login |

Falling Skies – 1×04: Grace

2011. 07. 04. 18:51 - Írta: winnie

70 hozzászólás | kategória: kritika,

Huhh, nem tudom. Eddig nem volt bajom a Falling Skies-szal, a pilot nekem is tetszett, mint human-nek (6/10), de olvastam, hogy a kommentek között közel sem volt ilyen rózsás a helyzet. A folytatás elfogadható volt, aminél nyilván többet várnék, de ez az 1×04 nagyon nem jött be. Persze olvastam én is az előzetes kritikákat, az újságírók a premier előtt 5-7 részt már láthattak, és jókat írnak a sorozatról, ami szerintük nem világmegváltó, de jó tényleg B-filmes móka, szórakoztató darab. És mégsem tudom, hogy kitartsak-e.

Két fontos dolog: nekem semmi bajom az interperszonális drámákkal, érzésekkel – ez a sorozat a világvége előtt álló emberiségről szól. Éppen ezért nagyon megfogott a pilot első pár perce, elég volt csak belegondolnom, hogy milyen lehet kisgyereknek lenni egy ilyen világban – manipulatív az írói húzás, de hatásos. A Falling Skies e tekintetben jól teljesít, átérzem a kiszolgáltatottságot, érzem a tenniakarást egyes szereplőkön, mint ahogy azt is, hogy ők is tudják, hogy minden lehet, hogy csak a veszett fejsze nyele.

Ami azonban nagyon nem jön át, hogy ezek az emberek fenyegetve lennének az idegenek által. Az alaphelyzet okés, miszerint emberiség a megsemmisülés szélén táncol, de azt nem érzem, hogy a szkitterek meg a mechák miatt akkora frászban kéne lennem – még akkor sem, ha Carter doki mögött sunyin feltűnik egy. Valahogy nincs meg a sorozatban az a fotelben a feszültségtől összekucorodós hangulat. Nyilván nem is ez a cél, s lehet, hogy csak azért van ez, mert még nem ismerjük őket annyira, vagy mert a pusztításaikból, arról, hogy mi mindenre képesek, nem láttunk eleget (pedig de), de valahogy tipikus, túl fiktív alieneknek tűnnek. Még.

Talán ezért is szólt a 4. rész arról, hogy a túlélők megpróbálják kideríteni, hogy mégis mi a helyzet velük – ki ki a maga módján. De milyen módon…? Ami a sorozatokban nem szokott zavarni, az az emberi butaság. Nem, hiszen ahol emberek vannak, ott buta emberek is akadnak. Így, ha valaki hülyeséget csinál, az a valóság leképezése. De, ha az ember arra gondol, hogy az írók hülyék, vagy néznek hülyének minket, akkor máris más a leányzó fekvése. (Ráadásul tudjuk, hogy az írók nem hülyék, ott van közöttük a készítő, Rodat, a Boomtown-Justified-Raines triót készítő Graham Yost, mint showrunner, a másik főnök meg Mark Verheiden a BSG-ből (és a Heroes-ból), sőt, Melinda Hsu Taylor is Lost-ozott.)

Az írás minősége (nem a történetszövésre gondolok), egyes momentumok jelzik is azt, hogy mikroszinten sokkal jobb ez a gárda, mint a V vagy a FlashForward esetében, azonban makroszinten, a történet egészét nézve kezdenek kétségeim támadni. A 2. és a 3. részben, oké, hogy jogosan és megmagyarázhatóan, de mégiscsak ugyanazt a bosszantó megoldást sütik el, amivel meghiúsul a küldetés? Oké, legyen, nagy pech. De az, hogy aki a 3. részben nagyon hülye volt ennyi lehetőséget kap, hogy a 4. részben is nagyon hülye legyen, az kicsit sok volt – még akkor is, ha a tettei lehet, hogy közelebb viszik az emberiséget a végső megoldáshoz.

A katonák némely dolgok tekintetében nagyon kemények, de (kétségbeesésükben?) érthetetlen dolgokra ragadtatják magukat: hiába volt jópofa Pope 1×03-as C-sztorija, csak néztem, ráadásul, amit az 1×04-ben kezdtek vele, az WTF. Dettó érthetetlen a másik hadifogoly kezelése, ami után az év legnagyobb baromsága hangzott el a részben: ” We’re all in here. It’s alone.”

Az 1×04 (vihar előtti?) csendes epizód volt, a túlélők feltérképezték az ismeretlent: a környező tájat és az idegeneket, azok szokásait, felépítését. Anno a V-ben is volt hasonló rész, írtam is ott, hogy az, aki kíváncsi az efféle dolgokra, annak bejöhetett, mások inkább idegesen doboltak az ujjukkal, hogy mikor sikerül már tovább lépni.

Tény, hogy a való életben mindenre idő kell, de egy sorozatot nem szabad ennyi semmitmondással megtölteni (ld. a néző már rég tud valamit, amire a szereplők nem jönnek rá), ha túl akarják élni az évadot. Még akkor sem, ha az az idősebb közönségre belőtt TNT csatornán megy.

70 hozzászólás Ne habozz!

bëiz - 2011. 07. 04. 19:08

Én még csak az első duplarészt láttam. Hasra nem estem, úgyhogy nincs kedvem folytatni. Szemeztem még vele, de w. véleménye után asszem passzolom.

Ha mégis rohadt jóra fordulna, megteszitek, hogy írtok egy olyan bejegyzést, aminek az a címe, hogy “Hű, anyám, ez már döfi!”

:)

köfi

:P

ui.: csak azért, mert alapjáraton odavagyok a posztapok. cuccokért :)

Dark Energy - 2011. 07. 04. 19:24

Nekem eddig bejövős, maradok, aztán később kiderül érdemes-e.

Chloe Wolfe - 2011. 07. 04. 19:31

Ez a rész szerintem is gyengébb volt, mint az előzőek, de én még kitartok a sorozat mellett. Eléggé B-filmes hangulata van, viszont nyáron egy fárasztó munkanap után elszórakoztat.

Klunks - 2011. 07. 04. 19:48

Szerintem mikroszinten sem igazán működik az írás. Például eddig összesen kettő értékelhető dialógus volt a sorozatban: Pope és Mason beszélgetése a színházban (színház volt?) és Mason meg Dr. Harris vitája. Minden más már ezerszer ismételt volt.

Én viszont örültem, hogy inkább az idegenek megismerésével telt ez a rész; akármennyire is bogárszerűek, egyre inkább humanizálják őket, ami kifejezetten tetszik.

“They get a shuteye whenever and wherever they can… just like our soldiers.”

Junkieka - 2011. 07. 04. 20:25

:)

– I talk, you listen, and no weapon.

– You go unarmed.

– Unarmed? What am I, Canadian?

én és én meg az Irén - 2011. 07. 04. 20:58

Lehet, hogy kezdek hozzászokni a sorozat korábban általam is idegesítőnek talált momentumaihoz, melyeket az előző részeknél említettem, s így lehet az, hogy nem volt bajom ezzel a résszel…
Persze utólag én is elgondolkoztam, hogy Pope-nak (a név zseniális) – akiről kiderült ugye, hogy nem a helyi kis cserkész – gyakorlatilag megadják a lehetőséget,hogy megszökjön. Mert egy ilyen fickónál egy ember nem biztosítás… Rendben lett volna a dolog (talán), ha 2-3 ember van mellette, nem pedig egy, aki még hátat is fordít neki…
Az, hogy őrizetlenül hagyják egy idegen faj eleddig egyetlen élve elejtett példányát az az őrre, Weaverre (de talán az írókra nézve is) blama… (a gyerek felteszi a harness-cuccot, aztán leüti az őrt, és ennyi – így is lehetett volna, de lehet h túl sokat akarok).
Mindezek ellenére, vagy pont ezek miatt én kitartok a sorozat mellett.

Kovasz - 2011. 07. 04. 21:14

A szkitteres részek jók voltak, végre kiderült róluk meg a befogott gyerekekről egy-s-más, csak kár, h a 40 percből kb. 15-öt tettek ki ezek, a maradék 25-ben meg ment az értelmetlen drámázás meg szomorúzene…
Plusz a Pope-os részt se értettem: sejtettem, h ha magukkal viszik, majd nem fér a bőrébe és vmi rossz fát tesz a tűzre, kicsit izgultam is, h na vajon tényleg lesz-e vmi, erre a szöszi gyk. elspoilerezi az egészet (“nem kellett volna magukkal vinni”)
De azért megnézem a következő részt is, mert ANNYIRA azért nem rossz:)

Neton - 2011. 07. 04. 21:30

Spoileres leszek, szólok. :D Én az írókat már most utálom. Érted, van 1 hadifogjunk, de nem őrzi SENKI! Ez milyen már? Ott egy alien tech fogsága alól kiszabadult gyerek, azt se őrzi senki. Ez így mi a rák? Ráadásul hónapok óta küzdenek az idegenek ellen, lőttek le mech-eket. Semmi nem hozott el pár maradványt későbbi elemzés céljából? Így áááá, iszonyat. Meg oké, értem én, hogy most nyugi van, találtak 1 helyet, de idegeneket már akkor boncolni kellett volna, amikor rejtőzködtek meg minden. Tuti lelőttek párat és el tudták volna vinni őket, szóval jesszus. Arról nem is beszélve, hogy aki idióta volt 2 részen keresztül és újra idióta, én simán ott lőném agyon, mert elbassza a küldetést, ok. Bad luck. De amikor az egyetlen kommunikációs forrást a lénnyel (a saját fiát) megöli, az így elmehet a rákba. És itt az írókat hibáztatom, mert ki az a hülye aki megtenné? Én nem vagyok apa, de ha már van rá lehetőségem, megkérdezném legalább azt, h miért. Fel se tették a kérdést. Áh. Ja és Moon Bloodgood brutálszar színész, hiába jó nő. De akkor pozitívumot is mondjak: örüléök, h a fogvatartott lény nem CGI. Az is tetszik, h Carter doki épeszű, tul. képp ő az egyetlen, aki logikusan cselekszik. Tetszik a legtöbb színész játéka, szóval ezen a téren jó volt a casting. Meglátjuk, a következő pár rész még tuti nézős. :D

sandor8206 - 2011. 07. 04. 23:10

nézettség milyen eddig? amúgy nekem eddig elmegy a sori, 4. részt most csekkolom

winnie - 2011. 07. 04. 23:18

mindjárt megírom posztban.

Wynonna - 2011. 07. 04. 23:39

Az új részt még nem láttam, de most kicsit el is ment a kedvem tőle. Úgy érzem el kellene ezt is tenni évad végi darára, talán úgy nem annyira zavaróak a gyengébb részek.

redc - 2011. 07. 05. 02:04

Hol is kezdjem…

A kritika tökéletes képet ad erről a sorozatról.

Ezt a részt csak a foglyul ejtett földönkívüli mentette meg számomra, az ő jelenetei végig lekötöttek, bár sajnáltam is szegényt, hogy ilyen ostoba és nagyarcú emberkék társaságában kell sínylődnie. Nem is csodálom, hogy végül kifeküdt. Túl alacsony volt számára a szoba IQ szintje.

Csórikám próbált volna kommunikálni, de annak a halmozottan hátrányos helyzetű néger apukának valahogy eszébe sem jutott az a lehetőség, hogy a földönkívüli 1) nem tud angolul, tehát azt sem érti, mit ordibál ott a képeket meg a puskát lóbálva, ergo nem is fogja megtenni, amit kérnek tőle vagy 2) egyszerűen fizikailag nem képes az emberi beszédre (ha fegyvert tömnek a szájába, akkor meg mégúgy sem). Mikor végre sikerült beszélni vele, akkor meg persze le kell tépni a gyerekről a “telefonvonalat” mielőtt bármi használhatót megtudhatnának tőle. Pazar. Ezt a néger fickót zárják már el valahova, mert már nagyon idegesítő.

Az imádkozósáska is visszavehetne kicsit a hittérítésből, mert ez már a 4. epizód volt. Ideje lenne szélesíteni kicsit a karakter horizontját vagy kiírni a francba, ha ennyire nem tudnak vele mit kezdeni.

A dokinő se teljesen százas, hogy nyitogatja ott a ketrecajtót meg nyúlkál befele, mintha aranyhörcsögöt itatna. De a többi lángelme se, aki értelmetlenül hergeli azt a böhöm lényt abban a (hozzá képest) pici ketrecben. A két hozzáállás között kéne megtalálni az egyensúlyt és azt nyakon önteni némi józan ésszel, úgy talán nem hal majd ki az emberiség.

A frissen operált zombigyerek egy szobában tartása az idegennel – ráadásul tök őrizetlenül – a baromság valami lélegzetelállítóan magas fokát példázza, hogy Pope pék nagy szökéséről ne is beszéljek. Persze ilyen fakezű mazsolák mellől már csak buliból is lelécel az ember, de az egész szitu nevetséges volt.

Miért ragaszkodnak így azokhoz a rohadt hangos motorokhoz? Még mindig nem értem. És az “irányító” nélkül maradt gyerekeket miért hagyták csak úgy ott? Ja, mert Ben nem volt köztük, mi? De legalább pár fegyvert elszedhettek volna tőlük.

Az idegennek pedig variálhatnának kicsit a hangján, mert ez a “Raptor OST” valahogy nagyon nem jön itt be. Ez nem a Jurassic Park. Spielberg ide vagy oda, ne legyenek már ilyen lusták. Filléres hanganyagokból némi fantáziával szuper, egyedi lényhangokat lehet keverni – így készültek a JP dínóhangjai is anno. Mondjuk a sorozatnak továbbra sem erőssége az eredetiség és továbbra sem érzem, hogy a készítők kicsit is megerőltetnék magukat, de talán egyszer majd…

Még nem adom fel, mert a lény kimondottan tetszett (a szunyókáló és a gyerekeket távirányító társai is) és érdekel, miért jöttek, hogyan is kommunikálnak, miért gyűjtenek fémet, stb. De az emberek továbbra is brutálisan idióták, szóval szégyen, nem szégyen, én az idegenekkel vagyok. Egyelőre.

Junkieka - 2011. 07. 05. 10:20

Pope kapcsán kimondták a lényeget: legalább egy szájjal kevesebbet kell etetni. :)
Akármekkora gazember is, ilyen helyzetben nem arra kéne használni az emberkéket, hogy börtönösdit játszanak Pope-pal. Gondolom feltételezik, hogy egyedül nem támad ennyi emberre, nem áll át az idegenek oldalára, nem fog nekik infokat átadni róluk.. csak gond lett volna vele, ha ott marad, akkor inkább menjen a fenébe. Talán az írók is így voltak vele. :D:D:D
Reménykedjünk, hogy ezzel a szökéssel inkább valami érdekesebbb történetszálat indítottak el. :D

Néger apu tényleg baromi idegesítő, ráadásul a színész sem egy Denzel… Ideális következő áldozatnak. :)

tiktak - 2011. 07. 05. 10:29

Nem sokszor mondok ilyet, de a főszereplő (Noah Wyle) miatt számomra biztos, hogy nézhetetlen a sorozat.
(A camelottal is ez volt a helyzet joseph fiennes miatt)
A kritika sem hozta meg a kedvemet. Azt hiszem, hogy ez kimarad :)

winnie - 2011. 07. 05. 10:33

csak fura volt, hogy egy nap sittet kapott kábé és már mehetett is. taln háziasíthatták volna egy-két hétig. (meg a fene nagy szakácsszál egy kaja miatt…:) biztos lesz szerepe még, ahogy lourdes sem véletlenül állandó szereplő. kiderül.

Junkieka - 2011. 07. 05. 10:46

No igen, de nem nagyon bíztak a háziasításban.. Fogolyként még veszélyesebb lett volna, merthogy akkor ki tudja mire lett volna képes, hogy szökjön.
Meg az is lehet, hogy Popenak egyszerűen csak agyára ment a sok hülye és úgy határozott, hogy egyedül jobban boldogul. Lehet, hogy a következő részben visszatér egy komplett gyógyszertárral. :D:D:D

én és én meg az Irén - 2011. 07. 05. 11:34

Pope-nak biztosan szerepe lesz még a jövőben,ha nem így lenne azt egy újabb baklövésnek tekinteném az írók részéréről… Egyébként amikor a pókokat felrobbantotta én még azt hittem, h visszamegy… na mindegy.
Pope-ot kitárgyaltuk… viszont az idegen őrizet nélkül hagyása valóban óriási blama, az őrnek (apukának) miért is kellett a dokiékhoz csatlakozni? Hé, él a fiam! Én őrzöm, tán mellette kellene maradnom… vagy nem?
A bosszantó az az, hogy bármi hülyeség, amit szereplőink csinálnak (és nincs következménye – ahogy a papa is őrizhette a fiát, miután majdnem meghiusult a küldetés )az egész csapatot degradálja, meg Weavert, hiszen asszem az elején volt, h 100 katona van 200-300 civillel… És az irányítás katonai, ők szabják meg a küldetéseket, irányokat, stb… A néger apukát minimum el kellett volna zárni, de a fia közelébe engedni véletlenül sem…
Lehet, h rosszul látom a dolgokat, de majd megmondjátok, ha így van.

én és én meg az Irén - 2011. 07. 05. 11:35

Az idegen őrizet nélkül hagyása valóban óriási blama, az őrnek (apukának) miért is kellett a dokiékhoz csatlakozni? Hé, él a fiam! Én őrzöm, tán mellette kellene maradnom… vagy nem?
A bosszantó az az, hogy bármi hülyeség, amit szereplőink csinálnak (és nincs következménye – ahogy a papa is őrizhette a fiát, miután majdnem meghiusult a küldetés )az egész csapatot degradálja, meg Weavert, hiszen asszem az elején volt, h 100 katona van 200-300 civillel… És az irányítás katonai, ők szabják meg a küldetéseket, irányokat, stb… A néger apukát minimum el kellett volna zárni, de a fia közelébe engedni véletlenül sem…
Lehet, h rosszul látom a dolgokat, de majd megmondjátok, ha így van.

Zakkant - 2011. 07. 05. 12:05

TELE VAN SPOILERREL, VIGYÁZZ!

Én már gondolkodom, hogy csináljanak egy Falling Pope vagy Pope Skies című spin-offot, ami csak Pope -ról szól. (Az egyetlen csávó, aki igazán karakteres volt.) A Titkok Könyvtárának Őrizőjéről csak annyit, hogy itt tényleg ő a logika és az értelem, és képes felfogni, hogy mi jó, mi nem jó, eddig csak egy f*szpörgyettyű húzása volt, méghozzá az, hogy egy őrt adott Pope mellé, ráadásul még meg is hagyta neki, hogy keresgéljen. Mintha el akarta volna engedni János Pápát (John Pope bazz… Ezen azóta is vigyorgok… :D) Lehet rájött, hogy egy ilyen figurának keresnivalója sincs a 2-dik vonuló elmegyógyintézet tagjai között. Viszont szerény véleményem szerint ezt a sorozatot valahogy úgy kéne csinálni, hogy Kőműves Tamás (Tom Mason), Pápa János, Kőműves Hal (A nagyobbik fiú, a Hal nevet nem tudom hogy lehet magyarra fordítani), Kőműves Máté (A kisebbik fiú), és Szövő kapitány (Gyengébbek kedvéért: Weaver) együtt kalandozik, miután elpusztult a kis kompánia, mert néger apuka megnyomta a piros gombot egy nagy, ólomborítású bombán. Most igazán mindenki idegesített Tomon, Pope -on és Weaveren kívül. Carter doki (Tom) meg csak úgy működik igazán, hogy ott vannak a kicsinyei. A kiscsaj monológja pedig arról, hogy miért nem szökött meg eddig, igazán kiakasztotta az ékszíjat. “Eleinte magam akartam lelőni. Aztán őket.” Miért nem tetted? Ők nem alszanak? Vagy mi? A másik meg: “Mind a négyen itt vagyunk…” És a másik 296 ember? Őrt meg nem állítunk a Junior Zombie válogatott egyik csapatkapitánya mellé, csak mert levágtuk róla a hámot. Miért, annyira tudjuk, hogy mit tesz a hám a kölykökkel? Eddig védtem a sorozatot, de a második rész nagyon felhúzott, főleg második nézésre. Amennyiben Pope nem tér vissza, a néger apát nem száműzik a táborból, vagy a Skitterekről nem derül ki, hogy valójában egy intergalaktikus MÉH telepet akarnak nyitni (a háromból valamelyik két részen belül történjen meg -.-), akkor kaszálom a sorozatot, és max egy évad végi darát rendezek belőle, hogy utána elmenjek az íróbrigádhoz, és pofáncsapkodjam őket döglött macskával. UFF! Én beszéltem!

Zakkant - 2011. 07. 05. 12:06

Negyedik rész, második nézésre. Vörös köddel nehéz fogalmazni.

Junkieka - 2011. 07. 05. 12:16

Weaver = Takács
:D

Zakkant - 2011. 07. 05. 12:31

Sző, fon, nem takács… :P
Weaverrel csak egy gondom van: Hogy az ex-rabló szöszit beengedte a katonái közé, még ha figyelteti is. Akkor is, nem jó ötlet.

A 2nd Mass meg 100 katonával és 200 civillel bír, ha jól emlékszem. Jó lenne ezt a tömeget látni is néha, mert az, hogy az első részben sétáltak a hídon, nekem nem elég.

renesz - 2011. 07. 05. 13:44

Az sgu pilot óta nem volt ilyen idegesítően beleerőszakolt vallási szál sorozatban. Minek kell ezt erőltetni?

renesz - 2011. 07. 05. 14:02

helyesbítés a bsgben és a capricában is idegesítő volt, a babonás katyvasz.

winnie - 2011. 07. 05. 14:16

“Az sgu pilot óta nem volt ilyen idegesítően beleerőszakolt vallási szál sorozatban. Minek kell ezt erőltetni?”

:) nem tudom, de nekem annyira mellékesnek tűnik, egy percig sem tűnt zavarónak, max nem értettem, hogy a 4. rész végén miért tulajdonítottak ekkora jelentőséget ennek.

de egyébként, ha valahol, akkor a kihalás szélére sodródott,, végveszélyben lévő emberiság esetében tökéletesen érthető, hogy a vallás nagy szerepet kap. simán lehetne, hogy az ilyen mikroközösségekben pár önjelölt lelkipásztpro hatalomra tesz szert, de ez nem történt meg, ellentétben mondjuk az Outcasts-szel.

Junkieka - 2011. 07. 05. 14:48

Az USA az az ország, amelynek a hivatalos mottója: “In God We Trust.” :)

des - 2011. 07. 05. 15:50

Hova tűnt a már vagy 120+ kommentes falling skies kibeszélő? Mert most csak erre van link oldalt. Teggnap még jó volt.

winnie - 2011. 07. 05. 15:57

des: a címkére klikkelve vissza tudod keresni, csak frissítettem a legfrissebb részről szóló írással. ha gáz, akkor visszarakom azt oldalra.

des - 2011. 07. 05. 16:09

Aha. Nem gond, csak azt hittem, hogy véletlenül tűnt el, aztán gondoltam szólok.

Deny - 2011. 07. 05. 19:25

winnie, küldtem neked mailt a sorozattal kapcsolatban, nem árt, ha megnézed :)

Bigot - 2011. 07. 05. 20:50

Nagyon vártam, de nekem nem tetszik a sorozat…hatalmas csalódás volt… Egy Walking dead utánzat idegenekkel, csak sokkal több pénzből sokkal rosszabbat hoztak ki… A nézettségi adatok se tükröznek semmi jót…elképzelhetőnek tartom, hogy a Camelot sorsára jut. Bár gondoljunk csak bele, Spielberg neve mire garancia? A Harmadik típusú emberrablásokat is csak a legelvakultabbak nézték, az se 1 évadosnak készült, mégis az lett belőle. De mondjon már nekem valaki legalább 2 Spielberg kasszasikert az elmúlt 10 évből! Na ugye, megfogtalak! :-) A Falling Skies -nak köszönhetően a Terra Nova -tól se várok sokat… :-S

szpojleres mókus - 2011. 07. 05. 21:22

Kicsit nem értem.

SPOILER
Egy leigázásnál mindig olyat képzeltem el, hogy a túlélők föld alatt vannak stb, nem pedig egy iskolába..

Amúgy az priceless, hogy leigázták az egész földet, mondták, hogy Párizst is, de meglepődnek hogy van anyahajó más nagyvárosokban is.

Llew - 2011. 07. 05. 22:04

Összességében továbbra is tetszik, de a részletek tényleg idegesítőek.
Következő részben remélem tovább vándorolnak, mert ez az idilli nyári tábor hangulat az iskolában nagyon nem passzol a poszt apokaliptikus helyzethez.
A fekete apukát, meg az én vagyok itt az önjelölt idegen szakértő faszit nyírja ki az idegen, vagy valaki a táborból, mert ez a kreténkedés, amit művelnek nagyon sok.
Pope viszont óriási arc, főleg ezekkel a hát idézete szövegekkel (Unarmed? What am I, Canadian?). Szerintem ő ilyen jövős-menős, nem a hülyékkel vagyok, de segítek nekik karakter lesz.
A múltkor elkapott szöszi barátnőt meg remélem nem cserélték le végleg erre a szentfazék barnára, mert akkor morcos leszek. Mondjuk kb. úgy beszéltek róla, mintha tuti meghalt volna, Ben tesót meg közben mindenáron meg akarják menteni.
Sarah Carter karakterével is kezdhetnének valamit, erre a részenként két mondatra kár elpazarolni.

Llew - 2011. 07. 05. 22:06

Ja, winnie, az mellett, hogy van rendszeres írás a részekről, fő kibeszélőnek meghagyhatnátok a pilot kritikát, de ahhoz meg annak kéne oldalt kint lenni.

én és én meg az Irén - 2011. 07. 05. 22:12

Azon én is gondolkodtam, hogy Spielberg, mint producer (gondolom az) át se olvassa az outline-ját a sorozatnak? Mert, hogy a komplett forgatókönyvet nem olvassa át, az biztos.

@Bigot
Azért a Terra Nova-ban én még reménykedek, csaknem öltek bele annyi pénzt hiába… remélem…

@szpojleres mókus
A leigázást nem túl részletesen tárgyalták – ugye a gyerekrajzok által mesélték el -, amit tudunk ugye,hogy rengetegen jöttek – pókok, mechák – , a nagy városokat levegőbe röpítették, gyerekeket kényszerítettek a harness-cuccal különböző feladatok elvégzésére. Ez nem sok és nem túl részletes, de én azt vonom le belőle, hogy technikai fejlettségüket tekintve az idegenek jóval előbbre tartanak nálunk, hisz az emberiség ellenállásának megtörése nem okozott gondot nekik. Amit barátaink csinálnak – Mason, Weaver és a többiek – az nem zavarja különösebben az idegeneket… egyelőre. Ezért nem is kell a föld alá menekülnie a túlélőknek, mivel nem érdeke az idegeneknek a teljes kiirtásunk, talán kiderül majd h miért.
Azt is simán el tudom képzelni, hogy az igazi idegenek még nem is mutatkoztak meg előttünk: a pókok, meg a Mechák csak szolgák (esetleg más alávetett fajból).
Rengeteg a megválaszolatlan kérdés, és a lehetőség a történetben, h jó kis sorozat kerekedjen a végére, ha eltekintünk a korábban említett logikátlanságoktól és egyebektől, amit említettetek. Én maradok. :)

winnie - 2011. 07. 05. 22:15

spielberg elég keményen benne van a sorozatban, minden outline, szkript és első vágás átfut a kezés és jegyzetekkel látja el. nemsokára lesz róla poszt, de greg beeman erről a sorozatról is blogol, rengeteg érdekes, insider infó van a leírásaiban: http://gregbeeman.blogspot.com/

winnie - 2011. 07. 05. 22:17

“Következő részben remélem tovább vándorolnak, mert ez az idilli nyári tábor ”

a ben szitu ideköti őket, meg ha felépítenek egy ekkora díszletet, akkor az szerintem állandó az évadban. az elején én is filóztam, hogy mit akarnak, mert vándorolva kizárt, hogy megengedhetnék maguknak a sorozatkészítést, de akkor jött a letelepedés az iskolában.

winnie - 2011. 07. 05. 22:20

“A Harmadik típusú emberrablásokat is csak a legelvakultabbak nézték, az se 1 évadosnak készült, mégis az lett belőle.”

a taken mindig is minisorozat volt.

“De mondjon már nekem valaki legalább 2 Spielberg kasszasikert az elmúlt 10 évből!”

az elmúlt két hétből is mondok kettőt, ha kell.

spielberg nem tévézett mostanság, most beindult: falling skies, terra nova, smash + a united states of tara. ha mozis sikert akarsz, akkor: transformers 3 friss, a super 8 pár hetes, de benne van a cowboyok és űrlényekben meg a real steelben is – decemberben meg jön két rendezése.

én és én meg az Irén - 2011. 07. 05. 22:22

Kösz a posztot Winnie! :) Tévedtem, de akkor ez azt jelenti, hogy Spielberg is…, hisz egy-két korábban emlegetett dolog benne maradt a filmben.

@Llew

Pope karaktere talán a legjobb a sorozatban, minden jelenetét uralja – a szövege meg óriási…

Neton - 2011. 07. 05. 22:45

Azért sztem poénabb lett volna a csatornarendszerben rohangálni. Mennyire Terminátoros feelingje volt annak a résznek, amikor elkapták Carteréket és a csaj kísérte vissza a fiát, kijöttek az alagútból és ott volt a lerombolt autópálya. Azért az adta rendesen. Sztem simám poénabb lett volna, klausztofóbikusabb is. Na mind1. :D

Junkieka - 2011. 07. 05. 23:35

Fix táborhely probléma:
Néhány egyéb érv a Ben-szitu mellett, amiért érdemes ottmaradniuk.

– Egy épület mégiscsak több védelmet nyújt a természeti elemek, eső, hideg, meleg, stb. ellen – vannak a csapatban idősek, gyerekek, talán betegek. Nem is biztos, hogy tudnának elég sátrat, jurtát, stb. eszkábálni mindenkinek.

– Könnyebb őrizni egy épületet, jobban látják, ha jön az ellen, mint az erdőben.

– Vannak sebesültjeik. Többször is lődöztek rájuk + a srác a gerincével. Itt mégiscsak jobban meg tudják őket műteni + az utógondozás.

– Talán itt van ihatő ivóvíz, rötyi, ilyenek. Meg konyha. :) Ennyi embernél ez már komoly tényező.

– Kevés a járművük, nehezen tudnák cipelni magukkal 300 ember ellátásához szükséges kaját, orvosi cuccokat. Egy fix épületben ezeket szépen lehet raktározni.

– Van egy hadifoglyuk is – ET-t sem lenne egyszerű furikálni, még segítségért zizeg vagy mi.

– Itt könnyen elérhetőek a többi embercsoport számára, tábibácsi is tudja, hogy hol keresse őket.

– Az idegenek tanulmányozására is be tudnak itt rendezkedni rendesen: boncolás, fogvatartás, gerinclakók eltávolítása és ennek hatásának vizsgálata (azért ez egy vándortáborban nem annyira megoldható) + tanárbácsi itt gyűjtögetheti a kacatokat, amikből hasznos holmikat rakhatnak össze: rádió, fegyverek, robbanószerkentyűk, hajsütővas, ilyenek.

– Nem csak Ben, de sokan mások is keresik a gyereküket, akik talán ott vannak abban a bizonyos kórházban, ami gondolom nincs nagyon messze a suliól.

– Amúgy sem mehetnének túl messze a városoktól, mert kell a kaja, gyógyszerek, fegyverek, egyebek, ki tudja mi még.

Junkieka - 2011. 07. 05. 23:39

bocsi az “ihatő ivóvíz”-ért :D:D:D

én és én meg az Irén - 2011. 07. 05. 23:56

Megfelelő érvek a maradás mellett, kétségtelen. De ugyanúgy kiváló célpontot is nyújt az iskola az idegeneknek… Egyszerre egy helyen, sok ember – ha akarnák, az idegenek felrobbanthatnák az egészet úgy ahogy van, hisz azelőtt városokat pusztítottak el… de nem teszik, nem akarják. (vagy legalábbis az eddigi történések erre mutatnak)
Két dolog lehet: elfogyott a bombájuk…
más céljuk van a megmaradt emberekkel (harness-cucc)
Esetleg lusták… (ezzel három)

Remélem, hogy – ha csak az évad végére is – , de valami jóféle fordulatot kanyarintanak!

redc - 2011. 07. 06. 00:02

Azt is simán el tudom képzelni, hogy az igazi idegenek még nem is mutatkoztak meg előttünk: a pókok, meg a Mechák csak szolgák (esetleg más alávetett fajból).

Ez nagyon tetszene!

spielberg elég keményen benne van a sorozatban, minden outline, szkript és első vágás átfut a kezés és jegyzetekkel látja el.

Most egy világ omlott össze bennem. Azt hittem, csak max a nevét adta + az alapötletet. Lehet, hogy valami trükkös láthatatlan tintával írja a megjegyzéseit. Vagy az írók nem tudnak olvasni. Bármit hajlandó vagyok elhinni, csak azt ne már, hogy ez a “műalkotás” átmegy a Spielberg-szűrőn és amit az arcunkba tolnak, az már a csiszolt változat. Milyen lehetett előtte?

A Terra Nova azért még várós.

Junkieka - 2011. 07. 06. 00:29

Tény, hogy valami nem stimmel az idegenekkel, hiszen már eddig is komolyabban odacsaphattak volna – az eddigi incidensek után küldhettek volna erősítést, járőrözhetnének sokkal sűrűbben, átfésülhetnék a terepet, hisz nyilvánvaló az ellenséges tevékenység. Mégsem teszik. Csak néhány fontosabb helyet védenek, a gyerekeket kísérgetik. Tényleg olyan, mintha már nem lenne elég erő bennük. Illetve, mintha ez az egész már csak amolyan meghódított terület, hátország lenne. Az a tippem, hogy el vannak foglalva Kínával és Indiával. Az durva lehet még nekik is. :D:D:D

Junkieka - 2011. 07. 06. 00:52

Ja, és korábban volt egy olyan jelenet, amiben a dokinő a nyakára járt a parancsnoknak, hogy a civilek sérelmezik, hogy a katonák ágyban szundizhatnak a házban, míg ők a földön a sátrakban. Ez a feszültség is hozzájárulhatott az iskolai berendezkedéshez.
Egy nagyobb embercsapatot pedig egy erdei tisztáson vagy egy menetoszlopban is ragyogóan le lehet mészárolni modern fegyverekkel. Már úgy értem, hogy ami egy ekkora épületet teljesen rommá szaggat, az egy sátortábort sem kímélne jobban.

Llew - 2011. 07. 06. 09:38

Az idegenek szerintem azért nem nyomulnak jobban, mert kevesen vannak. Valamelyik részben mintha lett volna egy olyan megjegyzés, hogy a hajójuk elmenet. De ha nem is mondtak ilyent akkor is lehet, hogy a inváziós csapatok elmentek valahova, valamiért, és csak egy kisebb helyőrséget hagytak minden városban. Eddig az első részes üldözésnél, meg most a négy szunyálón kívül nem is láttunk több pókot együtt. A mechák sem tucatszám rohangásznak, hanem csak max kettesével.

inferno88 - 2011. 07. 06. 11:18

Nekem eddig nagyon bejövős a sorozat.Szerintem végig követni fogom a sok irreális lépés ellenére.
Bírnám,ha a skitterek is csak szolgák lennének,de az eddigiek alapján szerintem ők a rosszfiúk.

Ami a fémgyűjtést illeti,egyszerű az indok.A skitterek az űrcigányok.

Kovasz - 2011. 07. 06. 12:16

Sztem a skitterek szarnak az emberekre. Az, hogy vannak, csak egy kis nyűg nekik, és csak muszájból zúzták le gyorsan a fő ellenállást meg a hadseregeket. Valójában vasért/más erőforrásokért jöttek ide. Ezért is nem foglalkoznak azzal, hogy a megmaradt embereket mind egy szálig kiírtsák. Szerintem:) (meg aztán olyan sok kárt néhány “töritanár” amúgy sem tud bennük tenni:))

én és én meg az Irén - 2011. 07. 06. 12:26

@inferno88

Viszik a Mars-MÉH-be, hogy kapjanak egy kis űrzsetont… mi?

Llew - 2011. 07. 06. 12:58

Kovasz
Remélem nem a nyersanyagért jöttek lesz az invázió oka, mert az önmagában hülyeség. Egy technikailag bőven fejlettebb űrutazó faj, simán begyűjtheti a kívánt nyersanyagokat odakint is, mindenféle harc nélkül, ahelyett, hogy egy nyersanyagzabáló civilizáció leverésével rámenne a megmaradt készletekre. Hacsak nem konkrétan leszakadt lökhárítókra van szükségük. Ha a bolygó mint élettér kéne nekik azt jobban értékelném, de annak meg ellentmondani látszik, hogy nem darálják be az emberiséget az utolsó szálig.

Vektor - 2011. 07. 07. 13:17

Kasza. Iszonyatosan súlytalan az egész, laposak a karakterek, a cselekmény ostoba és unalmas. Imádom a posztapok sorozatokat/filmeket, de a Falling Skies inkább egy családi dráma, pár sci-fi elemmel és még annak se a legjobb.

agymogul - 2011. 07. 07. 22:56

Bármekkora, kicsi/nagy volt a hype előtte, ez bizony az idei év legnagyobb csalódása, kivéve, ha valaki (űr)cigányt lát ebbe is bele, ugye. A legszarabb amerikai sorik hagyományait folytatja, kasza.

pumpika666 - 2011. 07. 07. 23:18

bízom benne, h jó lesz, a drámákat viszont télleg el kéne felejteni, nem ide valók

winnie - 2011. 07. 07. 23:36

mi más legyen egy sorozatban, ami a kihalás szélén álló emberiségről szól. ez az alapfelállás rengeteg minőségi drámára ad lehetőséget. nyilván lesz/van tartalom nélküli piffpuff is.

RadirPok - 2011. 07. 08. 00:25

nem volt rossz rész, de jó se.
-:
Túl sok a nyersanyag, túl kevés a félelem. Ez egy barátságos cserkésztábor, nem menekültek + katonák. Néger arc annyira sík ostoba, hogy már fáj, a tekerős rádiós kapcsolattartó pedig egy kisgyerek, mert alkalmasabb ember bizonyára nincs is a 300+ menekült között. MI van, ha _tényleg_ jelentkezik valaki? “Ő várjál, szólok Öreg Feltalálónak, csak szívrohamot ne kapjon a nagy sietségben…” Nem mellesleg, “legyenek ám kész a robbanószerkezetek” Weawer az iskola/tábor közepén szerelteti, gondolom azért, hogy ha az öregnek megreszketne a keze, jó sok embert elvigyen a hatás, plusz rettentő fontos, tehát 1 azaz egy embert állított rá a munkára. pfff…
+:
Pope rúlz! Az Ember Akiről Elhiszem, hogy Túlélő. (és a motorok terén is jó ízlése van…)
PókAllien szintén zsír, több arckifejezést rajzoltak neki, mint a pl. gyerekorvosnő színész kelléktára. Szinte “emberi” erőlködéssel akarta megmagyarázni a balfék vallatóinak, hogy “nem beszélni angol, csesszétek meg!!!”
motorozás: értelme nincs, de nagyon szeretek motorozni, ezért a pozitívumokhoz csaptam :D

keneegynick - 2011. 07. 08. 07:22

Azt észrevettétek, hogy a vallásos barna sunci mintha kicserélte volna a szőke Karen? fényképét a falon, ahol az eltüntek vannak ?

chulo - 2011. 07. 08. 17:08

Bealudtam a dupla részen. Lenne értelme folytatni? Jó sci-fikkel annyira nem vagyunk eleresztve. Ez nézhetőnek tűnik. Volt valami fejlődés?

winnie - 2011. 07. 08. 17:17

erről szól ez a poszt és a sok komment:) a jó kezdést gyengébb folytatás követte.

chulo - 2011. 07. 08. 17:49

Na akkor képzelem milyen lehet a többi ha már a nyitón is bealudtam. Pedig becsszó, hogy vártam nagyon :D

Figo! - 2011. 07. 09. 13:55

első pár rész olyasminek tűnt mint a walking dead, aztán vhogy attól a színvonaltól nagyon messze kerültek (pedig azok sem rakták magasra a mércét, úgy néz ki mégis átugorhatatlan…) reméltem a 3. epizód után jön egy jó fordulat, ám várhattam nem jött semmi:(
Eddig a sorozat nem szól másról, mint a szereplők butaságáról

svéd - 2011. 07. 11. 14:44

jájj, ez a sorozat kibaszott butuska lett. pedig a low budget kinézet még nem is zavarna…

des - 2011. 07. 11. 14:48

nekem is az az érzésem, hogy nincs tétje a dolognak. mintha nem is idegen invázió történne a földön. mármint nem úgy állítják be az egészet ezekkel a részekkel. csak néha feltűnnek az idegenek a sorozatban, kb annyi az egész.

winnie - 2011. 07. 11. 14:59

“pedig a low budget kinézet még nem is zavarna…”

a kinézet nem tűnt fel annyira, de maga a sorozat nem low budget, a csatorna legdrágábbja. eleve nem sok sorozat lenne képes arra, hogy cgi helyett valóban megépítsék az idegen lényt, amit egyszerre ráadásul több ember irányít. és az is pozitívum, hogy sokszor nem stúdióban vannak, ami újfent csak sok pénz, volt, hogy tetőről forgatta, ami dettó nagy luxus.

winnie - 2011. 07. 11. 17:01

majd megint human fog kritikát írni róla, én kaszáltam az 5. résszel.

redc - 2011. 07. 11. 17:50

Eddig talán még ez az 5. rész tetszett leginkább, főleg az, amikor az idegen elkezdte ott babusgatni a gyerekeket. Az nagyon király volt. Szerintem nála jobb helyen vannak, mint annál a rakás ön- és közveszélyes idiótánál, bár hál’istennek már fogyatkoznak. Szuperdoki végre belehalt a saját hülyeségébe, ami kb. az epizód második és egyben utolsó fénypontja is volt számomra.

Van még pár jelöltem, akik kapásból követhetnék, mint pl. a Rambóvá avanzsált dokinő. Komolyan nem normális. Eddig majd’ hogy gügyörészett a fogolynak, most meg csak úgy egyszerűen beront a ketrecbe és egy szál szikével kikészíti azért mert csak? Na haggyámá! Ha túl is lépek ezen a semmiből jött pálforduláson (eddig nem zavarta, h nincs meg a családja, csak miután emlékeztették rá? komolyan?), még akkor is ott van az a hiteltelen, erőltetett színészi alakítás, ami feltette erre a borzalomra a koronát.

A döglött skittert miért nem boncolgatta senki? Az élővel miért nem próbáltak meg újból kommunikálni? Az elrabolt szőke csajt miért felejtették el? A többi elveszett gyerek szülei miért ülnek ölbetett kézzel egy olyan mentőcsapatra várva, akik csak azt nem tetoválták még a homlokukra, hogy “Ben mindenek és mindenki felett”? Szánalmasak ezek a túlélők, komolyan.

Weaver viszont egyre szimpibb, ő maradhat. A Kötelező Terhes Nő is, de csak azért, mert talán ő volt az egyetlen, akinek eljutott a tudatáig, hogy mekkora ökörség egy idegent saját maguk között tartani. És csodák csodájára, Vallásos Csaj sem zavart – már majdnem 1,1 dimenziós a karaktere.

A szőke Tökös Csaj viszont már túl sok. Nem elég, hogy Pope bandája kézről-kézre adta, most még kiderül, hogy súlyos beteg is volt? Legközelebb meg azzal “sokkolnak” majd, hogy farkasok nevelték fel, mert még a vándorcigányok se akarták befogadni kiskorában? A sori amúgy is csöpög már a melodrámától, nem kéne ennyi Szomorú Múltat zsúfolni egy karakterbe. De ha engem így lesweetheartozna, tuti felrúgnám mint a döggombát, Szomorú Múlt ide vagy oda.

Az egész harness téma pedig egy szép nagy katyvasz lett. Eddig nem lehetett csak úgy letépni, de a 3H-s néger apuka fia már ezt is túlélte. Eddig amnéziát okozott, de Ben természetesen rögtön úgy ébred, hogy emlékszik az apjára és nem az idegenekhez akar rohanni. Oké, úgy tűnik, ezt az érdekes szálat is sikeresen kiölték a soriból. Ésatöbbi…

Vannak már azért jó és érdekes ötletek, de a kivitelezés az esetek többségében még mindig nagyon béna. Az idegenek pl. még mindig nagyon érdekelnének, de des-nek sajnos tökéletesen igaza van: mintha nem is idegen invázió történne a földön. mármint nem úgy állítják be az egészet ezekkel a részekkel. csak néha feltűnnek az idegenek a sorozatban, kb annyi az egész.

Kevesebb túlélő családi csöpögés kéne, és jóval több idegen. Én még mindig az utóbbiaknak szurkolok. Remélem, egyszer átkerül majd rájuk a hangsúly.

joshua7 - 2011. 07. 11. 21:20

Hmm, szerintem egyre rosszabb, ebbe az 1×05-be már jó párszor beletekertem, annyira nem érdekelt. Ez a családi nyavalygás meg már kezd itt is nagyon irritálni, ezt az SGU-ban is eszméletlenül rühelltem. Meg ami már föntebb szerepelt, teljesen súlytalan az egész sorozat, nem érzem azt, h ezek tényleg veszélyben lennének, h a túlélésért küzdenének.
Nálam jelenleg 4/10-en áll összességében. Évad végig azért maradok.

Llew - 2011. 07. 11. 22:10

Most akkor melyik a folyamatos kibeszélő? Lehet ide az 5. részről írni?

Eddig ez volt leggyöngébb rész, de most már végig nézem. Itt már túlzásba vitték a béna drámázást (ha jól csinálnák nem lenne baj vele), meg fölös szálakkal húzzák az időt,

Bakker, ezek tényleg hülyék. A forgatókönyvírók meg minket is annak néznek. Azok után, hogy a múltkor a fekete apu majdnem kinyírt a dögöt, még mindig nem állítottak őrt mellé. A hülye doki nem tudom mit akart, de jó, hogy rá fázott. Ennyire nem lehetnek kretének, hogy mindent a lény ellőtt csinálnak meg beszélnek meg, mikor semmit nem tudnak róla. Ha beépített rádiója van, akkor lehet beépített tolmácsgépe is. Egy embernél kétszer nagyobb sokvégtagú lényt meg akkor sem célszerű heccelgetni, ha ketrecben van.

Mikor meg hallják, hogy balhé van, akkor is a tata, meg a doktornő szalad be két teremmel odébbról, mert a fegyveresek csak lapulnak az ajtó mellett, és még az önjelölt hősök nyomában sem mennek be azonnal.
A legjobb pedig, hogy miután a lény kinyírt valakit, és még mindig nincs mellette őr később sem. Barmok, barmok.

Nyilván a sztori miatt volt, és csak apró részlet, hogy tele vannak fegyverrel, de nincs egy hangtompítójuk sem? Ha pedig nincs miért nem csináltak? Harry Pottert tudtak olvasni, de senki nem néztek Helyszínelőket, vagy Discovery Chanelt az invázió előtt? Mégis csak biztosabb megoldás lett volna, mint fogorvososat játszani az idegenekkel.

A tolmácsgépnek használt fekete srácot meg tényleg felügyelet nélkül kell kiengedni a többi közé, hátha megint távirányításra kapcsolják és rendet vág a még meglévő kölkök között.

Az viszont érdekes, volt, hogy a múltkori kivégzünk egy osztag gyereket jelenet után ez a skitter milyen anyaian bánt a harvesteres kölkökkel. Rájuk telepedett mint egy tyúkanyó, de az még meglepőbb volt, hogy mikor meghalt, a srácok térdre estek és szinte meggyászolták.

Most, hogy így lezavarták a mentsük meg Bent szálat, nem tudom mihez kezdenek a maradék félidőben. Lehet elmennek horgászni, meg piknikezni, úgy is minden annyira idilli.

szpojleres mókus - 2011. 07. 11. 22:56

Nemár, nekem ez a rész tetszett eddig a legjobban :D
A gond az, hogy ennek a cuccnak a következő rész promója is nulla, mert megnéztem és fél percben bemutatták aprólékosan az elejétől a végéig mi lesz benne.

Néhányan mondtátok, hogy csak Ben-re mennek a felmentőcsapat tagja, ami szerintem normális. Ha én lennék egy fegyveres csoport vezére, akkor az 1000%-hogy a saját gyerekem után mennék amíg meg nem találom, azután a többivel. Vannak benne hülyeségek nem tagadom, de nekem szerethető :D
Csak annyi vasat ne gyűjtsenek már.

Zumi - 2011. 07. 13. 21:34

A lényeget szinte mindenki fogta, ahogy azt itt is olvashatjuk. Nem sok rációt látni a szereplők akcióiban, interakcióiban, és a megszállás mint állapot, vagy mint folyamat (még ezt sem lehet eldönteni) sem mutat fejleményt. Vannak ők, vagyunk mi, ha kikerüljük őket, akkor nincsen baj, de különösképp nem is hajaznak a bundánkra. Persze a kölkeink kellenek nekik, hogy színesfémet gyűjtsenek nekik. Már várom, hogy mikor gurul be egy piros ezeröcsi katrocos utánfutóval egy pókkal a volánnál. :) Mik ezek a lények, űrtezsdvírek colormetall collecting eksünben?

ESETLEGES SPOILER KÖVETKEZIK!!!!

Viccet félretéve, szerintem valami olyasmi lesz a végkifejlet, hogy jöttek elvenni tőlünk a bolygót, mert mi nem tiszteljük azt és csak szemetelünk rá. Ők lesznek az új gazdái, de melózni hadd ne kelljen már nekik, így szocpolitilag jobban kijönnek, ha a mi kölkeinkkel pucoltatják össze a mocskainkat.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz