login |

Platinum Hit: Már megy az 1. évad

2011. 06. 30. 14:31 - Írta: winnie

3 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra, reality,

Kara DioGuardi az American Idol 8. évadjába szállt be, mint random negyedik zsűritag, akkor nem nagyon értették, hogy minek növelték a zsűri létszámát. A dalszövegíró – producer a 10. évadra már nem maradt, viszont ismertségével egy új reality-t próbált megalapozni, a Platinum Hit-et a Bravo-n. A koncepció érdekes: nem énekeseket keresnek, hanem dalszövegírókat.


A Platinum Hit szerkezete a klasszikus “minden részben kiejtenek valakit”, zsűri is van szakmabeliekkel (DioGuardi, Jewel (aki műsorvezető is), plusz lemezkiadós és énekes vendégzsűri: Taio Cruz, Leona Lewis, Donna Summer, Rodney Jerkins, Tervor Jerideau, Jermaine Dupri), mint ahogy a részek közepén lévő részfeladat sem szokatlan a műfajtól. Ami szokatlan lehet az az, hogy hiába énekelnek sokat a műsorban, ez nem énekes verseny, ergó van, akitől az ember simán kiszalad a szobájából ha meghallja. Nyilván az a legideálisabb párosítás, ha valaki jó énekes, zenész és szövegíró, de előbbiek nem alapfeltételek.

Az első gondolatom a műsor nézése közben az volt, hogy szép, szép, hogy minden adásban kapnak a versenyzők egy témát, amire viszonylag hamar gyártaniuk kell egy refrént, ami alapján a DioGuardi kiválasztja a legjobbakat, hogy azok csapatot válasszanak maguknak, de ez a refrénírás olyan dolog, amire simán lehet készülni, vagy korábbi saját, mások által ismeretlen dalt alkalmazni, mintha az ember ott helyben találta volna ki – máris oda a néző rácsodálkozása, hogy ezek mennyire kenik-vágják a dolgot. Nyilván ezt nem lehet sokszor elsütni, de ettől még fura érzés volt.

A csapatválasztás után amúgy elindul a közös munka, a refrénhez szöveget kell írnia a csapatnak, hogy azután előadja a végeredményt a zsűrinek, amelyik szokás szerint nem kegyelmez és valakit kiejt. Ennyi, semmi extra, a megvalósítás a lényeg, s ezt nézve bizony az egész Platinum Hit valahogy tétova volt, fel sem ér a többi, pörgős, valamilyen mesterségben profizmust kívánó reality-hez. De.

Mégis érdekes, mert a sorozatban valamennyire bele lehet pillantani egy olyan világba, amit csak pár kreatív emberke ismer. Érdekes látni, hogy működik a dalszövegírás, hogy mik az elvárások a szövegekkel kapcsolatban, ezer meg ezer olyan dolog derült ki pár rész alatt, amire egy laikus sosem gondolt volna. És ilyen szempontból a zsűri megnyilatkozásai is tanulságosak, főleg, ha szakmabéliek véleményeznek – máris nem csodálom annyira, hogy olyan nehéz befutni.

Nem túl izgalmas, de érdekes, a színfalak mögé bekukkantást engedő reality a Platinum Hit. Azt viszont nem tudom, hogy nézős marad-e így, a reality-dömpingben, pedig amikor megtudtam, hogy Jewel is benne lesz, azonnal nézőssé nyilvánítottam. Miatta kár volt, szegény egyértelműen a leggyengébb pont, nem győztem elnézést kérni az 1×01 közben a műsorvezetése miatt, bőszen alkalmaztán a készítők a reality-kben oly gyakori utószinkront.

A folytatással azonban egyet előre lépett a Platinum Hit, ugyanis ebben a reality-ben a karakterek egymáshoz való viszonya nagyon fontos. És ezen simán elcsúszhat az elmúlt év egyik legtaplóbb reality-szereplője, a tipikus “nem barátkozni jöttem” Nick, ugyanis minden részben a három-négy legjobb refránt író szövegíró-társakat választ magának, hogy befejezze a dalt, márpedig, ha nem jó a közös munka, vagy a zsűri előtti előadás, akkor könnyen kieshet az ember.

Az ötlet, a dalszövegírás jó volt témának, mert igazi egókat lehet összeszedni, jó karaktereket – más kérdés, hogy rettentő nagy bukta a műsor, ld. a hétfői nézettségeket. Ettől még lehet 2. évad, de…

3 hozzászólás Ne habozz!

Dohi - 2011. 06. 30. 23:18

jewelt imadom, de ez… ez reality…

mkfad - 2011. 07. 01. 06:26

Én viszonylagos lelkesedéssel vetettem rá magam, de egyre több a mesterségesen generált realitys műdráma, és egyre kevesebbet mutatnak a stúdiómunkákból, ami tényleg érdekelne. Továbbra is nézem, de erősen tekergetve, és 15-20 perc alatt lemegy egy 40 perces rész. Viszont a kiesőket általában jogosnak éreztem, mégha gyanús is hogy a kiesőknek alágyújtanak még a vágóasztalon is jobban alátámasztva ezzel az ítéletek jogosságát.

Jobban tetszene ha valahogy úgy nézne ki a formula, hogy leadnák előbb a számokat, utána mutatnák, hogyan építették fel őket fokozatosan nulláról (és nem csak azt mutatnák, ha valami balhé van a stúdióban).

Nézem, de ha nem nézném, sem érezném az életemet kevesebbnek tőle…

glarion - 2011. 07. 01. 12:28

A kritika hatására meglestem az első részt. Tetszik a koncepció, de a megvalósítás nem lett annyira izgalmas.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz