login |

Pilot-mustra: Person of Interest – 1×01

2011. 09. 28. 13:45 - Írta: winnie

25 hozzászólás | kategória: 2011/12, kritika, pilot-mustra,

I don’t particularly like killing people, but I’m very good at it.

(Előzmény: human kritikája.) A Person of Interest esetében sem tudok sok újat mondani. Tény, hogy engem nem zavar, hogy sima nyomozós sorozatnak tűnik, mert az kellően érdekes csavar, hogy hőseink (a milliárdos és az általa felfogadott exkatona) csak valaki TB-számát ismerik, akivel valami történni fog, azt már nem tudják, hogy tettes lesz-e az illető vagy áldozat. Érdekes lesz látni, hogy ezt a felütést hányféleképp tudják majd kijátszani az írók, akik ugye nem azonosak a pilotot készítőkkel.

PERSON OF INTEREST – 1×01 – 6,5/10


Amúgy meg a sima epizodikusságot nyilván oldani fogja a főhős esetlegesen előkerülő múltja, illetve az, hogy a főszereplők mellett ott van az utánuk nyomozó zsarucsaj, valamint egy remek ötlettel a sorozat sztorijába belebetonozott másik zsaru.

Annak ellenére, hogy jó lett a pilot, kiemelkedő dolog nem volt benne, de remek kiindulási alapot jelent. Mondjuk az kissé fura, hogy a főhős jó ideig nem csinál semmit, csak a TB-szám tulajdonosa után mászkált, követte őt vagy magas épületekről kukkolt – ez így nem túl érdekfeszítő, de szükségesnek tűnik, hiszen ezen jelenetek közben ismerjük meg a heti TB-szám tulajt. (Plusz, tudom, hogy Michael Emerson-ról vagy jót, vagy semmit, de az 1×01-nek nálam ő volt a leggyengébb pontja, baromira nem éreztem sem őt, sem a karakterét működőképesnek.)

25 hozzászólás Ne habozz!

Chloe Wolfe - 2011. 09. 28. 14:02

Már többször is hangoztattam, de azért még egyszer megteszem: nekem baromira bejött ez a pilot és nagyon remélem, hogy meg tudja tartani a nézettséget, mert eddig az idei újoncok közül ez a kedvencem és remélem, hogy még jópár évig nézhetem. Lehet, hogy tiszta fangirly-nek tűnik, amiket itt írtam, de csupán a pilot ezt váltotta ki belőlem és tényleg nagyon ritka, amikor egy pilot után ennyire rákattanok egy sorozatra :)

Orso-borso - 2011. 09. 28. 14:05

Nekem a “hát elmegy, nem rossz, nem kiemelkedő” kategória. Kap még esélyt, de az eddigiektől nem voltam túlságosan elájulva. Persze tudom, hogy be kellett mutatni az alaphelyzetet, a főbb szereplőket.

M76 - 2011. 09. 28. 14:06

Azt hittem már én vagyok a hibás, de én is úgy éreztem, hogy Ben nem az igazi, még kimondottan idegesített is néha azzal a merevnyak imitációval.

M76 - 2011. 09. 28. 14:09

Egyébként eddig ez a legjobb pilot idén azok közül amiket próbáltam.

Ringer, New Girl, Unforgettable, plusz jó eséllyel megnézés után a terra nova is bekerül ebbe a sorba.

Skate - 2011. 09. 28. 14:09

Eddig bejött a pilot teljes mértékben és érdekel tudják-e tartani a színvonalat a további részek vagy visszaesés lesz. Várom a következő részt! :)

PantalaNagaPampa - 2011. 09. 28. 14:17

Csak engem zavart ez a hihetetlen techno-bla-bla parasztvakítás? mindenhol rögtön mindenkit le tudnak hallgatni, meg tudnak figyelni… na persze.
Meg ez a háttér-sztori a tb-számokkal… hát nem tudom. Azt hittem, ennél realisztikusabb lesz a sorozat, de ez már inkább sci-fi.
Azért még majd nézem, hátha a sztorik jók lesznek.

winnie - 2011. 09. 28. 14:20

ehh, ezt még bele akartam írni. azzal nincs gondom, hogy létezik ilyen gép. istenem, megcsinálták. sok mindent megcsinálnak, amiről nem tudom elképzelni, hogy létezhet – simán elfogadom, mint néző, hogy van ilyen, s remélem, hogy nem nagyon fogják magyarázgatni. viszont az meglepett, hogy a főhős csont nélkül hitt a milliárdosnak. oké, próbálták jelezni, hogy ne feltétlenül hiszi el, de ennél több ellenkezést vártam volna tőle.)

M76 - 2011. 09. 28. 14:26

Én személy szerint örülök neki, hogy nem eröltették ezt a “nem hiszem el” szálat, nagyon ki tudnak az ilyek készíteni, hihetetlenül idegesítenek. Így legalább a sztorira lehetett koncentrálni teljes mértékben.

i'm_rick_james - 2011. 09. 28. 14:28

Nekem nagyon tetszett. Persze, a Különvélemény című filmnek sincs sok valóságalapja, de az egyik legnagyobb kedvencem.
Nem tudom, miért, megfogott. És a POI nálam ugyanaz a kategória.

Vagy human írta a kritikájában, vagy valaki kommentben, hogy reméli, nem csak ilyen “heti ügy, aztán kész”-téma lesz, hanem bejön majd valami átívelő szál is.
Én úgy vagyok vele, hogy nem bánnám, ha nem lenne átívelő szál. Az ilyen sorozatoknál jobban szeretem azt, ha minden aktuális dolgot egy (max két) részen belül megoldanak, és kész. Az ilyeneknél nekem sokkal érdekesebb az, ha minden részben új dolgok vannak, mintha egyvalmivel szenvednének 10 epizódon keresztül.

Mindegy, én nézni fogom.

Aldo - 2011. 09. 28. 15:31

Az eddig kipróbált pilotok közül, ez jött be a legjobban. Nyilván volt benne egy-két klisé és unalmas rész, így a 6,5-ös értékelés teljesen reális. Viszont szerintem még nagyon sokat ki tudnak hozni belőle, feltéve, ha nem cseszik el az egészet.

Hunnenkoenig - 2011. 09. 28. 15:50

Nem tudom Emersontol mit vartok. Szerintem hozta, amit pillanatnyilag hoznia kellett. En örültem, hogy lathatom ujra, mert LOST ota imadom.

A LOSTban azert volt olyan rohadt jo, mert a karaktere kellökeppen mely volt.

Az elsö reszekben ott is elegge csak agyonvert volt, de ott megis tudott a kettössegre jatszani mar akkor is.

Itt egy egyszerü milliomost jatszik, aki megprobal segiteni az embereken. Majd ha a karaktere kellökeppen elmelyül, biztos itt is hozza majd a formajat.

El tudom kepzelni, hogy itt is lesz olyan, hogy nem tudjuk, hogy most tenyleg jo-e vagy gonosz. Neki ez a specialitasa, igy biztos oylan szerepet is irnak neki, ahol ezt kihozhatja magabol.

Llew - 2011. 09. 28. 16:07

Eddig ez a legjobb nálam is. Pont annyi csavar van a nyomozós alapfelállásban, hogy érdemes legyen miatta nézni. Plusz kell valami akció sorozat. Jim Caviezel jó választás erre a nagyon badass szerepre.
A TB szám utáni mászkálás közben azért gyorsan kiderítette, amit tudni lehet a csajról, és mivel nem volt semmi más kapaszkodója, várta, hogy valami történjen.

“Csak engem zavart ez a hihetetlen techno-bla-bla parasztvakítás? mindenhol rögtön mindenkit le tudnak hallgatni, meg tudnak figyelni… na persze.”

Max. az lehet kérdéses, hogy a mindent figyelő rendszer a kulcsszavaktól, képektől miként jut el a TB számig.
A lehallgatásban meg semmi hihetetlen nem volt, a bírósági kapunál történt hackelés után végig a csaj saját mobiljának a mikrofonját használta.

montanosz - 2011. 09. 28. 16:42

bejövős

Jozso - 2011. 09. 28. 17:10

Aldo:
“Az eddig kipróbált pilotok közül, ez jött be a legjobban. Nyilván volt benne egy-két klisé és unalmas rész, így a 6,5-ös értékelés teljesen reális.”

Teljesen egyetértek. Nekem is ez jött be legjobban. És ez szerintem nagyon szomorú az idei felhozatalt illetően. A PoI-nek olyan közepesnek kellene lennie egy normális mezőnyben, nem aranyérmesnek…
Na mindegy, az Alcatraz még tartja bennem a lelket. :)

human - 2011. 09. 28. 17:12

nem véletlen nem emeltem ki Emmersont én sem.

CyClotroniC - 2011. 09. 28. 18:01

Tegyük hozzá, hogy a sorozat se emelte ki, és az ő személye talán még nagyobb sejtelmességet adhat az átívelő szállnak, mint a főhősé. Ha azt vesszük, hogy ez egy “egy hét/egy eset” nyomozós-/akciósorozat, akkor ahhoz képest full korrekt, és semmi baj sincs vele.

Nekem ez megfelel így, ahogy van. A csodát úgyis az Awake-től várom továbbra is ;)

vicvega - 2011. 09. 28. 18:38

PantalaNagaPampa: engem is ez zavar leginkább, nagyon erőltetettnek tűnik ez a felütés, persze csak látatlanban, de pont ezért ódzkodom a megtekintésétől.
i’m_rick_james: az említett film alapját képező novellát P. K. Dick írta, nagyon nem az a random tévés író kategória. (off, de Spielbergnek azért így is sikerült elcseszni a végét)

karit - 2011. 09. 28. 18:54

@M76: “én is úgy éreztem, hogy Ben nem az igazi, még kimondottan idegesített is néha azzal a merevnyak imitációval.”

Jogos, a lábát is húzta, látszik, hogy a sok ütleget még nem heverte ki. Ez a visszafogott mozgás alighanem, színészi eszköz nála. (Vagy reuma.)

A végén lévő csavar nekem jobban tetszett volna, ha csak utána derül ki, hogy bocs’, elfelejtettem említeni, hogy nem mindig a…

Mára kicsit alábbhagyott az elfogult lelkesedésem. Mivel a rejtély faktort “aljas módon” hazavágták a techno blablával, számomra ez már csak egy jobb fajta Két férfi, egy eset, amiben a kedvenc creepy színészem osztja az észt Matula mellett.

Azért nézős marad, de a Jézuskát jobban várom már, mint a következő részt.

simi1029 - 2011. 09. 28. 19:16

Csak nekem volt furcsa, hogy a kemény csávónak az összes szövege olyan mintha suttogna (nem mintha nem tetszene de egy kicsit furcsa volt)? Úgy értem, hogy ezek a kemény beszólásait csak suttogja és közben 10 méterre vagyunk tőle (tudom hogy nem az számít hogy hol a kamera (a hang szempontjából) de azért ennyire nem szokták durván csinálni)

CyClotroniC - 2011. 09. 28. 19:24

“a kemény csávónak az összes szövege olyan mintha suttogna”

Jonah Nolan, lehet, hogy nem csak a badass utcaközepére kiállást hagyta benne a scriptben a Batman filmekből ;D

Hunnenkoenig - 2011. 09. 28. 22:58

Nem suttogja, hanem hollywoodosan elmelyiti a hangjat es rekedtesen beszel, hogy coolabbnak hasson.

Mint pl Castiel a Supernaturalban. Vagy kb az összes akcioszinesz es (trailer) narrator.

Castielnel pl abban a reszben jön ki leginkabb, mikor a ket föhös atjön a mi valosagunkba, ahol filmforgatason talaljak magukat es rajönnek, hogy csak szineszek. Micha Collins (asszem igy hijjak) akkor hasznalja a rendes hangjat.

PantalaNagaPampa - 2011. 09. 28. 23:12

Llew:

Na oké, de úgy, hogy a csaj a börtöncellában van a sráccal, miközben a mobil meg a táskában/kabátzsebben? :)
Én – kis túlzással-, ha 10 centinél messzebbről beszélek a telefonba, a túlvégről már visszakérdeznek, hogy mit is mondtam :))

De jó, értem én, hogy kell némi “túlzás”, elvégre a való világ nem olyan érdekes (áthallás nem véletlen:) ), csak nem erre számítottam.

dr oetker - 2011. 09. 29. 07:29

“I’ve been watching you
for a long time, John.”

nagyszerű mondat volt Ben-től vhol a sorozat végén, jó kis Lost-os hanglejtéssel:DD

Coturnix - 2012. 06. 19. 16:41

Kérdés: Miért épen a TB-szám alapján azonosítják az embereket? Nem azért, hogy annyit okoskodjak (pedig deee :P), de pont az Egyesült Államok az az ország, ahol az emberek igen magas százaléka nem rendelkezik biztosítással, és az ingyenes társadalombiztosítás nem is létezik. Vagy ez csak legenda???

zagloba - 2012. 08. 04. 23:48

Coturnix: Pűr napja már megszületett a törvény, amely alanyi jogon biztosít mindenkit az USA-ban. Lehet, h a készítők előre látták :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz