login |

Pilot-mustra: Unforgettable – 1×01

2011. 09. 24. 17:04 - Írta: winnie

4 hozzászólás | kategória: 2011/12, kritika, pilot-mustra,

(Előzmény: human kritikája.) A CBS-es nyomozós Unforgattable szállította az első pilotot, ahol szembemegyek human kartárssal értékelést tekintve – na, nem mintha a 4 ellen a 7 olyan fene nagy szembemenetel lenne, inkább az előjelet tekintve vagyunk máslapon. A CBS csatorna és a krimi műfaj nagyjából belőtte azt, amire számítani lehet, íme egy krimi egy erős, ám sebzett főhőssel, aki életének minden momentumára emlékszik. De ez miért jó, ha nyomozó a csaj?

UNFORGETTABLE – 1×01 – 7/10


A pilotban kiderül, hogy miért jó: egyrészt egy társasházban lakott az áldozattal, ráadásul ő talált rá a holttestre, ergó volt lehetősége részletekre visszaemlékeznie. Érdekes lesz látni, hogy ez a mindent tudó attitűd mit fog érni olyan nyomozásoknál, amiknek nincs köze a főhősnőhöz. (Ez a mindenre emlékezés elég kemény képesség, de valós alapjai vannak, a nagyon kevés eset egyikét tavaly House doki is kezelte.)

A főhősnő mellett még van pár nyomozó az állandó szereplők közül, egyikükkel még közös szakmai és privát múltja is van, ő az, aki a rendőrségtől kilépő nőt megpróbálja visszacsábítani. De ez a melléktörténet nem túl érdekes, mint ahogy egyelőre a mellékkarakterek sem mutatnak semmit, jöhetne az a kritikusi közhely, hogy minden azon áll vagy bukik, hogy a nézőnek mennyire jön be a főhős, hiszen pozitív esetben el lehet nézni sok bénaságot, de esetemben nem ezért jött be az Unforgettable. Illetve a pilotja.

Nem. Valahogy olyan hangulata volt a pilotnak, ami elkapott. Szívesen ráfognám ezt a dán Niels Arden Oplev-re, aki az Unforgettable pilotja előtt nem kisebb filmet rendezett, mint a Män som hatar kvinnor, ismertebb nevén A tetovált lányt. Már a bűneset előtt beszippantott a sötét(es) hangulat és a sejtelmes klimpírozás, s szerencsére később sem a poénkodás jellemezte a sorozatot, igaz a közös múlttal rendelkező nyomozók beszélgetései kissé oldották a légkört.

A másik fő momentum számomra a sok flashback volt. Igen, flashback-sucker vagyok, Jerry Bruckheimer sorozatai is ezért jöttek be anno, hiszen már a CSI-ok is alkalmazták a vizuálisan torzított, összevissza szűrőzött és effektezett visszaemlékezéseket a bűncselekményekkel kapcsolatosan, ami üdítő volt, hiszen a Law & Order-ekben csak szimplán elmesélik szavakkal a történéseket.És a CSI-ok után jöttek az újabb Bruckheimer-krimik, a Cold Case és a Without a Trace, melyek már sokkal durvábban épültek flashback-ekre – naná, hogy mindkettőt imádtam.

Lehet, hogy a flashback éppen ezért alacsonyabb rendű történetmesélési forma? Mint képek a könyvekben? Nem tudom, de mégiscsak plusz képi anyagot ad, amivel kevésbé rádiós a szkript felolvasása, bár tény, hogy nem bíz semmit a néző fantáziájára. Az Unforgettable kétféle flashback-et is húz: először is a főhősnő visszaemlékezése során elkezd kívülállóként sétálni a kérdéses jelenetben és szemügyre vesz olyan dolgokat is, amiket csak a tudatalattija észlel, másodszor pedig a főhősnő gyerekkorában történt egy ronda trauma, megölték a testvérét, s ezen emlékekből látunk villanásokat. (Ez egyébként az egyetlen dolog, amire nem emlékszik konkrétan.)

Szóval hangulat és flashback. Ennyi lenne az Unforgettable? Végülis. Persze nincs bajom a főhőssel sem, főleg, hogy éppen a Without a Trace-es Poppy Montgomery alakítja. Nem egy húde karakter, de épp megfelelő. És éppen ezért már cseppet sem zavart a mellékkarakterek senmilyensége, az, hogy ez ismét a “civil segít a zsaruknak nyomozni, mert azok olyan hülyék, hogy maguktól nem képesek rájönni semmire” felállás, a “mindenre emlékezés” erőltetetten halmozott bemutatása, mint ahogy az ügy is fájóan gyenge volt, ráadásul a tévés krimik egyik legordasabb kliséjét lőtték el benne csavarnak.

4 hozzászólás Ne habozz!

Dregnarr1 - 2011. 09. 24. 18:16

Nem olvastam a cikket, de az első kép meggyőzőtt:D

Dohi - 2011. 09. 24. 18:25

az valoban meggyozo, a tobbi mar kevesbe. bar az utolson ugy nez ki, mint sarah chalke :D

symor - 2011. 09. 24. 19:23

Winnie, legalább neked tetszett :)

montanosz - 2011. 09. 27. 12:32

Nem rossz, de még bizonytalan vagyok nézzem e tovább.
Nyomot nem hagyott bennem, csak az csapódott le bennem hogy az anyja miatt lett önkéntes.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz