login |

An Idiot Abroad (Egy idióta külföldön)

2011. 11. 04. 23:55 - Írta: CyClotroniC

42 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika, reality,

I thought I’d seen the Great Wall of China, which, being honest with you, it’s not the Great Wall. It’s an Alright Wall.

Ricky Gervais és Stephen Merchant gondolt egyet, hogy mi lenne, ha a Travel Channel utazós műsorainak hangulatát némi nyavalygós és szkeptikus standuppal vegyítenék, így körbeutaztatták a világon barátjukat, Karl Pilkingtont, aki sohasem volt még Wales-nél egzotikusabb helyen. (Pilkington-t többek között a The Ricky Gervais Show-ból lehet ismerni.)

A dokumentum-sorozat minőségéről szerintem sok mindent elmond, hogy 1,2 millió nézővel nyitotta az első szezon, a finálét azonban már közel 2 millióan nézték, míg a második szezon premierje 2,66 millióval a Sky1 legnagyobb nézettségét produkálta 2005 óta. (Itthon a Discovery csapott le a sorozatra.)

A siker titkát Stephen Merchant foglalta össze a legjobban, aki szerint a sokat utazók azon fognak szórakozni, hogy milyen ignoráns Karl a különböző kultúrákkal és szokásokkal szemben, míg a hozzá hasonló szkeptikusabb emberek nagyon jól tudnak majd vele azonosulni. Ricky Gervais azonban nem ment bele ilyen mélységekbe, ő szerinte az egész nem több mint az eddigi legdrágább practical joke, amit valaha összehozott.

– I’ve got a little surprise for you. You’re spending the night in a cave.
– What for?
– Because it’s funny.

Az első szezon során Karl a világ hét új csodáját járja körbe, míg a november 11-én záró második évadban egy bakancslistát akarnak vele kipipáltatni Ricky-ék, amellett, hogy közben tartogatnak neki meglepetéseket, ami egyébként megunhatatlanná teszi a formátumot, mert a néző Karllal együtt lepődik meg az újabb és újabb állomásokon.

A műsorról nehéz sokat mondani azon kívül, hogy aki szereti az utazós dokumentumfilmeket és a jófajta humort, az betegre fogja magát röhögni az örökké szkeptikus Karl egysorosain és meglátásain. Védelmére azért hozzuk fel, hogy közel sem a luxusba viszik be őt az An Idiot Abroad készítői, sokkal inkább azokat a helyi jellegzetességeket akarják bemutatni, amikről néhány utazós műsor szemérmesen elkapná a kameráját, Karl viszont az „ami a szívén, az a száján” stílusával remekül és szórakoztatóan interpretálja az átlagembert.

Pontozni nem tudom, hogy hogyan lehetne, de olyan szintű szórakozást nyújt és annyi poént hoz, amivel csak a legkiemelkedőbb sitcomok képesek felvenni a versenyt, bár ehhez kétségtelenül kell egyfajta nyitottság a világ iránt. Akit érdekelnek a szórakoztató kalandok, a meghökkentő helyszínek, a furcsa emberek és a néhol kétségtelenül szép, máshol inkább érdekfeszítő tájak, az feltétlenül szerezze be mindkét szezont. Lehetőleg HD-ben.

It’s really grey here in China. Not really worth having this in HD is it?

42 hozzászólás Ne habozz!

LSL1337 - 2011. 11. 05. 00:20

Karl egy isten, de előtte mindenkinek kell a Ricky Gervais show-t nézni, esetleg a podcast-et hallgatni hogy megismerje
akkora szövegeket levág, amikkel egy egész íróstáb nem bírna előjönni, hatalmas, a 2. évad nekem jobban bejön, de a mai rész volt az utolsó előtti :(

Ricky ajándéka a világnak Karl:)

breakaway - 2011. 11. 05. 02:08

Imádom, hihetetlenül jó műsor.

human - 2011. 11. 05. 02:57

alap. Anno az alright wallnál nyertek meg engem is.

vicvega - 2011. 11. 05. 05:28

LSL1337: egyetértek. egyébként máig nem tudom eldönteni, hogy Karl tényleg ilyen (igen!), vagy csak zseniálisan vesz hülyére mindenkit (igen!).

LoGi - 2011. 11. 05. 06:43

Sose értettem minek a HD, ha úgy is csak a régi PC monitoromon fogom nézni, és gondolom aki HD-t szokott szedni, azok között is vannak ilyenek :D De oké, ezt most úgy szedem le.

bikkbakk - 2011. 11. 05. 08:20

“Thats not buddhism, thats OCD”

pytta - 2011. 11. 05. 08:21

LoGi: szerintem az csak az alatta lévő poén felvezetése miatt volt az ajánlóban, szvsz tökmindegy, hogy HD-e, vagy nem.
Nekem az első évad tetszett, de már ott is néha kicist döcögős volt… A másodiknál még jobban érzem, hogy sokszor mintha nem tudnák mivel kitölteni a 42 percet – de ezt lehet, hogy csak én érzem így (pl.: Meet a Gorilla rész miről szólt? 35 perc szenvedés Dél-Afrikában, bungee jumping ISMÉT, meg ilyenek, aztán 5 perc gorillázás…)
Ennek ellenére valóban kiváló szórakozás.
Az kritikához még annyit, hogy a második évadban a bakancslista NEM az övé (el is mondják: “what OTHER people want to do before they die”), tehát alapból nem olyan helyekre megy ahova ő szeretne (az nem is lenne pláne), és még erre pakolnak rá különböző meglepetéseket.

CyClotroniC - 2011. 11. 05. 08:50

LoGi: Nem régóta pártolom én is a 720p-t a sorozatoknál, de összehasonlíthatatlanul jobb, és már zavar, ha valami réteg brit cuccnál (pl Spy) nem lehet a pilotot úgy beszerezni. :(

pytta: S2-ről volt valami hír korábban, hogy Karl csak úgy vállalja, ha ő szedheti össze, hogy mit akar csinálni, ebből gondoltam, de meg is lepett volna, ha ő akart volna bungeezni. Javítom akkor.

Az időhúzás meg szerintem nem időhúzás, egyszerűen az utazás maga nem a témáról szól. Az egy ilyen 3-4 perces finálé a 35 perces szivatáshoz :D

+ egyik kedvenc jelenetem az Just Can’t Get Enough..
http://www.youtube.com/watch?v=qghzQPZpgw8

(mekkora lenne már utazós videókat oda nem illő retrozenére vágni) :D

bounty123 - 2011. 11. 05. 09:31

Hatalmas ötlet és nagyszerű a megvalósítás, egy kincs ez is. Gervais egy Isten és Karl az ő prófétája :)

bounty123 - 2011. 11. 05. 09:39

@pytta: nem vagy egyedül ezzel, én is összeszedettebbnek, tartalmasabbnak éreztem kissé az első évadot. De az újat is nagyon élvezem, az meg külön vicces, hogy tök hiába választ szegény Karl olyasmiket, amit esetleg tényleg nem utálna annyira, a vége úgyis mindig szívás lesz. :)

Neton - 2011. 11. 05. 10:01

Ezer éve bele akarok nézni, de sose értem rá a tévében, meg ott nem is HD. Lehet beszerzem akkor, az ajánló meggyőzött. :) Köszi!

xszolix - 2011. 11. 05. 10:13

A második évad tényleg kissé gyengébb. Túlságosan is csak a szivatásról szól.
A Csillagvárosos részért különösen kár.
Túl sokszor próbálják olyasmibe belevinni amit már nem csinál meg. Az első részben valahogy nem hagyták kibújni a feladatok alól, a másodikban gyakran előfordul.
Ennek ellenére remélem lesz 3. évad is.

kmaate - 2011. 11. 05. 10:41

humorosabb, mint a RG Show? Mert az nálam cancel lett 4-5 rész után, annyira unalmas volt. Hozzáteszem, hogy RG fan vagyok, de akkor is.

stewie - 2011. 11. 05. 10:50

Kitűnő program, a kedvencem idén a repülő szárnyán szentségelő Karl volt, ott fuldokoltam a röhögéstől :D

Egyébként abban nem vagyok biztos, hogy 100% ilyen alapból Karl, pl. az egész AIA előtt az Extrasban egy rövid jelenetben színészkedett is.

CyClotroniC - 2011. 11. 05. 10:53

kmaate: Az RG Showt én se kedveltem, pedig a kedvenc standuposom, de valami ott nekem nem állt össze. Érdemes tenned egy próbát, mert gyakorlatilag minden rész ugyanaz, de mégis tök más, mert más és más kultúrákkal ismerkedik meg. Gyakorlatilag tényleg arról szól, hogy Karl elmegy külföldre, szar helyen alszik, furcsa dolgokat eszik, olyan helyi aktivitásokba szervezik be, amitől viszolyog, majd végül némi szkepticizmussal lefikázza a látványosságnak számító dolgokat. Szerintem veszettül jó, de tényleg kell hozzá, hogy az utazós műsorok alapvetően érdekeljenek. Előnye még, hogy egyetlen epizód után eldönthető, hogy érdekel-e vagy sem, mert jellegre mindegyik egyforma lesz. Választhatod bármelyiket az első szezonból, mert simán fel is cserélhetőek, és nem tudnék jobbat vagy gyengébbet kiemelni.

stewie: Szerintem ilyen, csak felnagyítja ezt a showban. A legjobb standuposoknál is megfigyelhető, hogy saját magukat vagy saját személyiségüket hozzák, de eltúlozva a humor érdekében.

nyomozoo - 2011. 11. 05. 11:46

Én végighallgattam az összes neten elérhető Ricky Gervais show anyagot (párszáz óra) és szerintem Karl végig magát adja, nincs benne színészkedés.

3.szezon: Nem lesz. Talán lesz egy holiday special.
Ricky most arra próbálja rávenni Karl-t, hogy Warwick Davis-szel egy biciklin járják körbe Angliát The Short Way Around címmel.

m76 - 2011. 11. 05. 12:05

A RG Show nem más mint a korábbi podcastok best of-ja egy animációs illusztrációval megfejelve. Én végighallgattam az összes xfm-es műsort meg a podcastokat is, de már a poscastokban is van olyan ismétlés amit anno xfm-en már elsütöttek. Csak ugye sűrítve. Egyébként ha én is ezzel vagy a show-al kezdtem volna, akkor én se hinném el, hogy Karl valóban ilyen, de aki az xfm-en kezdetektől fogja hallgatja az nem is gondolhatja másképp. Egyszerűen amilyen reakciói vannak néha dolgokra azt nem hiszem el, hogy ember megírhatja.

Az RG show-nak meg ha minden előismeret nélkül nekifogsz, akkor garantáltan nem fog tetszeni, ez nem egy hagyományos standup, ez konkrétan 3 fickó kötetlen beszélgetése, ahol az egyiknek annyira elborult világképe van, és néha olyannyira más szemszögből néz dolgokat mint az átlag, hogy az hihetetlen. És nem sírva nevetős, számomra inkább érdekes, és persze vicces is, de inkább a tátott szájjal ámulás a jellemző.

SM, és RG szerepe mindössze annyi az egészben, hogy rátesznek egy lapáttal és direkt hergelik szerencsétlen Karlt.

Nekem azért tetszik az idiot abroad kevésbé mint az rg show, mert itt Karl-ra minden hülyeség rá van hagyva, nincs senki aki kontrázzon neki, a 2. évadban néha az operatőr már vissza-vissza szól neki, de az kevés. Az első évad ettől függetlenül kötelező néznivaló, már csak a helyszínek és helyek miatt is ahova elküldik, és mindenképpen hd-ban. A 2. évad sajnos valóban gyengébb, nem olyan szépek és érdekesek a helyek, és sokszor Karl kibújik a feladatok alól. Az első évad 9/10, a második az első 5 részig csak egy erős 6/10.

bikkbakk - 2011. 11. 05. 12:31

stewie,

Gervais-ék tizensok éve ismerik Pilkingtont, az Extrasban is direkt kérték, hogy legyen benne:

http://www.youtube.com/watch?v=g33LOveGR4Y

Worb - 2011. 11. 05. 12:36

Fantasztikus sorozat, imádom. És az külön öröm, hogy otthon is elég hamar lecsapott rá a Discovery.

Karl egy hihetetlen fickó. Az An Idiot Abroad-ból talán csak a közönyössége, butasága tűnik fel az embereknek (ahogy hallottam sokak épp emiatt nem szeretik a műsort), de akik ismerik az The Ricky Gervais Showt, tudhatják, hogy Karl egy végtelenül naiv figura, és a stílusa ellenére szerethető “karakter”.

Egyébként Karlnak több könyve is megjelent már, többek közt az An Idiot Abroad: The Travel Diaries of Karl Pilkington című napló, mely remek adalék a műsorhoz.

Én is ajánlanám egyébként az RG showt, és néhány véleménnyel ellentétben számomra igenis sírva röhögős. Igaz, hogy kvázi “csak” egy beszélgetős műsor, de nálam poénokban veri az összes jelenleg futó sitcomot.

CyClotroniC - 2011. 11. 05. 12:44

Worb: Nekem csak az volt a bajom, hogy rengeteg olyan téma jött elő, amit a Ricky standupokban már hallottam. Abszolút nem rossz, de itt a környezet megadja azt a pluszt, amit a podcastokból hiányoltam. Meg Rickyt már ismerem, Karl viszont pont a rádióműsorok korai hanyagolása miatt újdonságnak hathatott nekem. :P Ettől függetlenül a TRGS kétségtelenül minőségi cucc, de azoknak jobban bejön majd, akik korábban nem látták Ricky standupjait.

bikkbakk - 2011. 11. 05. 12:52

Cyclotronic,

vannak hasonló poénok Gervaistől, de a rajzfilm és a podcastok mindig Karlra épülnek, róla szólnak. Akitől emlékeim szerint egy poént “lopott” Gervais, de már nem emlékszem, melyik.

Szóval össze sem hasonlítható Gervais standupja a podcastokkal (utóbbiak jobbak)

For God’s sake, me belly ache
The doctor said it’s me kidney
He said he’s got to stick a tube up me knob
I said you got to be kidding me
For God’ sake, knob ache.

Worb - 2011. 11. 05. 12:53

CyClotroniC: Ez való igaz. Nálam pont fordított a szitu, mivel Ricky standupjait csak nemrég kezdtem el pótolni, úgyhogy nekem szinte minden újdonság volt a TRGS-ben.

CyClotroniC - 2011. 11. 05. 13:44

bikkbakk: Én arra mondtam a hasonlóságot, hogy egy-egy podcast témája konkrétan ilyen 10 perces blokkjaira épültek a standupjaiból. Bár ez persze fordítva is lehet, hogy a blokkok eleve azért születtek meg, mert csak úgy műsoron kívül gyakran beszélgettek ezekről a témákról és ezáltal összejött egy jó anyag… No meg a standupot azért szeretem pl jobban mint a “rádiókabarét”, mert egyszerűen maga az előadás is hozzátesz nekem az egészhez. Gervais standupjai meg amúgyis a kedvenceim, ha bárkinek mutatnom kell külföldi standupot, akkor tuti, hogy Gervais-t vagy Dylan Morant szedek elő. Esetleg Alonso Bodent, de ő már más stílus.

Na de már nagyon eltérünk a dologtól. A lényeg, hogy Karl külföldön baromi szórakoztató :P

Joni - 2011. 11. 05. 14:18

Imádom. Az egyik legjobb rész volt tegnap is a Sky1-on, mikor azt a 3éves halat kóstolja meg. ‘The tray is lovely.. nice little sickbowls it comes with, but that should be on there..It should be nailed shut and buried.’
Ezen szakadtam két percig :D

m76 - 2011. 11. 05. 14:36

Én is előbb láttam RG standup munkásságát mint a TRGS-t és az xfm-es műsorokat, mégis utóbbiak jobban tetszenek. A standupjai is ugyanazokra a témákra épülnek amikkel napi szinten találkozik, és ugyanezekről a témákról beszélnek podcaston is, itt nem arról van szó, hogy az egyik a másikra épülne.

SpockCooper - 2011. 11. 05. 19:13

Én megvettem az első évadot. Azzal teszteltem a virtuális bankkártyámat. Viszont csak az első lemezt néztem meg, az évad felét. Az ok az, hogy annyira borzalmasan gusztustalan dolgokat mutogatnak benne, amikor az extrém ételeket adják Karlnak. Az egyiptomi epizód volt a legbrutálisabb ebből a szempontból, akkor kaszáltam el. Nem akarom leírni pontosan, mit tálaltak fel az epizódokban, de ezt nem bírja a gyomrom.

SpockCooper - 2011. 11. 05. 19:23

Bocs a duplázásért. Direkt nem linkelem, hogy legyen időd lebeszélni magad arról, hogy megnézed. Erre a jelenetre gondolok:(Youtube) An Idiot Abroad – Karl Eats Cock and Bullocks

pytta - 2011. 11. 05. 22:05

Egyébként még egy zárójeles megjegyzés: Gervais-t én személy szerint nagyon bírom, de ezek a részről részre felharsanó műnevetései – na azok nagyon irritálnak ebben a sorozatban (épp most nézem a 2×07-et, onnan jutott eszembe)

CyClotroniC - 2011. 11. 05. 23:09

pytta: Akkor lehet, hogy csak én szeretem ezt benne… Amúgy nem műnevetés… Az HBO-n volt Talking Funny, ahol 4 standupos (Gervais, Seinfeld, LouieCK, ChrisRock) beszélgetett egy órát a szakmájukról, és ő természetesen nevet így szerintem. Mondjuk én mindig röhögök azon, ha ő röhög :D

pytta - 2011. 11. 06. 09:13

Akkor nem mű, de érezhetően erőlteti… Gondolom szakmai ártalom :)
A másik (szintén tegnap jutott eszembe, és kicsit idekapcsolódik): csak nekem szúrt szemet a sok homoerotikus szivatás a sorozat során? Vagy Merchant, vagy Gervais szreintem tuti gay; Thaiföldön a shemale – meg azt hiszem ott ki is sminkelték Karlt (mekkora poén); Rióban a karnevál – meg ott volt a nudista strand is; az indiai jógiknál is volt faroklóbálás; most a japán részben a szumó…
Egyébként minden negatívum ellenére JÓ a sorozat, nekem is tetszik, szerintem is érdemes bepróbálni, félreértés ne essék! :)

winnie - 2011. 11. 06. 09:41

ja, persze mert különben meztelen csajokkal szívatták volna. ami nagy szívatás lenne. mondjuk azért nem semmi, ha valakinek a szumóról vagy egy meztelen férfiról rögtön a homoerotika jut eszébe. bár lehet, hogy bennem van a hiba:)

a röhögése csak harsány, de nincs szüksége, hogy erőltesse. csak tud örülni annak, ha valami vicces.

bikkbakk - 2011. 11. 06. 10:15
pytta - 2011. 11. 06. 12:49

winnie: ehhez mondjuk az adott részeket is látni kell szerintem… Persze lehet, hogy csak nekem nincs humorérzékem, de szerintem ezek nem voltak vicces szituációk… És a harsány nevetés sem az, mert alapból ez a sorozat (szerintem) nem harsányan nevetős, csak mosolygós, meg kuncogós.

TorrenteXY - 2011. 11. 06. 12:58

Megnéztem az első 4 részt, de valahogy többet vártam az egésztől. Pedig tényleg jó helyeken jár, viccesek a szituációk amibe belecsöppen, de sok az üresjárat is.
Karl karaktere tetszik, de néha túl sok. Mármint nem idióta, inkább egy dagi kisgyerekre hasonlít aki sír mikor nem kap csokit. Néha pedig zseniális is tud lenni, ahogy kommentál események, pl. az elefántembernél, vagy a mexikói keresztre feszítésnél.

Ha egy 10 perccel rövidebbre, feszesebbre lenne vágna, jobban működne. Így nekem csak 7/10 az egész.

bitlan - 2011. 11. 07. 13:49

CyClotroniC: Spy HD-ügyben ha dobsz egy mailt, tudok segíteni ;)

mmonitor - 2011. 11. 07. 23:22

Köszönöm, erről nem is hallottam, zseniális. fuckin hell

pytta - 2011. 11. 12. 12:47

Most komolyan: a prosztatamasszázsos rész (2×08: Carl Comes Home-ban) vicces volt?? geez…

winnie - 2011. 11. 12. 13:18

ne mondd, hogy úgy véled, hogy nincs sok ember, aki ne találná viccesnek:)

pytta - 2011. 11. 12. 16:41

persze, csak ez annyira alacsony szintű szórakoztatás, mint a Bagi-Nacsa páros kb… Mindegy, jó volt az évad, de azért örülök, hogy vége, remélem a Life’s Too Short jobb lesz!! (persze a két sorozat között nem sok összefüggés van, tudom)

CyClotroniC - 2011. 11. 12. 16:47

pytta: Szerintem jó szórakoztatás ez is, főleg hogy fel volt építve szépen már korábbi telefonokkal, hogy mennyivel veszélyesebb egy prosztata vizsgálat, mint a bungee jumping pl. :D Amúgy a Life’s Too Short is zseniális és ez is… Utóbbihoz is készült PreShow videó, nagyon ajánlom a megtekintését mindenkinek, mert baromi érdekes egy-két része, hogy hogyan is jut el az ötlettől a sorozatig valami Gervais fejében, és hogy sok spontánnak látszó dolog mennyire is tudatos, illetve sok tudatosnak tűnő éppen hogy spontán :D De hogy azt ne kavarjuk ide, elméletileg holnap lesz róla kirakva írás.

CyClotroniC - 2011. 11. 13. 01:15

Ha már szóbajött:

@rickygervais think it was great to show prostate exam and who know some bloke watching might go and get it checked. ;D

liberatore - 2013. 01. 09. 03:47

Most néztem végig 7 részt és jön majd a 8. Hát basszus… Életem egyik legjobb röhögései voltak 7×45 percben. A TBBT meg HIMYM ehhez képest semmi. Azokon néha elmosolyodak, de itt szinte billentyűről kellett felszívni a nedvességet, annyit könnyeztem. Brazília és Peru rész, hát jó isten… Hihetetlen. :D Lehet itt másoknak undorító ez meg az, mint már az 1. részben, de mind más kultúra. Én örülök, hogy bemutatják ezeket, ráadásul kapunk hozzá egy ilyen kommentárt. Kár, hogy csak 3 évad.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz