login |

Pilot: L’épervier

2011. 08. 16. 14:43 - Írta: Desmond Wallace

14 hozzászólás | kategória: Európa is létezik, kritika, pilot-mustra,

Francia sorozatról nem sűrűn olvasni a blogon, de most A király kalóza megkapja az esélyt, főleg, hogy a sokáig hanyagolt kalózos műfajt nemsokára Amerikában is felélesztik – nem is egy sorozattal. Éppen ezért is szerettem volna valami pozitívummal kezdeni, de az az igazság, hogy a pilot nem volt az igazi. Ahhoz képest, hogy csak 6 részes az évad, eléggé lassúnak és összecsapottnak tűnt a nyitóepizód.

Bevezetésnek azért nem volt rossz, de egy ütősebb nyitányt jobban értékeltem volna. Megismertük a fontosabb szereplőket, de a karakterekről nem sokat tudtunk meg, eddig eléggé egydimenziósak, bár tény, hogy 50 perc alatt nem is igazán lehetett még kibontani őket. Klisékből építették fel az egész első részt, így semmilyen meglepő fordulatot nem tartogattak nekünk.

A király kalóza története a 18. századi Franciaországban játszódik, amikor még az arisztokrácia uralta az országot. A középpontban egyértelműen a Yann és Agnes szerelme áll – bizonyára sok hányattatást kell majd elszenvedniük, míg egymáséi lehetnek. Vicces volt egyébként, ahogy ezt a nagy szerelmet felépítették az első percekben. Először még gyerekként látjuk őket, s a grófkisasszony lenézi a szolgát, majd fél perc múlva már együtt vívnak, újabb fél perc elteltével (ekkor már 15 évesek) pedig már a szerelem is kibontakozik közöttük.

Azonban  ahogy az ilyenkor klasszikuséknál lenni szokott, a szülők szétválasztják a fiatalokat, hiszen egy grófkisasszony nem házasodhat rangon alul, pláne nem egy szolga fiával. Így a hősszerelmes fiú felkerekedik, hogy rangot  szerezzen magnak.  A történet pedig tíz év elteltével folytatódik, amikor Yann már a király kalózaként (Karvaly) érkezik vissza Franciaországba. Fura, hogy erről a tíz évről semmit sem tudunk meg, pedig arra lettem volna igazán kíváncsi, hogy hogyan lett az egyszerű matrózból kalózkapitány.

A történet tehát eléggé kiszámítható és kapkodó volt. Persze van azért itt gyilkosság és egy kis rejtély is, csak éppen nem túl ötletesen dolgozták ki ezeket a szálakat. A látványt, a kosztümöket és a díszleteket azonban csak dicsérni lehet. Külsőleg tehát rendben volt a pilot, de a forgatókönyvön még lehetett volna csiszolni. Előfordulhat, hogy kevés volt az alkotóknak a hat rész, és ezért ilyen kapkodó a bevezetés, mindenesetre a következő részből – ami két hét múlva lesz – majd okosabbak leszünk.

Részemről nagyjából 5/10 jár a nyitórésznek, kár, hogy az epizód befejezése egyszerűen béna volt, nem készteti arra a nézőt, hogy maradjon a folytatásra. A klisék és sablonok ellenére mégis érzek potenciált a történetben, lehet ez még jobb is, csak ki kell aknázni a benne rejlő lehetőségeket. Szóval bízom a javulásban, így még maradok a második részre.

ui: Azért a tengeren töltött tíz évre kíváncsi lennék. Hátha kapunk majd flashbackeket.

14 hozzászólás Ne habozz!

jersey - 2011. 08. 16. 15:20

Teljesen egyetértek a kritikával.
Annak a 10 évnek pedig szerintem szentelhettek volna egy külön részt. Remélem a folytatás picit jobb lesz.

kotkot - 2011. 08. 16. 16:01

Bocs, nem feltétlen ide tartozik, milyen kalózos sorik fognak jönni? A Port Royal és…?

Marcipán - 2011. 08. 16. 17:25

Sajnos számomra teljes csalódás volt a nyitó epizód. Első körben tök azért mert tök kiszámítható a történet. Egyedül az átugrott 10 éven döbbentem csak le, és az már gáz ha csak ennyivel tudják meglepni a nézőt. A sztori alapvetően lehet hogy rejt lehetőségeket magában, de eddig nem sokat nyújtott, és a rész végén sem volt semmi extra (netán vmi cliffanger?). A főszereplők sem az igaziak. No persze nem azt mondom hogy minden filmben és sorozatban topmodellek legyenek (pl. a TVD-szereplők összeválogatása már kimondottan túlzás ilyen téren :D), no de legalább valami alapvető szimpátiát érezzen már az ember a főszereplők iránt. Szóval úgy ültem le elé hogy “jujj de jó, francia és kosztümös!!!!”, de úgy álltam fel hogy “na ebből ennyi elég volt”. Plusz vicc még az hogy két hét múlva lesz a következő rész… miért is? Persze ez a gond annyira engem már nem fog érinteni…

bree-gee - 2011. 08. 16. 18:13

“no de legalább valami alapvető szimpátiát érezzen már az ember a főszereplők iránt”

Hát, ebben van valami. Nekem a főszereplő csaj kifejezetten unszimpatikus volt. Egyáltalán nem értettem, hogy miért várt a hős ERRE a nőre 10 évet. Mondjuk a hős se jött be. Erre jött még rá, hogy a sztori se volt semmilyen.

Kár érte pedig.

Hunnenkoenig - 2011. 08. 16. 21:46

A kepeken a pasi tipikus francia modon nöiesebb, mint a csaj. Ha ök a föszereplök, csoda, hogy nem tükör elött recskazik inkabb.

Akarmilyen kalozos, ha francia, akkor kösz nem kell. Franciak mar regota nem tudnak filmeket csinalni.

Amugy europaban nem csodalom, hogy gagyi szar sorozatok keszülnek csak, mikor a sogor meg az unokateso irja a könyveket, nem profi irok. Mondjuk nem is csoda, leven nincs profi forgatokönyviro az egesz földreszen.

wryvery - 2011. 08. 17. 10:17

Az lenne a kérdésem hol is láttátok ezt a pilot-t?

jersey - 2011. 08. 17. 10:23

wryvery: az m1-en

wryvery - 2011. 08. 17. 14:06

ott még vannak ilyenek :-) Kár,h nem nézek tv-t….

kiskiraly - 2011. 08. 17. 15:23

Hunnenkoenig -el bizonyos mértékben egyet kell hogy értsek: az európai (angolt most nem veszem ide) sorozatok, nyilván amerikaihoz képest alacsonyabb költségvetés mellett a sorozatok szappanoperákhoz hasonlatosak:

Elisa di Rivombrosa (olasz)
Sherezádé (török)<- ez is heti 90 perces sorozat kint
Cobra 11, Rex (német)

bár utóbbiak nem kosztümösek

Gwen - 2011. 08. 17. 18:42

Hááát, nekem ez kifejezetten gagyi volt, egyáltalán nem tetszett, pedig szoktam szeretni a kosztümösöket… és igen, engem is zavar, hogy két hetet kell várni a folytatásra, már azt sem fogom tudni, mi volt eddig, talán el is felejtem, hogy meg kell nézzem…

Desmond Wallace - 2011. 08. 29. 19:50

Az 1×02 is 5/10 volt. Kaptunk pár infót a múltról, amelyeket talán még jobban kifejtenek a folytatásban.

Kopasus - 2012. 02. 24. 06:15

Udv, Peter!Egyetertunk, de aiekmt felvetettel megernek egy kulon miset . Koszonom, hogy elolvastad a cikket! (Egyebkent adtal egy jo otletet) Molnar FerencWebkukkolo

Mubdibv - 2012. 08. 14. 15:35

Mégis vajon milyen amerikai sorozatokat tudtok nézni, amik annyira jók? Én egyet tudok összesen amit érdemes nézni.

winnie - 2012. 08. 14. 15:39

ezt úgy érted, hogy mindig bepróbálod az évente elinduló 70-80 új sorozatot és eddig egy jött be neked? vagy úgy, hogy nem is tudod, hogy melyik az a 70-80 sorozat, amit tavaly mutattak be, vagy az a 30-40, ami idén? mert, ha utóbbi, akkor ne csodálkozz, hogy csak egyet találsz. aki sok sorozatot bepróbál, az rengeteg olyat talál, amit nézni érdemes. (lehet összevissza kattintgatni a blogon, írunk rengeteg zseniális sorozatról és pocsékról is.)

de előfordulhat, hogy nem tetszenek az olyan alapvető amerikai sorozatok, mint a breaking bad, a justified, a wilfred, a mad men, a rubicon, a treme, a veep, a killing, a men of a certain age és még sorolhatnám, akkor is ott van évi legalább 30-40 új angol sorozat. vagy, ha már ez francia, abból is indul évente 5-10 (a braquo-t még az is ismeri, aki nem sorozatozik), remek nálunk tévében nem adott francia sorozatok vannak. és nagyon jó spanyolok is (el barco, internado), a skandinávokról (broen, forbrydelsen, borgen, den som draeber) nem is beszélve.

az ember nem amerikai sorozatokat néz általában, hanem jó sorozatokat. amerikaiból készül a legtöbb, nyilván azokból van a legtöbb jó is.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz