login |

CSI: kezdett a 12. évad

2011. 10. 11. 23:11 - Írta: dzsiaj

11 hozzászólás | kategória: kritika,

Új főszereplő, új hangulat: ezt ígérték a 12. évad előtt a CSI készítői, és nem is hazudtak. A kérdés csak az volt, hogy mindez az előnyére vagy a hátrányára válik-e a sorozatnak. Nem húzom tovább az idegeket: bejött nekik a váltás.

Kettős gyilkosság történik Las Vegas-ban egy hoteleket összekötő légvasút egyik szerelvényében. A helyszínen megismerkedhetünk a helyszínelők új főnökével, D.B. Russell-lel (Ted Danson), aki (természetesen) különc figura, de azért kedvelhető módon. Sőt, érkezik egy másik állandó szereplő is Ecklie lányának személyében (Elisabeth Harnois), akivel már találkozhattunk az előző évad végén, és természetesen mi mást is akarhat, mint csatlakozni a helyszínelők népes táborához.

A nyomozás halad a maga útján, de muszáj történnie egy másik gyilkosságnak is, hogy minden állandó szereplő teret kapjon. Így kapunk egy újabb hullát: egy fiatal férfit, akinek azonban úgy lóg a bőre, mintha 100 éves lenne. Van tehát két érdekes felütésünk, ám mindkettőt elég blőd módon oldották meg, a részleteket spoileresen el is mondom a tovább mögött.

Bizony, ismét belép a képbe a finálékritikában már említett blődség. Úgy tűnik, nincsenek már egyszerű gyilkosságok Las Vegas-ban, elkövetővel és áldozattal. Nem, egyszerűen muszáj, hogy valami gusztustalan/furcsa/idióta/agyament momentuma is legyen a nyomozásnak. Az egyik gyilkosság esetében a helyszínről hiányzó golyót egy szexuális örömszerzésre használt polipban, ismétlem: egy szexuális örömszerzésre használt polipban találják meg, amelyik a bűntényt követő zűrzavarban kimászik egy örömlány retiküljéből.

Aki azonban azt hinné, hogy ez volt a nagyobbik idiotizmus az említett kettő közül, nagyon nagyot téved. A lotyogó bőrű áldozat halálát ugyanis egy ipari kompresszor okozza, amivel kamionok kerekeit szokták felfújtatni. Történik ugyanis, hogy az áldozat egy haverjával lepuffant egy szarvast; természetesen vadászidényen kívül. Mivel az elejtett állat utolsó erejéből agancsával még beledöf halottunkba, az úgy dönt, hogy a kompresszorral „tisztíttatja ki” a sebét, nehogy elkapjon valami betegséget. A fújóka azonban beragad a sebbe, innentől fogva pedig mindenkinek a képzeletére bízom a történéseket.

A polipos gyilkosság kinyomozására nem lehet rossz szavam, maximum annyi: unalmas. Egy teljesen megszokott nyomozás, amiben egyedül a már említett tintahal jelentett különöset, de egyébként semmi újat vagy szemöldökfelhúzósat nem mutattak a készítők: a megrémült, ezért beszélni nem akaró gyermektanút szerintem már maga a CSI is ellőtte egyszer-kétszer, mint ahogy azt is, hogy az egyetlenegy jelenetben szereplő gyanúsított a gyilkos az utolsó pillanatban előkerült bizonyíték alapján.

Hogy a főszál miért sikerült ennyire átlagosra? Hát, mert kellett némi idő a karakterizálásra is. Tudjátok, amiben a CSI olyan verhetetlen (NEM!). Az igaz ugyan, hogy Ted Danson bemutatása teljesen jól sült el, a karakter pár perce után szimpatikusabb, mint Laurence Fishburne 3 évad alatt. Cserébe viszont itt van Ecklie lánya, akinek az apjával kell “megküzdenie” az állásért. Mindenkinek javasolni tudom, hogy legalább ezt az egy jelenetet nézze meg, majd fakadjon sírva. És ezen a kvázi fél perces jeleneten tippre napokig izzadhattak a körmönfont gyilkosságok kiagyalására szakosodott írók. Mint ahogy az epizód végi Nick-Catherine összeveszés is teljesen hiteltelen, Marg Helgenberger szemmel láthatóan szenved a jelenet közben.

Kíváncsi vagyok a folytatásra, hiszen az új főnököt egyértelműen azért küldte a vezetőség a helyszínelők nyakára, hogy megregulázza őket, és ebből még érdekes összetűzések is keveredhetnek.

Végszó: Fishburne a kutyának sem hiányzik, Danson pedig elvitte a hátán a részt, egy percig sem unatkoztam, attól viszont már előre félek, hogy hétről hétre milyen fantasztikus halálmódokat fognak majd kieszelni az alkotók. Egyelőre 7/10, a többit majd meglátjuk.

11 hozzászólás Ne habozz!

Higuani - 2011. 10. 11. 23:30

Teljesen egyetértek!Ted Danson zseniális, már a Cheers-ben is imádtam. Nagyon meglepődtem mikor bejelentették, hogy ő lesz az új főnök, de nekem nagyon bejött, ahogy fekszik a metrókocsiban!Szakadtam!

uTomi - 2011. 10. 12. 10:34

Egyet kell, hogy értsek. Féltem Danson-tól nem gondoltam, hogy bele fog illene ebben a miliőbe de teljes jót tett a sorozatnak. Sőt, így három rész után már most jobban kedvelem mint Fishburn agresszív és erőszakos karakterét.

ClarisseW - 2011. 10. 12. 14:13

Nekem is messze szimpatikusabb az új főnök. Bár persze Dr. Ray-t is kedveltem, de vele nem tudták (és nem is akarták) hozatni ezt a kicsit dilis, de amúgy kemény figurát. Ecklie lányáról pedig az első két rész alatt nem nagyon tudtam dönteni, de a harmadik részre végül is úgy voltam vele, hogy valamivel jobban kedvelem, mint anno a kilencedik (nem vagyok benne biztos, az utóbbi három évad teljesen összefolyt előttem) évadban azt a szőke nőt. Riley, talán? Mindegy, eddig bejövős az évad, már csak az a kérdés, hogy Ted Danson meddig marad, mert már jó párszor eljátszották ezt az “új karakter – egy év múlva lelép” dolgot, amitől a hajam is az égnek áll. (Nem csak a CSI-nál, hanem minden másnál is…)

ClarisseW - 2011. 10. 12. 14:16

Ja, és szerintem kifejezetten érdekes volt az a polip. Mert, na… Nem minden nap hall ilyenről az ember.

Roxi - 2011. 10. 12. 19:19

Egyetértek! Russel ugyan nem egy Grissom,de fényévekkel nagyobb egyéniség és kedvelhetőbb a sótlan Langstonnál!

rzsofi - 2011. 10. 12. 22:29

Jó részek voltak eddig, még mindig ezt a CSI-t kedvelem a legjobban a tucatnyi követők közül. A többiből ugyan csak pár részt néztem szinkronnal, ahogy épp leültem, de azok nem maradandóak…
Az új főnök engem meglepett, elkerülte a figyelmemet a hír, először nagyon furcsa volt, de kezdem megszokni.
Legutóbbi részről meg sokmindent el lehet mondani, csak azt nem hogy könnyedebb, viccesebb….és ez nem negatívum, sztem ne legyen az, egyszerűen ebbe a stílusba az nem férne bele. Így jó ahogy van. Tetszett!

Tomisz - 2011. 10. 14. 16:31

Örülök hogy néha feltűnik a latin csaj a Lie to Me-ből.
Elég szimpi… :D

csibuzzz - 2012. 03. 31. 01:23

Amikor megláttam, hogy Dr. Lengston már a multé s, hogy átvették a szerepét rendesen kiborultam, nekem ő volt a kedvencem… nem értem miért kell mindig kavarni… már nem is nézem… pedig 7től a 11. évadig megnéztem az összes részt 1 hónapon belül, annyira rá voltam állva az egészre…

winnie - 2012. 03. 31. 07:52

“nem értem miért kell mindig kavarni… ”

a színész máshol akart dolgozni, lejárt a szerződése

Horrincourt - 2012. 07. 13. 12:09

Hali! nekem nem teljesen tiszta, hogy akkor most Lengston bevallotta e a gyilkosságot, v. nem, mert ugye mondják, az első részben, hogy Baltimore-ban van, de Nick (mellesleg unszimpatikusan) meg azt mondja, h “Ray Lengston elcseszte”. Lehet h valami feliratot rosszul olvastam, nem tudom, de várom a segítségeteket ;)

Alida - 2013. 12. 12. 12:16

Hali.
Nekem NAGYON DE NAGYON bejön Ted Danson figurája. Eddig amikor csak tudtam megnéztem a vegas-i helyszínelőket de amióta Danson van benne egy részt nem szalasztok el belőle. :) Nagyon jól beleillik a csapatba erős jellem egy vezető típus de egyben vicces is és jó humorú. Ecklie lánya pedig szerintem jó fej fiatalos és kedves de nagyon okos. És ez tetszik. És az hogy az apjával “harcol” a posztért teljesen meg vagyok vele elégedve.
:) De maga az egész sorozat nagyon jó. :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz