login |

Pilot-mustra: Prime Suspect – 1×01

2011. 09. 23. 16:50 - Írta: winnie

13 hozzászólás | kategória: 2011/12, kritika, pilot-mustra,

Ej, nehéz helyzetben leszek a Prime Suspect-tel, mert egyelőre nem annyira tipikus nyomozós sorozatról van szó, azonban nem tudom, hogy ez mennyire tudható be a pilotnak, s nem vált-e át minden sablonba a későbbiekben. Sőt, olyan rafinált volt az 1×01, hogy még azt sem voltam képes észlelni, hogy a Prime Suspect valóban komolyabb és (jajjnemakarokilyenszavakathasználni) mélyebb lesz, mint a többi krimi, vagy mindez csak átverés és csak nagyon profi módon vitték bele mélység látszatát az egyébként teljesen felületes felütésbe.

PRIME SUSPECT – 1×01 – 4,5/10


Nem akarok hazudni, és menőzni azzal, hogy a tetszési fokomat felülírom, ls elismerem, hogy igényesnek tűnik, mint ahogy az Unforgettable esetében is tény, hogy  a végeredmény hanyag, rutinpilot, mégis nagyon bejött. Előfordul. Amúgy a Prime Suspect papíron egy két évtizeddel ezelőtti angol krimi remake-je, anno Helen Mirren volt az erős csaj, most Maria Bello, akit minden évadban akartak pilotfőszerepre, s most végre beadta a derekát.

Ő alakítja Jane Timoney-t, aki nemrég került áthelyezésre új körzetébe, s aki egy csomó szexista férfi nyomozó között kell, hogy boldoguljon, akik szívatják, kibeszélik és lenézik őt, hiszen szerintük azért jutott el idáig, mert széttette a lábait – egyszóval bunkó mind, de azt hiszem, hogy most nem lenne fair a pasiábrázoláson kiakadni, mert a főhősnő is kap bőven gyengét, jellemhibát, az ilyenre mondják, hogy komplex személyiség. (Megint csak a dilemma, hogy tényleg ennyire összetett karakter Jane Timoney, vagy az író csak egymásra dobált sok mindent, hogy összetettnek tűnjön?)

Bello-val elfogult vagyok, a szememben naná, hogy hiteles, s nem fog mindenkit lebokszolni nő létére, erre (egyelőre) odafigyelnek. A Prime Suspect pedig amúgy sem az akcióra vagy a nyomozásra koncentrál, hanem bőven kapunk a főhős magánéletéből is, mint ahogy munkahelyi küszködéseire is jut elég játékidő. Mindezek mellett a nyomozás eszköz, jelen van, de cseppet sem érdekes, csavarmentes az ügy, és nem “ki a gyilkos?”-jellegű logikai játék, csak elkapnak a végén valakit.

Amikor nekiálltam a Prime Suspect-nek biztos voltam benne, hogy az atmoszféra milyenségén fog múlni a továbbnézésről szóló döntésem, de egyelőre még Peter Berg sem tudott meggyőzni a folytatásról. Oké, fakó, barnás-szürkéskékes minden, nincsenek rikító színek, de úgy érzem, hogy nem is egy, hanem két fokkal lejjebb kéne csavarni az optimista-métert, valahogy a jóval komorabb, sötétebb stíl jobban állna a sorozatnak – más kérdés, hogy azzal nem sok nézőt szereznének.

Nem volt rossz a Prime Suspect, a fenti pontszám inkább a tempónak és a rendőri oldal, mármint a nyomozás érdektelenségének szól. Egyébként igényesnek és nem tipikusnak tűnik a megvalósítás, elég sok, olykor terjengősnek tűnő párbeszéddel és karakterizálási próbálkozásokkal, de utóbbi elég esetlegesnek tűnt, egyelőre még azt sem nagyon ismerhettük meg a sok információból, hogy milyen valójában Jane Timoney. Lehet építeni rá a sorozatot, a potenciál simán megvan, minden az íróstáb kezében van.

13 hozzászólás Ne habozz!

symor - 2011. 09. 23. 19:01

Áá, baszuskulcs ebben az időszakban egyszerűen nincs szerencsém az újoncokkal.

Helen Mirren főszereplésével ajánlom mindenkinek az eredetit, nem csoda, hogy még viccelődtek is vele az Emmy-n hányszor ismerték el az ottani teljesítményét.

Az egyik legjobb brit nyomozós sorozat volt, a Cracker méltó női párja!

kotterovány - 2011. 09. 23. 21:27

“Bello-val elfoglalt vagyok”
na most irigyellek…

winnie - 2011. 09. 23. 21:29

komolyan ezt írtam? ehh… köszi.

Neoprimitiv - 2011. 09. 24. 19:32

Az eredetit nem láttam, ezt Bello miatt kezdtem, nekem az első rész ha nem is szerelemre, de bejött. Igaz, én amúgy is inkább a karakterekre épülő sorozatokat kedvelem, pár évtized után érdemi új esetet jó, ha évente egy sorozat egy epizódja fel tud mutatni, a többit valahol, valamilyen formában már látta az ember. A basztatás egy kicsit sok volt nekem, de még belefért az elképzelhető szintbe, különösen egy új jövevény esetében. (A női zsarus sorozatoknál általában a ló másik oldalára esnek át, az összes pasas feltétel nélkül támogatja a női főnököt.)

Szóval nekem, ha a háttér szálak közül inkább az őrsön belüli játszmákra fognak koncentrálni az elég érdektelen új pasi vonal helyett, akkor egy darabig szinte biztos, hogy nézős.

Neoprimitiv - 2011. 10. 02. 08:25

A máaodik rész után remélem, hogy nem kap gyorsan kaszát. Attól félek, hogy a főszereplő túl “problémás” lesz az amerikai nézőknek, azon kívül, hogy jó zsaru távolról sem egy ideál, ráadásul nem egy sebzett ideál, hanem csak ilyen. Bello szerintem nagyon jó ebben a szerepben, csak a kalaptól megszabadulhatnának.

CyClotroniC - 2011. 10. 04. 10:13

Én se láttam az eredetit, de nagyon meglep ez a sorozat. Valahogy érződik rajta némi britség. Nem olyan azért mint egy UK sorozat, de úgy képes nyomozós maradni, hogy nincs benne semmi vicceskedés, szuperképesség, high-tech kütyük, semmi. Van egy nyomozó, és kész (akinél már azt se érzed akkora hátránynak, hogy nő). És a legmeglepőbb, hogy a második epizód “főszereplője” nem is a nyomozónő volt, vagy az esete, hanem egy tévesen gyanúsított ember vitte a hátán az egészet. Elég fura az összkép, mert nem éreztem az ügyet se bonyolultnak, a karakterekre se mondanám, hogy igazán mélyek (sőt!), de mégis van benne valami hétköznapi egyszerűség és naturalizmus, amitől tetszik.

ungabunga - 2011. 10. 10. 13:16

@cyclotronic: ditto. Mekkora jó volt amikor pépesre verték a pilotban. Alig bírtam elhinni, hogy nem karatézta le a főhősünk a bűnözőt.

Istenem, egy sorozat ahol végre embereket alakítanak a színészek. Megvettek eddig.

Necros - 2011. 10. 11. 16:45

Eddig ez a sorozat tetszett a legjobban az újoncok közül, még Jane kalapja is bejött, szerintem jól áll neki. :)

CyClotroniC - 2011. 10. 12. 14:08

Hát három rész után is lazán ki lehet jelenteni, hogy a legjobb network nyomozós jelenleg, részben azért, amiket fent is leírtam. A pilotnak csak 6-ost adtam, de azóta mindkét epizódja szerintem hozta a 7-eset, sőt ami azt illeti meglepően keveset támaszkodik a pilot-ban lefektetett settingre.

Judit - 2012. 01. 05. 01:07

Sajnos az 1x 13 a vege,mert kasza!
Itt Canadaban most Januarban adjak a 2 utolso reszt es vege!!En szerintem egy jo kis sorozat volt,kulonosen a Maria Bello miatt,aki nem egy hetkoznapi figura volt.
Sokkal vacakabb sorozatok mennek tovabb es a jobbakat kinyirjak!Lasd Human Target.

bikkbakk - 2012. 01. 23. 11:32

Jó volt.

bobi64 - 2016. 11. 25. 21:37

Annyira elmaradott vagyok, hogy ezt a sorozatot most néztem csak végig. Eszméletlenül jó. Nekiláttam néhány régi cuccnak mostanában, mint ez is, de nem csalódtam. Amióta ezt láttam, és sajnos 13 rész után vége lett, gyakorlatilag nem tudok mást megnézni, mert nem találom semmiben ezt a hangulatot. A szutyok sorozatok vígan mennek, de az ilyen gyöngyszemek eltűnnek.

winnie - 2016. 11. 25. 21:41

ámen:(

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz