login |

Pilot-mustra: How To Be A Gentleman – 1×01

2011. 10. 01. 22:37 - Írta: winnie

15 hozzászólás | kategória: 2011/12, kritika, pilot-mustra,

It’s Friday somewhere.

Szerdán az évad legjobb szitkompilotja mutatkozott be, csütörtökön pedig a legrosszabb? Mondhatjuk, igen, bár érzem, hogy a Last Man Standing, de főleg a Work It is be fog szállni a küzdelembe. Csak ismételni tudom magamat, hogy nem jó látni, hogy egy Mary Lynn Rajskub vagy Rhys Darby ide lett száműzve – megvallom, Dave Foley-ért és Kevin Dillon-ért (tudom, tudom…) kevésbé fáj a szívem.

HOW TO BE A GENTLEMAN – 1×01 – 2,5/10


A How To Be a Gentleman, muszáj ezzel kezdenem, tipikus többkamerás komédia, szóval színpadi díszletek élő közönség, nevetés, ami kell – és azért kezdem ezzel, mert az első pár másodperc nem ilyen és vicces módon addig jó a pilot. Továbbmegyek, valamiért a szereplők szeretnek számítógépen keresztül távcsevegni egymással és ezen jelene is vicces, s ez is olyan része a pilotnak, ami nem többkamerás, hiszen a közönség nem sokat látna ilyesmiből. Sőt, az 1×01-et keretbe foglaló narrációval sincs gond, ami… Nem folytatom. A lényeg, hogy a How To Be A Gentleman a tökéletes példa arra, hogy a kötött jelenetek és a fantáziás is alkalmazó egykamerásak között mekkora különbség lehet.

A sorozat egy kihalófélben lévő fajról, az úriemberekéről szól. Andrew e faj utolsó képviselője. Újságíró és igazi úriember úgy öltözik és úgy is gondolkodik. Születésnapjára kap egy edzőtermi belépőt, ezt használja, s a gyúrodában összefut egy volt osztálytársával, aki folyton verte anno, Bert-tel, akié az edzőterem. Bert igazi izomagy, az úriember ellentéte, a lényeg, hogy elkezdik “tanítani” egymást”.

A képbe az új haveron kívül még bekerül egy munkahelyi szál (leépítenek a lapnál és az úriemberes cikkeket kommerszebbekre cserélnék), valamint egy családi (anyuka, nővérke és annak férje), ami nekem nem feltétlenül szerencsés leosztás, mert így egy szituációt nem nagyon tudnak kijátszani, bár az is igaz, hogy mivel minden szálat használni kell, túl sokat nem is fogják elhúzni a gyengébb poénokat.

It’s a yin-yang without the yin. It’s a yang-yang.

Szócséplés off, a pilot gyenge, a legtipikusabb 80-as évekbeli szitkomokat idézi a minőségük. Vannak jobb pillanatai, de ezek pár másodpercesek, annyi semmire sem elég. A férj karaktere elég ütődött, őt muszáj kedvelni, sokkal szívesebben néznék róla és Rajskub-ról egy szitkomot, s Drama is olykor szórakoztatóan bunkó (a “Deadarm!” sokadjára is működik), de ennyi.

Szerintem az egész David Hornsby-n bukik meg. Duplán, hiszen amellett, hogy ő a főhős (ritka egy érdektelen figura – szurkolni neki? még mit nem!), még a pilotot is ő írta, szóval még az is meglehet, hogy ha nem lesz benne az írócsapatban, akkor a sorozat is javulni fog. És ezen ok miatt még nem merek lemondani a How To Be A Gentleman-ről, mert simán elhiszem, hogy gatyába rázható, hiszen a potenciál halvány árnya dereng, de ahhoz valamelyik sztoriszálat (otthoni, edzőtermi, családi, munkahelyi) dobni kell, mert így túl sok mindenre figyelnek és óhatatlanul is egyenetlen lesz a tempó, be fognak csúszni gyengébb alsztorik.

15 hozzászólás Ne habozz!

mercer - 2011. 10. 01. 22:54

Bár az egy- és többkamerás kategória szerintem nem ennyire meghatározó nagy általánosságban, de itt konkrétan egyetértek a kritikával. Az látszik, hogy (egyelőre) nincs egy rutinos stáb mögötte és a főszereplő David Hornsby egyszerűen nem tud vicces lenni, ez eléggé megöli a dolgot.
Nézettségben is elég sokat veszített a Big Bang után, 18-49-ben 4.9-es felvezetés után 2.7-et produkált (azt is úgy, hogy az első felében 3.0 volt, a másodikban ez lement 2.5-re).
Nem tudom a CBS-nek van-e tartalékban valami új sorozata, mert ez alapján nem fogja nagyon sokáig húzni…

Herczi - 2011. 10. 01. 23:26

Nincs bajom Dramaval, de választhattak volna egy izmos embert is, ha már gyurós.

Morpheus - 2011. 10. 01. 23:34

Én meg pont Drama miatt fogom nézni mert iszonyat szerettem az Entaurage-ban és szerintem itt is hasonló karaktert hoz. :D

keats - 2011. 10. 02. 00:00

Nekem tetszett, ahogy a 2 Broke Girls is, biztos valami baj van az ízlésemmel.

NPeete - 2011. 10. 02. 00:14

Akárhányszor olvasok erről, mindig arra jutok, hogy Drama végülis kapott egy sorozatot :)

Morpheus - 2011. 10. 02. 00:19

De ennél még a majmos szinkron hang is jobb lehetne :D Ari nem végzett valami jó munkát, hogy Loydról ne is beszéljek :DD

szendroib - 2011. 10. 02. 00:26

Nagyrészt egyetértek az értékeléssel, de a 2,5 azért elég alacsonynak tűnik, voltak pilotok amiket végig sem bírtam nézni (Charlie’s angels, stb…). A főszereplő valóban borzasztóan érdektelen, az nekem is nagy gondom volt, hogy nem érdekelt mi lesz vele.

winnie - 2011. 10. 02. 00:44

“Nekem tetszett, ahogy a 2 Broke Girls is, biztos valami baj van az ízlésemmel.”

ezt nem is értem. miért lenne baj az ízléseddel, csak mert tetszik valami? (eleve az ízlésbaj elmélet értelmezhetetlen és megbukik, hiszen, ha annak, akinek tetszik a 2 broke girls baja van az ízlésével, akkor nekem is bajom van, de eszerint meg nincs bajom, ellentmondás. de ha létezne is ilyen, akkor azt honnan lehet megállapítani, hogy a két ellentétes véleményt valló közül melyiknek jó és melyiknek bajos az ízlése?)

viccen kívül, ez nem az a fórum, ahol az ellentétes vélemények miatt szabadkozni kell, valamiért, lehet, hogy a pilotszezon miatt, mostanéban elharapóztak ezek a félmondatok. ez, meg a kövezzetek meg és még akad pár.

CyClotroniC - 2011. 10. 02. 01:18

Az Up All Night-ot is verte alulról, ami nagy szó… Least funny sitcom of the year… Pedig az első percnél reményteli voltam még, azt hittem, hogy MP’s Flying Circus szintet kapok, utána viszont… Mintha egy SNL szkeccs lett volna az egész, ahol magát a sitcom műfajt figurázták volna ki azzal, hogy nem tesznek bele egy poént se. Borzalmasan fos…

keats - 2011. 10. 02. 02:26

Winnie viccből írtam (én vagyok a hülye, mert írásban ez nem jön át), persze hogy nincs olyan hogy jó vagy nem jó ízlés, de azért köszönöm hogy válaszoltál.

Azért tetszik ez is meg a 2 Broke Girls is mert nem picsgó tinédzserekről, szerelmetes huszasokról, egymás vérét szívó házasokról vagy zsarukról szólnak, hanem normális emberekről akik a maguk módján próbálnak boldogulni, előrejutni az életben.

Persze az kérdéses, hogy ebben a formátumban meddig tud megmaradni a szereplők méltósága, ahogy észrevettem ezekben a sitcomokban amelyik megér 2-3-nál több évadot ott teljesen statikussá válnak a karakterek és gyakorlatilag hétről hétre csak azt nézed, hogy újra és újra ugyanarra a beragadt, kilátástalan nyomorra építkezve riffelgetnek.

cat - 2011. 10. 02. 04:45

Tényleg nem volt egy nagy eresztés, de lmf Kevin Dillon miatt tuti maradok még, hatalmas kedvenc volt az Entourage-ban :)

harmundo - 2011. 10. 02. 08:12

Na, ha 2.5, akkor kipróbálom, hátha bejön :-D. Amúgy skacok, nekem is bejött a 2 Broke Girls, úgyhogy már legalább 3-man vagyunk ízlésficammal :-D.

Morpheus - 2011. 10. 02. 09:29

Most olvastam a nézettséget. Félek hogy ez gyengébb lesz mint a Viking quest :(

adaam - 2011. 10. 03. 15:08

én is jól elszórakoztam rajta és nézni is fogom szerintem, de ha nem néztem volna végig 8 évad entourage-t biztos bele se kezdenék. csak drama miatt kell nekem ez a sori :) egy kis entourage utóízre vágyom :D

Bukmop - 2011. 10. 03. 21:04

Én nem néztem az Entourage-t,egyszerűen nem kötött le, ez viszont tetszett, várom a következő részt. Érdekel, hogy hova jutnak a karakterek, a főhős kicsit esetlennek tűnt, de tipikus Gentleman megjelenésű…reméljük azért még javul a színészi teljesítménye.
Két kedvenc karakterem ujságos góré meg Dillon…szerintem fantasztikusat alakítanak.
Így a kommenteket olvasva viszont lehet, hogy egy olyan sorozat tetszett meg (megint) ami, ha – mások szerint – nem javul, nem lesz hosszú életű. Hát…remélem nem így lesz!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz