login |

Pilot: Alphas

2011. 07. 14. 18:24 - Írta: human

43 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Aki arra kíváncsi, hogy milyen lett volna a Heroes, ha nyomozós sorozatot faragnak belőle, annak itt van az Alphas.

A pilot alapján legalábbis ez az alap. Sugalltak többet, de a 60 perc egy nyomozással ment el. Érdekesebb volt, mint egy CSI, viszont ugyanazokat a paneleket használta. Bűneset, helyszínelés, red herring, satöbbi. Amiben több, az a természetfeletti használata.

It’s time to kill.

Az első részben egy szinte lehetetlennek tűnő orvlövéstől indul a nyomozás. Hm, ez alapján inkább a Fringe-hez hasonlítható, de közben meg ott vannak a különleges képességű emberek. A fő csoportot egy pszichiáter vezeti, a tagjai között pedig csak egy nyomozó van, a többiek civilek, csak épp tudnak valamit, amit mi nem. Nyilván az ellenfelek sem átlagos tulajdonságokkal gurítanak.

Nem kell hatalmas ötletekre számítani a képességek részéről. Mindbe belefutottunk már valahol szerintem, például az orvlövész nyilván Célpontra hasonlít, aztán van itt ultraerős ember, egy olyan aki lát minden rádióhullámot, egy másik fel tudja erősíteni az érzékeit, és még hipnotizőrszerű is akad, akinek nem szabad a szemébe nézni. Nyugi, ezeket gyorsan felfedik, 10 perc sem kell hozzá, szóval nem a rész végét spoilereztem most el.

Sajnos nekem pont a nyomozás gyengít a sorozaton. Tényleg olyan, mintha egy Mentalistát néznénk, rendezésileg is. A másik oldalon pedig ott a titokzatos ellenfél/szervezet, az alapcsapat civilsége, szóval ha jó irányba haladnak a pilottól, akkor lesznek itt még remek dolgok. Viszont ha ezt tartják, ami itt volt, az könnyen unalmassá válhat.

Ami mindenképp pozitívum, hogy a csapaton belül tényleg mindenkinek van szerepe. Kiegészítik egymást, és használniuk is kell a képességeiket. Azért emelem ki, mert ez sarkalatos pont szokott lenni ilyen sorozatoknál. Például a Breakout Kings-ből tuti rengeteget vesz el, hogy kvázi ott is képeségek alapján van a csapat, de baromira alig használták azokat az első 4 részben.

A másik pozitívum pedig a két öreg róka. Bár a képességekkel rendelkezők megkedvelésére kell még egy kis idő, viszont David Strathairn és Callum Keith Rennie elég nagyot dobott a piloton.

Az biztos, hogy a Syfy-nak nagyon kéne már valami rendes új sorozat. Ez jobban indult, mint a Haven, szóval pár esélyt tutira kap még. 6/10, mert ennek bizony nem kellett a 60 perc, hosszabb pilot, elfért volna simában is.

43 hozzászólás Ne habozz!

winnie - 2011. 07. 14. 18:28

érdekesség, hogy most lett ebből sorozat. nagyjából a blog indulása idején próbálták az abc-nek eladni a szkriptet, akkor még section 8 címmel. nyilván sokszor átírták meg minden, de ez azon kevés visszautaított ötletek egyike, melyek végül mégiscsak megvalósulhattak.

endel - 2011. 07. 14. 18:34

jééé, itt a bones-os gyerek, ezt bepróbáljuk

Dr. Atom - 2011. 07. 14. 18:56

Nálam 2/10. Tele sablonokkal (felsorolni is nehéz lenne őket), a sztori, az egész nyomozás teljesen kiszámítható, én 20 perc után meguntam.
Még a jó színészek se tudják megmenteni, azon is csak bosszankodtam, miért kell őket elpazarolni valami ilyesmire.

Az első rész után ritkán szoktam eldobni sorozatot, de most ez a helyzet.

kiskiraly - 2011. 07. 14. 19:12

Sem nem nagyon jó, se nem nagyon rossz. Olyan középszintű pilot.

5/10

Chloe Wolfe - 2011. 07. 14. 19:49

Nekem, mint már írtam, tetszett. Callum Keith Rennie-vel már az elején megvettek. Aztán jött Gary karaktere, aki instant kedvencem lett a csapatból. A nyomozás tényleg elég sablonos volt, viszont a karaktereket könnyű megkedvelni és pozitívum a csapaton belüli összetartás (mindenkinek van valami szerepe a nyomozásban és, képességeiket használva, remekül kiegészítik egymást). Nekem még az is tetszett, hogy itt a képességek nem csak előnnyel, hanem bizonyos hátránnyal is járnak.
Én adok rá egy 8/10-et, csak mert a Breakout Kings nálam végig 7/10 volt az első évad, ez egy fokkal jobban tetszett a karakterek közötti kémia és a képességek miatt.

Yeto - 2011. 07. 14. 19:50

Köszi Winnie most már tudom mitől volt ennyire ismerős…

ldavid - 2011. 07. 14. 19:58

nem vártam semmit, de végülis tetszett.
kicsit olyan mint a NOF volt, csak kevesebb a család, meg a nyavajgás, ami nálam pozitív

arra leszek kíváncsi, hogy a magánéletükről fognak-e még mutatni valamit, hogy a rokonaik tudják-e, hogy hol vannak egész nap? a srác miért nincs suliban? hogy kerültek oda, ahol most vannak? stb.

human - 2011. 07. 14. 20:12

biztos fognak david

Gab - 2011. 07. 14. 21:11

Érdekes, hogy mindig a Heroes-t emlegetitek, ez így sokkal inkább X-men, szerintem.

winnie - 2011. 07. 14. 21:17

“Érdekes, hogy mindig a Heroes-t emlegetitek, ez így sokkal inkább X-men, szerintem.”

a heroes tévésorozat, az xmen képregény. szerintem érthető, hogy miért a heroes. vagy a falling skies-nál miért a jericho és nem egy posztapok regény. természetes, hogy vannak korábbi, más műfajbéli gyökerek.

victory - 2011. 07. 14. 21:44

A SyFy már sose lesz a régi. Ezek az új sorozatok nagyon hadilábon állnak. A SyFy nekem mindigis= Csillagkapu és Battlestar Galactica
A Blood and Chrome remélem visszaadja a SyFy chanel-be vetett hitem.

Az ördög - 2011. 07. 15. 00:20

Én az első rész alapján megtartom, bár “rosszfiúk” kicsit súlytalanok voltak így elsőre. A karakterek közül eggyel van csak némi gondom.:)

(off: human, kihagy az agyam, vagy tényleg említetted valamikor, hogy tervben egy Torchwood kritika is?)

srofa - 2011. 07. 15. 00:36

Remek volt szerintem. Kellően pörgős, kellően érdekes volt. Nagyon tetszett, hogy a képességeik használatáért meg kell fizetniük bizonyos fokon, nem táposkodhatnak világba. A képességeik, mint “neurológiai sajátosság” ötlet is bejött (a Gary srác eléggé autisztikus tüneteket mutatott, az FBI-osnak viselkedésproblémái voltak, az érzékeléses csajnál is neurológiai hátrányok mutatkoztak és a hiptonizálós nő is emlegetett valami viselkedési zűrt — meg hát ugye egy terápiás csoportban vannak :P). A sokat emlegetett mellékszereplők kellemes meglepetések voltak, nem tudtam, hogy játszani fognak benne…

LrX - 2011. 07. 15. 00:55

Kicsit spoileres lehetek.

Az első pár perc az agymosott bérgyilkossal érdekesnek tűnt, elkezdtem reménykedni is, hátha történik valami.

Aztán amikor jöttek nekem az olcsó, ötlettelen képességeikkel, már az elvette a kedvem, gondoltam a scifi résznek ezzel annyi.
(ráadásul esküdni mernék, hogy a bírságolós jelenetet az elején már láttam valahol…)
De az hagyján, a karakterek még azoknál is gagyibbak.

Ennyi? Ennyi??
1db Autista kölyök, 1db izomagy, 1db kicsit bolondos, szakállas pszichológus bácsi, 1db simlis nőci, 1db szende nőci.
Hát ennyi, bizony.
Dráma is kihúzva. :(

Akcióról, komédiáról szó sem volt soha.
Nem maradt semmi, ami engem érdekelhet.
Felénél repült.

muhaddib - 2011. 07. 15. 06:22

Sajnos számomra nagy csalódás volt. Semmi izgalmat nem tartogatott, egy folyamatosan unalmas epizód volt. Ennél érdekesebbé is tehették volna a karaktereket. Egyáltalán nem izgultam egyik karakterért se, egyik se szerethető, kedvelhető, vagy szurkolni lehetne érte. Random emberek, balta egyszerű történet, és a néző már megint sokkal okosabb, hisz alapvető dolgokra se jönnek rá a szereplők. Csoda, hogy idáig is eljutott. De reméljük, hogy jobb lesz, max 1 évadot biztos megél.

Zakkant - 2011. 07. 15. 08:52

Engem megvettek kilóra ezzel a pilottal, igazi minőségi Sci-fi volt, bár nem tudom, meddig húzható ez a vonal.
Aki drámát akar, nézzen Bambit, garantált a sírás (SPOILER: Az anyja meghal). Akcióra meg ott van Arnold, komédiára meg tudom ajánlani Jim Carrey filmjeit.

A sci-fi lényege a tudományos fantasztikum: Játék az elmélettel. És ez nagyon benne volt… Az egy órás pilot egész végig arról szólt, hogy hogy működnek a képességeik, mik a hátulütőik, a határaik, hol vannak azok a bizonyos buktatók. Priceless volt minden jelenet, amiben picit is arról volt szó, hogy mik az evolúció következő lépcsőfokának korlátai és lehetőségei. A pénzdobálós jelenetért külön díjazom őket, ahogy a lakásban kutatós eseményekért is.

A főgonoszról: Mit vártunk? Hogy az első részben egyből megtudjuk, ki a Red Flag (vagy mi a neve) vezetője? Na de kérem, hölgyeim és uraim… Abban nem lenne semmi lehetőség. Ez csak egy gyalog volt, akit kiszedtek, de még ez a gyalog is ügyesen kavarta a kártyákat. (A hoteles üldözéses jelenetért megint piros pont, baromi jól bemutatta az exkatona képességét akció közben.)

Szóval nálam a pilot kapott egy 8/10-et, és csak azért ennyit, hogy legyen hová fejlődnie. Ez sci-fi. Ez a célja. Elméleteket fejtegetni. És igenis, az igazi sci-fi rajongó ezért szereti ezt a műfajt. Aki ezt nem érti meg, nem olvasott még Lemet és Asimovot, és nem szereti az igazi tudományos fantasztikumot. Uff! Én beszéltem!

Bandita - 2011. 07. 15. 09:22

Én is untam, ha már a történet nem valami nagy szám, legalább a rendezéssel, képi világgal feldobhatták/megkülönböztethették volna a többi ezer nyomozós sorozattól. Ez olyan semmilyen nem volt, David Strathairn nekem meg mindig megmarad genya CIA-snak, nehéz volt bevennnem ezt a joviális pszichiáter bácsi karaktert.

ungabunga - 2011. 07. 15. 11:09

Unalmas, sablonos, majdnem minden fordulat 3km-ről látszik.

Az egyetlen igazán szerethető karakter Cameron.

Érthetetlen, hogy egy ilyen szerepbe (állandó szerep értem ám) átjött a Ryan Cartwright a Bonesból.

Végig a good guys járt a fejemben. Ha csi kell a népnek, akkor azt a nép megkapja még 15 köntösben.

Kétlem, hogy ebből -és pláne így- nekem tetsző sorozat kerekedne, egy résznyi esélyt kap még azért.

Eltiron - 2011. 07. 15. 18:10

Tényleg nem a legeredetibb sori, de a maga módján jópofa. Én élveztem a pilotot, az eddigi csalódások után (Cape, NoF, etc) hátha ez jobb cucc lesz. A NoF pl. kimondottan erősen indult is onnan lett egyre szarabb, reméljük az alfák meg egyre jobbak lesznek. A lányok helyesek, a sorozat tempója rendben van, 6.5/10, mondjuk.

Eltiron - 2011. 07. 15. 18:14

@winnie: őszintén szólva, nekem is azonnal az x-men jutott eszembe, a Heroes-ra egyáltalán nem emlékeztet, a különleges cuccok kivételével.
@Zakkant: azért ezt Lemmel meg Asimov-val egy kalap alá venni mosolyogtató…
@LrJ: “ráadásul esküdni mernék, hogy a bírságolós jelenetet az elején már láttam valahol”: A Heroes első évadja, Eden adja elő a 6 months earlier epizódban.

energy - 2011. 07. 21. 00:22

Unalmas és a karakterek többsége idegesített. A második részt is csak unalomból néztem meg, de a harmadikat már nem fogom.

Mr.Black - 2011. 07. 22. 16:01

Nekem tesztett, maradok.

figo! - 2011. 07. 23. 20:08

falling skiesnál jobb, vmit meg nézni kell:)

Zakkant - 2011. 07. 25. 10:23

Eltiron:

Miért? Nem azt mondtam, hogy ugyanolyan jó, mint Lem vagy Asimov. De ez azt a vonalat próbálja követni, amit ők képviselnek. Persze, lehet mondani, hogy az a sci-fi, amiben ropognak a sugárfegyverek, és hasonlók, de nem… Asimov és Lem volt az, aki igazán elkezdett olyan sci-fi történeteket írni, amik szép lassan épülnek fel, szépen bontakoznak ki, nincs bennük pörgés, de tele van logikai csavarokkal és kérdésekkel. Ilyen szempontból igen is egy kalap alá vehető velük, még ha nem is annyira összehasonlítható (az egyik prózai irodalom, a másik pedig televíziós sorozat): Az Alphas elkezdett felépíteni valamit, és eddig szép lassan vezette ebben a két részben a dolgot. Adott egy csapat, akiket megismerhettünk, majd rájöhetünk, hogy a legártalmatlanabbnak tűnő képesség is milyen brutális veszélyeket rejthet, mekkora hatalmat ad az Alpha kezébe. Az illető vagy megbékél a képességével, vagy hatalommániás görény lesz, vagy megtébolyodik. Kíváncsi vagyok, mi lesz a következő rész, és épp ezért tetszik ez a sorozat. Nem a látvány és nem az akció, hanem a világ és az Alphák miatt nézem. Tudni akarom, mikre lehetnek képesek, milyenek lehetnek, mik a gyengeségeik… Az Alapítvány-Birodalom-Robot univerzum Asimovnál erre a legjobb példa: 800 oldalnyi bevezetőt kapuk egy gigászi történethez, melynek összekötő szálait csak a legszemfülesebbek vehetik észre. De össze tartozik, egy nagy történet…

clark - 2011. 07. 25. 12:49

a pilot az tetszett de a második rész nekem annyira nem jött be,elég gyengus lett.rem a 3 jobb lesz,mert így nem sok kdevem van nézni.

kmdani - 2011. 07. 25. 13:03

A pilot engem speciel üdítően ért.
A sztori sablon? Eddig jah. A karakterek sablonosak? Alapvetően jah.
Egy rész felépítése sablonos? Jah.

Mi tetszett? A dialógusok, és egyáltalán, a “különlegességük” emberi oldala. Alapjába véve, mindannyian magukban hordozzák az emberek mindennapi hülyeségeit. És éppen ezek az apró dolgok miatt tetszett meg.
Ezek alapvetően nem nagy dolgok, de az utóbbi időben annyira kimaradtak a közösségi kohéziónak a részét képező elemek az én sorozataimból, hogy itt fülig érő vigyorral figyeltem az egészet. Komolyan, Aaron Sorkin jutott eszembe, aki mesterien tudott bánni ezekkel a karakterek közötti “csipkelődésekkel”, vagy hogy nevezzem.
Én részemről maradok.

yosha - 2011. 08. 02. 08:43

Nekem bejön a sorozat. Igen, tele van sablonnal, de kellemes, nem unatkozom alatta. Gary jofej, a meggyőzőcsaj szexi, Hicks badass, a napi négernek adtam volna pár jó dumát, ő eléggé karótnyelt.
A cause and effect rész fasza volt, a feromonos pedig kb. a második felétől. Mindenképp maradok, egy tányér leves mellé jo kis heti kikapcsolódás.

beamen - 2011. 08. 05. 00:25

Nekem is tetszik az eddig látott négy rész.

Érdekes, hogy eddig 3 féle színű kesztyűben helyszíneltek, fő a változatosság:)

A negyedik részben viszont volt egy hatalmas marhaság, amit nem tudom hogyan nem vettek észre a készítők.

SPOILER

Gary elküldte az üldözendő kamion számát helyesen, majd elkaptak helyette egy másikat és csodálkoztak, hogy nem az volt a keresett. Utána meg a négertől kérdezik, hogy kétszer is ellenőrizted?
Vagy tényleg ennyire szerencsétlen a csóka vagy a készítők voltak eléggé figyelmetlenek.

SPOILER

ljdwcb - 2011. 08. 07. 12:28

4 rész után úgy döntöttem, az 5.re nem vagyok már kíváncsi… NOF-t kérem vissza!!!!!! :D

figo! - 2011. 08. 08. 19:23

beamen hát érdekes volt… ezt elcseszték:D + utána elküldte gary a javítottat..

Vincent - 2011. 08. 19. 18:13

Bennem felemás érzéseket vált ki, főleg az, hogy olyan mintha a szereplők mindegyike elmegyogyós lenne. Gary, a gyogyós, Nina, a ribi, Rachel, a hülye p., Bill, a pszihopata. Pláne a doki hatalmas kormányügynöki tudásával… hát, az igaz, hogy láttam már rosszabbat is. De jobbat is.
Azonban még nézem, szóval lehet nem lesz ez annyira rossz.

Zora - 2011. 08. 23. 20:11

Nagyon tetszik! Hatot már láttam. Akkor fog továbbra is tetszeni, ha nem megy át Fringe-be – az is kedvenc ám! -, úgy értem, a “gyogyósok” nem valami szupertitkos kísérlet megszökött alanyai, hanem egész egyszerűen az egyik génjük módosult. Ja, meg az se derüljön ki róluk, hogy földönkívüliek/másik univerzumból jöttek/megcsípte őket egy génmanipulált hangya/vámpírok stb. Szóval eddig minden rendben van a sorozattal. És Ryan(Gary) a kedvencem!

yosha - 2011. 08. 24. 12:08

Na most fogják kaszálni mert Summer Glau jelenést tett a sorozatban :)
Amugy már lehet sejteni az évad végi cliffet hogy mi lesz.

Zora - 2011. 08. 24. 17:36

yosha:
Na ne már!!! Én is hallottam már ezt a babonát, de nagyon nem szeretném, ha az Alphas-nál is bejönne… :-(

winnie - 2011. 08. 24. 17:48

egyrészt már pár hete egy tweetre alapozva sokan feltételezik a kaszát, másrészt szerencsére alaptalan a dolog, nem is értem, honnan jön, hiszen glau állandó szerepei közül is csak 2 kasza lett 1. évadban, vannak ennél sokkal rosszabbak, másrészt meg ezek voltak a legutóbbi egy részes vendégszerepei: chuck, big bang theory, helyszínelők, cold case – s a beugrása után még mindegyik folytatódott.

yosha - 2011. 08. 25. 17:00

Nyilvánvaloan poénkodtam, a Cape után szabadon… Bocsánat többet nem fordul elő.

yosha - 2011. 08. 25. 17:02

Nem is tudtam a twitteres izéről, tényleg bocs.

winnie - 2011. 08. 25. 17:19

nem is kell tudni, ezért nem is írtuk meg, ennyi történt: http://www.spoilertv.com/2011/08/rumor-alphas-cancelled.html – kséőbb cáfolták. bár nem zörög a haraszt, ha nem fújja a szél.

yosha - 2011. 08. 26. 12:38

Köszi.
Nem kéne még cancellelni, még van benne potenciál szerintem. Bár ez a Glaus rész nem volt a legjobb. Kvajo felütés aztán kiszámitható motivácio. A kocsikázós zárójeleneten meg sirva röhögtem, annyira nem kellett volna.

ar - 2011. 09. 09. 22:30

3. resz vegen a faszi mikor kihivta Gary-t beszelgetni, remeltem, hogy jol gyomron rugja vagy csak siman lebassza a tetorol (excuse my language) … reszemrol eddig tartott … szerintem gaz az egesz

anoyinguncle - 2011. 09. 27. 20:05

Ok, ez az évadzáró végre érdekes volt.

Bár az elején ez is valami olcsó trash akció/szuperhősös sorozatnak nézett ki, mégis sikerült érdekes karaktereket beleírni.

És a cliffhanger sem a szokásos ártatlanul börtönbe került / vajon kijut-e az égő házból típusú fél perc alatt megoldható fordulat volt.

Már az elejétől arra épíkeztek, hogy ezek a nagyon is emberi szereplők hogyan viszonyulnak majd a saját feletteseik extrém tetteihez.

SPOILER
Nem tűrik tétlenül. Gary kirohanása valami hihetetlen jelenet volt. Dr Rosen beszéde pedig teljesen megváltoztatja majd mindannyiuk életét és a sorozatban is komoly fordulópont.

Remélem az írók nem fogják később visszacsinálni.

Zora - 2011. 10. 02. 09:07

1×11

Hát, ez egy eléggé h*lye rész volt. Bocs, de más jelző nem jut eszembe. Értem én, hogy arra kellett rávinni a hangsúlyt, hogy mennyi a veszteségük, mit élnek át, a pro és kontra indokokat Rosen beszédéhez… De egy nagy összevisszaság maradt csak bennem. Alphákat készülnek legyőzni: erre füstbombákkal akarják őket hatástalanítani?! Mi az, hogy Gary simán el tudott rohanni tőlük?! Ha Rosen nincs ott, akkor Billt simán lelövik??? Legalább valami azonosító lett volna rajtuk. Ja, és az már nekem túl sci-fi, egy halhatatlan alpha…
De végül is, tényleg hatalmas változás fog következni, tehát összességében a sori tetszik, az utolsó rész feldobott labdája is, tehát jövő nyáron újra nézni fogom!

yosha - 2011. 10. 06. 09:00

A cliffhangert bevallom már a hetedik rész körül lehetett tudni. Már csak az kell hogy a jövőből visszajöjjön valaki és lelője Rosent miközben beszél a szenátusban. A Gary-Ana szál végét is lehetett érezni amint ujra megemlitette Gary hogy még kapcsolatban vannak a kamionos eset után is.
Én élveztem, könnyed esti szorakozás volt, csak annak aki tul sok képregényt olvasott semmi meglepetést nem okoz.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz