login |

Pilot-mustra: A Gifted Man – 1×01

2011. 09. 26. 23:43 - Írta: winnie

25 hozzászólás | kategória: 2011/12, kritika, pilot-mustra,

Találkoztatok már olyan pilottal, amire azt mondtátok, hogy nagyon bejött, mégis sejtettétek, hogy az azt követő sorozat már nem fog érdekelni? Volt is azt hiszem, hogy egy ilyen hét kérdése annak idején. Nálam tavaly a Better With You volt erre remek példa, vagy a TNT megboldogult krimisorozata, a Saving Grace Holly Hunter-rel. És most az A Gifted Man.

A GIFTED MAN – 1×01 – 8/10


Komolyan fizikai fájdalmat érzek a pontszám miatt, mert úgy érzem, hogy a rettentő magas 8-ashoz már igenis kell valami plusz, valami, ami miatt ujjongtam nézés közben, ami ezúttal nem történt meg, de mégis… Az A Gifted Man első része előtt minden manipulatív és klisés húzás ellenére meg kell emelnem a kalapom, mert jól összerakták és, mert jó alany voltam, ugyanis szinte minden aspektusa bejött, még az egyetlen pofoznivaló karakter miatt is csak az utolsó pár másodpercben viszketett a tenyerem.

A pilot egy kivételes képességű idegsebészről szól, aki saját magánklinikájával teremt magának (gondolom) jólétet, gyakran látogatják Gazdagék. Hősünk magabiztos, vérprofi, azonban hasonló hozzáállást követel meg mindenkitől, s éppen ezért (nem) kicsit nyers a modora, nem éppen a bratyizós típus: barátja alig van, még a régi bútordarab titkárnője sem kap sok kedvességet tőle – és persze elvált már jó ideje. És itt jön a képbe a konfliktus: egyszercsak összefut rég látott feleségével, akiről kiderül, hogy a városba költözött és egy szegények számára fenntartott klinikát vezet – két orvos, de két teljesen különböző praxis.

Nem akarom rabolni senki idejét, mert idővel jön a csavar, ami elég WTF lenne, ha a hivatalos tartalom nem lőtte volna el: kiderül, hogy a feleség halott. És visszatér, de persze csak a főhős látja. És kér ezt-azt. És innentől kezdve picit megborul idegsebészünk. A pilot nagyjából az okok kereséről szól, valamint a klinika betegeinek (hármat emelnek ki) ellátásáról utalva arra, hogy idegsebészünk utazásának kezdetét látjuk.

Tippelek. Mindez baromira nem figyelemfelkeltő. Nekem sem lenne az. És mégis azt mondom, hogy minden szinten működött, annak ellenére, hogy semmi újdonságot nem hozott a pilot. Működött a dráma, működtek a betegek szálai, a magánélet is elfért, a személyzettel, a titkárnővel (a friss Emmy-s Margo Martindale) sem volt probléma – és még a komikus, valamint a természetfölötti szál is teljesen jó volt. Mindez pedig a főszereplőnek köszönhető, Patrick Wilson-nak. Volt jelenléte, aminél több nem is kell. És miatta tényleg elgondolkodtam, hogy milyen lehet egy idegsebésznek az egész szituáció, hogy megfordul a fejében, hogy valami nincs rendben vele.

A pilot tehát jó volt, megismerhettem egy világot és benne egy főhőst, de nem érzem, hogy sorozatszinten, a hetibetegekkel (gondolom lesz gazdag is, szegény is, itt is, ott is) működne nekem. Most jön a csavar: nem tudom, miért. Így érzem. Persze mindez majd kiderül.

25 hozzászólás Ne habozz!

Dregnarr1 - 2011. 09. 26. 23:53

Ez inkább ilyen romantikázós, nőnemű nézők miatt halovány természetfeletti szállal bélelt lelkizős dráma, vagy egy komolyabb hangvételű, a felvetett kérdéseket ténylegesen boncolgatni próbáló, a téma érdekesebb részeire hangsúlyt fektető nehezebb darab?

winnie - 2011. 09. 27. 00:09

ööö…, nem tudom:) nem romantikus, de nem is boncolgat. az olvasottak, a családi szál háttérbe szorítása (a főhős lecsúszott húga és a húg balhés fia) és a showrunner személye alapján szerintem a gyógyítás és esetleg a lelkizés lesz középpontban. de ez csak sejtés.

a pilot egy sarokpontja az volt, hogy (KICSI SPOILER) a főhős a szegényklinikán látott egy beteg gyereket, javasolt az ottani nővérnek valami kezelést, hogy “ne így, hanem úgy”, s ehhez MR kellett, de arra meg nem lett volna pénze a családnak. a doki tovább ment volna, hogy whatever, de aztán visszahúzta valami és kibökte, hogy akkor ő megMR-ezi a saját klinikáján, a saját MR-jével, grétisz.

Mammut - 2011. 09. 27. 00:27

nálam már anno a tartalmánál megkapta a cancelt, tartom is magam hozzá

symor - 2011. 09. 27. 00:41

Ezt nem akartam nézni, de így…
Lehetséges, hogy az egyik legrosszabb promócióval bíró sorozat válik a legerősebbé?

Dohi - 2011. 09. 27. 00:50

pont annyira, mint hogy egy hype-olt cucc gyengenek bizonyul. szoval nagyon is :)

Gevin - 2011. 09. 27. 01:01

winnie és a 8pont. meg vagyok lepve :) még a végén meg kéne nézni ezt a pilotot, ha már az idei felhozatal – eddig – baromi vérszegény. Patrick Wilson egyébként az Apró titkokban is elég kedvelhető karaktert hozott, amin még anno meg is lepődtem.

Smash - 2011. 09. 27. 01:39

Azért az befigyelt, hogy mikor főhősünk, mint idegsebész rájön, hogy kísértetet lát, és valami nincs rendben odafent elkezd guglizni. Azért egy idegsebész csak ne már…

Narg - 2011. 09. 27. 05:10

Az előzetes megnézése után nem hittem volna, hogy a pilot tetszeni fog, de mégis. Kíváncsian várom, hogy mit sikerül kihozni a következő részekben

winnie - 2011. 09. 27. 07:31

“valami nincs rendben odafent elkezd guglizni.”

gyorsabb, mint megnézni a könyvben, a house-ban inkább azt kapják elő olykor:) nem mintha én értettem volna a jelenetet, de azzal orvosi ismeretek nélkül azt mondom, hogy nincs gond, ha valaki miután kilövi, hogy mi lehet az oka a halunak, megnlzi, hogy van-e olyasmi is, amire nem gondolt. legalább is ilyen dumával biztos igazolni lehet.

Anemone - 2011. 09. 27. 08:26

A Google- s téma nekem is feltűnt… Kicsit fura, hogy egy idegsebésznek rá kell keresnie a neten, mi lehet a bibi… Mert az hogy én rákeresek az oké, nem vagyok orvos.

Egyébként tetszik sorozat, de én is úgy vagyok vele, hogy nem tudom, mi lesz még. Lehet, hogy csak egy részig érdekelt.

Jennifer Ehle miatt nézem, olyan furcsa modern cuccokban látni őt. És ő is úgy játszik az akcentusával, mint Gillian Anderson. Nagyon érdekes.

Viszont nyilvánvaló, hogy a volt feleség és főhősünk a fő szerelmi szál. De ha az egyik szellem, akkor mi lesz ebből az egészből? Nem fog feltámadni. Szóval ezen gondolkodtam még…

winnie - 2011. 09. 27. 08:41

“Viszont nyilvánvaló, hogy a volt feleség és főhősünk a fő szerelmi szál”

igen? nálam nem:) (mondjuk ebben nem vagyok szakértő) fentebb is ezért írtam, mert nekem nem tűnt romantikusnak kettejük kapcsolata. nem akart vele házas lenni, el akarta űzni – a nő bújt hozzá meg kacérkodott vele kissé tenyérbemászóan, de nekem úgy tűnt, mintha csak nagyon jó barátként venné a főhős számításba őt.

betonfelhő - 2011. 09. 27. 17:39

A tartalom rövid leírása és a tény, hogy CBS sorozat sajnos nem sok jót ígért.

Garru - 2011. 10. 02. 19:01

Nekem eddig az évad legkellemesebb meglepetése! Simán megérdemli a 8/10-et a pilot és a második rész sem okozott csalódást.
Én tuti maradok – már csak Patrik Wilson miatt is. ;)

faith - 2011. 10. 02. 22:55

Kellemes csalódás volt nekem is! A promo alapján egyből cancel-t kapott nálam, de azért a héten megnéztem az első részt és nagyon tetszett, úgyhogy pár részig még biztos nézem tovább, ráadásul Patrik Wilson és Julie Benz kedvenceim.

MikkaMakka - 2011. 10. 03. 23:04

patrik wilson meg Martindale is nagy kedvenc
a szellemes tema eleg tavol all tölem viszont maga a pilot nagyon tetszett a 8/10 siman jar

naughtyL - 2011. 10. 06. 13:10

2 rész után teljesen élvezhető. van benne valami, ami miatt simán leköt.

kíváncsi vagyok meddig lehet még érdekes ez az irány.

Nikki - 2011. 10. 09. 19:05

Nem érdekelt, de aztán olvasva a kritikát meg látva a pontozást, gondoltam mégiscsak bepróbálom. Inkább nem írok mást, mert jót nem tudnék.

winnie - 2011. 10. 09. 20:14

legalább rettentsd el azokat, akik azt hiszik, hogy a jó kritika (illetve viszonylag pozitív kommentek) esetén nekik is csak bejöhet a sorozat. ha van pilot, aminél rögtön el lehet hinni, hogy nem fog bejönni valakinek, akkor az szerintem ez. engem abszolút nem is érdekelt az egész – és mégis.

Neduddgi - 2011. 10. 10. 08:53

Az első 3 rész után még mindig nem tudom eldönteni, hogy mi legyen a sorsa. A volt feleség számomra rohadt idegesítő, az orvosi részek is elég vegyesek (az egyik oldalon a csúcstechnika, másrészről egy normális EKG monitor jelet nem tudtak megrajzolni), a doki egyszerre Dr. House és Dr. Hank… Ugyanakkor vannak benne jó poénok, és valamiért érdekel, hogy hova fut ki ez az egész történet.

Ezüstróka - 2011. 10. 16. 20:06

Jennifer Ehleről egyszerűen akárhányszor látom, mindig Meryl Streep jut az eszembe, Hasonlít rá külsőleg is, meg ahogy játszik , az is nagyon hasonló. Ha készítenének Merylről egy filmet, lazán eljátszhatná :D

qwertz - 2011. 10. 16. 21:04

Számomra a sorozatot abszolút nézhetetlenné teszi az exfeleség Jennifer Ehle és játéka. Egyszerűen nem bírom nézni az állandó idétlen vigyorgó pofáját.
Tudom durvának tűnök, de így van. Volt már más antipatikus színősznő, akit pár rész után el tudtam fogadni, de őt sehogy nem sikerül.

naughtyL - 2011. 10. 21. 19:16

jó ez az új szőke csaj. eddig egész szórakoztató a sorozat.

Jennifer Ehle meg nekem mindig Elizabeth Bennet marad..:)

Dee - 2011. 11. 30. 10:16

Nekem ez az egyik kedvencem. Semmi különös, de kikapcsol, szórakoztat arra a 40 percre. Nem tudom megmagyarázni, hogy miért, de nem is érdekel.
Kiváncsi vagyok hova jutunk el, ha egyáltalán eljutunk, mert halvány fogalmam sincs.

madárles - 2012. 03. 03. 16:14

na hát ennek asszem itt a vége. pedig nem is volt olyan rossz. :)

naughtyL - 2012. 03. 04. 13:08

olyan kis cukormentes.. semmi extra.
a szereplők szimpik, de a heti ügyek túl uncsik lettek, nekem.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz