login |

Anglia lecsap: Hidden

2011. 11. 07. 14:44 - Írta: CyClotroniC

15 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

This is the help desk. May I have your client ID?

Hideg telefonhang, ablakon át bámuló idős férfi, idegesen száguldó sofőr, teleszkóp, hullaazonosítás, egy francia nő baguette-et és cigarettát vásárol, valaki elvérzik egy kocsi hátsó ülésén, két pohár vörösbor, a nőt követik, elővillan egy kés, két fegyveres becsönget egy házba, főcím.

Így kezdődik két percben a BBC négy részes minisorozata, a Hidden, melyet leginkább egy hosszabb, régivágású összeesküvős krimiként lehetne kategorizálni, némileg hangsúlyos magánéleti szállal, drámával, flashbackek-kel és egy háttérben lassan, de biztosan hömpölygő politikai szállal. Főhősünk Harry Venn, ügyvéd, akihez egy nap becsönget egy rejtélyes és határozott nő munkát ajánlva neki. Ügyfele börtönben van, de meg kéne neki találni egy embert, aki tisztázhatna minden bonyodalmat körülötte, cserébe információval szolgálna Harry-nek a bátyja 20 évvel ezelőtti halálának részleteiről.

Nagyjából ennyi lenne a történet kissé ütött-kopott alapja, ami főleg a kezdő képsorokból táplálkozik, legalábbis azt a flashback-et próbálja részenként úgy 3-4 alkalommal egyre jobban és részletesebben kibontani, talán túlságosan is szájbarágósan. Harry feladatát a rejtélyes Gina kezdeti titkolózása, magánéleti problémák és a rendőrség is hátráltatja, miközben a háttérben egy végtelenül egyszerű politikai dráma folyik, utcára vonult dühös néppel és a miniszterelnök ellen szervezkedő ellenzékkel.

A 4 órát felölelő minisorozat alapvetően nem rossz, de egy két és fél órás filmre simán megvághatták volna, ami sokkal inkább a főszereplő Harry – helyenként szimbolikus töltetű – személyes drámájává vedlik át egy összeesküvős filmből, de a kötelező feszültségfokozó szerekkel azért felszórták a történetet, így kapunk némi üldözést, lehallgatást, betörést és Wikipediás nyomozásokat is.

Minden tipikussága ellenére tényleg élvezhető a sorozat, melynek legjobb húzása mindenképpen a help deskes narrálás, ami nem más, mint egy nem túl burkolt feladatkiosztás valami titkos problémamegoldó-szervnél. Bár ha ezek alá egyszerre 2-3 szálat is bevágtak volna, akkor tényleg lehetett volna izgulni, hogy kivel is történik majd a valami, azonban így kissé kiszámítható.

A kritika kissé negatívabb árnyalatú oldala leginkább két dolognak köszönhető. A Harry-t alakító Philip Glenister (Life on Mars) nem elég fajsúlyos, és kissé elhalványul a játéka Thekla Reuten (In Bruges, The American) misztikussága mellett, pedig a záró képsorok is egyértelműsítik Harry személyes drámájának jelentőségét. Sokkal zavaróbb a kissé anti-katartikus végkifejlet, ahol a jelenben játszódó nem túl bonyolult kavarások ugyan tisztázódnak, de a flashback-eseményeket inkább csak elmaszatolják a készítők, vagy ha úgy tetszik, hiperrealisztikusan válasz nélkül hagyják annak egyes aspektusait.

A Hidden így összességében csak 6/10 lett, annak ellenére, hogy vannak igen kiváló pillanatai, és azt se lehet rá mondani, hogy untatná a nézőt, viszont a karakterdráma összességében legyőzi a krimit, ami a néhol kifejezetten unottnak és apatikusnak ható Harry miatt mégsem úgy működik, ahogy kéne. A kisebb csavarok és a flashbackek boncolgatása azért simán nézhetővé teszi, így érdemes rászánni azt a 4 órányi játékidőt egy unatkozósabb téli estén, ha nem zavar, hogy az állkoppanást kispórolták a fináléból és moralizálással foltozták be a lyukat.

15 hozzászólás Ne habozz!

M76 - 2011. 11. 07. 14:48

Akkor ezt az “Anglia lebőg” kategóriába kéne sorolni :)

CyClotroniC - 2011. 11. 07. 14:50

A cím elé winnie tette ki az “Anglia lecsap”-ot, bár hozzáteszem, hogy a 6/10 nem jelent azért lebőgést, és ha mást jobban elkap a főszereplő aurája, akkor imádni fogja, mert egy jófajta krimi, csak az én ízlésemhez mérten és a benne rejlő potenciálhoz képest kissé egyszerűbb, mint vártam volna.

winnie - 2011. 11. 07. 14:50

:) mondjuk ezt én tettem bele, az én saram. anno human forszírozta, hogy a lecsap legyen a bitang jó szinonímája, de ln egyre inkább azon vagyok, hogy inkább az angol sorozatok általánosan kapják meg ezt a kategóriát – valahogy szerintem érdemes jelezni, hogy nem amerikai. egyre többen figyelnek fel az angol cuccokra. ha sikeresen asszimilálódnak, jöhetnek az ausztrál sorozatok:)

dacecc - 2011. 11. 07. 15:29

Jó ez az anglia lecsap rovat, az utóbbi időben nekem is sok angol kedvencem lett miután végigböngésztem az összeset itt az oldalon. ezek után ezt is bepróbálom :)

M76 - 2011. 11. 07. 15:40

Én azt hittem már úgy van, hogy az összes angol sorozat ebben a rovatban van.

petrov - 2011. 11. 07. 16:25

köszi, hogy felhívtad rá a figyelmemet, bepróbálom. mostanában angol daráló kedvemben vagyok amúgyis…

.tnm - 2011. 11. 07. 18:59

[OFF]
De az “Ausztrália lecsap” nem olyan frappáns. Vagy mi lesz a rovatcím? A kenguru leboxol? Vagy: “From the land down under”?
[/OFF]

kotterovány - 2011. 11. 07. 19:59

sztm nincs olyan ember, akit elkapna a “főszereplő aurája”. ez a színész egyszerűen rossz.

Dohi - 2011. 11. 07. 20:07

ez is fel epizodos kasza volt, glenister ide vagy oda. lebogesnek meg nem neveznem, errefele mindenre 6/10-et szokas osztogatni mostanaban :) (az ausztralia lecsapra meg befizetek, anglia se csapkodna ennyit, ha nem lenne ccc.)

CyClotroniC - 2011. 11. 07. 20:30

Glenister pont a negatív pont szerintem. Amúgy irigylem azokat, akik 10-20 perc alapján tudnak kaszálni. Most ez nem oltás, tényleg így van. Én ennek adtam 2 részt, hogy no mi lesz a rejtéllyel, aztán már a felénél úgy voltam, hogy itt már hülyeség lenne elkaszálni. De persze nem is akartam annyira, mert annyira nem volt rossz. Gina karaktere legalábbis végig tartotta bennem a lelket. 5/10 alatti pontszám pedig nálam a kasza szint, de azokról nem feltétlenül írok (pl a The Body Farm egy brit CSI valami volt, nem is tetszett, mert ahhoz a környezethez nem illik ez az analizálós nyomozóstílus… az pl 4-es lett volna max). ;D

Ausztrália és Kanada pl nekem is vakfolt még, de egyszerűen olyan mértékű pótolni/darálni való áll még toronyban, hogy egyszerűen nincs is lehetőségem arra kacsintgatni. Persze ha valaki ajánl valamit, akkor talán, de ha már megteszi, azt úgyis tehetné vendégcikk formájában is.

Briteknél most a Five Daughters van kinézve nálam :P

Basil - 2011. 11. 07. 20:56

David “Poirot” Suchet mennyit szerepel benne? Miatta biztos nézném, de ha csak mellékszereplő, akkor hátrébb teszem a sorban.

CyClotroniC - 2011. 11. 07. 21:01

Basil: Eléggé mellékszereplő, összesen max 15-20 perc jelenete lehet az egész mini alatt ha jól saccolom.

Dohi - 2011. 11. 07. 21:39

fel epizodos kaszak akkor szoktak nalam tortenni (tobbnyire ‘komoly’ vagy rohejesen szar sorozatoknal), amikor eleve nem erdekel a cucc, a legkevesbe sem, csak a teljesseg kedveert belenezek. az esetek tobbsegeben foloslegesen, de legalabb az eselyt megadom.

vendegcikket irni pedig maceras, inkabb random – tobbnyire on – helyeken elejtem a cimeket, hatha :) bar a slide-ra senki nem harapott ra szerintem (nalam az ev ujonca).

winnie - 2011. 11. 07. 22:32
Dohi - 2011. 11. 07. 22:51

klassz :D de ez az egyenletes eloszlas a ti erdemetek, illetve a tobb honapos atfutasi idoe :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz