login |

A finálé után: Trónok harca

2011. 06. 21. 21:21 - Írta: Bruzsy

91 hozzászólás | kategória: könyv,

Véget ért a kaland első része, befejeződött a Game of Thrones első évadja. A folytatás biztosan jön, de nem hamar: a második szezon forgatása július 25-én kezdődik, ami szinte biztossá teszi, hogy a premierre csak április környékén fog sor kerülni.

10 hónap Starkok és Lannisterek nélkül, 10 hónap a Fal vagy a Dothraki horda nélkül… Rengeteg idő, valljuk be, sokaknál jelentkezhetnek elvonási tünetek. Szerencsére azonban nem muszáj nélkülözni, ugyanis nyári programnak mindig ott van az olvasás: a sorozat alapjául szolgáló regényciklus, A Tűz és Jég Dala elolvasása. Szóval könyvajánló következik.

George R. R. Martin regényfolyamából szerencsére az eddig megjelent összes kötet elérhető magyar nyelven, köszönhetően a májusi újranyomásnak, bár a netes könyvesboltokban, ahol a bolti 3000-3500 forintos árnál 15-25%-kal olcsóbban lehet kapni őket, némelyik ismét kezd kifogyni és az új adag júliusban érkezik. a 4 könyvvel összesen 4 ezer oldalt tölthetünk Westeroson, bónusznak pedig július 12-én világszerte megjelenik a várva várt ötödik kötet, az A Dance with Dragons, melynek magyar kiadása 2012. tavaszára várható. (Egyébként a sorozat 7 részes lesz, még a The Winds of Winter és az A Dream of Spring van tervbe véve.)

A sztorit nagyjából ismerjük, arról nem kell beszélni – az első kötet (ami a sorozat címadója is lett) pontosan az első évad történéseit öleli fel. Kicsivel bővebb, mint a mozgóképes változat lett – rengeteg extra információt, hátteret, sok új szereplőt (!) ismerhetünk meg belőle, ráadásul komplett szálak vannak, amik a sorozatból kimaradtak. De ez csak az egyik oldala annak, hogy miért érdemes elolvasni ezt regényt így, hogy ismerjük a történetet.

A könyvsorozat egyedisége ugyanis abban rejlik, hogy az egyes fejezetek egy-egy szereplőről vannak elnevezve – és a történéseket az adott figura szemszögéből láthatjuk, ami kiegészülve a saját világnézetével, meglátásaival, gondolataival egy teljesen új dimenziót ad a történetnek (főleg ha a gyerekekre gondolunk). Ahogy pedig haladunk a történetben, egyre többen vesznek el, és helyükre új, akár még jobb karakterek érkeznek. Martin tévésorozatos múltja pedig garantálja a letehetetlenséget: minden fejezetet egy kvázi cliffhanger zár – és előfordul, hogy az adott helyszínre bizony csak 150-200 oldal múlva térünk vissza.

Természetesen az elolvasással a sorozat veszít az újdonságélményéből, de ennek ellenére mégis érdemes megejteni: egyrészt tovább tart, így sokkal nagyobb élménynek számít, másrészt pedig jelentősen csökkenti az esélyét a spoilerbe futásnak. Ennek ellenére persze megértem, ha valaki inkább megvárja a jövő tavaszt és a 2. évadot.

Szóval mindenkinek csak ajánlani tudom, egy hatalmas élményben lesz része mindenkinek, aki belekezd. A végére pedig álljon itt egy jó tanács, a GameofThrones.hu öt alapszabálya a könyvek olvasásához:

  1. Ne kedvelj meg senkit! (mert előbb-utóbb rossz lesz neki…)
  2. Ha már azt hiszed, hogy valakinek nem lehet rosszabb – tévedsz!
  3. Figyelj oda az álmokra!
  4. Ne bízz meg senkiben! (Martinban se!)
  5. Ne olvass Wikipediát, ha valamit nem értesz, mert olyat találsz ott, amit nagyon nem akartál volna látni, ezt elhiheted.

91 hozzászólás Ne habozz!

Melkor - 2011. 06. 21. 21:26

6. tanács: ne olvasd el a negyediket mert csalódás (mondom ezt fanatikus rajongóként)

winnie - 2011. 06. 21. 21:26

mondhatjuk, hogy GRRM = tűz és jég dala? mennyire ismertek és elismertek e sorozaton kívül a művei? érdemes azokat levadászni, ha ugyan vadászni kell és nem vágják hozzá az emberhez.

Holy - 2011. 06. 21. 21:26

Bemásolom megint:

“People complaining about a 1 year wait? Oh my sweet summer child. What do you know of waiting? Waiting is for the long night, when GRRM hides for years and children are born and live and die all before the next book comes out.” XD

Foxtrot - 2011. 06. 21. 21:32

Holy ez nagyon nagy :D
saját vagy valahol olvastad te is ?

Bandita - 2011. 06. 21. 21:36

Nem ugyanaz tudom, de én King Setét Torony ciklusával voltam így, mindig vártam, hogy mikor folytatja már, meg mikor fejezi már be, aztán amikor megírta a folytatást meg a befejezést, akkor azt kívántam, bár ne tette volna.

szerk: Ne spoilerezzünk más könyvekről, jó? – Bruzsy

Swarley - 2011. 06. 21. 21:56

10 perce végeztem az első könyvvel:D Most pihenés jön, mert fejezetek között nem tudok egyszerűen szünetet tartani, de könyvek között azért igen:P

Báresz - 2011. 06. 21. 22:00

Nem különösebben szeretem a fantasy műfajt,de ez remek,szinte hibátlan könyv sorozat,nemrég fejeztem be a Kardok viharát,és lassan megpróbálom beszerezni a Varjak lakomáját is. A Dance with Dragons magyar kiadásával kapcsolatban olvastam már idén őszt is,karácsony környékét is,és itt most 2012 tavaszt írtok,valakinek esetleg egy nagyjából pontos infója nincsen erről? Remélem,hogy a magyar kiadás puha kötésű lesz,mint az eddigi részeknek,hogy ne lógjon ki a sorból,habár tudom,hogy először kemény kötéssel adták ki az első három könyvet.

okoska - 2011. 06. 21. 22:17

Arról van info, hogy a második évadot a sikerre való tekintettel, hány részesre tervezik?

Asszem - 2011. 06. 21. 22:20

Melkor: spoilerek nélkül, mi a baj a negyedikkel? Unalmas, vontatott? Hiteltelen?

Én most kezdtem olvasni a negyedik kötetet, 34%-nál tartok (a Kindle pontosan mutatja), nekem semmi bajom vele, eddig. De érdekelne a véleményed, persze szigorúan spoilerek nélkül, ha megoldható.

Bolton - 2011. 06. 21. 22:20

Utolsó szabály NAGYON-NAGYON-NAGYON fontos. Én ellőttem magamnak a 3. könyv legnagyobb eseményét. NEM szabad semminek utánaolvasni.

sasa - 2011. 06. 21. 22:21

nemrég érkezett meg az első kötet, eredeti nyelven, hát nagyon kiváncsi vagyok.

Bolton - 2011. 06. 21. 22:22

Negyediket egyébként én sem szeretem, főleg mert tele van olyan szálakkal, amik marhára nem érdekelnek, nem történik semmi, azokkal a szálakkal meg, amiket nagyon szívesen olvasnék (Greyjoy & Martell) alig kapnak pár fejezetet. A másik három könyvet 1-2 nap alatt olvastam el, a 4-el fél évet szenvedtem.

Shrike - 2011. 06. 21. 22:23

wikipedia helyett tudom javasolni a Tower of the Handet ( http://www.towerofthehand.com/ ). Be lehet állítani a “scope”-ot, vagyis hogy melyik kötetig olvastad a ciklust, és böngészés közben elrejti előled a nem kívánatos információkat.
Lehet keresni is, mint egy adatbázisban, illetve külön fejezetösszefoglalók is vannak.

okoska: 10. nem lesz változás sajnos. a harmadiknál viszont majd muszáj lesz vmit kitalálniuk. (több epizód vagy kettészedik)

Shrike - 2011. 06. 21. 22:25

Melkor/Bolton: én személy szerint nem értek egyet. Az tény, hogy olyan rengeteg minden nem történik benne, de ettől függetlenül jól megírt könyv. Nyilvánvalóan látszik, hogy amolyan áthidaló kötet, itt alapozza meg a ciklus második és egyben zárószakaszát, de annak nagyon hangulatos.

winnie: már előtte is elismert scifi/horror író volt, főleg novellistaként, nyert Hugót, Nebulát, satöbbit, de emiatt lett igazán közismert (a műfajon belül). Magyarul is jelentek meg elszórtan novellái, az önálló regényei közül a Lázálom jött ki (ocsmány borítóval, és a vége felé nagyon gázos lektorálással).

lajcsika - 2011. 06. 21. 22:28

Én George R.R. Martin-tól eddig egyedül a Lázálom (Fevre Dream) című könyvet olvastam, azt a világ legjobb könyvének tartom, elképesztően jól sikerült darab, ajánlom mindenkinek, én jópár éve 1500 ft-ért vettem, most se lehet sokkal drágább, és bőven megéri.
Következő kiadásom pedig a Trónok Harca lesz, nagyon tetszett a sorozat, és nem fogom kibírni tavaszig nélküle:-D
Köszi az ajánlót!

superpityu - 2011. 06. 21. 22:32

még egy jó tanács ha bookline-on keresztül rendeled a 4 leírását el ne olvasd az előző 3 ismerete nélkül. én tegnap futottam bele, és fel is mérgelt rendesen.

Heisenberg - 2011. 06. 21. 22:36

superpityu: Én is így jártam néhány napja :((

tiktak - 2011. 06. 21. 22:45

Lehet, hogy már írták, de tényleg jó tanács azoknak, akik nem olvasták a könyvet: SEMMIT ne olvassatok el. Én vélelenül elolvastam a fülszövegét a negyedik könyvnek és ott egy olyan hatalmas spoilerre indítanak, hogy a könyvszerkesztőknek egy pofont kellene adni.

És azért érdemes olvasni a könyvet még a sorozatok előtt, mert hihetlen dolog látni ahogy sorba jönnek a szereplők, akiket már ismersz. Amikor Arry indul a falra és ott van a szekér,amiben három ember ül, hangosan felüvöltöttem, hogy IGEN, megjött az egyik nagy kedvenc! :-):-)
Ráadásul annyira jól ki vannak választva a legjobb mondatok, melyeket a szereplők szájába adnak. Nem merem olyannal nézni, aki nem olvasta könyvet, mert néha amikor egy- egy szereplő benyög egy mondatot, már tudom, hogy annak pont az ellenkezője fog megvalósulni később, a legszívesebben hangosan felröhögnék, hogy nem tudsz te semmit, XY! :-)
Nagyon sok sorozatot nézek, ez a sorozat egyértelműen élvezhetőbb ha már elvolvastad a négy könyvet, még akkor is ha nem ér meglepetés.

superpityu - 2011. 06. 21. 22:50

Heisenberg: de basszus az első 3nál nem volt semmi, de baromi hosszú leírás a 4.nél meg egy 4 soros, de baromi nagy spoiler… nagyon felmérgelt :/ bár elakarom olvasni a nyáron őket, de nem akartam ekkora dolgot előre tudni.

Lannister - 2011. 06. 21. 23:01

Magyar megjelenésre ezt a választ kaptam:

Kicsit megkésve válaszolok a magyar megjelenés kapcsán feltett kérdésekre. Idén sajnos biztos nem tud kijönni, hiszen még az angol szöveg sem áll készen. Van esély persze arra, hogy a júliusi megjelenés előtt (ami reméljük, már a végleges dátum), megkapjuk a szöveget, de tekintve a jelek szerint a kétmillió leütést meghaladó terjedelmet, egy jó fordítás elkészítése olyan fél évet vesz igénybe, bármennyire is felkészült és lelkes *.* kolléga. :) A szerkesztés szintén minimum hat hét, utána tördelés, korrektúra, nyomda… A magam részéről 2012 tavaszát tartom reális időpontnak, de kéretik figyelembe venni, hogy mindezt szerkesztőként mondom, fogalmam sincs pl. az Alexandra 2012-es megjelenési terveiről, amelyek erősen befolyásolhatják a Dance magyar kiadását is. Egy biztos: tekintettel arra, hogy még az angol verzió sincs készen, mindez spekuláció. Az is biztos, hogy a lehető legjobb munkát adjuk majd ki a kezünkből, elvégre *.*-fal együtt hosszú évek óta várunk rajongóként is erre a kötetre. :)

Foxtrot - 2011. 06. 21. 23:01

nekem egyenlőre csak az első könyv van meg, de a kérdésem az lenne hogy a többibe is ugyan az a térkép van vagy van térkép a többibe a szabad várásokról is? (nem vagyok benne biztos h így hívják őket, de remélem értitek mire gondolok)

Lannister - 2011. 06. 21. 23:02

Ez még régebben volt. Azóta berendelték a második etapot is. Gyanítom ugyanígy fogják leadni, ezért Alexandra helyében Könyvhét előtt nem adnám ki. Így az HBO is tolni fogja az ingyen reklámot a könyveknek.

Aribeth - 2011. 06. 21. 23:07

“de tényleg jó tanács azoknak, akik nem olvasták a könyvet: SEMMIT ne olvassatok el”

Spoilerbuzi vagyok, még csak az első könyv felénél tartok, de már majd’ minden információt összeszedtem a wikiről és össze-vissza beleolvastam a másik három könyv legszimpatikusabb karaktereinek fejezeteibe. Ez olyan, mint valami kirakós, először csak egyes elemeket látok, egyesek a széléről, mások a közepéről származnak, csak sejtem, hogyan kapcsolódnak össze, majd elolvasás után összeáll a kép.
Számomra egy fikarcnyit sem ront az élményen, de az emberek különböznek.

vargatom - 2011. 06. 21. 23:22

Elvileg még nincs hivatalos térkép a keleti kontinensről, de az ötödik könyvhöz ígérik. Egyébként már van belőle kinyomtatott példány ;)

korum - 2011. 06. 21. 23:30

“mondhatjuk, hogy GRRM = tűz és jég dala? mennyire ismertek és elismertek e sorozaton kívül a művei?”
Regényt nem olvastam tőle, bár egy megjelent magyarul, de a novellái nagyon jók – a A Song for Lya-t és a Sandkings-et olvastam, (a Sandkingsben lévő egyik novella alapján kérszült az új Outer Limits első része, a Sandkings – hogy sorozatokhoz is kapcsolódjon e bejegyzés)

Ordel - 2011. 06. 21. 23:45

Én is szívből ajánlom mindenkinek, a legjobb könyvciklus, amit életemben olvasom. Egyébként én is pont most tervezem újraolvasni a négy kötetet, aztán jöhet az “A Dance With Dragons” is. :)

winnie: A tűz és jég dala előtt elsősorban a novelláiról volt híres, bár a Fevre Dreamet (Lázálom) is sokan a valaha írt legjobb vámpírregények között emlegetik, bár bevallom, ehhez még nem volt szerencsém. Viszont pár novelláját már olvastam, és például a korum által is említett Sandkings valóban zseniális, aki teheti, olvassa el! :)

Ordel - 2011. 06. 21. 23:48

“amit életemben olvasom.”

Illetve olvastam, természetesen. :)

enn - 2011. 06. 22. 00:34

Már bőszen olvasom az első részt, nincs sok hátra belőle. Amúgy megrendeltem az egész pakkot a bookdepositorytól, és lenne egy olyan kérdésem, hogy aki esetleg rendelt már onnan annak mennyi idő után jött meg a csomag? Nekem május 28-án indították útnak, és kezdek aggódni…

Vészmadár - 2011. 06. 22. 00:37

Olvastam a Lázálmot, nem rossz könyv, de ne higyjetek annak, hogy a valaha írt legjobb vámpírregény. Azt inkább valahol Anne Rice-nál kell keresni :)

Shrike - 2011. 06. 22. 06:58

enn: sajnos tényleg nem stimmel valami, mert legkésőbb két hét alatt meg kéne érkeznie (nekem sokszor 8 nap alatt ideér egy csomag a rendeléstől számítva). mióta van Shipped státuszban? ha rég, akkor érdemes rákérdezni.

RaveAir - 2011. 06. 22. 07:05

winnie: Én is csak azt tudom, mint a többiek. A Lázálom még nagyobb és ismertebb munkája, amely egy kicsit egyedi vámpírkönyv. Nem kiemelkedő, de meglehetősen olvastatja magát.

Nem szabad még megfeledkezni A jég és tűz dala sorozatba tartozó Kóbor lovagról sem (Hedge knight), ami szintén Westeros világában játszódik, igaz jó pár évvel A trónok harca előtt. Azonban remek bepillantást nyerhetünk a korábbi lovagéletbe.

Mellesleg megjegyezném még, hogy a Varjak lakomája sem rossz könyv, de mindenképpen csalódáskeltő. A színvonalban is van egy kicsi visszaesés, valamint nem a kedvenc karakteinket kapjuk. Neveket szándékosan nem írok, hiszen lesznek, majd kik elhullanak, viszont jönnek újak is. Illetve olyanokból is válhat kedvenc karakter, akit korábban nem szerettünk. (Nálam pl. Tyrion sem volt kedvelt az elején, hanem csak később vált azzá. De hogy ő is majd meddig él…) A könyv sokkal jobban ábrázolja a karaktereket, mint a sorozat, hiszen ott bele tudunk pillantani a szereplők gondolataiba és motívációikba.

Remélem alaptalan a félelmem, hogy GRR Martin belefáradt a könyvsorozat írásába, a könyvek miatti rajongás kapcsán kialakult nyomásba. Őszintén remélem, hogy be fogja fejezni és sikeresen le fogja zárni A jég és tűz dala ciklust záros időn belül, és nem kell 2020-ig várni a befejező könyvre.

Bolton - 2011. 06. 22. 07:29

Engem az érdekel, hogy aki megrendeli az 5-et, honnan szerzi be? Vagy tudtok esetleg budapesti boltot, aki rendel belőle?

Neoprimitiv - 2011. 06. 22. 08:07

Bolton: a Bookdepository-ról ingyenes szállítással rendelhető 18,41-21,56 eurós áron (kiadótól függ). Ezek keményfedeles könyvek, a papírkötésű majd csak jövő áprilisban jön ki, az 13 euró körül lesz. (érdekes egyébként, ahogy a borítókon variálják a motívumokat, amit én láttam, azon a belinkelt angol sorozat első kötetének a kardja van az 5. köteten, az első köteten pedig egy sárkányfej.)

Damoqles - 2011. 06. 22. 08:31

A Lázálom a műfaján belül állítólag jobb, mint a mennyei manna, csakhogy magyarul lehetetlen már beszerezni (és a fordítását-szöveggondozását egyébként is csodásan elcseszerintették), ezért jó volna, ha segítenétek elárasztani az Alexandra e-mail-fiókját érdeklődő meg követelőző levelekkel. :) Most érné meg nekik is a legjobban Martin műveinek kiadása, ezt meg kéne értetni velük, ha ugyan még nem esett le nekik valamiért.

(Meg ott vannak Erikson Malaza-könyvei, a “nagy fantasy-boom” keretein belül annak az első néhány, hiánycikké lett részéből is kéne már egy kartonborítós kiadás…)

Damoqles - 2011. 06. 22. 08:39

Én tegnap éjjel fejeztem be a Varjak lakomáját, és megnyugtathatok mindenkit: a színvonal egyáltalán nem csökken, csak a karaktergárda szűkül a némileg “kisstílűbb” szereplőkre (a többiek a Dance-ben jönnek), így kevesebb az egész Westerost megrengető esemény. Bemutatásra kerülnek viszont új alakok, új helyek (most már tényleg az egész kontinens benne van a játszmában), új módozatai a kegyetlenkedésnek és a rajongói felhördülésnek. :)

Aki meg annyira nem bírja az akciók lefojtását, hogy inkább nem is olvas, az a Dance-szel egyszerre, azzal kiegészítve is kivégezheti majd a Varjakat, váltogatva a fejezetek között. Biztos vagyok benne, hogy a megjelenése után elérhető lesz majd több olvasási útmutató is, hogy a kettészedett történeten hogyan lehet egyként végigmenni.

Bagosz - 2011. 06. 22. 09:11

Tartok tőle, hogy ha elolvasom a könyveket,nem lesz izgalmas a film.Viszont az első évadot végignéztem, így az első könyvet most már érdemes lenne elolvasni.
Szerintem ez a jó taktika.
Először a film, utána a könyv.
Szerintetek?

Kovasz - 2011. 06. 22. 09:35

Én pont ma megyek az első könyvért:P Ami – mivel nem vagyok egy nagy “könyvfaló” – pont ki fog tartani a második évadig:)

habba habba - 2011. 06. 22. 09:37

Nem értem egyébként mi a baj a negyedik kötettel, én már háromszor olvastam, tény hogy nem a fanfavorit karaktereket helyezi előtérbe, de nagyon jól meg van írva, és szerintem nagyon érdekes, mivel rengeteg háttérinfót ad a történethez. Mikor elsőre olvastam tényleg gyengébbnek tűnt, de miután megpróbáltam úgy is hogy tényleg figyelek is arra amit olvasok nagyot ugrott a minősége számomra. Szóval csak oda kell figyelni :)

enn - 2011. 06. 22. 10:28

@Shrike: Ott írtam, május 28. óta. Máshol olvastam, hogy volt akinek 1 hónapba telt mire megjött, szóval nem tudom, ha a héten sem jön rákérdezek.

szpojleres mókus - 2011. 06. 22. 10:29

Egyetlen ember vagyok eme sötét galaxisban, aki más véleményen van, de leírom. Eddig az első, és a második könyv feléig vagyok túl, de szerintem nagyon pocsék az egész, a sorozatot magában sokkal jobban élveztem mint az első könyvet, rengeteg részletet sokkal jobban voltak képesek a sorozatban megcsinálni.

kihaeennem - 2011. 06. 22. 10:38

szpojleres mókus: Fejtsd már ki, mi nem tetszik benne, tényleg érdekelne!

tiktak - 2011. 06. 22. 11:35

Bagosz
korábban írtam a véleményemet, fent megtalálod.
Szerintem rossz taktika, ha nem olvasod el a könyveket :-)
A sorozat ugyanúgy élvezhető, sőt még jobban.

Foxtrot - 2011. 06. 22. 12:02

én kb a 6. 7. részig előbbre voltam a könyvben mint a sorozat, utána lemaradtam, de legalább ugyan annyira élveztem (ha nem jobban) amelyekez már elolvastam. (Szerintem így sokkal jobban el lehet mélyedni a sorozatban, figyelni a háttérben megbúvó részletekre, utalásokra , stb.)

Amúgy, véleményem szerint, a sorozat legnagyobb nyertese, GRRM. Szerintem nem vagyok egyedül abban hogy soha az életben nem hallottam erről a névről a sorozat előtt, és valószínűleg nem is olvastam volna el egyetlen könyvét sem…

prune - 2011. 06. 22. 12:18

Bagosz: Szerintem is ez a jó taktika.
Én elkezdtem nézni a sorozatot, ami annyira beszippantott, hogy közben belekezdtem angolul is a könyvbe. A nyolcadik rész előtt végeztem a könyvvel, sajnos. Így nem volt akkora flash a sorozat a továbbiakban. Ráadásul pölö tesóm csak nézte, így ha olyat olvastam,h OMG, nem beszélhettem meg vele! Utolsó érv: a kilencedik rész megnézese után felhívott,és percekig csak: b+, hogy történhetett ez?! Nekem meg ez az érzés abszolút nem volt meg, mert ugye már tudtam, h mi lesz…És én még akarok b+ érzést a második évad nézésekor is. Úgyhogy a nyáron-ősszel-télen újranézem az évadot,újraolvasom az első könyvet angolul, meg elolvasom magyarul is (: remélem kibírom…

winnie - 2011. 06. 22. 12:21

“Amúgy, véleményem szerint, a sorozat legnagyobb nyertese, GRRM.”

ez csak erkölcsi siker. ellenben a kiadója most kaszál:)

Egyszarvu - 2011. 06. 22. 12:46

Végre, holnapra elviekben meg kell érkeznie az 1. és a 3. résznek hozzám, de a 2. és a 4. könyv még mindig csak előjegyezva vár.. Tudja valaki, hogy mikor jelenik meg az újranyomás?

Egyszarvu - 2011. 06. 22. 12:48

Tegnap pedig találatm egy 1990-es Galaktikát, van benne Martin novella is :)

winnie - 2011. 06. 22. 12:57

“Tudja valaki, hogy mikor jelenik meg az újranyomás?”

megjelent május végén, de az alexandra oldalán most a következő adagot július 2x-ére ígérik.

Egyszarvu - 2011. 06. 22. 13:13

Köszi winnie!

Közben a book.hu-n megtaláltam, ott várható megjelenésre június 30-a van írva.

Bruzsy - 2011. 06. 22. 13:30

“Nekem meg ez az érzés abszolút nem volt meg”

olvasás közben se? azért nekem voltak olyan pontok a könyvben anno, amikor azt mondtam, hogy akkor ezt most szépen letesszük és kidühöngjük magunkat. aztán egyszer az is volt, hogy nem tettem le és úgy dühöngtem ki magam, a falon azóta ott a nyoma. ;)

szóval ez az, amit írtam is a posztban: magában a sorozatban nem lesz új a dolog, de olvasás közben szerintem kétszer annyira intenzív az élmény annak köszönhetően, hogy tovább tart. :)

Totya85 - 2011. 06. 22. 15:58

!!! SPOILER !!!

Sokan írják hogy a 4. könyv ratyi lett a többihez képes…és hát valljuk be őszíntén télleg az is. Merthát a kedvenc szereplők nem szerepelnek benne akiknek a sorsa a legjobban érdekelné az embert. Több fejezet olvasása közbe is felkiáltottam hangosan az ágyba fekve hogy ” ki a lófaszt érdekel ez…” . GRRM-tól nagyon rosszul lett összeválogatva az ebbe a részbe POV szemszögből bemutatott emberek sora mert alig volt olyan fejezet amit szívesen olvastam.

Az 1.-től a 3. könyvig túlsúlyba voltak a szerethető karakterektől a fejezetek, ezért az ember elviselte a kényszer fejezeteket, de a 4.-be színte csak ilyenek vannak. Sajnos ha az ember elakaraja majd olvasni az 5.-et akkor kénytelen átrágni a Varjak lakomáját is. De tény hogyha ez egy könyvciklus első része lett volna, akkor a felénél befejezem.

Egy elöttem szóló írta hogy nem tudja miért fikázzák a 4. részt mert legalább más megvilágításba is láthatjuk az események leírását. Hát köszi szépen de én nem azon szereplők szemszögéből szeretném látni a sztorit amelyeket nem is ismerek vagy teljes mértékbe megvetek. Nagyon remélem hogy visszahozzák a favorit POV-okat a Sárkányok táncába.

!!! SPOILER !!!

Szerk: Nevek és részletek kiszedve, ez nem könyvkibeszélő, lehet ezt spoilermentesen is leírni. – Bruzsy

rhynn - 2011. 06. 22. 16:17

winnie: szerintem a Lázálom (Fevre Dream) a legjobb vámpíros könyv evör. Letehetetlen, igaz, nem hosszú. Szerencsére nincs folytatása se.

rhynn - 2011. 06. 22. 16:30

Totya85: Tyrion mint kényszerfejezet? :D

SPOILER

tiktak: Jaqen-re gondolsz? Az tényleg ő lenne? Vagy Hot Pie?:)

Totya85 - 2011. 06. 22. 16:36

nekem nem jöttek be a Tyrionos fejezetek…ez van :)

tiktak - 2011. 06. 22. 16:51

rhynn – 2011. 06. 22. 16:30

SPOILER
aha Jaqenre gondoltam :-) Én úgy örültem neki, mint egy kisgyerek. Ehhez tényleg olvasni kellett a könyvet.
Kár, hogy nem volt még casting erre a szerepre.

Kosinva - 2011. 06. 22. 16:55

Totya85: Van elég szerethető szereplő is a 4.-ben, pár nekem hiányozni is fog az 5.-ben. Szerintem nem lett rossz könyv a negyedik se. Amúgy pedig a töménytelen harc helyett van benne néhány elég szép karakterfejlődés negatív vagy pozitív irányba és ehhez még hozzájön, hogy új helyszínek is feltűnnek mint pl. Óváros és Braavos. Mellesleg meg ennyire kibeszélni a könyvet inkább a gameofthrones.hu fórumán kellene, mert akaratlanul is lelövi néha az ember a fordulatokat.

hardi - 2011. 06. 22. 18:13

Én is így voltam a 4dik könyvvel mint sokan: nem tetszett, vontatott volt, untam.
DE
Martin a végére leírta, hogy azért lett olyan amilyen, mert amit írt nagyon hosszú lett és nem fért bele egy kötetbe, félbevágni pedig nem akarta, így azt a megoldást választotta, hogy a karakterek felét teszi a 4dik kötetbe (főleg Westeros), a többi karakter pedig megy az 5dik könyvbe (főleg a keskeny tengeren túli történetek).
Így már szerintem elfogadható a negyedik fejezete is a történetnek, és azért azt ne felejtsük el hogy az utolsó fejezetek nagyon odab.szósak lettek.

hardi - 2011. 06. 22. 18:15

és nyilván ha megérjük és elkészül a film is a 4-5 könyv alapján nem fogják egy-egy évadig pihentetni a karaktereket és a két könyv alapján lesz megírva a forgatókönyv
a történetben meg húznak egy vonalat a két évad film közt.

sed - 2011. 06. 22. 18:15

Én is megveszem majd mindet,bár most hogy a sorozatot láttam először,legalább nem csalódok majd,mint általában,amikor egy filmet megfilmesítenek.

Kicsit OFF:

Aki szereti az ilyen ‘soft’ fantasy-t ajánlom neki,Patrick Rothfuss: A szél neve nevű remekművet

sed - 2011. 06. 22. 18:16

*könyvet megfilmesítenek sorry:D

Damoqles - 2011. 06. 22. 18:37

Hát ez a fantasy minden, csak nem “soft”. :D Meg high.

Rothfuss persze ettől függetlenül igenis jó, bár Abercrombie (szintén jó) sorozata jobban hajaz a Jég és Tűz dalára.

@ hardi
A tengerentúlon és a Falon.

Egyébként a 4. könyvet már csak azért sem szabad kihagyni, mert Cersei az egyik főszereplője, és ugyebár ismerjük Martin ilyen-olyan aljas húzásait a domináns POV-figurákkal… :]

sed - 2011. 06. 22. 19:00

Hát igen nem a legjobb műfaj név,de nem tudtam jobbat,bocs :D

Maniac84 - 2011. 06. 22. 19:18

A 4. könyvet nem kedvelőket meg tudom érteni, elsőre nekem is csalódás volt, hogy pár kedvenc karakter kimaradt vagy nagyon keveset szerepelt. Cserébe viszont kaptunk pár érdekes újat, valamint sikerült tovább árnyalni pár negatív karaktert. Összességében szerintem hozta az első 3 könyv magas színvonalát, csak a negatívabb karakterek nagyobb teret kaptak.

Rothfusshoz-hoz még nem volt szerencsém, Abercombie könyvsorozata viszont tényleg jó. Az általa alkotott világ cinikusabb és brutálisabb is Martinénál, történetben viszont GRRM a jobb. Akinek bejön a Song of Ice and Fire az nyugodtan tehet egy próbát a First Law trilógiával és az író azt követő, ugyanahhoz a világhoz eddig megjelent 2 “standalone” művével is. Egyébként nagy előnye GRRM-mel szemben, hogy nem 4-5 éveket kell várni az újabb könyvre, hanem 1-2 évente érkezik. :)

Juraviel.Ihuan.Bedvin - 2011. 06. 23. 18:43

Sokakkal ellentétben nekem nagyon tetszett a negyedik kötet is, nem zavart a lassabb vonulata…

SPOILER (negyedik kötet)

Visszafordító: http://www.typemirror.com/reverse.php

.enneb katlov men kecnevdek sám a ah ,mes rokka géM .kansamlanu mánadnom men nálatláyge né ,tnétröt golod kedrémet lavózS

.ttolah ygoh ,tehel sovaD –

.ajúrobáh önyláriK moráH a – ttozokéját lój noygan jjusiK –

.elev gof invízs ynaD metnirezs ,ileygif lüneltelév men neqaJ .tlunat si elöt nabiahssA ygoh ,ajdnomle igeam a ,nebvynök ösle za nav evtílme retsemöf ótrat zehynaD A –

.keilükléncrA za sé ayrA ,sovaarB –

.)neb-KoCA za ttöle aryA ttötlö arájlotu tima ,lakkala za lazza kizeygegem asáríel a( téyleh etaP izsevtá rahg’H neqaJ –

.si tnoiratciV kützök ,tekerebmesav a tnékppolag-golayg lef ajlánzsah neseygü sé ,löbkedré tájas ,esegéstevözs köre tétös itelek a nodóm-notú neylimalav noruE metnirezs ygoh ,ménzeygejgem tti sÉ .eséletenem kerebmesaV A –

.rév sé züT .gászagI .úzssoB :lletraM naroD –

.enellek men rokima tnop ,tednergavol sukitanaf yge víh ertelé arjú nebételürö iesreC –

.tá lukala naygoh ,tlov sukitzsatnaf insavlo tietezejef emiaJ lusádaáR .tésétegéle lével a metzemletré ygí né – lötiesreC lotráple gelünizsólav emiaJ –

:lattaludrof sukitzsatnaf evmöt gideP

.tah tnéksázssiv rám tetök sögröp ébsévek yge tréze ,”zohóicka” za ,zohkamlagzi za káttatkozsázzoh nasogáslút nebkevynök sé nemlif tégésnözök gáliv iam a trem ,tlevdekzök men tréza ygoh tehel ed ,inetrésgem tiknes koraka meN

.tlevüm iesreC tima ,”lettelürö” ilébrávyláriK a geM .lallázs yojyerG sé lletraM ,sovaarB a sukitzsatnaf gem tetök kideygen A

.tlurájázzoh si ö tnirezs zohásázotlávmellej emiaJ .ttaim egésüh a sé asátratik A .emiaJ tréima ,gem metlevdek tréza tnop sé ,enneirB tláv émmeretkarak cnevdek kiyge za mekeN

SPOILER

Egyébként készüljetek fel, az első ember, aki már elolvasta a ADwD-t, azt mondta a Varjak lakomájához hasonló stílusában és az izgalmakban nem bővelkedik úgy, mint a Kardok vihara.

Érződik rajta, hogy ez a két kötet készíti elő a Tél szeleit és annak háborúját.

prune - 2011. 06. 24. 16:21

Bruzsy

“Nekem meg ez az érzés abszolút nem volt meg”

olvasás közben se?”

DEHOGYNEM! Az a bajom, ha előre olvasok, nem lesz OMG-s nézni a sorozatot… Hanem azon fogok izélni, h ez meg az is kimaradt. Szerintem jobb utólag elolvasni, mert a könyveket mindenképpen el kell olvasni, annyira k. jók, legalábbis az első az volt (:

owlman - 2011. 06. 24. 23:24

Juraviel.Ihuan.Bedvin:

Érdekes amit a 4. könyvről írsz, egy-kettő fel se tűnt 2 olvasás után se. A női mellek ott is elvonták a figyelmet :)
Ebből is látszik hogy jegyzetelni kell miközben GRRM-t olvasol, olyan komplex a sztori.

Juraviel.Ihuan.Bedvin - 2011. 06. 25. 22:12

@owlman

Hihi, voltak benne mellek, bizony. :D

SPOILER (negyedik kötet)

Visszafordító: http://www.typemirror.com/reverse.php

.llek inleygif ,lavózS

.zsáN söröV a nav enneb ,tásámotál ynaD avsavlo arjú rokima tnim ,ygú tnoP

.tsormoyg pézs yge da nitraM bbösék lalladlo reze gem reze ed ,nav egésötnelej ygoh ,ánlodnog si men rebme za ,séteglézseb iynladlo léf yge ezssödnim zsége zA

.retkarak a zanaygu ygoh ,itut táheT .retsemöf ttezekré lóbsorávÓ ika ,nabiahssA tlunat lótnywraM ruuD zaM irriM ygoh ,lórra matsavlo evnebbödgem sé mattagzopal ,tetetök ösle za mettevöle arjú nabnoza náscpak tazoros A .nabbárok kéttetílme rám ygoh ,tnüt mes lef nywraM ilebtezejef óslotu za nebtetök kideygen a tnékbéygE

SPOILER

Sil3n - 2011. 07. 06. 15:36

júl. 16tol az alexandra konyvesboltokban lehet kapni az ujranyomott eddigi 4 (magyar) reszt!

Viktor - 2012. 02. 20. 22:51

Én épp tegnap fejeztem be a 4.kötetet, a legjobb fantasy, amit valaha is olvastam(és már elég sokat olvastam)! Olvastam valahol azt írják tolkien óta a legnagyobb siker, szerintem még a gyűrűk urát is felülmúlja, nem mindent fekete-fehérben látunk(mint ott pl ork vs ember harca) és nincs is az a kissé nyomott a hangulata(tündék elvándorlása, ősi erők eltűnése), valamint szükséges áldozatok is bemutat(míg a gyűrűk urában az összes főszereplő életben marad). Soha könyv ennyi érzelmet talán nem váltott ki belőlem, megnevettet, elszomorít, néha feltüzel a szexualitással, néha elborzaszt a kínzásokkal.
Olvastam néhány kommentet, abban igazatok van, hogy a 4. tényleg nem olyan jó, mint az első három, a szereplők valljuk be kevésbé érdekesebbek, Havas jont, tyriont vagy daeneryst én is szívesebben olvastam volna brienne/sansa/cersei helyett pl.

essz - 2012. 03. 07. 10:00

A negyedik kötetről csak annyit, hogy aki olvasta az nyilván megnézte a könyv végén az utószót is. Ennek az a lényege, hogy a szerző megírta a negyediket, de túlságosan hosszú lett ( a negyedik és az ötödik egy könyv). A kiadók nem tudták egyben kiadni terjedelmessége miatt. Félbe akarták vágni úgy ahogy van, de George ezt nem engedte. Úgy döntött, hogy akkor elmeséli a fele szereplő sorsát x ideig és az izgalmasabbakat teszi későbbre. Az ötödik könyv szinte a negyedikkel egy időben játszódik, a végén kicsit tovább halad. Jó lesz, én már olvastam angolul, de még ott se kapunk mindenre választ , amit a harmadik könyv óta várunk. George R.R. Martin pattanásig húzza a feszültséget

Bazsi - 2012. 05. 21. 23:15

Jól emlékszem, hogy Stannis csak a harmadik könyv közepe felé ajánlja fel Bravosnak a Segítő címet?

Áron - 2012. 06. 03. 19:19

Én már elolvastam magyarul a Sárkányok táncát. Akik még nem és nem akarnak megtudni előre semmi fontosat azok ne olvassák végig:)

Most komoly hogy Jon meghal? Szerintem Rob halála is eléggé rosszul érintette azon olvasókat akik az északiakkal szimpatizálnak, de most Jon is!? Nem tudom hogy túl élhet-e valaki 4 késszúrást, de remélem valahogy visszahozzák. Talán a vörös papnő meg is teszi ha tényleg meghal. Rob nagy űrt hagyott maga után, viszont Jon mostanra már szerintem kihagyhatatlan szereplővé nőtte ki magát.

Habarodix - 2012. 06. 04. 18:20

Bazsi: Ő Davos, nem Bravos. És igen, a harmadik könyvben nevezi ki Segítőnek.

Neoprimitiv - 2012. 06. 06. 11:11

@Áron: kétlem, hogy Jon meghalna. Úgy általában, az ötödik kötetre nekem nem kicsit cheat érzésem van. Cat meghalt – de mégsem. Aegon meghalt – de mégsem. Theon meghalt – de mégsem. Arya megvakult – de mégsem. A Hegy meghalt – de mégsem. Brann meghalt – de mégsem. Rickon meghalt – de mégsem. Stannis meghalt? (Aki olvasta a 6. kötet nyitó fejezetét az tudja a választ.) Sandor Clegane meghalt? Mance meghalt?

Igazából Ned, Robb, Tywinn, Drogo és Renly kivételével minden fontosabb szereplő, akit halottnak hisznek vagy hittünk él és virul. Aegon megjelenése különösen WTF. Nem tudom, mi Martin terve a hátra lévő két kötetben, de vagy mindenki egymás keblére borul majd, vagy nagy mészárlás lesz, mert kulcsszereplők nem hogy ritkulnának, hanem szaporodnak.

Arra is kíváncsi leszek, merre akarja vinni a Dany szálat. Minden “nekem jár a Vastrón” szöveg ellenére Dany teljesen elköteleződött a másik földrészen, semmi köze Westeroshoz. Az látható volt, mi történik, ha másokra hagyja a “gyermekeit”, két helyen pedig nem tud uralkodni. Nekem úgy tűnik, ezért került elő a cilinderből Aegon, mert ezt a szálat nem lehetett volna megnyugtatóan lezárni, de kellett egy trónkövetelő Targaryen.

Neoprimitiv - 2012. 06. 06. 12:01

Bocs, a “kamu halottak” közül kifelejtettem Brienne-t, a valódiak közül pedig Joffrey-t, ez van, ha nagy a választék. (Közben rájöttem, hogy a nyitó fejezet még nem ad választ a Stannis kérdésre.)

Megyo - 2012. 06. 06. 16:31

Mondjuk Aegon megjelenése tényleg elég WTF, merthát szerintem mindenki arra gondolt (köztük én is), hogy a vége a sztorinak az lesz, hogy Dany visszatér a sárkányokkal és ő lesz a királynő. De így már joga sincs rá, plusz összeházasodnia sem érdemes, mert hát nem lehet gyereke oszt kihal a Targeryen ház. Kiváncsi vagyok ezekre mikor ébred rá (legfőképp, hogy Aegon él), és hogyan fogadja majd a “jó” híreket…

Amúgy Jon szerintem sem halhat meg, mert csak kicsit tűnik központi figurának (vagy csak rosszul sejtem ki is igazából a muterja).

A másik vicces kérdés, hogy Arya-nak mi lesz a szerepe a sztoriban, mert az ő története (mégha az egyik legizgalmasabb is a könyvben) kb sehogy sem kapcsolódik az összes többihez. Bár Martynból még az is kinézem, hogy Arya elvan Braavosban, míg a keskeny tengeren túl dúl a háború free for all üzemmódban…

hehehaha - 2012. 06. 07. 11:55

Bazsi Most komolyan, muszáj itt spoilerezni? Legalább írtad volna elé, v valami.

Bruzsy - 2012. 06. 07. 12:00

Ez összkönyves kibeszélő, nem lehet lebontnani, hogy Jenő csak a 4. könyvig olvastam, Lujza meg az 5. kötet 200. oldaláig. Nektek kell észnél lenni.

Az mondjuk igaz, hogy egy jelzés nem ártana, h ADwD spoiler következik, ezt most beletettem.

Neoprimitiv - 2012. 06. 07. 12:12

@Megyo: nem véletlen, hogy ebben az évadban Arya szálát alakították át a legnagyobb mértékben – hozzá kell tennem, nagyon jól és szerencsére.

Az 5. kötet viszont még mindig csak az egyre nagyobb kupac kaki gyártásáról szól. A szálak még mindig széttartanak, sőt, újabbak jönnek be. Kíváncsi leszek, hogyan fogja Martin mindezeket a végére egybe terelni. Az persze tény, hogy így a feszültség is megmarad: annyi, királyt játszó paraszt van a táblán, hogy nem lehet tudni, Martin végül is melyiket akarja az utolsó sorba bevinni.

vargatom - 2012. 06. 07. 19:36

AWD spoilerz

Miért fogadja el mindenki, hogy Aegon az akinek mondják? Martin hányszor is szedett már rá mindenkit? :)
Volt korábban King’s Landingben egy szintén fehér hajú de egyáltalán nem Targaryen-ivadék csávó, akit Cersei főadmirálisnak vagy minek nevezett ki és ő erre lelépett a királyi flottával. A fehér haj nem garantálja tehát a királyi származást (egész Valyria tele volt fehér hajúakkal) – a csodálatos módon megmenekült trónörökös viszont elég sok embernek kapóra jön, Ilyrio Mopatistól kezdve a fosztogatni vágyó száműzött zsoldosokig…

Theonnal amúgy nem cserélnék, és Cat meg a Mountain sem igazán tudom hogy mennyire nevezhető élőnek.

wondorog - 2012. 06. 07. 23:29

ADWD spoiler

Na már kétszer elolvastam (angolul és magyarul) most arra törekszek, hogy a látomásokból megpróbáljam összehozni a teljes képet.
A Halhatatlanok csarnokában ugye Rhaegar azt mondja, hogy a fiáról fog szólni a tűz és jég dala, elméletem szerint, ahogy sokan mások is gondolják, Jon lesz az a fiú (Rhaegar + Lyara, Ned promise me…), ahogy ő lesz Azor Azai is, nem Stannis, Melisandrde tévedett.
Ami ugye fontos, hogy a sárkánynak 3 feje van: Dany, Aegon és a 3. lesz Jon, bár a tűzben megégett, ez magyarázatra szorul még.
A Stannis szál megint érdekes, nem hiszem, hogy Ramsay írta a levelet, sokkal inkább Stannis, egyrészt hogy egy időre megtévessze halálával a Lannistereket, más részről pedig így Ramsay nevében összehívhatja a zászlóhordozókat, amikor meg már késő, esküt tetet velük, vagy pedig megöli őket. Mance Rayder egyébként semi hiszem, hogy felfedte volna előtte a személyazonosságát, a deresi társaság közül meg senki sem ismerheti.
Jonból még azt is kinézem, hogy a mostani teste meghal, és vagy Szellembe, vagy valakibe átköltözik, és majd csak azuzán lesz sárkány, bár ez így már elég meredek.

madajka - 2012. 06. 08. 00:18

ADWD spoiler

“Miért fogadja el mindenki, hogy Aegon az akinek mondják?” Én pl. azért mert hihetetlenül unszimpatikus Daenerys, én nem akarnék ilyen királynőt magamnak, de ez szubjektív,- hogy jobban örülnék Aegonnak. Bár kissé úgy tűnt elsőre, hogy ez már megint ki a fene, meg hogy került elő, stb. de azért végül is meg lehet magyarázni (pl. Aegon hullája felismerhetetlen, Varys mesterkedései kezdetektől, stb). Meg a haj sem az egyetlen, mert a szemük színe is egyedi.
“Ami ugye fontos, hogy a sárkánynak 3 feje van: Dany, Aegon és a 3. lesz Jon, bár a tűzben megégett, ez magyarázatra szorul még.” Szerintem Daenerys csak egyszer volt tűzálló, amikor kiköltötte a tojásokat, meg előtte kezdett azzá válni, amikor nyúlkálni kezdett a tűzbe, de azóta nem az, ADWD végén, utolsó fejezetében úgy emlékszem, le van írva, hogy Drogon hőjétől-tüzétől felhólyagosodott a keze-tenyere, mikor a patakban mosakodik-szürcsöl.
Szerintem Ramsay írta a levelet, de csak Manceékat fogta el, Theonék ugye meg Stannishoz kerültek, akinek a haláláról hazudik, akkor nyilván kiderült volna Ramsay-nek, hogy ott vannak a szökevények.
Jon: Szerintem vagy nem hal meg,- farkas se lesz,- pl. Melisandre feltámasztja, de pl. az sem derül ki a könyvből, hogy a többi jelenlévőnek mi a reakciója+épp ott van a közelben több ezer vadember/ vagy kinyírta Martin a sok pletyka miatt, és az ő helyére jött a képbe Aegon.
+Még csak annyit: Gondolom Arya valaki fontos szereplőt fog majd kinyírni, ha már ilyen arcnélküli halálosztó lesz, a párhuzamos időhúzásból Daenerysre tippelek (Cersei mellett:))))))))) + mindkettőt nagyon remélem is!

Neoprimitiv - 2012. 06. 08. 14:09

@vargatom: a számomra egyrészt Sir Connington miatt, másrészt mert Dany szála egyszerűen nem vihető át normálisan Westerosba. Hiába beszél állandóan arról, hogy a Vastrónra készül, az összes cselekedete és főleg a felszabadított rabszolgák iránti elkötelezettsége délhez köti. A sárkányokhoz viszont Targaryen kell.

Úgy érzem, hogy Dany szála vagy egy kicsit önálló életre kelt az írás során vagy már a sorozat hatott az ADWD történetére. Az vesse Martinra az első követ, aki meg tudta volna állni, hogy a sorozat készítése semmiben ne befolyásolja a több évvel korábban kigondolt témavázlatot.

vargatom - 2012. 06. 09. 12:00

Oké, és azt mindenki elfelejtette hogy volt egy jóslat egy “hamis sárkányról” ?

madajka - 2012. 06. 10. 13:39

“Oké, és azt mindenki elfelejtette hogy volt egy jóslat egy “hamis sárkányról” ?”

az nem inkább “komédiás sárkánya”? Azért az nem ua.

Neoprimitiv - 2012. 06. 11. 07:05

Az ADWD-ben volt már valaki, aki “sárkánynak” hitte magát – aztán belesült a dologba.

wondorog - 2012. 06. 11. 19:32

“Az ADWD-ben volt már valaki, aki “sárkánynak” hitte magát – aztán belesült a dologba.”

Igen bár ő nem Targaryen volt, azért az vicces, hogy Barna Ben is sárkánynak képzeli magát, lassan már mindenki az lesz :)

madajka - 2012. 06. 15. 21:14

(Kicsit) SPOILER ADWD
Ja, lassan kihalnak, meg összeomlanak a nagy házak, csak Targaryenből lesz egyre több… :)))))))))

szamoca - 2012. 07. 05. 22:22

@wondorog

Engem egy kicsit meglepett az elméleted Jon származását illetően, pozitív értelemben, m nekem ez eszembe se jutott…olyan sokat olvasni minden könyvben arról a lovagi tornáról, valahogy nem tűnt olyan fontosnak, aztán mégis!…wtf!!

Azt meg tudnátok mondani, h melyik könyvben/könyvekben érdemes ennek utána nézni? Emlékszik erre valaki?? Volt valahol erre utalás valakinek a visszaemlékezéseiben?

OMG, azt hiszem nemsokára újra kell kezdenem az egészet. ;)

foxy - 2012. 08. 17. 23:07

Sziasztok!

Elejétől fogva nézem a GoT-ot, de a könyvet csak most vettem a kezembe, és már a királyok csatája felénél járok. Arról szeretnék érdeklődni, hogy ugye a Reed gyerekek, eddig nem szerepeltek a sorozatban, de a könyvben (szerintem) elég nagy szerepet játszanak, amikor az álmokról beszélnek, és Nyár rájuk támad. Ezt a jelenetet szerintetek áttették a 3. évadra, vagy teljesen kimaradt?

szamoca - 2012. 08. 28. 22:12

Ez jó kérdés. Nehéz megmondani, hogy kimarad e ez a jelenet. Simán elképzelhető, hiszen szoktak ilyet csinálni a készítők – lásd Dany álmai/látomásai, amelyek azért szintén elég fontosak szerintem és mégis kimaradtak (eddig)… Azért remélem inkább beleteszik ezt a Reed-ek esetében valamilyen módon, mert Bran miatt valahogyan ki kell majd derülnie, hogy Jojen tulajdonképpen kicsoda/micsoda. Úgy értem, nem csak elmagyarázzák majd valamelyik karakterek közötti párbeszédben, hogy kik ők stb. hanem meg is mutatják néhány CGI-s jelenetben. :)
Nagyon megörültem, hogy a Reed-ek végül is szerepelni fognak, ezért én inkább optimista vagyok. :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz