login |

Criminal Minds: kezdett a 7. évad – írta Rusalka

2011. 10. 01. 17:43 - Írta: vendegblogger

44 hozzászólás | kategória: kritika,

A Criminal Minds 7. évados premierjére fölösleges pár sornál többet fecsérelni olyan “jó”, iparos munka volt, amibe az író se a szívét, se a lelkét nem adta bele, s a legrosszabb az, hogy az eszét sem. Kétszer csillant fel a szemem a rész alatt, először mikor a főcímben újra együtt pózolt a csapat, másodszor meg Hotch szakállánál. A nyomozás és maga a rész is összecsapott, logikátlan és légből kapott volt. Az évadzáró kritikámban még dicsőítettem a karakterközpontú részeket, a 7×01 viszont erősen rám cáfolt.

Na jó úgy se bírom ki, hogy ne adjam ki magamból milyen momentumok fájtak a legjobban, a tovább mögött spoilerekkel folytatom.

Hőseink 7 hónapon át keresték a főgonoszt, aki az előző évad legkarakteresebb gyilkos elméje volt. Most fogták, kihasználatlanul hagyták és leépítették, lett a mini hadsereggel rendelkező szociopatából, magányosan tengődő meg nem értett apuka.

Megint ugyanaz a hiba jelent meg, mint az évadzáróban: több résznyi ötletet belenyomtak egy epizódba, aminek soha nincs jó vége főleg, ha a tempót nem tudják feszesen tartani, hogy az legalább eltakarja a hézagokat. Hézagokból pedig volt bőven a forgatókönyvet ezúttal nem csak elcserélték egy CSI-epizóddal (ld. a 6. évad végét), hanem komplett oldalakat hagytak el belőle így az egész rész lyukacsos lett.

Hirtelen állnak elő semmiből jött információkkal, fontosnak látszó szálakat hagynak el, hogy a néző a rész közben azt érezze, hogy hülyének nézik. Mindezek oka talán az, hogy a premierben mindent nagyon gyorsan fel akartak oldani, illetve le akartak zárni, így lett az egészből egy nagy katyvasz. Jó, nem azt szeretném, hogy 15 részen át ne álljon újra fel a csapat, de ez a “Sziasztok, visszajöttem, kattintottam kettőt a gépen és már mindent tudok” bizony kevés.

Ami legjobban zavart, hogy az egész résznek nem volt értelme. Tudom, az volt a cél, hogy Prentisst visszahozzák, de akár egy kisnyúlért is visszajöhetett volna, mert kitől kellett megvédeni őt? Egy lerobbant lakásban, magányos bujkáló szociopatától? Milyen plusz információt tudott ő ténylegesen hozzáadni a nyomozáshoz? Nem hiszem el, hogy ennél épkézláb ötletük nem volt az íróknak, sokkal frappánsabb megoldások eszébe jutnak az embernek.

A másik fő bajom az, hogy az ilyen bizottságos részeket kifejezetten utálom, mert a törvény az törvény hivatkozhat valaki akármilyen jó erkölcsre, minden normális jogállamban ha a törvényt megsérted, viszlát van – akkor meg minek a bizottságosdi? Én például kirúgtam volna az egész BAU-csapatot. Több diplomás, x ezer éve FBI ügynök nem ismeri a protokollt? Kockáztatják egy társuk halálát okozó bűnöző szabadon bocsátásának a lehetőségét, azzal hogy jogtalanul nyomoznak? (Mellesleg ahhoz képest, hogy nem értesítették a főnökséget az akciójukról és nem kértek erősítést, a rajtaütésnél valahogy a tetőre került egy mesterlövész, a két védelemre kirendelt és lelőtt FBI ügynök meg golyóálló mellényben ment családlátogatásra. Akkor meg miért is vizsgálódnak?)

Ráadásul totálisan fölöslegesen alkalmazzák legtöbb esetben. Itt is csak a történetből számunkra ismeretlen részeket akarták kitölteni azzal, amit a bizottság előtt a karakterek elmondanak ezzel megakasztva a történet amúgy is kusza fonalát. Ezt megoldhatták volna rendes nyomozással. (Ami még elég mellbevágó, hogy egy nappal az epizód megnézése után jutott eszembe: Rachel Nichols karakteréről nem esett egy árva szó sem és fel se tűnt a hiánya.)

Azt hiszem be kell látnom, hogy a Criminal Minds elfáradt. Meglepő, izgalmasa és kérdéseket felvető összetettebb sorozatból átállt egy sima nyomozós szériává, ami nem nyújt semmi extrát. Nem sírom vissza már a régi karakteres gyilkosokat, mert az volt az aranykor, ami szerintem, nem jön vissza többet, hiába állt össze újra a régi csapat. Én megváltoztatom a hozzáállásomat, és lejjebb adok az igényeimből. Sima nyomozós sorozatnak a CM jó lesz, ha nem néznek az írók hülyének, ha viszonta igen akkor…

A rész 3/10 volt – mivel Hotch megborotválkozott egy pontot levontam a négyből.

44 hozzászólás Ne habozz!

Kutyafule - 2011. 10. 01. 17:52

Teljesen igazad van, elfáradt ez a sorozat, mint ahogyan a CSI:Miami is.
Viszont Garciat egyre többet mutatják nagy totálban, hol a hasát, hol a tokáját. Nem kéne, gyenge.

winnie erre azt mondja, hogy “ő a legszínesebb karakter a sorozatban”.
Erre elég lett volna egy mangalicát leborotválni és kisminkelni.

Vektor - 2011. 10. 01. 18:15

Adtam nekik egy utolsó esélyt, de hiába. Kasza.

winnie - 2011. 10. 01. 18:24

en azert viszonylag hamar kaszaltam a sorozatot, de a legszinesebb azt is jelentheti, hogy sinesebb, mint hozch vagy prentiss, neki nem kell szinesnek lenni:) az pedig, hogy mennyi a sulya, nem befolyasoloja azt, hogy milyen szovegeket kap. viszont legalabb igazolodik az, hogy igenis nem hulyeseg, hogy hollywood altalaban modellszepsegu embereket alkalmaz, hiszen van, akit zavar a kinezet:)

a lényeg, hogy én nem tudom, hogy most melyik karakter jó, ezt a nézők sokkal jobban vágják,de anno szinte mindenki búvalbélelt volt.

darkspell - 2011. 10. 01. 18:46

Majd a második részben jött egy olyannyira karakteres gyilkos, hogy még most is borsózok tőle.

Anna - 2011. 10. 01. 19:04

“Ami még elég mellbevágó, hogy egy nappal az epizód megnézése után jutott eszembe: Rachel Nichols karakteréről nem esett egy árva szó sem és fel se tűnt a hiánya.”

Prentiss és JJ beszéltek róla, hogy áthelyezték valahova, kb. egy mondatot szántak ennek, nem emlékszem pontosan.

Amúgy sosem szerettem az évadnyitókat, most is arra számítottam, hogy érdektelen és rossz lesz, de azt nem gondoltam, hogy logikailag ennyire szét lesz esve. Mondjuk ez nem befolyásol, nézni fogom a továbbiakban és örülök, hogy megint együtt van mindenki.

EZBranigan - 2011. 10. 01. 19:07

Kutyafule:
Elnézést a trollkodásért, de ha már használod a filmes szakkifejezéseket, akkor tedd helyesen: egyrészt a nagy totál az nem helyes, hanem egybeírjuk, másrészt ha valakinek a tokáját látjuk, az nem totál, hanem közeli vagy premier plán. A totál pont az ellenkezője, a jelenet színterét, több egész alakot láthatunk ebben a plánban.

Ettől függetlenül a színészre tett megjegyzésed helyes lehet, azt nem ítélem meg. :)

Lalolib - 2011. 10. 01. 19:14

Mivel én csak akkor fogom látni, ha átveszi az AXN, ezért csak olvasgatom a kommenteket.
Annak ellenére, hogy lehúzzátok, én várom. Legfeljebb több kritikát nem fogok elolvasni. :)

Benjy - 2011. 10. 01. 19:33

Igazából nekem a butaságai mellett csak azért tetszett a rész, mert ismét összeállt a régi csapat.Amikor Nichols jött JJ helyére, majd Prentisst is kiírták, majdnem dobtam a kukába, de amikor meghallottam, hogy visszatérnek úgy döntöttem, hogy maradok.Azon pedig végképp nem lepődök meg, hogy a bizottságot egy esküvel így lehet manipulálni, meg, hogy Prentiss nemezisét egy rész alatt le kellett építeni.Mert hát CBS, és a z évadnyitó lényege, hogy minden cliffet egy rész alatt feloldjunk.Úgyhogy csalódottságom ellenére maradok, hátha az a szemernyi remény, hogy visszatér a régi hangulat, teljesül.Sovány 4/10.

winnie - 2011. 10. 01. 19:38

lalolib: az sosem hátrány, ha az ember megismer más véleményeket, mindig tanulságos tudni, hogy mi nem tetszik másnak abban, ami nekünk tetszik, nem? :) (én mindig végignézem a nagy kedvenc filmjeimet elmarasztaló kritikákat, érdekes olvasmányok)

Anna - 2011. 10. 01. 19:41

Titeket zavar az, ahogy Garcia kinéz? Persze nem tudom, milyen férfinak lenni, de örülök, hogy lányként nekem ez nem szempont, mert a férfiak közel sem olyan nyálcsorgatóan vonzóak, mint a sorozatos lányok. :)

Benjy - 2011. 10. 01. 20:00

Anna:Nekem semmi bajom Garcia-val.Mindig is bejött, hogy kicsit különcként viselkedik, ezzel válva egyedi karakterré.

SpockCooper - 2011. 10. 01. 20:39

Garcia jó fej, teljesen megértem a karakterét. Rachel Nichols karaktere Andy Swann csapatába igazolt át, tehát az emberrablásokkal foglalkozó részlegre. Nekem az előző rész jobban tetszett, de tényleg sok butaság volt benne. Előbb-utóbb minden nyomozós sorozatban van bíróság vagy bizottság, itt legalább kibírták 6 évadig nélküle. A sorozat szerintem is kifulladt, de eddig is a monster of the week megközelítésért néztem.

Kowee12 - 2011. 10. 01. 21:25

Kövezettek meg de nekem tetszett az évadnyitó. Lehet azért mert régóta vártam, viszont nagyon gyorsan lerendezték a csávót ami zavart mert legalább még 3 részt érdemelt volna. Tipikus főellenséges alkat volt, Kaszás is hány részt kapott és mennyire szerettük azokat a részeket.. JJ rettenetesen nagy színfoltja ennek a sorozatnak, jó döntés volt visszahozni. Prentissnél ezt már bizonytalanabban mondom.. Többet kellett volna ebből kihozni, de kaszáról nálam szó sincs. Ez az évad akkor lehet sikeres ha több olyan rész lesz ahol nem csak vannak a gyilkosok hanem kedvenceink bajba is kerülnek. Előző évadban a Prentiss sztori nagyon jó volt, idén valószínű Rossi lesz és az exneje…

mildi - 2011. 10. 01. 21:34

Az évadnyitónak eleve úgy álltam neki, hogy ezen (Prentissen) túl kellett, hogy essenek, és én is túl fogok. Pedig fannak számítok :) mindegy, kipipálva.
(viszont a második részben Andy Milder wow)

@Anna, pedig Garciáról beszélve, pont hogy lányként kellene szempontnak lennie a kinézetének (gonosz:)

Bullseye - 2011. 10. 02. 11:11

ezt bírom: csúnya Hollywood, a lehetetlen nőképeikkel mindenféle önértékelési gondot okoz szegény gyerekeknek. De nehogy már 1 főszereplő kövér legyen a 7-ből, hát az meg már mangalica…

én inkább Hotch soványságától akadtam ki, de nem (csak) azért mert irigykedem, hanem mert kórosnak tűnik

Benjy - 2011. 10. 02. 15:26

Bullseye: És akkor Reid-ről már ne is beszéljünk.

mildi - 2011. 10. 02. 21:00

@Benjy, MGG-nek ez a gyári formája, TG viszont tleg sokat fogyott a nyáron

Anna - 2011. 10. 03. 11:34

Megkérdezte Prentis, amikor visszajött, hogy mi lett Ashleyvel (azaz Rachel Nichols karakterével), és megtudtuk, hogy átment vmi másik egységhez:). Csak a pontosság kedvéért.

uTomi - 2011. 10. 03. 12:25

Nem értem ezt az évadnyitót én sem de ettől még a sorozat szerintem jó lesz. Egy sima nyomozósnál még mindig több, a régi aranykor meg kb, csak azért tűnik annak mert régen volt. Szerintem ma sem fáradt meg a sorozat csak sikerült összehozni egy szar évadnyitót, van ilyen.

Benjy - 2011. 10. 03. 19:52

Jó volt múlt heti rész, rég volt már olyan sorozatgyilkos, akitől felállt a szőr a hátamon.

mildi: Elnézve tényleg Hotch durván fogyott.Az arca nagyon megnyúlt.

Kowee - 2011. 10. 03. 23:06

Uhh bitang jó második rész volt!! és végre volt humor is és egy kis dráma is szereplők között.. szeretném ha több sztori lenne közöttük.. sokkal szórakoztatóbb… JJ-Reid nézeteltérés remélem folytatódik, Rossi kis olasz konyha bűvész :D

Bullseye - 2011. 10. 09. 00:08

második rész gonosza nagyon ott volt, csak a végén nem értettem. mit tett a feleséggel?

malteros - 2011. 10. 10. 21:52

Kicsit sűrű volt, de még is csak 7 éve nézem. Szóval 1 rész miatt nem dobom.

malteros - 2011. 10. 10. 22:44

Megnéztem a 2. részt, az pótolt mindenért. 10/10

Mardred - 2011. 10. 10. 23:51

Hmmm Ez a második rész valóban jobb volt. Sokkal.

Bullseye: A feleséggel nem csinált semmit ,csak a faszi lányára vetítette ki ,hogy mit csinálna a feleségével.(Neki ügye meg megsavazta a kacsóit. A faszi ezen meg érthetően kiborult. Meg azon ,hogy nem vette észre.Mármint ,hogy milyen a bátyja)

rzsofi - 2011. 10. 11. 10:45

Sziasztok!

Azt hiszem minden elhangzott már. Egyetértek azokkal akiknek nem volt akkora durranás az első rész, nekem sem jött be. A főgonosz elég jó színész volt ahhoz, hogy többet érdemeljen és még lényegesen többet ki lehetett volna hozni belőle.
JJ-t talán jobban vártam egy picivel, de örülök mindkét csajszinak….

Ellenben tényleg nem értem hogy mi a baj Garciaval. Ok, ok, nem az az elől deszka hátul léc típus, na de nehogy már az legyen az etalon basszus. Azért J.Lonak is holdvilágméretű a hátsója, mégsem mangalicázza le senki.
Jó, nem egy hagyományos szépség, de különleges és a karaktere magasan a legjobb a csajok között….

A második részre nagyon nagyon visszajött a CM! Akkorát szólt, hogy még. Remek színészi alakítások, főleg a killer. Embertelen jól csinálta, az az arcmimika, szöveg. Le a kalappal, engem megvett nagyon!:-)

Igen, és Hotchon rendesen kiakadtam én is, ezért is néztem be elsődlegesen, hátha itt kiderül vmi. Beteg? Mert az egy dolog hogy Reid vékony, de Ő hét éve ilyen, ellenben szerencsétlen Hotch most marha szarul néz ki. Ha ezt csak úgy csinálta magával, akkor sürgősen be kell fejeznie. Ez egy jó pasi volt, most meg egy kísértet, már csak a lepedő hiányzik a fejére…:-(((

Bullseye - 2011. 10. 11. 16:08

@Mardred
thanx, én is ezen gondolkodtam, csak nem látom be, akkor miért ilyen nagy jelentőségű az egész, meg hogy jön ide az a jelenet… lehet, hogy csak egy kis + szájbarágás volt, én meg új infóként próbálom értelmezni…

De ez is fura, JJ elment, mint sajtófelelős, visszajön ügynöknek, mert ugye Garcia lett a sajtófelelős, bár mostanában szinte semmi ilyesmit nem csinált, a helyszínen sem összeköt, max az ügyeket választja… most akkor mi van?

ja, a legutóbbi részben csak nekem volt olyan randa fekete humorom, hogy röhögtem a “Luke, én vagyok az apád” mozaikon az amúgy húdekomoly jelenetben?

rzsofi - 2011. 10. 12. 22:20

Háááát, első rész nem annyira nézős ugye, másodikkal vagy túl magasra tették a mércét, vagy eleve gyengus lett a harmadik, de nekem nem bejövős, nagyon nem…
Az egész olyan, nem is tudom hogy fogalmazzak, mintha nem is a CM lett volna…:-(

Smash - 2011. 10. 13. 06:53

Szerintetek van olyan app telefonokra, amit akkor használhatsz, ha detonátorrá szeretnéd változtatni a készülékedet, és kiír mindenféle jó dolgot, mint hogy “armed”, meg 10 ,9 ,8 ,7 … :D

Mardred - 2011. 10. 13. 12:50

Az emberi hülyeség határtalan szóval biztos van :D

Bullseye - 2011. 10. 13. 18:40

noteszgépre már rég van, repüléshez, vonatúthoz…
http://www.thecleverest.com/countdown.swf

rusalka - 2011. 10. 13. 21:13

Hű a második rész tényleg nagyon komoly volt, attól a nevetéstől még mindig futkos a hátamon a hideg.
A harmadik részben viszont már megint saját magunktól loptak, határozottam emlékszem, hogy volt egy ilyen bekattant katonás rész korábban, akkor (milyen különös) ha jól rémlik szintén egy autóval kapcsolatos eset miatt (kerékcsere közben egy durranás?) mentekel otthonról az elkövetőnél.

Benjy - 2011. 10. 20. 22:04

Valóban volt a 2. évadban egy katonás rész, de itt kicsit a fura betegségre fektették a hangsúlyt, meg a Top Secret bevetésre.

Babu - 2011. 10. 22. 22:24

Ne haragudjatok, ez az egyetlen sorozat, amit az 1. évadtól, egészen a 6-ik évadik letöltöttem! Kedvelem a sorozatot, és
közel sem olyan, amilyennek Ti itt leírjátok! Ha nem tetszik,
nézzetek inkább mást! Ne kritizáljátok, mert ahány ember,
annyi ízlés! Örüljetek annak, hogy még van egyáltalán ebben
a válságban, amit nézhetünk a tévében. Ettől még rosszabb is
lehet, a reklámokat leszámítva a filmek között!

Babu - 2011. 10. 22. 22:26

Én igen is várom a 7-ik évadot, a régi, megszokott szereplők-
kel, mert velük az igazi!

Babu - 2011. 10. 22. 22:33

Kedves Lalolib! Egyetértek veled, ha valaki nem szereti, ne nézze. Innentől kezdve én sem olvasok el egy kritikát sem! Hiszen leírtam, ahány ember , annyi ízlés! Én kitartóan várom
a 7-évadot, a régi, megszokott, kedvelt szereplőkkel! Azért ,
mert valaki kövér, azért nem illik kritizálni!

f.fredericks - 2011. 11. 11. 00:33

Sajnálatos géptelenség miatt, csak most tudtam elkezdeni pótolni a lemaradásomat, így megnéztem az első két részt. Az első rész konkrétan szar volt. Ahogy a végén 3 szuperbűnöző elhullik, az már tényleg a naneeeeee kategória volt.
Viszont a második rész tetszett. Nagyon komoly volt a gyilkos benne, és Reid viselkedése is tetszett, kár hogy a végén Emily mindent elrendezett. Egyenlőre még nem kasza, de ha folyamatosan jönnek a silány részek, akkor úgy fog járni, mint a CSI, azt is valahol az előző évad 6.-7. részénél kaszáltam.

Benjy - 2011. 11. 14. 17:32

Én csak most fogom megnézni 6. részt, szerintem ez az évad határozottan jobb eddig, mint az előző, valahol a közepes környékén mozog.Meglátszik, hogy kezd kifulladni a sorozat.

davekop - 2011. 11. 22. 23:17

most fejeztem be a 8. részt és őrülten jó volt azokhoz képest, amiket mostanában adtak. persze ha az egész sorozatot nézzük, messze nem ez volt a legjobb, de az évad tekintetében.. sőt, megkockáztatom, hogy a 6. évadhoz képest is

f.fredericks - 2012. 04. 21. 12:12

Én a 19. részig láttam a mostani évadot, voltak benne jó és rossz részek egyaránt. A 17-18. rész viszont számomra beteg. Jobban bírom a hentelős darabolás gyilkosokat, mint ezeket a pszicho kattant bolondokat, a csapat jó, Hotch magánéleti szála jó pont, és poén volt Penelope és Morgan “afférja” is.
Eddig olyan 5/10 az évad, semmi extra.

Bea - 2012. 04. 21. 18:23

Én már láttam mind a 20 részt a 7. évadból. Összességében ez is olyan jó, mint a másik 6 szezon volt. A Garciaról tett megjegyzések ízléstelenek. Szerintem nagyon érdekes karakter, és kit érdekel, hogy hány kiló. Szerintem nagyon pozitív, hogy nem csak zero size színésznők vannak a Criminal Mindsban.

Benjy - 2012. 04. 29. 15:02

Pár részes lemaradásban vagyok, és most hozom szintre magam.17.részt láttam utoljára.Egyetértek 5/10-el, beállt a sorozat egy szintre, semmi kiemelkedőt nem akarnak alkotni, inkább csak ellébecolnak.Sajnálom, hogy nincs valami kisebb átívelő szál az évadban(Prentiss,Kaszás, stb.), a magánéleti szálak nekem túlságosan profánok.+Csak nekem tűnt fel, hogy mostanában mészárlás helyett a drámára fordították hangsúlyt?Volt pár rész, ami elég nyomasztó volt…

f.fredericks - 2012. 05. 02. 10:16

Megnéztem a 20. részt, és meglepődtem. Elővettek egy ősrégi ügyet, ami pluszban Morgan magánéletében is nagy szerepet játszott. A megvalósítás viszont nem tetszett. Ezek után azt várom, mikor kerül elő az a csóka, aki a gyerekeket rabolta el a hegyekben, mert benne volt potenciál, és végülis neki sikerült elszöknie.

lina - 2012. 05. 19. 20:02

Ez az évadzáró szerintem hatalmas volt… Az egyik legjobb CM rész, amit valaha láttam, végig leszögezett a képernyő elé. Le a kalappal az írók előtt, és még sok ilyet!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz