login |

Pilot: Terra Nova

2011. 09. 27. 17:40 - Írta: human

332 hozzászólás | kategória: 2011/12, kritika, pilot-mustra,

Nem akarok úgy tenni, mintha nem lenne igaz: a Terra Novában benne lapul egy idővel remek sorozat, a probléma az, hogy a pilot ettől még elég messze van.

Vajon milyen lehet országos tévén meglepődni valamin? Ha hallod azt a történetet, hogy embereket küldenek vissza a dinoszauruszok korába, mivel a Föld élhetetlen állapotba került a 22. század végére, akkor mire gondolsz? Mik azok a húzások, amik eszedbe jutnak? Na pont azok lesznek itt is. Kivétel az újoncoknak. Például nagy összeget mertem volna arra tenni, hogy páran kerítésen kívül fognak bóklászni és bajba kerülnek. Hát, nem ez lett?

Nem azt mondom, hogy a Terra Nova nem lóg ki a jelenlegi sorozatok közül, hiszen ez hatalmas baromság lenne a feltűnő dínókat és a dzsungerkörnyzetet látva. Viszont meglepetés nem sok van benne, az biztos. A dráma panelek pedig akármelyik emberi kapcsolatokkal foglalkozó sorozatból jöhetnének. Nyilván, a múltban is emberek vagyunk, de mégsem a klisék nagykönyvét kéne kinyitni.

Nekem az Avatar ugrott be. A végletekig lecsupaszított, működésük miatt agyonhasznált paneleket kapjuk történetként. Sorozatként viszont nincs ott az a hatalmas technikai háttér, hogy legyen valami plusz melléjük. Ez a teljesen legközépre belőtt mentalitás jellemzi a sorozat dupla epizódos premierjét.

A Terra Novában egy dolog működik, az a felfedezés varázsa. Nem csak, hogy dinoszauruszok lapulnak az őserdőben (meg undorító bogarak, brr), hanem mindenféle gyümölcsök, ismeretlen területek. Amikor ezzel foglalkozik a sorozat a lázadó fiú, a szonda körüli idősík kavarás, és a természetesen szükséges terroristának tűnő csoport helyett, akkor tényleg olyasmi, amit még nem láttunk a tévében. És akkor jó a pilot.

Egyelőre minden karakter papírmasé, talán a főszereplő családon alapoztak kicsit normálisabban, de igazából mindenki hozza a szerepét eddig. Hogy nincs maradandó egyelőre, az is biztos.

Ha akarnám oltani a sorozatot, akkor a jövőben játszódó részeket darabokra szedném, hiszen ott a borzasztó CGI és az elnagyolt történet miatt rengeteg fogás lenne, de nincs értelme, túlestünk rajta és kész. Bár egyeseknek biztos előny, hogy nem flashback módszerrel tudtuk meg mi történik a 22. században, szerintem jobban ütött volna a pilot, ha onnan indulunk, hogy az új csapat megérkezik a múltba, az erdő közepén alig kapva levegőt. Lehet eredetileg innen is indult, csak aztán eltelt a tervezett premier időpontjától több mint egy év, és toldozták-foldozták közben.

Azt hiszem maximum 6/10. Van itt pénz, de látszik a CGI természetesen, viszont cserébe kapunk dinoszauruszokat, őserdőt, rengeteg díszletet. Pont a befektetett összegek miatt kellett ennyire biztonsági játékot választaniuk. Bejött?

332 hozzászólás Ne habozz!

BDJG - 2011. 09. 27. 17:56

A nézettség nem volt lenyűgöző, nem hiszem, hogy elér az évad végéig, második évadra meg tényleg nem sok esélyt látok, elvégre a pilot is már “csúcs” volt CGI ügyileg, ennél már csak rosszabb lehet.

Smash - 2011. 09. 27. 17:58

22. század. Ez még oké. Haldokló bolygó, oké. Elsivatagosodás, oké. Na de hova tűnt az a rengeteg víz a bolygóról ennyi idő alatt? Jó, biztos be lehet valahogy magyarázni, szóval fogadjuk el.
Ugyebár a sorozat elvileg időutazásos alapra épülne, erre kb 3 mondatban elintézik az egészet (szonda). Az már létszik, hogy később lesz kavarás belőle, mert nyilván nem véletlenül karcolgat egyenleteket a főfőnök elidegenült fia a sziklákba, tehát valami gubanc van ott, de kicsit jobban rámehettek volna a pilotban. Értem én, hogy nem akarják előre ellőni a puskaport, de mivel nem tették, így nem is igazán fogtak meg engem, aki az időutazás miatt kezdte el nézni, és nem a dínós családi drámázás miatt. Ezeken az arányokon kellene sürgősen nagyot változtatni…
Az meg várható volt, hogy nem lesz benne semmi meglepő vagy csavaros. Nem ért csalódásként, mert másra nem is számítottam. Már ennyi információból le lehet sakkozni, hogy a jófiúknak tűnők nem feltétlenül azok, a rosszfiúknak tűnők pedig valójában meg akarják őket állítani, mert ők a jófiúk. Valószínűleg itt jön majd be a képbe az idővonalasdi. A baj csak az, hogy valószínűleg mindezt el fogják tolni az évad végére.

Részemről 5/10.

mortalus - 2011. 09. 27. 18:00

Meh… Elment, de semmi extra.

human - 2011. 09. 27. 18:01

plusz többször hangoztatátk, hogy a fiatal lány matekos, a sziklákon képletek vannak.. a szonda kavarás az tuti tuti, ahogy a “más idővonal” sem véletlenül eltt elővéve, valszeg az sem igaz.

acrobat - 2011. 09. 27. 18:05

Hát nálam akár 7-es is lehetett volna, de a siralmas CGI lezúzta 5-re. Ennyi pénz, ennyi idő, ennyi technika és mégis V Season 1-szintű CGI?!

kiskiraly - 2011. 09. 27. 18:09

Osztom mortalus véleményét, semmi extra, azon túl hogy azért látszik költöttek rendesen az epizódra.
Nekem nem az Avatar ugrott be, hanem az újrakolonizálás miatt az angol Outcast sorozat.
6/10

Spaceghost - 2011. 09. 27. 18:10

Azt nem értem, hogy miért van minden sorozatnál ugyanolyan ronda CGI? Egy filmes CGI ennyivel drágább? Legalábbis nem láttam még olyan sorozatot ahol nem tűnik ki, hogy a robbanás CGI vagy egy animáció, vagy a háttér, vagy bármi. A régi Jurassic Parkoknál még mai napig tetszik a CGI, pedig azok már elég régiek.

kiskiraly - 2011. 09. 27. 18:13

Javítva: OutcastS

ElPadre - 2011. 09. 27. 18:13

hát, amikor feltűntek azok a képletek a sziklákon, felcsillant a szemem: esetleg lesznek benne ősi alienek? mekkora lenne már!

aztán a végén, ami kiderült a képletekről… akkor veszítettem el az érdeklődésem uccsó szikráját. :( pedig mekkora lehetőség lett volna…

winnie - 2011. 09. 27. 18:13

Acrobat: a v teves szinten nagyon az elen jart cgi-ben. Sok jo volt benne, ami mashol nincs. A virtualis diszlet, a hattervetites volt iszonyat.

Ezt nem lattam, siman lehet, hogy behanyok, de sokszor nem tudjuk, hogy x penzbol mire futja, illetve, hogy a kvazi lathatatlan trukkok mibe kerulnek.

CSiPet - 2011. 09. 27. 18:14

Így egy rész után: nincs semmi párhuzamos valóság és épp a pillangó effektus miatt, jó eséllyel ki is irtják az emberiséget/földet még a megszületése előtt a tera novások (vagy legalábbis jó nagyot változtatnak a jövőn). Főnökség úgy döntött ez így jó, főnök fia meg berágott (nem bírt a lelkiismeretével, stb klisék), elmondta pár embernek, leléptek terroristának.
A kövekre azért firkál, hogy bebizonyítsa az igazát apucinak, illetve a terra novások rájöjjenek mi ez az egész. Matekos kiscsaj rá is jön kb a 12. részben, 13-ban elmondja apunak, az meg meghozza a morális döntést (elmondjuk mindenkinek akkor családnak kampeca, vagy kussolunk, akkor talán túléljük).

De mivel kíváncsi vagyok mennyire lőttem mellé, nézni fogom… :D

winnie - 2011. 09. 27. 18:14

human: eredetileg a jovos dolgok szep sorban derultek volna ki flashbackekkel.

human - 2011. 09. 27. 18:16

Akkor tényleg az eltelt idő tehet róla.

krigin - 2011. 09. 27. 18:17

lehet tudni a nézettséget és hogy jó vagy nem (a nézettség)?
Én még nem néztem meg, remélem jó! :)

Mammut - 2011. 09. 27. 18:18

nekem bejött, az összeesküvéses szál qvára nem izgat, a lényeg, hogy van végre egy normális kalandsorozat

v0m1t - 2011. 09. 27. 18:23

jó sorozat lett volna ha nem 80%ban gyerekek lennének a szereplők
még egy rész aztán ha nem változtatnak ezen akkor kuka
pedig elvilselhetően néz ki, story is érdekes, de az öcsik megölik az egészet.

human - 2011. 09. 27. 18:26

krigin: lesz nézettség poszt 8 körül, ahogy minden nap volt a pilotokról.

Rita - 2011. 09. 27. 18:36

Winnie: “a v teves szinten nagyon az elen jart cgi-ben. Sok jo volt benne, ami mashol nincs. A virtualis diszlet, a hattervetites volt iszonyat.” – na ha ez a kettő szerinted is rossz volt, akkor elárulnád, hogy mire gondoltál, amikor azt írod, hogy az élen járt? : ) Mert nekem kb. csak az idegen hajók tetszettek CGI szinten, semmi más.

jiliac - 2011. 09. 27. 18:36

Ez a kritika teljesen helytálló, azt hiszem ez az egy rész elég is volt nekem ebből. Nálam max. 2/10. Egy “Falling Skies” elég egy évre nekem bőven. Kukába vele (ezzel is). Sajnos.

Ghostika - 2011. 09. 27. 18:49

Elment egynek, de ha nem lesz időm, nem fogom nézni :)
Amúgy ha már CGI meg odavetítés, amitől én mindig sírok, az az NCIS, hát ott konkrétan kb egy vászon elé van néha vetítve a dolog.. nagyon fájdalmas :S

Gabesz - 2011. 09. 27. 18:50

Egy dolgot nem igazán értek: szajkózzák, hogy “nincs visszaút” a jövőbe, ergo semmi kapcsolatuk nem lehet a 22. század és az ősidő között. Erre eszembe jutott, milyen vicces lenne, ha küldenék oda tömegével az embereket, akikre csak a biztos halál várna, viszont semmiképp nem tudják jelezni az utánuk levő “hajónak”, hogy hékás, vesztetekbe rohantok. Szóval ezt még várom picit, hogy elvarrják a logikai szálat.

Zirowe - 2011. 09. 27. 18:52

Még csak az 5. percnél tartok, de már most falra mászok!
Population control, oszt mégis lehet két gyerek, mert az a család barát?
A népesség meg simán stagnál, nem csökken, nem tanultak semmit a kínaiaktól?
Max1gyerek és kész!

Erőforrás hiány és börtön..
Kivégezni a bűnözőket!
Aki nem tud viselkedni, nem érdemli meg az erőforrást, főleg, ha gyereket bújtatott.

Baj van a bolygóval, de a falnak közvetítő hatalmas hologram hiradóra bezzeg van energia..
Persze, látványos, csak semmi értelme.

Az meg aztán, hogy ez a család, miután bújtatott egy csecsemőt, jogosult az “útra”..
Eh.

Hiába Spielberg neve, ez már most egy hatalmas csalódás, vagy mégsem, hiszen az előzmények után nem voltak elvárásaim.

Tiberius - 2011. 09. 27. 18:56

Gabesz : ugy gondolom ilyt fogunk majd látni :)

.tnm - 2011. 09. 27. 18:57

a CGI vacaksága bár tényleg szemet szúró, annyira nem érdekel.
a pilot valóban középszer, esetleg a téma/környezetválasztás miatt lehetne egy kicsit felemelni a közép fölé.
Ha ezt veszem, hogy a korábbi kritikák, promók, hírek, nyilatkozatok, pletykák alapján arra számítottam, hogy vagy végig se bírom nézni a pilotot vagy végig röhögöm, akkor viszont sokkal jobb lett a vártnál. Vannak benne persze apróbb történeti, rendezési (gyerek lába természetellenes szögben áll ki a dinó szájából, aztán csak a bőr szakadt fel), vágási hibák (csaj leveszi a felsőjét, majd a következő pillanatban már teljesen fürdőruhában veti magát a mélybe).

Sajnos a rész végén jobban megvillantott időutazásos hook-kal elkaptak, persze ha legközelebb a 9-13 részben térnek vissza rá, akkor lehet nem várom ki.

@Smash kezdő képsoroknál nem sivatag volt az, hanem a szmog, alatta még a felhők is látszanak, a végén még a tengerek is megcsillannak egy picit.

szpojleres mókus - 2011. 09. 27. 18:57

Mi értelme van egy új civilizáció kiépítése a dínók korában, ha tudjuk, hogy a dínóknak úgy is annyi?

Ezek a sértődős, serdülőkoros amcsi tinédzserektől frászt kapok filmekben, sorozatokban. Kezdem azt hinni, hogy minden gyerek ilyen ott amerikában.

Zirowe - 2011. 09. 27. 18:58

Na jó, az apa csomagjának tartalmára nem is válaszolok!

.tnm - 2011. 09. 27. 19:00

@Gabesz többször utalnak rá, hogy kommunikálni tudnak visszafele. Gondolom mint csillagkapukban, rádióhullámok mennek mindkét irányba, anyag nem. De az is lehet, hogy nem technikai akadálya van és időnként mégiscsak visszamennek majd.

Zirowe - 2011. 09. 27. 19:09

Miből és hogyan készültek a házak???

Zirowe - 2011. 09. 27. 19:12

Tehát, ha jól értem, ha az apa nem üti meg az elején a rendőrt, akkor a harmadik gyerek miatt, amivel mások létezését veszélyeztette, max egy pénzbüntetèst kapott volna??!!
Ez komoly??!!

Ez, ez..
Vmi ritka nagy hülyeség!

Redmaster - 2011. 09. 27. 19:13

Amúgy még nem néztem meg a sorozatot de így a kritika és a hsz-ek olvasása közben csak nekem van egy kis Stargate: Universe szájízem? Vagy más még nem vette észre a párhuzamokat?

CSiPet - 2011. 09. 27. 19:15

@szpojleres mókus: A dínóknak volt ám jópár millió évük. Közben az emberiség hová jutott pár ezer év alatt. És most messze nem a gyüjtögetés szintről kezdték újra…

Zirowe - 2011. 09. 27. 19:16

A szonda magyarázat is eléggé bárgyú.

Úgy látszil nem vagyok eléggé redneck ehhez a sorozathoz.

Zirowe - 2011. 09. 27. 19:34

A carno cgi-je vmi ritka gagyi, hogy az odavetített hátterekről ne is beszéljek (amikor a hegyről nézik a várost és beszélgetnek)!

krigin - 2011. 09. 27. 19:37

SPOILER:

Terra Nova – Jason O’Mara says a regular will die by season’s end

SPOILER VÉGE

human - 2011. 09. 27. 19:38

“Mi értelme van egy új civilizáció kiépítése a dínók korában, ha tudjuk, hogy a dínóknak úgy is annyi?”

Most nem azért, de elvileg másik idősíkban vannak, erről volt szó, itt lehet nem halnak ki a dínók elvileg. Nem meg ők is éltek azért sokáig, simán űrtechnika és bolgyóelhagyás is lehet a kihalás előtt, mindenképp több idejük van, mint a “jelenben” volt.

Perikles - 2011. 09. 27. 19:40

Epp most nezem, de kepzelhetitek mennyire lekot kozben junkie-zni is van idom. :)
Eddig kifejezetten lapos, latnek is benne fantaziat, csak amiket mar most meglebegtettek elottunk (keplet) annak a feloldasat el is toltak, ugyhogy nem tudom hogy mit hoz majd a jovo… Egyebkent gagyi CGI, gagyi parbeszedek.
A szondas dolgot meg nem igazan ertem, ha idoutazasrol beszelunk akkor a multbeli valtoztatasoknak egybol latszodniuk kellene a jelenben (itt a jovoben), de itt meg jon ezzel a masik idosikon vagyunk dologgal… Mer nem parhuzamos vilagokrol beszelnek inkabb? Ehhez jon meg az hogy mar visszakuldtek par turnust a multba de semmi valtozas a jelenben… Ennyi erovel mondhatta volna Spielberg hogy uj bolygo, azt jobban elhinnem. Ja es: ehhez Spielberg a nevet adta. :(

Iron - 2011. 09. 27. 19:44

sziasztok

SPOILER

Nem tudom mennyire következetesek, de ennek az alternatív idővonal szövegnek (amit a kiscsaj mondott) nincs sok értelme dramaturg szempontjából sem. Akkor nem lehetne kavarni későbbi, korábbi időutazásokkal, a jövő megváltoztatásával. Nem lenne értelme Quaritch mondásának a végén, h miért is jöttek ide, sőt az egymás utáni pilgrimage-ek is mind-mind más idősíkba érkeztek volna, hiszen az első érkezésével már egy alternatív kezdődött velük, aminek ugye a jövőben nem marad nyoma (probe).

.tnm - 2011. 09. 27. 19:45

@Perikles
nem figyelsz, nem is érted :P pedig a szonda értelmesen el volt magyarázva

.tnm - 2011. 09. 27. 19:51

“sőt az egymás utáni pilgrimage-ek is mind-mind más idősíkba érkeztek volna, hiszen az első érkezésével már egy alternatív kezdődött velük, aminek ugye a jövőben nem marad nyoma (probe).”

ez nem igaz. miért keletkeznének új idősíkok az érkezésekkor, ha egyre később és későbbi időpontra érkeznek TN-án (már pedig ez történik)?

gareet - 2011. 09. 27. 19:57

nekem is az elején az jutott az eszembe, hogy milyen vér gagyi a cgi de aztán a terra nova már szépen kidolgozott volt.

Zirowe - 2011. 09. 27. 19:58

Amúgy itt is minden ember hülye?
Rab megszökik, fegyvert szerez, senki nem rohan utána és senki sem fúj riadót.

A szondáról annyit, ha jól emlékszem (ez is mutatja milyen tartós, 30perce volt, de már nem emlékszem rá), hogy mondták, hogy erős jelzőt raktak rá, hogy a jövőbe megtalálják, de nem találták, ezért biztos másik idősík.
Hát persze, mert 83millió év alatt nem történhetett vele semmi (robbanás, láva, elrohad belül, elromlik, meteor becsapódás, stb).

Amúgy pedig már annyira elegem van ebből a “mindenről te tehetsz apa,utállak,nem fogadok szót,visszapofázok és mindig morcos és önfejű vagyok” usák tini kliséből, amire mindig szükség van, hogy azt elképzepni sem lehet.

Zirowe - 2011. 09. 27. 19:59

Ja, meg a “menjünk ki nyugodtan pálinkát készíteni, nem lesz gond úgyse” felfogástól is a falra mászok.

CSiPet - 2011. 09. 27. 20:00

A szonda amúgy annyiban sántít, hogy a kiscsaj azt mondta, ez gyakorlatilag egy jeladó. Átküldték, és várták, hogy majd felbukkan az általuk ismert jelenben sokmillió évesen. De nem bukkant fel… Erre ők arra következtettek, hogy akkor tuti nem a saját síkukra került, hanem létrehoztak egy párhuzamos valóságot. Az senkinek nem jutott eszébe, hogy ennyi idő alatt egész földrészek mentek arrébb, és mondjuk a szonda valahol a föld közepe körül lehet szétolvadva? Occam borotvája…

Hunnenkoenig - 2011. 09. 27. 20:01

Na megneztem.

Masfel oras TV filmnek nem volt rossz, de nem volt semmi kiemelkedö.

Volt hangulata, de teljesen erdektelen.

A casting jo.

Nekem abszolut Jurassic Park erzesem volt.
(Es nem kell a fellengzös szöveg, hogy semmi köze hozza. Akkor sem latszol majd intelligensebbnek, ha tagadod.)

Nezni fogom, mert arra jo, hogy kikapcsoljon, de nem fogom tükön ülve varni.

Sajnalom, hogy a firkak csaka fönök fianak a karcai es nem valami öslakosoke.

Amugy valoban volt LOST feeling is az Others/Sixersekkel.

nabu - 2011. 09. 27. 20:03

CGI nem érdekel mivel az tisztán pénz kérdése, ettől nem lesz jobb vagy rosszabb egy sorozat. Egyébként szerintem itt annyira nem volt gázos ez a része a dolognak a dinók néha egész mutatósak voltak. A jövőben játszódó részek viszont tényleg nagyon rosszak, de nem a trükkök miatt, hanem az elnagyolt összecsapott felvezetés miatt, ami közben meg tök hiteltelen (szuperzsaru kiszökik egy börtönből aztán beszökik egy szigorúan őrzött kormányépületbe egy nap alatt nemá). Amilyen szépen megalkották a Terra novát, odafigyelve azért nagyrészt az apróságokra a jövős rész teljesen komolyan vehetetlen volt, márpedig a kezdés azért elég fontos elem. Egyébként mindennel egyetértek, semmi meglepetés unalmas karakterek, azt hozzá tenném, hogy szerintem az epizód utolsó 30 perce már elég jól össze lett rakva, hiába volt kiszámítható, ez nálam felhúzza egy 6/10-re, és maga a világa a sorozatnak szerintem érdekes, szóval még maradok hátha jobb lesz.

Zirowe - 2011. 09. 27. 20:07

Milyen érdekes, hogy pont a fekete kislány őrült meg és rohant ki a dinólhoz a biztos halálba..

Smash - 2011. 09. 27. 20:07

Addig rendben, hogy alternatív idősík, de konkrétan milyen? Egy teljesen másik? Vagy csak azzal hozták létre, hogy visszautaztak a múltba, és attól a ponttól fogva máshogy ágazódnak el az események? Mert ha utóbbi, akkor bizony úgyis meg fog történni az, ami miatt a dínók kihaltak. Annyit nem tudnak kavarni, hogy egy ilyen nagy horderejű eseményt meghiúsítsanak. Ha meg valami olyan történik, ami tömeges kihalást okoz, miért is jó ott lenni?

Meg egyébként is erősen gyanús, hogy ez a másik idősík dolog nem is egészen úgy van, ahogy azt el akarják hitetni a jónéppel…

Perikles - 2011. 09. 27. 20:23

@.tnm
De figyelek, de se fule se farka. :) De ha itt az idosik parhuzamos univerzumot jelent akkor azt el tudom fogadni, es ertem amit akarnak. :)

Amugy meg egyetertek, minden uj ido kapu megnyitasa nem egy uj idosikba kellene hogy vezessen? Nem vegtelen parhuzamos univerzum letezik? Vagy csak pont ketto? :)

Egyebkent meg az idutazas “visszafele” amugy se lehetseges Hawkins professzor szerint. :)))

Jozso - 2011. 09. 27. 20:24

Bakker, itt tán Mammuton kívül nincs is igazán pozitív vélemény. Szomorú, mert az idei felhozatalból kb ez volt az utolsó sorozat amit vártam.
Hol van már a Lost pilot-ja,ahol tűkön ülve vártam mi történik? Eddig a felhozatal egy nagy nulla…

leila - 2011. 09. 27. 20:27

Remélem, nem ennyi volt a 22. század. Mert a szondát majd eltüntetik a hatosok, vagy valami ilyesmi, főnök fia ezt próbálja számolni, hogy igenis, egy idővonal van. Mennyi lehetőség lenne ebben.

Mert csak az erdőben rohangálni a dinoszauruszok között kissé unalmas.

Szép volt, hogy gondoltak a Holdra a végén, ezzel együtt persze a napok is jóval hosszabbak és a vegetáció sem úgy néz ki, ahogy.

Szerintem a leggyengébb rész a 22. századi történet volt a rossz CG-vel, az érthetetlen szökéssel, bejutással (Obamás pénzekkel). A főhösnek is egyféle, majdnem gondterhelt arckifejezése van. Amikor megszületett a 3. gyerek, akkor nem szóltak a kórházban, hogy ácsi, ez már hanyadik? És engedik őket kivándorolni, amikor előtte megszegték a törvényt?

krigin - 2011. 09. 27. 20:27

finnyások a zemberek annyi van :D :)

Zirowe - 2011. 09. 27. 20:28

The key to everything..
Ja, persze.

Az átlag műveltséget is mutatja, hogy a végén külön rá kell jönnie a lánynak, hogy “jé, a csillagok mozognak”..

Szerencsére vége!

Ez nagyon rossz!!!

Az legalább már világis, hogy miért “akkorra” mentek, mert nincs más választásuk, csak oda van nyitás.
Oké.

Alternatív idősík?
Fenéket!
Amúgyis, a dinók kihalását okozó ELE-t nem lehet kikerülni+jégkorszakok.
Bárgyú tini ès családi “dráma”.
Követlezetlenségek és ègbekiáltó hülyeségek (a baromi sok alapanyag ami biztosan a jövőböl jön, de honnan/miért, miért élnének még rosszabbul miattuk,stb).
Nagyon gagyi cgi dinók (amivel nem lenne baj, ha nem költöttek volna rá annyit és késett volna ennyitt emiatt), syfy matinéba illően.
Nem találok rá tènyleg szavakat.
Szar és buta.
Spielberget sajnálom,hogy ehhez adta a nevét.
-1/10

Megyek is inkább egy kis Dr Who-t nézni felvidulàs gyanánt.

Iron - 2011. 09. 27. 20:29

@.tnm – 2011. 09. 27. 19:51:

Azért, mert ha a kiscsaj igazat mondott (nem), hogy új idősíkba kerültek és nem a saját 22. századuknak a múltjába, akkor minden egyes időutazás egy új kréta korba rakta volna le mind a 10 pilgrimage-t. Hiszen a butterfly effekt miatt már az első zarándokcsapat megváltoztatta az eredeti kiindulópont múltját, amit az új, később érkező csapat már nem láthat, ők megint a Föld fix múltjába mennek vissza, h újra megváltoztassák stb.

De ez már csak rugózás az időparadoxonnal :)

Chloe Wolfe - 2011. 09. 27. 20:33

Elment egynek, tulajdonképpen jobb volt, mint amire számítottam, de ha nem lesz időm, én nem vállalom hetiben, majd egyszer ledarálom. Öcsém viszont kajálni fogja, ha hazajön és odaadom neki :)
Ja és amikor megláttam a Spartacus-ból Barca pasiját, én hangosan felnevettem :D (a nemrégi Spartacus-darám mellékhatása)

Zirowe - 2011. 09. 27. 20:36

Ja még annyit, hogy az is nevetséges, hogy utazásonként max 100ember megy át, ki tudja mennyi időnkémt (7év alatt 10út?)..
Persze, nem tudjál hova rakni őket, de így megéri a nagy erőfeszítést (főleg nyersanyagban) a jövő rèszéről?
Kètlem.
Mennyi idő alatt menekülne így meg a több milliárd ember?

Illetve semmi választott “önkormányzat”, vagy megosztott helyi hatalom, csak egy főnök, akiről lerí a despotizmus.
Ja, persze, főleg az usákoknál!

A jövőt úgyse tudják jobbá tenni, múltat ilyen régről megváltoztatni nem tudják, max jóval előbb kezdik el szennyezni a bolygót, előbb fog lakhatatlanná válni, és előbb hal ki az emberi faj (a sorozat szerint erre kb4200év kellett, akkor a mostani technológiájukkal, ha mindenkit átvisznel elég lesz csak pár száz èv).

MrSpock - 2011. 09. 27. 20:41

Nem lett volna egyszerűbb ezt úgy csinálni,hogy egy új bolygót találnak,ahova lehetne az emberiséget telepíteni?
És rájönnének,ugye hogy kb Dinókorban van ott az élet.
Nem itt időutazás,paradoxon,idősíkok,dimenziók,minyavaják vannak. Mert ez egy rakás kérdést felvet. Hisz ugye a telepített emberekból lesz népesség? Nem beszélve,hogy bekövetkező szupervulkán,meteorbecsapódások amúgy is kitölik az élet 90%át. Minap néztem,hogy a Dínók már 2 generációs élőlények voltak,mert az előttük levőket már kipusztította egy hatalmas katasztrófa. Tehát nekem ez a legfőbb gondom ezzel az időutazósdival. A karakterek,és egyéb megvalósítás eléggé neccesen indul,de adok neki pár részt. Falling Skies-t is végigszenvedtem,de az kegyetlen volt.

human - 2011. 09. 27. 20:45

de nincs több idősík, ez szinte biztos fordulatnak tűnik, ezen felesleges szerintem vitatkozni. Lehet, hogy úgy vezették fel, mintha lenne, de ez kb csak anyninak tűnik, hogy mekkora cliffhanger lesz (összehúzott szemmel néz majd valamelyik színész) amikor kiderül: a tényleges múltban vannak.

Zirowe: az emberiség fennmaradása a cél, ami az aktuál földön nem megy, ennyi. ha 100 ember éli túl, akkor 100.

Iron - 2011. 09. 27. 20:46

@leila – 2011. 09. 27. 20:27:

a napok pont, h rövidebbek voltak régebben a Hold árapályhatásának lassító ereje miatt, bár nem sokkal (krétában kb 23.5 óra)

egyébként az krétakori másfélszeres oxigénmennyiség (30%), a hatszoros CO2 koncentráció, a +4 fokos globális átlaghőmérséklet, az idegen baktérium és vírusflóra miatt nem húzná ott sokáig az ember, még dínók se kellenek :)

+ mit keresett ott egy jurakori brachiosaurus? :P

Ineteq - 2011. 09. 27. 20:46

Hát ez egy kliséhalmaz volt. Azért pár részre még maradok, hátha javul.
Valaki kérdezte, hogy minek mennek vissza, ha a dinók is kihalnak. Ők 85 millió évvel ezelőttre mentek vissza, a dinók meg 65 milliónál haltak ki, így van laza 20 millió évük élni:)

Zirowe - 2011. 09. 27. 20:58

Iron: jaj már, az a kék ivótrutyi és a hátra ragasztható óriáspió’a minden gondot megold!:)

winnie - 2011. 09. 27. 21:02

“Eddig a felhozatal egy nagy nulla…”

ez nem igaz. a jó pilotokat kell nézni, nem a nullákat és máris más lesz az ember véleménye:)

MrSpock - 2011. 09. 27. 21:02

Iron: Az már egy továbbfejlődött Dinó volt :D
De szerintem is egy ember nem húzná azért olyan sokáig abban a klímában és környezetben. Azért az élővilág és egyéb hatások. És mi van ha elterjesztik az influenzát,és kihal az összes állat? :D Hisz ugye manapság is szinte a dszungelben élő kis népcsoportok is emiatt veszélyetetettek. Nem beszélve mondjuk a Gorillákról,akiket simán kiírt egy vírus.
Szóval ahova fehérember beteszi a lábát,vagy kihal,vagy kipusztít :D
Nah de máris micsoda beszédtémát szolgáltat a sori! :D
Főleg tudományos szempontból nézve. Maga a megvalósítás már kit izgat :)

winnie - 2011. 09. 27. 21:04

“CGI nem érdekel mivel az tisztán pénz kérdése, ”

inkább idő – ennél a sorozatnál a pilot rengeteg idő volt, de belegondolni is durva, hogy mire lesz elég, ha egy departmentnek 8 napja lesz egy rész elkészítésére

leila - 2011. 09. 27. 21:11

@Iron: Igazad van, ezt elrontottam. Rövidet akartam mondani. Perdületmegmaradás és hasonlók :)

Mindettől függetlenül én nézem. Sok csalódás volt már az idén, szeretnék valami jót.

Dark Energy - 2011. 09. 27. 21:17

Igaz, engem berántott (engem könnyű, aztán meg általában gyors kasza lesz, majd végül mégis visszakullogás és végignézés mint pl. Lost) azért jobbat, ütősebbet vártam. Az utópisztikus jövő nálam nagyot ütött, aztán mikor átportáloztak a nagyon múltba, valahogy belassult, majd felébredtem a végén az akcióra. Az egyik, ha nem a legjobban várt sorozat az idén nálam, picit csalódtam de annyira nem nagyot, hogy dobjam, egyelőre. Nekem bejön, tetszik és remélem, hogy összeszedi magát annyira a sorozat, hogy másoknak is tetsszen.

ldavid - 2011. 09. 27. 21:17

hát, nem kevés baromság volt benne, bár még mindig sokkal jobb, mint a falling skies volt.
egy darabig még maradok, de tényleg elég “meh” kategória.

Rita - 2011. 09. 27. 21:19

Winnie: még az én kérdésemre válaszolj légyszi :) Szóval szerinted a V-ben mik voltak a jó CGI dolgok? :O

winnie - 2011. 09. 27. 21:36

rita: minden más, nem? űrhajók, holoképernyők, repkedő masinák, a fegyverek, ufóbaba, gyíkeffektek – ezek mind jól meg lettek valósítva (legutolsóról van is egy remek rövidfilm valahol), plusz eleve rengeteg olyan snitt volt, amiben volt cgi, amiket alapból nehezebb leutómunkázni. de ami tré, az tér volt.

David - 2011. 09. 27. 21:38

Egy eve varok a sorozatra, es szerintem boven megerte. Vannak persze apro es idegesito dolgok, amiket el kell nezni, de gyorsan tul voltak ezen is, a klisehalmazzal meg nincs gond az elejen, valamibol el kell kezdeni epitkezni, de szerintem ezeket is eleg egyedive varazsoltak, nem? :-)

A CGI miatt nem tudom, hogy miert kell mindig nyafogni, a sorozatot nem az teszi jova, hogy az utolso dino legkisebb szortuszojet is tokeletesen kidolgoztak, hanem a tortenete, ami ugyan eddig nem feltetlen formabonto, de itt evadokra terveztek, nem kell masfel ora alatt elloni mindent.

A visszakuldes pedig valoszinuleg nem azert volt, hogy na majd ujrakezdik es minden jo lesz, hanem hogy legyen +20 millio evuk gondolkodni a dolgokon.

Valaki a technologiat is leszolta, hogy azt mennyire nem szereti a termeszet, de ugye nem tudjuk, hogy egy ennyivel elorehaladottabb jovoben mennyire kornyezetbarat cuccokat gyartanak.

A `population control` meg… azt sem tudhatjuk, hogy miert lehetett ket gyerekuk, talan azert, mert anyuci egy elenjaro orvos, apuci meg egy torvenyt betartato rendorbacsi, igy kaptak +1 helyet. De gondolom erre is feny fog derulni, mint ahogy arra is, hogy miert tunt adott pillanatban jo otletnek `csinalni` egy harmadikat is…

A szokessel is voltak bajok, valoban nem volt reszletesen kidolgozva es megmagyarazva, de azt hiszem, hogyha az elso resz felet arra szurjak el, hogy az egyszeri nezo szajaba ragjak azt, hogy mi tortent, miert es hogyan, etc., akkor sokkal kevesebben tartananak ott, hogy folytatjak a sorozatot.
Arrol meg ne is beszeljunk, hogy penzen tovabbra is mindent meg lehet venni es ahogy lattam, ott azert nem keves papir vandorolt at egyik kezbol a masikba. :-)

@Zirowe: persze, tulajdonitsunk csak a feleslegesnel tobb jelentoseget annak, hogy milyen borszine volt a kislanynak, aki inkabb futott az eleteert, sot, emlitsuk meg a lehetseges vallasat is!

Nekem tetszett, egy bevezeto reszen vagyunk tul. Nem egy agyonbonyolitott sci-fire kellett volna szamitani, mert mar anno is le lett irva, hogy az, ami: egy csaladi sorozat.
Reszemrol minimum 7/10 es termeszetesen nezem tovabb.

Mad - 2011. 09. 27. 21:44

Engem az bántott nagyon, hogy a “22.” században nincs olyan fegyver amivel meg lehet ölni egy dinoszauruszt?! Holott még a mai technikával is elég lenne max 5 lövés :),vagy ha csak airsoftoznak akkor hogyan védik meg magukat a “többiektől”(Elnézést a használt kifejezésért :D) és így tovább lehetne még sorolni ami nem tetszett. A sokszor bevált story elmegy még ebben a környezetben is, de még várnék a sorozat leírásával egy pár részt hátha lesz vmi minőségi változás.

Zirowe - 2011. 09. 27. 21:50

A V-ben kritikán aluli gagyi volt az esetek 50%-ban a cgi.

.tnm - 2011. 09. 27. 21:56

@Iron

de miért tette volna le egy újba őket? semmilyen logikai paradoxon nem indokolja, hogy új jöjjön létre, amíg az egymás után indult csapatok egymás után érkeznek meg, addig a korábbi csapatoknak nem volt olyan idővonaluk, amelyikben nem érkeztek meg a csapatok, az ő múltjukat se változtatja meg.

feltéve, ha a csajnak igaza volt (sztem sem), de akkor meg eleve nem születnek idővonalak.

winnie - 2011. 09. 27. 22:00

ez überOFF, úgyhogy del, inkább odamegy, a v-hez nyugodtan lehet írni (/tag/v),

“A V-ben kritikán aluli gagyi volt az esetek 50%-ban a cgi.”

pont fent kommenteltem, hogy tele volt jó megoldásokkal. az 50%-ot az általad “ez cgi!” felkiáltással nyugtázott megoldás – nem mintha értelmezhető lenne az “50%”, más kérdés, hogy ott annyi cgi volt esetenként, hogy ha csak 50% jó lett volna, kenterbe verte volna a legtöbb sorozatot. de tudjuk, hogy a jó cgi az, amit nem vesz észre az ember:) (sem én, sem te – viszont a dvd-extrák jó része ezekről szól)

human - 2011. 09. 27. 22:02

“A `population control` meg… azt sem tudhatjuk, hogy miert lehetett ket gyerekuk, talan azert, mert anyuci egy elenjaro orvos, apuci meg egy torvenyt betartato rendorbacsi”

nem, mert óriásplakáton volt, hogy “2 gyerekkel család”

Atis - 2011. 09. 27. 22:03

Nálam Josh személyében megvan az új Ty, juhé.

JimBean - 2011. 09. 27. 22:10

Túlságosan ifjúsági lett a sorozat.
A jövő ilyen részletes bemutatása nem is volt szükséges, nyugodtan elhagyható lett volna.

David - 2011. 09. 27. 22:32

@human: igaz, az oriasplakatra a tekintetem mar akkor tevedt oda, amikor a tulnepesedes es a kihalas kozti parhuzamra hivta fel a figyelmet. :-)

@Mad: lehet, hogy van olyan technologia, csak meg nem lattuk. A hang alapu fegyverek azert gyorsan elvettek a carno kedvet attol, hogy a tabor korul partyzzon.
Azt viszont tudjuk, hogy olyan eszkozeik mar vannak, amivel tavol tudjak tartani slasher-eket (azok a zolden villogo bigyok).

zolij - 2011. 09. 27. 23:05

ne gyertek már ezzel a jön az aszteroida és elkapja őket. A dinók 65 millió éve haltak ki, ez meg ha jól láttam 85 millió évvel ezelőtt játszódik. A kettő között 20 millió év van. A ma élő ember (Homo sapiens sapiens) 50 ezer évvel ezelőtt jelent meg és tart ott ma ahol tart. Szóval 20 millió év alatt azért elég sokat lehet fejlődni.

RexpecT - 2011. 09. 27. 23:23

Nincs mese ez gyenge volt, szerintem még a következő részre sem maradok.

Iron - 2011. 09. 27. 23:28

@.tnm – 2011. 09. 27. 21:56:

sztem nincs értelme vitatkozni, de azért :)

Ha az első csapat megváltoztatta az idővonalat, a többi miért nem? Mindegyik csapat ugyanabból a jelenből indul. Az első csapat megváltoztatta a múltat, mikor visszament, az már nem az eredeti jelennek a múltja. De a második csapat az eredeti jelenből indult ismét egy kb 1 évvel későbbi időpontba a régi idővonalon. Az időutazás miatt ez megint megváltozik, miért kéne pont az első csapat megváltozott idővonalába érkezniük? A változás nem csak visszafelé, de előre is működik, a második csapat “nem találja ott” az elsőt, ahol keresi, mert az már korábban leágazott, a főágba érkezik, ami ismét leágazik attól a ponttól. Mint egy fatörzsből kinyúló faágak egymás fölött. Valahogy így. :)

Iron - 2011. 09. 27. 23:31

Ill. a változás csak előre működik.

Llew - 2011. 09. 27. 23:48

Hát, ahhoz képest, hogy mekkora hype volt a sorozat körül, baromi gyenge kezdés volt. Itt már a kezdő rész hozta azt, ami miatt az embernek elege lett a Falling Skiesból évad végére. Túl sok, túl béna sablon picsogás, idióta karakterek, logikátlan marhaságok.

Az eleje kifejezetten béna volt a jövőbeli résszel. Jobban örültem volna egy komolyabb bevezetőnek az utazás felfedezéséről meg az egész menjünk a múltba dologról. Némileg SGU utánérzés lett volna, de az legalább ott még hangulatos és jó volt.
Ezt az egész harmadik gyerek, börtön dolgot simán kihagyhatták volna, így is van elég hülye kamasz, nem kell még az ovis kislány is. Főleg, így hogy két évig biztos a hátizsákban volt, mert hát a hatóság nyilván megelégedett azzal, hogy fatert lecsukták. Azon kívül ment tovább az élet simán.

Az utazásból is hiányzott a veszélyben a világunk menekülünk hangulat. Inkább a reggeli metrózásra emlékeztetett, csak a faszinak nem a jegyét kérte az ellenőr. Aztán odaát is csak ez a Falling Skiesos nyári tábor hangulat volt. Giccses duma, de semmi kemény civilizáció építő szabály rendszer. Mindenki kap egy luxus apartmant saját dinóval a kert végében, eztán lehet kószálni szabadon.

Doktornő minden gyorstalpaló nélkül letép egy óriáspiócát a paciensről. Az apa nélkül nem megyek, de amint előkerült már utálom hülye gyerek meg azonnal hozzácsapódik a kretének csapatához. Tesó persze azonnal bepasizik.

Spielberg baromira öregszik. A Jurassic Parkban a raptorok két pislogás alatt széttéptek bárkit, itt meg egy csapat nagyon veszélyes dög is csak kicsit összekarcolta a fekete csajt az erdei sétán. A masszív felépítésű autót is szétkapták, de srác akit kitéptek a kocsiból csak kicsit sántított miután megrágcsálták a lábát.

Mellesleg, ha van féltucat kocsijuk, meg egész komoly építkezéssel elkészült táboruk, akkor az utazók miért a dzsungel közepébe érkeznek, hogy dinók között keljen begyalogolniuk? Ismerjék meg a környéket vagy mi?

Ez az ádörös szál is kicsit bénácska. Az rendben, hogy a főszereplők példája alapján nem túl alaposan szűrik a jelölteket, de az kicsit túlzás, hogy egyszer csak jött egy egész turnus felfegyverzett renegát.

Mindezek ellenére érdekel, hogy mi lesz belőle, szóval egy darabig még maradni szándékozom. Remélem nem viszik el nagyon falkaparós irányba.

Zirowe - 2011. 09. 27. 23:54

Ja, meg a csávó biztos utalni akar vmire azzal, hogy “én jöttem át először, és aki utánam jött rögtön, az 118nappal később érkezett”.
Nyilván ezzel lehet érezni, hogy mennyire kemény.
De!
Akkor hogy hogy a rész elején az egész “csoport” egyszerre érkezett?
Biztos stabilizálták az anomáliát (primeval, muhaha), meg hasonlók..

winnie - 2011. 09. 28. 00:04

llew: a hype a koncepciónak szólt, ez azért nem “ahhoz képest” viszonyítás – viszont ahhoz képest, hogy mennyi probléma, késés, miegymás volt a forgatással, még elég jó a pozitív vélemények aránya:)

CyClotroniC - 2011. 09. 28. 00:10

Most nem trollkodás, de mit vártatok tényleg. Mindig is mondták, hogy ez egy családi kaland lesz, nyilván lehetett tudni előre, hogy itt nem lesz karcos és veszélyes élővilág, meg vér és parázás. Ez egy network sorozat 20-as (!!!) idősávban. Az ilyen sorozatokat csakis agy nélkül lehet nézni, elfogadni a saját világának az alapjait. Most egy Jurassic Park-nál se kezdett el mindenki okoskodni, hogy ez meg ez azért nem lehet, mert… Hozzáteszem, hogy azok a filmek se tetszettek, meg ez a dupla részes pilot se. De, aki ettől mélyfilozofikus disztópiát és realizmust várt, az szerintem igen naivan reménykedett. Ezt mindig is egy ifjúsági popcorn kalandnak árulták, és azt hozta is minden gagyival és felszínességével együtt, de szerintem is sose próbált meg annál többet nyújtani. Tipikus 5/10-es cucc, ami random kikapcsolódásnak jó lesz, aki szereti az ilyesmit. Nekem a műfajjal és a családos irányvonallal se lett volna bajom, ha érdekelnének a szereplők, de sajnos nem, szóval részemről ennyi, de pontosan azt kaptam, amire számítottam.

Llew - 2011. 09. 28. 00:11

winnie:
Szerintem ez igen is “ahhoz képest”, mert a koncepció alapján bőven várható volt egy nagyszabású érdekes scifi, ehelyett egy középszar drámát kaptunk.

winnie - 2011. 09. 28. 00:18

llew: ezt mondom. a koncepciónak szólt a hype. a koncepciót várták/vártuk. a megvalósítás már más tészta: jó alapból is lehet gyenge és vice versa. (csak arra célzok, hogy a hype megléte nagyon sokszor nem párosul minőséggel.)

kukulkan - 2011. 09. 28. 00:18

Hát, kivételesen most abszolúte egyetértek a kritikával, ez a pilot tényleg eléggé közepesre sikeredett. Lehet, persze, hogy nem kellett volna olyan nagy elvárásokkal nekiülni, de hát én speciel már baromira vártam a sorozatot, és nagyon úgy készültem rá, hogy “hú, ez bizony fasza lesz”.

Ami mindjárt arcul csapott, az a vérszegény CGI. Pedig ugye állítólag nem kevés pénzt feccöltek a látványba… Nem mondom persze, hogy nézhetetlenül randa, de pl. a Walking with Dinosaurs c. sorozat látványban simán kenterbe veri. Pedig az több mint tíz évvel ezelőtt készült, ráadásul ott bizony nem két másodperc erejéig mutatták az állatokat. (Most szándékosan nem a Jurassic Parkot hozom fel, elvégre az film, nem sorozat.)

Apropó Jurassic Park. Valaki emlegette, hogy olyasféle hangulata támadt a pilot nézése közben. Hááát… nekem viszont nagyon nem. Azért gondoljunk csak vissza arra a jelentre, mikor a JP-ban először mutatják a Brachiosaurust, amint sétál a fák között és legelészik… Emlékeztek? Az ember anno az állát keresgélte a padlón. Akárcsak a szereplők. Ahogy Grant szinte szívinfarktust kap megilletődöttségében, majd Hammond szavait (“Welcome to Jurassic Park!”) kísérve felcsendül John Williams zenéje, és Grant tekintetét követve látjuk a távolban a vízből kisétáló fenséges brachiosaurusokat, ill. a parasaurolophusok csordáit, amint isznak a tóparton, és a tülkölésük betölti a tájat… Valami irtózatosan hatalmas jelenet.

Szóval én speciel vártam itt is a nagy álleejtős jelenetet, mikor rácsodálkoznak a helyi faunára az emberkék a megérkezésüket követően… Ehhez képest mit kaptam? Nagy büdös semmi. Pedig ezek az emberek egy rohadó, bűzös világból jöttek, ahol minden szürke és füstös, ahol légzőmaszkban rohangálnak az utcákon, és pöttömnyi lakásokba zsúfolódva élnek, aztán ehhez képest a féregjáraton való kilépésüket követően két köhintés után úgy sétafikálnak ebben az új világban, mintha mindig is itt éltek volna. Jó a kislány nézegeti a felhőket, hogy milyen szépek, de ezzel le is van tudva a dolog. Bakker, friss a levegő, zöld fákat, csodaszép tájat, meg élő, lélegző dinoszauruszokat látnak, amit hogyan reagálnak le? Egy mosollyal a szájuk sarkában. Na bumm. Oda se neki. Elvégre ilyet mindennap lát az ember.

A másik, amin húztam a számat, hogy nem igaz, hogy nem bírtak megkérni valakit azzal, hogy “te, figyu, a kávészünetben guglizzál már rá, hogy pontosan milyen dinoszauruszok is éltek a kréta időszaki Gondwanán”. Mindössze két kattintás lett volna.

Jó, persze, el lehet ütni a dolgot azzal, hogy párhuzamos világ, vagy mifene, csak akkor azt nem értem, hogy ha eleve nagy ívben csesznek arra, hogy egy icipicit is törekedjenek rá, hogy biológiai szempontból legalább a korrektség alsó határát súrolja a sorozat, akkor miért nem játszódik eleve egy a miénktől totálisan elütő világban, neadjisten másik bolygón a sorozat? Akkor aztán kreálhattak volna mindenféle újonnan kreált fantasztikus lényt, ház méretű piócát, meg százlábút, meg mittudomén még mit, és akkor aztán nem érné szó a házat az anakronisztikus, meg fiktív dinoszauruszok miatt sem.

Azért persze követni fogom a sorozatot, mert kíváncsi vagyok mit hoznak ki majd belőle, de ide a rozsdás bökőt, hogy nem ér meg még egy évadot. (Ne legyen persze igazam.)

Zirowe - 2011. 09. 28. 00:46

kukulkan: nekem Jurassic Park érzésem (egy kis mosollyal egybeöltve) akkor volt, amikor a csávó leesik a kerítésről.
Konkrétan az jutott eszembe, amikor Timmyt megrázza az áram, és lerepül a kerítésről. :)

Hor1 - 2011. 09. 28. 00:58

Nem volt hibátlan, de élveztem, és van benne potenciál. Pár részre még mindenképp maradok.

Maala - 2011. 09. 28. 01:11

No, ez jó kis sorozat lesz. Josh = Ty a V-ből, amely színész amúgy nem az idősebb lánykára pályázó újoncot alakítja épp? (Mintha…)

Igen, negatívum még, hogy sok az előre kiszámítható jelenet, blabla, pl. köv részben feltehetőleg előveszik Josh srác bélműködését, stb…

A dinók szépek, bár én jobban örültem volna, ha a Jura-korba mennek vissza, “mert pár1000 év a paradicsomban sokkal jobb, mint 100 év a szmogban”, de hát nem… Túl átlátszó lett volna. És a fegyverek is érdekes, hogy mennyire hatástalanok. Mármint, amelyikek lőporral működnek… Hülye dínók, meg a nagyranőtt páncéljuk, minek kellett ilyen védekezés nekik?! :-)

Azért felmerült pár dolog kommentben, amire érdemes lenne válaszolni, amolyan “mi lenne, ha” alapon.

A “végtelen számú párhuzamos univerzum” elméletében benne van az is, hogy a rengeteg variáció közül pont az történik, amit a sorozatban láttunk; Azaz, ha az összes felnagyított “fracture”, amin átmennek, viheti őket bárhová, így lesz egy olyan, ami pont oda viszi a Commanderhez az újabb turnusokat.

Na, Spielberg bá’ ezt filmezte le. Minden egyes alkalommal. A többit meg eldobta, mert kár tépni rajta a kobakunkat.

Aztán, kifogásoltátok a szonda, illetve az érkezési pont helyét is. Egy dolog találni egy olyan szeizmikus aktivitástól “viszonylag mentes” (ehhez nem értek, de laikusként egy ősmasszívum közepén elhelyezkedő helyet mondanék, amik nem nagyon töredeztek, változtak az évmilliók során… rémlik még földrajzból?) helyet, ahol el tudod helyezni a 10^7 (10millió éves nagyságrendű) felezési idejű izotópokkal megrakott szondádat – aminek mit adj isten, elég könnyen ki tudod számítani az aktivitását 85 millió év múlva is-, amit aztán nem olyan hűdenehéz megkeresni egy detektorral ugyanott – vagy max X sugarú körzetében, lefelé a föld alatt -, ahol “feladtad a csomagot”…

És megint egy másik dolog találni egy viszonylag védett helyet, ami alkalmas földművelésre, és a dögöktől sem hemzseg… Na ezt viszont már nem tudod 85m év távlatából megsaccolni, szóval nem csoda, ha a tábor máshol van, mint az érkezési pont.

Amikor mondták a meteor eredetű vasat, mondtam is szobatársamnak, hogy “tényleg, hisz nem tudnak szenet bányászni, hogy megmunkálják a vasércet”… Erre ő rámnézett, és elkezdett nevetni, hogy “ja, épp a szénnel harcolnak… még készül”. :D Hehe.

Amúgy a végén a Holdas dolog tök érdekes, nem is tudtam, hogy távolodik… Bár érdekes, ha akkor 85.000km-el közelebb volt (évenként 1cm), akkor 375M évvel ezelőtt meg már a Földben volt? (Hold-Föld közepes távolsága ~375e km)

Jah igen, még annyi, hogy ha a tinilányoknak csomagot állítanak össze, hogy tanuljon a 85M évvel korábbi állapotokról, akkor egy osztályelső stréber doktornő meg pláne, hogy utána fog nézni már jó előre, hogy hogyan lehet egy egyszerű, nagyranőtt piócát leszedni valakinek a hátáról…

Pesza - 2011. 09. 28. 07:37

Nekem tetszett. Ennyi. A történet, a CGI, minden. Nem egy hú de szuper valami volt, de biztos maradok tovább. A kommenteket olvasva pedig megint az az érzésem van amit egyszer már megfogalmaztam a CGI kapcsán. Vagyis ennyi erővel mondhatnám a Transformers közben, hogy “DE HÁT NINCSENEK IS ROBOTOK!” és még meg is magyaráznám tudományosan. Ami igaz lenne, de akit tényleg ilyen dolgok foglalkoztatnak, hogy mennyi tudományosan helytelen dolog volt a TN-ben… Én minden sorozatot úgy kezelek, hogy az egy fiktív univerzum. Ott lehet élt ilyen meg olyan dinoszaurusz ebben meg abban a korban. Ennyi. A másik ez az univerzumos probléma sokaknál. Senki nem tudja hogy van ez pontosan. Lehet vannak párhuzamos dimenziók, lehet nincsenek. Itt egy alternatíva amit el kell fogadni mert ha mindig ez lesz, hogy “jaj hát ez nem logikus” akkor csak magatokkal toltok ki és minden élvezetet elvesztek magatoktól. Egy kis fantázia kell. Nem akarok senkit megbántani és elnézést ha valaki magára venné. Nekem az elején a Föld CGI-je amúgy nagyon bejött. Ez csak egy tvs produkció amihez ez bőven elég és más sorozathoz hasonlítva megütötte a lécet. 7/10

leila - 2011. 09. 28. 08:08

@Maala

Volt, hogy közelebb jött. Az egész óceánok miatt van.

http://en.wikipedia.org/wiki/Orbit_of_the_Moon#Tidal_evolution

A 30%-os oxigén viszont hosszú távon nem hiszem, hogy használ.

ben - 2011. 09. 28. 08:27

Kissé sablonos a történet, a karakterek is, a cgi néhol ordít hogy milyen gyenge (pl amikor felülről nézi a várost apuka meg a tábornok ott nagyon elrontották). Viszont pörgősnek éreztem, nyomokban scifit tartalmaz, meg talán rejtélyek is lesznek benne. Valami nem stimmel az idővonallal sem (tábornok említi hogy 118 napot kolbászolt egyedül és az “fent” csak egy pillanat volt.) Még néhány részre maradok részemről, bambulós sorozatnak megteszi.

Maala - 2011. 09. 28. 09:35

A 30%-os oxigéntartalommal nincsen semmi baj, lásd oxigénsátorban hónapokig éldegélő leukémiások. Egészen addig, amíg a nyomás nem változik nagyon.

A CO2… Ha a mostani 400 ppm / 0,04% 6x-osa, akkor az 0,24%… De nagyságrendekkel több ződ növínyzet is van hozzá. Ha akkora gáz lenne a CO2 mennyisége, akkor is előbb halnának meg sokak kedvenc üvegházhatásától, mint a CO2től a fák alatt/közelében. Nemhiába nőttek régen sokkal magasabbra a fák, pedig ugyanolyan nehéz volt a csúcsukba felvinni a tápot. Több volt a kakaó.

A vírusos átterjedős móka már inkább reálisabb, de manapság sem annyira jellemző az, hogy egy eredetileg embert veszélyeztető betegség megy állatra, vagy igen? Inkább a fordított esetektől tartanak…

Llew - 2011. 09. 28. 10:12

Ez az magas oxigén tartalom, hogy merült fel? És azokkal mi van akiket kórházban oxigénre kötnek, vagy azokkal akik évekig szaladgálnak maszkban és húzgálják maguk után a palackot kis kocsin (sorozatos példa lásd. A Kaméleon)?

Maala:
Kicsit sarkítasz. Nem azt vártam, hogy rögtön az új lakás küszöbére ékezzen a jövőből. Viszont az hülyeségnek tűnik nekem, hogy ha nem is az alaptáborba esnek be, akkor miért nincs egy fogadó bázis? Az erdőben is várták őket, vagyis tudták, hogy oda érkeznek. Ha közéjük rombol egy nagy vagy pár kisebb dinó az a pár fegyveres nem sokat számított volna. A séta alatt meg még egy baromi szétszórt menetoszlopban is haladtak. Lazán elveszthették volna a frissen érkezők felét is. Simán lehetne valami épített védelem (tudom díszlet = pénz), ahonnan akár több turnusban kocsival viszik őket a táborba.
Persze ez is részlet kérdés az egész szempontjából, csak annyi ilyen apróság volt a sztoriban, hogy már zavarnak és belekötök ahol lehet.

Zirowe - 2011. 09. 28. 12:07

Llew: ha jól tudom, azok azért szívnak tiszta vagy dúsított oxigént, hogy kevesebbet kelljen percenként lélegezniük vmi ok miatt, viszont ez hosszú semmiképpen sem egészséges.

Kovasz - 2011. 09. 28. 12:21

Hehe, a végén kiderül, h nem is meteorit/jégkorszak/stb pusztította ki a dinókat, hanem mi magunk:D Egyébként nekem tetszett – egyedül a lázadó hülyegyerek idegesített, de szerencsére a pilot végére az is megnyugodott, úgyhogy a következő részben már elvileg nem lesz ilyen:)

Kovasz - 2011. 09. 28. 12:27

Llew: 1. körbe voltak bástyázva azokkal a zöld sonic aknákkal vagy mikkel, úgyhogy biztonságban voltak. 2. Nem folyamatosan érkeznek a jövőből, hanem x időnként jön egy-egy csoport, akik elé kimennek. Ha a kapuhoz felhúznak egy kis erődöt, akkor azt folyamatosan őrizni kell, h a dinók ne basszák szét, meg egyébként is

Full Lotus - 2011. 09. 28. 12:38

Részemről is csalódás. Az elejét eléggé elkapkodták, de némileg ezt megértem, hiszen ha a pilotban nem lövik el hová kerülnek, ill. mi is ez a Terra Nova, akkor a nézők kevésbé maradnak. De túlságosan is elkapkodták.
Igen, óriási baklövés a harmadik gyerek hogyanja: otthon szülés? (Geréb Ágnesek rebellis cyberpunkok módjára szaladnak törvényszegő városlakókhoz … gyereknek aztán se ovi se bölcsi, mert kiderül?)

Börtön-erődből zseb-lézerrel kivágja magát emberünk, de a TN-re “revolvereket” visznek. A tábor pedig a keriitésig megközeliithető. Gyenge.

Az időkapuhoz a security-n való átjutás is eszméletlen, pláne fegyverrel és kisgyermekkel a hátizsákban.

A CGI olyan amilyen, ha már ott vagyok fiilingben, nem zavar, a fantáziámra jobban hagyatkozok, semmint hibákat lessek a részletekben. (A szirtről a telepre lenézős jelenet viszont valóban szörnyű)

A buta agyatlan kliséhalmaz tini-dolgok szörnyen nem kellenének, de ha 20:00-as sáv … hát ez van. (bár emiatt dobtam a secret circle-t)

Az idősáv egyelőre okés, érdekessé és csavarossá teheti a dolgot, viszont rizikós is egyben.

A tudományos részek sokkal izgibbek lehetnének, semmint ez a militarista júeszéj hozzáállás. A Hold távolodása pl. és ahhoz hasonlók. Pl. ha a bután lázadó kölyök elmegy a orientálásra (mint Lostban amikor visszakerülnek 77-be) adhattak volna egy-két csalit azzal kapcsolatban hol is vannak, mikre kell vigyázni, mit ne fogj meg, mit ehetsz – mit nem ..stb.
A hatosok-téma jó lehet: szerintem is ők lesznek majd valamilyen szinten a jófiúk, a család pedig majd szétszakad, mert ki marad, ki átáll.

A koncepcióban nagyon jó lehetőségek rejlenek, mégis bárgyú ötletekkel rukkolnak eddig elő.
Adok neki még 1-2 részt
marad tarsolyban: Alcatraz, Awake, The River (bizakodok) /tudja valaki ezutóbbiak kezdéseit?/

winnie - 2011. 09. 28. 12:39

“marad tarsolyban: Alcatraz, Awake, The River (bizakodok) /tudja valaki ezutóbbiak kezdéseit?/”

egyiknek sincs premiedátuma.

Zirowe - 2011. 09. 28. 13:08

Kovasz: ja, végülis, lehet a Nyóckerből merítették az ötletet, visszamentek a múltba, legyilkolták a dinókat, elásták őket, és így lett a szén meg a kőolaj. :D

Maala - 2011. 09. 28. 14:15

Llew, én is csak azt tudom mondani, mint Kovasz. Korlátozott erőforrásokkal én nem látom sok értelmét megosztani az erőinket, és két tábort fenntartani. A beérkező csoportok megmondják, mikor jön a következő turnus, oszt’ csá. A környéket, és az utat arra az időtartamra meg biztosították Sonic Mine-okkal, ahogy az egyik szépen be is robbant. Aztán a sor végén haladó katona felszedi, és meg vannak mentve a készletek.

Zirowe: De miért lenne? A tüdő ugyanannyit vesz fel, amennyi kell neki, max amit kilehelsz, annak magasabb lesz az O2 tartalma (pl: C-vitamin, hiába viszel be egyszerre nagyon sokat éveken keresztül, a felesleget folyamatosan kipisálod, és kész). Probléma akkor lenne, ha a kinti légköri nyomás magasabb lenne, és az O2-t mondjuk úgy, hogy belepréselné a tüdődbe (a gáz oldékonysága nő)… Akkor szépen felhígulna a vér (túl sok O2 van benne), és oxigénmérgezést kap az ember, lásd búvárok esete az oxigénpalackba kevert inert gázokkal a ránehezedő víztömeg miatt. Alacsonyabb légnyomás nem para, lásd hegymászók.

Talán az egyetlen probléma, ami valós lehet, hogy a magasabb O2 koncentráció miatt úgy érzed, “többet” bírsz, és ha ezt ki is használod; de ettől a szervezet (szív) még nem erre van tervezve (pl: túl magas fordulatszámon pörgő motor dugattyúi hamarabb kikopnak) – legalábbis első körben, akik TN-en születnének, valszeg már elég hamar, de legkésőbb pár generáció után alkalmazkodnának ehhez is. Fakje evolúció. :)

Zirowe - 2011. 09. 28. 14:26

Mást is “megihletett” a sorozat:)
http://hijinksensue.com/comics/2011-09-27-causality-and-fx.jpg

Maala: passz, nem vagyok orvos, csak vmelyik még régen ezt mondta nekem.
Evolúció meg biztos segítene, ha addig a természetes szelekció (értsd: böhöm nagy dinó megeszi pici embert) nem tünteti el őket végleg. :)

Mert azért itt a telepesek elé erős köldökzsinórral függenek szerintem a jövőtől, hiszen kb mindent onnan kapnak (lószer, fegyverek, nyersanyag, gyógyszerek, stb), ami különösen vicces, egy kimerült Földhöz képest, de most ebbe ne menjünk bele újra, hiszen e nagy falat lenne az íróknak.
Ezzel szemben azt tartanám logikusnak, hogy ha kétirányú az átjáró, akkor meg folyamatosan küldenek haza kaját és növényeket (bár meglátásom szerint az az elkülönített kis termőföld nagyon kicsi, még az ott lévőknek is, a kis “lakósávól” nem is beszélve).

Maala - 2011. 09. 28. 14:32

Egyirányú az átjáró. Legalábbis nem nagyon vittek két részecskegyorsítót vissza 85M évre, hogy felnagyítsák a fracture-öket. :D

Maala - 2011. 09. 28. 14:32

Na meg mivel működtetnék, szénnel? Ja, az még nincs. :D

Zirowe - 2011. 09. 28. 14:35

Ja, amúgy szerintem a Doctor Who ezeket a paradoxonokat elég jól megmagyarázta.

“It supposes that Time is like a stream; you can dam it, divert it, or block it, but the overall direction resumes after a period of conflict.”
Ami ilyen nagy időtávra (85 millió év) még jobban igaz, tehát nem tudják megváltoztatni a jövőt (más kérdés, ha ténylegesen átköltözik az összes ember abba az időbe, de én eleve “ideiglenesnek” látom ezt az egész települést, mert nagyon nem életképesek ezek az emberek).

Vagy a hatalmas párbeszéd Martha és a Doktor között:
Martha: But are we safe? Can we move around and stuff?
The Doctor: Of course we can. Why do you ask?
Martha: It’s like in the films! You step on a butterfly, you change the future of the human race!
The Doctor: I’ll tell you what then, don’t… step on any butterflies. What have butterflies ever done to you?
Martha: What if… I dunno! What if I kill my grandfather?!
The Doctor: Are you planning to?
Martha: No.
The Doctor: Well, then.

Maala - 2011. 09. 28. 14:54

Inkább csak a gazdagok költöznek át (majd idővel), akik most odamentek, azok az építőmunkások. :-P

Hatis - 2011. 09. 28. 15:21

Nekem alapvetően bejött a pilot, de azért pár dolgot nem értek:

Először: ha az átjáró egyirányú, és másik idősíkra nyílik, akkor miért mondja a vezír az epizód végén, hogy a 6. pilgrimage miatt nem tudja, kiben bízhat a jövőben? Mert ugye elvben semmi módja nincs a kommunikációnak…

Másodszor: ha a főnök annyira titokban akarja tartani a sziklafeliratokat, nem lett volna egyszerűbb lefényképezni és aztán eltüntetni őket? Ha nem mindjárt az első részben teszik elénk, hanem pölö egy új rajz felbukkanása kapcsán derül ki, hogy volt egy halom előző, az nem lett volna elég szájbarágós?

Harmadszor: mi a túrónak kell nekik az a kb. 100 kilónyi nyers vasérc (két pali pakolta le a ládát úgy, hogy mindegyikük csak egy kézzel fogta)?? Lézerkést tudnak gyártani, vasat (acélt) helyettesítő kompozit anyagokat nem?

És még egy kérdés: meglepődött valaki, hogy a hisztis tinifiú leendő barátnője a főnök fogadott/nevelt lánya?

Uff.

Thrasher - 2011. 09. 28. 16:02

engem az nyugtatott meg, hogy mindkét tini talált magának dugópartnert rogton az első nap, enélkül nem is lenne kedvem nézni egy sorozatot, komolyan.
6/10

Zirowe - 2011. 09. 28. 16:17

Hatis: gondolom úgy értette azt, hogy kiben bízhat, hogy van kommunikáció a két idő között (erről volt említés), kap parancsokat (bár, ha egy katona elkezdi megkérdőjelezni ezeket, már rég rossz), infókat, leadja a rendeléseket, illetve küldenek embereket.
Na, és ő nem tudja, hogy az infó/parancsokból melyikben lehet majd megbízni, illetve az érkezők közül kiben bízhat majd meg.
Eléggé primitív, de ez van. :D

alfredaurel - 2011. 09. 28. 16:37

A Hold kb. 850 km-re van távolabb ma, mint 85.000.000 millió évvel ezelött ( ha az 1 centis adatot vesszük). Ez a távolság változás viszont nem eredményezne ekkora Holdat az égbolton a múltban.

Lajoska67 - 2011. 09. 28. 18:28

Jó lesz ez, de tényleg nem volt semmi különös. Az eleje kifejezetten gagyi és elnagyolt volt a jövőbeli résszel (börtönből szökés a hiperdigitális korban, csak úgy belóg a sorba, amikor mittomén milyen nehéz bekerülni a múltba utazók közé, stb.), később igen furcsán haladt. Még meg sem érkeztek, fogalmunk nincs, mi hogy lesz, kicsit bemutathatták volna a tábort, már lóg is kifelé a gyerek az ismeretlen ismerőseivel. Semmi meglepetés, hogy a haldokló betondzsungelből visszamennek a sima dzsungel idejébe, csak vándorolnak a bozótban, leugrálnak 90 méteres vízesésekbe, végül is életszerű (ha lehet ilyet mondani). Hogy egy ilyen múltba utazó küldetés során valakik kiváljanak a közösségből, és – látva a dínókat meg a többi veszélyt – csak úgy szimplán új közösséget csináljanak arrébb, az is igencsak fura. De ami engem igazán irritált, az az, hogy a főszerepbe egy nagy szerető családot raktak, persze ceyloni mamával, fehér gyerekekkel, apjával harcban álló fiúval, védelmezni való kislánnyal, brrr, na ez aztán tényleg kaki. Gondolom hamarosan mennek a misére, megünneplik a függetlenség napját, lesz karácsonyi rész, és fő szál lesz, ahogy a nyommer gyerek megéli élete első kapcsolatát a nála laza 10 évvel idősebb (szegény árva) menőcsajjal. De azért nézem majd 1000-el…

Lajoska67 - 2011. 09. 28. 18:30

Alfredaurel, valóban, az nekem is sántított, hogy a Holdra mi 384 ezer kilóméteres távolságot tanultunk iskolában, és ha centinként távolodik csak, akkor az igen kis %-ra jön ki a mai napig.

lostgab - 2011. 09. 28. 20:06

Nem volt kiemelkedő, de engem megvettek még pár részre. A hangulata ott van, engem a CGI sem zavart annyira (tény az elején elég szörnyű volt, mintha a WALL-E-t néztem volna…), de egy heti sorozattól nem várok el Avatar szintű technikát. A sztorin még dolgozhattak volna – mondjuk egy évük volt rá, mit csináltak? Ez a tini lázad téma elég béna már – nem értem, hogy miért kell minden egyes nyamvadt sorozatban eljátszani az ‘engem senki nem ért meg, ezért csinálok valami olyat, amiről már az 5éves húgom is tudná, hogy ökörség’ dolgot. Én is voltam 15-16-17 éves, a húgom épp most lesz 16 még sem volt semmi ilyen itthon. Már mi érezzük magunkat hülyén…
Igazából ez a rész arra volt jó, hogy felvázolják az alap szituációkat, kapcsolatokat. Nem vártam tőle világmegváltást, úgyhogy talán nem csalódtam akkorát, mint pár másik kommentelő. Lehet, hogy a kissé hiányos biológia-oktatásom is hozzájátszott, mivel nem nagyon vagyok otthon az ilyen oxigén/betegség izékben – de most hogy olvastam feljebb, tényleg ésszerű, hogy hogy bírják azt a koncentrációt. Bár az is lehet, hogy már azokban a rebreather izékben ilyen oxigén volt – tudom, valószínűtlen, csak keresem a magyarázatot :D.
Lényeg, hogy legalább a hangulat tetszik, úgyhogy kíváncsian várom, mi jön még – remélem valami értelmes sztorit dolgoztak ki az elmúlt egy évben, és nem kell kaszálnom idő és érdeklődés hiányában.

.tnm - 2011. 09. 28. 20:53

@Iron

de honnan veszed, hogy akár az első csapat érkezése is új idővonalat hoz létre?
létezik egy másik idővonal nyitnak rá egy kaput és azt formálják, nem leágazásokat nyitnak rajta, mivel nem annak az idővonalnak a jövőjéből (későbbi pontjából) jöttek vissza.

(sőt akár olyan idővonal elmélet is létezhet, ahol soha nem keletkeznek idővonalak, egy adott kiindulási pontból induló összes lehetséges idővonal létezik, és a nem önbeteljesítő(!) időutazásnál csupán csak ezek között választanak, az egymás után érkező csapatok mind-mind ugyanazt az idővonalat választják, azt amelyiknek a jövőjében már érkezésükkor benne van a következő csapatok érkezése)

Tyrant - 2011. 09. 28. 21:26

Egy dolog hiányzott a sorozatból, egy golden retriever…

Nellas - 2011. 09. 28. 22:10

Iszonyú bárgyúnak találtam, a színészi játék nulla, a CGI hol jó, hol nem jó, a keretsztori bénácska, szóval legfeljebb darálni jövök majd vissza az évad végén, bár még azt is erősen megfontolom. Az ilyen nagyköltségvetésű sorozatok láttán tűnődöm el, hogy miért nem inkább kórházat vagy iskolát építenek a pénzből Afrikában (az úgynevezett színészgárdát meg küldeném a pénz után építőmunkásnak).
Eleve nem vártam sokat ettől, mert nem bírom felfogni, hogy miért egyszerűbb időgépet építeni, mint űrhajót vagy csillagkapu-szerűséget (a Terra Nova cím ezt is megengedte volna), de még a várakozásaimat is sikerült alulmúlni. Pff.

DeadMan - 2011. 09. 28. 22:37

Jesszus, a Falling Skies óta nem láttam ennyi problémázót!:)
Az meg nekem pont bejött, szóval ezt pozitívumnak veszem.

A pilot okés volt, kábé azt kaptam, amit vártam. Meglátjuk a későbbiekben aztán majd ellaposodik, vagy igazán belendül, kábé ez fogja eldönteni a sorsát számomra. Egyelőre viszont biztos, hogy maradok, amit eddig megtudtunk, azzal eddig nem voltak komoly problémáim, és hál istennek én nem tartozom azok közé, akik előre aggódnak olyan logikai kérdéseken, amik nyilvánvalóan később lesznek elővéve.

Ha ezt a dupla pilotot kéne értékelnem:7/10. Egye fene megelőlegezek neki egy 7-et, mert a környezetet és a hangulatot nagyon összerakták, és amennyire irreálisan előretolták a kölyköket itt az első 2 részben (ezt nem tudom miért tették), ahhoz képest azért még elviselhetőek voltak, később pedig az a tippem, hogy jobban be fog állni az arány.

Én mindenkinek javaslom, hogy próbálja be. Persze, nem kell felülni a hype-vonatra, de az antihype-vonatra sem érdemes. Megnézed, aztán meglátod, mennyire jön be. Ilyen egyszerű:)

Hunnenkoenig - 2011. 09. 28. 22:43

“(értsd: böhöm nagy dinó megeszi pici embert) nem tünteti el őket végleg. :)”

Az evolucio nem igy müködik. HA odafigyeltel volna biologia oran, akkor tudnad, hogy az ember azert került a csucsra, mert felegyenesedett es hamarabb eszrevette a veszelyt, az agya fejlödött, a kezeit mar tudta hasznalni masra is, mint csimpaszkodasra es tamaszkodasra es ezert szerszamokat tudott kesziteni. Tehat intelligensebb lett es ezert uj tulelesi taktikakat tudott kifejleszteni.

Szoval hiaba böhöm nagy a dino, ha nincs esze.

A partizan hadviseles is kb hasonlo, mikor kis csapatok esszel le tudjak gyözni a nagy dinot (a lomha nagy hadsereget).

“Ez a távolság változás viszont nem eredményezne ekkora Holdat az égbolton a múltban.”

Nezd meg a holdat gyakrabban. Neha meg nagyobb is, mint itt a filmben. Lattam en mar nyar vegen a balaton felett akkora vörös holdat, hogy azt hittem belepottyan.

Nem vagyok asztronomus, de valszeg a hold röppalyaja sem tökeletes kör alaku es van amikor közeleb van a földhöz (ha jol tudom ez okozza az apaly-dagalyt is) es valszeg neha pont mi vagyunk abbana szögben, hogy hozzank van közel.

A lenyeg, hogy a hold meret abszolut nem volt szokatlan a filmben.

Csak keress ra google image-ben a “big moon” szavakra es latsz nehany felvetelt.

Zirowe - 2011. 09. 28. 23:11

Nellas: nem kellett semmit se építeni, természetes képződmény a cucc.

Engem akkor is az a sorozatbeli ostobaság idegesít eddig a legjobban (de látom más fantáziáját nem mozgatta meg egyáltalán, mert még nem reagált rá senki:) ), hogy amikor a csávó lefegyverez egy őrt a kórházban, majd elmenekül, senki nem rohan utána, senki nem szól senkinek, senki nem fúj riadót, hanem mindenki a dolgára, és csak a “mi hősünk” veszi észre..
P-R-I-M-I-T-Í-V

Kobunko - 2011. 09. 28. 23:28

“Lafferty, s érvelése teljesen logikus, ugyanis úgy véli, hogy az ember azt kezdhet a múlttal, amit éppen akar. A jelenben élő emberek, akik valakit vagy valamit a múltba küldenek, hogy ott változást idézzenek elő, soha nem tudják megállapítani, hogy ez a változás megtörtént vagy sem; mert a változás pillanatában megvalósuló alternatíva történelmi realitássá válik.”

(Wolfgang Jeschke: A teremtés utolsó napja)

On: pont annyit nyújtott a sorozat, ami elvárható volt tőle. Kicsit nagyobb izgalomfaktor persze jól jönne, de gondolom úgy voltak vele a FOX-nál is, hogy amit elvisz a hátán a látvány meg a hype, arra már ne dobjunk ki többet. Mellesleg szerintem épp a túlzott hype miatt van a túlzott “fogáskeresés” is a sorozaton. Még bármerre mehet ez a történet, mindenképp jár neki pár rész esély.

u.i.: “Spielberg ehhez a nevét adta” – mondjatok már olyan Spielberg-filmet, ami nem a látványról szólt a sztori rovására :D

karit - 2011. 09. 29. 00:03

Sok eredeti ötlet tényleg nem volt benne, talán csak a mixelés aránya. A JP1 féle lerobbant autós kártya kijátszása pedig kínálta magát. Mivel ha jól tudom, a pilotot író csapat viszi (vitte) tovább, a stílus és a fő csapásirány alighanem marad.

Remélem, nézik majd elegen, mert hiába minden második új pilotterv misztikus, ha (számomra) nézhető alig van köztük.

Egy dologban voltam biztos a közepéig: pár hét múlva tuti megtalálják azt a szondát a jövőben. Aztán leesett, hogy semmin nem változtatna, hiszen akkor is mindez már megtörtént 85 millió éve, méghozzá pont így, ahogy látni fogjuk. (WHH szabály befigyel.)

Vagyis a pillangóhatás egy nagy bullshit. ;)

karit - 2011. 09. 29. 01:39

Még valami, a képlet szerintem egyszerű és önleleplező: ha a következő részekben lesz akár egyetlen snitt is a jövőből, akkor a junkie “pillangósok” örülhetnek. Ha nem lesz, akkor marad a tinidráma, meg a sikoltozás a fák között. Én az elsőt remélem, éppen a szájba rágós szonda-téma miatt. :)

montanosz - 2011. 09. 29. 02:07

megnéztem én is, kissé unalmasnak tartottam, meg idegesített hogy látszólag már megint mindenki céltalanul le-fel sétálgat.
A tiniszál meg idegesített.Persze maradok, majd meglátjuk.

dr oetker - 2011. 09. 29. 07:18

nevetséges vagy inkább komolytalan volt néhol a pilot

a “bolygó kapitánya” már régóta itt van, ebben az idősíkban, de csak mióta megjött az 5 fős család kb. már 3-szor kinyírták majdnem, ez elég vicces az idilli állapotokhoz képest

a tini szál nagyon nem érdekfeszítő, de majd lesz rosszabb mikor a kis matekos csaj ráfanyalodik arra a srácra, akitől állandóan zavarba jött

bëiz - 2011. 09. 29. 09:11

Hát ez gyatra volt.

Ordítanak az előre betervezett “csavarok”. A tiniszál csontig lerágott. A dialógusok pfüjj. A családi szál meg muhaha. (A CGI-t megtudnám bocsátani, ha jó lenne a sztori)

Van benne néhány bugyutaság is egyébként…
(Tényleg minden érkezőnek új idősíkot kellene nyitnia, persze tudom én, hogy majd kiderül a turpisság ezügyben… csak ugye akkor a jövőből minek küldözgetik különböző idősíkokba az emberkéket? Logikusan nem tudnak gondolkodni a nagy tudósok? Na meg itt vannak még rossz időben élő fajok + olyan dínók akiket nem ismerek (ez nyilván az én hibám), klíma, túl nagy Hold, óriási pióca a csávó hátán (LOL)…)

Szóval gatya. Én kihagyom.

Ha véletlenül kibebaszott jóra fordulna, megtennétek, hogy írtok egy NAMOSTAZTÁN bejegyzést? :-)

Köszike

Xewi - 2011. 09. 29. 09:35

Figyeljétek meg ugyan az lesz mint az SGU val, csak talán kevesebb idö alatt, eljut egy adott pontig a sorozat mikor már kezd jó lenni, akkor jön a cancel …

SASI - 2011. 09. 29. 09:41

Elég sok a negatív komment, de lefogadom hogy minden 2. kommentelő maradni fog a folytatásra:)

Bandido - 2011. 09. 29. 09:56

“Elég sok a negatív komment, de lefogadom hogy minden 2. kommentelő maradni fog a folytatásra:)”

Nézni fogják folyamatosan és minden rész “összefoglalójánál” itt fognak nyávogni, hogy hű de fos mikor lesz már kasza?
(Lásd: SGU)

winnie - 2011. 09. 29. 09:56

az nem túl jó arány, az 50%:)

“Nézni fogják folyamatosan és minden rész “összefoglalójánál” itt fognak nyávogni, hogy hű de fos mikor lesz már kasza?”

lesz, aki nézni fogja, de a többség, mint az sgu-t, abbahagyja, ah nem tetszik neki.

winnie - 2011. 09. 29. 09:58

“Figyeljétek meg ugyan az lesz mint az SGU val, csak talán kevesebb idö alatt, eljut egy adott pontig a sorozat mikor már kezd jó lenni, akkor jön a cancel …”

ez afféle önbeteljesítő jóslat, hiszen arról, hogy az sgu jó, csak azok tudnak nyilatkozni, akik voltak olyan kitartóak, hogy maradtak. akik meg maradtak, azok elnézőek, hiszen valamilyen szinten bejött nekik a sorozat – ha a kiszállók maradtak volna, lehet, hogy ugyanúgy gyengének tartották volna a sorozatot:) (vagy másképp: egy idő után minden sorozat jó lesz, ugyanis annyian hagyják abba a nézését, hogy csak a legnagyobb rajongók maradnak, akiknek tetszik a sorozat.)

na jó, kikapcsolom magam, mert sok vagyok, de érted. (és tényleg jó lett az sgu:)

Xewi - 2011. 09. 29. 10:08

winnie : Én maradtam, és sajnáltam.
Ittis fogok maradni, és sajnálni fogom.

És ürhajós sorozatot akarok!!!

RoboGo' - 2011. 09. 29. 10:09

SPOILER!!!!!!!!!!!
Nos, osztom a nézetet, mely szerint kidolgozatlan a történet. Más sorozatoknál legalább a pilotra odateszik magukat, és később “spórolnak” a költségvetésen, vagy a karakterek, a történetszál kidolgozásán. Most ez nem így történt. Pl. számomra furcsa, és érthetetlen, hogy a papa börtönből való szabadulását miért intézték el annyival, hogy kapott anyutól egy mini “lézerkardot”, majd a következő snitten már a metrón ül. Holott beleadják a gyermek szájába azt a mondatot, hogy ez a legszigorúbban őrzött börtön, ők sem tudják, hogy hogy fog megszökni. Hogy került a kislány a hátizsákba? Hol volt 2 évig, és ki volt az, akitől a papa “visszavásárolta”? Egy “még a börtönnél is szigorúbb ellenőrzésű” épületben nincs egy fémdetektor amin át kellene sétálni a fegyver kiszűrése miatt, és több tíz métert lehet látványosan rohanni úgy, hogy senki oda nem lép az emberhez? Az átlépés előtt nincs egy utolsó, mechanikai akadály, ami megállítaná az arra rohangáló “vannabí hírót”, csak két oldalon 1-1 BKV ellenőr? Na, mind1, azért remélem, hogy hiányzó részeket nem valami idióta flessbekkekkel akarják utólag kitölteni, mikor már kifogytak az ötletekből. De a következő dialóg verte ki nálam a biztosítékot. Ismerve, hogy a jövőbeli föld milyen hely (nem lehet 2-nél több gyereked, különben börtönbe mész, a hatóság bármikor, mindenféle magyarázat nélkül szétszedheti az amúgy max. 20 nm-es otthonodat, minden további nélkül elveszik a gyermeked, akár képes vagy eltartani, akár nem, meghalsz a levegőtől, nem látsz napfényt, csak egyensárgaságot, stb.) anyu megkérdezi, hogy “ugye jól döntöttünk, amikor idejöttünk”, erre néhány perc idegtépő várakozás után a papa rávágja, hogy “igen”. NEM!! VAZZEG, ott kellett volna maradni abban az erkölcsi, etikai és természeti pöcegödörben az itteni paradicsomi állapotok helyett… ÁÁÁÁÁ…!!!! Egyszóval, az az érzésem támadt, mintha a családi háttértörténetet, meg a jövőbeli földi részt baromigyorsan le szeretnék zárni, hogy mihamarabb jöhessenek a dínók, mert úgyis mindenki arra kiváncsi. Nálam hármas alá az eddigi mutatvány. Reménykedek a jobb folytatásban, különben hamar cancel lesz belőle.

pumpika666 - 2011. 09. 29. 10:44

engem csak 1 dolog zavar: nem fog a múltbeli ténykedésük negatív hatással lenni a jövőbeli emberekre? fentmaradó emlékek, amik alapján kicsit össze fognak zavarodni a vallások :)

winnie - 2011. 09. 29. 10:45

már van róla szó fönt kommentekben. nem láttam a pilotot még, de a készítők folyton azt hajtogatják, hogy alternatív valóságba mennek vissza, így nem érdekes, ha rálépnek egy pillangóra.

CyClotroniC - 2011. 09. 29. 10:51

Sorry, ha off, de megint elgondolkodtatott ez a Terra Nova post ;D

Számomra sokkal érdekesebbek ezek a sorozatok olyan aspektusból, hogy míg a többi sori hozott jó esetben 20 kommentet, addig ez már 100 fölött jár bőven és ez odakint mégsem mutatkozik meg nézettségben, míg a realityket cseszett sokan nézik, itthon meg az átlag junkie elkönyveli őket a sátánnak.

És a legjobb, hogy mindig minden várakozós szavazásnál az összes ilyen kalandos, akciós, misztikumos, scifis cuccok a legvártabbak, annak ellenére, hogy rendre mindenki szétfikázza őket a pilotnál és 10-ből ha 1-et értékelnek pozitívan. Most ez nem konkrétan a Terra Nova ellen szól, csak úgy mindig elfilózok azon, hogy szeretjük azt mondani a sorozatrajongókról és a junkiekról, hogy minden különlegeset bepróbálnak, aztán valahogy ez kommentszámban mindig csak a kommersz popcorn cuccoknál jelenik meg, amik általában nem is jók.

Ez most nem kritika, csak egy általános megfigyelés, és bár azért tudnék erre okokat sorolni, de azokkal együtt is furcsa nekem ez az egész. :P

ANOka - 2011. 09. 29. 10:59

A pilot alapján: Farm, ahol élünk a dinókkal.

Egy kis logikai bukfenc:
Ha valóban egy új civilizációt építenek, akkor hogyan van ennyi idejük a töküket vakarni? Mert az első rész cselekményeinek nagy része – a fő küldetés szempontjából – téblábolásról szólt. Mintha csak nyaralni mentek volna a paradicsomba, ahol elég csak “dolgozgatni”.
Hiszen a ISS-en is csak kizárólag szórakozásból vannak fent űrhajósok…

Ha ez is elmegy a Falling Skies szappanhabos “cselekmény” vezetésébe, akkor nem fogom végig szenvedni.

ANOka - 2011. 09. 29. 11:05

SPOILER!

Még egy apró logikai bukfenc:
Baltával írtja a gyomot, de utána vmi hiper-szuper csodakütyüt kell leszúrnia a növény gyökeréhez, hogy megmérje a P.H. értékét. :D

Llew - 2011. 09. 29. 11:44

ANOka:
Azért azt ismerjük el, hogy baltával meg machetevel baromi nehéz pH-t mérni. :D

Zirowe - 2011. 09. 29. 12:02

winnie: én maradtam és sajnáltam.
Mármint azt sajnáltam, hogy maradtam, és hogy nem előbb kaszálták el azt az sg franchise-t gyalázó sgu nevű sorozatot!:D

Dark Archon - 2011. 09. 29. 13:48

Egy időutazásos sztorinak mindig lesz nem logikus része, ez van. Tartok tőle én is, hogy a dínós családi drámázás marad.

Viszont, mikor a szondás rész előjött, akkor örültem, mivel így lényegében egy párhuzamos világba kerültek (ha úgy tetszik, egy másik bolygóra), tehát nem azzal fog telni az idő, hogy még több logikátlan dologgal szórakozzanak az időutazás kapcsán.

A végén viszont ismét nyugtalanság töltött el, hogy talán mégsem másik idősík / világ, s csak azon baromsággal telik majd az idő, hogy az időutazással szórakozzanak, holott, ha azonos idősík, akkor a 22. századi világnak az első telepesek megérkeztével vége kellett volna legyen. Az idő ugyanis nem lagol.

Robogo’: ez nem a Szökés, ha azzal csesztek el volna 2-3 részt, hogy a szökést mutatják, meg azt, hogy hogyan csempészik be a gyereket a zsákba, az lenne a baj. Nekem nem hiányzott.

Dark Archon - 2011. 09. 29. 13:57

Nellas: legközelebb figyelj jobban oda, ugyanis nekem az jött le, hogy nem szándékosan építettek időgépet, hanem egy véletlen folytán vették észre. Arról nem is beszélve, ha időgépet építettek volna, ugyan mi a tarka hóhérért akarnának 85 millió évvel ezelőttre visszamenni?

Mondjuk nem vagyok biológus, de hétszentség, hogy olyan kórokozók vannak ott, amikhez a mai ember szervezete nincs hozzászokva, így szvsz 1 héten belül megmurdelne mindenki. Az is kész mázli, hogy a dínók megvárták, míg a telepesek felépítik azt a kurva nagy karámot :-D

RadirPok - 2011. 09. 29. 13:58

ez nagyon gáz, részemről kasza. 0/10 pont. Az okokat jórészt már kifejtették a fentebbi kommentekben, engem legfőképpen a papírmasé karakterek, és az egyszerű, bugyuta történet tántorított el. Ehhez képest Pirx kapitány kalandjai is Oscar-várományos sorozat.

purity - 2011. 09. 29. 14:14

Csak egy apróság: amikor rákérdeznek a végén, mindig ekkora volt a Hold? Akkor az egyik lányka ezt válaszolja: „It moves about half a centimeter away from the Earth every year.” A Wikipédia tanúsága szerint (ami tudom, nem egy Enciklopédia Galaktika, de azért megteszi), ez a távolság nem fél centiméter, hanem 3,8. De nem ez az érdekes. Ha 3,8 cm-t távolodik minden évben a Hold a Föltől, akkor 85 millió évvel ezelőtt 3,8*85 millió centiméterrel volt közelebb. Mivel egy kilométerben 100.000 cm van, ezek szerint 3230 km volt távolabb. Szintén a Wiki szerint a Hold távolság a Földtől földközelben 363.104 km, míg földtávolban 405.696 km. Azaz 42.865 km-t vádorol a Hold az égen ide és oda (megjegyzem,ez több mint a 10,56 %-a a legnagyobb távolságnak, és 11,8 %-a a legkisebb távolságnak), de még így sem érzékelünk szemmel láthatóan brutális nagyobbodást-kisebbedést. A kistyúk által közöl fél cm-nél pedig mindössze 425 km kapunk, ami egyszerűen nevetséges.

És ez csak egy pici, jelentéktelen adalék ahhoz a mérhetetlen hülyeség halmazhoz, amit az elmúlt 85 percben láttam. De mit is várok? Ha egy olyan orbitális közhelydomb, mint az Avatar, több mint 2 milliárd dollárt termelt, akkor nyilvánvalóan bennem van a hiba. Nyilván ez is egy korszakalkotó mestermű, és Ti, akik fikázzátok, ugyanolyan vakegerek vagytok, mint én…

purity - 2011. 09. 29. 14:15

vagyis helyesbítek:
ezek szerint 3230 km van távolabb

Dark Archon - 2011. 09. 29. 14:30

purity: de ezt a távolságot egy egység sugarú néző úgysem számolja ki.

M76 - 2011. 09. 29. 14:50

Ez is megvolt, ez az első pilot idén amit nem bírtam végignézni annyira rossz volt.

kaamir - 2011. 09. 29. 14:59

Ha az volt a cél, hogy olyan forgatókönyvet írjanak, amiben – írd és mond – egy darab eredeti, normális, nem sablonos, nem sírva röhögős mondat nincs, akkor zseniálisan sikeredett.
Szégyenletes szemét.

Bagosz - 2011. 09. 29. 16:37

Hát most néztem meg, és szerencsére nem ültem fel ennek a sok, kekeckedő negatív kritikának.Abszolút élvezhető,látványos,akció is volt bőven.Több szálat indítottak el, az alapötletet se mondanám sablonosnak.
9/10.
Ja, hogy a trükkfelvételek minősége nem tökéletes.Na és.Nálam nem zavarja az összképet.
Tudom, hogy ízlések és pofonok, de úgy látom, sok embernek trendi dolog a fikázás.Sőt egymás felülfikázása.
Nem baj.Kritikusoknak még nem állítottak szobrot!

Bagosz - 2011. 09. 29. 16:40

Felülfikázás alatt azt értettem, hogy valaki negatív,leszóló véleményére a másik még egy lapáttal rátesz.

winnie - 2011. 09. 29. 16:41

OFF

“Tudom, hogy ízlések és pofonok, de úgy látom, sok embernek trendi dolog a fikázás.Sőt egymás felülfikázása.”

ne tartsunk már itt, hogy még mindig nem viseljük el a másféle véleményeket. senki sem trendből értékel, mindenki leírja a véleményét. szerintem érdekes olvasni, hogy ki mit gondol. és hasznos. rég rossz, ha valaki azt akarja megmagyarázni, hogy a másiknak miért tetszett vagy nem tetszett.

EDIT: ja, értem.

Zirowe - 2011. 09. 29. 16:51

Bagosz: a látványra azért térnek ki sokan, főleg negatív véleménnyel, mert állítólag azért lett elhalasztva a premier, hogy jobban ráfeküdjenek a cgi-re, illetve, megint csak állítólag, baromi sok pénz lett ölve a látványba, főleg ami a többi pilotot illeti.

Na, ez az, amiből semmi nem látszott a dinókon.

Vexi - 2011. 09. 29. 16:59

Végre volt időm megnézni. A 6 pont reális. Nekem valahogy végig Outcast utánérzetem volt. Ez a kolóniás ötletbörze amúgy sem áll közel hozzám. A párhuzamot hiányolom a két idősík között. Én kíváncsi lennék azokra is akik ottmaradtak. Társadalmi helyzet, túlélés, stb… nem csak a Terra Novát kellene mutatni. A CGI-al nem volt gondom. Néhol bugos, de én örülnék, ha minden sorozatra ennyit költenének. Túl sokat nem vártam tőle, nem is kaptam. Nem fogom a körmöm rágni a kövi részig.

David - 2011. 09. 29. 17:15

@purity: kiscsajkám életében nem látta ám a Holdat, Wikipédia meg szerintem addigra már bőven nem volt. Rosszak voltak az infói, ennyi az egész. ;-)

purity - 2011. 09. 29. 17:16

Dark Archon: én sem vagyok egy nagy matekos és nem nagyon szokta figyelni az ilyesmikre, de ez olyan bántó volt, hogy azonnal beugrott…

purity - 2011. 09. 29. 17:21

@David: ott a pont, erre nem is gondoltam. Akkor lehet, hogy a többi hülyeség is komoly, nagy szakértelmet igénylő kutatások eredményeképpen került a script-be. :)

clark - 2011. 09. 29. 18:30

nagyon vártam,de már elkeseredtem az előzetesek alapján hogy mégse olyan lesz mint ahogy árnyalták.

először a cgi nem rossz bár néhány helyen nagyon gagyi,pl mikor a kislány eteti a dinókat,egy animációs filmben jobban megcsinálják.a kocsi üldözős jelentre már pl sokkal jobb volt,v mikor sötétben támadtak.
szerintem nem lesznek sokat a képernyőn a dinók csakúgy mint a falling skiesban a mechák.majd néha néhe felbukkanak 1-2 percre és ennyi.
ha csak ennyi volna ba ja sorival akkor azt mondo mkirályság,de túl kevés idő volt míg a hátrahagyott kort felvázolták,szerintem inkább arra kellettvolna áldozni a pilot felét,hogy bemutatják stb stb,meg hogy az apa hogy szökik meg a szigorúna örzött börtönből.a gyerek dugdoás is baromság eddig nem jöttek rá 3éva alatt holott mindg ellenörzik ááá.mér nem elég 2gyerek,az is sok.
rem nem lesz igazam ,de egy család drámázós tinis hülyeség fog kikerekedni a múltba.a karakterek sablonosak.eddig az apa szimpi meg atábor vezető és kb ennyi.
rengeteg az ellentmondás a soriban,logikátlanul van felépítve,pedig mennyi idejök volt rá.
pedig a téma ott van,csak ki kellene használni.

amikor a rajzokat megláttam azt hittem hogy vmi idegen civilizáció is jelen volt már itt vagy van,de avégén kiderült hogy csak a tábor vezető fia.áááá

kb egy5/10 volt a pilot.
a 6osok meg az ellenség szerepét töltik be,ez kb olyan mint a jerichoba az ellenséges város:D

hanyagolni kellene a családot és vmi érdekfeszítő,kaland ,felfedezős ,társadalom építős jóság kerekedhetne belőle,mint pl a BSG csak a múltban.

Maala - 2011. 09. 29. 19:09

Spoiler:

@clark: De hisz a BSG a múltban volt. :-D

karit - 2011. 09. 29. 19:20

Ugyan nem ismerem a táborvezető fiát, de nem adnám még fel az alieneket: ez is lehet pont akkora púder, mint a szondás altatás az alternatív világról.

Én nyugodt vagyok. Ha türelmesen kivártam anno egy teljes évet, hogy az ide megyünk – oda megyünk túrázgatás után végre előkerüljön egy pittyegő világmegmentő gép, itt is “ki fogom bírni”. :)

Raziel Anarki - 2011. 09. 29. 20:09

sikerült megnéznem a pilotot, bár nem hiszem hogy akkorát durranna a sorozat mint szeretnék, attól tartok h inkább olyasmi lesz belőle mint a flashforward vagy az event, túl sablonos, és kiszámítható, nem fűzök hozzá túl nagy reményeket.

4/10

Waldi - 2011. 09. 29. 21:41

A Holddal akartam kezdeni, de purity mar leirta a lenyeget. A tavolodast fokent a tengerek arapalya okozta surlodasi veszteseg okozza.
Hunnen amikor nagynak latod a Holdat a horizont kozeleben az csak pszichovizualis hatas, ha van mihez viszonzitani, akkor nagyobbnak erzed, mintha a zeniten van.
Az marhara nem hianyzott, hogy mar a pilotban megtudjuk, hogy ki csinalja a rajzokat. A rejtelyeket fel kellene epiteni, mint a Lostban, nem szajba ragni a magyarazatot a coach potatoe-knek ala Event.
Ha ket parhuzamos Univerzum kozott van az idotores/feregjarat, akkor nincs gond azzal, hogy a zarandokok nem ugyan abba az idovonalra erkeznek vissza, mert megvaltoztatjak a multat. A vegen elhangzott a multat uralni a jovot uralni dologbol persze egyertelmu, hogy a sajat multjukban vannak.
A meteorvas dolog eleg szanalmasnak tunik, ha a rengeteg autot, epuletet, keritesoszlopot athoytak, akkor minek egy lada vas? Persze olaj es szen is vol mar dogivel akkor, meg vaserc is, ez ilyen Pandoras utanerzes volt asszem.
Karit, jo ujra latni :D Jaj de hianyzik a Lost :(

Iron - 2011. 09. 29. 21:44

@Maala – 2011. 09. 28. 14:15:

Az oxigénnek pont úgy nagyobb a nyomása, mintha a légköré lenne nagyobb azonos oxigénkoncentrációnál. Ezt hívják parciális nyomásnak. 30%os parciális nyomásnál megváltoznak a tüdő alveolusai ill. annak hajszálerei közötti nyomásviszonyok. Nagyobb mennyiségű O2 áramlik be a vérbe. Emiatt nyilván csökken idővel a vörösvértestek száma, a szervezet megpróbál alkalmazkodni. Valaki írta, valóban, 30%ig nem toxikus az O2, viszont sose vizsgálták a folyamatos hatását egy életen át. Biztos vagyok benne, h mindenféle kockázati tényezővel jár hosszútávon.

Iron - 2011. 09. 29. 21:47

@.tnm – 2011. 09. 28. 20:53:

Ők maguk mondták. A saját múltjukba mentek vissza, nem egy párhuzamos jelen múltjába, akkor lenne igaz, amit mondasz. Eredetileg nem volt mellettük egy párhuzamos dimenzió. És ha a saját múltjukba mennek vissza, azt úgy változtatják meg ezzel a visszautazással, hogy az leágazik. (Bár persze az írók bármit kitalálhatnak később.)

Almásrétes - 2011. 09. 29. 22:13

Hát ez sem egy új Lost, se nem új Breaking Bad :) Se nem új Carnivale. Ezek mind-mind jelentősen eltérő sorozatok mégis a megvalósítás elött mindháromnál le a kalappal. Ez viszont ez gáz. Persze biztos van akinek tetszik egy részre még én is maradok, de ez az összecsapott akciózás végig…Sűrű első napjuk volt az biztos. A rejtélyeket pedig igenis illett volna felvezetni mert, ha így folytatják akkor ez nagyon nem fog működni. Kivi vagyok a következő részre, hogy mi lesz :D Bár, ha lehet egy tippem akkor leül az egész és dínóölő újonc barátunk és vadiúj csaja egymáséi lehetnek egy 40 perces enyelgésben. Ne nekem legyen igazam és legyen jó a sorozat.

Cyberdog - 2011. 09. 30. 00:06

Hmm.. Hasonlóra számítok, mint a Falling Skies-nál: Rinya…. rinya… rinya… érzelgősség… érzelgősség… érzelgősség… egy kis akció… majd megint rinya…. rinya… rinya…

Az első részt látva nagyon valószínű, hogy ez lesz.
–==<>==–
A különbség benne, hogy az tényleg családsorozat volt s még sem volt giccsesen érzelgős.
Ez sci-fi és giccsesen nyálas.

Hol vannak a régi nagy sci-fi sorozatok: Firefly… vagy Farscape… vagy Sliders (természetesen az utolsó évadot nem számítva)… vagy akár a StarTrek (Voyager: az nagy kedvenc volt).

Mi ez az utóbbi időkben elharapózott divatxarság, hogy mindenben nyomatni kell a szerelmi+családi szálat??????
Nem baj az ha van benne, de nem szappanopera színtű legyen máááár…. Fa***mat már!!!!!!!!!!!!!!!!

Cyberdog - 2011. 09. 30. 00:07

Dínotópia feljavított változatban (ez kimaradt fenti hozzászólásomból)

Dinotópia Vs. Terra Nova és eddig a Dinotópia a nyerő nálam.

David - 2011. 09. 30. 01:23

@Cyberdog: családi sorozat, nézz utána nyugodtan. Nem Lost, Firefly, vagy Stargate-pótló akar lenni, egyszerűen csak egy sima sorozat, ami elé az egész család leülhet és ha nem agyal folyton azon, hogy bakikat keressen benne, akkor még élvezheti is.

Almásrétes - 2011. 09. 30. 07:14

purity: Azért az Avatar legalább jó volt :) Látszott, hogy van mögötte rendező, itt még ezt is megkérdőjelezem mert az akciójeleneteknek semmi hatása sem volt. Túl gyorsan történt az egész. Szerintem.

Llew - 2011. 09. 30. 09:47

David:
az a baj, hogy nem kell a hibákat keresni, mert az unalmas, sablonos sztori mellett annyira zavaróan látványosak, hogy aki nem rózsaszín szemüvegen keresztül nézi a sorozatot az meglátja őket.
Nem baj, hogy csalási sorozat, – bár jobban örültem volna ha nem -, az sem, hogy neked, meg másoknak tetszik, de ha nekünk nem, azt had írhassuk már le. Ugyanis erre való a kibeszélő.

Bandido - 2011. 09. 30. 09:58

Sokan említik, hogy nem mutatták hogyan szökött meg a manus a dutyiból. Érdekes, hogy bennem fel sem merült ennek a hiánya. Megszökött és kész. Nem az volt a lényeg, hogy hogyan szökött meg. Arra ott a Prison Break…

Llew - 2011. 09. 30. 11:09

Akkor viszont nem kellett volna emlegetni sem, hogy szuperbiztos börtönben van. Meg az egész jaj, oda ér-e időben az induláshoz “feszültség” keltés sem kellett volna.

Cyberdog - 2011. 09. 30. 11:25

Következő sorozat amit várok Dallas 2080-ban. Lesz benne minden Southfork mezőgazdasági bolygó urai sanyargatják a népet. Boby De La’Ewing, a nép élére áll, Pamela De La’Ewinggel az oldalán, hogy megdöntsék a gonosz testvér hatalmát, név szerint Jocky De La’Ewing báróét. Lesz benne ármány, intrika, népnyúzás, lázongások, szerelem, szex, miközben vedelik a Whiskyt literszámra.

Ha már efelé tendálnak mostanában a sorozatok.

@David, nekem nem az a bajom, hogy családsorozat, hanem az, hogy a sci-fik is azok már, és nincs különbség.

StarGate Universe – röhejsorozat, szappanoperai magaslatokban
Falling Skies – no comment… NO comment!!!
Na most ezek sci-fik

Terra Nova – ezt családsorozatnak mondják, de semmi különbség

David - 2011. 09. 30. 11:44

@Llew: kérlek, ha valahova írtam bármi olyasmit, hogy “azonnal hagyjátok abba a véleményetek beirkálását, mert sem nekem, sem annak a másik x embernek nem tetszik, akinek nem volt különösebb baja a résszel”, akkor kérlek, idézz, én pedig elnézést kérek, mert nem állt szándékomban ilyesmit tenni. :-) Érdekel a véleményetek, nyilván ezért olvasom még mindig a kibeszélőt.

@Cyberdog: igen, a sci-fi is elég csúnyán megéli a recessziót – mondom ezt úgy, hogy végig néztem az SGU első évadát, a második pedig a visszaemlékezős részek kivételével még tetszett is -, nyilván azért, mert Amerikában nincs rájuk különösebb igény. Ha lenne, ontanák az írók az ilyen irányú pilotszkripteket, mint jelenleg a szitkomoknál. És tízből még jó, hogy könnyebben találsz egy-két jó sorozatot, mint egy-kettőből. ;-)

Én is sajnálom a dolgot, nagy sci-fi-rajongó vagyok, csupán annyit mondtam, hogy 8 órás idősávban nem kell várni különösen agyafúrt és csavaros történetet, komolyabban kidolgozott elméletet az időutazásról, mert az egyszeri néző leül a tv elé, majd úgy kel fel előle, hogy azt sem tudja, mi történt az elmúlt 40 percben.

clark - 2011. 09. 30. 13:14

szerintem ha a saját idővonalukban mentek vissza akkor se tehetnek sok mindent ami megváltoztatná a jövőt,mert a meteor becsapódás őket is kinyírja és csak egy páran élik túl ha föld alatti városokat hoznak létre pl.de akkor is necces hogy hogy élik túl.vagy elmennek egy másik bolygóra,van pár millió évük fejlődni vagy kihalni mire bekövetkezik:D

Almásrétes - 2011. 09. 30. 13:14

“Akkor viszont nem kellett volna emlegetni sem, hogy szuperbiztos börtönben van. Meg az egész jaj, oda ér-e időben az induláshoz “feszültség” keltés sem kellett volna.”

Ja az egész koncepciója szr volt. Mintha direkt minnél többet bele akartak volna zsúfolni a pilotba, hogy sokakat megfogjon… Nem így kellett volna szerintem. Akkor már inkább flashbackeken keresztül mutatták volna be a ‘jelenben’ zajló eseményeket, mer ez így, hogy azt se tudod mi van és már verekednek ÉS már megy rögtön a családi dráma holott azt se tudod kik ezek váh… Már hozzászoktam ahoz, hogy lassan építkezik egy sori és apránként csöpögtetnek bele akciót jól előre kidolgozva, hogy üssön (és akkor van az egésznek hatása is nem pedig így)

Az meg a másik fele, hogy a CGI tragédia bár a szizöntréiler végén a raptoros rész még jó is lehet. Na majd lássuk.

http://kepfeltoltes.hu/view/110930/vlcsnap-2011-09-29-22h25m01s41_www.kepfeltoltes.hu_.png

:D

Llew - 2011. 09. 30. 14:12

clark:
Volt már róla szó, hogy kb. 20 millió évük van a meteorbecsapódásig. Ha ehhez hozzá veszed, hogy a mai ember pár tízezer éve jelent meg és a komoly technikai fejlődés gyakorlatilag az elmúlt 100 évben zajlott le, akkor belátható, hogy a meteor a legkisebb gondjuk. Ha túlélik addig, akkor simán lesznek olyan fejlettek, hogy elhárítsák.

Almásrétes:
Eredetileg a flashbackes volt tervben, winnie írja is fentebb.

sorokinV - 2011. 09. 30. 14:37

Bosszantó, hogy az idegesítőbb hibákat jórészt egy fél mondat átírásával ki lehetett volna küszöbölni. Igénytelenség.
Ellenben az alt/nem alt univerzummal nem volt pont gondom, sőt, ha jól értettem a faék bonyolultságú történetet, pont ez lesz a fő konfliktus az ádörök és a táborlakók között.

Volt viszont egy-két akkora LOL, ami miatt erősen cancel lesz ebből. Nevetséges védelmi berendezések, az ipar hiánya, a meteoritvas szerepe, mezőgazdasági gépek hiánya, etc. Ugyanakkor mindenféle futurisztikus egészségügyi cuccal telepakolták a sorozatot.

Tiberius - 2011. 09. 30. 17:06

vki igazán felvilágosithatna, hogy hogy minek mentek vissza abba a korba, ahol elvileg a légkör és a levegő oxigén tartalma nagyon kevés volt embernek élhetetlen szinten, a másik h minek mennek vissza abba az időszakba ahol el fog jönni az egész bolygót sulytó kihalás faktor, bár azt nem tudom konkrétan mikor volt a kréta kor mikori részén de mindegy a levegő dolgon nem tudom magam tultenni…

Tiberius - 2011. 09. 30. 17:08

ja meteoros dolog volt emlitve sry akk azt értem :D

Almásrétes - 2011. 09. 30. 17:10

“elvileg a légkör és a levegő oxigén tartalma nagyon kevés volt embernek élhetetlen szinten”

Ez pont, hogy fordítva volt. Ezekben az időkben több Oxigén volt a légkörben. Egyszer láttam is egy dokfilmet amiben aszondták, hogy talán ma már nem is élhetnének mivel nem olyan jó a levegő számukra mint anno.

Almásrétes - 2011. 09. 30. 17:10

A dínók*

ljdwcb - 2011. 09. 30. 17:11

nos…ez a cgi..akarva akaratlanul is a JP-hez probáltam hasonlítani, de attól messze elmaradt. ennél többet vártam 2011 ben…a JP hány éves is már? a story maga majd elválik, volt idő kigondolni, reméljük sikerült valami érdekeset összehozni. pár rész alatt kiderül. 1 részből szerintem nem sokat lehet levonni. anno a lost-nál is ugy voltam, hogy ok majd meglátjuk…az első rész után.

Tiberius - 2011. 09. 30. 17:21

akkor ezt a korszakot elnéztem valszkevertem más időkkel amikor nm vol annyi növény,állat de tényleg akk magasabb volt az O2 szint

Maala - 2011. 09. 30. 18:17

Iron: Hah, jogos, hisz a 21%, amit manapság mondanak, az nem tömeg%, hanem anyagmennyiség%… My bad.

nick - 2011. 09. 30. 18:46

Szerintem ez a párhuzamos idősík azt jelenti, hogy a múlt mind máig létezik, egy másik dimenzióban a miénkkel párhuzamosan, viszont ha ez teljesen eltér a jelen múltjától akkor egy másik…de szerintem nem ez a lényeg talán eddig.Nekem ez az első két rész tetszett, évadkezdésnek nem rossz.A dinoszauruszok “külseje” is tűrhető, legalább olyan jók mint a Primevalban, bár a Jurassic Park szauruszaihoz nem lehet hasonlítani.Érdekesnek találom azt,hogy az emberek erre a sorozatra úgy tekintenek mint valami LOST folytatásra, vélmeényem szerint ez két eltérő sorozat, és itt a hatosokat nem hasonlítanám a LOST beli többiekhez.Úgygondolom, hogy egy jó történet kerekedhet ki még ebből és lesz második évad.

Cléda - 2011. 09. 30. 20:40

én úgy néztem meg, hogy nem vártam tőle semmit, elolvastam az első 100 hozzászólást, és így (családi drámához képest) egészen rendben találtam a pilotot. :) (az írtak alapján rosszabbra számítottam)
csak megláttam hogy dinos, úgyhogy számomra kötelezőnek tűnt belefogni.
én is akarok dinot etetniiii… :)

a szökésen és a scifi részén én nem agyaltam, ha jó időutazást és elméleti csomókat akarok magamnak, akkor maradok a könyveknél, itt sztem nem erre a szálra akartak ráfeküdni. (ennyi erővel elő lehetne venni Schrödingert és a kvantumfizikát, de hogy a szórakozás meglegyen, anélkül is elfér a párhuzamos idősík, magyarázat nélkül a soriban) bár nem tudni még mit akarnak kihozni ezzel a szondás üggyel, majd meglássuk.
volt egy utalás az elején, hogy a remény 85 millió évvel ezelőtt fekszik a múltban.. első gondolatom: mért pont ott?

a cgi rész nekem nem rontott az élvezeten, egyedül az autós üldözős húsevős nappali jelenetnél volt gagyibb.
az amcsi lázadó tini srác téma eléggé tenyérbemászó volt, és én is osztom az előző véleményeket, hogy az egyenletes rejtélyt nem kellett volna még lelőni, és nem úgy, ahogy a végén csinálták..
meg azért érdekes, hogy dugdostak egy gyereket 3 évig… falnak szaladok..
ja meg a hold.. hát távolsági számítások ide vagy oda, akkora hold mellett egy szál csillagot nem láthattak volna, nem hogy még megállapítsa a kiscsaj hogy nincsenek a helyükön.

de összességében egy dino-elfogult 6/10, és maradok az évadra.

Kovasz - 2011. 09. 30. 21:34

“meg azért érdekes, hogy dugdostak egy gyereket 3 évig…” – az anya orvos, a fater meg rendőr – ráadásul kőkazdagok, ezért simán meg tudták oldani, hogy évekig ne bukjanak le (és ugyanezen dolgok sztem magyarázzák azt is, h miért tudott olyan könnyen megszökni az ember a sittről – pénz, betyárbecsület stb.stb. – hasonlóan mennek ott is a dolgok, mint nálunk:))

Llew - 2011. 09. 30. 21:45

Kovasz
csak azt nem magyarázza meg, hogy akkor miért buknak le a pilot elején? Plusz később mikor a táborvezetővel a miért jöttekről beszélget a csaj, abból nem az jön le, hogy kőgazdagok voltak. 20 nm-es luxuskéró?
Egyébként kizártnak tartom, hogy valaha lenne olyan idősík, vagy párhuzamos világ, ahol egy mezei rendőr kőgazdag lenne.:)

Cyberdog - 2011. 09. 30. 21:59

Hmm… Idősík: Kivédhető ha gondolkodnak az írók.
Elkezdenek élni az emberek, terveznek, gyártanak, kirajzanak a világűrbe… a meteorit nem lesz akkora szívás nekik így. Alapszabály, nem avatkozhatnak be a későbbiekben a földi életbe (őskor, ókor, középkor sötöbörö… sötöbörö…), mert ha ott valamit elrontanak, akkor megszakad az idősík folytonossága. Az szívás lenne, mert lehet, hogy így nem mennének vissza az időbe az emberek.

@ Tiberius: kréta–tercier kihalási esemény: egy kihalási esemény (tömeges kihalás) elnevezése, amely 65 millió évvel ezelőtt következett be, a kréta és a tercier (harmadidőszak) határán.

@Cléda: Hold. Na már most a hold nem ott volt 65 millió évvel ezelőtt, mint most, hanem jóval közelebb keringett a földhöz.
400 millió éve a Hold keringési pályája, mostani távolság 1/3 volt. 65 és 100 millió éve csak a fele. Ha felnéznél az égre, a Hold az égbolt talán 1/5-ét uralná. Ha jól tudom, szabad szemmel is látnád a krátereit, talán még a hegyeit is ki tudnád venni, ha nem is tisztán. Jelenleg a Hold távolodik a földtől egyenletesen, pár milliárd év és ki fog szakadni a föld vonzásából. De nem kell megijedni. A Föld elkezdett befogni két másik égitestet az elmúlt időben. Az egyik olyan közel kering, hogy nem hivatalosan a Föld második holdjának nevezik a csillagászok, bár spirális pályán mozog a föld körül keringve.
A csillagok sem ott voltak mint most. Például a göncölszekeret meg sem ismernéd az akkori égen. Sőt mondok jobbat 65 millió év múlva felnéznél az égboltra az ismerős csillagképeket keresve egyet sem találnál. Ugyanis a csillagok is mozognak és az ismert alakzatok szétcsúsznak, szétesnek.

Cléda - 2011. 09. 30. 22:05

Nem kaptunk afelől semmi infot hogy gazdagok lennének. arról igen hogy az orvoscsajra pályáztak terra nován, de hogy miért, arra csak annyi volt a válasz hogy hú de sok -ológus.
Meg a srácuk is ki volt akadva hogy az apja miatt kellett gürizniük. vagy valami ilyesmi..
de akkor is, a gyerek 3 évig a lakásból ki nem mozdult, nehogy bárki meg tudjon róla bármit is.. nem volt senki a lakásukban, ha mégis, csecsemőként is a szekrénybe zárták!? hát mindegy.. vagy kiderül erről valami, vagy nem.
ha nem, engem az sem zavar, csak így történet szinten furcsállom.

Cléda - 2011. 09. 30. 22:19

Cyberdog, ezekkel tisztában vagyok :)
én csak annyiban kötöttem bele a jelentebe, hogy akkora fényszennyezéssel egy csillagot nem látna a megállapításához.
teliholdkor így is elég halovány az égbolt, ha az ember csillagnézésre szánja magát.

Zakkant - 2011. 09. 30. 22:29

Nah jó… Kétszer néztem meg a pilotot, hogy vegyem a fáradtságot a kommenteléshez. Főleg, hogy végigolvastam a kommentlistát, és úgy érzem, igénytelen vagyok, mivel a pilot 75% -a nekem bejött.

CGI:
Engem nem zavar. Nem érdekel, mennyire feküdtek rá, vagy mennyire nem, bejött a dolog. Persze játékokkal sem a grafika miatt játszom (Még mindig a Civilization 1 -el szórakozgatok, ha ráérek. Akinek ez mond valamit, annak pacsi.), és itt sem az érdekelt, hogy húúú, legyen már annyira élethű a dolog, hogy lássam a dinoszauruszok hátsóján a s**rcsimbókokat. Nah…

Történet:
Az ég szerelmére, ez egy sorozat! Mondjuk lesz belőle 13 vagy 22 rész, vagy tudom is én mennyi. A történet egy filmben mondjuk kibontakozik 20 perc után. Az a játékidő hatoda! Szerintem itt is az lesz, hogy a negyedik-ötödik részben értjük meg, hogy mi ez az egész kavarás, a szonda megvan a jövőben, a bolond arc aki az egyenleteket a kövekbe vési, tisztán tudja, és az egyenletek azt mutatják, hogy hol kellene a jövőben keresni, merre mozdultak el a lemezek, vagy ilyesmi. Tuti, hogy a TN tábor vezetője a Big Bad Wolf a sorozatban, főleg a pilot vége miatt. Bár személy szerint én semmit nem kaszálok míg legalább fél évadot meg nem néztem belőle.

Színészi játék:
Nekem ezzel sem volt problémám, tetszett. Egyedül a Josh -t játszó figurát vágnám pofán egy döglött macskával. Meg azt a gyökeret, aki beleírta a sorozatba, főleg az “Apa nélkül nem megyek, mert nyüsznyüsznyüsz” majd “Nem voltál itt két évig, szóval Show Tits or GTFO” hozzáállás miatt. A geek kiscsaj meg nagyon bejött, totál megvan az eyecandy, perverz egy ideálom van, na.

Végszó:
Aki meg vérlogikus megoldásokat akar és realitást, ajánlom, hogy sorozatnézés helyett keressen jobb elfoglaltságot, mert sajnos a televízió pont olyan, mint a filmek. A lényeg, hogy kikapcsolja az agyat és szórakoztasson, főleg az este nyolcas adásidőben. Aki mást mond, téved, hazudik, vagy mentálhigiénés ápolásra szorul, esetleg túl sok hírműsort és dokumentumfilmet nézett. Nem kell mindent megmagyarázni, nem kell mindenre választ keresni. Persze, az íróknál működik a bullshit generátor, de hát nem gáz, hisz azért nézem, hogy jól érezzem magam. És ezt a TN nekem megadta, szóval személy szerint maradok.

slowclub - 2011. 10. 01. 00:03

Zakkant, mi rokon lelkek vagyunk. Szóról-szóra egyetértek veled, és ez már az előző kommentjeidre is igazak.

Abszolút jó kis ADVENTURE volt a pilot, jöhet a többi!!!

Holdenper - 2011. 10. 01. 01:57

Szerintem idén a leggyengébb pilot volt, amit láttam. Omg, tényleg azt hiszik érdekel bárkit is a családi dráma vonal?
És itt mindenki afrodiziákumokat kajál reggeli-ebéd-vacsorára? Még szinte meg sem érkeznek, a srác már kavar egy csajjal (biztos rendesen összetört a szíve az otthon hagyott nője miatt), a csaj meg kinézte magának GI Joe-t. De hagyjuk a családi/romantikus szálakat. Ez még a pilotban elmegy talán. De az a klisétenger amivel arcba nyomnak minket az elég röhejes. Tele van kiszámítható fordulatokkal, sablonossággal (Tényleg kell egy ellentétes csapat? Tényleg kellenek fura jelek a sziklán? Tényleg annak a dögnek a faroktüskéjével kell gyümölcsöt vagdosnia pálinkakészítéshez a srácnak, amelyik később szétcincálja a fiatalokat? Stb).

Végezetül csak nekem fura, hogy összesen 1 kis lézerkés segítségével szabadul ki a főhős az egyik legszigorúbban őrzött börtönből?

Én csalódtam benne rendesen…1-2 részig még maradok, hátha változnak benne a dolgok (meg bírom az ilyen alternatív világos dolgokat, meg a dinoszauruszokat is:D), de nem bizakodom túlzottan. Nálam a pilot 2/10

purity - 2011. 10. 01. 02:22

@Zakkant: sok mindenben egyet is értek veled, amit a sorozatokról mondasz általában (nem erről, csak úgy általában), de azért két dolgot, hadd emeljek ki az írásodból.

1.
“Nem kell mindent megmagyarázni, nem kell mindenre választ keresni.”

Egy sztorinak mindig külön univerzuma van. Ebben a külön univerzumba beleférnek valóságos és fiktív elemek is. Ezeknek arány határozza meg döntően az adott történet műfaját a szociodrámától a szürreális fantasyig. Valóban nem kell mindenre magyarázatot keresni, van amikor a magyarázat tönkreteszi az élményt. Ilyen pl. a “Twin Peaks”, a “Lost”, sőt, még a “Fringe” egyes részei is. A “Terra Nova” azonban nem misztikus sorozat, hanem a kalandfilmsorozat. (Ha már az “Avatar” is szóba került – no ott aztán nem marad rejtve semmi, a kék lényeknek még a végbelébe is benézünk, hogy mindent tudjunk róluk…)
Egy kalandtörténetben lehet sok a misztikus szál, de az elvarratlan misztikus képzelgés sokat ront az összhatáson. Főleg, ha mint a fenti kollégák igen helyesen kifogásolták, a történet saját univerzumában csorbulnak a logika szabályai. Hangsúlyozom még egyszer, ezek lehetnek az enyhén borzongatótól a szinte felfoghatatlanul idegenszerűig, de a fontos, hogy ezek mindig következetesek maradjanak, akár csak a saját szabályaink a valós életünkben.
Ha mégis változásra kerül a sor, akkor annak egy hosszú, mélységesen intenzív folyamatnak a vége kell, hogy legyen. (Nem idevágó példa, de mégis: Dr. Houseban House és Cuddy viszonya elképzelhetetlen és hamis, de az alkotók megpróbálták egy hosszú és kimerítő folyamattal ezt igazolni. Hogy sikerült-e nekik, mindenki döntse el maga, de legalább jó sok melót feccöltek bele….)

2.
“Persze, az íróknál működik a bullshit generátor, de hát nem gáz, hisz azért nézem, hogy jól érezzem magam.” Nem értem: miért kell elfogadni azt, hogy ahhoz, hogy könnyedén jól érezzem magam, ahhoz nem kell nívós, átgondolt, jól működő sztorikat felépíteni? Ha ez így van, akkor elég lenne a Sas-kabaré is, hiszen az is bullshit, de hát istenem, csak szórakozni vágyom…
Nem: a művészetben (és bizony a TV-sorozatgyártás művészet – sokféle szempontból) a legfontosabb szempont a hitelesség, és ahhoz, hogy a néző maradéktalanul jól érezze magát, komoly erőfeszítéseket kell tenni. Nem elég bedobni néhány nagy dudát, egy piros cabriót, egy szögletes állú macsót, idióta dagadt geeket, és mehet a banzáj. Illetve dehogynem: ez mind mehet, de akkor azt úgy kell megcsinálni, hogy üssön.

Hát ennyi.

purity - 2011. 10. 01. 02:32

@Cyberdog: “400 millió éve a Hold keringési pályája, mostani távolság 1/3 volt. 65 és 100 millió éve csak a fele. Ha felnéznél az égre, a Hold az égbolt talán 1/5-ét uralná”

Ezt mégis honnan szedted? Kérem a forrását, tényleg kíváncsi vagyok.

“Jelenleg a Hold távolodik a földtől egyenletesen, pár milliárd év és ki fog szakadni a föld vonzásából.”

Csak jelezném, hogy ha – mint azt fentebb már leírtam – 85 millió év alatt is csak 3230 kilométert távolodott, akkor pár millárd év múlva (mondjuk 2 milliárd) is csak 76000 km lesz távolabb. (Ráadásul, ha igaz, amit írsz, akkor ennek az üteme is lassulni fog egy darabig, tehát vlszg. még ennyi se lesz.) De még mindig nincs a kétszerese sem a Hold-Föld távolság évi vándorlásának.

purity - 2011. 10. 01. 02:35

Ja és még valami: mikor hagyják abba végre ott a nagy víz túl oldalán a családi-szar gyártását? Nem értenek hozza. A családi-szarhoz a britek értenek…

winnie - 2011. 10. 01. 02:37

“Omg, tényleg azt hiszik érdekel bárkit is a családi dráma vonal?”

ezt ugye nem kérdezed komolyan? sokkal, de sokkal több embert érdekel a scifinél.

Bagosz - 2011. 10. 01. 07:30

Hát igen.Zakkant sokkal jobban megfogalmazta azt,amit én is szerettem volna írni a sorozatról.Egyetértek vele. Ez a fórum tele van Öveges professzorokkal és Réz Andrásokkal.Valóban igazak a logikátlanságok,amiket írtatok,de ezek a sorozat élvezhetőségét nálam nem befolyásolják.Szőrszálhasogatás a köbön.

RolloJuve - 2011. 10. 01. 09:18
Llew - 2011. 10. 01. 09:18

Nálad nem, de sokunknál igen. Más ízlésével, véleményével kötekedés a köbön.

purity - 2011. 10. 01. 09:50

@RolloJuve – köszönöm.
Bár sajnos ez alapján nagyjából még mindig igazam van, ami a 85 millió évvel ezelőtti állapotot illeti.

karit - 2011. 10. 01. 11:04

Engem nem zavar, állítsanak bármit is a Holdról. Ha azt mondják, azért látszik olyan nagynak, mert a több oxigén miatt más a légkör fénytörése és lencseként viselkedik, tegyék.
A szereplők is emberek, hazudnak, tévednek. Amíg a sorozat belső szabályai viszonylag konzisztensek, minden oké. Ezekből a belső szabályokból eddig 1 (egy) résznyit láttunk. :)

Anno zavarta bárki világnézetét, hogy Charlie szerint a jegesmedvék a legokosabb állatok?

@Waldi
‘Ello! Tényleg nagyon hiányzik! :)

Cyberdog - 2011. 10. 01. 12:28

@ purity:

Így működik a világegyetem sorozatban foglalkoztak a Holdal.
Illetve jó sokat keresgéltem Google-ban is e témában, többoldalnyi asztrológusi baromságot találtam róla, ami rohadtul nem érdekelt, de itt-ott elvétve van néhány tanulmány is. Szívesen megkeresem neked.

NikoXXX - 2011. 10. 01. 12:37

Nekem tetszett,s ha tetszik valami nem vagyok kritikus ha viszont nem tetszik akkor kritikus vagyok nekem a kedvenc sorozataim a SGU,EVENT,FALLING SKIES es a TERRA NOVA!
az sgu tetszett a legjobban az sg-k kozul a sg-1 szanalmas parasztokhoz mennek mindig!
A Lost jo de nem vilagmegvalto ott egy rejtelyre sincs valasz!maradok 11 evadra is ha lessza annyi!

human - 2011. 10. 01. 13:29

““Omg, tényleg azt hiszik érdekel bárkit is a családi dráma vonal?”

ezt ugye nem kérdezed komolyan? sokkal, de sokkal több embert érdekel a scifinél.“

ÉRdekes helyzet, mivel a kommentmennyiség alapján fanfavorit lehetne inkább a sorozat, a befektetett pénz alapján ez elképzelhetetlen, szóval lehet, hogy akik mégis nézték, azok között a családi szál már nem olyan népszerű.

winnie - 2011. 10. 01. 14:19

human: tény, lehet benne valami, meg aztán lám, a no ordinary family is hasalt, pedig eleinte nézett volt, a heroes pedig a család erőltetése nélkül is siker lett. lehet, hogy az a baj, hogy túl nagy szegmenst próbálnak lefedni és azzal számolnak, hogy mindenkit 30%-ban találnak el. akkor sok korcsoport kis szelete is nagy lehet. pedig ha készülne egy olyan sorozat, ami tényleg csak egy korcsoportot (vagy bármi más alapján elválasztható csoportot) lő be, és ott 80%-ban eltalálják a népet, akkor népszerűbb lehetne. mondjuk ezért vannak a kábelcsatornák.

ezekkel a sorozatokkal kapcsolatban mindig az jut eszembe, hogy sokan elképzelik azt, hogy csak ennyit tudnak a tévés írók, holott tudjuk, hogy ami sorozattervet kicsit is nem eladhatónak gondolnak, azt be sem rendelik. rossz belegondolni, hogy milyen ász sorozattervek kapnak ezért nulla esélyt. (mint ahogy ki tudja, hogy mit tudott volna a terra nova eredetileg (lehet, hogy ugyanennyit), de ugye a pilot után minden részre a csatorna is küld note-okat, hogy mit hogy csináljanak, máshogy, így vagy amúgy.

Cyberdog - 2011. 10. 01. 21:27

Ezért maradok az anime-nál. Vannak komoly sorozatok, ahol van szerelmi száll, családi vonal, de ennek ellenére ha sci-fi a besorolása, akkor megmarad vérbő sci-finek. Csaták földön-égen-levegőben-űrben, ha kell kellően komor tud lenni, s ha kell kellően drámai, van pergés, és egy kis nyugalmi átvezetés, de ennek ellenére nem unalmas, hanem végig kíséri egy alap feszültség a sorozatot, ami hol erősebb, hol pedig enyhébb. Számos ilyen anime sorozatot, tudnék említeni. Évek óta ezek azok a sorozatok, amik pótolják a sci-fi hiányomat, s nem is rosszul. Szereplők többdimenziósak, történet több szálon fut, (igaz van ahol egy adott fő szál van), karakterek fejlődnek. Néha visszatérek az újabb amerikai sci-fi sorozatokhoz és ámulok, hogy akik írják vagy gyengeelméjűek, vagy nem is tudom micsodák.

Újra csalatkoznom kellett az amerikai sci-fi sorozatokban.

Valahogy az SG Atlantis óta nem találja a helyét ez a műfaj az amerikai sorozatok közt.

Ági - 2011. 10. 01. 21:54

A pilot nálam 5/10 (egész élvezhető, viszont túl sok a tinidráma…), a kommentekre viszont 10/10-et adnék, irtó jól szórakoztam a logikai fejtegetéseken és a poénokon. :D

Holdenper - 2011. 10. 02. 04:55

@winnie: Nem úgy értettem, hogy senkit nem érdekel a családi vonal, de egy sci-fi sorozatnál, ami inkább a geekekhez szól (idő/idősík/alternatív univerzum, vagy akármi utazás; dinók; poszt-apokaliptikus világ), nem a családi szálnak kéne hangsúlyosnak lennie…legalábbis a sci-fi sorozatra éhes közönségnek nem ez az aspektus a legfontosabb (persze lehet, hogy most mocskosul egocentrikus vagyok, és csak magamból indulok ki…de szerintem nem:-) ).

Ha egy picit több energiát fektettek volna a világ bemutatására, mint a családi kapcsolatok feltérképezésére, akkor szerintem nem lenne ennyi vegyes érzés a sorozattal kapcsolatban.

Elég sok lehetőség van a témában, de szerintem nem használták ezt ki. Remélem jobban megismerjük az “új földet”, ha már az a sorozat címe:-)

Marcipán - 2011. 10. 02. 09:38

Mindenki lehúzza, nekem kb azt adta amire vártam. Kicsit izgi is volt, kicsit amolyan családi is – hiszen ezeket már tudtuk az előzetesek stb-k alapján, szóval nem ért meglepetés. Főként ezért is állok értetlenül a kommentek nagy rész előtt, nem volt ez annyira rossz szerintem. Persze ha ÚGY NÉZZÜK, hogy mennyi pénzt öltek bele, hogy mekkora felhajtás övezte, hogy dínós….stb, akkor valamilyen szinten jogos a nyafi, de ha meg úgy hogy szórakoztató és simán elmegy egynek akkor nekem bejött, nézni fogom, még akkor is ha nem lepődök meg 5 percenként, és nem ez lesz az év legcsavarosabb sorozata.
10/7,5

gunsmoke - 2011. 10. 02. 12:58

A lényeg, hogy véletlenül se említsék a sorozatban a dinók valódi nevét, hanem hülye beceneveken szólítsák őket, nehogy az ember tanuljon egy apró dolgot is.

Egyébként milyen családi drámára gondoltok? Hogy durcáskodik a kisfiú, mert a fatert bezárták egy időre? Vagy hogy minden problémát megoldanak és mindenki szerencsésen jön ki a leglehetetlenebb helyzetekből is?

A készítők a V, Flashforward ill. The Event alapján már megtanulhatták volna, hogy semmit sem lehet elérni az ún. “arany középúttal” és a sablonos, középszerű karakterekkel.

Legyenek tökösek és csináljanak egy kemény karakterdrámát “egzotikus környezetben” vagy egy vérbeli sci-fit.

Ahogy a The Eventnél is még egy-két résszel bepróbálkozok, aztán, ha nincs változás ezt is felejtem el minél hamarabb.

10/5

Zirowe - 2011. 10. 02. 13:29

Amúgy, nem lett volna egyszerűbb a szondát vmi alacsony földkörüli pályára lőni inkább?
Kert ez a magyarázat, amit adtak rá, továbbra is sántít, főleg,hogy utána, a múltban, piedesztálra raktál a cuccost, mint vmi szent tárgyat, és mindenki odavési a nevét.
Az is lehet, hogy azért nem lett meg a jövőben,mert a sixek megsemmisítették, stb..

karit - 2011. 10. 02. 14:47

“Piedesztál”: pont ez az. Jól a szánkba rágták, hogy a két világnak semmi köze egymáshoz. :)
(muhaha)

clark - 2011. 10. 02. 15:24

akkor elvileg több párhuzamos dimenziónak is kellene létezni kicsit sliderses:D és nem tudnák garantálni ,hogy mindenki ugyan abba jut.
meg vissza nem tudnak menni.
úgy érdekesebb volna hogy oda vissza mennek.pl kis SG1:D

Zirowe - 2011. 10. 02. 22:03

Csak aztán nehogy megjelenjenek a gromagok!:D

Cyberdog - 2011. 10. 02. 22:24

@clarck Ha jól tudom, létezik egy sci-fi regény ami ezzel foglalkozik. Visszamentek a múltba az emberek, változó időközönként jelentek meg, és háborúztak. Csak az volt a bibi, hogy az újabbnál-újabb csoportok olyan jövőkből érkeztek amiről a többiek mit sem tudtak Az őskorban vívott háború kihatott a jelenre és folyton változott. Nekem érdekes volt, ahogy a katonák próbálták összerakni az új hírekből, hogy mi változott meg a saját korukból vagy mi az ami végleg eltűnt.
Wolfgang Jeschke: A teremtés utolsó napja

Egy kis összefoglaló és kritika a könyvről. Nem Én írtam :)
és nem is ismerem azt aki írta.
http://k-ter.blog.hu/2010/05/06/wolfgang_jeschke_a_teremtes_utolso_napja

kukulkan - 2011. 10. 02. 22:45

gunsmoke: “A lényeg, hogy véletlenül se említsék a sorozatban a dinók valódi nevét, hanem hülye beceneveken szólítsák őket, nehogy az ember tanuljon egy apró dolgot is.”

Még véletlenül se ebből a sorozatból akarjál dinókról tanulni. :)

Az Allosaurus (aminek a hangját hallották a táborba menet) és a Brachiosaurus (ami etetett a kislány) nem azon a földrészen, és nem abban a korban élt, a Slasher-nek nevezett ragadozó pedig teljességgel fiktív faj, a valóságban ilyen dinó nem is létezett.

Egyedül a kocsikat hajkurászó Carnotaurus stimmelt, ill. a Giganotosaurus-koponya, ami a parancsnok asztallábaként díszelgett.

winnie - 2011. 10. 02. 22:48

“Egyedül a kocsikat hajkurászó Carnotaurus stimmelt”

stimmelt minden, hiszen nem az nem a mi világunk, hanem egy másik világ, aminek ráadásul egy alternatívjába mentek vissza:)

kukulkan - 2011. 10. 02. 23:24

winnie: Ha így nézzük valóban, bár ettől függetlenül még ugyanúgy áll, amit gunsmoke megjegyzésére reflektáltam, miszerint ez nem az a sorozat, amivel biológiai/paleontológiai ismereteinket lehet/érdemes gyarapítani… ;)

Mondjuk csendben azért megjegyzem, hogy a fejemet merném rátenni, hogy az anakronisztikus fajok szerepeltetése egyáltalán nem tudatos volt részükről, hanem szimplán csak lusták voltak utánanézni a dolgoknak, és egyszerűbb volt olyan fajokat előhúzni a kalapból, amit az egyszeri amerikai is ismer. Utólag meg persze már könnyű nekik is rámondani, hogy “…hát azért mert ez egy párhuzamos univerzum”. (Persze ha ezt egyszer majd magában a sorozatban is explicite kimondják – csak vittek magukkal biológusokat/paleontológusokat is – , az úgy már korrekt volna.)

winnie - 2011. 10. 02. 23:43

kukulkan: persze, tudom, direkt fogalmaztam így én is, hiszen ez csak elkenése a dolgoknak.

Scoo - 2011. 10. 03. 11:04

Cyberdog : azt én is olvastam! Valami olyasmit szívesen vettem volna itt is. Valahogy az reálisabb volt, mint ez a tinifilm.

clark - 2011. 10. 03. 12:35

@Cyberdog

köszi a könyvajánlót bele is vetem magam:D

ender1112 - 2011. 10. 03. 13:47

Cyberdog: az animéknél csak az a baj, hogy minden főbb szereplő ugyanabba az iskolába jár xD

röviden-tömören - 2011. 10. 03. 18:38

valójában a tudósok a jövőben az avataros keménycsávó gyerekének képleteit találták meg, amiket egy vízesésnél glitteres filccel a sziklákra firkált..

sőt. a “szonda” is 85 millió évvel azelőtt “keletkezett”. (hasonló lesz ez mint a LOSTban, Daniel Faraday esete a bombával..). a “hatosok” és a “főnök” nyilván tudják amit apuci-nagyonokos-biztosbaromizárkózott fiacskája, aki csak annyira defektes, hogy majd jól kijöjjön vele a kurvaokos “nagylány” aki kiszeret az izmos katona(?)gyerekből, mikor az nem akarja elhinni neki, hogy a saját múltjukban vannak. (az is olyan mint az SGU-ban volt a kiemelt “szerelmi” szál. nyálas-giccses, előre borítékolható felesleges és semmilyen.)

tehát ők irtják ki a dínókat és miattuk tűnik el a víz is, stb. erre élesszemű apuka (aki hiperbörtönből simán megszökik, de mivel nem jó helyen csatlakozik a csoporthoz az egyébként érványes(!) kártyájával máris újabb bonyodalmakba keveredik. (bazz miért is bent kellett átvenni?? ha érvényes, akkor átveszi KINT és bemegy ugyanott ahol a többiek és nincs cirkusz. úgyis kiderült volna, hogy nem jelentették, hogy ő is érkezik, tehát valami gubanc volt. de neeem.. fegyverrel kellett átgurulni az új helyre..) azonos részben, de más helyen fog rájönni, mint a matekos és ki tudja még milyen lánya. (áá, hogy az se véletlenül olyan, hogy azt se tudná, hogy a háromszögnek három szöge van. hejj de baromi jó az USA oktatás. mindig is arról volt híres.. muszáj volt ezt nyilván..)

ezenkívül ha már nem csak fehérek az emberek; akkor, hogyhogy nem a négerek vannak túlsúlyban? és miért nem spanyolul beszélnek angol akcentussal? jövő, nem? hiszen már a jelen is ilyen az USA-ban..

vajon ki lehetett a célközönség.. hát a waspok.. fehér, vallásos, tanult, de azért ha azt monják, hogy a föld lapos, ha nem is hisz benne, azért bőszen ismételgeti családosok. akik miatt a spielberg kivetette a pisztolyokat az E.T.-ből, zseblámpát adva a rendőrök kezébe.

CGI. háát. az eleje művi volt. ami még nem óriási baj. nade a külső és a belső felvételek között nem volt semmiféle átmenet. nagyon látszott..

ahogy később is. a dínókat megcsinálták jól. de azzal már a jurassic parkban sem volt semmi probléma – ellenben amikor a sziklára mászott fel az akkor még tán éppen őstermelő meg a főnök, még csak el sem nyomtam egy bazdmeget.. még olyan rusnya utómunkát.. mint a 20-as 30-as évek autós üldözései csak színesben, és ráadásul dinamika nélkül. vetített kép, méghozzá iszonyatosan bénán.. nem találtak valódi hegyet? nem találtak darut? vagy kaszkadőrt? lenyúlta a produkciós iroda a pénzt? görcs rázta az indiai számítógépguru kezét a kínai trackballon? érthetetlen.

én néztem az SGUt amitől többet vártam, de annál az első pár rész után még áltathatta magát a nézőközönség, hogy majd egyszer.. és persze az az egyszer soha nem jött el. tudta ezt mindenki. de ez a terra nova.. főleg, hogy bugyután drágának állították be. mintha nem lehetne szart csinálni drágán. :-D lehet, és erre a terra nova egy nagyon jó példa.

ahogy jégkorcsolyát is a rontások és esések miatt nézi az ember (deszép dupla lutz -> egy frászt. :-D ez az érdekes – egyszer. aztán már csak az ha valamelyik elhasal, vagy megcsinálják az acél-lótuszt.) ezt is ezért érdemes. mert hozni fogja a lerágott-csont karaktereket. (legalább vesztek volna össze, ne békült volna ki a kiccsalád. és legalább az egyik gyereket megehette volna egy dinoszaurusz. akkor tökfölösleges lett volna az egész korábbi hiszti. az is hihető volt ám, hogy két gyerek után nem volt kasztrálás..) ezt is lehet nézni. de csak azért, hogy a világnak legyen egy újabb biztos pontja. mert ez biztosan nem fog meglepni.

Cyberdog - 2011. 10. 04. 01:59

@clark: Jó olvasást kívánok. Nekem nagyon tetszett.

@ender1112: Nos hát sok olyan van. De ha M.o. legnagyobb anime portáljára tévednél, dobj egy pm-et (ugyanezen néven lógok ott is). Vagy nézd meg a kedvencek listámat, ott találsz néhány ütős sci-fit. De össze tudok dobni neked egy kis listát, mondjuk 10 legjobbat (bár ez szubjektív), mármint a mi nekem tetszett.

@röviden-tömören (tetszik a név): Igazán, jó meglátások. Első osztályú megfigyelések. Magam sem szedhettem volna össze őket egy csokorba, ennél jobban. “Acél-lótusz” :)))) jó film (Blades of Glory) :))
A vallásos célközönséget kizárnám. Mivel az álszentfazék átlag amerikai istenkáromlásnak tartja az őskort, mivel szerintük 5700 éve létezik csak a világ. Az oktatás szempontjából, az amerikai középiskolák, több mint a fele csak a bibliai teremtést tanítja. Sok helyen Darwin és az evolúció vagy a földtörténeti oktatás kikerült a tananyagból. Gratulálok. Amikor az átlag amerikait megkérdezik az utcán, hogy melyik országot kellene lerohanni azok közül, amelyiket a gonosz országának titulált az amerikai vezetés (Észak-Korea vagy Irán) és miközben mondja, hogy Iránt és közben Ausztráliát böködi az orra alá tolt térképen, akkor egy amerikai TV-s sorozat engem ne próbáljon meg tanítani semmire. Vagy amikor lépten-nyomon moralizálni próbál egy amerikai sorozat, hogy így tönkretettük a földet, meg úgy tönkre tettük a földet, akkor az kiveri nálam a biztosítékot.

Az USA semmilyen nemzetközi környezetvédelmi határozatot nem volt hajlandó aláírni, amit más országok aláírtak. Üvegház kibocsátási ráta, Erdők védelméről szóló nemzetközi egyezmény, vizek védelméről szóló nemzetközi egyezmény és még lehet sorolni.

Jelenleg, az USA a legnagyobb környezetszennyező a világon.
S akkor itt elkezdenek moralizálni egy árva szaros sorozatban, hogy az emberiség tönkre tette a földet. De majd mi amerikaiak újra felépítjük a civilizációt.
Még is milyen érdekes, hogy Európa felett az ózonlyuk eltűnt, a tudatos környezetvédelem hatására, míg Amerika felett ott van. Az elmúlt években az erdők több mint 30% növekedtek Európában a tudatos erdőgazdálkodásnak köszönhetően. Míg az USA-ban közel harmadával csökkent.

A végén az lesz, hogy szétfogják cseszni a saját országukat, s majd hirtelen Európa is a gonosz tengelyéhez fog tartozni, mert lesz valamink, amik nekik már nem lesz.

A Terra Nova moralizál, s oktatni próbál, becsület, család. De valljuk be, hiteltelenül. Nekem ne pedzegessék itt a családi bizbaszokat,

Anthony - 2011. 10. 04. 09:57

“Végezetül csak nekem fura, hogy összesen 1 kis lézerkés segítségével szabadul ki a főhős az egyik legszigorúbban őrzött börtönből?”
-lol, ebbe bele se gondoltam, hogy ezek után még nevetségesebb, hogy a dinókat nem tudják szétlőni

Amugy én tudom, hogy nem kell az ilyesmiken fennakadni, de egyszerűen ennél a sorozatnál irritálnak ezek a dolgok. És messze nem az a kategória, mint a Lost, hogy “jé egy jegesmedve a dzsungelbe”, semmi értelme, de tudom, hogy meg fogják magyarázni.

winnie - 2011. 10. 04. 10:16

“-lol, ebbe bele se gondoltam, hogy ezek után még nevetségesebb, hogy a dinókat nem tudják szétlőni”

persze, hogy nem gondoltál bele, hiszen nem is mutatták, hogy szabadult ki. de hogy ennek, mi köze van a dinoszauruszokhoz? (tidbit: nem fognak jobbra-balra dinoszauruszokat öldösni a sorozatban, spielberg kérte, hogy ha meg is ölnek egy dinót, akkor az ne legyen laza, küzdjenek meg érte minél jobban.)

de ez szerintem is a kár fennakadni kategória. vannak benne olyan dolgok is, amin érdemes:)

Zirowe - 2011. 10. 04. 11:40

Mai hírekben volt benne:
A Terra Nova készítői jelezték, hogy minden felbukkanó rejtélyt pár részen belül megválaszolnak.

Ennek mi értelme van?
Pár részen belül megválaszolják az összes rejtélyt, hogy több teret adjanak a picsogásnak és a családi drámának, csak azzal foglalkozva teljes állásban?
Eh..

Anthony: ez nagyon egyszerű, ez volt velem az sgu nézése közben.
Annyira szar a sztori, hogy nem tud téged lekötni, és elkezded figyelni az apróságokat, amiket alapjáraton figyelmen kívül hagynál, HA lekötne az, amit nézel.
Lost nézése közben kb eszembe se jutott volna, hogy most belekössek a maciba, mert érdekelt a körítés meg minden más.

De itt kb a falra mászok..

winnie - 2011. 10. 04. 11:45

zirowe: a minden felbukkanót úgy értem, hogy lesznek rejtélyek a továbbiakban is, csak mindig megválaszolják hamar őket, tehát a folytatásban is lesz ez-az. például gondolom az is érdekes lesz, hogy mikor és kikkel érkezik a 11. csapat. de tény, hogy ez a pánikszerű válaszadás nem értelmes, mintha jelentene valamit. maximum pofonegyszerű rejtélyeket.

Zirowe - 2011. 10. 04. 12:02

winnie: vagy már készülnek a kaszásra. :D
Bár, azért elég nagy labdákat dobtak fel (alternatív idősík, szonda, képletek, sixek, stb), ha ezekre mind adnak választ már az első évadban, akkor tényleg nem tudom milyen ennél nagyobb durranásokat tartogathatnak.

s02 e02: nagy zúgolódást eredményez a táborban, amikor kiderül, hogy Josh még szűz
s02 e03: Maddy és a kiskatona közös szexvideója kiszivárog a közös hálózatra
s02 e04: felrobban a pálinkafőzde a dzsungelben, a NAV bevonásával keresik a tettest, illetve a főzőket
s02 e05: Madgi anyus leesik a lépcsőről…

Anthony - 2011. 10. 04. 13:14

winnie, mint írtam tudom, hogy nem ezen kell fennakadni :)
(a kiskés-dinó analógia: ha a 2 centis lézer bizbasszal elvágta a fémpoharat vagy mit a börtönben, ráadásul kiszabadult vele valahogyan akkor ez a dino miből van, hogy lőfegyverek annyit se sebeznek belé mint godzilába vagy kingkongba? amugy még ez is rendben van, mert ugye ha nézel egy sorozatot, akkor elfogadod a kitalált világ szabályait, csak még nem jutottak el odáig, hogy megmagyarázzák, hogy ezek szuperdinók :D)

Cyberdog - 2011. 10. 04. 19:31

Zirowe: “…s02 e05: Madgi anyus leesik a lépcsőről…”
Óriási! Óriási, ha lenne csapkodós smiley-m, amelyik fetreng a röhögéstől, most beraknám ide.

Ez a hozzászólás 10 pont. :DDDD

Cyberdog - 2011. 10. 04. 19:54

@ender1112:
– Akira (komoly hangvételű: nagyfilm, brutális)
– Freedom (6 részes, vér bő sci-fi, egy kis szerelmi szállal, de ez szépen be van építve)
– Argento Soma (Mecha, Dráma)
– Elfen Lied (brutális, véres, de sci-fi)
– Ergo Proxy (elképesztő látványvilág, dark scifi, 23 részes)
– Gin`iro no Kami no Agito (1 részes nagy film. Gyönyörű látványvilág, kissé melankolikus hangvételű scifi)
– Heroic Age (egy kissé elvont, 100%-ig hamisítatlan scifi)
– Kidou Senshi Gundam 00 (season 1(25 rész), season 2 (50 rész))
– Pale Cocon (megható és mindössze 25 perces, 100% scifi)
– Vandread (season 1-2, scifi vígjáték, egy kis szerelem, látványos űrcsaták, sok akció, s nem egy szokványos történet.)
nagy kedvenc.

Most kezdem nézni a Terra Nova 3 részét. Ha ezen is dührohamot kapok nálam cancel, meg delete, meg törlés, meg mit tudom én…

Llew - 2011. 10. 04. 22:16

Hú, hogy a harmadik részben mennyi minden történt. Pörögtek az események rendesen. A szülők nem tudtak dugni, apuka nem tudott vacsorát főzni, a szülők megint csak nem tudtak dugni, a tudós faszi akart, de aztán ő sem tudott dugni, a fiú és a lány egyaránt egy lépéssel közelebb jutott a dugáshoz, és végül a szülőknek csak összejött. Ja, meg voltak valami gyilkos repülő hüllők is.

Zirowe - 2011. 10. 04. 22:32

A farm, ahol élünk, az őslények országában..

De tényleg, itt a dinók csak a hátterét adják a családi életképnek.

Pár kérdés:
miért balosak az autók?
Ha már annyira a tudásra/tanításra akarnak menni (kiscsaj mindig megmondja a heti okos wikipedia idézetet), miért nem említik meg, hogy a Föld párszázezer évente megváltoztatja a mágneses polaritását?
Már a pilotban is zavart, de most még jobban, és jókat röhögök a “kemény katonákon”, akik motoros védőfelszerelésben nyomják, mert az biztos megvédi őket..
Új civilizáció megépítésekor a festés a legfontosabb teendő..
Nyilvánvalóan az évfolyamtárssal is össze lehet futni, aki persze maga rendelte a dokinőt, de persze senki nem szól neki, hogy “ja bocs, még vagy 3 embert hoz magával ,feltehetőleg a családját”.
Van hűtő, rezsó, de zár nincs.
Mondjuk mozgásra aktiválódó érzékelők/ultrahangos állatriasztóra még senki nem gondolt, mert az túl okos lett volna.
Epic fail a város helyének a megválasztása, gondolom a következő az lesz, hogy az egyik outpost pedig az egyik dinó kedvencek temetőjére épült..

Ha a családi részt (mikor dugunk már??,stb) levesszük nem lett volna annyira rossz a sablonos sztori, de akkor kb rövidebb lett volna, mint egy NTSF SD SUV rész, bár komolyságban kb azzal vetekszik.

Amúgy én továbbra is két dolgot tudok elképzelni az időutazás/alternatív idősíkról:
1. A múltat nem lehet megváltoztatni, mert az már eleve figyelembe veszi a megtörtént időutazást, tehát a most, az ennek a következménye, aminek meg kell majd történnie, már megtörtént, ezért van az, ami.
2. Az idősík változatlan volt addig, amíg nem történt meg a törés, ezáltal létrehozva az új idősíkot (tehát kb szögesen ellentétes az elsővel), és csak a töréstől kezdve változnak meg a dolgok (ezért hülyeség az új/nem létező dinókat az alternatívságra fogni, egyszerű írói hülyeség/látványhajhászás), viszont ez a maréknyi ember így sem tudja jelentősen befolyásolni a nagyobb történéseket (fajok kialakulása/kipusztulása, a Föld folytonos változása, stb), főleg nem ilyen nagy idő távlatában, így kb a következmények ugyanazok, mint az első lehetőségnek.

Trefayne - 2011. 10. 05. 00:55

A pilot egyik fő jelenetében, amikor az időrésen haladnak át, a rotációs forgó gépezetet mutató rész kissé deja-vu érzést keltett bennem, hogy “mintha ehhez hasonlót már láttam volna”.
Aztán beugrott a film is, amiben szerepelt hasonló: Mennydörgő robaj (A Sound of Thunder, 2005).

Ennek a filmnek a sztorija (Ray Bradbury azonos című novellája alapján) is kísértetiesen hasonlít a sorozat lényegére. Tehát nemcsak az időrést nyitó gép hasonlít a Terra Novában szereplőre, hanem maga a történet is hasonló.
Csak félő, hogy aztán a paradoxonok tengerében fog fuldoklani a sorozat, vagyis mennyire kell óvatosnak lenni, hogy ne sérüljön az eredeti idővonal (pillangó eltaposása => kegyetlen diktatúra, a Föld pusztulása).
Akkoriban az a film totál bukta volt (80 millából 11 milla jött vissza).

Nem kívánom, hogy kasza legyen, de lehet nem csodálkoznék rá… :/

Cyberdog - 2011. 10. 05. 02:37

Bár az idősíkra, kitértünk egy másik Terra Novás cikk esetében. Az idő nem egy egyenes. Minthogy a galaxisunkban is van olyan terület, ahol az idő lassabban telik, mint a mi naprendszerünkben, ez abból következik, hogy a galaxisunk tömegeloszlás nem egyenletes. S ha mondjuk, a galaxisunk egyik spirál karjában több az anyag, nagyobb a tömege, akkor ott jobban meghajlik a tér is idő szövete.
Új elméletek szerint, ha visszamegyünk az időben és ott elkezdünk, mindent a kényünk kedvünk szerint formálni, akkor új dimenziót alkotunk meg. A kiindulási pontunk sértetlen marad, de visszatérni oda nem leszünk képesek, s a kiindulási pontunk párhuzamosan létezik tovább, az általunk generált idősík mellett. S ez is csak lokális hatást jelent. Tehát teszem azt (itt most egy kicsit elrugaszkodunk jobban a realitástól), egy idegen föld körüli pályára áll és elkezdi megfigyelni a bolygónkat, rá a bolygónkon történt változások hatások, nincsenek rá semmilyen hatással. Vagyis az Ő idősíkja sértetlen marad. Mint megfigyelő érzékelheti a hatásokat, vagy ha az új elméleteket is beépítjük, akkor Ő lehet, hogy azt a földet figyeli meg amin nem történik semmilyen változás.

alma - 2011. 10. 06. 11:26

Azert eleg meresz egy ilyen tipusu sorozatot kesziteni, ugy hogy egy “akcio” reszt megoldanak annyival, hogy elmegy az auto, aztan visszajon.

Gevin - 2011. 10. 06. 12:52

“Hú, hogy a harmadik részben mennyi minden történt. Pörögtek az események rendesen. A szülők nem tudtak dugni, apuka nem tudott vacsorát főzni, a szülők megint csak nem tudtak dugni, a tudós faszi akart, de aztán ő sem tudott dugni, a fiú és a lány egyaránt egy lépéssel közelebb jutott a dugáshoz, és végül a szülőknek csak összejött. Ja, meg voltak valami gyilkos repülő hüllők is.”

basszus, ennyire zseniális a 3. rész? :D

karit - 2011. 10. 06. 13:42

alma: jogos a pont. Amikor elindultak két madarat fogni, akkor is vártam valami jó kis akciót, erre mire kettőt pislogtam, már jöttek visszafelé. Nebazzmá’.

Oké, nem horror, nem scifi, nem akciófilm, hanem ilyen családi izé vagy micsoda, amiben a fő izgalmi faktor, hogy odaadja-e Clapton a gitárját 53 gyíkfogért és két őshalpikkelyért, de akkor vajon mire költötték azt a rahedli pénzt, ha nem a látványra, és még Charlie Sheen sem tűnt fel benne?

Cyberdog - 2011. 10. 07. 01:52

@karit: na nem csak az, de amikor, a ferromont szétszórták, mint szex őrült a magvait, utána reggel visszajöttek, bicegve, véresen, sebesülten. Az két mondatba lezavarják, hogy mi a szar történt.

Ha elbeszélésre vagyok kíváncsi, akkor elolvasok egy novelláskötetet!!!!

face007 - 2011. 10. 07. 21:37

engem az zavar, hogy minden tiszta. Miért nem koszosak, porosak, karcosak azok a vicces testpáncélok? A kiscsaj katonaszerelme miért van olyan szépen sminkelve? stb… Szerintem a részleteken kéne sokat javítani és sokkkal nézhetőbb lenne.

Kelta67 - 2011. 10. 07. 23:30

Terra Nova s01e03

1/10 csak a vicc kedvééért :)

Kezdés, egy Jurassic park+Mad Max combó járművel hasítanak a dzsungelben…és defekt…mer ugye 2160 akármiben, defekt mentes abroncsot nem tudtak átküldeni..vicces…és fékez..és csikorog!!!! a dzsungelben a gumi…szakadtam :)
Grill csirke méretű idióta lények támadnak..8 éves gyerek vidéken lazán kitekerné a nyakát, de ők kinyiffannak
Persze, megjelenik a nagyokos nyomulós…csodálkoztam, hogy eddig mért nem?..tipikus figura…a történet amit köré szőttek, tankönyvi eset, uncsiiii..persze, sötét tervei csak a doktornőnek nem fognak majd feltünni… aki persze, csábosan suhan ide-oda, de orvoslani még nem láttuk.
Na, kiderül hogy ez a kis kacsák párzó helye…és jaaa…és 10 évente nyomulnak vagy több…ez mekkora baromság.
Na kitör a balhé..és persze 10 perc alatt találnak megoldást, és 6-8 évnyi labormunkát letudnak kb 20 perc alatt….és alig évmilliók alatt kialakult szaporodási helyről simán átszoktatják őket akárhová, egy kis gáz (feromon) eregetéssel :) mintha a lazacokat egy kis kukaccal leszoktatnád az ivó helyükről….siralmas??…röhejes?? már nem is tudom.
persze, pont abba a házba betör pár idióta kacsa,..és nem tudják leküzdeni…lehetnek kb 1-2kg-ak :) nagyooon veszélyesek…persze több ezren lehet, de itt kb volt benn 4-5?? vicces.
Persze, csak a kiscsajra nem figyelnek…életembe fogadtam volna :) kb annyira voltak veszélyesek, ahogy a srác lazán focizott vele.

A vége a szokásos nyál….sex elött betekerem a feleségem takaróba, aki melltartóban jön az ágyba…naná…pfffff

csak úgy elgondolkodtam..logisztika?? felszerelés? ruházat utánpótlás?? és hogy pénzük van?? terra vagy mi?? az hogyan?? van bank is?? meg automata?? hehe… teljesen életszerűtlen az egész:)milyen elszámolás?, ki gyártja? ki felügyeli? ez nonszensz :)
Azt mondja a főkatona pasi..(hol van a civil vezetés?? vagy ez katonai hunta?) hogy minden háznál van egy katona védeni…tehát annyi katona van? és az ő házuknál akkor ki áll?
Ha viszont a sajátjuknál is áll, meg a civilnél, akkor több katona mint civil..ami lehetetlen, egy ilyen helyen az ellátás, és kiszolgálás miatt, ez egyszerü katonai logisztika
Tele tele bakikkal, butaságokkal..de hogy az értelmi szintet az amcsi készítők valahol 3-4 évesnél lőtték be, azért az nagyon gáááz :)
CGI nem érdekel, az zavart a legkevésbé, lényegtelen.
Na folyt köv. jövő hét:) alig várom:)

Gabeszka - 2011. 10. 09. 22:32

nekem kivételesen bejött… nem igazán láttam még ilyen kaland-sorozatot, és szerintem az is plusz, hogy nem a sz.rrá rágott tipikus sorozati elemekkel jönnek, hanem visszanyúltak egy olyan “régi” dologhoz, hogy dinoszauruszok
és időutazás, azt hiszem ezek már azért elég régen voltak “vásznon”. Még mindig inkább ezt nézem, mint az ilyen csalóvilágos meg X-faktoros buziságokat amiknek abszolút semmi értelme EGY nagy k*ki az egész… mégis nézd meg mennyien nézik!!!nem értenek az emberek, ahhoz , hogy mi a jó
mi az amiből pl: “esetleg tanulhatnak”

engem érdekel én nézem! :)

noodles - 2011. 10. 10. 20:29

ez a sorozat úgy szar ahogy van. többen leírták, h miért, részemről ennyi volt.

Zirowe - 2011. 10. 11. 15:32

s01e04
az első percben látható a szerzők által megcélzott átlag néző értelmi színvonala.

father prime - 2011. 10. 11. 15:43

s01e04
ez most így mi, vagy hogy?

kár pedig annyi minden lett volna ebben… így viszont marad a kaszás.

Zirowe - 2011. 10. 11. 16:18

Az normális, hogy soha senki nem dolgozik?
Vagy isznak este, miközben bambulják a hullócsillagokat, vagy sütit sütnek és dugásban reménykednek, esetleg a függőágyon henyélnek fényes nappal..

Komolyan, a következő lépés az lesz, hogy ne unatkozzanak, létrehozzák a helyi falutv-t és a való világ őskori verzióját, a kiszavazottakat megeszik a dinók.

Amúgy csak nekem hiányzott annak a sztorinak az elmesélése/bemutatása, hogy hogyan szerezte meg végül a kissrác a gitárt?:D
Tudom, tudom, “megnyerte a fogadást” a kiscsajjal, de akkor is, a többi történés eltörpül ennek a fontossága mellett!:D

Amúgy annyira láttam már az előzetesekben is, hogy ez a betegség csak egy indok lesz az új dugópartnerek kialakítására..

Helyi seftest is megismertük.

A dinók meg persze jobban szeretik a nikkelt a finom husihoz képest.
Hisz ki ne hallott volna még a színesfém orientált dinókról (Hadházi után szabadon)?

Siessünk a kúrával, de azért álljunk meg lelkizni az elfeledett családon.

Persze egy hosszú smár mindenre megoldás.

yosha - 2011. 10. 11. 16:18

Hát sajnos ez ugyanakkora trágyának néz ki mint a Falling Skies. Kvajo felütés, nem szokványos környezet, aztán egy sablonos családi marhaság az egész, rengeteg kérdéssel amire nem lesz válasz, nomeg már előre érezni hogy a fináléra felvezetnek majd egy konfliktust, amiből nem látunk majd semmit kb. (Fskies ujfent).
A régészek vajon mit szoltak annak idején mikor krétakori ásatásoknál rábukkantak ennek nyomaira? Volt otthagyva figyelmeztetés, hogy “ne monnd el senkinek mert 2100ban majd ugy szeretnénk itt letelepedni hogy senki se tudja??”
Ráadásul visszamennek oda, ahol tutigáz lesz, mert felépitenek egy társadalmat amit majd elsöpör egy bazi meteor, ha meg tul is élik, jön a jégkorszak. Bravo.
Erre a részére vagyok kiváncsi, meg hogy “miként uralod a jövöt” 65 millio év távolságban, a családi szirup meg a fiatal tiniközönséget célzó vad ifjuság totálisan hidegen hagy.

János - 2011. 10. 14. 10:54

Sziasztok,

Most néztem meg a pilotot. Nem olvastam minden kommentárt, ezért nem tudom, hogy valaki foglalkozott-e ezzel, de:
Transport 1. -et visszaküldik. Na-most, onnantól elágazik az idővonal.
A jövőből, hogyan küldenek újabb transzportot a Transport 1. -hez viszonyított jövőbe??? (Transport 2->) Sehogy, mert az “eredeti” jövő számára az az idővonal nem létezik, nem? Vagyis minden Transzport csak ugyanarra az időpontra lehetne küldeni.
Innentől bukta az alap sztori és bukta a sorozat.
De legalább drága és ez jó marketing mindig Amcsiban. Lásd Titanic. Rakás f*s, de 1 milliárdban volt. Ment is mindenki megnézni. A minőség nem kell, elég ha valamennyire látványos és a “nép” megeszi.

winnie - 2011. 10. 14. 11:10

“Innentől bukta az alap sztori és bukta a sorozat.”

szerintem ott hibázol, hogy
1. azt feltételezed, hogy ha te nem érted, hogy működik valami, akkor feltételed azt, hogy arra nincs is megoldás, pedig csak egyszerűen nem érted. hidd el, egy író azonnal megmagyarázná neked, hogy működik a dolog, de nem akarták a sorozatban mindenki szájába rágni. hmm, lehet, hogy szükséges lett volna?
2. komolyan egy alternatív világba vezető időrés működését akarod magyarázni, abban akarsz hibát keresni? ez ugye csak vicc? ez egy sorozat, fikció, a való világban eleve nem is létezik időrés és alternatív világ sem. nem hiszem, hogy nemlétező dolgok működését kéne elemezgetned. a sorozatban van egy időrés és az így működik. pont. de azon kiakadni, hogy egy nemlétező dolog, hogy működik…, izé, szóval vicces.

“Lásd Titanic. Rakás f*s, de 1 milliárdban volt. Ment is mindenki megnézni.”

a titanic 200 millió dollárba került annak idején.

egyébként emlékszem rá, nagyon jó film volt, legalábbis nekem bejött, amikor megjelent itthon, vettem is meg dvd-n. sőt, nem csak jó volt, hanem szép, látványos is, a többség dicsérte, ahogy olvastam, még a mindent rommá f*kázó kritikusok is imádták, a szakma díjakkal ismerte el. lehet, hogy neked nem tetszett (sokaknak nem tetszett), de ezen ne lepődj meg. neked is tetszik olyan film, ami mások szerint pocsék.

yosha - 2011. 10. 14. 16:37

Az időrés nem ugyanabba a pontba mutat vissza. Mindkét oldalán a keletkezésétől számitva telik a normális idő. Tehát ha a transzport 1 után küldenek két héttel transzport kettőt, akkor az a mulban is transzport 2 után fog megérkezni.
Olyan mint a Chrono Trigger, ha mond valamit. Ott is a multba érkezésed pillanatátol azért folyik az idő, ott is éled a jelened, de mikor visszautazol, akkor nem a kezdeti pontba térsz vissza.

Eleve ha egy pontba mutatna csak az időrés, az összes transzport amit beküldenek, egyszerre kellene megérkezzen a kapu tuloldalán. Lehet pár sejt összeolvadna, vagy egy hatalmas husgolyo jelenne csak meg a kvantumenergiátol összeolvadt emberek helyett. Az idő mindkét oldalon ugyanugy telik.

Vajmi keveset mondtak erről eleve, lehet tudják befolyásolni valahogy. Kisezer dologba bele lehet kötni a sorozatban, de a legerősebb fikcióba pont nem.

karit - 2011. 10. 15. 14:44

Winnie, nyilván igazad van, ettől függetlenül bizonyos sorozatok nézése mellett szórakoztató az összefüggések és a belső szabályok boncolgatása, a sztori tovább gondolása. Nem biztos, hogy attól lesz jó egy sorozat, ha erre késztet, de az időutazásos téma eleve kínálja magát, még ha az alkotók célja csupán a családi sztorizgatás volt is, és a körítés (egyelőre?) csak a mézesmadzag.

Pl. a Lost esetében néhányan jól elvoltak a kirakóssal, a több száz kommentes postok sem arról szóltak, hogy lám, milyen szép volt a fű, és Michael mekkora szemét volt vagy mégsem az.

Kár, hogy a TN esetében nem az ámulat, hanem a cikizés szüli a kommentek javát, de ez szerintem nem a hozzászólók hibája.

Árpád - 2011. 10. 16. 13:12

Szerintem nagyon jó sorozat és még csak most fog beindulni várom már a következő részt :P

winnie - 2011. 10. 16. 13:17

már beindult:)

BoKK - 2011. 10. 16. 16:55

Megnéztem 1-től 4-ig. Talán itt valamelyik kritikában olvastam, hogy ha nem biztonsági játékot játszanának ennyi pénzel lehetne egy újabb Lost méretű sorozat amivel egyet értek, de ettől függetlenül nagyon korrekt, szórakoztató sorozat. Persze egyes dolgokba én is bele kötök, pár szereplő ellenszenves és néha feljajdulok milyen nyálas vagy a legutóbbi résznél milyen egyértelmű, de ettől még élveztem, maradok:)

Árpád - 2011. 10. 16. 17:12

Kedden már látható az új rész izgalmas lesz láttam a bemutatóját

winnie - 2011. 10. 16. 17:38

a bemutató az izgalmas.

akit érdekel a köv. két rész sztorija (elvileg a 6. rész eredetileg a 4., szóval felcserélték)

pici spoiler

1×05: egy hatos szökevény megjelenik a táborban és hőseink nem tudják, hogy bízzanak-e benne. mire megpróbálja visszaszerezni egy kedves tárgyát. taylor elkezdi gyanítani, hogy áruló van a környezetében és reynolds beismeri maddy-nek, hogy tetszik neki.

ki az a mira, taylor és reynolds?:)

1×06: gyilkosság történik a táborban, jim és taylor nyomozni kezd, skye segít josh-.nak, hogy üzenni tudjon 2149-ben maradt barátnőjének és elisabeth + zoe egy dinoszaurusz magzaton próbál segíteni.

Árpád - 2011. 10. 16. 20:21

Azt nem értem hogy olyan komoly mordályokkal lövöldöznek a dinókra azoknak meg meg sem kottyan akkor minek fegyver :D vagy nem akartak annyi véres jelenetet de ezt kéne orvosolniuk :)

Ragyam - 2011. 10. 17. 08:56

Nagyon vártam ezt a sorozatot, mert azt reméltem, hogy érdekes lesz, de sajnos csalódnom kellett benne. Őslényeket és vadregényes kalandokat vártam, tehát nem igazán zavar, hogy az elején történteket nem bontották ki jobban; indításnak viszont az a jövőbeli rész elég gyönge volt. Ettől még a folytatás lehetett volna jobb is….

A film nálam a krétába való megérkezésük után kezdődött:)))

Azért a látványra szerintem többet is adhattak volna! A tábort például inkább el tudtam volna képzelni egy magaslaton, ahol a veszélyes dinoszauruszok esetleges támadásától is védve lennének még akkor is, ha kifogynak abból a 22. századból hozott energiájukból, amit itt 85 millió évvel az ember előtt, a dzsungel közepén nehezen tarthatnak fenn. ( mondjuk ott a vízesés közelében is szebben mutatott volna:)) )

Kis romantikától nem ijedek meg, mert szerintem annak hiánya meg is mutatkozik egy kalandfilmben, de azért túlzásba valóban nem kéne vinni, főleg tini fokon, mert attól ki tudok készülni. A történet szálai amúgy sem a legjobban bontakoznak ki… Számomra a hatosok nagyon fölöslegesek benne, mert elegem van már az amerikai filmekben megszokott nagy katonai felvonultatásból, és az ahhoz kapcsolódó, örökös összeférhetetlenségből fakadó ellenségeskedésből. A vízesésnél rejlő sziklarajzok misztikáját pedig sérti az a tudat, hogy azok a főnök úr fiának sértődöttségből fakadt munkái. Sajnos ez így nekem kevés….

Egyébként az csak nekem tűnik föl, hogy a szülők, de legfőképpen az anyuka, túl fiatalok ehhez a családhoz, főleg úgy, hogy húsz évvel korábban az egyetemen még nem is ismerte gyerekeinek apját? Jelenleg legalább 42-43 évesnek kéne lennie, de a színésznő is majd’ egy tízessel fiatalabb:)))

Más – számomra nem tetsző – részletekbe nem kívánok belemenni, mert azt mások már előttem megírták, de ezek mindenképpen kikívánkoztak belőlem. Bocsánatot kérek mindazoktól, akiknek más a véleményük, de én ezt így látom, és legfőképpen azért dühöngök, mert szerintem is ki lehetett volna ebből az alapból egy igazán jó filmet is hozni…

BoKK - 2011. 10. 17. 15:47

Jaj jöjjön már a következő rész basszus, rákattantam:D Szerethető gagyi ként jellemezném:D

Flyvik - 2011. 10. 17. 17:47

Nekem bejött és nem feledném, hogy Spielberg a producer, a 24-ből is láttam neveket a stáblistán, plusz a legdrágább sorozatként vezették fel. Elsőre nem rossz, élveztem. Megnézem a következőt is, aztán meglátjuk, hogyan tovább. (Egyébként a nézettséget a második-harmadik epizódtól – itt majd a harmadiktól,- figyelik, az első mindig kiemelkedő vagy nem éppen mutat reprezentatív eredményt.)
Vannak hibái, igaz, de nem írnám le még. Sok szál indult el, amelyek között van, ami nem érdekel, de van, ami nagyon is.

winnie - 2011. 10. 17. 18:00

“plusz a legdrágább sorozatként vezették fel”

a sorozat nem drága, csak a pilot volt az. drágább például egy two and a half men vagy csi vagy ncis.

karit - 2011. 10. 17. 21:26

“elvileg a 6. rész eredetileg a 4., szóval felcserélték”

Ha már a készítők lesz.rják az időt, legalább a csatorna megkavarja.
Nem az 5. lett volna a 4.? Csak mert az üzengetés a leadott 4.-ben kezdődött.

szpojleres mókus - 2011. 10. 18. 15:40

ez volt az első rész amire 10 per 6 lenne az értékelésem, ha érdekelne valakit (:D), eddig csak lefele ment a pontszám. Végre egy olyan részt kaptunk, amiben nem unalomig ismételt klisékkel próbáltak volna aratni valamit.

Harmadik Eva - 2011. 10. 18. 21:24

@János:

Nem akarom védeni a sorozatot, mivel egy szórakoztató, szombat délutáni, családi, jobb híján mozi alaposságával és minőségével rendelkezik, de, ha jól értem, te az időparadoxonra hivatkozva állítod, hogy “innentől bukta az alap sztori és bukta a sorozat”.

Csakhogy a időparadoxon éppúgy egy fikció, mint a film alapsztorija, hogy tudniillik egy alternatív téridő-“síkba” (képzavar) nyitottak időkaput.

Van egy harmadik fikció is, hogy ti. az időutazás lehetetlen (így az időparadoxon is, tehát az időparadoxon nem zárhat ki semmit).

És így tovább. ;)

JcGross - 2011. 10. 18. 23:12

A soundtrack még mindig adja, a fősztori kezd érdekes lenni, a karakterek meg egyre szerethetőbbek. Szerintem például poén volt ahogy az őrcsávó milyen komolyan vette az udvarlást. Nem tipikusan ilyen sorozatokat nézek, de azért elég sokat kihoznak belőle. Ugyanezt sokkal rosszabban is meg lehetne csinálni.

ANOka - 2011. 10. 19. 10:32

Ragyam:
A szereplők életkorán kell a legkevésbé kiakadni. Főleg azért, mert az amcsi sorozatokban folyamatosan játszatnak ~30 éves színészekkel gimiseket.
Meg ebben a sorozatban sokkal több “szar” van, mint ez…

NikoXXX - 2011. 10. 21. 22:32

egy korrekt es jo sorozat,a legjobb scifi ami jelenleg megy (nekem a scifibe nem kell legyen urhajo es csillagkapu) de hogy soha senki nem mond el semmit majd meglatod,majd kiderul,majd rajosz mindenre!
ezek a klisek az emberi kreativiasra vannak serkento hatassal,igy mindenki olyan fantasztikus dolgot talal ki s a vegso megoldas a katarzis meg egy banalis dolog lesz.
Mira-nak van egy lanya akit a parancsnok nem enged at ezert felhuzza magat es elmegy!
De miert csak fekete illetve eroteljesen latin emberek vannak a 6-osokba?s a feher kislany apja anyja miert feher?csak ok miert feherek?
de meg pletyka szinten a gyerekek se tudjak meg mit csinaltak a 6-osok,sot hol a parancsnok huje fia aki firkal a kore?
nekem a sorozat LOST feelinget ad,van dzsungel,vannak idegen lenyek (fust=dino,jegesmaci=dino) van kaland,es van ket tabor,ez lost masolat dinokkal!szerintem ki fog derulni hogy egy szigeten vannak,ezer viszonylag kevesebb a dino!a legjobb vedelmi rendszer a 6-osok ellen egy dino volna mondjuk egy t-rex,akit kiengednek s akit lat levadassza,nem kell fegyver meg nem kell semmi,egy hang keritessel nem engednek el mondjuk 5 km-nel messzebb a dinot es kesz ugymond vizes arok-kent szolgalo dino kutya volna :D sok ziccert hagynak ki a keszitok mint a magyar valogatot!

XT69 - 2011. 10. 21. 23:35

nem pont erre számítottam mikor elkezdtem nézni, de mivel a hét elején amúgy is csak a Two and a Half Men van a sorozataimból, simán elnézegetem :) kellemes családi dínózás :D

dzsoni - 2011. 10. 29. 10:58

azt tudjuk hogy ilyen technológia mellett miért nincs helikopterük vagy repülőgépük?
kicsit lehetne keményebb és kevésbé tini a sorozat.

Golyó - 2011. 11. 09. 11:18

Ennek az élvezetéhez sajnos tényleg lobotómia kéne.

winnie - 2011. 11. 09. 11:21

csak a megfelelő életkor vagy megfelelő elvárások.

Golyó - 2011. 11. 09. 14:04

Tisztában voltam vele, hogy a befektetett iszonyat mennyiségű pénz (és az emiatt kötelező idősáv) miatt nem lehet sok mindent megcsinálni. De ennyire ostoba történetekre még így sem számítottam. Ez a meteor meg végképp kiverte a biztosítékot, bár nyilván érett már a kasza.

Almásrétes - 2011. 11. 10. 12:28

A sorozatnak sok negatívuma van ami miatt számomra élvezhetetlen, egyik ilyen a színészek. A hatosok közül az a feka csaj hát az valami bődület (bár a többi is ) , az egész olyan ‘élményt’ ad mintha egy zs kategóriás filmet néznék. Na mindegy, már régen kaszáltam úgy is. Ezt a hetedik részt bevállaltam, de ebből is csak az lett, hogy 5 perc alatt végigtekertem inkább az egészet. Látom romantikus tiniszálból még mindig nem fogytak ki…

Kelta67 - 2011. 11. 11. 13:31

Na..az EMP hatástól fogva idiótaság az egész..előtte is az volt..de utána..:)
Vazzee, az EMP mindent kiéget, és töröl, a merevlemezeket, és mindent amiben nyáklap van…vazze, nem csak a microchipeket..
Hogy jöttek vissza a rendszerek???? egy kávéfőző se müködne..

jaaa… és a kocsmáros főármányos, vajh hogy javított meg egy elégett chipet?? bicskával???? röhejes vagy szánalmas? nem is tudom eldönteni.

winnie - 2011. 11. 11. 13:44

rossz oldalról közelítesz. olyan valami érte őket, ami ilyen hatást váltott ki, amit ábrázoltak, és amit meg lehet oldani, ahogy végül megoldották. az alaphelyzet az megtörténik, az adottabba kár belekötni, illetve nem érdemes. a történet lényege nem az alaphelyzet létrejötte (nem sokan ismerik és akadnak fent azon, hogy mi történt), hanem az, hogyan kezelik az alaphelyzetet.

Kelta67 - 2011. 11. 11. 14:42

winnie

értem, tehát ha valakit széttép darabokra egy bazi nagy dino..akkor nem kinyiffant, és megették..hanem rossz oldalról közelítem meg a történteket..és a emberke él, csak a testrészei ideiglenesen külön helyen tartózkodnak..és ha superdoki superágyon összerakja, végülis csak kellemetlen kaland volt egy büdös szájú dinó pofájában..
mert hát ugye, manapság nagyon kevés ember él akit dino evett meg, így ezt sem ismeri senki, hogy milyen lehet, és nem akadnak fenn rajta…

értem…hát, te most definiáltad a “állati nagy hülyeséget hogy adjunk el a buta nézőknek” alapesetet. :) :)

winnie - 2011. 11. 11. 15:01

szerintem félreérted, nem ezt írtam. (nem alapdolgokról volt szó, nem is lehetetlenségekről.) volt egy tárgy, aminek a hatásait az írók ismerik (egy meteor), utána történt valami. az írók tudják, hogy a meteor mit okozhat, hogy mi történt, hiszen megírták (neked pedig a karakterek mondták el, hogy emt ésatöbbi). viszont te meg akarod mondani neki, hogy “nem, nem az történt, hanem ez”, holott mindenki látta, hogy nem az történt, amit mondasz. ez így szereptévesztés.

Kelta67 - 2011. 11. 11. 15:14

Bocs, lehet hogy nem jól láttam?? az egy EMP hatású robbanás volt, ők mondták a filmben..
és annak az általam leírt hatása van. nincs más hatása, nők nem esnek teherbe, nem nő 3 füle senkinek..és a kávéfőző se kel életre(az a kocka)
Az EMP hatás egyértelmű, és nem más…a filmben volt, saját fülemmel hallottam…

Már bocs, de ha valami úgy néz ki mint egy kacsa, úgy hápog mint egy kacsa, akkor az naagy valószínűséggel kacsa.

és a chip javítás??? mesélj már róla..azon mit értettem félre?? nanoméretü elégett vezetőket javított meg?

értem, én vagyok a hülye :):):)

winnie - 2011. 11. 11. 15:50

“ők mondták a filmben..”

eddig nem úgy tűnt, hogy tévedhetetlennek tartod a karaktereket, de most “ők mondták” és máris hiszel nekik.

Kelta67 - 2011. 11. 11. 16:38

Éértem, akkor a jelenség csak álcázta magát EMP hatású robbanásnak…holott microchip megsemmisitő robbanás volt..de csak annyira hogy puszta kézzel meg lehessen javítani…ok :) vágom :)

egyébként nem “ők” mondták hanem a sorozat készítői :) csak a szereplők szájával :)

NikoXXX - 2011. 11. 16. 20:38

a legujabb resz eleg jo volt!kezd elore menni a sorozat!

winnie - 2011. 11. 16. 20:40

mármint előre ment. ez azért nem úgy működik, hogy egyre jobbak lesznek a részek. lesznek jobbak, majd rosszabbak, majd megint jobbak.

szagergo - 2011. 11. 17. 11:06

Furcsa, hogy teljesen mást vártam a sorozattól, mint amit kaptam, és mégis nagyon tetszik. Remélem csak egyre jobb lesz. :)

yosha - 2011. 11. 22. 10:44

Borítéknyalás a 22. század végén.
Kik írják ezt a sorozatot?

Már csak azért nézem hogy ezt a jövő-múlt kommunikáció szálat lássam kibontakozni, mert ide érzem hogy valami hatalmas fejétől bűzlő ökörség lesz.
Lehetne tökös scifi is családi gané helyett.

NikoXXX - 2011. 11. 24. 15:10

Az uj resz brutalis volt, a Lost reszek 90%nal jobb resz volt ez.Teljes mertekben kiszamithatatlan volt es utott nehany helyt,mar nagyon varom az uj reszt,lebilincselo egy sorozat,mar nem egy farm ahol elunk,a farm ahol elunk az a Walkind Dead (farm ahol elunk,zombikkal) ez is az volt de mar 2-3 resz ota nagyot fejlodtek.

szagergo - 2011. 11. 24. 16:04

NikoXXX – 2011. 11. 24. 15:10

Örülök, hogy valaki egyetért velem. Bár a 9. részt még nem láttam, a 7-8 szerintem jelentős javulás volt, 1-2 előzőhöz képest, a zene jó, a hangulat nem rossz, szereplők jók, ha még a sztori is fejlődni fog, akkor zsír sorozat lesz, teljesen.

prophet 88 - 2011. 11. 24. 23:22

Szerintem nemrossz .én nemertem itt egy kalandsorozat vegre a sok szar ncis meg a tobbi unqlmas nyomozos fos utan es fikazva van hogy sablonos . Nemlehet minden az elso reszben rogton rejtejekkel teli ja a kedves cikkiro irta legtobbszor hogy televan klisekkel de kerdem ha az a verzio lenne amit o vazolt fel a vegen nem lost copy lenne szanalmas

prophet 88 - 2011. 11. 24. 23:50

Amugymeg kiakadtam hogy itt fold hold tavolsagrol vitatkoztak az ilyenek nezzek a mindentudas egyetemet

winnie - 2011. 11. 25. 08:44

“”Szerintem nemrossz .”

vártuk, hogy véleményt írsz, de csak annyi jött, hogy nem rossz. az 5/10. a poszt 6/10. akkor neked nem tetszik annyira és zavar, hogy másnak tetszik?

“én nemertem itt egy kalandsorozat vegre a sok szar ncis meg a tobbi unqlmas nyomozos fos utan es fikazva van hogy sablonos .”

egyrészt: nézed az ncis-t és ennyire nem szereted? vagy nem nézed és kamuzol? ha a terra nováról van szó, akkor hogy jön ide az ncis? a sok nyomozós? a lost? írd a sorozatról a véleményed, az ncis-ről írd az ncis kritikához.

ha valami sablonos, akkor mit lehetne mást írni rá, minthogy sablonos? olvass később kritikákat? még én is felhoztam, hogy volt év elején egy hasonló angol sorozat, amiben ugyanerről szóltak a részek. jött egy vírus. utána meg egy titokzatos idegen. utána meg gyilkosság.

” Nemlehet minden az elso reszben rogton rejtejekkel”

nem az kell, hogy rejtély legyen benne, hanem, hogy jó legyen. és ne rossz. vagy nem lehet egy sorozat az elején jó? miért ne lehetne rejtélyekkel teli? csak a 10. részre jut eszébe az íróknak a rejtély? amiatt, hogy az elején nem jó a sorozat, elmennek a nézők, így a sorozat is megbukik, nem lesz második évad. ez miért jó?

“Amugymeg kiakadtam hogy itt fold hold tavolsagrol vitatkoztak az ilyenek nezzek a mindentudas egyetemet”

más pedig érdekes dolgokat tanult a kommentekből. vagy olyasmit, amit nem tudott, vagy azt, hogy ki milyen irányba gondolkodik.

karit - 2011. 11. 25. 11:09

winnie, lassan óradíjat kérhetnél, grat. a türelmedhez. Indíts szerintem egy “Akarsz beszélni róla?” topikot, páran biztos kuncsaftok lennénk. :)

Norberto - 2011. 11. 26. 14:21

ti is láttátok az 1×09 fenn van a neten pedig nem is volt a tv-ben

winnie - 2011. 11. 26. 15:54

volt a tévében.

szagergo - 2011. 11. 29. 10:02

Na ez a 9. rész szerintem nagyon jó volt. :) Nálam egy 7,5/10 simán megkaphat, csak azért nem több, mert azért még van hová fejlődni. Kiderült néhány dolog, és mindenki tök jól játszotta a szerepét. Kezdem nagyon megkedvelni a szereplőket. :)

energy - 2011. 11. 29. 21:25

10 rész után. Ebben a sorozatban annyi a baromság, hogy meg sem próbálom felsorolni, de néhány példát muszáj említenem. Hígítóban a vérminta. Fogjuk a fejlett tudományra. Az emberszagú kölyköt visszafogadja a feltételezhető szülője. Hogy találták meg? Senkit ne zavarjon, ha nagyon akarnának erre is ki tudnának találni valami áltudományos baromságot, de legalább a végén mindenki mosolyog.

winnie - 2011. 11. 29. 21:57

“10 rész után. Ebben a sorozatban annyi a baromság, hogy meg sem próbálom felsorolni, de néhány példát muszáj említenem”

miért nem azzal kezded, hogy nem is létezik időutazás? komolyan feltételezed, hogy ha valamire nem tudsz választ adni, akkor arra nincs is válasz? lehet, hogy csak okosabbak nálad, ennyi.

energy - 2011. 11. 29. 23:37

winnie
Nem kell túl okosnak lennem ahhoz, hogy tudjam egy állat nem fogadja el a kölykét, ha annak emberszaga van. Ez csak egy példa volt. Elég unalmas, hogy minden következetlenségre a jövő technikája a magyarázat.

winnie - 2011. 11. 29. 23:44

nem is azt mondom, hogy nincs igazad, csak mindig érdemes élni a gyanúperrel, hogy hátha hiányos a tudásod, vagy vannak olyan dolgok, amiknek kivételesen utánanéztek az írók, s így alkalmazzák. (igazából nekem csak az fura, hogy sokszor 100%-ois bizonyossággal emleget az ember dolgokat, amikor ez afféle “he said, she said” dolog. ők ezt mondják, te meg azt. a laikus meg kinek higgyen?:)

Zirowe - 2011. 11. 30. 02:09

Tehát, az ember, akit istenítenek valójában megtagadta a felettesei parancsát, illetve meg is ölte az egyiket, valamint ő maga döntötte el, hogy bizony nem fog segíteni a jövőben maradt embertársain, pusztuljon csak ki minden egyes ember.

Több mondanivalóm nincs.

VvD - 2011. 11. 30. 12:20

Ahogyan látom többségben vannak azok, akiknek (nagyon) nem jött be ez a sorozat. Bár értem én a hibákat, és néhol tényleg butyuta, de sztem akkor is hiánypótló. Az SG Atlantis óta nem szórakoztam ilyen jól egy sorozaton. Igen, ez a családi vonalat nem kellett volna eröltetni, de ez csak azt mutatja, hogy nem tökéletes. Agykitevőnek, lazításnak tökéletes. És most legalább a fő sztori vonal is halad előre.

Zirowe: lehet hiányos az angol tudásom, de nekem nem ez jött le, hogy “pusztuljon el minden ember”. Hanem, hogy a mocskos gazdagok ne tömjék meg a zsebüket még a múltból is és, hogy valóban fel tudjanak építeni egy új civilizációt. Javíts ki ha tévedek.

winnie - 2011. 11. 30. 12:24

“Az SG Atlantis óta nem szórakoztam ilyen jól egy sorozaton.”

de ez csak annyit jelent, hogy valamiért évek óta nem nézel szórakoztató sorozatokat, csak gyengéket és középszerűeket, nem? sokan sok sorozatra leírják, hogy jó vagy legjobb, de aztán megnézik az igazán jó vagy szórakoztató sorozatokat és rádöbbennek, hogy az általuk régebben dicsért szériák sehol sincsenek azokhoz képest.

Redmist - 2011. 11. 30. 14:52

Szerintem tök aranyos sorozat, kikapcsolódásnak tökéletes.

Zirowe:
Nyilván nem a felettesei parancsát tagadta meg, mert akkor egyszerűen küldenének egy hadsereget és kész, nem pedig küldözgetnék tovább a válogatott embercsoportokat az újratelepítés miatt. Nekem legalábbis egyértelműnek tűnik, hogy a parancsnok és a sixerek felettesei a jövőben is mások, a sixereket valami kőgazdag köcsögök küldhették, akik ki akarják zsákmányolni a múltat is, de a jövőben nem ők vannak hatalmon, hanem akik küldözgetik lelkesen a népet újrakezdeni.

Zirowe - 2011. 11. 30. 18:49

VvD: szerintem annyiban tévedsz, hogy annak, hogy a kapu kétirányú, hamar híre menne, így nem lehetne titokban tartani.
Az pedig, hogy a gazdagok tömik tele a zsebeiket, mégis hogyan?
Nincs olaj, fémek, stb..
Helyette lehetne inkább vinni élelmet meg miegymást a jövőbe, segítség gyanánt.

Redmist: szerintem baromi egyszerű oka van annak, hogy miért nem rohanta le még őket a katonaság.
Nevezetesen az, hogy a terra novaiak hősként tisztelik a parancsnokot (az ember, aki x napot egyedül túlélt a dzsungelben, tiszteletére tartott ünnep, stb), szerintem vakon követik minden parancsát (márpedig ha én azt mondom, hogy ezek ellenségek, akkor ellenségek, és te lőni fogod őket!), ezen felül még övék a hazai pálya előnye, a terepismeret, tudják hol a kapu (eleve várják a betolakodókat), egyszerre gyorsan több embert tudnak mozgósítani, stb.
Szóval nem olyan egyszerű elmozdítani onnan.

Nekem meg pont az jött le, hogy a sixerek és a parancsnok főnökei ugyanazok, csak a parancsnok rég lemondott a visszatérésről, illetve magát “kiskirálynak” titulálva, kb saját földnek tekinti terra novat, nem fogadva el parancsot más felettestől, monopolizálva a jövővel való kommunikációt (legalább is a falu felé, nem a sixerek felé), stb.

Rég rossz, ha egy katona ellent mond egy parancsnak (ezt már sgu-nál is hangsúlyoztam), hát még az, ha megöli a felettesét (mert ugyebár bárhogyan is nézzük, a tábornok a feljebbvalója volt, és ne ma parancsnok tisztsége eldönteni, hogy mi a jó és mi a rossz: katona, végrehajtja a parancsot, pont).

Redmist - 2011. 11. 30. 22:22

De ez a valamikor a 2. és a 3. csapat ember között történt. Szerinted simán küldtek még ezek után 10 csapat civilt, mintha misem történt volna?

Zirowe - 2011. 11. 30. 23:38

Gondolom az emberiségnek annyira szüksége volt erre a “remény szálra”, hogy nem akarták elrontani.
Addigra már az emberiség megmentőjeként tartották számon, és már két csoportot bepátyolgatott, vagy fene tudja mi, vmi hasonló nyálas magyarázat, ami megfér a sorozat eddigi sztenderdjének. :D

karit - 2011. 12. 01. 09:03

Kicsit homályos ez az “emberiség megmentése” dolog. A jövőbeli Földön nyilván ugyanannyi oxigén van mint a dínók idejében, csupán oxid (rozsda) alakban, de azért vicces lenne, ha megpróbálnák “kitámasztva” az immár kétirányú átjárót, úgymond kiszellőztetni 2049-et. :)

Mivel láthatóan kínosan ügyelnek arra, nehogy véletlenül nagyobb baja essen egy dínónak (ugye, nem a gyerek nézők lelki világát féltik?), elfogják és kiműtik a hasából a dögcédulát (lol), talán mégis valami csak nagy állatokra vonatkozó pillangóhatástól félnek? Akkor ez fordítva is működik: a megmentett tojás ugyanolyan veszélyes lenne.

Nagyon várom már, hogy a (nehogy elfeledjük, egyre többet mutatott) szonda előkerüljön végre. Akkor – szó szerint – új dimenziók nyílnának a sorozat előtt.

winnie - 2011. 12. 01. 09:46

“Mivel láthatóan kínosan ügyelnek arra, nehogy véletlenül nagyobb baja essen egy dínónak”

pár hete kiraktunk egy magyarra fordított interjút, az írók nem akarnak dinót ölni.

Zirowe - 2011. 12. 01. 12:44

karit: én speciel nem “kitámasztásra” gondoltam, hanem mondjuk friss, oxigén termelő növények átköltöztetésére, meg hasonlókra.

Mert ez továbbra sem az emberiség megmentése, hanem egy szűk kiválasztott csoport “eliteskedése”.

karit - 2011. 12. 01. 13:29

Zirowe: oké, ez Mira inkognitóban lévő főnekei számára így lehet, de a TN-ra nyíló Nagy Kapu egy kormányprojekt, vagyis, ha kitudódna a visszairány lehetősége (és nyilván ki fog, erről éppen te írtál feljebb), talán a globális reparálás is elérhetővé válna. Már akkor, ha nem kell aggódniuk a “mellékhatások” miatt. De remélem, hogy kell… :)

energy - 2011. 12. 13. 12:57

“Mivel láthatóan kínosan ügyelnek arra, nehogy véletlenül nagyobb baja essen egy dinónak”
Biztos túl nehéz lenne kivitelezni a CGI vér spriccelését. :)
Ez a rész meglepően jó volt! :) Az elején lévő kínos dinók után már nem is vettem észre a hibákat! Ilyen sem volt még. A francba is, várom a következő részt!

Mayan - 2011. 12. 14. 20:27

Ezek sem láttak Csillagkaput. El kell temetni a portált, aztán küldhetik a tankokat. :)

karit - 2011. 12. 14. 21:40

Hetek óta bottal ütik a kém nyomát, majdnem Shannont is megkínozták már, erre:
– Van egy emberem a Hatosok táborában. Megkérem, hogy erősítse meg, tényleg ő-e a kém.

Én meg csak nézek ki a fejemből bután. Aztán eszembe jut, ez családi sorozat. Ja, akkor oké.

winnie - 2011. 12. 14. 21:56

de az ő kéme alig pár napja volt ott, nem?

karit - 2011. 12. 15. 13:19

Három hete küldte oda, az ég tudja, az mennyi idő itt, de nem rugózok rajta.

Sokkal szomorúbb, hogy két napja volt az új rész, és eddig 4 (négy) komment született.

karit - 2011. 12. 15. 13:19

vagyis 5

karit - 2011. 12. 15. 13:26

Na jó, 7. Frakk, ezek szerint számolni tanulok.

Különben a “csillagkapu” méretéből adódóan legfeljebb lapra szerelt tankokat fognak tudni átküldeni; gondolom, Taylor majd jól megvárja, míg összeszerelik a tekknikusok. :SSS

krigin - 2011. 12. 15. 13:42

Ez a rész valóban jó volt :)
Akit érdekel az évadzáró (vagy sorozatzáró is?!) promója:

http://www.youtube.com/watch?v=QE4VDGs1QBQ

Vége érdekes, lesz T-Rex? Legalábbis arra hasonlít még az üvöltése is :) Remélem az, mert arra vártam már! :D Mondjuk érdekesen néz ki egy dínó 2149-be :)

masek - 2011. 12. 20. 16:35

na, megvolt a finálé.
ááh, ezért szálltam ki a 3. résznél..
– tényleg van még olyan helyzet, amikor az “i love you – i love you too” dialógot komolyan lehet venni?
– apu: “visszajövök, eddig is mindig visszajöttem..” pff, kész.
– *SPOILER* apa-fiú bűnbánóan összeborul, aztán csak baja esik az öregnek – jelentkezzen, aki nem sejtette… *SPOILER END*
– a meteoreső látszólag az ég egy pontjából “jön”, és totál nem így néz ki. tudom, sokaknak fel sem tűnik, de ez így egy vicc. és persze pont akkor indul be, mikor együtt van a család a nehéz nap végén.

áh, ha lesz 2. évad arra már nem vesz rá senki, hogy belenézzek:)

winnie - 2011. 12. 20. 16:51

masek: lehet, hogy nem is meteoreső volt:)

Lajoska67 - 2011. 12. 20. 17:21

Nem volt olyan rossz, és annyira sablonos se, mint előre képzeltem. Ha ilyen lett volna az évad, nem lett volna különösebb bajom. Itt már legalább a Covert Affairs szintjét megütötte, azt meg eléggé megszoktam már. Itt már meg is halt 1-2 szereplő. A vége, a leendő átívelés meg egész érdekesnek tűnik. Tuti valami Bermuda-háromszöggel kapcsolatos dolog lesz. Úgyhogy ha ezt az akciósabb, kicsivel komolyabb szintet tartanák, és a családi szálat visszanyesnék, akkor jöhetne még egy évad. Ez megvolt így 6-7/10 is, mert pörgött.

Csaba - 2011. 12. 27. 23:17

Nekem tetszett, remélem folytatják. 2 nap alatt lenyomtam az 1-ő évadot. :)

Alvarez - 2011. 12. 29. 22:38

Szerintem jó volt és várom a következő évadot!
Bár kicsit kevesebb érzelgős résznek jobban örülnék, legyen inkább a sci-fié a főszerep

cupisti - 2012. 01. 01. 18:26

Nekem is bejött, bár nem tagadom van benne egy két baki, és én több dínós eksönt vártam volna. Remélem megér még egy-két évadot.

Brigikee - 2012. 01. 16. 12:01

Awwwwwwwwwww!! A végét már el sem olvastam,mert úgy is csak fikázzátok!! én kb 2hét alatt végignéztem és most sírok,h nem lesz 2.évad!! Csak nem értem miért nem mondják el a Fox-osok?!?Mire várnak?!? Igaz,h erre nem éri meg sok pénzt áldozni,de nekem tetszik,legfőképp a két főszereplő kapcsolata (Jim&Elizabeth)most mit csináljak,javíthatatlan romantikus vagyok :) nincs benne nagy újdonság,de manapság már nehéz újat alkotni..persze ha tényleg őslakosok vagy alienek firkáltak volna a kavicsokra akkor az megfelelt volna?!-NeeM!!Mert pont ezt akartátok!! Szép,aranyos,barátságos és kinézetileg is “tűrhető” (persze én is rühellem az olcsó robbanást és gagyi dínókat,nagyon!!) sztem rendbe van,csak ne költöttek volna ennyit rá,akkor lenne 2.évad.. :S

Damocles - 2012. 02. 04. 13:39

Nekem tetszettek benne a dínók, igaz animáció terén nem lettek olyan ól megalkotva mint a Primeval-ban, de azért jók lettek:) Az elején a tollas karú Carnotaurusok tetszettek, és az úgynevezett kitalált primitív tyrannosauroid húsevők, az Acceraptorok is bitang jók lettek. Szerintem Spielberg a JP-ben látott pikkelyes raptor hibáját akarta kijavítani, ezért rakott sok kitalált dínóra tollat PL: Ovosaurus, Gallusaur, Nykoraptor(amelyek kísértetiesen hasonlítottak a JP raptorokra). A kedvenc dínóm az a Nightfall-ban szerepelt kitalált spinosaur, az Empirosaurus, amivel egy kicsit hasonlóan bántak el mint a spinóval a JP3-ban. Úgy tudom h ez 3 méterrel hosszab mint a spinó volt (21m).
Az utolsó részben csalódtam, h egy fiatal carnotaurust láttunk. Azt hittem h megjelenik ebben a részben az a bizonyos Allosaur, aminek már a dzsungelbe jutás elején hallani az üvöltését, és Taylor asztala alatt látni a koponyáját, mint ahogy fent a képen is (meglyegyzem, kísértetiesen hasonlít egy Acrocanthosaurus koponyájára, de az É-amerikában élt, míg a Terra nova D-amerikában játszódik).

Damocles - 2012. 02. 04. 13:49

De nekem kicsit fura h nem egy másik bolygóra, hanem a múltba mennek vissza. Nem lesznek hatással a saját fejlődésükre? Mert elvileg akkoriban élnek a kis emlősök. Köztudott ha bármi mást megváltoztatnak a múltban, az komoly hatással lehet a jövőre. (Tény a Primevalban)
Nálam ez a sorozat eléggé uncsi, és az sem tetszett h az a sok lény csak másodlagos szerepet tölt be a sorozatban, és inkább az unalmas maszlagot fujják folyamatosan, h teljen a műsorideő. Nálam a Primeval alatt van
Terra nova: 5/10
Primeval: 8/10

winnie - 2012. 02. 04. 14:05

az elő részben megmondják, hogy másik idővonalba mennek vissza.

G-man - 2012. 11. 02. 12:51

Ezt az allosaurus kihagyást akkor sem bocsátom meg. Ezért is csináltam meg a magam allosaurusát tudományos névvel
(tudom kisé furán hajlik a nyaka, de a design a lényeg)
http://titanlizard.deviantart.com/art/The-Terra-Nova-Allosaur-319562734

outletreivp - 2014. 02. 09. 17:46

malhamdale angvia fsh hopkins seducers broadswords jaboulet agdir horak http://www.mykidsgreat.com/louisvuitton.php perhus precollusive swipe

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz