login |

Pilot: Penn & Teller – Tell A Lie

2011. 10. 07. 15:25 - Írta: Bruzsy

18 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Penn és Teller nekimegy a Mythbusters-nek. Sokakkal együtt nekem is ez volt az első gondolatom, amikor meghallottam a Discovery új projektjének koncepcióját. Amiben végül is lett igazság, de azért azt kijelenthetjük: a két sorozat nem lesz egymás vetélytársa. Ugyanis teljesen más a stílusuk és a felépítésük.

Aki nem tudná, kikről van szó: Penn & Teller néven Las Vegas egyik leghíresebb bűvész-showjának házigazdái, akik a trükkök mellett a standup-comedyre jellemző humorukkal és szkepticista életfelfogásukkal törtek ki több, mint 30 évvel ezelőtt.

Azóta igazi jelenséggé váltak, ez már a harmadik tévésorozatuk az elmúlt tíz évben, ami a nagydumás Penn Jillette és a mindig néma Teller köré épül (korábban voltak saját filmjeik, minisorozataik). A Showtime-on a Bullshit! című műsor 8 évadon keresztül futott (és 11 Emmy-jelölést hozott a duónak), idén pedig a briteknél mutatkoztak be a Fool Us című bűvészreality-vel. (Amúgy vajon van még egy olyan “színész” a tévében, aki majd’ 10 évnyi folyamatos munka mellett egyszer sem szólalt meg a képernyőn?)

De vissza a Tell A Lie-hoz. A műsor koncepciója rémegyszerű, mint a faék: bemutatnak hét történetet, amikről előre elárulják, hogy közülük hat igaz, egy pedig egy marha nagy hazugság. De hogy melyik melyik, az csak a műsor végén derül ki. És körülbelül ennyiben ki is merül a hasonlóság a Mythbustersszel. Ezek a sztorik ugyanis – a pilot alapján – nem is igazi városi legendák vagy tévében látott trükkök, inkább a Fókusz utolsó másfél percének videóbejátszásait és brit tudósok hatalmas felfedezéseit idézik.

Csak egy pár példa, hogy mi volt a hét történet a részben. Egy kisrepülőgép kormányműje elromlik és az ajtók ki-be nyitásával kell a leszállást végrehajtani. Egy felvadult tigris megtámadja a gondozóját, aki egy jól irányzott ütéssel leszereli magáról a több mázsás állatot. Egy erőművész nem bír felemelni egy 55 kilós nőt. Az aligátorok egy zenei B-hang hatására pározni kezdenek. Egy köteg hajjal fel lehet emelni 1,5 méter magasba egy sportkocsit. A káromkodás könnyebbé teszi a fájdalom elviselését. És végül, egy fél centi vastag kifeszített anyag el tudja nyelni a rá irányzott lángszóró hőjét.

Ezek közül hat igaz, egy pedig nem. Meg kell valljam, elsőre nem is tűnhetnek érdekfeszítő témáknak, én is elgondolkoztam a kritika írása közben, hogy mi is volt a hét állítás, pedig pár órája láttam csak a pilotot. Igazából azt nem értem, hogy ez a sorozat mit keres a Discovery-n, de ezt a tovább mögött fejtem ki, spoilerek nélkül.

Igen, a Tell A Lie is egy újabb vonala a csatorna modernkori irányzatának, amiben már messzire száműzik a valódi tudományt a képernyőről. Ez nem is nagy tragédia, amíg úgy állnak hozzá a dologhoz, hogy nem komolykodással akarják eladni. (A Brainiac nevű förmedvénytől ezért is lettem rosszul annak idején, főleg az “Én is lehetek tudós!” felkiáltásoknál, Öveges tanár úr forgott a sírjában). Na, aki látott már Penn & Teller sorozatot, az valószínűleg sejti, hogy ez ebben az esetben nem így van.

Ladies and Gentlemen, this is your captain speaking. If you look out the right side of the cabin, you can see the barbed wire fence, that might clip our wing and kill us all. Enjoy the rest of your flight.

És ez az, ami a sorozatot eladja: Penn hatalmas dumája és narrálása. Ez a műsor mindenképpen egy hatalmas bukta lenne, ha nem ő állna a mikrofon mögött (és persze ha Teller nem segítene be a pantonimjével az átvezető kis snittekben). Olyan mondatok szaladnak ki a száján, hogy nem győztem őket jegyezni közben, az biztos, hogy ellátta a Hét idézete posztokat a hétre.

Mindez megspékelve azzal a koncepcióval, hogy a műsorban megkérdezett szakértőket is inkább humorforrásnak használják, mint tényleges magyarázóknak – igen, a megjelenő szakértők akár hazudhatnak is a műsorban, ha épp az ő állításuk a nagy hazugság. Kicsit elment a hasonló műsorok paródiájába néha, de azért minimálisat még így is megtudtunk az igaz történetek okáról, hátteréről.

We showed this to a physics professor and asked him to act like he’s thinking. He’s really good at that.

Természetesen a rá jellemző káromkodásokat nem tudta levetkőzni, ám a csatorna profilja miatt sajnos mind ki lett cenzúrázva. Persze próbáltak ők poént faragni a dologból, de egy olyan bejátszásnál, ahol pont a káromkodás a téma, elég érzékenyen érinti az embert, hogy 5 percből 4-ben csak sípolást hall. És itt nem számíthatunk rá (legalábbis én nem tudok róla), hogy a cenzúrázatlan verzió valahol megjelenne – késő esti műsorsávban, interneten, esetleg később kiadott DVD-n. Nyilván nem dől össze a világ, de ez valahogy elvesz a sorozat értékéből.

Ettől függetlenül remek szórakozást nyújtott az epizód, annyi röhögéssel, hogy a hasam megfájdult. Csak ezért érdemes lesz folytatni, főleg, hogy a múlt heti Mythbusters félévadpremier tanúsította, hogy Adam és Jamie még mindig takarékon égnek, így jó kiegészítője lesz a műsornak. Igazából egyetlen dolog hiányzott: az a nagyon tipikus sarkítás, eltúlzás, ami a Bullshit! sajátja volt.

Részemről kap egy 6/10-et a pilot, remélhetőleg hamarosan áttérnek kicsit érdekesebb témák felé, addig pedig örömmel veszem a heti 40 perc ingyenes standupot.

18 hozzászólás Ne habozz!

Pocok - 2011. 10. 07. 15:34

Anno néztem valami hasonlót, csak ott misztikus történetek voltak. Volt ami “megtörtént”, volt ami csak az író szüleménye volt.

Royale Bluff - 2011. 10. 07. 15:46

Pocok: A Rejtélyes igazságok (Beyond Belief: Fact or Fiction?) jutott eszembe nekem is.

rövidcsőrű hangyászsün - 2011. 10. 07. 16:52

Azért a Brainiac-ről azt állítani, hogy komolyan vette magát, enyhén szólva is túlzás.

goodjohnwin - 2011. 10. 07. 17:34

megy egy egész jó városi legenda-leleplezős műsor a Life-on is, ott 3-ból kell kitalálni, melyik a kamu, melyik az igaz

MikkaMakka - 2011. 10. 07. 17:54

gators gone wild:)

des - 2011. 10. 07. 18:20

ehh. én nem találtam el, melyik a hamis. lehet nézni fogom, de az érdektelen részeket áttekerem majd. pl itt is kihagytam az aligátorost.

Neton - 2011. 10. 07. 19:50

Erre csak azt mondom: Tutsifrutsie. :D

smdani - 2011. 10. 07. 20:12

Imádtam a Brainiac-et mondjuk meglepő, hogy valaki komolyan vette. De ezt viszont mindenképp bepróbálom kösz a tippet.

ElPadre - 2011. 10. 07. 20:43

csalódás, 4/10 max. a baj az, hogy a discoveryben megszokott stílussal csinálják (ami a mythbusterst is gyakran majdnem nézhetetlenné teszi), vagyis hogy egy 20 percnyi adás-anyagot húznak ki 40 percre azzal, hogy állandóan előre-hátulra utalgatnak, beharangoznak, reklámszünet előtt és után szájbarágnak. ez így rohadtul fárasztó. penn jilette még mindig nagyon jó dumás, teller is jó arc, épp ezért sajnálom, hogy egy szokásos discovery-kavaráshoz adják magukat.

én nem fogom nézni, ha csak nem csinálnak a részekből zanzás, önismétlés nélküli változatokat. erre pedig 0 az esély. (a mythbusterst is rétestészta-effekt miatt adtam fel.)

Platschu - 2011. 10. 07. 23:44

Még a Babylon 5-ben is benne voltak és ott sem tetszettek. Bocsi. :(

Bhaal - 2011. 10. 08. 01:10

ElPadre igazat szól! Az egész műsor nekem kb 10 percesnek tűnt, már amikor adtak új anyagot, de azért még mindig poénos a páros, amikor nem reklámrizsát nyomnak.

Csak azt sajnálom, hogy tényleg egy ilyen gyerekműsort csinálnak, nem pedig a Bullshit!-et folytatták. Na abban voltak témák rendesen, kicsit elfogult nézőpontból ugyan, de legalább komoly témák voltak.(nagyrészt)!

balage - 2011. 10. 08. 09:51

A Bullshit nagyon jo volt ezert beprobalom. De a kritika olvasasa utan sajnalom, hogy nem inkabb azt folytatattak, sokkal erdekesebb volt. Es kb. 1-2x nem ertettem veluk egyet a 8 evad alatt.

Botond - 2011. 10. 08. 12:58

Elvileg decemberben jön a sorozat a magyar Discoveryre.

bikkbakk - 2011. 10. 08. 13:25

A Nova Science Now egyik részében ha jól emlékszem megszólalt Teller,

Bálint - 2011. 10. 08. 13:31

Te komolyan azt hitted, hogy Brainiac komolykodás?! 5 percenként kijelenti valaki a műsör közben, hogy óriási baromság. Egy pillanatra nem veszi komolyan magát.
Sokkal idegesítőbb néha a Mythbusters, ahol tényleg az igazságot próbálják kideríteni, de sokszor nagyon-nagyon messze van a tudományostól.

winnie - 2011. 10. 08. 14:36

“sokszor nagyon-nagyon messze van a tudományostól.”

nem hiszem, hogy két filmes szakembernek a tudományosság lenne a célja.

Bálint - 2011. 10. 08. 23:15

A Brainiachez viszonyítva az a célja, már azzal is, hogy nem mondják el részenként, hogy nehogy elhigyj ebből bármit is.

medway - 2011. 10. 11. 07:12

(Amúgy vajon van még egy olyan “színész” a tévében, aki majd’ 10 évnyi folyamatos munka mellett egyszer sem szólalt meg a képernyőn?)

Teller megszólalt egy Houdini életéről szóló dok.filmben, igaz az arca picit elvolt akkor is takarva, de fel lehetett ismerni! :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz