login |

Pilot-mustra: Necessary Roughness – 1×01

2011. 07. 02. 21:59 - Írta: winnie

8 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

A nagy kérdés a USA legújabb premierje előtt az volt, hogy képes-e Callie Thorne elvinni a hátán egy sorozatot? A Wire-ban és a Prison Break-ben zsarufeleség volt, a Rescue Me-ben tűzoltófeleség, de mostanában beugrott a Burn Notice-ba, a Californication-be és a White Collar-ba is. A USA tehát letesztelte őt, s a válaszuk a fenti kérdésre tehát “igen” volt. Oké, ez mind szép és jó, örülünk, mert újabb 40-en felüli nő kap abszolút főszerepet, de mi a fenéről fog szólni ez a sorozat?

NECESSARY ROUGHNESS – 1×01 – 6,5/10


Hősnőnk terapeuta, ezt kell írni/mondani, ha nem emlékszik az ember, hogy pszichológus vagy pszichiáter – pedig van különbség a kettő között. Szóval adva van Dr. Dani Santino két gyerekkel, egy frissen kidobott férjjel, sok adóssággal, meg egy frissen, maga-sem-tudja-hogyan-szerzett új pasival. Melója egyik része hipnoterápia, vagy mi, a pasija pedig egy amerikai focicsapatnál dolgozik, ahol az egyik elkapócsillag, TK, elég bénán teljesít mostanság. Már mindent megpróbáltak vele, s ha már képbe került Dani, ő lett az utolsó reménysugár. Kap 2 hetet arra, hogy rendbe hozza a focistát.

Nem azért van a sorozat rendben, mert elég kiszámítható a sztori. Vagyis annyira nem kiszámítható, ugyanis TK állandó szereplő, szóval nem mondhatjuk, hogy rendbe jönne. Nem, egyszerűen azért, mert jól össze volt rakva. Mint pilot. Mert azt mondjuk el nem tudom képzelni, hogy akarják folytatni. Illetve el tudom, heti betegekkel, de már azt is neccesnek érezném, ha minden héten azt kéne néznem, ahogy egy betegen segít egy terapeuta úgy, hogy a végén kiderül, hogy minden oka egy random múltbéli esemény. A Necessary Roughness esetében pedig a sztori elvileg egy amerikai focicsapatnál, a New York Hawks-nál játszódik, ergó, ha csak focista páciensei lesznek a főszereplőnek, akkor…

Á, nem, hagyjuk, majd kiderül, miről fog szólni a sorozat, s az is, hogy tetszeni fog-e a folytatás – ez is olyan pilot, amit nem bántam meg, jónak éreztem, de nem mondanám, hogy reménykedem abban, hogy bejön a sorozatformátum. Ilyenkor persze a karaktereket kéne végigvenni: Callie Thorne, lehet, hogy idegesít valakit, de én nehezen tudtam nem szurkolni neki. Karaktere kicsit szeleburdi, nagyon pedáns, kicsit csajszis, de vérprofi, viszont legalább esendő. Ember, nem szupermen. A lényeg, hogy szerethető. A többiek közül Marc Blucas, mint fiatalabb pasi kellemes meglepetés a Buffy robotikus produkciója után, ráadásul sosem gondoltam volna, hogy 40 éves lesz. A legjobb persze Scott Cohen, s még inkább a karaktere volt: először csak néztem, hogy minek van, nem tudtunk róla semmi, de végül kiderült, hogy milyen nagy arc. (Szó se róla, a focistát alakító Mehcad Brooks-nak is simán elhittem, hogy tapló NFL-es.)

A dráma mellett persze vicces is a Necessary Roghness, mint ahogy az is vicces, hogy ez a sorozat is tele van olyan melléktényezővel, amik meg tudják akadályozni a műélvezetet: ld. gyerekek, akik gyakran idegesítőek (itt is, de persze őrzői a pozitív érzelmeknek is), vagy anyuka, aki remélhetőleg tud jófej lenni, majd hosszabb távon kiderül, hogy mennyire elviselhetőek, mennyire lesznek középpontban – az első részben, még épp határon belül voltak ezen faktorok, inkább csak a diadalittas lassítások feküdték meg az ember gyomrát. Kellemes szórakozás volt a kezdés, nem a “jó”, hanem inkább a “nem rossz, nem rossz” kategória, de a második rész dönt el mindent.

ui: USA-premierhez méltó módon ez is hosszabb, mint a szokásos 40 perc. Kellett is. Nem tudom, mi fog kikerülni belőle mire elér hozzánk, de sajnálni fogom a kihulló perceket.

8 hozzászólás Ne habozz!

Hor1 - 2011. 07. 02. 22:16

Rescue Me-ben idegesít minden egyes jelenet amiben szerepel, nekem ez kimarad.

Soma - 2011. 07. 02. 22:26

Én megnéztem és tetszett, de hogy hetiben milyen történések lesznek egy-egy részben, nem tudom.

Picit sok volt nekem a család szereplése, de mindezt remekül ellensúlyozta Callie Thorne jelenléte.
Talán Sarah Sashi volt ilyen erős jelenléttel bíró a Fairly Legalban.

Következő rész felépítésére kíváncsi vagyok, így még arra mindenképp maradok.

NPeete - 2011. 07. 02. 22:30

vazeg, elolvastam a feleségeket féleségekre, nem értettem miről van szó :)

bikkbakk - 2011. 07. 03. 07:17

nem lett volna rossz, ha kicsit is életszerűvé teszik a sztori terápiarészét. Értem én, hogy unalmas lenne a valóság a tévében, de azért nem a lányregények szintjére kellett volna levinni a pszichológiai háttért.

De aki ezen túl tud lépni, annak élvezhető lesz ez a sorozat.

Shawn - 2011. 07. 03. 10:21

Nálunk SVK-ban az USA sorozatok vágatlan pilottal kezdenek… Érdekes hogy nálatok nem…

vicvega - 2011. 07. 03. 10:59

A Rescue ME-ben engem is idegesít, már többször agyonvertem volna, de egyéb felbukkanásaikor ezt nem éreztem, tehát magával a színésznővel semmi problémám. Viszont idő hiányában ez sajnos (?) kimarad.

Thrasher - 2011. 07. 03. 21:11

a végén lecsúszott 6/10-re 7-ről, nem tudom, kelleni fog-e nekem ebből minden héten egy óra.
Thorne viszi a hátán szépen, de egyszerűen hihetetlen, hogy miért nem bírnak sehova reális, emberi kolykoket írni, ezeket az első jelenetük után lapáttal csaptam volna agyon.
meg persze alapból se segít a sorozatnak a “gazdag, szép emberek problémai” kategória.

winnie - 2011. 07. 04. 14:27

“Nálunk SVK-ban az USA sorozatok vágatlan pilottal kezdenek… Érdekes hogy nálatok nem…”

volt arra is példa, hogy itthon a pilot amerikához képest kapott még +10 percet. egy magára valamit adó csatorna (a magyarok nem biztos, hogy ilyenek) nem fog a 42 perces produkciókra belőtt műsorrendjéból valamire 50-55 percet szánni. akkor minden csúszna vagy elmaradna

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz