login |

Whitney Cummings alkot: 2 Broke Girls, Whitney

2011. 10. 09. 16:33 - Írta: human

21 hozzászólás | kategória: kritika, röpke-kritika, ,

Így kell leszerepelni pár hét alatt? Ami durva, hogy nekem úgy tűnik Cummings direkt maga választotta a többkamerás formátumot, mintha “na, azért is felrázom az őslelet stílust”, pedig hát mindkét sorozata jobb lehetne egykamerásként.

Például itt van a 2 Broke Girls. Két lány, amint igyekszik a szegénységből kitörni. Az egyikőjük mindig is pénztelen volt, önbizalma nincs túl magasan, nem mert nagyot álmodni, a másik pedig a felső osztályból csúszott le, ismeretlen neki a szegénység. Két ellentétes figura aki egyre inkább megkedveli egymást, egy bejáratott alapötlet, “ismerős” hétköznapi emberek igyekeznek boldogulni, erre többkamerás.

Pedig van benne puskapor rendes egykamerásra, ehelyett borzasztó mű díszletek között sütik el a poénokat. Hatalmas kihagyott ziccer, szerintem filmes megvalósítással remek sorozat lenne belőle, ehelyett 3 percig kell a lószarral poénkodni, hiszen nevet a közönség, arra kell akkor még lapátolni a sz, amíg tart. 4/10.

Három rész után már megkedveltem picit a karaktereket, lehet itt ragadok, és dühösen kapcsolom majd ki mindig. Hiába na, a függés.

Itt még csak a második részt láttam a pilot mellé, és ez ahol Cummings összekacsint velünk, hogy milyen laza amiért élő közönség előtt veszik fel. Naaagyon. Párkapcsolati sitcom, itt is akad pár poén, de valahogy kevés. Egyrészt azzal kéne kezdeni az átalakítást, hogy a mellékszereplőket drasztikusan a háttérbe szorítják. A két főszereplő szerencsére elvan egymással, bár az írónő próbálja önállónak beállítani a férfit, de azért inkább csak asszisztálhat kicsit naivan Whitney hülyeségeihez. Sajnos csalódás ez is. 4/10.

21 hozzászólás Ne habozz!

winnie - 2011. 10. 09. 16:43

kasza, kasza, bár a whitney-t havi egyszer előveszem majd, de mindkettőnél nagyon gyengék a mellékszereplők. szerintem egyébként az nbc határozta el, hogy a többkamerát fogja erőltetni, így az írók is ezt tartották szem előtt a pitch-nél

Voldi - 2011. 10. 09. 16:44

Egy kérdés, mi a különbség az egykamerás, és a többkamerás között? Tényleg ennyire ekkora a különbség? Mert kb. mindenki fikázza őket.

winnie - 2011. 10. 09. 16:49

voldi: az alapfogalmaknál leírtuk őket, most nem bányászom elő a linket: az egyik kötött, színpadi előadás (és élő közönséges, így röhögés is van alatta, de ez a legkevesebb), a másik meg filmszerűnek mondható, vannak helyszínek, kameraállások, nem csak 4-5 fő jelenet van, lehet akár időben is mozogni (ld. flashback). ennyi nagyvonalakban: az egykamerás olyan, mint bármelyik sorozat, a többkamerásnak meg vannak keretei. (utóbbi egyik betegsége egyébként még a finomhangolás is, ott a cél a helyszíni közönség megnevettetése. ha egy poén nem sül el, akkor az írók sebtében át is írhatják, hogy viccesebb legyen.)

bikkbakk - 2011. 10. 09. 16:56

szerintem igaza van, a közönség egy fontos elem ezekben a sorozatokban:

“It’s the best format for stand-up comedians,” says Cummings, referring to her and co-star Chris D’Elia’s career on stage. “It made the most sense for us… I think our relationship with the audience is something you can tell we’re comfortable with.”

Cummings namechecked some of her favorite series, including “The Cosby Show,” “Everybody Loves Raymond” and “Roseanne” — all of which boasted stars that got their starts in stand-up.

“It’s an exciting tradtion to be part of, it’s still a viable form,” says executive producer and showrunner Betsy Thomas. “Stuff ebbs and flows. Genres get taken down because of speciifc shows. I think it’s a fantastic format that will hopefully be around for a long time.”

Soma - 2011. 10. 09. 17:00

Mindkettő nézős lesz nálam, mindkettő sorozaton jól szórakozom. Ennyi.

winnie - 2011. 10. 09. 17:28

““It’s the best format for stand-up comedians,” says Cummings, referring to her and co-star Chris D’Elia’s career on stage. “It made the most sense for us… I think our relationship with the audience is something you can tell we’re comfortable with.””

nekem egyébként az az 1×03-ból az tetszett főleg, ezt említettem a pilotkritikában is, hogy maradnak a majdnem elröhögött jelenetek, mindkét főszereplőről ki is vágtam egy snittet – ilyen egykamerásban nem maradhatna benn, az biztos.

de ettől még benne van az, hogy némelyik alapötlet lehet, hogy jobb lehet egyik vagy másik formátumban.

bikkbakk - 2011. 10. 09. 17:33

arról nem is beszélve, hogy az a finomhangolás, amiről beszélsz a stand upnál is pont így folyik, ezért is lehet ez otthonos és működő a szereplőknek, szerzőknek ez a formátum.

Szerintem nem rosszabb egyik vagy másik, csak más.

winnie - 2011. 10. 09. 17:36

jaja, az teljesen igaz, ebbe nem is gondoltam bele, ott is kidobálják azt, ami nem működik, igaz nem instant, másképp elmondva a poént.

(maga a téma egyébként szerintem tök érdekes, lehet, hogy írok a napokban valami kérdést róla, hogy mindenki véleményezhesse. a legklasszikusabb szitkomok sem véletlen többkamerásak, bár akkoriban nem is tudom, hogy volt-e egykamerás próbálkozás.)

Aldo - 2011. 10. 09. 17:40

A 2 Broke Girls nagyon jó lehetne, de mégsem az. A lószaros poénnál sokkoltam be. Nem hiszem el, hogy 2011-ben még mindig itt tartanak és ez kell a népnek. A harmadik részt még megnéztem, de a többit már nem fogom. Talán ha tavasszal jó évad és finálékritikát írtok róla, akkor talán bepótlom.

bikkbakk - 2011. 10. 09. 17:45

Utánanéztem, ezek a legkorábbiak:

Leave It to Beaver (1957–63, CBS/ABC)
The Andy Griffith Show (1960–68, CBS)
The Beverly Hillbillies (1962–71, CBS)
Bewitched (1964–1972, ABC)
The Addams Family (1964–1966, ABC)
Gomer Pyle, U.S.M.C. (1964–69, CBS)
Hogan’s Heroes (1965–71, CBS)
Mayberry R.F.D. (1968–71, CBS)
The Bill Cosby Show (Cosby’s 1969–71 show, NBC)
The Brady Bunch (1969–1974, ABC)
The Odd Couple (TV series) (First season only, 1970–1975, ABC)
M*A*S*H (1972–83, CBS)
Police Squad! (1982, ABC)

Katey - 2011. 10. 09. 18:49

Hát én nem tudom, hogy a Suburgatory-t ami számomra nézhetetlen és még csak el sem mosolyodok rajta, pedig a térdem kéne csapkodnim úgy felpontoztátok, ez meg az egyik kedvenc újonc sitcomom és ezt meg így le, amikor nálam 8/10-es eddig…

Érdekes.
Igaz Ízlések és pofonok… nade ennyire.

Katey - 2011. 10. 09. 18:50

ja mármint a 2 Broke Girls-re értettem, nem a Whitney-re.

bikkbakk - 2011. 10. 09. 19:34

Katey,

így megy ez, ízlések és pofonok, nekem is a 2 Broke Girls az egyik új kedvencem, de ezeken a dolgokon nem érdemes felhúznia magát senkinek.

Ettől persze még remekül el lehet vitatkozni:)

Dani - 2011. 10. 09. 19:59

Szerintem a 2 Broke Girls a Suburgatoryval karöltve a két legjobb újonc. Nálam mindkettő ezerel veri a két pasi meg egy kicsit is, ami mára már rendkívül kiégett egy sorozat.

winnie - 2011. 10. 09. 20:16

“pedig a térdem kéne csapkodnim úgy felpontoztátok, ”

de láthatod, hogy nagyon sokan milyen jókat írnak a suburgatory-ról, dehát azért nem annyira egyéni jelenség.

de egyébként a szitkomoknál végképp igaz, hogy ha valakinek bejön egyféle humor, akkor az kifekszik azon. más meg abszolút nem is reagál rá.

human - 2011. 10. 09. 20:53

főleg, hoyg tök másfajta stílusúak.

Frank Luck - 2011. 10. 09. 22:20

A Whitney-t én először nem értettem, annyi volt az első reakcióm, hogy ‘mi ez a xar…’ aztán utánanéztem a két főszereplő munkásságának és totál elbizonytalanítottak abban, hogy rühellem a stand-upot, ami nagy szó (a videókat többször is megnéztem azóta, a deer imitation pl. epic). Szóval a második részt már csak azért néztem, mert imádom a két főszereplőt (mint színészt/stand-upost).
Aztán kezdett a harmadik rész: “Hi, I am Hans, your favourite foreign exchange student.” No, itt tudtam biztosra, hogy a 40. évadra is maradok, ha eljut odáig :-)
(Pedig a kritikának igaza van, a mellékszereplők pl. tényleg ócskák)

human - 2011. 10. 10. 03:06

bikkbakk: ez mind szép és jó, de lám, vannak komikusok akik simán írnak maguknak zseniális sorozatot aláröhögés nélkül. És mint írom, itt is vannak poénok amik simán működnek normálisan, avagy még neki is menne a filmszerű formátum. Pl simán kipróbálhatta volna a 2broke girlst úgy, ha az általa főszerepelt Whitneybe mindenképp akar visszacsatolást.

És igen, aki sok többkamerást látott, annak idővel lemegy a mérce, mert túl sok kötöttsége van a formátumnak, ami eléggé egy helyre húzza ezeket a sorozatokat. Az egyik elgnagyobb kötöttség amit ő kiemel pozitívumként. Valójában nem írtam, hogy igazán rosszak (hiszen arra ott van a shit my dad says pl tavalyról), és ha mondjuk valaki a Whitneyvel kezdi a hasonló sorozatokat, az biztos simán élvezi. Mint ahogy én is nézek többkamerást most is, hiszen sitcom függő vagyok (mi másért nézném még a BIG BANGET), viszont láttam már nem tudom én mennyit, és így kicsit kevés amit itt felmutatnak.

Ennek ellenére én megértem, hogy valakinek ez a formátum tetszik jobban, pl. ezért felesleges a Suburgatoryt ide keverni (hiába pontozzuk azt fel, vagy a Communityt, vagy a Better OfF Tedet). Viszont ezek még a kategórián belül is közepesek egyelőre, például egy Seinfeldhez képest. A Whitneyt a mellékszereplők nyírják ki főleg, a 2 Broke meg egyszerűen jobban működne más formátumban, így viszont a sajátjában sem remekel.

goodjohnwin - 2011. 10. 10. 09:56

a Whitney és a 2Broke sem üti ki nálam a biztosítékot, pedig amúgy mindkettőben ott van a palántája valami nagyszerűnek, de nem fejlődik ki. szerintem.
A Csóró Csajokból (magyar címjavaslat!) valami ‘camp’ feelinget hiányolok, azt, ami pl. a Will & Grace-ben ott volt. teljesen más műfaj, de a hangulata miatt a kedvencem máig is. A Whitney-ből a merészség hiányzik, kicsit lehetne rámenősebb, persze tudom, korhatár, országos network…

Ami sokkal inkább bejönni látszik nálam az a New Girl, egyszerűen imádnivaló :)
Az Up All Night-ról viszont le fogok végleg mondani, Will Arnett ide vagy oda, hihetetlenül fárasztó és hiteltelen… sose hittem volna, hogy C.Applegate ennyire ellenszenves tud lenni

Katey - 2011. 10. 10. 15:48

Jajj nem idegesítem én magam ilyeneken bikkbakk, van azért életem. :D

Csak megjegyeztem, hogy érdekesnek találom, hogy sokaknak nem nyerte el a tetszését a 2BG. a Suburgatory meg igen. Persze ez így van jól.

CyClotroniC - 2011. 10. 11. 18:16

A 2 Broke Girls nálam most lett kasza, bár a pilotja magasabban nyitott nálam, mint a Whitney, ellenben az utóbbi baromi jól kinőtte magát 3 rész alatt, és már a srácot is szeretem. A mellékszereplők (főleg Whitney barátnői) hihetetlenül fölöslegesen és idegesítőek, de a 3. rész végére már elég jó lett a chemistry a két főszereplő között, és az elröhögés itt tényleg még dob is az összképen. A 2BG esetében a 4/10-re való visszaesés nálam is ül, a Whitney nekem viszont 6/10-re feljött a mellékszereplők ellenére is, ha őket kivágnák, simán egy jófajta classic sitcom lehetnem, mert a “boy stuff/girl stuff” dolgokat tök jól kezelik.

Ettől függetlenül messze elmarad a New Girl-től és a Suburgatory-tól, de multicamek közül, 3 rész ismeretében a legjobb újonc.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz