login |

The Avengers: Earth’s Mightiest Heroes – írta dzsiaj

2011. 06. 14. 14:40 - Írta: vendegblogger

10 hozzászólás | kategória: kritika,

Avengers, assamble!

Legutóbb DC, most pedig Marvel. Bizony, le sem lehet tagadni, hogy a képregények alapján készült alkotások fénykorukat élik – a tévében egyelőre inkább rajzolt formában. Ennek legújabb folyománya a fent nevezett, szép hosszú címmel ellátott animációs sorozat. Érkezését a Marvel már 2008-ban bejelentette, és nem is nagyon cicóztak: rögtön 52 részt kértek a szériából, s ebből 26-ot – azaz a hivatalos első évadot – már láthattuk is. A második szezon valószínűleg október környékén érkezik.

Hogy kik is a Bosszú Angyalai? (Nem, azért sem Bosszúállók). Egy népszerű képregényes csapat: tagjaik egy részével a nagyérdemű már találkozhatott a szélesvásznon is (Vasember, Thor, Hulk, illetve nyáron érkezik Amerika Kapitány), míg a teljes csapatot 2012-ben láthajuk majd egy élőszereplős filmben, Joss Whedon rendezésében.

A sorozat öt állandó szereplővel indít: Vasember, Thor, Hulk, Darázs, Hangyaember, hozzájuk csatlakozik a későbbiekben Amerika Kapitány, Sólyomszem és a Fekete Párduc. A tagok képességeinek leírásától mindenkit megkímélek, legyen meglepetés a képregényes alapokkal nem rendelkezők számára. Ők nyolcan védik meg bolygónkat a kismillió fenyegetéstől, melyet szuperbűnözők, földönkívüliek, és párhuzamos univerzumokból érkező szörnyek jelentenek.

A sztori azzal kezdődik, hogy egy nagy adag szuperbűnöző megszökik négy különböző börtönből, s addig külön utakon járó hőseinknek egyesíteniük kell erejüket, hogy minél több szökevényt dughassanak újra rácsok mögé. A pilot végére legyőzik az aktuális főgonoszt, kiderül, hogy a szökés csak egy nagyobb terv része volt, és persze megalakul a csapat.

Ha egy kicsit is ismerős volt ez a sztori, akkor bizony olvastál már egy-két képregényt, a történet ugyanis finom lenyúlása az Új Bosszú Angyalai első három számának. Ám ha az ezt követő epizódok is ismerősök lennének valahonnan, az sem a véletlen műve: a teljes évad az Avengers képregényfolyam lenyúlá… feldolgozása, helyenként némi változtatással. Eredetiséget tehát nem kapunk.

Van viszont folyamatos adrenalintöltet: mivel a készítők finoman szólva is előre tudták az első évad történéseit, itt bizony nincs felesleges időhúzás vagy üresjáratok, megy minden a maga előre megírt módján. A legnagyobb előnye azonban a legnagyobb hátrányává is vált a sorozatnak. Igaz ugyan, hogy a készítők tudtak honnan puskázni, viszont a hatalmas bőségszarunak köszönhetően egyik történetből a másikba estek: az évad közepére már simán volt vagy 6-7 elvarratlan történetszál, ami egy elsősorban kisgyerekek számára készült rajzfilmsorozatnál eléggé zavaró, még darálva nézve is helyenként kapkodtam a fejem.

Képzeljétek el, hogy mit érezhetett egy olyan 7-8 éves kissrác, aki ráadásul se a karaktereket, se a képregényt nem ismerte korábban, és egy egész hetet kellett várnia a részekre. A történetcunami akkor érte el kicsúcsosodását, mikor az 1×15 cliffhangerét nemhogy a következő részben, de az egész első évadban sem oldották fel. Oké, a képregényt ismerők tudják, hogy mi következik, de mi a helyzet az átlagnézővel?

Említést érdemel még a kiváló főcímzene (Bad City: Fight as one), de az erre összeállított montázs már a harmadik részre bőven unalmassá válik, tekintve, hogy feleslegesen elnyújtott. Ettől még a sorozaton biztos, hogy nem fog unatkozni, aki végig kitart az évad mellett, hisz izgalomból, akcióból nincs hiány, de a “képregényszüzek” számára messze nem lesz olyan érdekes a dolog. Én kiválóan szórakoztam az első évad alatt, így: 7/10 az osztályzatom, azaz várjuk a folytatást.

10 hozzászólás Ne habozz!

srofa - 2011. 06. 14. 17:14

Melyik csatornán adják ezt?

winnie - 2011. 06. 14. 17:27

a Disney XD-n

519 - 2011. 06. 14. 18:05

Valaki nem tud egyébként valamit arról, hogy jönne a magyar Disneyre is? Tavaly ősszel voltak pletykák arról, hogy majd lesz, de azóta semmi hír róla.

dezmond - 2011. 06. 14. 23:21

dejó lenne ha ezmenne hétvégenként délelőtt az rtl klubon…:(

legalább lenne valami amiért érdemes bekapcsolni a tévét :P

blade78 - 2011. 06. 15. 16:20

Ha azt meghallom hogy Hangyaember mindig röhögök egy kicsit XD

winnie - 2011. 06. 15. 16:51

a denevérember sem sokkal jobb:)

519 - 2011. 06. 15. 20:00

Amúgy Ant-Man a képregényekben csak simán Hangya volt, nem?

Andruu - 2011. 06. 16. 22:10

Úgy volt, hogy tavaly november 29-étől jön a magyar Disney-re, de valamilyen okból kifolyólag akkor napolva lett (habár a szinkron elkészült). Viszont idén július 2-ától a Story4 elkezdi vetíteni “A Föld legnagyobb hősei” címmel szombat reggelente 7:30 és 8:30 közt dupla részekkel. Ráadásul DVD-n is ki lesz adva június 13-14 környékén. :) Remélem sokaknak jól jött az infó. ;)

lynx - 2011. 11. 17. 09:07

Én most daráltam le, és azt kell mondjam, hogy kifejezetten jó volt. 8,5/10 az első évadra.

Bár én már elmúltam 25, még vannak emlékeim a magyar képregényes időszakból (Marvel Extra pl), így az alapkaraktereket, meg az alaptörténéseket ismerem.
Nálam kifejezetten tetszett, hogy nem volt szájbarágós, rohadt sok szál futott, aminek sokszor több részt is kellett várni a folytatására, de minden rész végén kaptunk egy kis cliffhangert, ami felcsigázott a következő részre.

Talán 1-2 rész volt, ami nem tetszett, de a többi nagyon jól fel volt építve feszültségben, akcióban, történetben.

Lilith - 2012. 04. 15. 12:59

Imádom a képregényes cuccokat legyen az maga a képregény papír formában,film vagy sorozat.Szégyen vagy nem szégyen de a sorozatról még nem hallottam :D
De a mai naptól kezdve be fogom pótolni :)

UI:A film is lassan bekerül a mozikba nem?

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz