login |

Human Target: vége a 2. évadnak. És a sorozatnak is. – írta Flanker

2011. 07. 26. 22:08 - Írta: vendegblogger

34 hozzászólás | kategória: 2010/11 finálék, kritika,

Bár nem ma volt a finálé, de ha már nyár van, akkor van egy remek ötletem darára. Jó pár írás foglalkozott már a blogon a Human Target-tel (human: pilotkritika, 3 rész után, az 1. évad végén, a 2. évad elején, a 2. évad közepén + winnie: 4 rész után + dzsiaj: az 1. évad végén), és szinte mindegyiknek pozitív volt a végkicsengése. Itthon hiába nézték olykor több mint egymillióan Tökéletes célpont címen, az RTL Klub elég mostohán kezelte, nekem meg a Better Off Ted kaszája óta nem vájt semmi akkora sebet junkie asztráltestembe mint a Human Target kivégzése.

Persze a nézettségi számok makacs dolgok (értelmezésük és összehasonlításuk már nem mindig), de egy rajongónak akkor is nagy szomorúság szeretett szorozatának szélnek eresztészét tehetetlenül szemlélnie. Mert mit is adtak nekünk a Human Target részei? Először is nagybetűs HANGULATOT, szaknyelven szólva jobban áradt belőle a feelgood mint Kozsóból a szeretet. Ezen kívül kiváló színészeket, különösen Jackie Earle Haley lubickolt szerepében. A hangulat részeként pedig rengeteg erőltetettségtől mentes humort, egymás froclizását, ami jól oldotta a macsófaktort és a feszültséget.

És persze a viszonylag alacsony költségvetéshez képest hiteles és látványos akciókat, jól megírt történeteket, laza átívelő szállal. Ezen paraméterekben a második évad nem sokban tért el az elsőtől. Akadtak azonban olyan részletek, melyben a második szezon, ha nem is több, de más volt.

Az eyecandy-faktor a a reboot egyik következményeként érkező két új hölggyel megnőtt, s az új szezonnal érlezett az átívelő cliffhanger percek alatti feloldása is. Megváltozott a Human Target hangneme is,  lágyabb, érzelmesebb,  kommerszebb lett. Az előző bekezdés alapkövei továbbra is megvoltak, csak valami mintha “megromlott” volna. Nyilván, ha rögtön így kezd a sorozat, akkor fel  sem tűnik, de az első évaddal szembeállítva erős a kontraszt.

Viszont a koncepció erejét jelzi hogy mindezek ellenére sem jutott eszembe abbahagyni, mert így is szórakoztató, üde foltja volt az országos csatonák középunalmának a krimi/akció/dráma vonalon. Már ha egyáltalán tudnék akárcsak hasonló sorozatot megnevezni tavalyról. A Human Target le se tagadhatta volna, hogy Fox-sorozat volt: kockázatos bátor berendelés, rétegstílus, közepesen/jól, de egyedien kivitelezve, amire pengeélen táncolást követően fájdalmas kasza várt.

A történetről nem is spoilereznek, de aki fél egy lezáratlan cliffhangertől, ne rettenjen meg, hiszen a 2. évad kerek egészet alkot, átívelő, lezáratlan szálaktól mentesen. Meg se próbálok elfogulatlanul értékelni: az első évad a maga MacGyver/Mission Impossibe/A-Team-mix hangulatával 8/10, a második szezon kissé hullámzó teljesítményével 6,75/10. Egyediségre, akcióra vágyóknak ajánlott. Nyugodjék békében, nekem hiányozni fog.

34 hozzászólás Ne habozz!

vova666 - 2011. 07. 26. 22:49

Tényleg fasza kis sorozat volt, nagyon nagy kár érte!

Lui - 2011. 07. 26. 23:03

Nem tudom, lesz e valaha még1, ehhez fogható sorozat…

Talán még a John Doe/Invasion kasza fájt ennyire (bár ott nyitott maradt a történet)

Skate - 2011. 07. 26. 23:03

Én még mindig csak az évadnyitónál járok és nem döntöttem el azóta se, hogy folytatom-e.

dzsiaj - 2011. 07. 26. 23:05

Személy szerint nem örültem a második évadban a női karaktereknek. Oké, mind Indira Varma, mind Janet Montgomery aranyosak voltak, de emellett teljesen feleslegesek is, és sajnos felhígították a kémiát, elcseszték az arányokat. A Foxot pedig semennyire sem értem. Akárcsak a CW, azonnal belepofáznak a történetbe meg a kretív irányvonalba, ha nem tetszik, amit látnak, pedig tippre még soha nem jött be egy ilyen beleszólás sem.

kiskiraly - 2011. 07. 26. 23:34

Könnyed délutáni kikapcsolódás. És az utóbbi évek legjobb főcímje és főcímzenéje (1. évadra gondolok természetesen).

hamham - 2011. 07. 26. 23:38

ja, legjobb főcímzene az első évadban.

a második évadban végre kinőtte a gyermekbetegségeit, de nem nézték elegen :( pedig már kezdett kurvajó lenni.

Flanker - 2011. 07. 26. 23:41

Kövezzetek meg, de nekem a 2. évad főcímzenéje is tetszett. Nem tagadva a tényt hogy az elsőé jobb volt.

Llew - 2011. 07. 26. 23:52

Nagy veszteség, marha jó szórakozás volt. Én bírtam a második évadot is, bár érezhetően változott a sorozat. Janet Montgomerynek új sorozatot. Meg Haleynek is.

lewton - 2011. 07. 27. 01:11

Mar az a hir rosszul ert, hogy 2. evadra lecserelik a showrunnert, de amikor kiderult hogy a zeneszerzo is megy vele mar tudtam hogy nem szabad sokat varni az evadtol. Nagyon ritkan vesznek fel sorozathoz igazi “zenekari zenet” es bizony durvan erzodott Bear McCreary hianya a 2. etapban. Elso nekem tiszta szorakozas volt, eszmeletlen hangulattal a 2. pedig kommersz maszlag lett sajna.

Magoo - 2011. 07. 27. 05:35

Alap igazsag…ami jo, azt nem kell baszogatni. Nem kellett volna a Foxnak belenyulni itt meg ott. Elbasztak, elkaszaltak….hulyek. Ennyi

Réta - 2011. 07. 27. 05:46

Várható, hogy leadják magyarul a második évadot?

winnie - 2011. 07. 27. 05:49

amelyik sorozatnál elkezdődött az 1. évad, ott mindig várható a folytatás. valahol. valamikor. itt főleg, hiszen be sem fejezték az 1. évadot.

winnie - 2011. 07. 27. 05:50

“Alap igazsag…ami jo, azt nem kell baszogatni. Nem kellett volna a Foxnak belenyulni itt meg ott. ”

lehet, hogy nem kell, de nem azárt nyúltak bele, mert nem volt jó, hanem, mert nem volt nézett. azért lett 2. évad, hogy változtassanak, hátha úgy nézettebb lesz. megpróbálták. más kérdés, hogy ez miképp sikerült.

Lallapurna - 2011. 07. 27. 08:49

De ha berendelnek egy rétegsorozatot most komolyan bomba kasszasikert várnak?!
Én is szerettem a HT-t, szinte pontosan vendégblogger érvei miatt. És ugyanúgy fölös halált halt, mint szívem excsücske, a Lie to Me, csak ott még az agonizálást is kellett nézni hosszasan.

winnie - 2011. 07. 27. 08:53

“De ha berendelnek egy rétegsorozatot most komolyan bomba kasszasikert várnak?”

minden sorozatnál ez a cél. megpróbálják, hátha. egy viccea akciósorozat simán lehet nagy siker is.

zzEPG - 2011. 07. 27. 08:59

Érdekes, hogy pont az A-Teammel (is) vonsz párhuzamot, mert nekem is leginkább arra hasonlított az egész hangulata. A sors iróniája, hogy ott is pont a női szereplők integrálása adta meg a kegyelemdöfést a sorozatnak, mikor a valahányadik évad után egy riporternőt csaptak hozzájuk, a feminizmus előszeleként.

Hasonló volt itt is a helyzet, a második évados állandó női karakterekkel nem tudtak mit kezdeni: néha kaptak egy kalandot, néha egy poént, de erőltetetten lógtak ki a sorozatból. Mind a kettő eleinte kanbuli volt a javából, robbanással, szivarral, whiskyvel a végén, majd “mentsük meg a világot, és itt egy csavarkulcs asszony, hogy te is csinálj valamit” lett belőlük.

Flanker - 2011. 07. 27. 09:01

Persze hogy az a cél, de az könnyen belátható, hogy ritka hálóval vadásznak a sikerre a network tévék. Volt is ugye erről hét kérdése több megközelítésében, plusz human kiváló írása a network/kábel “ellentétről”. Talán nem is lehet objektívan eldönteni, hogy mi a jobb. Sokat markolunk, és akad közte néhány gyöngyszem mint a HT (a második évadbeli váltás “hibáit” nem titkolva), vagy jóval kevesebbet, de az nagy valószínűséggel minőségi, egyedi.
Tudom a megoldást: az Apple erősen nyomul a tartalomban, és sok 10 milliárd dollár készpénzen ül. Ebből csak egyet fektessen be tásrproducerként, vagy önálló (netes/ITunes exkluzív) dolgokba, és jön a kánaán..:)

Flanker - 2011. 07. 27. 09:02

@zzEPG: Köszi. A vicces az, hogy csak pár részt láttam az A-Teamből, és nem tudtam arról amit most írtál..:)

bmw_fan - 2011. 07. 27. 09:19

Ahogy irtad, hogy mas a 2. evad, szamomra pont agyonutottek az egesz 1. evadbeli hangulatot. Nekem legalabb 5-ot esett a 10-es skalan (1.: 8-9/10, 2.: 3/10). Orulok, hogy vege (bar egy uj reboot-tal visszahozhattak volna az elso evad feeling-jet :).

Malachi - 2011. 07. 27. 09:26

az első évad tökéletes volt, szívem csücske. a másodikat az ötödik résznél abbahagytam. olajos testtel csúszkáló fürdőruhás tini, menő tuctuc zenével, húú…a második évad egy másik, rosszabb sorozat volt. ja, McCreary zenéje nélkül. dupla fail.

Jozso - 2011. 07. 27. 09:42

Egy kiváló sorozat volt, és bár én akcióbuzi vagyok, semmi problémám nem volt a csajok behozatalával.

“Okay, listen, folks, it’s gonna be really hard for me to tell who I’m supposed to be fighting. So if you can do me a huge favor,just raise your hand if you’re a terrorist.”

Ezek a pillanatok azok, amik rohadtul hiányoznak nekem a többi sorozatból. És sajna az őszi sorozatokban is talán csak a Person of Interest az ami kicsit hasonlít stílusban a trailer alapján.

ungabunga - 2011. 07. 27. 10:12

Első évad tényleg jobb volt, de én speciel örültem Indira Varma szerepeltetésének -végre nem a megszokott paplanszájú “szépségidál”-t kaptuk, mint majdnem mindenhol-, Montgomery is aranyos volt, de a kettő együtt talán kicsit sok lett a jóból. Indira féle reboot szórakoztatás -és plusz témák- nézőpontból megfelelő lett, kár hogy (néha) kicsit túl sokat is kaptunk belőlük. Ha ugyanezt a mennyiséget fillerként töltik be 2-3 évadnyi HT-be, egy rossz szavunk se lehetett volna rájuk.

Amúgy tényleg semmi extra, csak normálisabban megírt párbeszédek, többé-kevésbé igényes sztorik és a casting, ami a végeredménnyel (kémia) is foglalkozott, nem csak a “jujlegyeneknagyonszépekazemberek” faktorral.:)

A végeredmény pedig egy szórakoztató és feelgood 40perc lett hetente. Hiányzik. (Főleg indira és jackie earley hickey)

dzsiaj - 2011. 07. 27. 10:43

zzEPG: Épp ellenkezőleg, a Melinda Culea által alakított riporternő az A-Team első évadában volt állandó szereplő, majd eltűnt a sorozatból állítólag azért, mert túl jelentéktelennek találta a szerepét.

asd - 2011. 07. 27. 11:35

Azt megtudhatom, hogy miért van kb minden sorozat évadkritikájánál ez a szöveg, hogy “vége a … évadnak, és a sorozatnak is?”, mikor általában nincs vége a sorozatnak, talán 10-ből egyszer.

Néha zsinórban 3-4x is így van.

winnie - 2011. 07. 27. 11:45

jogos, ez lehet, hogy másoknak sem tiszta.

azt, hogy “vége az x. évadnak”, akkor írjuk oda, amikor vége van az x. évadnak.
azt pedig, hogy “vége a sorozatnak”, akkor írjuk oda, amikor vége van az adott sorozatnak.

payskin - 2011. 07. 27. 12:02

Nagy kár érte, az egyik nagy kedvenc volt gyengébb második évad ide vagy oda.

clark - 2011. 07. 27. 13:17

és még a főcime is jó volt:D
kár érte.

zzEPG - 2011. 07. 27. 15:09

dzsiaj: ennyire nem lehetett régen, hogy másképp emlékezzek pedig de :) http://en.wikipedia.org/wiki/The_A-Team – viszont itt az is kiderül, hogy a csatorna nyomta be nőket: “Both Culea and Heasley had been brought in by the network and producers to stem these critiques, hoping that a female character would properly balance the otherwise all-male cast.” – de legalább itt később rájöttek, hogy ebbe a buliba nő nem való. Lehet, hogy egy 3. évados Human Target állandó női szereplő nélkül visszahozta volna az 1. évad hangulatát.

ausztrál - 2011. 07. 27. 16:29

“azt, hogy “vége az x. évadnak”, akkor írjuk oda, amikor vége van az x. évadnak.
azt pedig, hogy “vége a sorozatnak”, akkor írjuk oda, amikor vége van az adott sorozatnak.”

Ez egy az egyben emlékeztet arra, mikor a Pauly D volt Lenónál,és a Jersey Shore-ból elhíresült kifejezésekről kérdezi(T-Shirt time, cabs are here, stb).

És a végén meg megállapítja Leno, hogy nem egy bonyolult műsor ez a JS. A T-Shirt time azt jelenti “vedd fel a pólódat”, a “cabs are here” meg hogy itt a taxi.

asd - 2011. 07. 28. 16:13

@winnie:

Ez így elég egyértelmű, és nem is erre gondoltam.
Hanem arra, hogy néha akkor is oda van írva, hogy vége a sorozatnak, amikor nincs is elkaszálva (most pl. pont kaszálva van).
Bár rákeresve nem találta eredményt, de nagyon úgy emlékszek, hogy láttam már ilyet.

ausztrál - 2011. 07. 28. 21:48

Szerintem értem mit mond. Mikor egy sorozatról még nem lehet tudni, hogy lesz-e folytatás és kérdőjellel van írva, hogy: “vége az x. évadnak és a sorozatnak is?”

norbucso - 2011. 08. 08. 18:12

Mocsokul igazad van, öcsém. IMÁDTAM csupa nagy betűvel. Nagyon nagy kár, de talán egy alternatív univerzumban Quinn Mallory éppen a 3-4. szezont darálja!

hetes - 2013. 08. 18. 13:12

Nagy kár, hogy vége, hiszen még csak most daráltam le a két évadod, és erre tessék, egy jó hangulatú, élvezhető sorozatot kaszálnak :(

Trash - 2013. 09. 08. 21:36

Most értem a végére. Nagy kár, hogy vége. Hiányozni fog.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz