login |

Damages: kezdett a 4. évad

2011. 07. 31. 16:23 - Írta: winnie

12 hozzászólás | kategória: kritika,

Fuck You, Patty!

Na, visszatért kedvenc flashback-flashforward sorozatunk, a Damages. Ahhoz képest, hogy jogi a műfaj, meglepően high concept végeredménye lett az első szezonnak (bemutató kritika itt), s  bár az S2 sokak szerint visszaesés volt a kezdéshez, én azt is ugyanúgy kedveltem (kritika). Kár, hogy a heti nézésre nem tudtam rávenni magam, még szerencse, hogy nem egypoénos a sztori, így a mai napig nem tudok semmit a 3. évadról, melynek az 1. epizódját láttam. És azóta Damages-mentesek a napjaim, szerintem nemsokára meg is lesz az S3-dara, de addig is nekiszaladtam a 4. évadnak, mert itt valóban minden évben új esetet kapunk. S a 4×01-ben nem is utaltak vissza jobban a korábbiakra.

Nem utaltak vissza a konkrétumokra és magára az esetre, de ez-az azért kiderült, és jó pár korábban szereplő arc tért vissza az évadkezdésre, ami sajnos elmaradt az elvárásaimtól, egy 5/10-et adok, de csak mert rajongó vagyok. (Ja, aki nem látta a 3. évadot…) Ha valaki nulláról nézné a 4×01-et, egyáltalán nem biztos, hogy ennyit adna, bár… Affene tudja. Szó se róla, a Damages sorozatként még mindig igényes, s ezért elég nehéz rajta fogást találni, de bármennyire is jó az “alapfilozófiája” a flashforward-os kezdéssel, mára már elveszítette az újdonság varázsát, és annyira nem is ütött az, hogy valakit zsákkal a fején látunk az első percekben, ami után sejtjük, hogy elvileg jó pár rész fog eltelni, míg lekerül a fejéről a zsák. Vagy hamarabb.

A 4. évad (az új fiúk többek között John Goodman, Dylan Baker) középpontjában úgy tűnik, hogy egy hadiipari cég ügye fog állni, egy olyané, mely háborús területeken végez mondjuk úgy, védelmi megbízásokat, s keres ezzel jó pénzeket. Ellen Parsons ennek a cégnek a vezetőjét pécézi ki, majd egy volt osztálytárs segítségével kezd el infókat szerezni, amivel persze szép kis láncreakciót indít el, s a majdnem egy órás epizód végére már gyilkosság is történik, hogy megnőjenek a tétek. (Az évad ezúttal csak 10 részes lesz, de cserébe minden epizód 50 perc fölötti hosszal fog bírni.)

Történnek a dolgok, folytatódik a kavarás, zajlanak a hatalmi játszmák, a háttérben pedig nyilván nagy disznóság történt, de valahogy az egész nem tűnt olyannak, ami azonnal beszippantaná az embert. Nekem is az járt a fejemben, hogy tudnak-e újat mutatni az előző évadok után, valamint a mostanában elég sokszor feldolgozott “amerikaiak rosszalkodnak a háborús területen” témában (ld. háborús krimik, jogi sztori, vagy akár a JAG). Én bízom a készítőkben, és főleg abban, hogy 1.) árnyalják a jellemeket és nem tanmese lesz az évad a Nagy Disznóságról, valamint a Velejéig Rossz Gazdag Emberről, Aki Pénzért Bármit, 2.) továbbra is (az egyelőre partvonalra szorult, mellékszálazó) Patty és Ellen kapcsolata lesz az egyik főszál, s kettejük között ott fog vibrálni a feszültség.

12 hozzászólás Ne habozz!

LrX - 2011. 07. 31. 17:52

A pilot után összesen egy ff volt, a harmadikban pedig már egy se.

Szerintem mostantól ez lesz a módi, ez az egyetlen bajom.
Ha nem is ***-t zsákkal a fején, de mutathatnának olyan izgalmas spoilereket, mint az előzőekből a lift, szegénytom, I lied to…

Abban biztos vagyok, hogy tovább árnyalják a karaktereket. Goodman már most sem gonoszságból teszi, amit tesz. Később hasonló összeomlásra tippelek, mint a “jófiú”-tól az előző évadban.
Bakertől viszont nem számítok változásra, így is épp elég komoly arc.
Ettől függetlenül lehet, csak akkor remélem nagyon óvatosak lesznek. Mégiscsak egy zsoldos, ne picsogjon.

Eddig, amik nekem a legfontosabbak, hogy áthozták az egy ügy/évad felállást, lehet bonyolítani, és a hidegháborús, nebízzsenkiben hangulatot is. Maradhat 9/10.

Ja, és a játékidőt leszámítva a csatornaváltás sem látszik, amitől féltem.

lynx - 2011. 07. 31. 21:01

én is szintén a 3. évad első részénél tartok, és mint rajongó nagyon örülök a folytatásnak.

symor - 2011. 07. 31. 23:16

A 3. évad nekem piszok nagy csalódás volt, nálam az első kettő az etalon, de a legutóbbiban olyan szinten ment az erőlködés a csavaros lezárás elvárása miatt, hogy félresiklott a sztori teljesen.

A Damagest nem tudom nézni részenként, ezt hozzá kell tennem, így minden esetben darálva, teljes egészében vonom le az évad tanulságát. Tehát nem egy-két rosszul sikerült rész miatt kedvetlenített el a harmadik széria, hanem mert a maga teljességében volt elhibázott és izzadságszagú.

A negyedik etapra főleg az új ellenfelek (Goodman egy színészzseni, és az utóbbi időkben ezt bőszen igazolja) miatt fordítok ismét figyelmet, amellett, hogy azért remélem nem pazarolják el Patty és Ellen viszonyát, mely az emlegetett harmadikban szintén elég szétforgácsolt volt.

zotyorage - 2011. 08. 01. 13:36

Csak az első részt láttam, de nekem az tűnt fel, hogy olyan amatőr dolgok vannak benne, amik eddig nem voltak. Ott volt pl az a jelenet, mikor Ellen elmegy az egyik katona özvegyéhez, aki mutat neki egy fotót. Ezt Ellen nézi kb. 1 percig, mire meglátja rajta a volt osztálytársát. Ha nekem a kezembe adnak egy fotót amin 4 ember van, tuti kiszúrom rögtön, ha az egyikük egy jó barátom. Szerintem ez egy felesleges hatásvadász jelenet volt, nem tudom ki rendezte, de lehet hogy a rendező is egy költségcsökkentett személy. :)

Egyébként én sem tudtam szeretni a 3. évadot, 1 hónapja daráltam, de meg kellett néznem újra a végét, hogy megtudjam ki ölte meg Tomot, semmire nem emlékeztem. Egy hete láttam másodszor a finálét, de nem tudom pl. ki vezette az autót ami karambolozott…

Norbi_023 - 2011. 08. 01. 15:07

Elkezdtem nézni a 4.évad első részét.Ngyon vártam,hogy folytassák,piszok jó sorozat.nem voltam fáradt és nem szoktam ilyet csinálni,de elaludtam:)Lapos rész volt valahogy és ez a háborus téma se szippantott be.Maradok,mert mégiscsak a Damages-ról van szó,de eddig az előző évadokhoz képest semmi uj és érdekes nincs benne.Sajnos.

fromdtod - 2011. 08. 01. 15:28

A második rész végétől nagyon beindult… nagyon tetszik. Kár hogy nem találtak valami új csodát, mint az első évad flashforward-ját. Mert ez már kezd kicsit uncsi lenni. Szerncsére nem gyakran látjuk a kínzott logó embert.
Patty magánnyomozója meg egy állat. Tökéletes karakter (bevallom nem emlékszem, hgoy ő már a korábbiakban is volt-e, sőt igazából a harmadikra évadra abszolút nem emlékszem).
((a másodikra sem))
Kicsit nagyon könnyen lehet Patty-t mozgatni, szóval biztos lesz valami a háttérben… Ugye? :)

winnie - 2011. 08. 01. 15:51

“Patty magánnyomozója meg egy állat. Tökéletes karakter”

őt nagyon kellemes meglepetés volt látni. ő volt az a nyomozó, aki a 2. évadban szorongatta egy keveset patty-t vagy william hurtöt.

(és ahogy látom az s3-ban még többet szerepelt, de azt nem láttam.)

Arthuro_Adam - 2011. 08. 15. 16:02

Már meg is néztem az eddig leadott részeket, szerintem kimondottan jó lett. Jobban tetszik, mint a korábbi évadok.

zed - 2011. 08. 16. 18:28

nekem azért jön be az évad, mert nagyon az igazságérzetre hatnak ezzel a sztorival, ami a gyengém – tudom, eddig is ez volt, de most nagyon ez van a középpontban, hogy mindent eltussol a high star és kicsi patty meg ellen felveszi a harcot, bejövős!

danonino - 2011. 08. 27. 17:33

Picit unalmas az évad. :(

blogen - 2011. 09. 17. 02:13

Vajon csak ez az évad gagyi, vagy a többi is az volt, csak nem tűnt ennyire elcsépeltnek a téma a szociopata milliárdossal, meg a sikkasztó alapkezelővel innen Magyarországról nézve, ahol csak a sötétben bujkáló zsoldosos téma szélsőbalos narrációját ismerjük az amerikaellenes politikából. Lehet, hogy a Damages egy gagyi sorozat, ami az előző évadokban is csak egy a Huffington postból kimásolt szánalmas karikatúráját nyújtotta a főgonosz karaktereinek, de ez csak most tűnik fel, hogy egy olyan karakterbe futunk, aminek a karikatúrája és a valóság közti valószínű eltérés itthon is ismert!

PNP - 2011. 09. 18. 22:30

Sajnos gyenge lett a negyedik évad. Az afganisztáni alapsztorival nekem semmi bajom, tetszik ha egy sorozat úgy amúgy reflektál aktuális problémákra (lásd még tőzsdekrach).
Az új “főgonosz” John Goodman volt nálam az évad csúcsa, hibátlan játékának minden perce élmény, és az általa megformált karaktert is árnyalták valamennyire a készítők, ahogy történt ez a korábbi évadokban is. Minden(ki) más viszont gyenge lett, Patty szentimentális és puha (korábbi önmagához képest mindenképp), és mintha kevesebbet is lett volna képernyőn, a sorozat egyik védjegye, a széttördelt idősíkokból összerakott mozaik üres formanyelvvé silányult (na vajon az fog történni, amit látni vélek, vagy pont nem? fú de izgi…). A forgatókönyvet lehet hogy 2 nap alatt kellett összedobni, mert ilyen igénytelenségek, mint a már említett képnézegetős rész, vagy az hogy minden kurvára kiszámítható leszedált aggyal, félálomban nézve (kinek a feje van a zsákban, kinek a neve van a borítékban, stb.) méltatlanok a szereplőgárdához.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz