login |

Deadwood – írta Imurai

2011. 08. 12. 22:57 - Írta: vendegblogger

39 hozzászólás | kategória: kritika,

1876 tavasza, a Nap felkel egy, ma már Dél-Dakotai kisváros saras főutcája felett. Részeg aranyásók kúsznak haza, hevenyészett sátraikba, viszkitől és prostik illatától kábultan. Akinek nagy volt a szája és lassú a keze, vagy csak épp nem volt ma szerencséje, az egy késsel a hátában, vagy némi ólommal a koponyájában várja, hogy a kínai negyed kisfőnöke a disznajai elé vesse. A bűnbarlangok bezárnak, az ő vendégeik most úgyis józanodnak, majd estére újraindul minden.

Most a tisztes emberek lepik el az utcát, ácsok, hentesek, és még ki tudja, hányan kínálják portékáikat. A kotnyeles újságíró kérdezősködik, az orvos a szalonba siet, átvizsgálni a “lányokat”, a rendesebb aranyásók pedig a város körüli parcelláikhoz indulnak, egy újabb imát mormolni a sárga istenséghez. Éjjelről nappalra a város folyton átváltozik, minden nap, oda és vissza, csak két dolog változatlan: a sár és a vérszag.

Hát, ez Deadwood, a könnyű meggazdagodást ígérő, de gyors lecsúszást adó aranyváros, a senki földjén. És ez a sorozat, az utóbbi idők legelismertebb és legnagyobb hatású westernsorozata, ami húsba markoló realizmusáról és cafrangos káromkodásairól vált hírhedtté, de jó történetvezetése és nagyszerű karakterei miatt igencsak szerethető is volt.

Természetesen, ilyen fokú realizmus és durvaság (és ezek nem csak hangban, de bizony képileg is jelen vannak) nem mehetett le országos tévében, akkor (2004-ben) csak az HBO-nak volt meg a presztízse a sugárzásához (és a pénze a forgatáshoz). Ennek megfelelően tehát David Milch sorozata nem szégyenlősködik, ahol fedetlen kebel van, ott fedetlen keblet látunk, ahol szétlőtt fej…, nos, gondolom, hogy jó maszkmester. De a kamera nem fordul el sehol. Ilyen pedig még a Dexter-ben sem nagyon van.

De, mint mondtam, a sorozat nem ettől bravúros. A karakterek nagyjából leírhatóak egy-egy szóval (ex-seriff, szalon-tulajdonos, útonálló, prosti, orvos, stb.) mégsem válik egyik sem papírmasévá, hiteltelenné. Akkoriban tényleg ilyen egyértelmű és nyílt volt a világ, és aki az igazságban hitt egyszer, azzal bármi történjék is, mindig a törvény oldalán áll, vagy aki a másik oldalra született, hiába is próbálja kimosakodni magát, sosem változik tisztes polgárrá.

De mégis, mindenkinek értelmes, ésszerű motivációja van arra, amit tesz. Bullock haragkezelési problémákkal küzd, Swearengen a múlt árnyaival és a jövő problémáival, Cochran doki (és még sokan mások) pedig a lelkiismeretével. ‘Vad’ Billt a hírneve üldözi, Garretéket a kalandvágy hozta a városba, Cy-t és bandáját a mohóság. De van itt nagyvárosi dáma és olcsó cafka, mindkettő ópium-függő, a végletekig úriember boltos és örök bunkó kocsmáros, pap és sorozatgyilkos, fehér ember és sárga, fekete és rézbőrű egyaránt, persze, a realizmus szigorú mértékével mérve (a harmadik évadig például csak egy feketét látunk összesen). És ami a legszebb az egészben, hogy mindenki mindenkire hatással van, a szerepek képlékenyek, és néha valaki egész szokatlan dolgokat hoz ki a másikból.

Talán a történet a legkevésbé  különös: Deadwood, az Egyesült Államokhoz még nem tartozó  területen fekszik, így nincs adó, tehát boldog-boldogtalan ide jön aranyat ásni/mosni. A város mindennapjait élhetjük át, amint lassacskán sátortáborból igazi várossá növi ki magát, ahogy az Államok annektálja, ahogy politika épül egyes emberek hatalmából, ahogy személyes ellentétek csattannak le másokon, ahogy mit sem értő emberek válnak diplomatákká, ahogy a vén vadnyugatot szép lassan megöli a hatékonyság, a modernizáció.

De ezek csak átívelő háttérsztorik, a fókuszban sokkal emberközelibb dolgok vannak, szerelmek, vívódások, igazság, szeretet, irgalom, vagy éppen betegségek, gyűlölet, jellemtelenség, számítás. Mindez annyira emberi és őszinte, hogy ezt talán modern sorozatban meg sem lehetett volna oldani. A tovább mögött folytatom spoilermentesen.

A színészi játék többnyire nagyon jó, Ian McShane például Golden Globe-ot kapott Al Swearengen megformálásáért, s bár Timothy Olyphant számomra nagyon májkülszkófildesen egyarcú volt, de azért rengeteg jó, és több kiváló színész (Molly Parker, Brad Dourif, W. Earl Brown, Jim Beaver, Titus Welliver, Garret Dillahunt) is ellensúlyozza ezt. A fényképezés gyönyörű, a hangokkal egyetemben, igazán képesek megteremteni a légkört, szinte érezni a viszki ízét, a szivar füstjét, az utca bűzét. (S mindezt annak ellenére mondom, hogy szinkronnal néztem, ami ugye tompít – egyébként is a Deadwood az a sorozat, ami eredeti nyelven, felirat nélkül nagyon kevesen fognak 100%-ig érteni.)

Muszáj megjegyezni, hogy a sorozat szereplőinek jó részét valódi emberek ihlették, sok a valódi név is, bár a sorsok többnyire csak egy-két pontokon hasonlítanak az igaziakéra. A káromkodások pedig szándékosan nem autentikusak, ugyanis a készítők szerint a 19. század erős bigottsága, egyértelműnek vett hite miatt, egész más ereje volt egy-egy vallásgyalázó szitkozódásnak, mint ma. Ezért, a mai közönségre való hatás miatt sokkal több altesti szitokszó szerepel a sorozatban.

A sorozat három évadot élt meg, 2004 és 2006 között (sajnos elég kurtán-furcsán lett vége és az ígért lezáró film sem valósult meg), és kritikailag végig az élvonalban maradt, szinte 100%-os pozitív visszhangot kapott, az évadok sorban 11, 11 és 6 Emmy-jelölést is kaptak. Jómagam sem tudok mást, csak magasztalni, igazi HBO-klasszikus, ajánlom bárkinek, aki elmúlt 18 és nem dobja ki az ebédet némi pőre mell vagy realisztikus műseb láttán. Ja, és persze a western-rajongóknak, nekik egyenesen kötelező!

39 hozzászólás Ne habozz!

P009 - 2011. 08. 12. 23:46

Ennek a sorozatnak van befejezése? Vagy kasza lett, és befejezetlen?

sidewinder - 2011. 08. 13. 00:27

Kasza és annyi.A vége nyitott maradt.Sajnos.

bali5 - 2011. 08. 13. 00:43

Az egyik legjobb sorozat amit valaha láttam.

cat - 2011. 08. 13. 01:03

Zseniális drámasorozat élő, lélegző, (szinte) egytől-egyik szerethető karakterekkel. A színészek nagyszerűek (bár Olyphant nálam is hümmm…), Ian McShane pedig olyan kimagasló alakítást nyújt, ami komolyan mondom, nemcsak tévében, mozivásznon is ritka. Al Swearengen az egyik legjobb sorozatos karakter, akit valaha láttam. A Deadwoodot vétek kihagyni.

symor - 2011. 08. 13. 05:08

McShane nekem a Szexi dög mellékszerepében tűnt fel először, ahol egészen borzongatóan hozta a stílusos gengszterfigurát.

Kései pályafutása új lendületét viszont egyértelműen a Deadwood adta meg. Olyan átéléssel és kaján búskomorsággal teli álnok szövegláda volt ebben a sorozatban, amilyet ritkán tapasztalni. Egyszerűen nem lehetett nem megkedvelni, annak ellenére, hogy rendkívül durva természetű embert jelenített meg, afféle kiskirályt a ribancok, a szarháziak és természetesen a “fasszopók” táborában. Szinte ismeretlenként került ezzel a szereppel az amerikai nagyközönség elé, hogy aztán röpke három évad alatt mindenki előtt világossá váljon mekkora színészóriás.

A sorozat méltatlanul nyitva hagyott vége felett pedig máig nem jutok dűlőre, az HBO egyik leges-legnagyobb baklövése volt ilyen befejezetlenül hagyni ezt a sorozatot. Szégyelljék magukat, hogy voltak akkora mesügék, nem megegyezni egy röpke folytatásról a rendes lezárás érdekében :(

Ez is csak utólag bizonyult elhamarkodott marhaságnak a csatornától, ahogy a Róma lezavarása is két évadban, habár azt legalább befejezték valahogy!

Istentelen nagy arcok és nagy pillanatok voltak ebben a sorozatban, Trixie, Doki, Farnum “polgármester”, Cy Tolliver, Mr. Wu mind nagyon hiányoznak, és azt sem hiszem, hogy akár az elmúlt 5 évben volt akár megközelítőleg is olyan kamarapillanat bármely szériában, mint amilyenek Al oboa-monológjai voltak :)

Az 1. évad vége iskolapéldája annak, hogyan kell színvonalasan lezárni valamit, bár ezt követte volna a 3. évad is. A Deadwood első évadja egyébként az itteni értékskálán számolva nálam 10/10.
Nincs sok hasonló sorozat, amit ennyire megbecsülnék, de ennek az első évadja az én szememben tökéletes, felnőtt szórakozás! Ha pedig már számszerűsítem a második és harmadik évad is legalább 8/10 volt. Bár követte volna öket egy negyedik!

A fent leírtakat nagyon köszönöm lmurai-nak, kellemes múltidéző pillanatot hozott az ajánlója. Írásával csupán egy ponton vitatkoznék, a Deadwood ugyanis nem western, bár az igaz, hogy westernkörnyezetben játszódik, az igencsak “vad” vadnyugaton, nagyritkán előkerülnek a coltok is, de egyébként semmi másban nem felel meg a műfaj veretes szabályainak. Ezért, aki még csak most kezdene bele semmiképpen se úgy üljön elé, hogy most megnéz egy westernsorozatot.

A Deadwood inkább felel meg a komoly és nyílt szavú dráma kereteinek, mint a westernének, ennek megfelelően nézzetek bele. A “széplelkűek” pedig kerüljék el messziről!

BWizard - 2011. 08. 13. 07:10

Nagyon jó sorozat, én imádtam!
Sajnos kasza lett, de emiatt kár kihagyni!

szvendzsön hemdáj - 2011. 08. 13. 08:01

Már azt hittem,hogy újraindul, vagy folytatják vagy ilyesmi. Már épp felvertem a házat örömömben hajnali ötkor :)

Na mindegy, mindenesetre öröm volt olvasni a “Nagy Kedvencről”. Nekem egy kolléganőm ajánlotta pár éve megtekintésre a darabot(“Erős anyag, de amik elhangzanak annyira az élet, ráadásul nem lehetett könnyű egy nőnek ott és akkor.”), ami mint kiderült meghatározó junkie élménnyé vált (lásd:álnevem a szvendzsön egyértelmű a hemdáj meg Mr Wu szavaival a testvér), olyannyira, hogy még ötször újranéztem, és most Az Elnök Emberei dara után is valószínű megint játszani fog. Szerintem egyébnéknt nem lezárás hiányzott a végéről, hanem még egy rész, még egy rész…..

Az előttem mondott dícsérő szavakon, kritikán túl az is bejött nekem, ahogy az úgynevezett jogrend változását, a választási rendszer kezdeti egyszerű, a tökéletestől messze álló, mégis emberi kereteit, az önkormányzatiság kialakulását ábrázolták. Custer tábornok Little Big Horn-i veresége után a szemünk előtt zajlik le a folyamat, ami során “tárja ki kezeit a **** szövetségi kormány”. Tanítani kellene, olyan mint egy jogi vagy közigazgatási múzeum remek tárlatvezetőkkel. Rajzolódnak át a határok, egyezkednek, bankalapítás…

A végével kapcsolatban David Milch-től egy kis mi lett volna, ha:
http://blogs.courant.com/roger_catlin_tv_eye/2008/11/milchs-end-to-deadwood-i-dont.html

(Lehet ajánlani még nekem ilyen tutkerály sorikat, kolleganő.)

Al Swearengen: Pain or damage don’t end the world. Or despair or fucking beatings. The world ends when you’re dead. Until then, you got more punishment in store. Stand it like a man… and give some back. (2*7 eleje)

Gaines - 2011. 08. 13. 12:05

Nagyon jó volt olvasni a kritikát – valamint a remek kommenteket -, mindmáig az egyik első számú kedvencem a sorozat, ráadásul minden újranézéssel egyre több rétege bukkan a felszínre (első nézésre amúgy is csak kapaszkodik az ember, hogy megértse Milch nyelvezetét).

Én is azt tettem volna még hozzá, amit szvendzsön említett, illetve az önkormányzatiság kialakulása mellett a pszichológiai és szociális értelemben vett közösség formálódását, a kaotikus, mindenki-magáért-harcol sátortáborból az egységes fellépésre is képes, valódi város létrejöttét a három évadon keresztül (a modernizáció szvsz ezért nem csak egy régi kor letűntét, hanem egy új, bizonyos szempontból jobb társadalom megszületését is jelzi). Talán ezért is gyakorolta rám a legnagyobb hatást a harmadik évad, ahol az egyéni érdekeket félretéve Deadwood lakói összefognak egy közös célért, ahol még Al Swearengen is felismeri, hogy ha a régi módszerekhez nyúlnak, azzal a saját sorsukat pecsételik meg. Ezért egyszerre felemelő és szörnyen lehangoló a befejezés.

Egyébként valószínűleg kivételt képezek, de mivel attól tartottam, hogy a 3. évad fő konfliktusa sem lesz lezárva, igazából elégedett voltam a kurta-furcsa, ám valahogy mégis lekerekítő befejezéssel. Nyilván érződik, hogy nem ezt szánták a sorozat végének, és máig rohadtul fáj, hogy nem készült el a negyedik évad, de van abban valami poétikus, hogy az lett az utolsó jelenet, ami.

Hor1 - 2011. 08. 13. 12:40

Épp most darálom istentelen nagy sorozat. :)

CyClotroniC - 2011. 08. 13. 12:55

Ian McShane szerintem korunk egyik legalulértékeltebb színésze, mármint, hogy nem kapja meg azt a filmes teret, ami kijárna neki, pedig semmi sem gyengébb, mint egy De Niro vagy Pacino volt fénykorában. Al pedig nekem ott van a sorozattörténelem 3 legjobb karaktere között fixen. Minden másodpercet ural, amikor képernyőn van! Csak miatta is megéri megnézni. Az egyetlen üresjárat a 2. szezon első 3-4 epizódja.

TR - 2011. 08. 13. 13:07

Megvolt a gépen de eddig nem volt kedvem belekezdeni de mivel annyira dícséritek elkezdem nézni kíváncsi vagyok:)

GyGDugong - 2011. 08. 13. 13:11

Ezt érdekes volt olvasni. Véletlenül akadtam a sorozatra a múlt héten, korábban soha nem hallottam róla, de tényleg megérdemli a fenti dicséreteket.

cat - 2011. 08. 13. 13:26

Azt még szeretném hozzátenni, hogy a Deadwoodnak rendkívül jó a szinkronja. Komolyan, le a kalappal! Gyönyörűen sikerült áthozni a nyelvezetet, és egyetlen káromkodást sem spórolnak le, nem finomkodnak. Más sorozat esetében sem mondanék ilyet, de ezt kimondottan javaslom szinkronnal nézni.

CyClotroniC - 2011. 08. 13. 13:33

Én is csak ezt tudom mondani. Eddig két sorozatra mondtam azt, hogy szinkronnal jobban ajánlom, az egyik a Deadwood, a másik a Rome.

betonfelhő - 2011. 08. 13. 13:53

COCKSUCKA!

cg - 2011. 08. 13. 13:59

Deadwood szinkronosan, te jó ég…

Vödör - 2011. 08. 13. 14:08

Hidd el sokkal változatosabb káromkodásban lesz részed, ha magyarul hallgatod. :)

Addig is angolul az egyik legjobb jelenet:

http://www.youtube.com/watch?v=W2Cj5usuA-Q

montanosz - 2011. 08. 13. 14:35

nálam is 10/10

én pont azért néztem szinkronosan, mint a Gilmore girls esetében, mert a monológok felirattal nem élvezhetők

úgy vélem ennél a két esetben szinkron előny

otto - 2011. 08. 13. 14:40

szerintem zseniális lett a szinkronja.

winnie - 2011. 08. 13. 15:25

OFF

montanosz: nem csak a szinkron vs felirat jöhet szóba, hanem a full eredeti nyelv is:) a gilmore szinkron jó, mert jó volt a fordítás és jók a hangok (kivéve a hülye portász, aki borzalmasan erőltetett sajnos, de csőre is jó, meg jobban nem lehetett volna megcsinálni – én mondjuk az ilyet, ha nehezen érthetővé akarnám tenni, akkor külföldi szavakkal dúsítanák, az akcentus nem véletlen, hogy hanyagolt itthon)

de. hiába jó a fordítás, ha egyszerűen törvényszerű, hogy a zseniális szövegek 30-40%-a elveszett. ez pedig élvezeti faktor csökkenés. oda lett a popkult utalások egy része, a szinkronszínészként felvehetetlen hadaró stíl miatt pedig a szövegek egy része is, így sok benne az egyszerűsítés. pofásak a hadaró sorozatok, de magyar verzióban sokat veszítenek, ld. las vegas, narancsvidék, sports night, west wing

symor - 2011. 08. 13. 15:36

Egyébként a szinkron szerintem is az egyik legjobb munkának számít az utóbbi 10 évben.

Csankó Zoltán karcos hangjával és ízes fogalmazásával egyszerűen zseniális McShane szinkronjaként. Simogatja a magyar fület a “választékos” munkájának összes szava :)

Viczián Ottó is nagyszerűen illeszkedik Olyphant feszültséggel teli játékához, nem csoda, hogy az AXN megtartotta a Justified-ban, a színész legjobb magyar hangja.

Németh Kriszta – Molly Parker,
Trixie/ Paula Malcomson – Urbán Andrea (lehengerlő),
Brian Cox – Szersén Gyula fantasztikus és még sorolhatnám…

Ízelítő a színvonalas(!) magyar szinkronból:

http://www.youtube.com/watch?v=bTWNBYFQ2LU

http://www.youtube.com/watch?v=wO-ycbe_8-I

Harlequin - 2011. 08. 13. 15:48

Az első részen komoly kihívás volt végigszendvednem magam.
Aztán mire vége lett az epizódnak, teljesen elkapott, és nem is engedett el.
Az HBO-sorozatok egyik ékköve.
A kritikával pedig teljes mértékben egyetértek.

gevin - 2011. 08. 13. 20:41

nagyon jó a kritika, remekül érzékelteti a hangulatot. Deadwood régóta esedékes, úgyhogy szerintem most már megnézem a pilotot legalább, aztán valszeg nagy darába kezdek.

jiliac - 2011. 08. 14. 19:57

Legalább 10x néztem végig és mindmáig a legnagyobbak egyike. (úgy hogy a pilot után kb. 1 évig cancel volt számomra, és csak a sorozat ínség vitt rá, hogy belekezdjek annó)

Imurai - 2011. 08. 15. 15:01

Üdv!
Na, hogy pont akkor kerül ki, amikor nyaralok! :D
Mindenesetre kösz a publicitást a junkie-nak és a kommenteket az olvasóknak.
@symor: ízlés dolga, nekem a környezet, az éra tesz valamit western-né. Kissé sarkítva még a Farm, ahol élünk is western :D

Papp Sanyi - 2011. 08. 15. 15:59

Nekem amiatt volt ellenérzésem a sorozattal kapcsolatban, mert nem tartott sehova. Valahogy nem történt benne semmi. Káromkodtak, meg verekedtek, de nem volt egy vezérfonal, amire építkeztek volna.

Imurai - 2011. 08. 16. 12:22

Ez igaz, nem EGY vezérvonal volt, hanem több, és hol ez épült, hol az. Épp ettől (is) zseniális.

marcilu - 2011. 08. 21. 17:16

Borzasztóan szeretem a Deadwoodot! Pár hónapja daráltam le, és rögtön a legnagyobb kedvenceim közé lépett. Ráadásul szinkronosan!
Imádtam Trixie-t és a dokit, Dan Dorityt, Al vesekövének történetét, ami már olyan borzalmas volt, hogy hihetetlen.
Mivel úgy álltam neki a nézésnek, hogy tudtam, nem lesz lezárás, nem voltam elégedetlen a végeredménnyel. Olyan érzés volt, hogy a szereplők története folytatódik tovább, előrevetítették az újabb bonyodalmat, amit én már nem látok, de úgy is jó…
Köszönöm az írást!

pajzi - 2011. 08. 25. 22:27

Ezen iras es egy baratom ajanlasaval kezdtem neki.
Az elso evad vegen csak egy szo: zsenialis.
Nem szeretek rangsorolni, de egyertelmuen top3-ban van nalam.
Nagy hiba lett volna kihagyni. Koszonom.

pkclaire - 2011. 09. 22. 21:39

Nyáron körülbelül 1-1,5 hét alatt ledaráltam. Először meglehetősen összezavart és sokkolt a nyelvezet, alig győztem *a sztem elég jó* angol tudásom mellé feliratokat keresni! Mr csak a szöveg realisztikuma is óriási! Nem is beszélve az óriási karakterekről (oboa-monológ:)) zseniális), a környezetről, az összefonódó szálakről, a történelmi háttérről, a valóságot pucér formájában való bemutatásról (szó szerint is).

Kivétel nélkül minden karakterbe sok fantáziát láttam. Nagyon nagy kár, sőt, még nagyobb, hogy David Miltch kútfője (vagy a pénztárca) kimerült, mert érződött h nem így tervezték a lezárást. Nem értem, hogy miért kellett egy ennyire minőségi dologgal így elbánni. ( És :O mennyi jelölés! Nem is tudtam róla!)

Vajon van még némi reménysugár arra, hogy a mozifilm(ek) valaha elkészülnek az eredeti szereplőkkel?

winnie - 2011. 09. 22. 21:48

nincs. szinte semmi sincs.

danger - 2011. 12. 20. 19:20

Azt nagyon hianyolom az amugy nagyon jo irasbol, hogy nem emliti meg a sorozat humorat, ami legalabb egy hasabot megerne, sokkal tobbet nevettem ezen a sorozaton mint a mai sitcomokon osszesen. Zsenialis.

10/10

Teppik - 2012. 03. 25. 21:43

Épp most felyeztem be a sorozatot. Eredeti nyelven, angol felirattal. Hát…volt pár olyan olyan komplett jelenet (!), beszélgetés, aminek a végén sejtelmem sem volt miről is beszélgettek! Nem gyenge angolt nyomnak benne, nyelvtanuláshoz (felsőfok :D ) kiváló!
A többit meg már elmondtátok, eszméletlen jó sorozat, nagyon nagy színészi játékok, stb, csak hiányzik a vége :\

Inséges időben újranézős, vagy magyar felirattal vagy szinkronosan :D

bruti - 2012. 12. 02. 04:25

Ma végeztem a harmadik évaddal, de olyan nagy űrt hagy bennem a lezáratlansága, hogy egyelőre még ezen idegeskedek.
Ettől eltekintve zseniális. Minden szempontból. Kár is ragozni.

Ferikebácsika - 2013. 02. 04. 14:34

A második évad negyedik részének elején tartok..az első évad bejövős volt, de már lassan 2 éve nem tudok túljutni ezen a 4 részen! :( Annyi összevisszaság, meg keszekuszaság van benne, remélem minden kikristályosodik, nehogy elgáncsoljam a sorozatot magát..:(
De első évad tényleg jó volt, habár nekem Bullock rém ellenszenves.
Belenéztem magyar szinkronosba is, egy szóval jellemezném: KATASZTRÓFA.

convar - 2015. 01. 16. 15:06

“de jó történetvezetése és nagyszerű karakterei”

Az elsőt abszolút vitatom, de a másodikat is nagyrészt, kivéve Swearengen-t meg a dokit. Nameg Toliver-t, de neki számomra érthetetlen módon elég kevés szerep jutott.

Legalábbis a s02e01-ig, ahol is kukáztam a sorozatot mert ráuntam a félperces értelmetlen körmondatokra miközben megint nem történt semmi.

convar - 2015. 01. 16. 15:08

Tolliver, de mindegy.

Muhito - 2015. 08. 13. 12:27
Sorozatgyilkos - 2016. 09. 16. 11:59

Hihetetlenül jó kis sorozat, nagy adósságomat pótoltam azzal, hogy ma a végére értem. Mindenkinek ajánlom angol eredetivel, maximum napi 1 rész megtekintése az ajánlott. Cocksucker :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz