login |

Luther: vége a 2. évadnak

2011. 07. 06. 17:41 - Írta: CyClotroniC

29 hozzászólás | kategória: kritika,

And when this man has bludgeoned and stabbed enough people to death, then he qualifies to kill even more people with, what… guns, bombs?

Mindössze négy epizód után, leköszönt a Luther második szezonja, mely lassabb tempójával, továbbra is sötét, de már kevésbé komor történetvezetésével kicsit elütött az első szezontól, legalábbis teljesen más aspektusból próbálták meg adagolni a nézőnek az izgalmat.

A szerkesztésből remekül látszódik, hogy eredetileg két darab két órás filmre tervezték az egészet, így két eset különült el egymástól, amiből én a másodikat erősebbnek éreztem, viszont ezt ellensúlyozta egy kicsit, hogy Alice-t teljesen kivonták abból a történetből.

A szezon során kevesebb volt a szellemi párbaj, ellenben igen szokatlanul, de ötletesen nyúlt a gonosz karakterekhez Neil Cross, akik már nem csak hétköznapiak voltak, de kellően kiszámíthatatlanok is, ami gyakorlatilag a feszültséget szolgáltatta, és az utolsó két rész során remekül mutatták be rajtuk keresztül az emberek reakcióit, hogy hogyan is viselkednének egy-egy beteg és szokatlan szituációban.

A finálé utolsó 15 perce nagyon erősre sikerült, és viszontláthattuk Luther badass oldalát ismét, illetve piros pont jár az utolsó mondatos visszautalásért is az első szezonra, ahogy az outrót is nagyon eltalálták megint, de a jó zene már szinte a sorozat védjegye (vagy a briteké). Hiba viszont, hogy hiába lett egy szerethető és érdekes karakter Jenny, a végére nagyon összecsapták a történetét, így vele és az összekötő szállal kapcsolatban némi ürességet érzek.

Ami a harmadik szezont illeti, még nincsenek konkrétumok. Idris Elba elmondta, hogy folytatnák, akár egy filmmel is, ha lenne rá igény, és ötlet a sztori továbbgörgetésére. A nézettségre nem lehet panasz, hiszen a második szezon nyitórészénél csak a pilot hozott többet, és jóllehet, hogy zuhantak megint a számok az évad során, de nem csökkentek annyit, mint az első szezon végére, ami akkor berendelést ért.

A Luther idei évadja tehát 8/10, és picit halványabb volt az elsőnél, de még így is a szezon egyik legértékesebb 4 óráját hozta. Az utóbbi pár hétben érkeztek elégedett új nézők a Luther-táborba, így továbbra is csak azt tudom ajánlani, hogy adjatok neki egy esélyt, mert 10 órányi sötét, izgalmas és minőségi thillerről van szó, remek alakításokkal és lebilincselő hangulattal.

29 hozzászólás Ne habozz!

RexpecT - 2011. 07. 06. 17:52

Pontszám alapján bepróbálom :D.

vova666 - 2011. 07. 06. 18:18

ZSENIALITÁS

Tod - 2011. 07. 06. 18:20

– You didn’t really do that, did you?
– Do what?
– Like, call up
some totally psycho killer girl.
– Her name’s Alice.
– Whatever.

Ezt a telefonbeszélgetést meghallgattam volna. :(

Egyébként meg rég élveztem sorozatot ennyire, kösz a hype-ot.

acds - 2011. 07. 06. 18:54

Nagyon remélem, hogy lesz 3. évad. Szerintem a hangulatváltás nem tett rosszat a sorozatnak, azt viszont hiányoltam, hogy Zoé-t még csak meg sem említették.

LoGi - 2011. 07. 06. 18:59

bazzzeee, az a megoldás, épp most pause-oltam le.
“The A between the L and the R. Aim low.”
fuckin’ fantastic :D

rbgabor89 - 2011. 07. 06. 19:26

3. evadot! sot 10et is:D tuti nezos! ja es asszem az ev parbeszede ez:
– You didn’t really do that, did you?
– Do what?
– Like, call up
some totally psycho killer girl.
– Her name’s Alice.
ahhh…nagyon allatt volt

CyClotroniC - 2011. 07. 06. 19:42

Az tényleg epic volt, csak fentre már túl sok sor lett volna :P Alice-t a 3. évadba, nélküle azért nem ugyanaz az összkép, ráadásul hatalmas párbeszéd-potenciál van Alice-Jenny között szerintem. Gyönyörű család lennének hárman :P

somebody - 2011. 07. 06. 19:52

Nekem ez a második évad gyengébb sikeredett, mint az első.
Igazából pontosan tudom az okát, mivel Luther feleannyira se érdekes Alice nélkül.
Remélem sikerül jövőre megegyezni a színésznővel, mert ez nélküle nem ugyanaz.

ungabunga - 2011. 07. 07. 00:46

Párbeszédek ültek, ha nem is annyira, mint az elsőben Alice-szal.
Picit szerintem besokalltak a szálakkal, a pornós szenvedés nélkül is szép kerek lett volna az évad, így kicsit elkapkodott-összecsapott szájíz maradt az évadzáró után.

Bár ofc fülig érő mosollyal “Felhívta Alice-t!!” kommenteltem magamban ezt a monológot: “I spoke to a good friend of mine
last night….” :)

Összességében: Nagyon-nagyon szórakoztató sorozat, megy szépen a vásárlandók listájára. Harmadik évadért természetesen szurkolunk.

psztrnk - 2011. 07. 07. 08:30

Lehet savazni, de én pont akkor lélegeztem fel, amikor nem láttam Ruth Wilson nevét az openingben. Alice hatalmas karakter és kb. minden percet élveztem, amit a képernyőn töltött, de undorító egy klisé lett volna ha a fináléban hűdenagy fordulattal visszahozzák, vagy valami.

Alice kapott egy egész évadot és amúgy olyan karakter meg személyiség, hogy “mellékszereplőnek” teljesen alkalmatlan: vagy körülötte forog minden, vagy inkább ne legyen benne.

Persze, jó volt, hogy benne volt az első két epizódban, elvégre valahogy el kellett varrni azt a szálat (méghozzá zseniálisan sikerült, az a szöktetéses buli kiváló volt).

Remélem lesz harmadik évad (vagy film) és Wilson is visszajön – de piszlicsáré szerepekre inkább ne hozzák vissza, csak akkor, ha “tisztességesen” bele tudják írni a főszálba is… szerintem.

szerintem - 2011. 07. 07. 08:39

szerintem az első évad nagyon kerek volt, annak ellenére, hogy nem zárták le teljesen (“now what”), és sokáig úgy volt, hogy nem is lesz második évad, ha jól emlékszem. először egy estét lezárást terveztek, majd lett belőle ez a kétestés dolog. itt csúszott félre egy kicsit a dolog, hiszen a régi szálakat nem lehetett tovább göngyölíteni még négy részen keresztül, kellett bele valami új sztori, a normális kidolgozásra viszont ez nem volt elég. az új rendőrnőt sem ismertük meg eléggé, teljesen feszültségmentes volt a vivódása, ezúttal Ripley sem kapott nagy szerepet, egymondatos jelenetei voltak. a bűntények felderítése is eléggé esetlegesnek tűnt nekem, Luthernek konkrétan alig volt szerepe a nyomozásban. én a Jenny-szálat sem éreztem erősnek, nem értettem, honnan jön és hova tart ez a dolog. Alice-nek már nem tudtak semmilyen szerepet adni, ezért nem szerepelt, hosszútávon csak az nem elég egy jelenethez, hogy elmebeteg.
ugyanakkor nem vagyok csalódott, a hangulata egyben volt, én nem is vártam tőle többet.

Peti - 2011. 07. 07. 20:05

Eddig is Luther fan voltam, a második évad csak megerősített abbéli hitemben, hogy ez bizony egy remekül összerakott sorozat. Ennyire badass karakterrel ritkán találkozik szembe az ember. Ahogy a maszkos srácot szemtől szemben lealázza, mivel belelát a lelkébe, ezért megteheti, de mégis úgy, hogy nem a nyers erőt alkalmazza, vagy a finálé végén az ominózus “aim low”-os mondat előtti félmosoly, az valami zseniális. Néhány dolgot furcsállottam csak, hogy nem igazán fejtették ki, ki ez a nagyon gangszta kissé molett (vagy fordítva) néni, és miért ekkora Boss, vagy hogy ki ez a volt rendőrből átvedlett nyugdíjas hitman. Legalábbis a háttérsztorira kíváncsi lettem volna, na.

bitrol - 2011. 07. 08. 00:11

Igen, hát sajnos ebbe az évadba, én is érzetem valami hiányosságot, mert ugye meg az 1. évadba megtudták oldani azt, hogy Luther egyszerre tudjon nyomozni, és végig követhessük a magán életét, amibe Aliceen keresztül láttunk betekintést. Most viszont Luthernek alig maradt magán élete (évad eleji orosz rulett) és inkább a nyomozásra tettek nagy hangsúlyt, meg ráadásul a magán élete csak a mostani Jennyn keresztül (aki felett tud apáskodni Luther, és vigyázni rá) tudtak normálisan “mellék” storyt építeni, ő ugye már nem ugyan az.

A lényeg, amit Tutira meg kell oldani a harmadik évadra, az az hogy Alice jöjjön vissza.

naughtyL - 2011. 07. 08. 12:51

Nekem nagyon tetszett ez az évadocska is. Borzasztóan rémisztő volt, hogy átlag embert emeltek ki és ruházták fel kiszámíthatatlansággal. Iszonyat erős az egész felépítése. Imádom, hogy ilyen minimalista az egész. Jó színészek, jó sztori, jó zenék, és kész.
Tényleg csak Alice hiányzott nekem, de ő nagyon.

Még egyszer szeretném mindenkinek nagyon megköszönni, hogy ajánlotta!!:)

unrealnoise - 2011. 07. 09. 16:30

első évad második részénél járok, és hát azért annyira nem jó, középszer erősen. túl sok a gagyi logikátlanság…
pl.: spoiler; szól a exének, hogy megfenyegettek, aztán a csaj a pasival ezen problémázik, holott megemlíthetné neki, hogy “kést” szegeztek nemrég a nyakához.
aztán még egy pár ilyn, szerintem kifejezetten kiszámítható és buta sorozat, ezek a logikai bukfencek a leggázabbak…

CyClotroniC - 2011. 07. 09. 16:44

Ízlés kérdése, bár nem értem a kés megemlítése min változtatott volna, ráadásul ha az exedtől tartasz és kicsit őrültnek hiszed, akkor nem fogsz neki mindenről beszámolni. Logikátlanságot én nem érzek benne, sőt sokszor igen kreatívan nyúlnak az ügyekhez. Az Alice-Luther szál pedig baromi szépen virágzik idővel, az a sorozat lelke kb, és ott minden egyes szó eszméletlen jól el lett találva a párbeszédeiknél.

A csúcspont amúgy az 1×05-06, ott a legerősebb a dráma és a feszültség a sorozatban, de én kicsit se éreztem gyengének, mert ha egy átlagos amcsi nyomozós sori (pl The Mentalist, Castle) jobban sikerült részét veszem 7/10-re, akkor az első szezon legkevésbé érdekes része (1×02) is simán hozott egy 7.5-et nálam. Persze kinek mi jön be, de már csak az Alice-Luther dialógusok és a két színész játéka miatt is kincs szerintem az egész. Ettől még biztos lesz, akinek nem tetszik… :P

RexpecT - 2011. 07. 12. 14:05

Holnap neki is kezdek a második évadnak :).

MZ - 2011. 07. 13. 17:37

Nekem még két rész van a 2. évadból, s már előre sajnálom, hogy utána nem foghatok rögtön hozzá a 3. évadhoz. Én is azok táborát szaporítom, akinek nagyon bejött az egész sorozat, csak ismételni tudom: kiváló színészek, szuper zene, fantasztikus párbeszédek. Nagy köszönet hogy ajánlottátok, jól jött a The Killing (USA és dán verzió) után maradt űr kitöltésére. Ha befejeztem, bepróbálom a The Shadow Line-t is, hátha az is hasonlóan pozitív élmény lesz. :o)

m76 - 2011. 07. 17. 18:14

Nehéz besorolni ezt az évadot, ami mindenképpen gyengébb mint az előző. Ha nem lennének olyan erősek az alakítások amilyenek, akkor pusztán történet alapján egy gyenge közepes lenne.

Ami a legnagyobb baj, hogy ebben az évadban is Luther és Alice 2. rész végi párbeszéde volt a tetőpont, sajnos ott rögtön tudtam, hogy ha Alice szereplésének ezzel vége, akkor innentől csak lefelé van út.

Hiába 20/10 az a jelenet, az évad egészében nekem csak 7/10

Ittan - 2011. 07. 19. 13:00

Jó sorozat ez. Vicces egy pszichopata szülő gyilkos nőt kedvelni egy sorozatba. Én nem vettem volna ki.

evergreen976 - 2011. 07. 24. 22:05

Egyben húztam le a 4 órát , remek szórakozást nyújtott , számomra eddig a legminőségibb sorozat volt.
Köszönöm (az ajánlásért) hogy láthattam.
Nálam 10 / 9

wake up! - 2011. 07. 26. 10:29

Én adom a 10-est. Ebben az évadban kíváncsi voltam ki fogja Zoe-t, Luther ex-feleségét váltani. Hisz kell mégiscsak egy nő akit védhet.. és tényleg. A karakter akit a készítők bedobtak Jenny Jones (Aimee-Ffion Edwards) majdnem hogy csak tökéletes volt. Nekem adta teljesen. Maga a sztori eddig a legbetegesebb volt.

Csütörtökön néztem meg az utolsó két részt, és így utólag egy kicsit elgondolkoztam a sztori történetén amikor az ikrek ontották az életeket, mennyire hasonlított a norvégiai tragédia ehhez a sztorihoz. Ti elgondolkoztatok ezen? Nyilván véletlen persze de érdekes.

Várom a 3. évadról a hírmorzsákat. Azt hiszem itt olvastam, hogy Idris Elba nem zárkózna el egy már teljes estés filmtől sem.

zagloba - 2011. 07. 29. 02:19

Sajnos meg sem közelítette a zseniális első évadot, semmilyen tekintetben.
Mondom úgy, hogy az első évad az egyik legjobb a műfajban.
Röhejes történet, az első fele még csak-csak, de ez a kockadobálás…ennyire erőltetett “ügyet” rég láttam.
A Jenny-szál teljesen értelmetlen volt, se eleje, se vége.
Az anyjáról ne is beszéljünk. Csak azért kellett, hogy John megint bajba kerülhessen valahogy…
Spoiler:
A finálét megmentette a kamionos rész, de ami előtte volt…ott áll a fél rendőrség, és hagyják elsétálni, majd 2 perc alatt kiürítik a városrészt, de senki sem tesz semmit…
Már a fejemet fogtam.
Mikor Luther hazaengedte Jenny-t az anyjához, az sem volt semmi.
A nyomozónő gyanúja..hű de izgalmas volt…
És persze John 5 mp alatt felismerte, hogy a háttal guggoló srác kockát vet az aszfalton…
A szöggel átvert kéz azonnal meggyógyul /Jenny ragtapasza/.
Ezen már csak röhögni lehetett.
Az a baj, hogy még egy órát lehetne sorolni a hasonló marhaságokat.
Spoiler vége.

Hiába, Alice és Luther kapcsolata adta a feszültséget, az egyedi vonalat, ez most megszűnt.
Az második két rész az új Sherlock nyúlása volt egy az egyben.
Luther meg, mint egy kiherélt macska, semmi érzelem, düh, indulat, biztos kapott gyógyszert…
Középszerbe süllyedt az egész. Kár érte.
Hát, 4/10
Első évad 9/10
Ezért inkább ne legyen folytatás.
Ez van.

tapírbébi - 2011. 07. 31. 11:38

Az utóbbi idők leghangulatosabb sorozata. Az első évad jobban bejövős, de a másodiktól is borsódzott a hátam.
Köszi az ajánlást!
Nagy bánatom, hogy a második évadhoz egyelőre nincs magyar felirat. Így szüleim és angolból gyengébb barátaim szegényebbek lesznek a második évaddal.
Hátha eljut ahhoz, akit érint: Készítsetek feliratot plííííííííííííííííííz!
Köszönöm előre is minden fanatikus Luther rajongó és térítő nevében.
Már várom a 3. évadot.

clark - 2011. 08. 03. 12:34

na most jutottam le,hogy megnézzem a 2.évadot.

jó volt ,de az első évad jobb volt kicsit.
Alice túl keveset szerepelt,ez negatívum,mert őaztán nagyon sokat dobott a hangulaton és egyebek.
az afro csaj remélem nem lesz benne a kövi évadban,mert rohadt idegesítő karakter,nem illik a képbe.
a bűnügyek jók voltak,nekem az első jobban tetszett,a 2.az kicsit túl hihetelne,egy kis nyíszlett szardarab csávóm mindekit lenyom,na azért kicsit erős.az 5let amúgy érdekes volt.
remélem lesz kövi évad,mert maradok az biztos!
én sem adnék 8nál több pontot az évadra.

bogyó - 2011. 08. 05. 17:30

Nekem ez az évad egy picit jobban tetszett az elsőnél, valószínűleg Idris Elba egyre zseniálisabb alakítása miatt. Nekem nem hiányzott semmi a szezonból, a sztorik is tetszettek, szóval nagyon várom a folytatást, mert ez a gyöngyszem kiemelkedik a sok huszadrangú nyomozós sorozatból.

Siptiomak - 2011. 08. 10. 17:59

Nálam a 2. évad vitte a pálmát, nekem nem hiányzott Alice, sőt, kicsit túl van hypeolva a karakter szvsz, holott Ripley és Schenk legalább ennyire érdekes. Markot néztem volna többször esetleg. A pornós szál kicsit erőltetett volt, Gray meg qrvára irritált, de összességében egy erős 8-as.

davidos - 2012. 01. 03. 15:52

épp az imént fejeztem be a 2.évadot (egymás után néztem természetesen mindkét évadot :P) és azt kell mondjam, h az eddigi legpozitívabb sorozatélményben volt részem…vmi fantasztikus ez a sorozat!
nem gondoltam volna, h valaha is pszichopaták lesznek a kedvenc sorozathőseim (Dexter és most Alice), de amit Ruth Wilson nyújtott Alice szerepében, az vmi frenetikus. Persze Idris Elba se semmi. :) Teljesen egyetértek az előttem szólókkal, h az 1.évad erősebb volt, főként Alice-nak köszönhetően meg a más megközelítésnek, persze ez nem jelenti azt, h ne élveztem volna ezt a sajnos nagyon rövid 2.évadot, de itt Alice és Luther párbeszédei, közös jeleneteik nagyon hiányoztak, meg sztem se volt rendesen kidolgozva az a pornós szál és tényleg egy-kettő összecsapták a végére (az a gond az egésszel, h nem csak az nem volt kidolgozva rendesen, ami a rövid évad hátránya, lehetnének legalább 8 részes évadok)…abból a szálból legalább Jenny pótolta vmilyen szinten Alice-t, persze Alice-t nem igazán lehet :P….ami erősebb volt az előző évadhoz képest, az a 2 gyilkos volt.
emlékszek, miután megnéztem a pilotot, gondoltam, h hű de jó lesz ez a sorozat, majd Luther macska-egér játékot fog űzni Alice-szal, majd az évad végén lecsukja vagy vmi ilyesmi…még jó, h nem én írtam a sorit :DD mert amit kihoztak belőle, az magával ragadó…de hagyom is az ömlengést :DD

én is csak köszönetet tudok mondani, h a blognak és a kritika írójának köszönhetően egy ilyen majdnem tökéletes sorozatot láthattam és bízzunk benne, h egy szuper, Alice és Luther újratöltve 3.évaddal rukkolnak elő a közeljövőben :)
vmiért álmomban sem gondoltam volna, h a britek ilyen minőségi dolgot tudnak produkálni sorozatok terén :)

ditke - 2012. 01. 14. 15:38

davidos minden szavával egyetértve, én is most fejeztem be a darát, mindenkinek csak ajánlani tudom, eredeti sztori, nagyon jó kivitelezés, mind a színészek, mind az összteljesítmény (zene, fényképezés, forgatókönyv) szempontjából. Alig várom a folytatást. És aki imádja Londont, annak mindenképp kötelező :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz