login |

Downton Abbey: kezdett a 2. évad – írta Nina

2011. 09. 21. 00:28 - Írta: vendegblogger

50 hozzászólás | kategória: kritika,

A Downton Abbey az elmúlt hónapok egyik legkellemesebb meglepetése volt, s sokunk örömére folytatódik a történet szálainak göngyölítését. Habár meglepetésként definiáltam a sorozat feltűnését, s méltán nagy sikerét, valljuk be, a britek igenis tudnak valamit a szakmáról, főleg, ha a rusztikus romantika világába kell elkalauzolniuk bennünket.

A tovább mögött folytatom spoilerekkel.

Elkezdődött tehát a második évad, s mindenféle előzményismertető és egyéb szájbarágás helyett belevágtak a közepébe. Gondolom, mindenki emlékszik, aki végigzongorázta az első évad részeit, hogyan ért véget az a szezon: kitört az első világháború. A történet a szerencsésebb utat választva halad tovább, ugyanis nem retrospektív. Van amikor ez a történetvezetés, látásmód a kívánatos, ám a Downton Abbey esetében célravezetőbb a sallangmentes eseményfolyam. Maga a kor és a benne élők, bár nem hibátlanok, mégis romlatlannak tűnnek egy mai megfigyelő számára. Ezt a romlatlan állapotot kezdi ki, s rombolja földig a világháború.

Ahogy az első  évadban még csak a változás szelei fújtak, úgy a második évad első részében már konkrétumokról beszélhetünk. Szerelmek teljesülnek be, majd bomlanak fel, családok szakadnak szét, álmok semmisülnek meg – egyelőre. Nagyon szépen építkezik a történet, mert éppen csak annyit ad, amennyit kell; nem rohan előre, viszont nem is fukarkodik, hogy a körmünket véresre rágva rimánykodjunk a folytatásért.

A szereplők életének cselekményei több fronton zajlanak: a legtöbb férfi a háborúban csatázik, az otthon maradtak pedig abban segítenek, amiben tudnak. A világ eseményei különbözőképpen hatnak a Crawley-család tagjaira és a cselédségre is, bár világos, hogy a hölgyek inkább romantikus kalandként és a hősiesség netovábbjaként élik meg a férfiak hadba vonulását. Nyilván testközelből meg fogják tapasztalni, mekkorát tévednek, de ne szaladjunk előre.

A magánéleti hercehurcák a világválság ellenére sem szűnnek meg, a család és a cselédek életének bonyodalmai fokozódnak. Vajon összefutnak valaha e két osztály szálai?

Sokan kezdik felismerni, hogy a régi világrend egyensúlya felborulóban van, átalakulóban van minden, semmi nem lesz már olyan a háború után, mint volt. A cselédség reményei a felemelkedésről kontrasztban állnak az urak változást nem akaró vágyaival, s ezen kettősség jelen is van végig a sorozatban, a második évad első részében is.

A család egyensúlya látszólagos, s megbomlani látszik, amikor az egyik leánygyermek elhatározza, hogy ő nem ül a babérjain, várva a folyamatos rossz híreket, tesz is azért, hogy enyhítse a háború okozta sebeket, s itt nem feltétlenül a jótékonysági vacsorákról van szó. Nővérnek áll, s elhagyja a családi fészket. Talán ez az első apró lépés billenti ki a Crawley-dinasztiát a régi rendből? Valószínűleg igen a válasz, s ezt látni Lady Crawley arcán is, amikor a távozó autóban ülő leánya után néz.

A folytatásra még akkor is nagyon kíváncsi vagyok, ha nagyjából sejtem (és velem együtt még jópáran) merre halad a történet. De ez nem csoda, hiszen a szereplők, a kastély és a hangulat ugyanaz maradt, amit az első évadban megszoktunk, s megszerettünk; Maggie Smith-től pedig órákat fogok venni a ‘Hogyan alázzuk meg a nekünk nem tetsző egyéneket finoman és elengánsan’-témakörben.

Downton Abbey, már nagyon vártunk újra, örülünk, hogy itt vagy és remekbeszabott, hangulatos folytatással kecsegtetsz minket! 

50 hozzászólás Ne habozz!

symor - 2011. 09. 21. 01:07

Meglepett engem is a sorozat, főleg a tekintetben, hogy mennyire kikapcsolódást nyújtó volt a számomra is, habár én magam nem vagyok feltétlen rajongója az ilyen kosztümös romantikának. Ha valami brit és értékelem, akkor az leginkább sötét, sejtelmes és fenyegető borzongást okoz.

Ezzel szemben a Downton Abbey elbűvölően szórakoztat. Legfőképp a női szereplők miatt figyelemreméltó:

Michelle Dockery (Mary) Laura Carmichael (Edith) a maga sokszínűségével és oroszlánkörmeivel, Jessica Brown Findlay (Sybil) a finom karakánságával lenyűgöző teljesítményt nyújt a lánytestvérek szerepében. Joanne Froggatt (Anna) Sophie McShera (Daisy) és Rose Leslie (Gwen) mind nagyszerűek, ahogy karakterükön a legapróbb nüanszig uralkodnak. Lesley Nicol Mrs. Patmore a szakácsnő szerepében igazi felfedezés.

A női gárda itt bizony elnyomja az egyébként megbízhatóan teljesítő férfiakat. Főleg Maggie Smith és Elizabeth McGovern (nagy visszatérő!)teljesítményével.

Az elmúlt évad valami olyan minőségi kiegyensúlyozottságra volt képes, hogy az előtt meg kell emelnem a kalapom. Egyébként megemelem Nina előtt is, remek kritikát adott az oldalnak ismét!

jiliac - 2011. 09. 21. 08:03

Most nézem az első évadot és csak ajánlani tudom mindenkinek, engem teljesen magába szippantott. Mondom ezt úgy, hogy én sem vagyok az a nagy romantikus sorozat néző. Nagyszerű kritika, köszönet érte!

Nina - 2011. 09. 21. 08:03

symor: IGEN! Tökéletesen egyetértek, a színésznők rettentően erősek, remek választás volt az összes hölgy. Ahogy szinte csak a tekintetükkel játszanak… finom, apró megmozdulások, mégis többet mondanak egy húszsoros monológnál.
Maggie Smith pedig… imádnivaló, zseniális, eszméletlen. :D A finom alázás technikája tényleg tanítanivaló.
És köszönöm:)

MZ - 2011. 09. 21. 08:24

Jaj, én is annyira vártam már a 2. évadot és nem kellett csalódnom. Maggie Smith egy csoda, imádom minden egyes jelenetét és Ninával együtt én is szívesen vennék Tőle órákat…:o)

tiktak - 2011. 09. 21. 09:14

Hány részes lesz a 2. évad?

Binky - 2011. 09. 21. 18:42

Isteni egy sorozat, minden egyes percét élvezem. Az angolok még mindig tudják hogy kell sorozatot gyártani.

symor - 2011. 09. 21. 19:53

Nina, nem volna kedved egy Upstairs Downstairs (2010) kritikához?

Csupán három rész az egész minisorozat és sokban hasonló stílust képvisel, mint a Downton Abbey. Szerintem kifejezetten a te ízlésedre született sorozat, és csinálhatnál egy hasonlóan remek ajánlót róla.

Nina - 2011. 09. 21. 22:16

Óh, symor, wow. :D – kedvem biztosan lenne hozzá, az idővel meg majd megbeszélem a dógot’:) Utánanézek ennek a mininek mindenképpen, és meglátjuk. Köszi a tippet!

symor - 2011. 09. 21. 22:34

Örülök, nemrég daráltam emiatt ötlött fel bennem, hogy ez talán Ninának tetszene :)

Az Upstairs Downstairs egyébként egy nagy örökségű sorozat, a BBC-nél 1971-’75 között forgott az eredeti széria, amit most 2010-ben felújítottak. A Downton Abbey mellett az idei Emmy egyik titkos brit favoritja volt a sorozat.

A junkie sajnos érdemtelenül hanyagolta, ha viszont Ninán kívül más is utánanézne leegyszerűsítem a dolgát ennyivel:

Infók:
http://www.imdb.com/title/tt1782352

Előzetes:
http://www.youtube.com/watch?v=-WYKhwiiaIA

Nina - 2011. 09. 21. 22:43

Hú, ez tök jónak néz ki… hogy nem láttam eddig?! :)

Alice - 2011. 09. 22. 06:52

Ismét remek írás, Nina, köszönjük!

Nem is tudom, mikor vártam ennyire egy új évadot valamiből, és nem emlékszem, mikor féltettem karaktereket ennyire :)

A második évad 1. része szintén teljesen levett a lábamról. Tartottam az új szereplők behozásától, de szinte azonnal “belesimultak” a képbe, remek jelenetek és dialógusok fűződnek a nevükhöz. (Mit szóltok Ethelhez? :). A háború megjelenítése pedig óriási ezekkel az egyszerre brutális és finom eszközökkel, ezzel a kettősséggel. Nagyon megfogott pl. a vacsoraasztalnál Mary és Matthew beszélgetése, reagálása, arcjátéka. De kiemelhetnék még húszat.

A résznek nagy erősségei még a “reunion” jelenetek. Már az első évadban is nagyon megkapó volt, ahogyan az új jövevények szinte észrevétlenül beleolvadtak a családba, akaratlanul is eszünkbe jut mostani dinamikájukat látva, honnan is indultak. Maggie Smith karaktere (Violet) is jól példázza ezt. Nagyon szeretnem benne, ahogyan a barátait foggal-körömmel védi, na de hogy az ellenfeleivel mit kezd, az teljesen más kérdés :)

Sokan -velem együtt- biztosan vártak is valamit az első részben Mrs Hughes-tól, de teljesen megértem a készítők döntését, hogy más irányba indultak. Hozzáteszem, a Bates család szálát ábrázolták talán a legkegyetlenebbül ebben a részben, döbbenetes volt.
Több szereplő pedig picit jobban előtérbe is került (pl. William), bár van, akinél fordítva történt. Hmmm, attól tartok, nem csak a hölgyek élik meg hősies kalandként a háborút.

Részemről tűkön ülök, a Nina által írt körömrágással teljesen egyetértek!

Nina - 2011. 09. 22. 10:03

Alice: teljesen egyetértek mindennel!
Tiktak: szerintem nyolc részes lesz az évad, legalábbis úgy emlékszem. :)

Gattaca - 2011. 09. 28. 22:47

s02e01

Thomas “balesete” a Hosszú jegyességbből lett koppintva. Tuti szívni fog miatta, szándékos öncsonkítás miatt hadbiróság elé kerülhet, talán még ki is végezhetik. Ha jól tudom, az angolok az 1. világháború alatt 350-400 katonájukat végezték ki dezertálás miatt.

barátfüle - 2011. 09. 29. 01:39

symor! Köszi, hogy ajánlottad az Upstairs Downstairst. Ma megnéztem és nagyon tetszett. Érdekes, hogy nem is nagyon hallottam róla korábban…pedig megérne egy ajánlót. ;)

Nina! Köszi a kritikát. :)

Alice - 2011. 09. 30. 05:57

Hosszú jegyesség téma: attól tartok, a módszer meg a való életből származik :( A felvetéssel egyébként egyetértek, megleptek az ügy simaságával, a vak is láthatta, hogyan történt, hiszen közel s távol nem lőttek. Itt pedig egyszerűen ugrottak jó néhány hónapot. Protekció ide vagy oda, Matthew is ott volt akkor, de ő sem reagált semmit, így nem valószínű, hogy ebből még lesz bonyodalom.

Thomast nem véletlenül kedveli a közönség, most is remek jelenetei voltak, tele ellentmondással. Hazaérve majd leesett a magas lóról, és az új munkájában is kb. úgy viselkedett eleinte, mint a nagy házban, de láthattuk a változást, és beláttunk a színfalak mögé is. Az is furcsán hathatott, hogy a komornával lévő láthatóan szoros kapcsolata (végig leveleztek, hazahozatta stb.) ellenére viszontlátáskor ugyanúgy mínusz húsz fok kimértséget kaptunk tőle. Mindig Mrs. Patmore jut eszembe, amikor Daisynek próbálta elmagyarázni, h. milyen is Thomas :)

A körömrágást fenntartom! A 2. rész tele volt vihar előtti csenddel. Lelassult a történtet, de sok-sok-sok szálat szövögettek. Alig várom az előre vetített felfordulást, Mary-ért viszont nagyon aggódom. Nagyon tudnak a forgatókönyvírók, érdemes összehasonlítani az ebben és az előző részben lévő vonatállomáson zajló két búcsújelenetet.

Ami még meglepett, az Edith története. Azt vettem észre, hogy most már várom, hogy mit találnak még ki számára az alkotók, merthogy fogalmam sincs. Ő az egyik legkiszámíthatalanabb, leginkább sodródó karakter.

ui. A Maggie Smithszel közös jelenetükben látszott, hogy a sorozatbeli lányát, Lady Rosamundot mennyire jól castingolták (szép magyarul kifejezve :)

ChMax - 2011. 09. 30. 19:25

Hát, én pl. ki nem állhatom Thomast… viszont ha a hadbíróságot nem is ússza meg, szerintem a büntetést mindenképp, mert mégis csak az ellenség sebesítette meg, azt meg egy év távlatából úgyse tudják rábizonyítani, hogy szándékosan csinálta (valaki bénázott a sötétben oszt’ kész, még a szemtanúk se lehetnek teljesen megbízhatók).

Gattaca - 2011. 10. 03. 00:39

s02e02

Mr. Bates utódja(Langnak hívják talán) remélem szerepel még pár részben, szimpatikus figura. Hihetetlen, hogy a háború hogy tönkre tehet egy embert testileg és lelkileg is. A szakácsnő unokaöccse helyett Wiliemre tippeltem volna, hogy majd besokall a fronton, és dezertál. Na valaki meghal majd az évad végén, akkor szerintem ő lesz az.

Staralej - 2011. 10. 10. 14:30

áhh mennyire jó volt az új rész is. nem tudom mennyire vagyok ezzel egyedül,de ha Mary meg Matthew nem kerül össze hamarosan megütök valakit. Maggie Smith meg egyszerűen zseniális. Úgy bírnám,ha nekem is ilyen nagyim lenne =).
A Branson/Sybil dologból pedig őszintén nem tudom mi lesz,mert akármennyire is modern Sybil,nem hiszem,hogy megszökne vele….
egyértelműen a downton a legjobb dolog,amit mostanában nézek.

barátfüle - 2011. 10. 10. 15:47

Staralej:
A Mary-Matthew vonallal én is így vagyok. :) Én naív, azt hittem, hogy majd ma lesz valami előrelépés, de nem…
A Branson Sybil dolog szerintem sem működne, megértem Sybilt. Nem is vagyok meggyőződve arról, hogy szereti Bransont. Inkább kedveli.
A következő részben meg úgy néz ki, kiderülnek dolgok. Remélem kicsit beindítja a cselekményt. :)

Ez a sorozat akkor is szuper, ha alig szól valamiről. :) Az apró jelenetek, párbeszédek, megjegyzések, pofavágások… imádom. :)

Alice - 2011. 10. 10. 16:08

vigyázz, SPOILER

M-M ügyben csatlakozom hehe, már az előző évad óta várom, hogy révbe érjenek. Persze várhatóan nem sietik el a sorozat készítői, ők is tudják, mennyire favorit a közönségnél a két fiatal. Az új rész (2×04) nekem is nagyon tetszett, és a 2×05 promója az egyik legizgalmasabb a sorozat történetében. Nekem is a hétfők a legjobb napjaim pár hete :)

A Branson/Sybil szálat nagyon érdekesen kezelik az írók, egyrészt messze elkerülnek minden szirupot, másrészt teljes bizonytalanságban tartják a nézőt. Sokkal több játékidőt is rájuk lehetne szánni akár. Nincsenek célzások, és Sybil érzéseit a mai napig nem árulták el a közönségnek, Bransont sem nagyon engedik megismerni. A legújabb részben sem egy fehér lovon érkező királyfinak van beállítva, pl. Sybil hivatásáról sem volt egy nagy véleménnyel. A kezdeti “aranyosak” jelzőt (pl. évadzáró kerti parti) messze túllépték már, nagyon ingoványos talajon járnak.

Edith az új részben nagyon tetszett, sokat változott ő is. Kiemelném még a magára maradó Mr Moesley-szakácsnő szálakat, nem várt meglepetés volt őket előtérbe helyezni egy kicsit. A Mr Bates-féle visszatérés meglepett, korainak éreztem, nomeg a promó nélkül is egyértelmű, hogy ilyen simán nem mehetnek a dolgok.

Visszatérve a 2×03-ra, amikor “megszállták” a házat, a családdal együtt érezhettük át, mekkora óriási dolog ez, hogy tényleg felforgatják az életüket. Bizony nem egy-két szobát engedtek át, hanem jóval többet, minden értelemben. Mary meglepő tartásról tett tanúbizonyságot, nagyon jók a jelenetek, amikor állja a sarat a nagymama-nagynéni nyomás alatt. Azon csodálkoztam, hogy E.Napier beharangozott érkezése elmaradt. Ja, és a pingponglabdás jeleneten egy órát vihogtam.

ChMax - 2011. 10. 16. 22:51

Új rész, M-M ügy: ajjajj.

Alice - 2011. 10. 17. 22:57

2×05
Nagyon szíven ütős rész, sokat kell még ezt emészteni… Dan Stevens lélegzetelállító volt itt.

Ahogy más is írta fentebb, Williamnél valami hasonlóra lehetett számítani :( Ami még érdekes volt, hogy az édesapjáról már annyit hallottunk, hogy most régi ismerősként tekinthettünk rá.
És távolodva a háború témától, az üde színfoltot jelentő minden lében kanál Ethelt is szívfacsaró így látni, még ha más események tükrében most nem is jelenhetett meg hangsúlyosan.

Ha az írók még mélyebb sötétségbe merülnek, akár M-M ügyben, akár máshol, nagyon morcos leszek. Azért mindennek van határa! :P Az előzetesnél leesett az állam, hogy mikre készülnek jövő héten. Abban bízom, hogy az évszámot tekintve a vége felé járunk magának a háborúnak.

Staralej - 2011. 10. 17. 23:05

basszus…hát ezt már komolyan nem lehet elviselni száraz szemmel. Lehet,hogy várható volt,de engem akkor is megrázott William….és Daisy is olyan aranyos volt a végén.
A Mary/Matthew szálra már nem is mondok semmit,ez már kínzás számba megy úgy érzem. Jövőheti promo meg nagyon-nagyon jó…és Downtont ismerve maga a rész hatszor ilyen jó lesz. Mik jönnek még!

Alice - 2011. 10. 18. 07:37

Régóta vártam, hogy Daisy kapjon egy kis játékidőt – le a kalappal a színésznő előtt, ő is elképesztően jó (De ki nem ebben a sorozatban?! hehe). Teljesen át lehetett érezni a félelmét, magányosságát ebben az egészben. Azért legalább egy valakitől vártam volna, hogy nem találja helyesnek az ötletet. Az esküvőn résztvevők arcáról pedig külön oldalakat lehetne megtölteni…

A rész tele volt ezernyi óriási jelenettel. Pl. közös jelenetet írni Mrs Hughesnak és a rangban annyival felette álló, de gazember katonatisztnek? Sybil és Branson? Lavinia? Huhhh.

Mary elképesztő ezzel a halált megvető bátorsággal. Szemmel láthatóan remeg a vőlegénye előtt állva, de véghez viszi a tervet.
Mrs Bates ellen tul.képpen Anna mamájának “fight fire with fire” taktikáját alkalmazták :) Ha sarokba szorít egy ragadozó, próbálj keresni egy erősebbet, még ha nagy árat is kell fizetned. Egy jó időre elszabadulsz, bár félő, hogy a vadállat még dühösebb lesz. Az a nő a végén olyan volt, mint valami fúria!

Lizzy Bennet - 2011. 10. 25. 15:38

Sziasztok!

Jöttem rajongani!:)Hétről hétre nézem a sorozatot családom hölgytagjaival és gyakorlatilag alig bírjuk kivárni a hétfőket és az újabb részt, teljesen függők lettünk!:)

Ezúton szeretnék csatlakozni a “ha Mary meg Matthew nem kerül össze hamarosan megütök valakit”-mozgalomhoz, pláne a tegnapi, ismét igen csak kiakasztó rész után! Remélem, a nagyi valahogy elintézi a dolgot!;)

Alice - 2011. 10. 25. 17:26

Én meg folyton itt tolongok, de egy új rész után mindig muszáj, na. Írgyatok többet :P

Teljesen odavagyok a sorozatért, de bevallom, a forgatókönyv most már kicsit túl sok volt nekem, és morgolódom az arányok miatt is. Szeretném, ha picit reálisabb talajra térnének vissza, azaz az első évad szemléletéhez. Több régóta szépen előkészített és haladgató szál vett nem túl jó irányt számomra.

Rengeteg mindent lehetne írni. A P.Gordon vonalat amolyan Anasztázia előtti tisztelgésnek is lehet tekinteni, úgyis emlegették a cárt és a családját. Ez a szál tutira sokaknak nem tetszett, de voltak itt érdekes aspektusok, nézzétek csak meg a reakcióikat a hírre. A lezárása is milyen furcsa már, de nem szájbarágós, ami külön jó. Viszont nekem úgy tűnt, hogy aránytalanul nagy játékidőt elvett… M+M fronton meg pozitívumokra számítok, ez alap, naná, én is ütök – ám de hirtelen – ellenkező esetben! De azt is látom, hogy abból a gödörből, amit a kedves alkotók Matthewnak ástak, nem igazán lehet a hitelesség elvesztése nélkül kimászni. Biztosan meglepnek valamivel bennünket.

Belegondolva, hogy Mr Lang óta a ház tul.képpen csak az új cselédlánnyal gazdagodott, feltétlenül kérném vissza inkább Mr Langot, remek karakter volt. Meg Ethel is. De hogy mit akarnak ezzel az új lánnyal? Olyan kis halovány szegény

Közben a neten látom, hogy már vannak bőven a hype előtt értetlenül álló lehúzó nézők is, akiknek alapból nem teszik a sorozat, és a 6. rész láttán különösen belelendültek. Úgy kell nekik.

Lizzy Bennet - 2011. 10. 25. 20:56

Az utóbbi részekben valóban picit sok kezd lenni a brazil szappanoperákba illő fordulat, de azért még bízom benne, hogy sikerül valamennyire visszatérni a realitások talajára, ahogy írtad. Természetesen az ellen nincs kifogásom, ha Matthew felépül és további pozitív fordulatok állnak be a mostanság nem túl rózsás helyzetében, ezt pedig tényleg csak valami egészen elképesztő csavarral hozhatják össze a forgatókönyvírók a jelenlegi állapotokat figyelembe véve.
Pedig már kezdtem azt hinni, hogy Lavinia végleg távozik a képből ezzel felére csökkentve a felesleges jegyesek számát, de hát Corának hála ismét itt van a kisasszony. Annyira halmozzák a nehézségeket, ami M&M közé állhat, hogy időnként már tényleg komolyan elgondolkodtam rajta, hogy ezek aztán sosem jönnek össze, de most pont a szappanopera-jelleg miatt gondolom úgy, hogy mégis össze fognak. Mellesleg nekik drukkolok a legjobban a párok közül, úgyhogy jól esne a kis lelkemnek:)
Az Anna-Bates párost is nagyon kedvelem, de ezt a szálat is úgy nyújtják már, mint a rétestésztát.
A Sybil-Branson ügyet a húgommal együtt részekkel ezelőtt reménytelennek nyilvánítottuk, csak eleinte a fő problémát a társadalmi különbség áthidalhatatlanságában, most pedig Sybil nem elég erős érzelmeiben látjuk. Kár értük, mert különösen izgalmas lehetne, hogy ha meg is szöknek, hogyan tovább? De azt gyanítom, erre nem fog sor kerülni.
Az Ethel-szál nekem is tetszett, és a Lang-vonal is érdekes volt (pláne azzal együtt, hogy mit váltott ki O’brienből!)az viszont sokkal kevésbé tetszik, hogy a promo alapján az a gyanúm, hogy ezt az új szobalányt őlordságával akarják összegabalyítani. Na ne már…

Gattaca - 2011. 10. 30. 22:11

s02e05

na tényleg igazam lett Wiliam sorsát illetően, hogy ő fog sajnos elhalálozni. Az esküvő nagyon megható, megrázó, könnyfakasztó jelenet volt.

Alice
Az 1. világháború hivatalosan 1918 11. havának 11. napján 11. órakor ért véget. Az a szomorú, hogy aznap még ezervalahány katona esett el, mire a frontra eljutott a békekötés híre.

kaltem - 2011. 11. 04. 09:51

Imádom ezt a sorozatot, kár, hogy annyit kell várni a magyar feliratra.

Még nem láttam a 6. részt, (hány részes egyébként a 2. évad?) de nagyon kiakadtam, hogy mi történt Matthew-val. Nem tudom, hogy ebből mit fognak kihozni.

Engem csak az zavar kicsit, hogy furán kezelik az idő múlását.
A kezdéstől már eltelt 6 év, mégis semmit sem változott szinte a szereplők viszonya egymáshoz.
Nem igazán tudom ezt jól megfogalmazni, de 6 év azért nagyon hosszú idő, rengeteg minden történik egy emberrel ennyi idő alatt, mégis nekem néha olyan érzés, amikor nézem pl. M+M-t, mintha csak hónapok teltek volna el.
Vagy William és Rose, mikor is ment el William a háborúba 1-2 éve, mégis Rose ugyanúgy viselkedett vele, mint 1-2 hónapja.

barátfüle - 2011. 11. 04. 11:02

8 részes az évad plusz lesz egy karácsonyi 2 órás epizód.
Az idő múlása szerintem is zavaró, én is azt érzem, amit te.

kaltem - 2011. 11. 04. 12:36

Barátfüle: köszi az infót.

Azért a kis hibái ellenére még mindig nagyon színvonalas ez a sorozat. És Maggie Smith! Hihetetlen amilyen pofákat tud vágni és amilyen beszólásai vannak.

Nehéz lesz várni a következő évadra.

Alice - 2011. 11. 04. 18:49

2×07

Valamiért úgy emlékeztem, hogy ez már a záró rész lesz, de nagy örömömre nem. Vessetek a mókusok elé, de szerintem egész jól kijöttek a Matthew-helyzetből úgy, hogy ne csináljanak komplett hüjét magukból (már bocs). Inkább nem írom le, hogy örvendeztem :) Sokkal több gondom van azzal, hogy lassan nincs már sorozat gyilkossági szál nélkül, mint azzal, hogy elfogadjak egy – a szereplőknek – váratlan pozitív fordulatot, ami talán melodramatikus, viszont zseniális színészekkel megvalósítva egy élmény volt. A nagy pátosz helyett inkább picit komikusra (is) vették a figurát, hát erre aztán nem számítottam.

Igen, már 1919 lett ebben a részben. Nem vitatom, hogy az idő-tényezővel gond van. Az előző évadban ez sokkal jobban sikerült. A való életben is el tud szaladni két év egy pillanat alatt, így nem feltétlenül kell sok változás, de itt szinte minden téren lelassultunk, ezért tényleg szembetűnő. A fentebb emlegetett Rose az bizonyára Daisy akar lenni, de elég megnézni a Bransonékat is, vagy Annáékat. Jókat lehetne akár humorizálni is ezen, lásd a garázsban játszódó jelenetek sorát :) Láthatóan kevesebbet dolgoztak a forgatókönyveken, mint eddig, ez nemcsak az idő-tényezőnél látszik. Ettől eltekintve számomra még mindig 10/10 pontos sorozat.

A rész szvsz fénypontjai közül pár:
– Violet nagyi Matthew -meglepően egyszerű- szobájában, amint elnézést kér, amiért egy kissé “unorthodox” módon benyomult egy nőtlen férfi szobájába, de szóhoz jutni meg nem is nagyon engedi. Magáról a beszélgetésről nem is szólva, mert remek.
– Mrs Patmore és a csempészáru – adjanak már neki még több jelenetet, mert mindig tátott szájjal nézem!
– A kutya-visszaszerzési jelenet. Ez a sorozat nagyon ritkán ennyire szembetűnően szívmelengető, és ez az egész tacsi-vonal az. Teljesen belefér, részemről nagyon díjazom.
– A három nővér a panzió szobájában.

A Jane-őlordsága jelenetekről inkább nem írnék, mert azokat abszolút gáznak érzem… Ethel vs. nagybajuszú bácsi nekem sok volt kicsit, hát várom, mi lesz a jövő héten. Most először éreztem nagyon spoileresnek az előzetest, persze lehet, hogy félrevezető.

Gattaca - 2011. 11. 07. 00:59

eszembe jutott, hogy a Moncarch of the Glen és a Downton Abbey között mennyi hasonlóság van(kastély, családtörténet)

a Glenboglet a gyönyörú táj(Skót-felföld) miatt is nagyon szerettem, ajánlom mindenki figyelmébe:

http://www.imdb.com/title/tt0238793/

Gattaca - 2011. 11. 13. 18:53

s02e07

úgy tűnik, hogy az 1918-19-es spanyolnátha járvány(ami több áldozatot követelt, mint az egész 1.világháború) is felüti a fejét a sorozatban. Szerintem biztos lesz még egy szereplő, aki elhalálozik emiatt(előzetes alapján nagy az esély, hogy Mr. Carson lesz az)

clegane - 2011. 11. 15. 10:57

áá most esett le hogy a múlt heti volt az évadzáró :(
de az imdb szerint még lesz egy Christmas Special, abban azért remélem lesz valami happy end mert ezt így elég nyomasztóan sikerült lezárni … :)

Alice - 2011. 11. 16. 09:58

Kedves Nina, tervezel évadzáró írást?

Huhh, ez az évadzáró brutális volt, néha műfajilag is meghökkentett, a történetről nem is beszélve. Lehetne kötekedni is, de talán majd később :P A zárás hasonló volt az előző évadéhoz: nem cliffhangeres, de tényleg nagyon nyomasztó (egy-két szálat kivéve), első látásra fura módon belecsempészve humort is. Ezernyi nyitva hagyott szállal és “vajon most mihez kezd?” kérdéssel. Mindenképpen nagyon várom a folytatást. Ami a happy endet illeti, én még karácsonykor sem venném biztosra, hiszen ismerjük őket. Talán az utolsó évad utolsó részében. Amúgy meg indítványozom, hogy pofozzuk fel a forgatókönyvírót, ahogyan ígértük, mert nagyon rászolgált!

***spoiler***
Az abszolút mélypont a temetői beszélgetés volt és annak lezárása. Úgy látszik, muszáj volt még belerúgni az amúgy is padlón lévő szereplőkbe néhányat.

barátfüle - 2011. 11. 17. 22:34

Jól van, ezek szerint nem csak én akadtam ki, hogy hogy lehet ezt így befejezni. :)
Már nagyon várom a karácsonyi részt, na nem mintha abban reménykednék, hogy… lesz itt még 3. évad is, abban is kell történnie valaminek.

Staralej - 2011. 12. 26. 13:57

Na végre már =DDD ha ezt el merik rontani,én kiszaladok a világból.
mondjuk a rész közepe felé komolyan féltem tőle,hogy nem sikerül a fellebbezés és Batest tényleg felakasztják majd. De így azért mégis jobb=)
Jó volt nagyon,bár Sybil és Branson hiányzott nekem onnan (azért remélem látjuk Sybil terhességét nem csak átugrunk rajta)
És nyilván mindenki gyönyörűen játszott,ahogy azt már megszokhattuk (főleg Maggie Smith,Iain Glen és Joanne Froggatt- zseniális volt a tárgyaláson) …szeptemberig még nagyon sokat kell várni

Alice - 2011. 12. 27. 16:18

Remek, remek, remek karácsonyi különkiadást láthattunk!!! Bevallom, kicsit féltem, egyrészt a 2. évadban volt pár mellékvágány, másrészt a nyomasztó hangulat feloldásában sem voltam épp biztos. De nem, ez a másfél óra teljesen az 1. évadot idézte, és mennyi örömet okoztak vele! Emellett gyönyörűen felépített, kiválóan megírt rész is volt, bajban vagyok, hogy mit is emeljek ki belőle.
Nagyon tetszett, hogy ennyire előtérbe került végre Anna, vagy akár Daisy, vagy pl. hogy az édesanyja többször az orrára koppintott Matthew-nak, hogy mekkora butaságot csinál, és szvsz teljesen reális talajon bírtak járni mindvégig. Le a kalappal az írók előtt.

Én is nagyon féltettem Bates-et, mert simán benne volt a pakliban, hogy ennél rosszabb vége lesz, de én még a kutyát is féltettem, haha, mert simán lehetett volna bármi vele, hogy Thomas jól befürödjön. Egy szavunk se lehet, télleg.

Ami még nagyon tetszett, az a humor, nagyon elemükben voltak, Maggie Smith mondatai mellett vagy ötvenet ki lehetne gyűjteni frappáns idézetként, kezdve a váza sorsától addig, hogy lady Mary-t Carson megpróbálja “kihorgászni” a hölgykoszorúból :D

Katey - 2011. 12. 27. 19:47

Ááááá nagyon jóóó volt ez a karácsonyi rész!

Végre egy szuper rész, volt benne dráma, de azért a vége csak jó lett végül.

Túl borús volt az évadlezárás a szokásoshz képest is.
Mertek volna beletneni még több drámát a részbe, átrepülök angliába és jó seggbe rúgom az írót.
de hála égnek erre nem lesz szükség.

Csak sajnálom, hogy Sybil nem szerepelt benne.
Nekem amúgy az évadban az ő szerelmük kibontása nem tetszett, olyan semmilyen vol, egyik percról a másikra történt és ez még “love at first sight” esetén működik, de így nem…

Amúgyvalahonnan olyan imserős volt a Sybilt játszó csaj, Jessica Brown Findlay, és megnéztem az imdb lapjá és most néztem, hogy a Misfitsben is szerepelt, és tényleg, ő volt a hülye kereszténycsaj. és most a 3. évad utsó részében is benne vol!!!

:)

clegane - 2011. 12. 27. 20:48

na így már más!!

barátfüle - 2011. 12. 27. 21:16

Ez a karácsonyi rész nagyon kellett az évadzáró után (nekem biztos). :)
Ez volt az évad legjobb része. A Nagyi szövegén többször hangosan felnevettem. A váza poén és a “megígéri” is nagyon tetszett.
Valahogy sejtettem, hogy nem kapunk karácsonyra egy akasztott Batest és nagyon reméltem, hogy Matthew és Mary végre egymásra találnak. Szépen lassan felolvadt Matthew-ban a jég és belátta, hogy ők összetartoznak.
A Rosamund néni rész annyira nem hiányzott, kibonthatták volna Edith történetét. Sybill reméljük jó helyen van és a babával hazamennek majd. (és látjuk a következő évadban). :)

Alice - 2011. 12. 28. 08:24

Még annyit, hogy amikor a legeslegvégén Mary mosolygott (tudjátok mikor :), akkor döbbent rá az ember, hogy szinte nem is látta a nevetni vagy mosolyogni a két évad alatt, és akkor is többnyire Matthew-val volt, vagy mondjuk Sir Anthony és a remek sós puding esetekor hihi.

MM téren simán ölelgessük meg a forgatókönyvírót! És ezt most nem – csak – a romantikus énem mondatja velem, de annyira jó párbeszédeket, jeleneteket kaptak, és annyira jól ábrázolták az egészet, a titkokat, a vívódásokat, de közben végig ott volt egy másik történet a felszín alatt. Az pedig mindig is tetszett, hogy mindig is képesek voltak egy kicsit magukon is viccelődni. A színészekről meg már ezerszer írtuk, mennyire jók.

Én is csodálkoztam, hogy Edith mindössze ennyi játékidőt kapott (bár olyan szép, őszinte beszélgetést és lezárást kapott, hogy ihaj, amit szvsz megérdemelt), de bőven lesz történet a 3. évadra is.

Az írók annyiból nem igazságosak, hogy a három lánytestvér azért nem kapott egyenlő időt. Én is leginkább Sybilékre leszek kíváncsi, első pillantásra elképzelni sem tudom, hogyan illeszkednek be/vissza a családba. Remélem, Branson anyukájával is találkozunk – na az őt emlegető jelenetet is milyen jó volt már a 2. évad végén.

Basil - 2012. 01. 08. 09:27

Jó volt a második évad, jó volt, de…
Igen azt kell mondjam, hogy de, mert:
A sztoriban időnként voltak egyenetlenségek, lassan csordogált a történet, aztán mintha kifutottak volna az időből, és egyszerre akartak volna mindent megoldani, de ezt foghatjuk arra, hogy nagyon valósághű akart lenni a sorozat, mert az életben is időnként összejönnek a dolgok. Talán…
Néha volt olyan érzésem, hogy álljunk le, ismételjük meg, vagyis éreztem a stábot a kép mögött, ezt sajnos többször a Lord jeleneteinél éreztem, vagy lehet, hogy jól alakította a kissé esetlen főúr figuráját? Volt olyan jelenet, amikor úgy állt rajta a “remekbe szabott” öltöny, mintha sietni kellett volna a jelenetnél. Ja és kellett ez a szerelmi bonyodalom a Lordnak is? Biztos?
Fontos kérdés: a Csengetett Mylord?-nak van bármilyen köze a sorozathoz? Volt benne a “You Rang, M’Lord?” kiszólás, aztán a Gretna Green-es jelenet, meg több már az első évadban is, ez csak véletlen?
Nem igazán tetszett a nyűglődés Mary és szerelme között, Matthew arcán a világfájdalom néha már mosolyogtató volt, persze azért szép volt az utolsó jelenet, de amíg odáig eljutottunk…
Na, csak rosszakat sikerült leírnom, pedig nem így akartam, de a jókat már elmondtátok.
Kiemelkedő a sorozat, mindenképpen érdemes a megnézésre, de az első nekem jobban bejött, pici csalódás volt a második, de csak pici. Várom Downton harmadik évadát.
Ja és Bates-ékről még nem is írtam, hát az is, nekem kicsit erőltetett volt, de kell valami a harmadik évadra is, mindenesetre szurkoljunk, hogy majd kiderül az igazság, és akkor majd: örülünk Vincent?

zoey - 2012. 01. 09. 05:40

Ledaráltam két évadot, a karácsonyi rész csak most jön, úgyhogy addig nem is olvasok, nehogy spoilerbe fussak, de elmondhatom, új sorozat-szerelmet találtam. És három napja nem alszom. Fantasztikus, csak olyan rövid! 7-8 rész? Nem elég.

barátfüle - 2012. 01. 09. 21:25

Zoey: a karácsonyi rész a legeslegjobb. :D Remélem azóta már láttad. :)

Basil: a 2. évad tényleg gyengébb volt, mint az első, de még mindig szuper. Látszott a történeten is néhol, hogy kutyafuttában kellett megírni. Szerintem nem gondolták volna, hogy ekkora siker lesz és berendelik a 2. évadot is. (plusz a 2012-es Titanicos minisorozat is Julian Fellows munkája)
Már írtam többször, engem legjobban az zavart, hogy két mondat között eltelt 2 év…és nem haladtunk a történettel. (bár ha nem figyelem a dátumkiírásokat, akkor nem olyan zavaró a dolog) :D

Alice: az MM történet 2. évados lezárásáért tényleg jár az ölelés. Talán még egy puszi is. ;)

zoey - 2012. 01. 10. 10:33

barátfüle: kétszer is. :) nagyon kellett, imádtam. s gyorsan megnéztem a Behind the Drama dokut is. szeptember, szeptember…

ememese - 2012. 01. 15. 20:08

Imádom! Teljesen a rabja lettem a sorozatnak és alig bírom kivárni a folytatást. Annyira magával ragadó! Mindig is imádtam a britt kosztümös drámákat. Az a mérsékletesség, visszafogottság, elegancia, ami mindkét osztályban megjelenik egyszerűen olyan egyedi és utánozhatatlan. Tartalmas párbeszédek, tökéletes egyensúly a két osztályréteg között. Nincsenek főszereplők, mindenkiért izgul egy kicsit az ember.

A színészek nagy részét eddig is csodáltam. Tökéletes választás mindegyik! Én Sybil & Branson rajongó vagyok és nagyon örültem a 2. évad végkifejlettének. :)

barátfüle - 2012. 01. 29. 22:01

Milyen messze van még a szeptember…nem szoktam várni az őszt, ezért inkább várom a nyarat, mert akkor már nemsokára ősz és Downton. :)

Vki - 2013. 09. 17. 16:20

Iszonyúan szomorú, hogy William meghal, én nem gondoltam volna de nagyon sajnálom :(. Szegény soha nem tudja meg az igazságot. Az is tök rossz, hogy azért halt meg mert megmenti Matthew-et és senki nem sajnálja (vagyis majdnem senki a személyzeten és Edith-en meg Violeten kívűl), hanem mindenki Matthew-et sajnálja, hogy szegény nem fog tudni járni és nem lehet gyereke. Na meg persze Matthew-nek azt el sem mondja senki azok közül akik folyton körülötte forognak, hogy William meg fog halni csak mert megmentette az ő életét. Bár ez nem is nagyon érdekli őket, néha-néha megkérdezik, hogy, hogy van William, majd mikor megkapják a választ, hogy haldoklik csak azt mondják, hogy sajnálom. Egyébként meg legalább megköszönhetnék neki azt amit tett, ha úgy is annyira fontos nekik Matthew. :(((((((
Amúgy elképesztően jó sorozat, egy unalmas rész sincs benne vagy fölösleges jelenet, csak ezt az egyet sajnálom, hogy William meghal. :(

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz