login |

Top Boy: az 1. évad

2011. 11. 06. 19:31 - Írta: CyClotroniC

15 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

A héten tűzte műsorra a Channel4 négy részes minisorozatának (UPDATE: berendelték a 2. évadot!), a Top Boy-nak összes epizódját, mely a kelet-londoni drogüzletekről és helyi fiatalokról szól. Kiemelendő sajátossága, hogy sokkal inkább képekkel, hangokkal és színekkel mesél erről a világról, mintsem szájbarágós dialógusokkal.

Sorozatoknál különösen ritka jelenség, de itt ezúttal Yann Demange rendező volt a főszereplő – legalábbis számomra, hiszen olyan képi világot teremtett a történet mellé, melynek minden képkockáján patikamérlegen mérték a színeket, ezáltal egy hihetetlenül erős atmoszférát teremtve.

Ebből a szempontból a Top Boy négy kedvenc filmem egyikét, az Isten Városát idézte, bár a történet jóval kevésbé intenzív, és egyfajta érintetlen, elszigetelt buborékként mutatják be az egész világot. A The Wire-rel ellentétben, itt nincsenek nyomozók, politikai szálak a háttérben, és az ártatlan civileket is maximum a főbb szereplők hozzátartozói hozzák be a képbe.

Utcai sorozathoz képest meglepően kevés az akció, a kavarás, a káromkodás, a vér, az erőszak és a tanulságot se két tenyérrel tuszkolják le a torkunkon, mégis árad az egészből egyfajta nyomasztó melankólia, ami egy végtelenül egyszerű, de nagyon mély drámává varázsolja a történetet, és nem szégyell elidőzni hétköznapinak látszó, de a karakterek számára sokszor az életet jelentő mellékszálakon.

A Top Boy nem szórakoztat, mégis a képernyő elé szögezi a nézőt, nem tanít, de mégis elgondolkoztat, keveset beszél, de mégis sokat mond. A végtermék négy minőségi és átgondolt epizód lett, amire nyugodt szívvel kiszórható a 8/10, csak arra ügyeljünk, hogy legyen valami vidámabb is betarázva utána. Ha pedig a Top Boy is képekkel mesél, akkor mi is meséljünk képekkel a sorozatról a tovább mögött – bárki megnézheti a galériát.

15 hozzászólás Ne habozz!

Dohi - 2011. 11. 06. 19:50

en ugy 12 percet birtam belole, azt is csak nehezen. nem az en sorozatom.

Neton - 2011. 11. 06. 20:02

Azért érezzük ugye, hogy a brit sorozatok mennyivel minőségibbek, mint az amerikaiak? Érdekes, hogy usa futószalagon hányja a sorozatot, ebből alig 1-2 ami érdekesebb és jó is, az angolok évi pár sorozatot csinálnak, de az olyan, h lepetézel. Luther, Strike Back, Spooks (ez régibb, de azért még simán jó), The Wire, stb.

Dohi - 2011. 11. 06. 20:06

Érdekes, hogy usa futószalagon hányja a sorozatot
naja, mert a maratoni hosszusagu angol evadok (amik nem is mindig menetrendszeruen erkeznek minden evben ugyanakkor) siman kitoltik az evet. az, hogy te evente ‘par’ angol sorozatrol szerzel tudomast, a te bajod.

CyClotroniC - 2011. 11. 06. 20:14

Neton: A The Wire konkrétan amerikai amúgy :P

Dohi: Azért a britek nálam 50% fölött ragadnak meg, az amcsik 20% alatt, bár tény hogy a szezonhosszok eleve feszesebb sorozatot eredményeznek, illetve ha csak 3-4 részes valami, akkor is végignézem, ha felemás.

Mondjuk itt 12 perc után még csak meg sem ismertük az összes karaktert, de az tény, hogy veszettül lassú a történetvezetés itt, ehhez képest a The Wire egy gyorsvonat. ;D Azt persze tényleg fontos megemlíteni, hogy a karakterekről szól és a történet csak oda van skiccelve a háttérbe, mert nem mindenkinek jön ez be, de én csak az operatőri munkáért és a rendezésért is már simán megnéztem :P

szerintem - 2011. 11. 06. 20:14

Neton: “az angolok évi pár sorozatot csinálnak, de az olyan, h lepetézel”

ugyan én is jobban szeretem az angol sorozatokat, de azért ez inkább úgy igaz, hogy hozzánk kevesebb angol sorozat jut el.
ami meg a wire-t illeti, legnagyobb kedvencemet, annál amerikaibb sorozatot nehezen találnál:)

Dohi - 2011. 11. 06. 20:20

ccc: nem a minosegbeli osszehasonlitasba kotottem bele, csak probaltam ravilagitani, hogy a mennyiseggel kicsit mellelott a kollega. tovabba ha angol cuccbol is annyit nezne, mint amerikaibol, ott is kibujna a szog a zsakbol rendesen.

TaDummy - 2011. 11. 06. 20:21

Még csak az első részt láttam, de nekem is a képi világ jön be igazán. Egy ideig nem is figyeltem arra hogy mit mondanak, mert a helyszínek, a beszéd stílusa, és a zenék lekötötték a figyelmem. (Na ja, később tekerhettem vissza én barom…) Aztán jöttem rá hogy a felirat csúszkál és ez kicsit felidegesített, egyébként is tök felesleges volt mert ugyanannyit értettem.
Maga a történet egész egyszerű, de a pilotban volt pár zseniális pillanat például amikor a gyereket vitték kocsival.
Az angol sorozatokban azt is szeretem, hogy tök ismeretlen színészekről derülhet ki mennyire jók, aztán persze süllyesztő, de legalább nem rontják el az élményt más rosszabb alakítással.

CyClotroniC - 2011. 11. 06. 20:24

Amikor kocsival vitték Gem-et az szerintem is nagyon hangulatos volt, egy képet ki is szedtem onnan, de itt amúgy én is azon vettem észre magam, hogy nem figyeltem a dialógusokat, mert azon voltam elájulva, hogy mennyire durván játszanak a színekkel, de kellékek terén is.

Dohi - 2011. 11. 06. 20:26

Az angol sorozatokban azt is szeretem, hogy tök ismeretlen színészekről derülhet ki mennyire jók, aztán persze süllyesztő
mig az amerikai sorozatokban ilyen sosincs, valoban. foleg hogy a rovid evadok miatt 1-1 szinesz evente tobb brit sorozatban is foszerepelhet, az epizodistakrol nem beszelve.

CyClotroniC - 2011. 11. 06. 20:37

Lehet, hogy a végén még lecserélik a Szabadságszobrukat egy Dohi-szoborra. ;D Mondjuk tény, hogy azért a kábelen találni jó színészeket az USA-ban is, el se kezdem sorolni, de én inkább úgy fogalmaznék, hogy az atmoszférateremtésben kicsit hátrébb jár a US TV-zés, még ha kábelen vannak is olyan kincsek, mint a Breaking Bad, a Treme vagy a The Wire volt, de ott azért nehezebb ilyet kifogni szerintem is. Vagy hogy mondjam… nem a minőségi felső 10%-nál van igazán a különbség, hanem a mainstreamnél, legyen szó sitcomról vagy drámáról. Na de kár is ebbe belemenni, szerintem minden sorozatot önmagában kell vizsgálni, függetlenül attól, hogy honnan jött, aztán eldönteni, hogy kell-e vagy sem. :P

Dohi - 2011. 11. 06. 20:43

biztos feltunt a kommentjeim meg nehany kosza sorozatajanlo alapjan, hogy nagyon szeretem az angol sorozatokat, es en rinyalok allandoan, hogy winnie mennyire vak anglia fele :) ettol fuggetlenul a fenti dolgok egyszeruen nem igazak, illetve nem csak angliara, ennyi.

TaDummy - 2011. 11. 06. 21:13

Dohi: Oké akkor valószínűleg hozzá kellett volna tennem hogy az általam nézett sorozatok alapján, meg szerintem, meg nekem úgy tűnik.. stb. De őszintén én ahány angol sorozatot néztem a főszereplőknek nem volt filmes “előéletük”, míg az amerikaiak szereplőinek általában volt és így is 75%-ban ( meg kell jegyeznem hogy nem pontos adat?) amerikai sorozatokat nézek. Úgy tűnik kevés vagy biztos rossz helyen keresgélek.

balage - 2011. 11. 06. 22:49

Most neztem meg az elso reszt a kritika hatasara. Es igen, nekem is bejott. :) De nagyon. A Strike Back-et is elkezdtem nezni, mert nem regen volt cikk rola itt. Egesz jok ezek a brit sorozatok, bar meg mindig tobb nem tetszett egyaltalan, mint amennyi tetszett. De ez tenyleg nagyon minosegi.

Zirowe - 2011. 11. 06. 23:29

Nekem ami leginkább tetszik az angol sorozatokban, a sztori, a szereplők és a helyszíneken kívül, hogy nem olyan gumi és mű, mint az amerikai sorozatok többsége.
Nincs felesleges moralizálás, nincsenek csak fehér és csak fekete karakterek, nincsen a kötelező pol korrektség, és ami a legjobb: kimennek a helyszínekre forgatni, nem pedig kb minden 3. jelenet zöld képernyő előtt készült.
Már lassan hányingerem van a túlzott felesleges cgi használattól az amerikai sorozatokban.

Thomas - 2011. 11. 09. 13:05

A képek eszméletlen jól néznek ki, de a sorozatba nem kezdenék bele:)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz