login |

Pilot-mustra: Take The Money & Run – 1×01

2011. 08. 04. 15:05 - Írta: winnie

28 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra, reality,

Az biztos, hogy a Take The Money & Run olyan reality, amiben sokan szívesen részt vennének. A kérdés az, hogy vajon olyan-e, amit szívesen néznénk. És erre válaszolni bizony kemény dió. A játék lényege, hogy egy párosnak van egy órája, hogy elrejtsen egy táska készpénzt, 100 ezer dollárt, ami az övék lesz, ha 48 óra múlva is ott van a helyén. Az ötlet roppant jó, kérdés, hogy lehet ezt megvalósítani úgy, hogy érdekes legyen.

TAKE THE MONEY & RUN – 1×01 – 5/10


A csavar az, hogy két rendőr is a táska nyomába ered (ők és a versenyzők, sőt a helyszínt adó város is minden részben változik), akik ugyancsak megnyerhetik a pénzt siker esetén, sőt, még két profi kihallgató tiszt (ők állandó szereplők) is kezelésbe veszi az egy óra leteltével a szabályok szerint a rendőröknek magukat megadó játékosduót. Irány a cella, kezdődhetnek a kikérdezések.

Néhány szabály van, bár teljesen igaz, hogy jó párat nem mondtak el a mezei nézőnek: a versenyzők kapnak egy autót, azt kell használniuk, de persze belőle kiszállva gyalogolhatnak is. Együtt kell maradniuk. Használhatnak utcai telefont. A nyomozók megkapják a mobiltelefonos beszélgetések listáját, valamint az autó GPS-információit arról az egy óráról. És a táskát a nap 24 órájában elérhető helyre kell rakni. Ha valakinél rejtik el, akkor annak elérhetőnek kell lennie a nyomozók számára. És végül: a rendőrök kérdésére válaszolniuk kell a játékosoknak, de persze mindkét oldal hazudhat.

És hiába a szabályok, kissé zavaros és fura volt a pilot, pedig elvileg ez volt a legjobb rész, nyilván nem a fináléra tartogatják azt. Elrejtették random a táskát, oké, felhívtak ezt-azt, a nyomozók meg is kérdeztek ezt-azt, de… Vajon a barátoknak igazat kell mondaniuk? Nyilván nem, mert az egyik hazudott nekik. De neki meg csont nélkül hittek a rendőrök. Miért? A másik baráttól megkérdezték, hogy nála van-e a táska (vagy valami hasonlót), s nemleges válasz után jött a “Akkor ennyi volt, köszönjük, viszlát”. Miért? Miért hiszik el? Vagy neki meg kellett volna mondania az igazat, ha rákérdeznek? Vagy a barát lakása nem érhető el a nap 24 órájában? Passz. Fura volt.

És mivel pár dolog nem volt tiszta, így inkább csak megfigyelő voltam a pilot közben: nem volt szurkolás, bosszankodás, ötletelés, csak néztem, hogy mi történik. És, nem meglepetés, semmi sem történt. A rendőrök elmentek pár helyre, a kihallgatók kikérdezték párszor a versenyzőket, de egyébként egy nagy nulla volt a történet, ami inkább a nyomozókról szólt, mert a versenyzőknek 48 órán át egy cellában kellett lenniük.

És mégis, annak ellenére, hogy nem történt semmi, valamilyen szinten jelen volt a feszültség, kíváncsi voltam a végkimenetelre, amit úgy véltem, hogy random lesz. Más kérdés, hogy az előre tudta, mi lesz a vége, aki megnézte, hogy mennyi ideje van hátra a nyomozóknak és hogy áll a műsoridő.

Szóval, bár bosszantónak tűnt a befejezés, de nézhető volt a premier. Azonban ez a pilot volt, az újdonság erejével hatott, de nem tudom, hogy egy második résznél mi lesz a helyzet, amikor gondolom, ugyanezeket a köröket fogják lefutni. Nyilván más versenyzők, más nyomozók lesznek, de ennyi elég a változatossághoz?

De mondom, annyiban érdekes volt, hogy lehetett közben agyalni, hogy ha én lennék a játékos, akkor mit tennék. Ha lesz 2. évad, akkor ott a műsort ismerők fognak indulni, az ittenieknek viszont ez az egész abszolút újdonság volt.

28 hozzászólás Ne habozz!

Dregnarr1 - 2011. 08. 04. 15:19

Szerintem ha sikerül megérnie még további egy-két évadot, akkor akár a nagyok közé is bekerülhet. Azok is hasonló szinten kezdték, a csetlő-botló első évaddal, a finomítani próbáló, de még mindig nem igazi második évaddal.. csak kapjon ennyi időt ez is.

perfect0 - 2011. 08. 04. 15:27

Az ötlet tetszik, a következő néhány részt még biztosan megnézem, aztán a minőség függvényében meglátjuk.
A rendőröknek azért szerintem nagy segítség, hogy a két profi kihallgató tiszt is őket támogatja. Így tulajdonképpen 2 a 4 ellen a felállás, ráadásul az érdemi munkát is inkább az utóbbiak végezték.
Amúgy én simán a rajtnál, a móló környékén rejtettem volna el a táskát, aztán mehetett volna a rendőrök hülyítése a telefonálgatásokkal és a kocsikázással. :D

Pocok - 2011. 08. 04. 15:50

A szabályokat tényleg EL KELLETT VOLNA MONDANI AZ ELEJÉN. Így nagyon fura volt.
A rész meg gyenge volt a vége miatt…
SPOILER SPOILER
az hogy bla bla Megtört az egyik játékos… agyam eldobom, hogy két napot nem bír ki… ez nagyon nagyon elrontotta számomra az élményt.
SPOILER VÉGE
A rendőrök is alig keresték néhány helyen, azt hittem, hogy sokkal több helyre benéznek.

Nálam is egy ötöst ért ez a rész.

winnie - 2011. 08. 04. 16:03

rendőrök: nyilván sok helyen keresték (ennyi idő alatt biztosan) és a játékosok is sok helyre telefonáltak (hosszú volt a híváslista), de ha mindent megmutattak volna, több órás lett volna a rész. legalábbis a logika azt diktálja, hogy a nyersanyagból azt használták fel, amiből fel lehet építeni egy történetet.

megtörés: egyrészt emberek vagyunk, mindenki más, teljesen benne van (nyilván bosszantott, erre én is utalok), hogy nem mindenkinek sikerül a dolog, de mintha csak azután adta volna fel, hogy véletlenül elszólta magát a parkos kérdésre.

ISN - 2011. 08. 04. 16:10

Érdekes volt. Viszont engem nagyon bosszantott, hogy a nyomozóknak mások segítenek. Ez így nem annyira fair. Akkor ennyi erővel a civileknek meg ügyvédet is adhatnának. Nem?

winnie - 2011. 08. 04. 16:13

persze, de ezek a szabályok, mit lehet tenni:)

Deny - 2011. 08. 04. 16:55

Nekem nagyon bejött. A vége nekem is csalódás volt, de ez nem változtat azon, hogy nézni fogom. Hiszen nem valószínű, hogy minden részben megtörik valaki. :)

LFL_93 - 2011. 08. 04. 17:29

Nekem is bejött félig-meddig, de volt pár zavaró-bosszantó tényező is. Például az, hogy ilyen simán megtört a dagi srác, meg, hogy ennyi segítségük van a nyomozóknak. Igazából kb olyan mint egy gagyi unalmas nyomozós procedural, szóval kb 3 rész után biztos kaszálom a francba :D

Dregnarr1 - 2011. 08. 04. 17:36

Szerintem addig marad érdekes, amíg nehéz dolguk van a játékosoknak. Ha az esetek többségében ők nyernének, nem lenne semmi különös, mert az azt jelentené, hogy könnyű elrejteni a táskát. Nyerjenek úgy évadonként két-három-négyszer, aztán jól van:)

Steven Great - 2011. 08. 04. 17:51

A legnagyobb bajom talán az volt, hogy a TAR készítőitől egy kicsit pörgősebb anyagot vártam volna. A rendőrökön egyáltalán nem éreztem, hogy tétje lenne a dolognak. Végezték a munkájukat és ennyi. A másik meg, hogy se a 2 srác, se a rendőrök nem voltak különösebben szimpatikusak. Egyik “csapatnak” sem tudtam szurkolni. A többi negatívumról már többen írtak. Ettől függetlenül egy esélyt még kap, hátha…

szerintem - 2011. 08. 05. 23:36

winnie toketeletesen leirta az osszes problemamat a pilottal. hiaba voltak szabalyok, en nem ereztem a valodi tetet. ha mindenki hazudhat, akkor soha nem jonnek ra, hol a taska. honnan a fenebol tudtak, hogy akikhez elmentek a nyomozok, azok igazat mondanak? maga a nyomozas resze egyaltalan nem tunt izgalmasnak, feszultseg sem volt benne. a kihallgatas is eleg benanak latszott, nem ertettem, hogy egyaltalan mitol tort meg az a srac. oke, mind kulonbozoek vagyunk, de nem tudom elkepzelni, hogy sok ilyen ember jelentkezik a musorba, akkor viszont nem latom egyelore, hogy a kihallgatasnak mi lesz a szerepe. eleve azt is eleg benanak tartom, hogy a kihallgatotiszt kemenykedik a fogvatartottal (“nem szeretem, ha hazudnak nekem”), holott a fogvatartasnak valojaban semmi tetje. megis mitol ijedne meg az ember?
osszessegeben tovabbra is nagyon varos, az otlet nagyon jo, de ez az elso resz majdnem olyan, mintha nem lett volna, kivancsi vagyok, hanyfelekeppen alakulthat a dolog.

Thomas - 2011. 08. 10. 00:28

Meglestem én is… sajnos azt hamar észrevettem, hogy ehhez már nem elég az angoltudásom. Egy Big Brotherben még megértem amit kell, a többit kitalálom, de itt éppen a finomságokon van a lényeg, a pszichológiai hadviselésen. Kevés az akció, sok a beszéd, bizony néha már unalmassá vált, mert nem is nagyon érdekelt a kihallgatás…
Azt én sem értettem, miért hittek el mindent a rendőrök a barátoknak. De lehet, hogy tényleg nem tagadhatják le, ha náluk van, mert különben túl egyszerű lenne. Hiába elérhető a barát, ha letagadja, a nyomozók tarthatnak házkutatást? Nem úgy tűnt… Ha jól értettem a Marino figura abban hazudott, hogy látta a srácot a táskával együtt. Talán ebben hazudhat, csak abban nem, hogy nála rejtették el? Elég logikátlan így.
Ami tetszett, az a pszichológiai része. Szerintem nem is a nyomozók érdemelték volna a lét, hanem a kihallgatók. Zseniális volt, ahogy beültették a sarokba, ők meg két oldalról közrefogták, aztán ahogy a végén már a széket meg az asztalt is kivitték a helyiségből. Hát tuti én is kényelmetlenül éreztem volna magamat:) De valóban gagyi volt, hogy a srác bevallotta. Ha ez volt a legjobb rész, akkor köszönöm nekem ennyi elég is volt ebből:)

kdavid91 - 2011. 08. 10. 13:06

A második rész azért valamivel jobb volt.

winnie - 2011. 08. 19. 15:49

a 3. rész tetszett eddig legjobban, de maga a sorozat sosem lesz kötelezően nézős. persze megint a zsaruknak szurkoltam, bár el nem tudom képzelni, hogy mi lett volna akkor, ha azt nincs a u-turn.

perfect0 - 2011. 08. 24. 17:01

No ez a 4. rész megint jobb volt szerintem, mint az előző. Ha a tendencia folytatódik, akkor a szezon végére egész jó kis sorozat lesz ez.
Érdekesek voltak a versenyzők, mindkét oldal stratégiája egész ötletes volt, a rendőrökről meg szót se…illetve annyit, hogy érdemes odafigyelni, hogy a végén mit mond a rendőr srác a kihallgatók – rendőrök szerepével kapcsolatban.

Amúgy itt ér soilerezni?

perfect0 - 2011. 08. 24. 17:02

olvasd: spoilerezni.

winnie - 2011. 08. 24. 17:06

minden további nélkül, még jelezni sem kell, hiszen a kibeszélőnek ez a lényege. ami lement adásba, arról bármi jöhet.

szerintem - 2011. 08. 24. 22:26

nekem is jobban tetszett a harmadik rész, mint az első kettő.
hét idézete: please don’t let it be a head (amikor a zsaru talál egy másik bőröndöt és éppen nyitja ki).
a versenyzők különben tényleg idegesítőek, elég nehéz nekik szurkolni.

szerintem - 2011. 08. 26. 21:53

megnéztem a negyedik részt is, ez most kifejezetten tetszett. érdekes megismerni kicsit a vallatótiszteket is, meg azt, hogy ők hogyan gondolkodnak.
a nyomozók szerepe viszont nagyon háttérbe szorul, az, hogy ők is megnyerhetik a pénzt, óriási hiba. nem tudom, hogy kellene őket motiválni, de ez így nem jó és kész.

kdavid91 - 2011. 08. 31. 10:09

az 5. rész egy vicc volt?

perfect0 - 2011. 08. 31. 17:23

5. rész: Annyira lehetett tudni már az elejétől fogva, hogy meg fogják találni a táskát, nagyon lassan telt az idő. Sajnos így nem volt túl izgalmas.

szerintem - 2011. 09. 01. 09:06

testvérem mostanában nézi a dexter ötödik évadot, én már láttam korábban. néha oda-odanézek, hogy mi zajlik éppen, és kit látok benne?
http://www.imdb.com/name/nm3580041/
jól gondolom, hogy úgy gondolom?

winnie - 2011. 09. 01. 22:56

ott van az imdb-b

Take the Money & Run (TV series)
Himself – Contestant
– Oh Brother! (2011) … Himself – Contestant (as Raul Bustamante)

winnie - 2011. 09. 01. 22:57

“5. rész: Annyira lehetett tudni már az elejétől fogva, hogy meg fogják találni a táskát, nagyon lassan telt az idő. Sajnos így nem volt túl izgalmas.”

megvallom, hogy én arra gondoltam, hogy dupla rész lesz és félbeszakítják, főleg, hogy a táskát sem mutatták, hol van. de tény, hogy már az elejénis túl sokat beszélt mindenki, nem volt elég anyag.

kdavid91 - 2011. 09. 07. 09:37

a 6. rész lett az eddigi legjobb

ldavid - 2011. 09. 07. 19:47

olyan volt mintha ez lett volna az első, nekem legalábbis úgy tűnt, most többet tudtunk meg a szabályokról
és “next time”-ot is emlegettek (bár ennek lehet más oka is)

perfect0 - 2011. 09. 07. 21:08

Az évadzáró egész jóra sikeredett, de nálam a 4. rész viszi a pálmát (domestic partners).

Nekem is olyan érzésem volt, mintha ezt a részt készítették volna elsőként: bemutatkoztak a kihallgatók, elmondtak pár alapszabályt, volt pár újszerű képi megoldás (ahogy osztott képen összevágták a pár kihallgatását), és másképp derült ki a végeredmény is, no meg Mary haja is teljesen más volt, mint az előző részekben :).

Szokásomhoz híven megint nem tudok elmenni a rendőrök “teljesítménye” mellett. Most talán még a szokásosnál is súlytalanabbak voltak, kevesebbet is mutatták őket, akkor is bokrok között meg virágágyásokban turkáltak – ehhez kell a több évtizedes nyomozói tapasztalat?

Az évadra én összességében megajánlok egy 6/10-est, mert bár számomra érthetetlen a rendőrök játékosokként való kezelése, a kihallgatók és a táskarejtők között olykor egész jó kis játszmák zajlottak. Érdekes volt belelátni a kihallgatói munka rejtelmeibe, illetve nekem személy szerint tetszett, hogy egy csomó utcaközeli képet láthattunk néhány metropoliszból. Ha lesz második évad, nekem nézős, főleg ha nyáron adják majd.

szerintem - 2011. 09. 07. 22:13

nekem úgy tűnt, mintha ezt az utolsó részt külön forgatták volna, a szabályok is mások voltak – mintha tanultak volna a hibáikból, amiket az első öt epizódban elkövettek.
a játék továbbra is nagyon gyenge, szerintem, és továbbra sem értem, hogy miért a nyomozók az ellenfelei a játékosoknak. lehetne mondjuk úgy, hogy ha nem kerül elő a pénz, akkor a játékosoké, ha elkerül, akkor marad a készítőknél. ha előkerült, akkor a vallatóké meg a rendőröké a dicsőség. plusz a gázsi a szereplésért.
nem hiszem, hogy lesz következő évad. vagy van erre vonatkozóan már valami hír?
én különben cal lightmant vetném be, 45 perc alatt meglenne a táska:)
vicces volt megint, mikor a bokorban talált cipőre azt mondta az egyik nyomozó, hogy kicsit megijedt, hogy egy testet is talál mellette:)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz