login |

Pilot-mustra: Combat Hospital – 1×01

2011. 06. 29. 14:48 - Írta: winnie

5 hozzászólás | kategória: Kanada odavág, kritika, pilot-mustra,

A Rookie Blue után ismét készült egy olyan kanadai sorozat, amelyet nyáron az ABC is lead. A Combat Hospital-nak már a címe is beszédes: egy hadikóházról szóló orvosi dráma a delikvens, az időpont 2006, a helyszín pedig az afgán Kandahar, s természetesen a néző két frissen érkezett orvos szemén keresztül szembesül az ottani, cseppet sem rózsás viszonyokkal.

COMBAT HOSPITAL – 1×01 – 6/10


El lehet képzelni, hogy miről szól a Combat Hospital. Harci övezetről van szó, tehát nonstop az orvosi meló, nincs pihenés, a frissen érkezettek azonnal belepottyannak a sürgés-forgásban, a gépükről leszállva pár percen belül már élet-halál döntéseket kell hozniuk szikével a kezükben. Persze akad mentorszerepű orvos, laza doki, ápoló – mindenki jelen van a kórházi hierarchiából. De az 1×01 csak bemutatja ezt a kandahari hadi kórházat, sok mindent nem tudunk meg a szereplőkről – lehet, hogy ezért is volt érdekes, és a folytatás már kevésbé fog bejönni. Passz.

Szóval az Off The Map után megint érkezett egy kvázi egzotikus helyen gyógyító dokis sorozat, azonban a Combat Hospital inkább csak abban hasonlíthat az ABC idén kaszált sorozatához, hogy a körülmények olykor kívánnivalót hagynak maguk után, festői tájakban nincs részünk, inkább csak sok homokban, folyamatosan elzúgó repülőgépekben és nagyon frankó, a laikus szememnek abszolút hiteles látványt nyújtó díszletekben.

Ami a legfontosabb különbség a két sorozat között azon kívül, hogy a Combat Hospital kórháza elég jól felszerelt és nem kell macgyverkedni, hogy az 1×01-ben nem volt semmi szappanos, romantikus szál – mindössze az egyik orvos dobált béna, csajozós dumákat. Hopp, ilyen is van. Persze nyilván lesz majd ez-az, ahogy az lenni szokott a szűk helyre összezárt emberek között, azonban ez nem feltétlenül érzelmi, mint inkább igénykielégítési célból történik majd, de nem akarok jósolgatni. (Amúgy hazudok, mert van érzelmi szál itt is, de, legyen szó pozitív vagy negatív érzelmekről, azok inkább az otthon maradtakkal kapcsolatosak, szóval…)

Ami meglepetés volt, az a főszereplő Michelle Borth jelenléte, aki egyszerre profi és rácsodálkozó, de nem mindenttudó orvos vagy csetlőbotló kezdő – nem is értem, hogy nem maradt meg benne, pedig állandó volt a Tell Me You Love Me-ben és a The Forgotten-ben is – plusz a Dark Blue és a Hawaii Five-0 több részében is szerepelt. Mellette egyébként van pár ismerős arc, Elias Koteas és Deborah Kara Unger, akik anno a David Cronenberg-féle Karambol-ban (Crash) is együtt voltak.

5 hozzászólás Ne habozz!

Bandita - 2011. 06. 29. 15:00

Elias Koteas menjen inkább vissza Atom Egoyan-filmekbe, ennél ő többet érdemel. :-(

Llew - 2011. 06. 29. 15:30

“egy hadikóházról szóló orvosi dráma” inverz MASH?

Ropesszor - 2011. 06. 29. 19:26

Most néztem meg és nekem tetszett. Mondjuk lehet uaz lesz vele, mint a Life-fal(remélem nem): elsőre beleszerettem, erre megélt két évadot, amiből az első csonka is volt. Apropó, ez az évad hány részes? Én vhol 8-at láttam kiírva, gondolom ez nyári sorozatoknál általános, ugye?
Voltak am jó szövegek:
“Well, if he does it again please just tell him to eat crap and die. – Eat crap and die! Yes Ma’am!”
“Can I offer you a drink? – …Biohazard?”

lilly - 2011. 07. 02. 11:51

első rész nagyon bejött, nem az a tipikus amerikai orvossorozat így elsőre

Bullseye - 2012. 04. 05. 03:15

Tyű ez mind ki lett beszélve? Pedig szerintem remek sorozat volt. Ált nem tudok sokáig nézni olyan sorozatot, ahol “nem történik valami” kell valami akció, nyomozás, stb. Ezt valamiért megtartottam, megérte.

Most belenéztem a magyar változatba. Az első percben 3x mondtak kényszerleszállást. (orig.: combat landing) ez felvet pár kérdést…

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz