login |

Pilot: Társas játék

2011. 10. 19. 15:13 - Írta: Bruzsy

51 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Itt a jövő a magyar sorozatgyártásban? A teher nagyon nagy volt az HBO-n, hiszen a csatorna második saját gyártású sorozatáról van szó (az elmúlt pár évben dokumentumfilmekkel és -sorozatokkal és a Született lúzerral már bizonyítottak), de ez nem zavarta a készítőket, és egy olyan sorozatot tettek le az asztalra, ami nemhogy magyar viszonylatban kiemelkedő, de talán még nemzetközi szinten is megállja a helyét. Még úgy is, hogy egy sikeres izraeli széria remake-jéről van szó.

Bár én annak idején a Tűzvonalbant is szerettem, ráadásul az új magyar széria, a Hacktion sem éreztem annyira borzasztónak, mint azt egyesek leírták, el kell ismernem, hogy a Társas játék egy teljesen más szinten mozog. Pedig igazából rendkívül szkeptikus voltam az elején, hiszen egy tipikus magyar romantikus filmnek tűnt. Hogy mekkorát tévedtem!

Kis összefoglaló a sorozat történetéről, mert a nagyszabásúra sikerült marketingkampányban ez valahogy nem nagyon jött át: három összefonódó történetet láthatunk barátokról, szerelemről, az életről. Az egyik vonalon két fiatal egymásra találását követhetjük nyomon, a második sztori egy kétgyermekes anya és hűtlen férjének kapcsolatát vesézi ki, míg a harmadik történet a csúnyácska, ám okos könyvelő reménytelen társkereséséről szól.

Igazi párkapcsolati dramedy-ről van szó, 30 perces részekkel. Egy ilyen sorozatnak pedig három nyitja kell, hogy legyen: minél kevesebb klisé, igazi érzelmek és megnyerő karakterek. Na jó, a humor sem elhanyagolható tényező. Az első talán a legkevésbé fontos ezek közül, hiszen ha a többi megvan, akkor az ember hajlamos szemet hunyni a klisék felett. Ez ismét bebizonyosodott, mert hiába lehet kilométerekre látni a fordulatokat, a többi kárpótol, még így is elhiszem, hogy ez mind megtörténhet. A karakterek megkedvelése volt a kulcs az egészben, és azt hiszem, ez lesz az a pont, amin a sorozat a legtöbb embert elveszítheti. Ugyanis idő kell hozzá(juk).

Az első rész épp arra elég, hogy felvázolja az alaphelyzetet, a karakterek kibontására még nincs idő. Szerencsére az általunk látott 3 epizód már elég volt ahhoz, hogy tényleg érdekeljen a szereplők sorsa és berántson a sorozat. Az HBO is érezhette ezt, hiszen rögtön két résszel fog bemutatkozni vasárnap a sorozat, így nagyobb az esély, hogy sokakat hasonlóan magával ragadjon.

Szerencsére nem mindenhol látott színészekből álló gárdát szedtek össze a készítők, a fiatalabb generációnak még a színházi manírok levetkőzése is sokkal jobban megy. Számomra a legjobbak Simon Kornél és Balsai Mónika voltak, de a többiekre se lehetett panasz, Pokorny Lia műorra majdhogynem külön életet él. És persze jelen vannak azért nagy öregek is, Básti Juli már az első részekben is szerepel, később pedig Hollósi Frigyes is tiszteletét fogja tenni a sorozatban.

Egy dolgot kell még kiemelnem, az pedig a fényképezés. Nem tudom, mikor láttam ilyen gyönyörű vágóképekkel tűzdelt magyar produkciót, Csukás Sándor operatőrt csak dicséret illeti. Tudom én, hogy Budapest nagyon szép város, de a sorozat egy olyan oldalát mutatta be nekem, amin csak a számat tudtam tátani, azon gondolkozva, hogy nem jöttem rá eddig, hogy ilyen gyönyörű helyen élek.

Régóta dolgoztak már a megvalósításon, két év alatt 13 rész forgott le Fonyó Gergely és Herendi Gábor rendezésében, ennyi lesz az első évad és már a második szezont is tervezik. Tehát a premier október 23-án este, vasárnap lesz, mint említettem, rögtön két résszel. Az HBO pedig tényleg mindent megtesz, hogy sikeres lehessen a sorozat, hiszen azon a hétvégén kódolatlanul lesz elérhető a csatorna a legtöbb háztartásban, így tényleg sokan láthatják majd a nyitányt. Mindenképp érdemes, engem meggyőztek, hogy érdemes hinni a magyar filmgyártásban.

51 hozzászólás Ne habozz!

Neton - 2011. 10. 19. 15:41

Fizetett hirdetés mi? :D Amúgy belenézek, de a Haction már a trailernél elvérzett nálam.

nfsu17 - 2011. 10. 19. 15:45

Nem tudom érdemes-e egyáltalán belenézni, tudván, hogy a következő részeket úgysem látnám, lévén akkor már kódolt lesz a zécsbíjó.

kiskiraly - 2011. 10. 19. 15:54

A kivitelezésben szerintem nem lesz gond (Fonyó, Herendi), viszont a magyar produkciók a forgatókönyveken szoktak elcsúszni. Természetesen nézős az első két rész.

Ezek szerint dramedy lesz?
Itt az izraeli trailer (angol felirattal) eléggé a drámára van kihegyezve: http://www.youtube.com/watch?v=Wz1Ul8zb_VQ

winnie - 2011. 10. 19. 15:54

neton: mindjárt jön ennek az előzetese is és bár fizetnének:))

Wolfe - 2011. 10. 19. 16:05

Bruzsy: Az első három részt hányasra értékelnéd 10-es skálán?

daniel_007 - 2011. 10. 19. 16:18

megnézni/letölteni van lehetőség valahol?

winnie - 2011. 10. 19. 16:25

a tévés premier után, gondolom.

S0m30n3 - 2011. 10. 19. 16:37

na ezt be fogom próbálni, érdekel, hogy a magyarok mire képesek, remélem kellemesen fogok csalódni. egész eddig azt hittem, hogy nincs jövője a sorozatgyártásnak Magyarországon, pedig engem érdekelne, igaz most már késő, úgyis más irányba tanulok tovább…

BDJG - 2011. 10. 19. 16:46

“…hogy érdemes hinni a magyar filmgyártásban.”

Csak épp a nézőkben nem nagyon lehet sajnos… ˇˇ

Bruzsy - 2011. 10. 19. 16:58

Wolfe: nehéz értékelni, de szerintem így összesen simán megér egy 6/10-et, nemzetközi szinten is. a pilot volt talán a leggyengébb rész a háromból, azt hozzá kell tennem.

Neton: ezek szerint nem tűnt fel a mondat, amiben kifejtettem, hogy teljesen más szint a kettő. Ez HBO, nekik kiemelten fontos a minőség, hiszen nem a nézettségből élnek.

bél - 2011. 10. 19. 17:06

Ez nagyon jó hír, köszi a kritikát.

symor - 2011. 10. 19. 19:37

Megnéztem és azt kell írnom simán lesepri az utóbbi évek magyar kínálatát! Szerintem még a színészeken is meglátszik, hogy végre valahára egy más színvonalon dolgozhatnak. Tekinthető egy új kezdetnek a magyar televíziózásban, mert ezek után nem parttalan fantáziálás, ha azt gondoljuk: többet, csak ilyet, vagy ennél is jobbat!

Az In Treatment pedig még csak ezután jön, ha pedig az előzetes hírek igazak, és bejön az általam kívánt főszereplő, akkor emelem a kalapom az HBO előtt!

Tacsi - 2011. 10. 19. 19:41

Sajtó DVD-ről látta az író? Vagy 23-án csak az ismétlése lesz?

Bruzsy - 2011. 10. 19. 19:43

nem, 23-án lesz a hivatalos premier. az HBO csak csinált köré egy sajtóvetítést, ott láttam.

betonfelhő - 2011. 10. 19. 19:49

AKAROM, hogy jó legyen.

Ice - 2011. 10. 19. 21:14

várom…és ha valóban jó lesz, remélem annak ellenére hogy HBO, széles körben fog terjedni (legalább hír szinten, hogy “végre egy jó magyar sorozat”).
Azért az kemény hogy 13 részt két év alatt tudtak összehozni, de gondolom már belejöttek és a második évad pörgősebben megy majd :)

Neton - 2011. 10. 19. 21:45

Bruzsy: De feltűnt és tudom, hogy az HBO-nak a minőség a fontos. Ettől függetlenül még simán elvérezhet(ett volna) a sorozat a traileren, de megnézve azt + a werkfilmet tuti nézős az első két rész. :)

Hunnenkoenig - 2011. 10. 19. 22:16

Meg jo, hogy nagy csinnadrattaval küldettek egy csomo emberrel sorozatterveket.

Tenyleg az volt a legkezenfekvöbb, hogy izraeli sorozatot remakeljenek.

Valszeg az igazgato unokaöccse adta el nekik.

Ki a faszomat erdekel egy gagyi orszag gagyi tv-jenek gagyi sorozata?

Bar gagyi orszagba nem erdemes mast eladni, mert ugyis gagyi lesz, szal tökmindegy.

Hunnenkoenig - 2011. 10. 19. 22:18

Remelem az elsö kepen az izraeli eredetiböl van a kep, mert ekkora fasz orral senki nem hiszi el, hogy vannak jo magyar nök…

jersey - 2011. 10. 19. 22:37

Simon Kornél játszik benne, nekem ennyi bőven elég(:

Bruzsy - 2011. 10. 19. 22:40

Hunnenkoenig: azért a németek se tudnak jobbat. és téged ezek szerint érdekel, ha már kommentet is írtál.

winnie - 2011. 10. 19. 22:41

hunnen: ez független a sorozatpályázattól, a remake-ről vagy 2 éve írtunk először, elég sok országban legyártják.

izrael pedig az egyik legerősebb formátumország. az m1-en siker maradj talpon is izraeli formátum, az elmúlt évek egyik legjobb hbo-sorozata, az in treatment (melyenek dettó készül a magyar verziója) is izraeli, a jelenleg futó legjobb új sorozat, a homeland is izraeli, plusz a tavalyi egyik legjobb szitkom, a traffic light is izraeli volt, s ezen kívül még vagy 1-2 izraeli remake volt, más kérdés, hogy kevésbé sikeresek.

ráadásul izraelnek amazing race-e is van.

Bruzsy - 2011. 10. 19. 22:43

egyébként ezt beleakartam írni a kritikába, hogy döbbenetes, hogy az izraeli licenszek hogy megerősödtek az elmúlt pár évben, ami persze jó dolog, mert remek sorozatok születtek belőle.

pizsamasbanan - 2011. 10. 20. 02:03

Hehe, ezt azért fura olvasni, hogy “döbbenetes”, hogy az izraeli licenszek megerősödtek :D kicsit el vagy tájolva, no offense. amúgy megnéztem az első részt a heksönből is, de egyszerűen időpazarlás lenne nézni tovább, bár nem volt rossz tényleg. ezt szinte biztos, hogy nem fogom nézni, elég már az ilyen sztorikból

winnie - 2011. 10. 20. 05:32

pedig hidd el, ha utánanézel, akkor látni fogod, hogy amióta az armoza formats színre lépett (nagyjából 5 éve lehet?), azóta évről-évre bővül a katalógusa és egyre nagyobb teret nyer nemzetközileg. elég összehasonlítani, hogy milyen posse-val volt jelent 2007-ben és a mostani MIPCOM-on. ég és föld. és persze az armoza csak az “új korszak” kezdete volt. hasonlóan érdekes összevetni az izraeli formátumgazdák amerikai térnyerését.

szóval, aki laikus és nem tudja, hogy izrael milyen nagyhatalom, annak még a “döbbenetes” jelző is kevés. de te is összeszámolhatod, hogy az amerikai főműsoridőben 3-4 éve és most hány százalék izraeli formátum van jelen, és máris döbbenetes lesz a növekedés.

a magyar jelenlétről ne is beszéljünk.

Hunnenkoenig - 2011. 10. 20. 23:23

Nem akarok tenyleg politizalni meg igazabol nem is erdekel (erteni meg föleg nem ertek hozza, csak laikuskent mondom), de azert szerintem mindenki elött nyilvanvalo miert pont izrael tud sikeresen eladni projekt formatumokat föleg amerikaba. Nem hiszem, hogy a minöseg, az ujdonsag vagy az egyediseg a meghatarozo tenyezö.

Endemol meg hollandiabol nemetorszagba stb.

Hunnenkoenig - 2011. 10. 20. 23:27

@Bruzsy: a nemetek is ugyanolyan gagyik, persze. Nem is mondtam, hogy jok lennenek.

A legszörnyübb az, hogy nekem meg azokon a gagyi szarokon kell dolgoznom.

Bar mostanaban csinaltak egy ket jo közepkori tv filmet magyarorszagon es ausztriaban (Die Wanderhure, Isenhart)

liliness - 2011. 10. 29. 15:50

Tegnap ismételték a nyitórészeket. Az 1. részből pont csak az utolsó 5 percet láttam, de az elég volt ahhoz, hogy ottmaradjak a következőre és nem bántam meg.

A színészek nagyon jók!!!! Felemelő élmény látni végre ilyen magyar sorozatot!!
És Pokorny Lia (+ A műorr) is nagyon vicces, bár ez meg a Beugró után nem nagy meglepetés.

Szóval ez nézős lesz, mindenképpen.

lumiere - 2011. 10. 31. 11:56

El vagyok ámulva, hogy ilyet is össze lehet hozni itthon. :) Persze akadtak már jó filmek itthon, na de a jó sorozat elég ritka. Nálam a magyar filmek többsége ott szokott elvérezni, hogy a sztori másolt, tele van klisével, ami nem is lenne baj, ha a színészek hoznák amit kell, de nem szokták, többnyire. Zavar, hogy nem játszanak, hanem megjátszanak, és affektálnak sokszor, mintha színpadon lennének, pedig egy filmben nem pont úgy kell beszélni, legalábbis szerintem. Pl. a Hacktiont (aminek az első 2 részét megnéztem, és úgy voltam vele, hogy magyar viszonylatban nem is olyan rossz) mégis feladtam, mert O. Szonja hiteltelen, és már-már idegesítő. Pont az előbbiek miatt. De itt nagyjából ezzel a dologgal meg vagyok elégedve. :)Pokorny Liát meg fel sem ismertem először. Szóval nálam eddig 8/10-es. Remélem nem fogják a sztorit elrontani.

jky - 2011. 11. 01. 15:57

Első 3 részt megnéztem, és annak ellenére, hogy vannak benne bőven klisés részek (hülyeségek is), elég korrekt lett. A színészek tényleg rendben vannak, én is utálom, mikor a filmekben úgy beszélnek, mintha színházban lennének. Itt néha-néha még érződik ilyesmi, nem tökéletes, de határozottan mondhatom, hogy vannak szép, “természetes” reakciók benne és úgy nagy átlagban rendben van a dolog.

A karakterek jók, Martinovics Dorina szerintem nagyon aranyos, de a kedvenc karakterem eddig Iván :)

És igen, az a jó, hogy nem a Szabó Győző meg a hasonló unalmas arcok szerepelnek benne.

Negatívum: Básti Juli karaktere/története számomra tök érdektelen, ahogyan a “ki volt Léna apja” féle sztori is. De ahogy látom, megint egy ismert, “veterán” színész bukkanhat fel az apaszerepben, ami nem biztos, hogy jót tesz a sorozatnak.

Kíváncsi leszek, merre halad majd a történet, mennyire lesz izgalmas/unalmas hosszabb távon. Egyelőre folytatom, aztán majd meglátjuk.

lumiere - 2011. 11. 02. 18:47

jky: Nekem is Iván viszi a pálmát, egyszerűen zseniális ez a faszi, meg a karaktere is :). Már a Valami Amerika 2-ben is akkorát nevettem rajta. Plusz zseniális szinkronhangja volt Vinnie Jones-nak (akit szintén imádok) a Ravasz, az Agy…-ban. :)

kiskiraly - 2011. 11. 06. 20:57

Nagyon szakmai videó:
http://www.youtube.com/watch?v=X3fjozTjhHU
Az egyik oldalon magyar, a másikon az izraeli változat
Majd egy szakértő, megmondja, hogy miben különbözik a magyar és az izraeli filmes iskola :)

jky - 2011. 11. 08. 13:42

Na megvolt a 4. rész is. Dávid egy balfék, lassan kezd idegesíteni a Dávid-Léna se veled se nélküled téma. Na meg hogy leoltotta már Dávidot a volt csaja? Holott már semmi köze hozzá, közben meg ott hisztizik az utcán, hogy “akarsz valamit a pasimtól?”.

Iván továbbra is nagy arc, úgy tudtam, hogy lesz a Delfin :D

Szóval nem rossz, de számomra Iván dobja fel az egészet :)

jky - 2011. 11. 08. 13:46

*javítás: …hogy Ő lesz a Delfin.

Antal meg nem akart pénzt adni a műtétre, mert ha megszépül a csaj, akkor más pasiknak is tetszeni fog majd és akkor nem lehet az övé. Vén kujon :D

PinkPanther - 2011. 11. 08. 19:30

Úgy látszik, egyedül én nem láttam kilométerekről, ki lesz Delfin…

kiskiraly - 2011. 11. 08. 23:16

“Holott már semmi köze hozzá, közben meg ott hisztizik az utcán, hogy “akarsz valamit a pasimtól?”

Csak terhes tőle és nem szakítottak (legalábbis még nem)

“Úgy látszik, egyedül én nem láttam kilométerekről, ki lesz Delfin”

Az árnyékokból szerintem sejteni lehetett.

jky - 2011. 11. 09. 11:58

Terhes tőle, HA terhes :) Le merném fogadni, hogy az lesz a klisés csavar, hogy visszaédesgeti magához, aztán kiderül, hogy mégsem terhes.

Amúgy pedig szakítottak már rég, vagy rosszul emlékszem? A terhes sztori után döntött úgy, hogy mellette marad, de egyébként nem voltak együtt.

jersey - 2011. 11. 09. 12:32

Nekem a harmadik rész kimaradt, szóval én eléggé meglepődtem, hogy ki is lett a Delfin. Bevallom, azt gondoltam még a második rész után, hogy Antal lesz az :D

jky - 2011. 11. 09. 17:29

Először nekem is Antal volt gyanús, aztán voltak jelek, hogy nem ő, mert asszem táncoktató videót vagy mi a nyavaját nézett, meg elég old school fazon Ő a chateléshez meg az ilyen online randis dolgokhoz, szóval sejthető volt, hogy Iván lesz az, sok választás nem maradt :D

jky - 2011. 11. 15. 13:08

“Jó csaj mi? Nem dughatod meg!”
“Menjél már banya!”

Kész, Iván hatalmas arc :D

Azt mondjuk nem értem, hogy ha a sötét szobában már beszéltek egymással, akkor hogyhogy nem ismerte fel Ivánt? Mert Gabi és Judit barátnők, Gabi járt már Ivánéknál és már találkoztak is. És most a sötét szobában már el is árulta hogy nős és Iván a neve.

Hogyhogy nem ismerte fel még mindig? :) Ez elég nagy baki a forgatókönyvben szerintem.

Ktvbc - 2011. 11. 18. 15:36

@jky
Találkozni csak egyszer találkoztak, az után nem feltétlenül emlékszik a hangjára.
Az már inkább baki, hogy miután tudja hogy felesége és gyerekei vannak, rossz a házassága, és Ivánnak hívják nem dereng neki, hogy ezt a sztorit ismeri. :)

flynn - 2011. 11. 26. 13:17

Szerintem nagyon gyenge a sorozat. Pontosan olyan, mint az összes magyar dramedy. Az egész annyira mesterkélt, mintha az írók még sose jártak volna az utcán. Szép kezdeményezés, de a sikeresen bejáratott nagy nevek a készítők oldalán elrontják az egészet. “Néma gyereknek anyja sem érti a szavát” és társain csak kiakadni lehet. A színészek pedig csak visszamondják a szöveget, játékról szó sincs. Nincsenek jellemző gesztusaik, szólásaik. Egy olvasópróba hangulatát idézi az egész. Kár, hogy olyan emberek készítik, akik már a Dallas idején is harmincasok voltak.

jky - 2011. 11. 27. 15:47

Én anno belefutottam a Hacktion-be, kb. 1-2 percig bírtam, elég is volt. Na ahhoz képest ez Emmy-díjas alkotás kb. Szerintem ebben a sorozatban sokkal természetesebben játszanak, nem érzem a felolvasós dolgot, legalábbis a fiataloknál nem.

kiskiraly - 2011. 11. 28. 15:14

Sixx-es interjú Pokorny Liával:

http://www.youtube.com/watch?v=BcAd-hFnYkc

jky - 2011. 12. 08. 12:43

Jó volt a 8-as rész is, de ki kell emelnem a végéről a főcímzene angol változatát, nagyon szép :)

Katey - 2011. 12. 10. 02:47

Ktvbc: Nem tudja, hogy Ivánnak hívják, mert mindig csak Delfinnek hívja.

jky - 2011. 12. 10. 11:36

@Katey

Emlékeim szerint egyszer a sötét szobában elmondta, hogy Iván a neve.

PaniCh - 2011. 12. 13. 09:56

már koppant neki végre, nem kell parázni.

jky - 2012. 01. 09. 18:19

Végignéztem az évadot és tetszett. Az utolsó rész kicsit kapkodós volt, gyorsan elvarrták a szálakat, mintha nem sokkal előtte tudták volna meg, hogy le kell zárni, de ettől függetlenül rendben volt.

Az egész évad teljesen korrekt és szórakoztató volt, grat az HBO-nak, szép munka volt.

Kíváncsi leszek, lesz-e második évad.

winnie - 2012. 01. 09. 18:20

írtuk korábban, lesz, de csak 2013-ban

El Diablo - 2012. 01. 13. 10:33

Jó kis kiszámíthatóan életszerűtlen sorozat. Remekül szórakoztam.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz