login |

Pilot-mustra: Expedition Impossible – 1×01

2011. 06. 27. 18:19 - Írta: winnie

17 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra, reality,

Rég volt már, hogy nyáron a versenyzős/kiesős reality-ket kedvelők kaptak volna valami csontot. 2006-ban volt nyáron a Treasure Hunters és a Pirate Master, de mindkettő hamar bebukott. Idén jön az Expedition Impossible és a Take The Money and Run, s remélem, hogy az utóbbi jó lesz. Mert az Expedition Impossible nekem, mint The Amazing Race-rajongónak, nem volt jó. Inkább csak fájóan unalmas.

EXPEDITION IMPOSSIBLE – 1×01 – 3/10


Nyilván az EI nem TAR, de mégiscsak arra hasonlít. Persze a készítők (Mark Burnett több éves szopóág után a The Voice-szal végre sikert ért el az új reality-jei közül, most ezzel próbálkozik) még véletlenül sem akarják, hogy Amazing Race-t emlegessünk, ezért minden ismert kifejezést lecseréltek (leg – stage, clue – instruction, you’re team number 3 – you’re third, stb.), a 2 fős csapatok helyett 3 fősök vannak, hogy rögtön a béna családi TAR-évadra lehessen asszociálni, s ezt még meg is fejelik azzal, hogy a csapatoknak sztereotíp neveket adnak, illetve így castingolták őket (NY-i (!!) tűzoltók, zsaruk, halászok, latina csajok, anyu és csapata, nagypapa és csapata, vidékiek, amerikai focisták, stb.).

A lényeg persze változatlan: a rész elején elindulank, és aki utoljára a célba ér, az kiesik. De hiába ugyanaz az elv, az Expedition Impossible nem működik, illetve másképp működik. Az egész Marokkóban játszódik, eszméletlen szép tájakon, hóban és forróságban, szóval mint képeslap csodás. És még úgyis jó lehet, ha valaki azt várja a reality-től, hogy nem semmi emberi teljesítményeket mutasson be, hogy egyesek demonstrálják erejüket, állóképességüket. De, mint verseny…, ehh, inkább csak cammog mindenki. (Jó, tudom, de.)

Eleve a 3 csapatos felállásnak köszönhetően nem fogjuk sokak nevét megtanulni, ez már a családos TAR-nál is gáz volt, ergó a karakterek kissé távol kerülnek a nézőtől, de a fő gond, ami másnál lehet, hogy a legnagyobb előny lesz, az a kiszámíthatóság. Oké, nyilván lesznek logikai feladatok is, de itt aki erős vagy gyors, azt nehét lesz megverni. Főleg, ha ennyire nyílegyenes feladatok lesznek, mint “indulj el, menj el ide, jó messzire, ott kapsz utasítást, csináld meg a feladatot, majd menj amoda messze, ereszkedj le egy szikláról, számold meg hány kígyót látsz (erre mondta az egyik versenyző, hogy kemény feladat – WTF!) és annak megfelelően menj a célba.”

Adja magát, hogy a sorrend nagyjából ugyanaz lesz a végén, mint az első homokdűnéről leérve, főleg, hogy az első feladat volt annyira elmés, hogy miután egy csapat rájött a megoldásra, a többi azonnal megtudta csinálni – ebbe a hibába olykor a TAR is beleesik, de itt rögtön, a legelején ciki volt. Nem mintha a másik, a kígyószámlálós feladatnál nem ugyanez lett volna a helyzet, hiszen akik egyszerre érnek oda, azok ugyanarra fognak továbbmenni, hacsak valaki nagyon nem béna.

Mindegy, így is túl sokat írtam már az Expedition Impossible-ről. Lehet, hogy a későbbiekben jobb lesz, és én azt is túlélem, ha az egész az erő és az állóképesség próbája lesz taxisofőrök és repterek nélkül, de a fenébe, akkor legyen érdekes, izgalmas, kicsit sem unalmas. Vagy lehessen követni a sorrendet, mutassanak előzéseket, ne csak kamu, rész végi “jaj, ki nyer?” drámát, béna “- jaj, feladom, nem bírom tovább. – de menni fog! – ugyanaz még 3* és a végén – hú, ez a csapatmunka, nélküle nem sikerült volna”-drámázást. (És a kamu, “írjunk oda valami vicceset” feliratokat  is tudnám nélkülözni, amikkel a beduinoknak tulajdonítanak beszólásokat.)

ui: Aki hasonló jellegű, de jó reality-t akar, annak kötelező az Eco-Challenge, amit dettó Mark Burnett csinált 1995 és 2002 között, hasonlóan gyönyörű és erőt próbáló tájakon, de profikkal, nem biztos kiesésre ítélt nagypapákkal.

17 hozzászólás Ne habozz!

Dylan - 2011. 06. 27. 18:28

Hát igen, én sem éreztem az igazinak, de ne rettenjen el senki, egy próbát megér, csak nem szabad túl nagy elvárásokkal odaülni a tv vagy monitor elé…

A feladatok szúrták el a részt tényleg, ha legalább valami jobban eltévedős, beleőrülős, keresgélős dolguk lett volna, vagy istenem, szaladtak volna hogy lehessen mutatni egy kis drámát, de semmi. Csak vártam hogy na, majd most.. de semmi

Mammut - 2011. 06. 27. 18:59

vicces, hogy az első riliti, amit végig tudtam nézni, naná, hogy w azt húzza le :D

Squazee - 2011. 06. 27. 19:31

Nem volt az a hú de jó, de azért egész nézhető volt. A vízkereső feladat hülyeség volt, két (?) csapat kikaparta, a többi meg használta, ennek mi értelme volt? A kígyós is hasonló problémát vetett fel, de legalább volt egy szerencsétlen csapat (pont a vak csávós) aki elment a másik irányba.
Reméljük a következő rész jobb lesz.

JRC - 2011. 06. 27. 19:39

Ez jó! :) A kritikát olvasva egyből eszembe jutott, hogy mennyire tetszett anno az Eco-Challenge, amikor még az AXN vetítette. És lám, ott a PS.

Dregnarr1 - 2011. 06. 27. 19:39

Valószínűleg én vagyok az egyetlen, akinek összességében (a csak USA-ban való utazást én sem szívleltem) tetszett a családos TAR évad:)

Pocok - 2011. 06. 27. 20:21

Amikor megláttam, hogy három fős csapatok… egyből a családos évadra asszociáltam… aztán jöttek a klisé nevek… egyből kinyomtam utána :D De ezek szerint JÓL tettem.

MolnarErik - 2011. 06. 27. 22:30

Igen, sajna elég unalmas volt, és mintha az izgalmakat szánt szándékkal ölték volna ki. A vízkeresős normálisabb szervezéssel, jó kis sorrendvariálós feladat lehetett volna. A másik pedig, hiába lett jó szoros a vége, azzal h állandóan a latin csajokat mutatták a részben, a nagypapáékat meg szinte alig, már jóval korábban egyértelművé tették, h kik fognak kiesni.
Viszont sztem az elején azt a dűnét simán ki is lehetett volna kerülni, hisz sem checkpoint nem volt a tetején, sem challenge nem volt a megmászása :)

winnie - 2011. 06. 27. 22:39

amúgy nekem furcsa volt, hogy a végén, ha azt akarták, hogy lerágjuk a körmünket, akkor mutatniuk kellett volna, hogy látják egymást, vagy valami. mert így absz. hidegen hagyott, hogy ki esik ki, viszont, ha van valami előzés, akkor az dráma, hogy “húzzunk bele, utolérnek!” vagy “már látom őket!”, de így vagy széndékosan kihagyták az infót, hogy izaglamsabb legyen (nem volt), vagy nem volt meg nekik a felvétel:)

MolnarErik - 2011. 06. 27. 23:28

Sztem szándékosan hagyták ki, mikor a nagyapóék megelőzték a csajokat, h a célba legyen a nagy meglepetés, h mégis ők lettek az utolsó előttiek. Persze a vágóknak köszönhetően addigra ez már rég nyilvánvaló volt.
És persze túl sok volt a csapat, még több a versenyző. A kiesőkön kívül senkikre nem jutott igazán idő. Szal mindegyik csapat laposnak tűnt (remélem csak tűnt), a nagyobbik részük még emlékképet sem hagyott bennem.
Ja, és a “vicces” arab beszólások sztem kamuk. Kizárt, h azt mondta volna a pofa, h “Miért van ezeknek ilyen hosszú zoknijuk?”.

khoe - 2011. 06. 28. 15:14

na én már vártam, nekem kicsit csúszott a hang a képhez, nem tudom, másoknál ez hogy volt.
a vizes sivatagos valamelyik TAR-ban volt már, de ott egy kancsóból csak egy csapat tudott tölteni, tehát a többieknek tovább kellett keresni.
A táj szép, megindító, a sziklákon azért én frászt kaptam volna, de látszott, annyira bebiztosították őket, h nem történhet baj.
A négert az elején megsajnáltam, egyszerűen feladta, nem bírta a teste, a másik meg úgy kapta fel a hátizsákját a sajátja mellé, mint egy pihedarabot.
Nekem a 3 fős csapat tetszik, az, hogy 13 indult, viszont nagyon sok,de gondolom, itt is csak egy esik ki, tehát sok helyre eljuthatunk. A kígyós feladat is butaság volt, mert volt, hogy 4 csapat is ott vlt, eleven, aztán mondta mindenki.
Szóval én egyrészt többet vártam, de ne ítéljünk az első rész után, én végignézem.
Viszont, amit valaki írt , h kötelező, profikkal volt, na arról nem is hallottam,irány a keresés.

MolnarErik - 2011. 07. 01. 21:04

A második már jobb lett. Sokat változott a sorrend, szerencsétlenkedtek rendesen a csapatok, és a vágók is vigyáztak, h ne tegyék túl egyértelművé, h ki fog kiesni (bár azért nem volt nagy meglepetés). De még mindig túl sok a csapat, és nem igazán áll össze az egész. A zsaruk létezését én egyáltalán csak akkor észleltem, mikor harmadikként értek oda az utsó feladathoz.

khoe - 2011. 07. 02. 17:26

hát nekem a második ugyanúgy nem tetszett, sőt alukáltam közben egy nagyot, Unalmasak a feladatok, unalmasak a szereplők, de a műsorvezető is. Lassú. Majdnem fél órát mutatták a lovaglást, ami közben nem történt semmi.
Meg kell jegyeznem a fehér lovak gyönyörűek voltak.
És még Marokkóban vagyunk? Legalább egy térkép lett volna az elején, hol vagyunk.
Meg keres d meg az öreg hidat. A vezetők rögtön megtalálták,akik hátul voltak nem.
na mindegy,még nézem majd…

MolnarErik - 2011. 07. 03. 20:10

A lovaglás alatt elég sok minden történt, csak épp nem mutatták. Ez a fő gond, h pont azt nem mutatják, amikor változnak a helyezések. Azt a vizes feladatot mutatták sokáig, mégis követhetetlen lett. (azért a TAR kezdetén is voltak ilyen problémák)
Az egész sorozat Marokkóban lesz, de azért térképet tényleg mutathattak volna.

Thomas - 2011. 07. 31. 18:09

Megnéztem a pilotot, szeirntem nem volt rossz:) Egyértelműen a feladatok a gyengéi, a víz kiásás nagy hülyeség volt, legalább mindenkinek ki kellett volna ásnia magának, vagy tényleg jobb lett volna, ha a sátornál ásnak, hogy a többi csapat ne lássa. A TAR-hoz képest tényleg lassúnak tűnik az egész, de engem ez azért nem zavart, mert legalább volt időm a szememet legeltetni a gyönyörű tájakon, amik HD-ben tényleg nem akármilyen élményt okoznak:) A csapatokkal nekem nem volt bajom, lehet hogy közhelyesek a nevek, de pár kedvencet már sikerült választanom. Érdekes döntés, hogy a kezdeti bemutatás után csak az élmezőnnyel meg a kiesés ellen küzdőkkel foglalkoznak, a többi csapatot csak felsorolás szinten említették meg néhányszor, emiatt is lassú a tempó. Összességében én egy 6 pontot megszavazok rá, mert több a pozitív benyomás, mint a negatív és érdekel a folytatás, természetesen maradok:)

MolnarErik - 2011. 08. 05. 00:11

@Thomas: Most már lement a fele, és még mindig vannak csapatok, amelyeket alig mutatnak (a halász csapat létezését én pl csak a 3. részben észleltem).
Sztem a sorozat erőssége egyértelműen a sok gyönyörű táj.

Thomas - 2011. 08. 10. 00:34

Nem adtam fel, az 5. rész után még mindig hozza azt a 6 pont körüli szintet, bár főleg a látvány miatt:) Ha nem tudnám HD-ben nézni, szerintem már feladtam volna:) A szerkesztés borzalmas, azok a csapatok, akik mindig a középmezőnyben vannak (halászok, zsaruk…) szinte képernyőre sem kerülnek. Ellenben néha túl sok, ahogy az utolsó 2-3 csapat bolyongását mutatják hosszú perceken keresztül… éppen ellenkező hatást érnek el vele, unalmassá válik. Meg sajnos a nehéz terepen haladás mellett a legtöbb feladat is az erőre meg a gyorsaságra van kihegyezve, így a lányoknak nincs túl sok esélyük. Most már lehet, hogy végignézem, vagy legalábbis, amíg a Fab3 versenyben van:)

Thomas - 2011. 08. 16. 10:26

Nem bántam meg, hogy kitartottam, mivel a kezdeti bukdácsolások után egyre izgalmasabb a verseny része is, az utóbbi 2-3 rész már a 7/10 pontot is hozta:) Ha esetleg lesz 2. évad, én biztos, hogy maradok:) Csak azt nem értem, hogy ezeknek a 2 napos versenyeknek mi értelme van? Így az 1. napnak szinte semmi tétje nincs, mert hiába marad le valaki órákkal, úgyis együtt indulhat 2-3 másik csapattal, és az első is csak 3 perc előnyt kap. Ez kb. olyan, mint amikor a TAR Asiaban beraktak egy repülőutat a futam 2/3-ánál:))

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz