login |

Star Wars: The Clone Wars: kezdett a 4. évad – írta Dominik

2011. 09. 22. 12:41 - Írta: vendegblogger

26 hozzászólás | kategória: kritika,

A tavalyi vegyes összképű évad után nem igazán tudtam, hogy mire is számítsak. Nagyon reméltem, hogy folytatják a 3. szezon közepén elindított folyamatot, melynek eredményeképpen érdekesebb és izgalmasabb részeket láthattunk. A kedvcsináló előzetesből nem tudtunk meg sokat, hiszen főleg az idei évad első felének egyik történetszálából, a mon calamari csatából mutattak részleteket, mely a dupla kezdést is kitöltötte. A részek megtekintése után sem lettem okosabb, ugyanis mind a két epizód nagyon közepesre sikerült. Nem nyűgöztek le, de különösebben rosszak sem voltak.

A Köztársaság képviselőit a Mon Calamari bolygóra hívják, ahol az elhunyt király után a fia, Lee-Char herceg lépne a trónra, azonban meggyűlik a baja a bolygó polipszerű lakosaival, a quarrenekkel. Utóbbiak ugyanis nem hajlandóak elfogadni az ifjú örököst, s a konfliktus kezelésére az óceánvilágra érkezik a szeparatisták követe mellett Amidala szenátor, illetve Anakin Skywalker is.

Nem árulok el nagy meglepetést, de a békés tárgyalások kudarcba fulladnak, és a kétségbeesett mon calamariak utolsó reménye a gungan nép lehet – igazán kétségbeejtő helyzet, hogy egyedül a félkegyelmű Jar-Jar társaira számíthatnak. Tovább mögött spoilermentesen folytatom.

Ahogy már korábban is említettem, rettentően átlagos volt ez a nyitány. Ennél azért lényegesen erősebb epizódokkal kellene kezdeni az évadot, hiszen ha gondolkodnék a kaszán, akkor ez a 40 perc még véletlenül sem tántorítana el, sőt még jobban megerősítene abban, hogy ideje abbahagyni a sorozat nézését. Hiába próbálták az írók a víz alatti helyszínekkel érdekesebbé tenni, a történetben nem volt elég ötlet, hogy a teljes játékidő alatt szórakoztasson.

Pedig a Padmé/Anakin páros mellé érkezett erősítésnek Ahsoka és a kétéltű Jedi-mester, Kit Fisto is, de utóbbitól sem futotta többre, mint hogy félmeztelenül átvigyorogja a küzdelmet. Ennek ellenére nem volt kiugróan rossz sem, legalábbis a csata alatt voltak kellemes momentumok, még ha a megvalósítás nem is sikerült tökéletesre. Sajnos a víz alatti helyszín inkább öngól, sokkal kisebb mozgásteret és kevesebb lehetőséget ad a karaktereknek, noha különböző elemekkel (pl. medúza) valamennyire fel tudták dobni.

Az ötletek hiánya a figurákban is megmutatkozott, látványosan nem tudtak mit kezdeni egyes alakokkal. Padmé gyakorlatilag teljesen feleslegesen szerepelt a két epizódban, de a fiatal herceg személyi drámája is csak unalmas és kiszámítható volt. A minőséget tekintve megint valahol második évadban járunk, a tavalyi élvezetes pillanatok nagyon messze vannak, de túlságosan nem is süllyedtünk le az első szezon szintjére.

Mindig megpróbálom kitalálni, hogy merre is fogunk innen továbbhaladni, de most különösen nehéz dolgom van, hiszen semmit sem tudok leszűrni. Az biztos, hogy még legalább egy rész erejéig a Mon Calamarin maradunk, utána viszont még sokféle eseményt láthatunk, többek között Ventress és Grievous is fel fog tűnni az előzetes szerint. Remélem, hogy több kreatív energiát ölnek a következőkbe, mindenesetre a 4×01-02 5/10-nél nem több.

26 hozzászólás Ne habozz!

SASI - 2011. 09. 22. 13:11

Egyetértek.

Skate - 2011. 09. 22. 13:23

Egyetértek a kritikával, de a tavalyi évadnyitóhoz képest összképben jobb volt, de átlagosnál tényleg nem.

Thrasher - 2011. 09. 22. 13:32

jah, nálam is 4+5 volt a két rész.
a szokásos Clone warsos gyerekeskedés minden téren.
meg értem én, hogy már csak a célkozonség miatt sem akar egy agysebész cucc lenni, de az ilyenek, mint amikor a gunganek toronyház magasságból fejest ugranak a vízbe, mert ők úgyis vízben élnek, tehát biztos ez se lesz gond nekik, mindig lefárasztanak.
de legalább most talán nem mentek ellen semmi korábban megállapított canonnal, az is valami.

cabelito - 2011. 09. 22. 15:11

hát volt pár pontatlanság – a lézrkardok a víz alatt, meg ezek a szkafanderek sem túl hihetőek annak tükrében hogy valami zselészerű anyaggal szokták a mon calamarira érkező külföldieket bekenni hogy tudjanak lélegezni – de ilyeneken már nem is akadok fenn nézés közben. Engem mr. cápa akasztott ki amúgy…

Llew - 2011. 09. 22. 15:21

A felsoroltak mihez képest pontatlanságok?

FZoli - 2011. 09. 22. 15:52

Ami a kardokat illeti: eddig úgy volt, hogy a normál fénykard víz alatt zárlatos lesz.
A Baljós árnyaknak van egy kimaradt jelenete, ahol Qui-Gon leszúrja Obi-Wan-t, amiért nem kapcsolta ki a kardját és a zárlatos lett, ezért menekült aztán a droid elől, ahelyett, hogy szembefordult volna vele.
A régebbi Clone Wars sorozat Mon Calamaris részében pedig Fisto egy speciális karddal vagdalkozott a víz alatt.

Kocsolas - 2011. 09. 22. 16:27

kérem vissza az elejére jellemző nagy csatákat!

toxi - 2011. 09. 22. 16:34

Én abbahagytam 1 évad után tavaly belenéztem azokba a részekbe ahol talán 3 rész öszefügó történet volt talán 2x volt ilyen de már nem is emlékszem pontosan rájuk.A Leírás alapján még mindig ott tartanak hogy megérkezik a kis csapat hogy tárgyalni próbáljanak majd hirtelen megjelenik az ellenség akit le kell győzni a részben.Vagy ép azért mennek mert ott vannak már a rosszak akiket le kel győzni.Ez nekem nagyon egysikunak tűnik főleg hogy tudjuk mi lesz a háború vége így egyáltalán nem izgalmas.Én mindig azt mondtam a Birodalmi időkből vagy a régi Sith-Jedi harcokból kéne valamit csinálni az még talán izgalmas is lehetne.Bocs hogy igy eltértem a posztol de ezt ki akartam írni.

Bela - 2011. 09. 22. 18:01

Nekem nagyon nem tetszett ez a rész. Főleg úgy, hogy benne volt a Clone Wars rajzfilmben, csak az nekem túl silány, mármint maga a rajz, de abban Griveous kemény csávó, nem verik meg mindig, van amikor a szeparatisták győznek, itt meg… Hát… 2 Jedi megöl hatmilliárd droidot, és legyőzi Dookut és Griveoust… Szeretem a sorozatot, mert Star Wars, de nagyon kezd elk*rvulni :S
Remélem Griveous, Dooku sokat lesz benne, és lesznek végre kicsit kiegyenlítettebb csaták, vagy olyanok is, ahol a szepik nyernek.

Tódi - 2011. 09. 22. 23:42

Azt várom már mikor fog végre valaki olyan ember TCW kritikát írni aki kicsit is otthon van ebben a világban? Plusz nem nagyképű? Ez a “pódiumról fikázzunk” stílus már nagyon irritáló.

A rész a legjobb látványvilágot vonultatja fel a sorozat történetében, ráadásul hű marad az évad mottójához. Nem tudom mi kell ennél több. Főleg, hogy még 20 rész hátra van.

winnie - 2011. 09. 22. 23:46

ő zavar és a kommentelők nem? vagy jön a kommentelők kritizálása is?:)

“Egyetértek.”
“Egyetértek a kritikával, ”
“jah, nálam is 4+5 volt a két rész. a szokásos Clone warsos gyerekeskedés minden téren.”
“Nekem nagyon nem tetszett ez a rész”

hadd írhassa le bárki a véleményét. a kommentelés, miképp a vendégírás bárki számára elérhető-

“Nem tudom mi kell ennél több”

azt hiszem, hogy itt van a gond. ha valaki ennyire leadja az elvárásait, akkor ott valóban nagy problémák vannak. akkor meg még nagyobbak, ha azon akad ki, hogy van olyan, akinek vannak elvárásai.

witche - 2011. 09. 22. 23:46

Dooku gróf a legjobb :) na meg Grievous tábornok ;)

Tódi - 2011. 09. 22. 23:59

winnie. Ne gyere nekem ezzel az áligényességgel, mert hányingerem lesz! Ez egy mese jó ember. Tessen ezt így is kezelni.

winnie - 2011. 09. 23. 00:49

szíved joga semmit sem várni és csápolni azért, hogy semmit kapsz. szerintem más sem akad ki, hogy ezt teszed, így kár azon fennakadni, hogy akad, aki vár valamit.

Dei - 2011. 09. 23. 11:42

cabelito:
Mutass egy jelenetet a 6 filmből, amibe zselé szerű anyaggal kenegetik be a Mon Calamarira érkezőket.

A Fénykard miért ne működne a víz alatt, a filmből a jelenet ki lett vágva más részekbe meg utalás se volt rá.

Dominik - 2011. 09. 23. 17:41

Tódi:
“Azt várom már mikor fog végre valaki olyan ember TCW kritikát írni aki kicsit is otthon van ebben a világban?”
Mire gondolsz egészen pontosan? Mármint mi támasztja alá a véleményedet, miszerint közöm sincs a SW-univerzumhoz? (Tényleg érdekel, harmadik éve írok már a ‘junkie-ra az aktuális TCW évadkezdés/zárásról, meg egyébként is otthon érzem magam a világban. Szóval egészen eddig magamat ámítottam? :))

“Plusz nem nagyképű? Ez a “pódiumról fikázzunk” stílus már nagyon irritáló. ”
Ha valaki nem ért veled egyet, az már rögtön nagyképű és fikázó stílussal ír? Vagy milyen megjegyzéseimből szűrted le ezt? Megírom azt is, ha valami tetszett (ld: kritikám a tavalyi évadról), ha csak ez a gond.

“A rész a legjobb látványvilágot vonultatja fel a sorozat történetében”
Én csak zűrzavaros képeket láttam, amelyhez nagyon kevés minimálisan is hatásos (vagy akár hatásvadász) körítés társul. Ahogy írtam is, a vízi környezetben alig marad lehetőségük látványelemek bevetésére, csak lövöldözik egymást a egyenesen előre haladó ellenfelek (vagy a jedik közel úsznak és csapnak egyet-kettőt), és ennyi. De nem akar senki eltéríteni a véleményedtől.

“Nem tudom mi kell ennél több.”
Legalább az a minőség kell még, ami az előző évad végén volt. Ha te beéred ezzel is, az már a te ízlésed, nekem ez közel sem elég. Winnie írta, de még egyszer: eltérő elvárások/eltérő tetszés.

“Főleg, hogy még 20 rész hátra van.”
Bocsi, de ez nem tudom értelmezni. A 4. évad első két részéről írtam, ahhoz mégis mi köze van a következő 20 résznek? Majd májusban értékelhetjük a teljes szezont, addig még van néhány hónap.

Dominik - 2011. 09. 25. 17:46

Látom, hogy a bejegyzés oldalt szerepel a kibeszélők között – úgyhogy aki esetleg erre jár, az nyugodtan leírhatja a véleményét a folytatásról.
A magam részéről még mindig csalódott vagyok, de a 4×03 már jobb volt egy fokkal. Sok eredetiséget vagy meglepetést most sem kaptunk, inkább az ezerszer látott hollywoodi kliséket erőltetik, de legalább most a csata látványosabb és érdekesebb volt. De végre kikerülünk a Mon Calamariról, kíváncsi vagyok mi lesz a következő epizódban.
Egyébként csak én örültem meg, mikor Jar-Jart a kínpadhoz vezetik? :)

Ayron - 2011. 09. 25. 19:15

Jar Jar úgy se fog kipurcanni sajnálatunkra.Nekem tetszett az hogy víz alatt harcolnak és nem űrben vagy szárazföldön mint általában.Én azért azt veszem észre hogy elég sokat fejlődött a sorozat az 1.évad óta, látszik hogy 8-14 közöttiek készül csak a sorozat.Remélem Anakin végre elmélyül a sötét oldalba egy kicsit és végezz szeretett tanítványával.

IV - 2011. 10. 16. 14:24

Én azt furcsálltam, hogy mióta tudnak a gunganek BESZÉLNI a víz alat?. mert ugye ők nem lélegeznek, csak a lélegzetüket képesek visszatartani… de akkor meg hogy tudnak beszélni, ha visszatartják a lélegzetüket? Hmm, mindegy. Biztos én nem értek valamit… :) Csalódás eddig a negyedik évad, az összes résszel. Kit Fisto és Grievous is olyan könnyen az ellenség kezére kerülnek. Számomra minden évad hullámvasút: vannak nagyon jó, és nagyon rossz részek, de eddig itt csak rosszak érkeztek. Már nem várom az új részeket, inkább félek tőlük…

zilllosarkany - 2011. 10. 21. 17:13

Hát a vízi csaták nekem sem jöttek be, s igen, szerintem is inkább a 3 évad eleje, mint ez :D az nagyon jó volt. Ugyebár eddig hat résznél járunk. Az első három ( vízi csata ), én akin naon szeretem a CW-t,végiguntam ezt a három részt. Pfújj :( A Shadow Warrior nekem eléggé tetszett, bár nem értem, hogy egy kis, idegesítő, gizda gunganek, hogy fogják el a rettegett tábornokot??? borzalmas, am a rész jó vollt, s volt benne egy baki is XD amikor padme beszél dukuval, a kezében tartja a hologramot, ám amikor duku szemszögéből nézzük, padme karjai le vannak eresztve XD XD XD az 5-6 rész sztem elég jó volt, bár az 5részt eléggé untam, hiába volt benne a menő volffe :D a 6 rész iszonyat jó volt, csak nem a nyomorék 3po és artu szemszögéből. Ugyanis az egy rohattjó csata volt az űrben, nekünk erre meg a töketlen droidokat kell nézünk. Sztem a sorozatban túl sok figyelmet fordítanak a malacokra ( mármint artu és 3po ) hát ez a véleményem az eddigi 4. évadról. Nagyon várom az Umabarás részeket, sztem azok TÉNYLEG jók lesznek :D

Frank - 2011. 11. 23. 23:47

Csak az a para hogy original story szerint nem működik a fénykard víz alatt :D

DeadMan - 2011. 12. 13. 23:50

Na felhoztam magam:)
Ez az Umbarás klónos sztoriszál kifejezetten tetszett! De ezek után már nagyon kiváncsi lennék rá, hogy Rex és Fives mit szól majd a 66-os parancshoz (feltéve, hogy akkor még élnek, plusz, hogy elviszi odáig a sztorit a CW)

Egyébként, ahogy látom épp szünet van, de semmi gond, mert így legalább újranéztem a régebbi évadokból a kedvenc részeket.

Mindegyik évadra jellemző a felemásság, de főleg a 3.-ra… viszont azt kell, hogy mondjam, hogy amikor jó részeket kapunk, azok egyre csak királyabbak lesznek. A 3. évadban a Citadel-trilógia nálam eddig talán mindent ütött!
Azt meg valaki árulja el nekem, hogy Anakin padbavalója idegesitő csitriből mikor nőtte ki magát normális karakterré? Mert nem sikerült pontosan megtalálnom, de így a 3. évad vége fele már egyáltalán nem zavart a jelenléte, sőt!

A folytatással kapcsolatban: A Darth Maul-os szálról még nem tudom, hogy mit gondoljak, de ahogy nézem, az lesz majd a nagy finálé. Remélem jól összekapják rá magukat.
Személyes kedvencem mindig is Rex százados volt, ez a 4 klónos rész óta csak megerősödött bennem, úgyhogy leginkább azt remélem, hogy bármilyen sztorik is következnek, az öregfiút nem hagyják ki belőle:)

Áyron - 2012. 02. 25. 08:24

Delta osztag ebben az évadban benne lesz ?
Am szerintem gyengénk nyitott az éved de közepére ütős lett . Nekem is tetszett Umbarás sztori, főképp mikor a klónok egymást kezdték öldösni mert félre vezették őket.Darth Maul pedig érdekes főképp úgy hogy 3. és 4. rész között is visszatér mint egy klón ám Vader végez vele.

Áyron - 2012. 03. 12. 17:26

Kinek hogy tetszik Darth Maul ?

gunji - 2012. 03. 20. 23:22

Én már lenyugodtam, s bizakodva tekintek a jövő és az ‘ezután bármi benne lehet a pakliban’ mondat megvalósulása felé :)

Áyron - 2012. 03. 21. 18:13

Én még bíztam Maulban de az évadzáró után felhagytam vele. Remélem az 5.évaddal befejezik egyszerűen az gond hogy ezt a sorozatot gyerekeknek csinálják holott lehet belőle egy ütős kis sorozat remek kis alap szitu van. 4. évad eleje gyenge volt de ezt már megszoktam tőlük utána felhozta magát Umbarás részekkel majd Fejvadászossal megint lecsillapodott és az éjnővérek kiirtásával megint lendületbe jött. De ahogy beharangozták az finálét ahhoz képest egy nagy semmi volt.
Pedig voltak megint jó részek de kevés, néha pedig bejöttek olyanok amelyek már nem gyerekeknek valók Pl éjnővérek lemészárlása, Darth Maul figyelemfelkeltő akciója.
Karakterek hébe hóba fejlődnek sajnos.
Grievous végre győzött és nem szerencsétlenkedett ,szegény nyomorultból egy pancser lúzert kreáltak holott a III.részbn elég ütős személy volt.
Nekem tűnik csak úgy hogy ezek a SZERENCSÉTLEN SZEPARATISTÁK MÁR ANNYISZOR VESZTETTEK HOGY RÉGES RÉG VÉGET KELLETT VOLNA ÉRNIE A HÁBORÚNAK ?

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz