login |

Eureka: vége a 4. évadnak

2011. 10. 09. 23:50 - Írta: winnie

18 hozzászólás | kategória: kritika,

Épp ideje volt. A fináléposztnak is, mely a sok új sorozat miatt csúszott, no meg annak is, hogy a tavaly nyáron elkezdett 4. évad véget érjen idén. Gyorsan el is olvastam, hogy milyen csalfa reményeket kergettem a 4. évad tavalyi félévad-zárójának írásában, majd pedig az idei premier kritikájában. Reménykedtem meg minden, de már-már elértem arra szintre, hogy nem nagyon hat meg az, hogy az 5. évaddal befejeződik az Eureka.

Az egész 4. évad ugyanis egy nagy lejtmenet volt számomra: a zseniálisan überjó 4×01-gyel kezdődött és a mostani részekkel ért véget. Egyrészt számomra valahol csalódás volt, hogy a 4. évad eleje tényleg egy random reboot volt, azaz kvázi a sorozat alaphelyzetének kimerítése miatt történt: az írók új felállást akartak, amibe új sztorikat tudnak szülni.

Eleinte nem is volt ezzel semmi gond, igazából elfogadtam az új idővonalat, de az azért meglepett, hogy a 4. évad második felében már csak minimálisan emlegették fel a karakterek a régi életüket. De mondom, ez oké volt, mint ahogy az sem zavart, hogy a szezon első felében jelenlévő James Callis-t Felicia Day váltotta (naná, hogy nem!). Azonban az idei részeket annyira áthatotta a teljesen érdektelen “ki megy űrutazni?” szál, valamint a szappanopera, hogy az utolsó 3-4 rész végignézése kínszenvedés volt.

Nem tudom, hogy mindig ennyire átitatta-e a romantika az Eureka-t, vagy csak most borult ki nálam a bili, de egyszerűen nem bírtam tolerálni, hogy Carter-ék (és Jo-ék) aranyos l’amour-száléval párhuzamosan már Henry, Fargo, de még Andy is szerelmes lett. Ráadásul mindegyik “szerelem” szép hosszan lett végigvezetve, sok részen vagy a teljes évadon át. Mindenki kavart mindenkivel, ember az emberrel, robot a házzal, Zoe is szerelmes volt és féltékenykedett abban a kevés részben, amiben jelen volt, tényleg azt vártam, hogy a Café Diem-es Vincent-nek is beleírnak valakit…

A romantika mellett az eleinte érdekesnek tűnő, de végül totális ásítozásba forduló Astraeus-Titan-szál is rengeteg időt elvett az egyébként továbbra is jópofa Eureka-s rejtélyektől, s az érdekesnek tűnő összeesküvős, Allison-féle hackelést is rém hamar és egyszerűen lerendezték, pedig abban lett volna fantázia. Legalábbis több, mint abban, hogy Zane gyerekkorára flashback-eljenek vissza. Ehh. (Végül a fantázia szinte csak Carter terepjárójának változatos módokon történő kinyírásában merült ki. Ő az új Kenny!)

Sajnálom, de a 4. évad második fele nálam a Blöff Szezonja volt és 3/10-nél jobbat nem tudok megajánlani neki. A részek egyenkénti osztályzatának átlaga persze simán több lennél, azonban a végén a keserű szájízen utólagosan is átértékelte a teljes évadot. És mindezen még az sem változtat, hogy a cliffhanger után fogalmam sincs, hogy akarják folytatni a sorozatot. Két szálon? Vagy csak simán 10 perc alatt visszaállítják az (új) alaphelyzetet? Az gondolom ki van zárva, hogy a szezon történéseibe belekeverjék az eredeti idővonalat.

18 hozzászólás Ne habozz!

Lui - 2011. 10. 10. 00:01

hm.. Akkor a 4. évad rosszabb lesz még a 3. nál is?
ez előrevetíti számomra az instant kasza esetét..

Pedig de tetszett az első 2 évad… :(

winnie - 2011. 10. 10. 00:07

ha még nem láttad a 4. évadot, akkor kezdj bele, hiszen, ha nem jött be a 3., akkor a 4×01 nagy váltás, hiszen totális reboot, mindent kidobnak, ami addig volt, hiszen a főszereplők egy új idősíkba kerülnek, ahol minden más. ha az bejön, akkor bejöhet az egész is. 4×10-ig vagy meddig én sem sírtam:)

Dohi - 2011. 10. 10. 00:13

hogy lehet ugy sorozatot nezni, hogy evadokat hagysz ki, reboot ide vagy oda? ha nem tetszik, cancel – vagy a eureka es egyebek eseteben szenvedes :)

Zirowe - 2011. 10. 10. 00:15

Amennyire vártam, akkora csalódás lett ez a második fele az évadnak.

Lehet az is közrejátszott (sőt, biztosan!), hogy majdnem egy év telt el, de szerintem a közelébe nem ért a tavalyi félnek.

Szerelmi szál annyira nem zavart, Henry újra felfedezi a szerelmet, az is rendben volt, Jo tűnt kicsit motiválatlannak és zavarodottnak, vagy inkább inkonzisztensnek (előtte az éltem szerelme, utána meg meg se próbálom helyes irányba terelni, hanem blablabla).
Érdekes volt a Jackéket szétszakítani próbáló kezdeményezés a felülvizsgálattal, de a feloldása eléggé gyerekes lett.

És valahogy idén már Jack szokásos habogását/dadogását is néha erőltetettnek éreztem.

Viszont ami végleg kiverte nálam a biztosítékot, azt 4 szóban össze lehet foglalni: Ming-Na (remélem ez tényleg két szó:D ), FTL és Titan.
Hogy minek kellett behozni az SGU egyik legidegesítőbb emberét ebbe a jópofa sorozatba, még ha itt kevésbé is volt ellenszenves, hogy miért kell erre a SyFy sorozatra is ráerőltetni a sorozatidegen “FTL” kifejezést/módot (lehet, hogy a SyFy birtokolja a szó szabadalmát [persze, tudom ilyen nincs, csak poénnak szánom], és amíg tart a dolog, addig minden sorozatban ellövik, minden sorozatra ráerőltetik, hátha erre gerjed a geek közönség.. HÁT NEM!).
És végül a Titan dolog.

Tehát, van egy fasza kis űrhajóm, amivel kb bárhova elmehetek rövid idő alatt, erre “maradjunk a Naprendszeren belül, és menjünk a Titánra, mert az olyan érdekes!”, és persze mindenki lelkes.

Pont nemrég ment a tv2-n az a rész, amikor visszatér a biorobot a több éves felfedező útjáról Henry volt nőjének a formájában, és már kb abban is mondták, hogy tök közel (ha jól emlékszem 20fényév) van lakható bolygó.
Miért nem inkább oda szervezték a küldetést?
Szerintem az sokkal jobb lett volna.

Illetve az a nanobotos/hatalom átvétel dolog is túl hamar zajlott le, ahogy a kritikában is említve volt.

Wheaton egy darabig okés volt, utána már kicsit erőltetett volt, illetve az idei W13/Eureka crossover is kicsit “kilógott a sorból” szerintem, ha figyelembe vesszük az Eureka történéseit.

Bár az is lehet, hogy csak az idegesség beszél belőlem, hogy már csak egy évad van ebből a sorozatból, amit nagyon szerettem, és ami még mindig meg tud mosolyogtatni, illetve az is lehet, hogy az idei 10 rész volt túl kicsi adag.

De míg például a mai napig emlékezetes számomra az a rész, amiben visszahozták Starkot, az ideiből kb semmit nem tudnék így utólag kiemelni, hozták a szokásos sablont.

Azt pedig továbbra sem értem, miért nem lépték meg az írók azt, hogy megsemmisítik az új idővonalat akkor, amikor másodszorra is visszamentek ugyanabban az időbe (ugyebár elég lett volna kivenni Grant zsebéből a pda-t, és everything back to normal).
Na mindegy.

Az évad cliffhangere meg eléggé várható volt.
Kérdés az, hogy vajon ki lehet emögött (ugyebár vki átvette megint az irányítást), és vajon hova mentek.
Bár most vhogy kicsit kevésbé várom a feloldást..

Usi - 2011. 10. 10. 02:08

én megjöttem ellenvéleményként, ugyanis nekem nagyon bejött a második fél. Hirtelen nem tudok olyan részt mondani, amin ne szórakoztam volna. Felicia Day karaktere is jócskán feldobta nálam a hangulatot, az űrutazós főszál is bejött, még a régi supervillain is visszatért. szvsz jó volt az,és még mindig sajnálom a kaszát. :(

Wynonna - 2011. 10. 10. 02:31

Teljesen egyetértek. Én nagyon imádtam az Eureka-t, még a 4.5 évad első pár része is nagyon tetszett, de aztán egyre kevésbé vártam az új részeket, kezdett nagyon elegem lenni ebből az egész Astraeus szálból, és eljutottam odáig, hogy az utolsó két rész itt ül a gépemen, belekezdtem rengetegszer, de egyszerűen nem köt le, nem tud érdekelni mi lesz a vége…Kár, hogy sikerült egy félévad alatt így elrontani a sorozatot :S
Persze nem kaszálom, majd a maradék két részt megnézem, és a következő évadra is maradok, de nagyon remélem, hogy valami normális sztorit találnak majd ki…

Ice - 2011. 10. 10. 03:44

Abszolút egyetértek, a finálé után gondoltam is rá mikor jön ide vmi jó kis lehúzós poszt, mert amit az utóbbi részekbe műveltek az tömény borzalom volt. Már csak azért nézem mert nehéz elszakadni a jobb idők során megkedvelt szereplőktől és mert Salli Richardson-Whitfield negyven fölött is dögös.
Remélem az utolsó évadra összeszedik magukat az írók.
Évad első fele reménykeltő 7/10
Második fele dögunalmas 2/10

Réta - 2011. 10. 10. 05:39

Elég fura, hogy nekem pont azok a dolgok tetszettek, amiket winnie és sokan mások is kritizáltak. Imádom a Jo-Zane párost és nincs bajom a romantikával. Zane visszapillantása a gyerekkorába szerintem nagyon jópofa volt, csakúgy mint az űrtábor, ahol két szereplő is találkozott korábban. Ming Na nekem nem nagyon tetszett, utálom a kívülről bejövő politikusokat, akik folyton dirigálni akarnak ész nélkül, aztán meg csodálkoznak, ha katasztrófa lesz belőle. A korábbi vendégsztárt viszont hiányoltam, jó lett volna látni, hogy hogyan adaptálódik a XXI. századhoz.
Egyetlen történetszál nem tetszett, Allison agyának túszul ejtése. Eleve utáltam a pszichológus csajt és sosem voltak tiszták számomra a motivációi. Örülök, hogy Jack és Allison végre normális párost alakítanak, erre elrabolják Allison agyát és a számomra legellenszenvesebb szereplő veszi át a helyét.
A kocsi sokfajta halála szerintem is jópofa volt és annak is örülök, hogy a korábbi főszereplők legalább beköszöntek egy-egy rész erejéig.
Nagyon sajnálom, hogy kaszálták a sorozatot, mert abszolút kedvenc feelgood sorozat a mai napig, nem is tudom, mi mással pótolhatnám, annyira egyedi.
Én úgy értettem a Syfy(FújFúj) csatorna kommunikációjából, hogy már leforgatták a teljes ötödik évadot és még plusz két részt is kapnak a készítők, hogy lezárják a történetszálakat. De hogy ezeket mikor láthatjuk, azt csak a Jóisten tudhatja, mert húzzák, mint a rétestésztát, hogy minél tovább tartson nekik.

CsMisi - 2011. 10. 10. 09:32

Nekem is hatalmas bajom van az evad masodik felvel, egyetertek a kritikaval, bar nem 3/10-re hanem 5/10re ertekelnem. Elrontottak a sok romantikaval es a fo szal sem lett a legerdekesebb, ezert rontja 5/10-re, annak ellenere az Eureka feeling megvolt. De a Stan Lee kameo az minden idok egyik legnagyobb geek kameoja, az a jelenet 10/10. Ezt muszaj kiemelnem :)

Eltiron - 2011. 10. 10. 10:09

@Zirowe: Az “FTL” (Faster Than Light) kifejezés évtizedek óta elfogadott rövidítés a fizikában és a sci-fi műfajban is, nem birtokolja senki a licenszét és legkevésbé sem a Stargate-ben találták ki :)

BTW nekem még mindig bejön a Eureka, mégha valóban voltak benne idegesítő hülyeségek (Ház+Andy -brrr!). Kár érte.

PantalaNagaPampa - 2011. 10. 10. 10:25

Fura, de így olvasva, hasnolóan érzem én is ezt a negyedik évadot. Azt hittem, csak én vagyok finnyás :(
Mondjuk igazából csak egy dolog verte ki a biztosítékot nálam, a romantika-vonalon, a többi csak simán csak nem anniyra tetszett. Értem én, hogy viccesre veszik a figurát, mert az Eureka ilyen, de hogy egy robot egy házba lesz szerelmes?! (oké, értem én, hogy valójában a házat vezérlő AI-ba, de akkor is nevetséges az egész szitu)

Zirowe - 2011. 10. 10. 10:33

Eltiron: látom nem értetted a poént, pedig direkt oda is írtam zárójelben.
A lényeg az, hogy a SyFy-nek Bsg-ben bevált, gondolták Sgu-nak is jó lesz (nem), aztán Eurékára is rá lett erőltetve a varázsszó.

sidoka - 2011. 10. 10. 11:40

Borzalmas volt ez a fél évad, a szappanopera az agyamra ment de álom nem vagyok egyedül ebben. Ráadásul engem Felicia Day is nagyon idegesített mintha egy fiatal Kiszel Tündét néztem volna. Ráadásnak még ott volt Ming-Na. Már nem is bánom hogy az 5. évad lesz az utolsó. Az idei részek max 2/10-et kapnak tőlem.

szilvuka - 2011. 10. 10. 11:45

“(Végül a fantázia szinte csak Carter terepjárójának változatos módokon történő kinyírásában merült ki. Ő az új Kenny!)” Erről dr. Daniel Jacksonról írt jellemzés jutott eszembe. :DD

lordy - 2011. 10. 10. 12:17

Engem az egész 4 évad alatt egyetlen dolog zavart, de az nagyon: mikor Carterék visszamennek az időben, hogy helyrehozzák a dolgokat, elég lett volna egyetlen dolgot tenniük: elintézni, hogy a mobil visszakerüljön Carterhez, de legalábbis ne tudja használni a másik tag…
Ezzel persze kinyírták volna az alternatív idővonalas sztorit, de legalább logikus lett volna.

A “megszállt Allison”-sztori rész szerintem pont jó, hogy ennyire félben maradt, pontosan az évadzáró epizód miatt is, hiszen így kapásból adtak egy alternatívát arra, hogy ki, miért, hogyan babrálta meg az űrhajó rendszereit. Gondolom pont ez volt az egész félbehagyás célja is.

Mindent összevetve nem volt olyan rossz számomra, de tény, hogy valahogy nem az az igazi Euréka volt, mint kezdetben. Valami hiányzott belőle (én azt mondanám, hogy az az eredetiség, ami miatt megszerettem ezt a sorit, azaz a saját, nem mindenhonnan összeszedett rejtélyek, helyzetek, stb.) Az időutazás hozott jó dolgokat is, ez tagadhatatlan (Fargó, mint diktatórikus egyén, na ez jó poén volt, plusz az örökké vigyorgó Andy se rossz húzás), ugyanakkor nagyon sok negatívum is született számomra miatta (pl. pont az imént említett eredetiség teljes hiánya: hány bőrt lehet még lehúzni az időutazásról?)-

Remélem, hogy ezek után minél előbb elkezdik leadni az 5. évadot, mert ilyen cliffhanger befejezés után kifejezetten kíváncsi vagyok, mit tudnak ezzel az eltérítéses befejezéssel kihozni. Lehet, hogy a végén még valami jó sztorit is sikerül nekik.

wirth6 - 2011. 10. 10. 18:24

Érdekes, nekem inkább 8/10 volt az évad második fele. Bejött a megváltozott idővonal, a romantika (bár szerintem Lupo inkább illik Taggarthez – akit jobban szerettem amikor szinkronnal néztem a sorozatot, mert eredeti nyelven elég nehezen értem.), különösen Fargoék, és az átívelő szál is tetszett, sőt igazából néhány résznél inkább az zavart, hogy a heti rejtély túl sok időt vesz el tőle játékidőben.
Nagy kár, hogy már csak egy évad, és vége.

vicvega - 2011. 10. 12. 08:56

Az első 2 évad azonnali nézős volt, ahogy felkerült a tére, a 3. már csak dara, a 4.-ben meg már azt sem tudom hol tartok (11., 12. rész?). Jól elbántak ezzel a sorozattal is a szájfájnál.

Jpp - 2012. 01. 08. 23:28

Gyengébbnek gyengébb volt, de még így is az egyik kedvencem volt. Sajnálom, hogy már csak 1 évad lesz :(

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz