login |

Penn & Teller: Fool Us

2011. 08. 19. 21:11 - Írta: winnie

14 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika, pilot-mustra, vetélkedő,

Aki olvassa a blogot, az jól tudja, hogy oda vagyok a bűvészetért, s persze a bűvészettel foglalkozó sorozatokért. Imádok azon szórakozni, hogy hogy próbálnak lóvá tenni, és nem az a típus vagyok, aki úgy érzi, hogy az rossz, ha rájön egy trükk megoldására. Kár, hogy nincs sok bűvészes sorozat – ami van, arról nemsokára külön posztot írok: párról volt e blogon is szó. Lényeg a lényeg: végre újabb képviselőt kapott a műfaj, ráadásul Angliából, az amerikai Penn & Teller duóval. (Tudjátok, a nagy dumás melák, meg a “néma” kisember.)

Ha majd 2 év múlva eljutok Las Vegas-ba is, akkor az egyik kötelező programom tuti, a Penn & Teller-féle show-ra való eljutás lesz. A Showtime-on ugyan 8 évadon át futott a Penn & Teller: Bullshit! (nem kicsit maradtunk le arról, hogy ennek vége és jön ősszel a Discovery-re egy új, Mythbusters-szerű sorozat, a Penn & Teller Tell A Lie), de abban minimális volt a bűvészkedés sajnos. Épp ezért volt jó hír, hogy az ITV miután januárban leadta a Penn & Teller: Fool Us pilotját, a siker hatására berendelte a 8 részes 1. évadot. (A pilot után volt nyáron 7 rész, jövő héten jön a 8., majd a végén egy karácsonyi epizód, új versenyzőkkel és a Las Vegas-i felvételekkel.)

A Penn & Teller: Fool Us koncepciója benne van a címében, ami magyar nagyjából annyit tesz, hogy “verjetek át minket!” vagy “tegyetek minket lóvá!”. A Jonathan Ross által vezetett műsorban különböző bűvészek lépnek fel, mutatnak egy trükköt, és a cél, hogy Penn & Teller ne találja ki, hogy mi az általuk előadott trükk megoldása. Aki át tudja verni őket, az nyer egy Las Vegas-i utat és felléphet Penn & Teller show-jában.

Ennyi. Jönnek a bűvészek, abszolút különböző stílusok művelői, előadják magukat, Penn és Teller meg megmondja a magáét. Általában rájönnek a titok nyitjára, de azért akadnak olyanok is, akik átverik őket. Persze nem arról van szó, hogy az adásban Penn & Teller lelőné a poénokat és arról sem, hogy csak annyit mondanak, hogy “tudjuk!”, nem. Értékelnek, dicsérgetnek, olykor virágnyelven, máskor pedig elég egyértelműen céloznak a megoldásra. Mondom, ennyi.

Se több, se kevesebb: egy bűvész show, ahol ez az “verjük át őket” a csavar, ami nekem azért is érdekes, mert mindig kíváncsi voltam arra, hogy a bűvészek milyen szemmel nézik egy kollega műsorát. No, meg amiért egyébként is élvezetes a műsor (nekem sima 9/10, mert mint írtam, imádom a műfajt, elfogult vagyok ezerrel), mert mindenki csak egy trükköt mutat. A bűvészek ugyanis gyakran gondban vannak, ha egy fő attrakciót kell követni, ezért sem csodálkozom azon, hogy a Criss Angel Mindfreak-et az évadok előrehaladtával egyre nehezebb volt megcsinálni (Copperfield évente csinált egy Nagy Kunsztot), s ez annak is az oka, hogy a Got Talent tehetségkutató reality-ben kevés bűvész jut sokáig, hiszen egyszer vagy kétszer le lehet petéztetni a zsűrit, de hatodjára az ember vagy ismétli magát vagy ezerszer látott trükköt vesz elő.

A Penn & Teller: Fool Us baromi hiánypótló műsor. A bűvészek mellett a humor és az insider infók miatt is érdekes lehet, azonban aki non stop eksönre vágyik, annak jelzem, hogy epizódonként 4 fellépő van (plusz Penn & Teller is trükközik egyet), de ennek ellenére számomra abszolút nem unalmas. (A pilot hosszabb volt, mint a többi rész, ott 6-an lépnek fel, plusz 3 fellépő előadása az ITV honlapjára került fel.)

14 hozzászólás Ne habozz!

winnie - 2011. 08. 19. 21:12

a magyar jelenlét a következtő poszt lesz, nem akartam ebben ellőni.

sala - 2011. 08. 19. 21:29

Ez nekem is tetszik. Minden részben van egy Penn & Teller bűvésztrükk is, ott nyilván nem kell kitalálniuk a trükk nyitják.

A fellépők egy része egyébként egyáltalán nem akarja becsapni őket. Előadják a számukat, ami egy ismert trükkre épül, igazából csak reklámnak szánják a szereplést. Bár ezek között is voltak jó számok, ezek kevésbé illenek a műsorba.

Többen pedig azt próbálják kihasználni, hogy Penn & Teller csak egyet tippelhet a trükk kitalálásakor. Ez egyrészt ügyes, másrészt néha tönkreteszi a trükköt ( a kamu paklicserére gondolok ).

Ja, és nekem az is furcsa volt, hogy van olyan bűvész aki már kétszer fellépett.

A fellépők színvonala egyébként vegyes, de volt pár nagyon érdekes szám.

Szkifi - 2011. 08. 19. 21:33

Teller beszél úgy, hogy az arcát is mutatják?
Eddig csak egy Houdinis dokufilmben láttam beszélni rendesen, de ott is csak árnyékban mutatták az arcát.

Amúgy meg a Bullshit nagy király műsor. 4. évadnál járok, volt egy-két rész, ami nagyon amcsi volt, de érdekes és felháborító (nem ők, hanem az embereke, akikről készítik)

winnie - 2011. 08. 19. 21:48

“Előadják a számukat, ami egy ismert trükkre épül, igazából csak reklámnak szánják a szereplést. ”

jaja, hajnóczy soma például csak önpromó volt, hiszen klasszikus trükköt mutatott.

AnarchoiD - 2011. 08. 19. 22:44

eleg gaz volt a magyar jelenlet szvsz es keves a8 epizod ;)

ausztrál - 2011. 08. 19. 23:59

Ebben is úgy káromkodnak, mint a kocsis? Mert a bullshitben azért a fakkolnak rendesen.

winnie - 2011. 08. 20. 00:18

abszolút szalonképes a műsor, no káromkodás. ha jól emlékszem.

user - 2011. 08. 20. 08:36

Szkifi: Teller itt pl. beszél előadás közben:

http://www.youtube.com/watch?v=J5x14AwElOk

danibacsi - 2011. 08. 20. 10:50

abszolut 10/10 nálam, mivel én is buveszkedek, ezért imádom is, ahogy penn & teller -t is.

bónusznak penn and teller féle cups and balls trükk:

http://www.youtube.com/watch?v=BPyvAtQYVok

Bandita - 2011. 08. 20. 14:54

Wossy! Hű, ezt akkor nézni kell!

deaday - 2011. 08. 21. 07:04

További magyar jelenlét a nyilvánvalón kívül: az 5. részben (pilotot nem számítva) a második fellépő kisfilmjében feltűnik egy 200 forintos bankjegy :)

sasu - 2011. 08. 21. 20:15

Kiváló műsor, sokszor még a gyengébb trükknél is kárpótol a kiváló előadásmód (leginkább a mobilcsapkodós számra gondolok itt).

A nagymesterek trükkjei meg csak szimplán zseniálisak.

algi - 2013. 07. 20. 13:04

Hozzám csak most jutott el a műsor, és a következő a bajom vele: Sok bűvész úgy “veri át” Penn és Tellert, hogy csinálnak egy nyilvánvaló takarást a trükkben, ami nagyon egyszerűvé teszi azt, pl. hátat fordítanak, eltakarják a paklit, ilyesmi. Penn és Teller persze lecsapnak rá, hogy akkor cserélt paklit vagy akkor csinált turpisságot, erre a bűvész közli, hogy nem.

Hát, szuper, lehet, hogy ezzel most átverte Penn és Tellert, de ezzel a félrevezető húzással sokkal egyszerűbb lett a trükk. Az nem zavar, hogy az bemondásra megy, hogy Penn és Teller rájöttek-e, engem az zavar jobban, hogy így olyan trükköket mutatnak be, amiket a nézők simán meg tudnának csinálni, és bemondásra kell elhinniük, hogy nem is ott volt a trükk, ahol lehetett volna.

Szerintem az nem érdemel vegasi utat, aki bonyolultabban csinál meg egy trükköt, amit egyszerűbben is meg lehet csinálni. Igenis, akkor tessék átlátszóbban csinálni a mutatványokat, hogy a klasszikus módszerrel tényleg ne tudják megcsinálni a trükköt!

winnie - 2013. 07. 20. 14:01

a készítők tudják a trükk nyitját, tehát ők tudják azt is, hogy a bemondás mennyire igaz.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz