login |

Pilot-mustra: Whitney – 1×01

2011. 09. 19. 16:03 - Írta: winnie

17 hozzászólás | kategória: 2011/12, kritika, pilot-mustra,

Whitney Cummings sok standupos társával ellentétben nem kábelen kapott saját sorozatot, hanem rögtön országos adón. Naná, hiszen nem valami szkeccsshow-val jelentkezett, hanem egy, sőt, két klasszikus, több kamerás szitkommal. És amellett, hogy készítője a 2 Broke Girls-nek és a Whitney-nek, utóbbiban még fő-, sőt címszereplő. És ezért nem is tudott ott lenni a Charlie Sheen-féle roast-on, pedig azokon fix szereplő. Volt.

WHITNEY – 1×01 – 4/10


Whitney Cummings most már jóval elfoglaltabb, mint annak idején, amikor még a Punk’d-ban fejlesztette improvizációs képességeit a sztárok szívatásával, éppen ezért érthetetlen valahol, hogy miért egy őskövület műfajban, egy több kamerás szitkomban vállalt szerepet. (Erre egyébként a főcímben direkt rá is játszanak és mondják, hogy élő közönség előtt vették fel az egészet.)

Minden szkepticizmusom ellenére a Whitney első pár másodperce jó. Naná, mert a kezdőjelenet nem tipikus, színpadi, hanem csak tükörbe nézve, egymást piszkálós. Az ezek után következő 20 percbe többkamerás módra már csak kevés, összvissz 8 jelenet fér bele, javarészt tipikus humort produkálva, amit igazából csak pár jó egysoros dob fel – ennél azért többet várt volna az ember egy komikustól, aki magának írja az anyagot. (A sztori tipikus, adva van egy együttélő párocska, egy szókimondó csaj és egy, ööö, pasi. Ennyi. Az első részben a szexuális életük van középpontban.)

A tipikusságot mindössze a két főszereplő bontja meg. Cummings érdekes választás főhősnek, többé-kevésbé működik is, társa, Chris D’Elia, aki szintén standupos (tele van vele a YouTube, itt egy tavalyi videó a fellépéseiből, csak azért, mert  a közönségben ott ül Styles a Teen Wolf-ból), már keményebb dió, valahogy nagyon furán illeszkedik ebbe a közegbe, még nem sikerült eldöntenem, hogy zseniális választás-e vagy az évad egyik legnagyobb ballövése.

Az biztos, hogy mindketten idegenül érezik magukat a kötöttségek között, de próbálnak jól szórakozni, volt is abban valami ingerlő furcsaság, hogy a két főhős már a második jelenetben nem tudta beleéléssel előadni a szöveget, folyton mosolyogtak duma közben, mintha nem lettek volna karakterben. Mellettük még akad 4 állandó arc, akik igazi színészek, zömük sorozatveterán, igaz azzal küszködnek, hogy emlékezetes karakter nem jutott nekik – nemrég láttam a pilotot, s szinte semmire sem emlékszem belőlük.

Furcsa volt a Whitney pilotja. A műfaj őskövület és Cummings sem hoz frissességet bele, azonban valami lehet, hogy mocorog a sorozatban. Nem mondom azt, hogy optimista vagyok a folytatást tekintve, s az is lehet, hogy minden visszaáll “tipikusba”, s ha belejönnek a standuposok, akkor már nem lesz ilyen furcsán más a Whitney, de még nem írom le. Hiszen itt azt hiszem, hogy elég lesz a főszereplőket megszeretni és nem lesz probléma.

17 hozzászólás Ne habozz!

CyClotroniC - 2011. 09. 19. 16:13

Nekem pont azért volt csalódás, mert ismertem a csajt, a standupos munkásságát és hát őszintén szólva a poénok felét is, mert újrahasznosítottak a fellépéseiről. A témára számítottam, mert ha nem roastol, akkor főleg a férfiak és nők közötti különbséget és párkapcsolati dolgokat szokta kifigurázni, standupban szerintem zseniálisan.

A gond ott kezdődik, hogy mikor színpadon egy szál mikrofonnal jobban él a sztorija, mint díszletek között előadva a full semmilyen férfifőszereplővel. Mert, amikor standupban sztorizik, akkor elképzelem magam a szitut, amit felvázol, esetleg reallife élményt, ismerősöket társítok hozzá, és visítok a röhögéstől, ráadásul a standupos Whitney közvetlenebb, mint a sitcomos, aki nekem jóval merevebb önmagához képest.

Egyszóval itt nekem nem működtek a poénjai, DE lehet, hogy bennem a hiba, mert máshogy ismertem meg, és hát azt már megfigyeltem, hogy egy multicam sitcom akkor lesz igazán vicces, ha a néző beleszokik, mert akkor tényleg a közönséggel együtt nevethet a gageken, de míg ezen a ponton nem lendül túl, addig csak húzod a szádat, hogy mi a francon vihorásztok…

Pontra nekem olyan 50-55%, de Whitney Cummings standup múltja miatt maradok, és szurkolok, hogy hátha felvesz valami stílust és arculatot az egész, mert ha marad ez a szint, akkor nekem még 2-3 rész van benne.

u.i.: Az esküvői atmoszféra és a díszlet kritikán aluli.

Bruzsy - 2011. 09. 19. 16:34

kikérem magamnak a multicam többszöri őskövületnek bélyegzését! igenis lehet jót alkotni ebben a műfajban mostanában is, gondoljunk csak a… meg a… szóval rájuk.

de komolyan, az elmúlt egy év tragikus volt multicam szempontból, legyen szó újoncokról vagy már bejáratott nagyokról.

Bruzsy - 2011. 09. 19. 16:36

de hogy ON is legyek: a Whitney-től nem sokat vártam, azt meg is kaptam. teljesen tipikus felállás, összesen 3-4 jó poén a 22 percben. a két főhős még jó is lenne, de a mellékszereplők hada engem elrettentett, sajnos én emlékszem is rájuk, na meg arra, hogy mennyire kényelmetlenül érezték magukat az egészben, és hogy ez mennyire átjött a tévéképernyőre is.

talán egy esélyt még kap, de ennél többre nem érdemes.

Chloe Wolfe - 2011. 09. 19. 18:37

Eredetileg vártam volna a kritikára, mielőtt ezt bepróbálom, de mivel volt szabad fél órám, ezért gondoltam, üsse kő, én ezt bepróbálom. Rossznak nem volt rossz, voltak benne jó poénok, de kifejezetten jó sem volt, csak egy olyan közepes szintet ütött meg. A karaktereket idővel meg lehetne szeretni, de valahogy ez mégsem késztet a maradásra, egyszerűen csak azt érzem, hogy ez nem az én világom.

spamdog - 2011. 09. 19. 18:41

Én csak véletlenül próbáltam be, el nevetgéltem rajta. Jobban kikapcsol mint az Up All Night. Lehet hogy marad.

ldavid - 2011. 09. 19. 19:56

annyi bajom volt a pilottal, hogy itt is ellettek lőve a jobb jelenetek már a promókban

martye - 2011. 09. 19. 19:59

Nekem is valahogy az volt a benyomásom, hogy úgy áll ennek ez a multikamerás-aláröhögős dolog, mint tehénen a gatya. Egyáltalán nem látok benne potenciált.

Ruby - 2011. 09. 19. 21:17

gyalázatosan rossz volt. főszereplő pasi arcán mindig az a hülye arckifejezés, miután mondott valami poént, hát…
nálam még mindig a free agents vezet.

CyClotroniC - 2011. 09. 30. 10:37

A második rész már jobb volt, kifejezetten frappáns dumák voltak, bár a oneliner koncepció még mindig érződik rajta, de már próbálják kevésbé feltűnően eladni. Két hibája még mindig, hogy full nullák és arcnélküliek a mellékszereplők, és Whitney kicsit túljátssza a szerepét, mert még standup módban van, de szerintem ezekből lehet faragni idővel, mert ezek is már visszafogottabban jöttek elő a mostani epizódban, mint korábban, de még ott voltak. A legfrucsább, hogy volt benne egy baromi béna első 5 perc, de utána a maradék 15 kifejezetten jó lett. Én még kitartok, hátha…

Pebbles - 2011. 10. 04. 00:37

Fura ez a sorozat, mert van benne valami, de mégsem az igazi. Az első részt lelkesen néztem, nevetgéltem is rajta itt-ott, de valahogy jobbat vártam. A második rész első 10 perce szenvedős volt, a következő 10 perc viszont már tetszett, úgyhogy még nem kaszálom. Whitney tényleg túljátszotta a szerepét, időnként kifejezetten idegesítő…

CyClotroniC - 2011. 10. 07. 11:29

A harmadik rész még jobb volt, bár ez a Silent Treatment is egy 5 perces blokk a stand-upjából, szóval tudtam előre, hogy hova fog kifutni… Ez az újrahasznosítás kicsit fura, de legalább a sitcom maga jó lett. Whitney barátnőit mondjuk baltával vágnám ki a végleges anyagból, mert nem, hogy nem viccesek, de egyenesen irritálóak.

Pebbles - 2011. 10. 07. 18:18

Nekem is tetszett a harmadik rész, de igazad van a barátnőkkel kapcsolatban…

CyClotroniC - 2011. 10. 15. 12:55

A Whitney szerintem egyre jobb… A mostani rész is kurva jó… Egyre inkább hasonlít egy heti random párkapcsolati játékra…

1×02 – játsszuk el az első randit
1×03 – neveljük egymást azzal, hogy nem szólunk a másikhoz
1×04 – romantic chicken game (eddigi legjobb rész amúgy)

5.5-ről szépen felkúszott az egész, ez már 7+ -os volt, csak a barátnők ne lennének :S

sam - 2011. 10. 17. 16:15

eddig csak a 2. részt láttam, de azzal megvettek kilóra :) már vagy 4x újranéztem és még mindig tudok rajta nevetni :)

Pebbles - 2011. 10. 20. 18:34

Nekem a Whitney felfelé ível, míg a 2 Broke Girls lefelé… igazából az sem rossz, de a Whitney jobb lett. Érdekes, mert az elején pont fordítva gondoltam.
Az első 1.5 rész erőltetett volt, de onnantól megtört és szerethető lett az egész.
A barátnők közül szerintem javult a szőke, de a vörös egyre rosszabb…

ldavid - 2011. 10. 30. 20:35

1×05 volt talán eddig a legjobb, jókat nevettem rajta

mevrim - 2012. 03. 21. 12:32

A tegnapi rész után azt kell, hogy mondjam, hogy az egyik legvárósabb sorozat lett nálam a Whitney. Újonc sitkomok közül rajta kívül csak a New Girl-t nézem még (a 2 Broke nekem túl “mű”).
Az meg pláne tetszik, hogy sokszor elröhögik a szövegeket, ettől sokkal hihetőbb lesz. Pláne a legutóbbi rész végén: “landing strip” :D

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz