login |

Pilot-mustra: Pan Am – 1×01

2011. 10. 03. 00:36 - Írta: winnie

14 hozzászólás | kategória: 2011/12, kritika, pilot-mustra,

(Előzmény: human kritikája.) Ó, Pan Am – The Playboy Club 1-0. Sőt, 4-1, ha már össze kell hasonlítanom a két 60-as években játszódó újoncsorozatot. Gyors leszek. A történetet sokszor leírtuk, 1963, légitársaság, pilóták és stewardessek, és egy kis kémkedés, hiszen hidegháború van. Ja, meg mivel például a pilot a New York – London járaton játszódik, ezért flashback-ek is, amikből megismerjük a karaktereket. Mondjuk nem tudom, hogy a későbbiekben lesznek-e visszaemlékezések.

PAN AM – 1×01 – 6,5/10


A Pan Am teljesen korrekt pilot volt, kellemes néznivaló, és azt hiszem, hogy ennyi bőven elég, mert egyébként semmi kiemelkedőt nem hozott, viszont az említett kellemesség simán elvitte a hátán a kezdést. Más kérdés, hogy ami kezdésnek, bemutatkozásnak stílusát tekintve jó volt, az a folytatásban már egyáltalán nem biztos, hogy elegendő lesz, nyilván váltásra lesz szükség, s igazából inkább ezért érdekel az 1×02, nem azért, mert be lett lebegtetve egy rejtély.

Ami meglepett, hogy nem derült ki számomra egyértelműen, hogy ki a fő-főszereplő. Persze tudtam, hogy többszereplős a darab, de azért szokott lenni valaki. Májusban természetesen Christina Ricci-t gondoltam annak (rettentő keveset szerepel), az első percekben az új lányt tippeltem volna, majd pedig nyilván az új lány tesóját – nem mintha mindez lényeges lenne, csak adalék, de nem lenne érdektelen dolog, ha a Pan Am a későbbiekben is kiegyenlített maradna és hol nagyobb, hol kisebb súllyel lennének jelen a karakterek.

Ami viszont lényeges(ebb), hogy bár nekem bejött a Pan Am zenéje, el kell ismernem, hogy sok lehet egyeseknek. Már az első 10 perc is, ami nagyjából a felszállásig tart, olyan diadalittas nagyzenekari témákra hajazó aláfestést kap, hogy ihaj. Mintha az egészet kissé túlzásba vitték volna, mégis működött, nem zavart, hogy nem a Nagy Könyv szerint, folyton a kor zenéjét nyomva próbálták megidézni a korszellemet.

Ami még közelebb hozta hozzám a Pan Am-et, mint a The Playboy Club-ot, hogy annak ellenére, hogy egy interkontinentális járaton vagyunk, a világ mégis kinyílt, a helyszínek között szerepelt London, New York, Róma, sőt, Kuba is – sokkal kevésbé volt keretek közé szorítva, s erre előzetesen nem számítottam.

Most már csak az a kérdés, hogy a korrektséget sikerül-e valami igazán érdekessé alakítani. Amin elbukhat nálam a sorozat, az éppen ábrázolt világ, amely afféle upstairs/downstairs-miliő: a jómunkásemberek (a csillogás és a rájuk történő felnézés ellenére is azok) és gazdagék, akiknek van pénze repülni. (Utóbbiak megint szöhet ütöttek a fejembe, hiszen, ha repülőhöz lesz kötve a sorozat, akkor a vendégszereplők egyszeriek lesznek, viszont, ha jobban leszáll a földre a sorozat és New York-i lesz, akkor… ennyire biztos, nem fog bejönni.)

14 hozzászólás Ne habozz!

Nina - 2011. 10. 03. 07:16

Engem nem fogott meg magának a folytatáshoz – bár adtam neki esélyt (egy rész talán annak mondható…), de majdnem biztos voltam benne, hogy nem lesz a kedvencem: maga a korszak sem a kedvencem, amiben játszódik, és hiába imádok repülni, itt most az a legkevésbé lényeges. Szóval nálam nem.

Hunnenkoenig - 2011. 10. 03. 08:21

Nekem bejött a pilot nagyon.
Pont azt kaptam, amit vartam.
Szoval mindenkeppen maradok meg par reszig, aztan meglatjuk.
Ha ilyen marad, el fogom tudni nezegetni par evadon keresztül.

Mammut - 2011. 10. 03. 08:32

nálam is cancel, ellenben a playboy club jó :)

Titt - 2011. 10. 03. 08:37

Én unalmasnak tartottam és hiányzott, hogy Christina Ricci karakteréről nem tudtunk meg többet.
A Playboy Club pilotját én ezerszer erősebbnek éreztem. Sajnos a második rész után már nem így gondolom. Bízom benne, hogy a a Pan Am egyre jobb lesz.

Dr. Atom - 2011. 10. 03. 09:38

“bemutatkozásnak stílusát tekintve jó volt, az a folytatásban már egyáltalán nem biztos, hogy elegendő lesz”

Szerintem ez a kérdés a sorozatról szóló első hírek felröppenése óta.

Mert nekem tetszett – a színészek nem rosszak (kivéve a bájgúnár kapitányt), és a hangulat megfogott.
Mondjuk ebben vastagon szerepe van annak, hogy repülés-buzi vagyok. :-)
Szóval nagyon tetszett a csillogás, az a korszak, mikor a PanAm bármit megtehetett, övék volt a világ, a repülés ünnep volt, különleges alkalom, és a személyzetet elképesztő csodálat lengte körül.

Mondjuk a hangulaton még egy kicsit dobna, ha nem lenne helyenként bántóan gagyi a CGI.

Én mindenképpen maradok, megnézzük, mi lesz belőle.

balage - 2011. 10. 03. 10:43

Szerintem is sokkal jobb a Playboy Club-nal. Es egyetertek azzal is, hogy elso resznek jo volt ez, de folytatashoz kell valami plusz. Nyilvan minden attol fugg, hogy a sztori milyen iranyba megy el. Egyelore maradok. A 6.5/10 teljesen realis.

lostgab - 2011. 10. 03. 15:49

Nagyon vártam a PanAm-et, és talán ez eddig az a sorozat, amiben egyáltalán nem csalódtam. Azt nyújtotta, amit vártam. Tetszenek a helyszínek, ahogy bemutatták a stewardess-ek státuszát a társadalomban, hogy a repülés mennyire elit dolognak számított, és a pilóták maguk voltak az istenek, szóval tőlem a hangulatért 5*-ös jár (ehhez a zene is sokat hozzátett).
A színészgárdával sincs semmilyen problémám, mindenképp szerethetőek a karakterek, talán a később stewardessé váló lány, aki majdnem férjhez ment, (a nevek még nincsenek meg) nem volt szimpi – persze ez változhat később.
Nekem is jobban tetszett, mint a Playboy Club, tényleg nincs olyan “bezártság”-érzetem, mint ott. (Pedig elég sokat voltak a repülőn.)
Én magamban olyan 7 pont körül adtam neki, mivel a sztoriból nem sok minden derült ki, viszont a hidegháborús dolgok mindig nagyon érdekeltek, szóval eddig nekem ez pozitívba fordítja. Meg az is pluszot jelent nálam, hogy a légitársaság a “főszereplő”, mivel imádok minden repüléssel kapcsolatos dolgot. :) Szinte biztos hogy maradni fogok, nem nagyon tudom elképzelni, hogy el tudnának szúrni vele, ha ezen a vonalon folytatják, amin elkezdték.

Bia - 2011. 10. 03. 16:46

Én rosszabbat vártam…de ez megfogott.csak azt sajnálom hogy Christina Ricci eléggé háttérbe volt szorítva.A TPCnél sokkal jobban bejött.Nálam 6/10

Eltiron - 2011. 10. 03. 19:41

Ninával elég gyakran egyetértünk szóval ha neki nem tetszik, akkor elég kevés nálam is az esélye, de kiváncsiságból ránézek, időm most éppen van.

Eltiron - 2011. 10. 03. 20:41

…És örülök, hogy esélyt adtam neki, mert kimondottan tetszett, bár voltak benne wtf-pillanatok, jó kezdés volt, úgyhogy részemről jöhet a folytatás.
6.5/10.

WAdam - 2011. 10. 03. 21:46

A Dinotópia nem jött be, jöhet a második jelölt :)

kilgore trout - 2011. 10. 03. 22:57

az eső rész még elment, de most néztem a másodikat, itt nálam elbukott. marad a TPC, ott legalább van egy Eddie Cibrian :)

clark - 2011. 10. 04. 12:36

nem volt rossz a pilot,remélem több csavar lesz benne.ez a kémkedés ,hidegháborús dolog még jó is lehet.a krakterek nem rosszak eddig,egy jó közepes volt.még pár részre biztos maradok addig csak kialakul az irányvonala a sorinak.

ooo - 2011. 10. 08. 16:40

Unalmas. Majd ha a későbbiekben írtok róla, és látom, hogy komoly fejlődés mutatkozott, akkor lehet én is folytatom.

Ez most 10/4.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz