsenek biztonságban a szereplők.

Azt hiszem, hogy Jason Clarke intenzív, feszültséggombóc karaktere is meg fog maradni az utókornak, tényleg olyan volt, mint egy robbanásra kész időzített bomba, de sokakkal ellentétben, nekem a másik főszereplő, Jennifer Beals is csont nélkül bejött, hiteles volt. Delroy Lindo karakterénél pedig nem sok tenyérbemászóbbat hordott a tévéképernyő.

RIP TCC.

14 hozzászólás Ne habozz!

macckó - 2011. 06. 12. 21:04

Én is sajnálom. Nagyon jó karakterek voltak és a politikai szál miatt bármikor újranézős.

Donnie - 2011. 06. 12. 21:11

“ez volt-e az eredeti évadzárós terv, vagy csak egy cliffhanger-mentes B-terv került elő” – nagy valószínűséggel az előbbi, Ryan már az évad elején biztosított minket arról, hogy nagyjából lezárt történetet kapunk majd.

.tnm - 2011. 06. 12. 21:13

Idei évad legjobb dráma újonca (volt) szerintem. Nálam “Wire-lite” ként marad meg. Kábelen talán még 1-2 fokkal jobb lett volna, és több esélye is lett volna a túlélésre. (Persze országoson meg a FOX-on kívül senki se rendeltbe volna be.) Bár nem hiszem, hogy ez a sorozat megszenvedett volna egy kisebb, kábeles költségvetést, alapvetően a sztorival brillíroztak meg minőségi színészi játékkal, nem az effektekkel, meg a nagy nevekkel.

Külön kiemelném, hogy az autós üldözést itt lett a legjobb/legélethűbb az általam látott sorozatok közül, legalábbis emlékeim szerint.

Ja és a főcím[dal] is nagyon betalált nálam, kár, hogy nem létezik hosszabb formában, mert csak a sorozathoz készült.

cat - 2011. 06. 12. 23:23

Kétségtelenül az idei évad legfájóbb kaszája… Nekem még van belőle pár rész, de nem fogom elsietni a befejezést.

bikkbakk - 2011. 06. 13. 00:24

az új szezonban új villain lett volna, így ez a rendes vége. De tényleg rég élveztem ennyire sorozatot.

bikkbakk - 2011. 06. 13. 00:25

Ps.: talán a Róma első szezonja volt nálam ezen a szinten.

Morpheus - 2011. 06. 13. 01:17

Hát nemtudom mikor voltam ennyire csalódott… Nem vagyok oda a krimi sorozatokért mostanában kezdek nézni mert már nem jut más az eszembe aztán nézni meg kell valamit. A főcímzene meg zseniális, rögtön teló csengőhangnak tettem :D

Kár érte szép volt jó volt.

Astaroth - 2011. 06. 13. 08:15

RIP, TCC!
Érdekes, izgalmas, újszerű volt, maximálisan egyetértek az értékeléssel. Szívesen néztem volna a folytatást.

ZiziZuzu - 2011. 06. 13. 08:56

Igaz minden szó, RIP TCC!

Lajoska67 - 2011. 06. 14. 01:22

Pofán verném őket a megszüntetésért! Az (egyik) kedvencem volt az összes 11 sorozatomból. Bezzeg a Blue Bloods az nem szűnik meg…

Desmond Wallace - 2011. 07. 26. 12:31

Nagy kár, hogy nem lesz 2. évad. Fájó ez a kasza, de nagyon.
Az 1×13 tényleg picit gyengébb volt, mint az 1×12, de legalább kaptunk egy rendes befejezést.

montanosz - 2011. 09. 16. 02:22

Igen.kár érte, thx a fordítónak!

Dark Wolf - 2012. 02. 11. 16:16

Most fejeztem be. Voltak gyengébb részek, de összességében ez egy nagyon jó sorozat volt. A finálé nem ütött annyira, mint a 12-es rész (ami mindent vitt), mert túlságosan is a szálak elvarrására törekedtek, de azért olyan nagy gond nem volt vele.
Az utolsó 3 rész egy igazi diadalmenet lehetett volna, ha nincs a 11-es, ami amellett, hogy rémgyenge volt (ki a francot érdekel Jarek menyasszonyával való kínlódása?!), még teljesen ki is lógott az egészből. A 10. résszel beindult a végjáték, majd jött egy ilyen rész, ami annyira kitérő volt, mintha csak egy korábban le nem adott részt szúrtak volna be. Ezt az érzést erősítette, hogy a 12-es ott folytatódott, ahol a 10-es véget ért.

Kár, hogy csak egy évadot élt meg, egyebek mellett az is nagyon tetszett, hogy Chicago és a történelme maga is egy élő karakter volt a történetben. De legalább lezárt egészet kaptunk. Emlékezetes sorozat volt.

Bazsi - 2014. 03. 13. 00:06

Most fejeztem csak be a sorozatot, 4 nap alatt bedaráltam, iszonyatosan jó volt! A szereplők és a politikai szál mindent vittek, azonban engem leginkább a beépített zsaru fogott meg az évad közepe táján. Volt egy pont, amikor valamiért nagyon hozzám nőtt és igencsak tartottam a lelepleződésétől és a halálától, e feszültség generálása még egy nagyon jó pont a részemről.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz