login |

Against The Wall: vége az 1. évadnak – írta Nina

2011. 11. 01. 14:30 - Írta: vendegblogger

7 hozzászólás | kategória: kritika,

Mi történik, ha egy rózsaszín pólós lány egy ausztrál farmról Chicagóba érkezik? Fejjel megy a falnak, csetlik-botlik és belopja magát a szívekbe. Ha röviden kellene összegeznem az Against the Wall-t, nem írnék mást – human is 7/10-re értékelte a pilotot. Ez az a sorozat, ahol a család nem megy a munka rovására, még ha úgy is tűnhet elsőre. A szinte habkönnyű bűnesetek cirádás, bár kissé egyhangú motívumként sorjáznak a történetben, valahol az összetartás, a szerelem és a barátság mögött.

S hogy jön ide Ausztrália? Mindenki Jodie-ja (Rachael Carpani), hátrahagyva McLeod-ékat, Amerikában próbált szerencsét, s szerintem még marad egy ideig. Az Against The Wall nyomozókról szól, csatarendbe állhatna a Castle mögé is akár, ám azért egy hangyányi csavar akad a történetben: a Belső Ügyosztály nyomoz a “saját fajtája”, azaz a rendőrök piszkos ügyei után. Ne legyenek illúzióink, akad munkája bőven a két csinos nyomozónőnek.

Mivel a legtöbbünk számára a rendőri hierarchia típusai csak felszínesen ismertek, ezért kissé talán meghökkentő lehet, ami a sorozat első részéből rögtön kiderül: a család szinte kitagadja Abby-t, főhősnőnket, amiért rendőrből Belső Ügyosztályos dolgozó lesz. A családról pedig nem árt tudni, hogy az apa és a három fiútestvér is mind rendőrök. A legkisebb lány a fekete bárány, mert bár állandóan szerencsétlenkedik és eltör valamit, vagy épp magát, ám mégis ő a család esze, amiért nem ragadt le a szimpla járőrözésnél, hanem feljebb tört a ranglétrán.

A főszereplő egyértelműen Abby. A tendencia az erős, befolyásos, természetes női protagonista felé halad, itt sincs ez másként. Abby társa is említést érdemel, akit Marisa Ramirez személyesít meg – ő a Spartacusból lehet ismerős. A többi színész sem marad el kvalitásokban tőlük, bár nekem a három báty kifejezetten antipatikus. Nem tudom eldönteni, hogy a színészválasztás volt rossz, vagy a karakterek vannak hanyagul megalkotva. A család  bájos és fontos  szála a sorozatnak. A karrier-vonal nem lenne elég erős önmagában, látszik is a kidolgozatlansága, ezért a családi háttérrel támogatják meg. A két történetszál külön-külön elcsépelt, unalomig isméltetté degradálódna, de együtt jól működnek egyelőre. Kérdés, mire lesz elég ez a jövőben?

A sorozat előnyei mellett jó adag hátrányt, negatívumot is fel lehet sorakoztatni. Izgalom alig akad benne. Az esetek nagy többségében humor sincs – Rachael Carpani próbál lavírozni és villantani valamit, de kevés sikerrel. Ezt egyértelműen a készítők, s nem az ő hibájának tartom. Bár a karakter érdekes, vajmi kevés tőle az a gag, amit olykor előad(ni kényszerül). Megbotlik, hol az utcán, hol a lépcsőn, elejti a kezében lévő dolgokat, elesik, leesik… nekünk pedig meg sem rezdül a szánk ezek láttán. Kicsit langyos az egész közeg, amire a sorozat épül. Mintha egy folytonos, egyenes vonal lenne, ami pontos, kimért és biztosan nem hajlik semerre. Nagy rá az esély, hogy unalomba fulladnak az epizódok, ha nem rázzák fel valamivel a későbbiekben. Az előbb felsoroltak ellenére mégis szerethető, nézhető az egész első évad. Talán pont a kiszámíthatósága az, ami előnyére válik, hiszen ez garantál egy bizonyos színvonalat is.

Az évad egy halovány cliffhangerrel zárul, ami Abby magánéletét célozza meg, nem a munkáját. Világosan látszik, hogy az utolsó pár résznél egyre több magánélet kerül a munka közé, sőt, e kettő szál keveredik, átfedi egymást. Kicsit belterjes a sorozat, viszonylag kevés szereplővel, vagány hősfigura nélkül; elsősorban hölgytársaimnak ajánlom az Against the Wall-t, és néhány női lélekkel megáldott férfiúnak.


Részemről jöhet a második évad, ami egyelőre elég bizonytalan, és meglátjuk, mi sül ki belőle. Hiszen sokszor volt már rá példa, hogy a biztonsági első szezon után még sok, javuló tendenciát mutató évad készült egy adott sorozatból. Nem kívánok egyebet az Against the Wall-nak sem.

7 hozzászólás Ne habozz!

Shawn - 2011. 11. 01. 15:16

nem gondoltam volna hogy pont ez a sorozat lesz az egyik új kedvencem…

Drake - 2011. 11. 01. 18:00

Teljesen nézhető sorozat férfi szemmel is.Nem azt mondom,hogy hú,ennél jobbat még nem láttam,de a két nyomozónő elviszi a sorozatot.A többiek nekem kicsit szürkék,legalábbis a karakterek nem villantanak sokat,viszont az egész sorozat élvezhető.

zehy - 2011. 11. 01. 22:00

Köszi az írást, bepróbálom.

atillaahun - 2011. 11. 01. 22:04

Nők tényleg jók benne, fater meg a főnök is elfér, mama halál idegesítő, megfojthatná valamelyik alkalmazottja. Tesók meg eleve túl sokan vannak, meg sose lehet tudni melyik-melyik, és miben különbözik a másiktól. Első pár részbe itt is tipikusan úgy éreztem magam, hogy fogalmam sem volt ki kicsoda. Ennyi adoniszt egy rakáson, mosse tudom még hányan vannak, és melyiket hogy hívják. Fele is bőven elég lenne, legyen inkább valami átívelő szál.
Egyébként nézhető. Még egy darabig biztosan.

stüni - 2011. 11. 06. 12:39

Nekem nagyon tetszett, romantikus lityi-lötyi, de a McLeod-lányai sem volt ettől sokkal izgibb, mégis megélt talán 7 évadot, mondjuk ott az eredeti szereplők közül talán 1 vagy 2 maradt a végére, de azért jó volt.
Szerintem aranyos kis csajos sorozat, remélem lesz folytatása. kell ilyen is a sok véres nyomozós mellett. :)

tiktak - 2011. 11. 18. 08:50

Nekem a szülők nem jönnek be. Mindkettő hosszú évek óta irritál :D
Egyébként jó kis sorozat, olyan Rizzoli és Isles.
rossz pont: A szüléses jelenetet túlzásnak tartottam. És engem idegesít a romantikus szál, és hogy nem tud dönteni. remélem ezt lezárják, és a következő évadban nem kerül elő a dolog.

stüni - 2011. 12. 11. 12:48

:(((((((((((( legalább egy lezárást csinálhattak volna neki, szenyóság, hogy nem lesz 2. évad!!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz