login |

Pilot-mustra: 101 Ways To Leave A Game Show US – 1×01

2011. 06. 29. 21:48 - Írta: winnie

2 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra, , ,

A 101 Ways To Leave A Game Show-ról már tavaly akartam írni az angol premier alkalmából, mert akkor hirtelen 3 látványvetélkedő indult el extrémebb elemekkel tarkítva – sajnos idehaza első blikkre egyik sem megvalósítható infrastruktúra híján, pedig…

A Downfall az ABC-n futott a nyáron Chris Jericho műsorvezetésével, és bebukott, de vicces volt: egy nagy épület tetején játszódott és a játékosnak egy témában négy helyes választ kellett adnia egy futószalag előtt, melyen a megnyerhető dolgai voltak. A játék kezdetével a szalag elindult és addig ment, míg a játékos nem végzett a négy válasszal – s természetesen a késlekedéssel egyre több tárgynyeremény (távcső, konyhaszett, ülőgarnitúra, autó, anyós) zuhant le a magas épületről, hogy porrá zúzódjon.

A Scream If You Know The Answer angol vetélkedő volt, és a lényege annyi, hogy a játékosoknak vidámparkos játékokon ülve kellett válaszolniuk: durva hullámvasúton, körhintán, miegymás. Egyszerű, de látányos koncepció.

A 101 Ways To Leave A Game Show is angol volt, dettó egy nagy épület tetején játszódott és a koncepciója az volt, hogy 8-an játszottak és minden körben kiesett valaki – mégpedig a lehető leglátványosabb módon búcsúztak tőle, erre utal a cím is – a lényeg, hogy valahogy lezuhant az épületről.  Minden körben volt egy kérdésre kell válaszolni, melyre annyi válaszlehetőség van, ahány játékos – sok jó és egy rossz válasz. Mindenki választ egyet magának. Akié a rossz marad, kiesik.

Nosza, akkor térjünk az amerikai verzióra. A lényeg változatlan, mindössze annyi a különbség, hogy a válaszolási sorrendet egy random, tippelős kérdéssel döntik el, így simán meglehet, hogy valaki nagy tudor, de rosszul tippelve, csak utolsóként választhat az x kérdésből, vagyis el kell vinnie azt, amit a többiek hagynak neki.

Amerikában a 101 Ways To Leave A Game Show első része egy légibázison játszódott, vagyis nem épületen, ez pedig lehetőséget adott arra, hogy ne csak zuhanós játékoseltüntetések legyenek. Volt, hogy repülőgépre ötöttek ki játékosokat és, aki rossz választ adott, azzal felszállt a gép, de dobtak le játékost száguldó kamionról, indítottak el vele robbanásra és felborulásra ítélt kocsit, és lőttek ki a magasba. (Őket úgy veszik, mintha eltűntek volna, nem mutatják, mi lett velük.)

A cél egyértelműen a látvány, a kaszkadőtmutatványok és a néző, valamint a játékosok feszültségének megteremtése, hogy kit fognak kilőni, ki adott rossz választ. Ez az, ami jó a 101 Ways-ben, azonban, ha belegondol az ember, hogy 40 perc alatt 8 versenyző van, akiket két 4 fős brigádra bontanak, hogy 2-2 kiesés után a maradék 4 fővel egy döntőt rendezzenek, akkor rájön, hogy végülis az egész játékban csak 5 kérdés van (+5 tippelés a sorrend miatt), ami nem túl kemény tartalom – a YouTube-on simán utánanézhető.

Ennek ellenére mégis élvezetes volt a pilot, bár nyilván a folytatást nem fogom nézni – Jeff Suthpen, mint műsorvezető remek választás volt, korrekt és játékos módon alázta piszkálta a játékosokat, akik egymással is megtették ugyanezt, s ennek köszönhetően mulatságos lett a végeredmény. És annak be is fog jönni, aki egy vetélkedőtől nem feltétlenül a tudást, hanem a látványt vagy a játékosok reakcióit, esetleg rettegését várja.

2 hozzászólás Ne habozz!

ldavid - 2011. 06. 30. 00:19

nekem nem jött be, valahogy túl mű az egész

Pocok - 2011. 06. 30. 01:33

Láttam.
Mielőtt elolvasom a kritikát, leírom mi volt a legnagyobb bajom vele… a kérdések. Egyszerűen legalább a fele nagyon egyszerű volt. Utolsó kérdés? Hát egyértelmű, hogy a facebook… Szóval nagyon szarul volt megoldva. Nem is nagyon élveztem. A többi részét szerintem nem fogom megnézni.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz