login |

Pilot: Enlightened

2011. 10. 13. 17:27 - Írta: human

18 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Van egy olyan érzésem, hogy az Enlightened az HBO-tól nem lesz a junkie olvasók kedvence. És ez most nem a sorozat minőségére vonatkozik, egyszerűen csak nagyjából idősebb korosztályra van becélozva. Bár lehet, csak én nem tudom elképzelni, hogy megnézzem a következő részt, hiába nem tudok nagy negatívumot kiemelni.

Na szóval, ez a kép jó kezdet lesz elmondani, miről szól a sorozat. A pilot elején idegösszeomlása van a képen látható nőnek, ezt örökítették meg nekünk. Itt jön egy kis “nézzük el nekik” megoldás, hiszen Hawaiin kúrálják ki a betegségből, ahol a tengerben úszkálva egy nagy teknős láttán megvilágosodik. Visszatérve a nagyvárosba megpróbál békében élni, de ugye kicsit nehéz a nem meditáló emberek között ez. Körülbelül erről szólt a pilot, hogy próbál a hétköznapokban is belső békével rendelkezni. Na, és kicsit átadni ebből a körülötte élőknek.

Mindezt egy visszafogott rendezéssel elénk tárva. Teljesen olyan, mintha egy hosszabb indie drámát néznénk. Mindenki profinak tűnik aki ezen a sorozaton dolgozik, a főszereplő Laura Dern is jól játszik, de nekem valami hiányzik, hogy szeretni tudjam a sorozatot. Tehát igazán semmit sem lehet lehúzni, de valahogy rutinmunkának érződik, nincs benne igazi energia. És nem kiugró dolgokra kell gondolni, csak a lassú folyásban nincs benne a cél.

Pontozni igazán nem akarom. Jó sorozat, de nem az enyém. Érdekes, hogy az HBO berendelt, de igazából illik a Hung mellé például, a nagyon visszafogott humor és dráma keverékével és a fél órás hosszával.

18 hozzászólás Ne habozz!

CyClotroniC - 2011. 10. 13. 17:30

Na kb ugyanezt gondoltam én is. Az elején még érdekelt a setup, aztán a Hawaii képsoroknál gondoltam, hogy ez különleges is lehet, majd a maradék 20 perc teljesen érdektelenné tette számomra a folytatást, pedig jó lenne, de sajnos maga a téma nem érdekel heti szinten. Egyszer megnézném egy egészestés filmben, de így nekem sok, a másik meg, hogy Laura Dern engem mérhetetlenül idegesített. Ezt nem tudom megmagyarázni, de Julia Roberts és Goldie Hawn tud még ennyire zavarni a képernyőn, szóval így tuti nem maradok. Talán egy másik főszereplőnővel és több kínos pillanattal lecsúszott volna…

Tiberius - 2011. 10. 13. 17:49

a nő tényleg irritáló

Réta - 2011. 10. 13. 17:59

Human, nem akarlak elkeseríteni, de a junkiek is megöregszenek.

winnie - 2011. 10. 13. 18:02

ők igen, de ez általában az olvasókra nem jellemző. sokan kiöregednek és nem jönnek már vissza a blogra, míg mindig jönnek újak.

bikkbakk - 2011. 10. 13. 18:15

Laura Dern az egyik kedvenc színészem, így maradok.

cyborgwings - 2011. 10. 13. 18:37

nekem nagyon bejött, de ehhez biztos vagyok benne, hogy kell a jelenlegi lelkiállapotom, és noha most éppen nagy ívben teszek mindenféle spirituális maszlagra, valahogy itt mégsem zavart.
alapvetően én sem vagyok oda laura dernért, de ezzel a szereppel és alakítással megfogott.
én maradok, azt’ legfeljebb elkönyvelem magam öregnek. :]

Almásrétes - 2011. 10. 13. 18:39

Szimpatikus. Bepróbálom. Thx human

kotterovány - 2011. 10. 13. 18:51

a végén a regina spektor ütött.

Gyike - 2011. 10. 13. 19:08

teljesen egyetértek. őszintén szólva nem olvastam semmit a sorozatról előtte,teljesen spontán dolog volt ez a bepróbálás.
végig azt vártam,hogy merre haladnak a sztorival,de még most sem tiszta,hogy mi az egész évados irányvonal..

egyébként a Hunggal jó páros lenne,az tény.

winnie - 2011. 10. 13. 19:54

“végig azt vártam,hogy merre haladnak a sztorival,de még most sem tiszta,hogy mi az egész évados irányvonal..”

ezért nem vagyok oda a fél órás sorozatokért:)

egyben megnézve viszont lehet, hogy filmként működik.

naughtyL - 2011. 10. 13. 20:22

Nekem Laura Dern mindig a Jurassic Park-os nő marad:)

Vártam, és tetszett. Mondjuk azt a kicsi valamit én is hiányoltam, amitől valami különlegesen jó lesz, de arra még később is sor kerülhet.
Nekem nagyon fekszenek ezek a félórások. Kíváncsi vagyok hova tovább.

én biztos maradok a folytatásra is!

viszont nem olyan feelgood, mint amilyen a Hung lett ebben az évadban.

Colonel Casey - 2011. 10. 13. 21:57

hú de nem az én stílusom…

Thomas - 2011. 10. 14. 12:48

Jajjaj, ezt is be kéne próbálni:) Egyre nagyobb bajban vagyok, mert mostanában sok érdekes sorozat indul…:)
Szerintem Laura Dern napjaink egyik legjobb színésznője, amiben ő részt vesz, arra érdemes odafigyelni. És engem ez a “próbál a hétköznapokban is belső békével rendelkezni” téma is érdekelne, ki lehetne hozni belőle jó dolgokat:)

DD - 2011. 10. 14. 20:11

Nekem nagyon bejött a sztori is, az alakítás meg pláne. Szerintem sok lehetőség van benne, kíváncsi leszek merre megy majd a továbbiakban. A Regina Spektor dal tényleg tökéletes volt a végére :)

zedtheant - 2011. 10. 27. 17:24

fú, de jó kis sorozat ez! most láttam a 3-ik részt és a vége hihetetlenül erősre sikerült
ilyet még nem láttam, valahogy úgy dráma, hogy nem hatásvadász és nem a megszokott értelemben drámai…

zedtheant - 2011. 12. 06. 14:02

tudom, hogy kábé hárman nézzük a blogról (vgay egész mo-ról ;), pedig ez egy nagyon erős sorozat. nálam simán top3-as az újak közül, bár lehet nem a könnyen fogyasztható fajtából.

1×09 volt asszem eddig a legerősebb rész, kíméletlenül melankolikus, nosztalgikus, a dráma pedig közel sem erőltetett benne, hanem kifinomult, amennyire csak lehet és ezt a képi világ tökéletesen alátámasztja

winni írta feljebb, hogy talán egyben megnézve filmként működik inkább. ebben részben egyetértek, mivel nem éppen történetközpontú, viszont a fókusz epizódonként máson és máson van, így azért sorozatként is elmegy, viszont minden másban filmes minőség (erősen szerzői: mike white pacsi!, valamint az operatőri munka és képi világ is a mozivásznon látottakra hajaz)

mindenkinek javaslom, hogy próbálja be, de ne háttértévének és inkább olyankor, ha van idő gondolkodni és nem csak pihenésképpen akarunk nézni valamit

cyborgwings - 2011. 12. 06. 15:15

nekem is nagyon tetszik még mindig. :) múltkor azt írtam twitterre, hogy talán azért, mert pont ugyanolyan szerencsétlen szar vagyok, mint amy. aki nézi, az talán érti, miért így fogalmaztam annak ellenére, hogy alapvetően pozitív élmény számomra a sorozat. ha nem, akkor viszont nem tudom megmagyarázni sajnos.
az egyik legjobban várt és legszívesebben nézett sorozat nekem idénről is, meg úgy en bloc is.

appl3 - 2012. 01. 03. 21:21

Még csak a 3. részen vagyok túl, de nekem ennyi után nagyon bejött!

Igaz én már az idősebb korosztályhoz tartozok! (4x)
:-)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz