login |

Breaking Bad – 4×10 – írta wilson

2011. 09. 20. 15:03 - Írta: vendegblogger

31 hozzászólás | kategória: kritika,

Isiah Whitlock Jr. a The Wire-ből gyakorlatilag abból csinált karriert, hogy mindenkinél faszábban tudja azt mondani, hogy Shit. Ha látta volna a Breaking Bad negyedik szezonját, talán még a viccesen eltúlzott, 41 másodperces Sheeeetezését is elő tudta volna adni élőben, gép rásegítés nélkül. Mert kérem a Breaking Bad megint az a sorozat, amely nem csak, hogy évadról évadra felül tudja múlni önmagát, de a három-négy részes szakaszokra osztható szezon minden fontosabb mérföldkövénél bead egy gyomrost.

A tovább mögött spoilerek.

Bizonyos szempontból megtette ezt a kilencedikben, mikor végre előkerült Gustavo múltja. Az ugyan továbbra sem derült ki, hogy hogyan is lett belőle drogbáró (kell valamit tartogatni az ötödik szezonra is), az viszont igen, hogy indította el az úton, hogy minden idők talán legjobb sorozat-villainje legyen belőle. Ha Mexikó egyik legnagyobb kartell-főnöke az ember szeme előtt végzi ki a legjobb barátját, nem megvetendő, ha az ember vérbosszút fogad.

Addig persze el kellett jutni és pont kapóra jött az, hogy az első részben felskiccelt patthelyzet a “na vajon Walter hogy éli túl, hogy Gustavo ne lője belezze ki tapétavágóval” az évad közepénél elkezdett több irányba mozdulni. Egyrészt a Jessie-Walter hegemónia megtörésével, Jessie Gustavóhoz való szerződtetésével, másrészt Hank viszonylag váratlan, a Gale hátrahagyott naplója által elindított sufni nyomozás révén.

Ez a szál a kilencedik és a tízedik részben ugyan pihent, arra azonban az előző szezon végén talán senki se számított, hogy már ennyire korán célponttá válhat Fring, a tökéletes mintapolgár, az amerikai álom megtestesítője, aki kopott tornacipős dél-amerikai menekültből tisztességes amerikai üzletember lett. Persze csak ha az ember nem nézett a csirkeólba, a jól álcázott és patyolat tisztán tartott meth-elosztóközpont mélyére.

Persze Gustavo is örült volna annak, ha a tyúkszarral és nem egy mexikói kartell erőszakos hatalomátvételével kellett volna töltenie az idejét, főleg akkor, mikor épp ármányos terveket szőhetett volna a Walter-Jessie páros mielőbbi lecserélésére és radikális eltávolítására.

Kissé érdektelen, a hosszú, üres monológok helyére berakott melodráma szál persze van a Beneke – Skyler féle vergődés kapcsán, ahol Saulnak kicsi, de annál viccesebb mellékszerep jutott a luxemburgi gazdag nénivel, aki jó nagy vagyont hagyott, hogy báránybőrben le lehessen fizetni a nyomorult IRS-t, de istenem: ha Waltert épp nem tudja kergetni Gustavo, akkor kergesse más, mondjuk a második legfőbb ellensége, az igazságszolgáltatás.

Mert azt azért ne higgyük, hogy Walter száz százalékosan biztonságban van. Jessie-vel összerúgni a port nem volt túl jó ötlet, főleg azok után, hogy a gyilkosság miatt lelkileg a mélybe taszított addikt időközben tisztességes gengszter lett és még a főnöke, Fring életét is megmentette.

Fring, Fring Fring! Az tiszta sor volt, hogy vagy rettenetesen gyorsan felkötik Mexikóban egy póznára, vagy talál valami B-tervet, hogyan tehetne pontot a kartell-veszély végére. Megkenni nem tudta őket, úgyhogy beváltotta a két évtizedes vérbosszút: megmérgezni egykori főnökét, az undorító, minden sztereotípiát csípőből hozza maffiafőnököt igazán tökös, a hideg vérmérsékletéhez csak valamelyest illő cselekedet volt. Oké, az évad nyitányában hidegvérrel kibelezett valakit, de az leginkább hirtelen felindulásból volt, itt viszont minden pillantásán, minden, a robbanáspontig jutott, de ügyesen kendőzött idegességtől távolba révedő tekintetén látszott, hogy az aljas hatalomátvételt nem fogja szó nélkül tűrni.

Ez akár egy évadzáró is lehetett volna, úgyhogy a maradék három részben igencsak nagy lapot kell húznia a Breaking Bad-nek ahhoz, hogy ezt felül tudja múlni. Persze az epizódcím (Face Off) sokat sejtet, ahogy az is, hogy Hank még mindig nem vonult vissza, Walter pedig fizikailag és lelkileg is a tönk szélén van, Saulon és Skyleren kívül pedig most már senkire se számíthat. Érdekes lesz látni, hogyan is oldódik fel ez a patthelyzet: a harmadik ezzel zárult, a negyedik végén viszont illene már valahogy, valaki kárára feloldani – és biztos, hogy nem Walter fogja húzni a rövidebbet, ha már egy bizonyos Bryan Cranston olyan súlyos összegeket kap a főszerepért!

31 hozzászólás Ne habozz!

i'm_rick_james - 2011. 09. 20. 15:31

Brutálisan jó rész volt. Már az előző is tetszett.
És Gus tényleg kőkemény. Már évad közben sokszor eszembe jutott. Még azt is megválogatja, kinek nyújtja oda a kezét, ki az, akinek egyáltalán odaköszön az “alattvalói” közül, na meg, hogy ezeket milyen helyzetben teszi meg egyáltalán.
A hidegvérére és az elszántságára példa az is, hogy saját magát is veszélybe sodorja.
De az a pontos, hideg, kimért mozdulatsor, ahogyan meghánytatja magát, az is tipikus Gus.

Mike meg vérprofi. Valamelyik részben, amikor Gus mondja neki, hogy “Van kérdés?”, amire ő úgy felel, hogy “Rengeteg. De annál több eszem van, hogy feltegyem őket.”
Meg itt is, amikor mondta Jesse-nek, hogy “Vagy hárman megyünk haza, vagy sehányan.”

A múltkor volt egy olyan felvetés itt a blogon, hogy majd kiderül, hogy melyik a most futó legjobb sorozat, ez, vagy a SoA. Mindkettőt imádom, de ez most a legutóbbi történésekkel legalább egy testhosszt rávert a motorosokra…

i'm_rick_james - 2011. 09. 20. 15:40

Ja, és amikor Don Eladio kibontotta az ajándékot, akkor tudtam, hogy ez lesz. Azzal a különbséggel, hogy arra gondoltam, hogy Gus biztos már előre bevett valami ellenmérget. Még amikor “kikéredzkedett” klotyóra, még akkor sem gondoltam, hogy hánytatás lesz.

hfeeri - 2011. 09. 20. 15:45

Bevette. Mikor a medence előtt állt! :)

ldavid - 2011. 09. 20. 15:46

nekem úgy rémlik, amikor a medence szélén ácsorgott, bevett valamit.

egyébként tényleg nagyon jó Gus és Mike karektere is. hiányozni fognak, ha egyszer nem lesznek, főleg Mike.

i'm_rick_james - 2011. 09. 20. 15:51

Ebből is látszik, mennyire figyelmetlen vagyok… Most, hogy mondjátok, már egyből beugrott, de nézés közben, amikor megitta az italt, már nem is emlékeztem rá, hogy 2 perccel előtte bevette. Ez gáz.

Ingorion - 2011. 09. 20. 16:20

Copy+paste az heti kibeszélőből:

Nos, meglestem a részt, és hát tetszett (amikor Gus a hullák között szlalomoz, felrémlett egy régi LOST-os emlék azért :P), valóban nagyon király ez az évad.
DE!
Amit nem tudok megbocsátani a készítőknek, az, ahogy Walttal bánnak. Nem a változásokra értem, hanem ahogy a karaktert lassan kiszorítják a saját műsorából. Ne értsetek félre, imádom Jesse-t, de elvileg nem ő köré épül a műsor. Ugyan Waltnak jutott a mostani részben egy elég szép megnyilvánulás, de hol volt ez a “This is my theritory” és a “Run” jelenetektől. Kicsit újrafogalmazom: Cranston gyönyörűen előadta a teljesen összetört apát, aki elveszítette a társát és fél, hogy a fia is megutálja, minden ott volt az arcán, de kéne (kivéve, ha ez nem tekinthető annak), valami pálfordulás, ami végleg egyenesbe teszi a karaktert. Legalábbis szerintem.
Ja, és Skylert ölje már meg valaki :))

Az évad eddig 8,5/10, de csak, hogy a fináléig lehessen feljebb pontozni :)

LuPuS - 2011. 09. 20. 16:27

K jó rész volt
a többit meg már leírtátok

e - 2011. 09. 20. 16:38

Skyler gyógyped stílusa engem is idegesít, de szeretem, hogy szellemileg is partnere Walternek.

Damoqles - 2011. 09. 20. 17:01

Kissé túlzónak érzem a beszámolót, de ízlések és…
Én imádom a sorozatot, de nekem ez a leggyengébb, leglaposabb évad, nagyon lassan történnek nagyon jelentéktelen dolgok. Jó látni, hogy néha azért oda bírnak csapni.

danger - 2011. 09. 20. 17:14

Minden evad ugy kezd hogy az elso 5-6 resz unalmas, aztan meg kapkodod a fejed folyamatosan.

mkfad - 2011. 09. 20. 18:20

Az adrenalinpumpáló jelenetek pont azért működnek itt annyira jól, mert előtte ügyesen elaltatnak, aztán hirtelen a semmiből törnek a felszínre :)

Kíváncsi vagyok, hogyan tovább, mert innen tényleg nem lehet egyértelműen kitalálni hogy milyen irányba mennek tovább a készítők.

Úgy indult az évad, hogy ki kell nyírni Gus-t ahhoz hogy a patthelyzet megoldódjon, erre itt állunk jópár résszel a finálé előtt, és Mike és Gus élete Jesse kezében, akinél már a fene se tudja már, hogy milyen motivációk hajtanak.

Érdekes hogy Jesse és Walter közel hasonló szituációban állt szemben Gus-szal az évad elején, mint Gus és a haverja a kartell fejével szemben. Kíváncsi vagyok, ezzel hova akarnak majd kilyukadni. Lehet hogy pont ez olt a válasz arra, hogy miért nem lyuggatta ki Jesse-t Gus. Mintha a elvesztett haverját próbálná pótoli rajta keresztül miután átérezte Walterék helyzetét.

Bruzsy - 2011. 09. 20. 19:43

nem tudom, nekem az előző kettő fényévekkel jobb volt. a megszerkesztettségük is, meg az is, hogy nem üres, kiszámítható vérbosszúval próbáltak nagyot durrantani, hanem a karakterek közti feszültség egyre nagyobbra növelésével majd kitörésével. ez sajnos nem volt meg, tudniillik a kartel részéről nem voltak karakterek.

Gus Fring persze ettől még mindig marhajó, csak nekem ez kicsit gyors és megalapozatlan volt így. el kellett volna még tölteni egy kis időt a múltjában, mire idáig eljutunk, kevés volt az a 10 perc a nyolcadig rész végéről.

naughtyL - 2011. 09. 20. 19:54

aztabüdöskurvamindenit:)

olyan részeket nyomatnak hétről hétre, hogy csak pislogok.

Jesse rendesen osztotta a mexikói arcokat, nem volt semmi a jelenet, de a medencés az valami kegyetlen volt. olyan feszültség tud áradni a jelenetekből, hogy levegőt sem merek venni sokszor.

Nekem borzasztóan tetszik, hogy egyre mélyebbre nyomják Walt-ot. Az elején nagy volt a pofája, akkora volt, mikor kiakadt, ahogy Hank istenítte Gale-t “tökéletes” főzését.. És Walt-nál meg rögtön befigyelt a hiúság.. És ugye fentről mindig csak lefele vezet út, szóval én még várom, mikor éri el mindennek az alját. Mert Hank nem hülye és nagyon jó nyomon van, alig várom a pillanatot, mikor mindenre fényt derít!!

mindenki nagyon jól hozza, amit kell, de Aaron Paul valami olyat alakít folyamatosan, amiről rögtön az jut eszedbe, hogy milyen szerencsés vagyok, hogy nézhetem.

És senki nem tudja úgy mondani, hogy Little Bitches, mint Jesse:D

azonnal jöhet a folytatás!!

Almásrétes - 2011. 09. 20. 20:17

Jó volt ez a 4×10. Az érzelgős/lassabb részek pedig ugyanúgy részét képezik a sorozatnak ahogyan a többi. Kár is vesztegetni a szavakat ez egy zsenális/tökéletes műalkotás :D
Persze lehetne hibákat keresni, de minek? Inkább Cobra 11?:D nee. A sorozatban végig az az érzésem, hogy egy marha hosszú filmet lesek és ezt darálva lehet a leginkább érzékelni.

Még ilyen sorozatot!

Wynonna - 2011. 09. 20. 20:31

Rohadt jó rész volt ez is. Mostanában alig bírom kivárni az egy hetet két epizód között. Az évad elején úgy éreztem, hogy ezt a Gustavo szálat hagyni kellett volna, de tetszik, amit kihoztak belőle. Hihetetlen milyen jól érződik a folytonos feszültség még olyan jelenetek alatt is, amikor két karakter csak beszélget percekig. A Skyler-szál még most sem tetszik, de legalább most már nem megy el egy egész rész rá, mint az évad elején. A kibeszélőben is írtam, hogy nekem nagyon tetszett az a jelenet, amikor Walter véletlenül Jesse-nek szólította a fiát, jó tudni, hogy ez a furcsa apa-fiú viszony még nincs veszve a két főszereplő között.

Cay - 2011. 09. 20. 22:47

Gustavo múltja megdöbbentő volt, és amennyire nem szerettem az elején Gust és Mike-ot, most annyira sajnálnám, ha történne velük vmi. Bár még mindig Jesse a nagy kedvenc. Mr. White kezd kicsit idegesíteni, de őt biztos nem írják ki, és azért remélem kicsit összeszedi magát.

És csak egy megjegyzés ehhez:

“Ha Mexikó egyik legnagyobb kartell-főnöke az ember szeme előtt végzi ki a legjobb barátját, nem megvetendő, ha az ember vérbosszút fogad.”

Lehet, hogy csak én hallucináltam bele, de nem voltak ők többek barátoknál???

payskin - 2011. 09. 20. 23:13

Eszméletlen… maga a rész is, de az ív amit húznak ebben az évadban Jesse-vel! Le a kalappal!

paranoid android - 2011. 09. 21. 01:23

Döbbenetes, amit művelnek. Lélegzetvisszafojtva nézem a részeket, olyan feszültség uralkodik egyes jelenetekben. A jelenlegi állást tekintve számomra ez a legjobb évad. Amit Jesse karakterével csináltak ebben az évadban a zseniálison is túlmutat, persze Gus és Walt is izgalmas, sőt, ugyan az elején engem is idegesített Skyler, de most érdekel, mi lesz ezzel a Beneke-szállal.
Ez a leszámolás kiszámítható volt, de iszonyat ütősen oldották meg. Eszméletlen jeleneteket raknak elénk hétről-hétre: Walt “I am the one who knocks” beszéde; a Gus flashback; Jesse-Walt verekedés; Jesse gokart jelenete, vagy a legnagyobb kedvencem Jesse “problem dog” beszéde. A fényképezés pedig még mindig fantasztikus.
Egyébként a rész végén, Mike Jesse-re fogta a fegyverét, mielőtt lelőtték, vagy csak egy félreérthető ártatlan mozdulat volt? Nem tudom eldönteni, pedig párszor visszanéztem.

danger - 2011. 09. 21. 13:18

en nem emlekszem ilyenre, hogy rafogta volna a fegyveret.

Wynonna - 2011. 09. 21. 18:43

@paranoid android @danger Én sem emlékeztem ilyenre, de megnéztem újra a jelenetet, és tényleg olyan, mintha Jesse-re fogta volna a fegyvert…De olyan gyors jelenet volt, hogy nem tudom eldönteni én sem…

Ropesszor - 2011. 09. 21. 19:02

szerintem megpróbálta fedezni a gyereket, amíg az beül az anyósülésre és épp akkor találták el.

Am már én is sokszor kívántam, hogy Skylert nyírják ki (3. évad végén aszittem ő az egyik hulla – sajnos tévedtem :( ), engem egyszerűen halálraidegesít a karakter, volt már, hogy eltekertem…

DARX - 2011. 09. 21. 22:42

@paranoid android
Elsőre nekem sem tűnt fel a dolog, de visszanéztem párszor és szerintem Mike egyértelműen Jesse-re célzott, mikor rájuk lőttek.

silver42 - 2011. 09. 22. 09:01

@paranoid android @DARX
Teljesen egyetértek. Visszanézve egyértelmű. Nem lehet más oka annak, hogy MIke feltartott pisztollyal álljon amikor meglövik. De furcsa. Miért pont ott és akkor akarná lelőni?

Almásrétes - 2011. 09. 22. 19:56

Én nem hiszek ebben a teóriában. Eleve minek “adott” volna fegyvert Jesse kezébe, hogy aztán kinyírja. Szerintem tutira nem akarta megölni, de azért majd visszanézem én is.

Almásrétes - 2011. 09. 22. 20:08

Arról meg nem is beszélve, hogy Jessenek simán adtak volna a méregből, de Gus nem engedte :) Szóval ez az elmélet szerintem blődség.

Wynonna - 2011. 09. 22. 20:12

@Almásrétes Nem hinném, hogy szándékosan csinálták, akkor szerintem jobban kihangsúlyozták volna a jelenetet, így simán átsiklik felette az ember. De azért nézd majd vissza, mert tényleg bele lehet magyarázni…

Skate - 2011. 09. 22. 20:23

Én is úgy látom, mintha Jesse fejére célozna, nem pedig valaki másra, mert a golyót se abból a szögből kapta Mike, amelyik irányba az ő pisztolya mutatott. És hiába Gus alkalmazza, mégis ellentétben állhatnak a kölyök sorsával az érdekeik, ha nem is mutatja ki főnöke felé, aki éppen küzd az életével jelenleg és utólag mondhatta volna neki, más lőtte le Jesset, nem pedig “baráti tűz(?)” végzet vele.

featspade - 2011. 09. 22. 20:36

Tényleg félreérthető, ahogy átemeli a kocsiajtó felett a pisztolyt, de teljesen logikátlan lenne Jesse lelövése.

sss - 2011. 09. 22. 20:45

Jesse-től kb 1 m-re jobbra céloz.
Azért emeli át az ajtón a pisztolyt, hogy beszállás közben is fedezze magát.
Miután meglövik, jobbra pördül, a pisztollyal együtt.

(HA akarná, később is kinyírhatná bármikor és nem most, amikor szükségük volt rá)

Almásrétes - 2011. 09. 22. 21:43

Na újralestem végül az egész részt :D Hát érdekes ez az ominózus jelenet… Valóban félreérthető és még talán bele is lehetne magyarázni, hogy Jesse-t akarta elintézni, de… áh logikátlan lenne. Ennyi erővel már a méreggel is kinyírhatták volna :@ :D

Gevin - 2011. 09. 25. 03:24

tény, hogy jó az évad – és eddig ez a rész volt talán a legjobb belőle, ami nem feltétlen erény így a 10 epizódnál – de én is azt érzem, amit már valaki írt fentebb, hogy Cranstont lassan a saját showjából szorítják ki, érdemtelenül. Mike karaktere, akkora bivaly, eszméletlen szimpatikussá írták, ahogy Gus is remek, a kimértséggel, hidegvérrel átitatott drogbáró szerepben, nade kérem. Soha nem az volt a baj, hogy lassú a sorozat, mert a feszültség az mindig pulzált benne, hanem ,hogy a szálak ezer irányba ágazhattak szerteszét. Folyton volt több nagyobb tét is, hogy merrefelé orientálódik a cselekmény. Ezúttal pedig nincs: kicsit egy helyben toporgás van, lelki dráma – Jesse és Walt részéről egyaránt. Ez egyáltalán nem baj, mert ez is a Breaking Bad szerves része, csak emellett még szokott hozni féltucat másik grandiózus érdemet is, ami most mintha kicsit elveszett volna. De lehet csak kifakult. Top 3-ban van nálam továbbra is, de az előző két évad bizony veri ezt. Amiket a másodikban műveltek Jessevel, de főleg Walttal lelki őrlődés kapcsán, azt nem igazán lehet megugrani – bár Jessenél majdnem sikerült.

A 3 rész pedig mielőbb jöjjön már, mert így is pár napig tartott csak ki ez a 10 rész, szoros beosztások árán :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz