login |

Pilot-mustra: Death Valley – 1×01

2011. 09. 04. 00:02 - Írta: winnie

22 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Hát, igen, beigazolódott a sejtelmem: a Death Valley előzetes szintjén működik, amikor sok jelenetet egymásra vágnak, de mint 20 perces sorozat…, hát, nem tudom. Tudjátok, az MTV ikszedik új sorozatáról van szó, ami kvázi horrorkomédia: a kaliforniai San Fernando Valley-t egy évvel ezelőtt megszállták a zombik, vámpírok és vérfarkasok, a történet hősei pedig az élhalottak elleni rendőri osztag, akiket még kamerával is követnek, mert reality-t forgatnak róluk.

DEATH VALLEY – 1×01 – 4/10

Oké, ezt a kamerás aspektust vegyétek úgy, hogy nem is említettem. Én speciel kedvelem a kamerarángatós stílt, ha nem viszik túlzásba, mert hajlamos vagyok észre sem venni, de itt nincs erről szó. Illetve lehet, hogy végig bizonytalan a kamera (francsetudja), de nagy sajnálatomra ezt a “kamerákkal követik a zsarukat” poént szinte teljesen kih*rélték, mint RJ Berger-t a pilot után: a Death Valley bekezd egy überrángatással, majd elmondják nekünk, hogy stáb követi a rendőröket, ezután pedig szinte sehol sem használják őket.

Oké, használják, csak bénán, ugyanis tele van a pilot nem a stáb által lefilmezett jelenetekkel, ráadásul, ahol jelen van a kameramann, ott is simán több kamerával veszik a cselekményt, szóval szó sincs voyeur-nézőpontról, vagy a sarokba elbújó operatőrről, vagy földredobott, de tovább filmező kameráról. Ezekből ugyanis lehetne poénokat csiholni, de a Death Valley készítőinek csak annyira futja, hogy a hangmérnök, vagyis boom operator, a srác, aki a rúdmikrofont tartja ott van a helyszínen, s párszor megijed vagy nekiveri valaminek a mikrofont. Hú. az operatőr kőkemény, meg sem rezzen. (Meg párszor a járőrkocsiban a zsaruk hátrafordulnak, hogy a kamerába beszéljenek, ami dettó felesleges legtöbbször, a poénok elsütéséhez nem kell őket követő stáb.)

Persze ez nyilván csak szőrözés, a többségnek teljesen mindegy, hogy van-e stáb vagy nincs, hiszen a zombik nyírása és a poénfaktor számít. Nos, poén ugyan akad, de sajnos a pilot inkább csak afféle jelenetfüzér: összedobtak pár jelenetet (van két zsarupárosos szál és egy a rendőrörsön a parancsnokkal és a jócsaj újonccal), amik vagy hosszasan fel vannak vezetve egyetlen lecsapott poénig, vagy pedig ugyanannak a poénnak a jelenet alatt való ismételgetéséből állnak. Ez utóbbi van, hogy jól sül el (újonccsaj kontra zombi), de máskor meg unalmas.

Sajnos a karakterek sem mentik meg a Death Valley-t, szinte mindenki csereszabatos, bárkivel helyettesíthető, egyedül Caity Lotz kap a karaktere miatt plusz pontot – a többiek vagy semmilyenek, vagy helyenként viccesek, de inkább ütődött, elmeroggyant, rajzfilmes módon. A Death Valley ütődött sorozat, aki olyat keres, annak simán jó lesz, de én egy cseppet intelligensebb humort kerestem. Itt hiába nézi az ember a viccesnek szánt dumálós jelenetet és érti, hogy mik a poénok, nem tud egyszerűen rajta röhögni, mert simán idiótának látja a karaktereket, akiktől ennyi kitelik. Nem biztos, hogy ez a jó szó rá, de ez így túl idiótarajzfilmes nekem.

Ennél sokkal, de sokkal többet ki lehetett volna hozni az alapanyagból. Ne rám nézzetek, nem tudom hogyan. Ez az ő feladatuk lett volna.

22 hozzászólás Ne habozz!

Pocok - 2011. 09. 04. 00:09

Szerintem átlagos volt. Nem volt rossz.

6/10

Skate - 2011. 09. 04. 00:17

Még nem láttam a pilotot, de mindenütt csak rossz véleményt olvastam róla. Hát megy a fél tucat bepróbálandó pilot mellé a spájzba, amiket még szintén nem volt kedvem bepróbálni.

adhie - 2011. 09. 04. 02:47

A karakterek szintjén teljesen egyetértek. Viszont én követni fogom. Erre két szó illik a legjobban: guilty pleasure. Lehet hogy csak simán pesszimista vagyok de én pontosan azt kaptam amit az előzetes mutatott. (És pontosan azt nem kaptam meg amit nem mutatott…)
Kövezzetek, de ha valaki nem túlbonyolított story szálat akar (sőt), hanem egy agyatlan öhm, öhm-ságot, akkor ez ahhoz képest még eléggé ott van.
Lehet, hogy rossz szereplőgárda / írók / csatorna / mittomén, de nekem most valahogy pont ez kellett most így hirtelen elalvás előtt…
Nemtom például a “V” nagyobb csalódás volt. Bár abban télleg nem volt kamukamerás szál, azt is bevallom, hogy a pilotban nem sok értelme volt (1 poén, de az sem ütött akkorát). Hátha később jól jön. Bár ezt nem én döntöm el.

Mammut - 2011. 09. 04. 05:03

én csak örülök, hogy nincs idióta kamerázás, mert így meg tudom nézni

pont ilyen dilis dolgot vártam én is a trailer után, nem is kell több egy ilyen témánál, maradok a következő részre is

winnie - 2011. 09. 04. 07:59

nekem sem az hiányzik, hanem, hogy legyen tobb értelme annak, hogy követik őket:)

Chloe Wolfe - 2011. 09. 04. 08:29

Azt én is éreztem, hogy nem sok értelme van annak, hogy követik őket kamerával, de nem zavartattam magam, mivel amúgy sem kedvelem a kamerarángást, de ennek ellenére egy kis agykikapcsolásnak jó volt a pilot. A trailer alapján ilyen idióta zombi, vámpír, és vérfarkas-gyakásra számítottam, pár poénnal, ezeket meg is kaptam, úgyhogy nem lehetek elégedetlen.

szendroib - 2011. 09. 04. 09:36

Egyet értek a kritikával, nekem sem igazán jött be a pilot. Volt 1-2 jó jelenet azért, de nem tudták megmenteni a többi részét az epizódnak

Bandita - 2011. 09. 04. 12:34

A pornóipar után zombik lepték el a Valley-t? Na ez viccesen hangzik, ha lesz időm, lehet, hogy belenézek.

Teppik - 2011. 09. 04. 21:52

bárki bármit mond, nekem bejött, legalább egy 6ost ér (6,5) ha 7et nem is. Nekem tetszik, maradok, nézős!

Hunnenkoenig - 2011. 09. 05. 00:23

Rendörkövetös reality-t kizarolag akkor tudok elviselni hosszutavon, ha a rendörök zombik, vampirok es verfarkasok ellen mennek.

Akkor is ha valoban hianyzott sokminden es igazabol agyatlan ökörködes az egesz, en nezni fogom egy darabig, mert poen.

Azt iszem winnie, tul sokat varsz az MTV-töl es annak közönsegetöl. Seriously? Intelligenciara szamitottal naluk?

winnie - 2011. 09. 05. 06:29

a sorozatot nem az mtv gyártja és nem a közönsége, hanem a produkciós cég és az alkotók. az, hogy melyik csatornán landol, más kérdés. plusz, ha mtv-n is vannak intelligens sorozatok. sőt, egyelőre azok vannak többségben. ettől függetlenül a véleményem sem csatornafüggő, hanem a sorozatról szól: és, ha agyhalottak, buták a főkarakterek, akkor azt érdemes leírni, hiszen van, akit nem érdekel olyan sorozat, ahol tudja, hogy ilyen karakterek szerepelnek.

Harmadik Eva - 2011. 09. 05. 08:30

I ggye Aleksz?

A Walking Dead-del (mármint a sorozattal, nem a képregénnyel) összevetve is gyenge a Death Valley?

Hunnenkoenig - 2011. 09. 05. 12:12

Winnie, te allitolag TV-nel dolgoztal. Akkor neked kene leginkabb tudni, hogy TV produkcional a csatorna bizony nagyon is belepofazik, hogy milyen legyen a vegeredmeny akkor is, ha független produkcios ceg csinalja magat a filmet.

Tehat a vegtermek igenis a csatornat minösiti, amin megy, nem pedig a produkcios ceget.

Persze ha ezt legyartottak aztan hazaltak vele, akkor max a vagassal tudnak beleronditani a csatornak, de abba meg siman beleeshet a forgatocsapat kihagyasa.

Ezt nem tudom ezek hogy csinaljak.
Nalunk minden esetben a TV adja a könyvet es a penzt, hogy csinalj neki egy filmet vagy sorozatot, tehat te csak legyartod az ö szemetüket.

MTV-t nem nezek, nem tudom mik mennek rajta, de feltetelezem, hogy a nezöközönseg korosztalya meg mindig a 14 körül stagnal.

winnie - 2011. 09. 05. 12:56

“Tehat a vegtermek igenis a csatornat minösiti, amin megy, nem pedig a produkcios ceget.”

az arányokban tévedsz. a végtermék jó része a készítő sara (itt a sorozat ötlete egy spider one néven futó embertől jött, akinek ez az egyetlen imdb kreditje), a csatornáé csak kevéssé. a csatorna csak note-okat tud adni, a kreatív folyamatok lényegébe (és a szkriptnote-ok után tényleg csak vágással lehet változtatni), minthogy valaki idióta legyen vagy nem, nem tud beleszólni.

de, ha a csatornát minősítené, akkor ezzel azt mondod, hogy az mtv kiadta az ukázt, hogy kifejezetten intellingens sorozatok készüljenek tinikről tiniknek, amit mutat az mtv két legutóbbi sikere. itt ellentmondást vélek felfedezni.

“a nezöközönseg korosztalya meg mindig a 14 körül stagnal.”

az a disney channel. az mtv sosem volt 20 éven aluli korátlagú

clark - 2011. 09. 05. 13:32

olyan közepes volt,még lehet meg nézek 1-2 részt.legalább folyik a vér:D

Zumi - 2011. 09. 06. 22:35

Must see! Idiotizmussal mindig fel lehet dobni az amúgy szürke, kiszámítható “véletlenülsemhibázhatsz” hétköznapjaimat, no meg a hétvégéimet. Baj az, hogy pl. a Happy Tree Friends-et is 30 éves fejjel szeretem? Mégis komoly feladat a munkám, de egyszerűen az ilyen baromságokra tudok ellazulni, na erre ez is jó lesz! :)

davidd - 2011. 10. 22. 15:48

nagyon nagyon szeretem ezt a sorozatot:D most néztem meg a hetedik részt és eddig az összes rendkívül jó volt. 10/9 nagyon vicces,izgalmas és kellő gore van benne:D

clark - 2011. 11. 06. 12:38

én itt ragadtam és nézem,nem bántam meg tök jó,várom minden 7en:D

sokat lehet nevetni az biztos:D
néha kicsit undorító de rendeben van:D

pl a rendőrautóval ütik el a parkolóban a zombikat és elakadnak az egyiken:D

7/10

clark - 2011. 11. 26. 13:28

na én végig néztem az évadot és kimondottan tetszett!

az eleje kicsit nehezen indult,de marha jó volt ez a 12rész!

lesz írás róla ,vagy írjak egyet?

winnie - 2011. 11. 26. 14:01

hát, ha van kedved, akkor mi szívesen kirakjuk.

clark - 2011. 11. 27. 16:46

ok,úgy is lesz kis szabadidőm így jhét közepére be is küldöm.

Dee - 2011. 11. 30. 10:19

Komoly ez a befejezés! Először nem is hittem el, hogy vége. Olyan odacsapósra kerekedett, ami megdobta az egész évadot.
Az utolsó rész is bővelkedett humorban, mint ahogy a megelőzőek is. Persze ezt a fajta humort nem mindenki szereti.
A leginkább azt sajnálom, hogy ilyen rövidek voltak a részek. Reménykedjünk, hogy zöld utat kap a második évad! :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz