login |

Terra Nova – 1×07: A meteor

2011. 11. 12. 16:38 - Írta: winnie

52 hozzászólás | kategória: kritika,

Thank you for doing what you were sent here to do.

Jött a meteor és… Nem, nem haltak ki a dinoszauruszok. Viszont elhozott nekünk egy jó részt. Igen, ilyen is előfordul. De még mielőtt mindenki eszeveszett darálásba fogna, jelzem, hogy nem arról van szó, hogy a Terra Nova hirtelen a komoly és high concept sorozatokra jellemző vonásokkal vérteződött volna fel, hiszen továbbra is epizodikus, minimális átívelés van, kihagyhatóak a részek és érthető marad minden. A TN mindössze a saját ifjúsági sorozatos stílusában (tudjátok, az alkotók anno “A farm, ahol élünk – Őskor Edition”-ként aposztrofálták) hozott egy olyan részt, amit akár évezni is lehetett. Most használhatom a “műfajában” kitételt az értékelésnél, pedig mindig is utáltam, de itt muszáj.

Persze semmi komolyról sincs szó, a középpontban egy meteor becsapódása volt, ami működésképtelenné tette egy időre az elektronikát, így kaptunk egy megoldásra váró problémát a családi pici lányával (balul elsült közös program apuval), egyet a család idősebb lányával (balul elsült titkos randi) és egyet Anyuval (balul elsült műtét) – ebből is látszik, hogy a fókusz egyértelműen a család, sőt, a gyerekek, szóval aki nem tudja a műfajra átállítani magát, annak kár büntetnie magát, majd szólunk, hogy mikor jön a komolyabb átívelés.

Szóltunk. Most jött, hiszen az utolsó pár percben a néhány résszel ezelőtt bedobott szál végigment (a Hatosok ellopták a dobozt, amit leszállítottak Taylor eltűntnek hitt fiának) – de még mindig nem vagyunk ott, hogy ez lenne a középpontban. Mondjuk nem is biztos, hogy baj, mert nem érzem az átívelésben a sok anyagot. Még pár perc részenként és megmondják, hogy ezért meg azért történt az, ami és kész. Szóval, aki csak ezért nézi a sorozatot és nem érdeklik az éppen aktuális epizodikus problémák és a fiatal szerelmesek, annak elég megkérdezni kommentben, hogy mi történt (vagy évad végén 5*3 perc megnézésével szintre hoznia magát) és kivárnia azt a pontot, ahol Fringe-módra komolyabban is beindítják a mitológiát. Ha ugyan lesz ilyen pont.

Magáról a részről sokat nem is lehet mondani, remélem nem nagy spoiler, hogy megvolt egy Első Csók, hogy hallhattunk benne pókos mondókát és, hogy egy pici lányból hős lett, hiszen megtett olyat, amire sok felnőtt képtelen lett volna – és még egy kis dinofélszet és közelharcot is belecsempésztek a vége felé. Viszont mivel normálisan össze volt rakva, ezért nem nagyon tudok belekötni, kábé ilyennek kell lennie egy családi sorozat random epizódjának. 5/10.

52 hozzászólás Ne habozz!

chulo - 2011. 11. 12. 16:52

nem kötekedésből, de tudja esetleg valaki, hogy mi volt az ötlet arra, hogy miért pont -80 millióban kell ezt a családi sorozatot rakni?
mert ugye eredetileg (ha nem csal az emlékezetem) egy dinós sorozatot igértek, de nem ‘ilyet’
jó tényleg nem akarom fikázni, nézze aki szereti, csak ez egy kicsit olyan hátulról tökönrúgós dolog, mert ugye sokan nem ezt várták…

Vilidzs Pipöl - 2011. 11. 12. 17:09

Nálunk megtörtént az elképzelhetetlen: asszony mondta a 6. rész előtt, hogy őt nem érdekli!
Olyan emberről beszélünk, aki a Flashforwardot és a V-t is végignézte, miután én kiszálltam belőle.

Szóval részünkről -2 néző.
Itt elolvasgatom a heti kritikákat (amig lesznek), mert reménykedek valami mitológiában, de csak azokat a részeket nézem meg, amikre itt is irják, hogy “hűb+”. (tippre egy sem lesz ilyen)

Waldi - 2011. 11. 12. 17:22

Egyreszt el se tudom kepzelni, hogy a vas a felrobbano meteorban hogy okozhatna akkora EM impulzust, ami kicsinalja az osszes elektronikat a kornyeken.
Ha a mikrochip es csakis a mikrochip megy tonkre, akkor a kocsmaros csoka megis hogyan javit meg egy szilicium (vagy 150 ev mulva mibol lesznek a chipek) chipen talalhato nanometeres tranzisztorokat?
De legalabb a chipmasolot a mintapeldanyokkal egy pancelszekrenyben vagy Faraday kalitkaban tartottak volna egy bunkerben.
De ha megis, akkor a mutoasztaltol kezdve a fenyverekig mindenen egy ugyan akkora foglalatu chipet kell tenni? De meg szerencse, hogy a szamitogepterem UPS-eben nem talalhato chip, mert akkor sotetben kellett volna “Soft spider, warm spider, little ball of fur”-t enekelni :D
Az meg kulon szerencse, hogy a mutoasztalban osszesen egy chip van ami tonkre mehet es maris folytathattak a mutetet, ahogy meglett.
Hat nem lennek a tudomanyos tanacsadojuk helyeben :D

winnie - 2011. 11. 12. 17:41

waldi: ezért is örülök, hogy laikus vagyok, mert nem azzal foglalkozom, hogy miképpen is alakult ki az alaphelyzet, hanem nézem, hogy az alaphelyzet okozta konfliktusok hogy oldódnak meg. más kommentekből is kitűnt, hogy van, akit az emberi oldal érdekel, más pedig fizikairól közelít.

leila - 2011. 11. 12. 18:09

Amikor bementek 3D mozizni és elment az áram, éreztem, hogy a kislány valamilyen neki kizárólagos szerephez jut. De miért mérezetik ezeket a szerelőjáratokat kicsire?

Azt is sejtettem, hogy a nagy ronda féreg el fog szakadni.

Minden új 10 percből lehet tudni, mi lesz benne.

A csipes dolgokhoz nem értek, de kéltem, hogy faék egyszerűségű megoldásokat kíván. Csak a dramaturgia miatt kellett, hogy a kocsmárost szerepeltessék. De ő legalább jól lelőtte az egyik hatost.

A főembert vállon lőtték nyíllal, de utána nem sokkal úgy verekedett, mintha ez lenne a természetes.

Az utolsó jelenet volt érdekes, remélem, nem tolják el. Vajon a csodagyermek kiszámítja, hogy mégis egy valóságban vannak a jövővel?

Szórakoztató ez az egész a maga nyakatekert, családias módján, nem kell komolyan venni, és kész.

egymegy - 2011. 11. 12. 18:21

Sajnos én is gyakran végigpörgetem, de valamiért mindig képernyő elé tud ültetni.

A meteor lökéshulláma a legjobb, amit eddig láttam.

A csip dolog nem gáz, mert ha elég bika a technológia, akkor szoftverből meg lehet oldani majdnem mindent, amit nem azt is bele lehet miniatürizálni. Szóval elég pár fajta különféle programmal.

Gyerekméretű szellőző miért pont az ülés alá szellőzik??? Ha meg szervízalagút, akkor legyen elég nagy…

A féreg tök cuki volt:D És engem igenis meglepett, hogy beleszakadt. Inkább olyat vártam, hogy na még egy kicsi és belehal a gyerek, mert a szívébe kapaszkodott a vége.

winnie - 2011. 11. 12. 18:27

“Minden új 10 percből lehet tudni, mi lesz benne.”

szerintem ez is annak eredménye lehet, hogy olyan a célközönség, akinek mindez új lehet (ld. újszülött és a vicc). van, akinek klisé, mint én is írtam korábban, másnak pedig újdonság – nekik majd 5 év múlva lesz klisé, amikor harmadjára látnak ilyesmit. (egyébként a féregnél azt hittem, hogy sokkal nagyobb lesz a krízis, nem csak “jajj, elszakadt, de meghalt”.

Waldi - 2011. 11. 12. 18:28

Winie ez nem laikus nem laikus kerdes, hanem kb. termeszettudomanyos, technikai alapmuveltseg.
Kb. az kell hozza, hogy fizika oran az ember ne szoritsa a fulera a tenyeret.
Persze ha valaki nem olvasott ezt vagy azt, akkor muveletlen, ha meg ilyen ovodas szintu “tudomanyos vilagkepeben” jatszodo sci-fit ir, es meg csak meg se kerdez valakit aki ert hozza, akkor egy hu de fasza iro.
Ha a korhazas, meg a nyomozosok sorozatoknal is alapkovetelmeny, hogy szakmailag korrektek legyenek, akkor nemhogy mar pont egy scifinel akarjak hulyeseggel tomni a gyerekeket.

winnie - 2011. 11. 12. 18:36

“mar pont egy scifinel akarjak hulyeseggel tomni a gyerekeket.”

épp ezt mondom, te azt hiszed, hogy ezzel tömik, pedig senki nem tömődik. ha valamivel tömnek, akkor azt le kell nyelned, de itt a néző észre sem vesz ilyesmit, nem is törődik ezzel, mert a hangsúly nem azon volt, hogy mi történt, hanem, hogy mi történt a meteor után. hogy mit csinálnak az emberek, hogy mi zajlik le egy kislány lelkében, hogy egy tini milyen izgatott lehet, hogy elhívják őt randira, stb. azzal nagyon kevesen törődnek, hogy fizikai, biológiai, kémiai, matematikai vagy egyéb tudományos dolgok hogy állnak helyet. ha valaki törődik ezekkel, azzal nincs baj, csak akkor, ha az azt hiszi, hogy az baj, ha más nem törődik. az átlagnéző (még én is, aki fizikatagozatra járt középiskolában) nem azért nem foglalkozik azzal, hogy mi tudományos, meg mi nem, mert hülye, vagy nem érdekli, hanem egyszerűen, mert nem azon volt a hangsúly, mert nem fontos, mert mire elkezdene azon gondolkodni, hogy mi történt, már más események történnek. (és az átlagnéző a sorozat után pláne nem agyal azon utólag, hogy mi mit okozott, hanem inkább elmosogat vagy fogat mos, vagy átkapcsol a castle-re, hogy azt nézze. a sorozatok zöme az átlagnézőnek készül, akiknél egy epizód élettartama csak 60 perc reklámokkal együtt, utána egy hétig megszűnik létezni. ez nem olvasottság vagy műveltség kérdése.)

“Ha a korhazas, meg a nyomozosok sorozatoknal is alapkovetelmeny, hogy szakmailag korrektek legyenek, ”

:) nem hiszem, hogy valaha is alapkövetelmény lett volna, hiszen a law and ordereken kívül, ahol egy-egy ügy akár hónapokig is elhúzódik, máshol nem foglalkoznak ilyesmivel, csak dramatizálnak, hogy a történet elmesélhető legyen 45 percben.

mindennek általában egyébként az az oka, hogy ami jó, az nem lesz attól jobb, ha minden 100%-osan helytáll tudományosan. ami pedig rossz, az nem lesz sem közepes, sem jó attól, ha minden 100%-osan helytáll tudományosan. a műélvezet nem ettől függ általában. és éppen ezért nem csak az íróknak, hanem a nézőknek is sokadlagos tényező a dolog. persze lehet törekedni, hogy a hitelesség százalékát feljebb tornásszák, de sosem cél, hacsak nem ismeretterjesztő a műsor.

Kelta67 - 2011. 11. 12. 20:36

winnie

ennyi erővel akkor a kiscsajt megtámadja egy raptor horda..és mikor épp megennék, akkor berepül egy lila viziló, és jól megmenti, és hazaviszi..
persze, hogy nem kell 100% ban megfelelni a valóságnak, és lehet túlozni is, de hogy alapjaiban ekkora baromságokkal rakják tele a sorozatot, hát szerintem az túlmegy azon az érveken amiket leírtál.
Ennyi erővel lapáttal 5 ember egy hét alatt kiáshatná a Grand Canyont…persze mért ne?

de, érzed hogy azért ez nagy baromság, ugye???

Lajoska67 - 2011. 11. 12. 21:15

Már megijedtem, hogy tényleg tetszett, de az 5/10 megnyugtatott. Én inkább azt mondanám, hogy ebben a mostani szar részben volt 1-2 biztató vagy tűrhetőnek mondható momentum, de az összes többi továbbra is hihetetlenül gyatra a kint piknikező és éjszakázó párocskával és a pincében ragadó szuperhőssel egyetemben. Ha az eddigiek 2/10-esek voltak, akkor ez tényleg lehet mondjuk 4/10.

karit - 2011. 11. 12. 21:17

@VWaldi: “Hat nem lennek a tudomanyos tanacsadojuk helyeben :D ”
Pedig valószínűleg jobban járnánk. ;)

Az EMP-vel tönkretehető kézifegyverekhez csak gratulálni tudok, hajrá Amerika. Ettől függetlenül jó rész volt – a saját értelmezési tartományán belül (7/10, a doboz miatt).

Egy dolog akasztott ki rettenetesen: a kézi vésznyitót vajon miért kívülre szerelik fel egy ilyen odúra? Tudom, a Soft spider, warm spider miatt…

karit - 2011. 11. 12. 21:18

Bocsánat a nicked elírásáért.

dr oetker - 2011. 11. 12. 22:31

sírva aggódtam a kislányért, mikor bement a vékony alagútba, mi van ha ott rátámad egy nagy 2140-es évekbeli Pókerusz Jokerusz?

szubi - 2011. 11. 12. 22:45

Miért nézitek?

Annatar - 2011. 11. 13. 00:01

Mert amúgy az alapötlet jó, és reménykedünk, hogy egyszer végre kapunk valami rendes sci-fi sztorit is :P

kukulkan - 2011. 11. 13. 01:26

@Waldi: “Hat nem lennek a tudomanyos tanacsadojuk helyeben :D”

A credits szerint a paleontológus konzultánsuk például Jack Horner, aki ma az egyik legnevesebb dinoszaurusz-szakértő, szóval szvsz nem a tudományos tanácsadókkal van itt a baj, hanem azzal, hogy a sorozatírók szimplán nem hallgatnak rájuk. Vagy ki se kérik rendesen a véleményüket. :D

Holdenper - 2011. 11. 13. 12:16

Én már rájöttem, hogy úgy kell nézni, hogy minden felesleges nyáladzós részt (jajj itt halunk meg, adj egy csókot:D, apu énekelj pókos dalt, stb.) áttekerek…egész tűrhető 20 perces sorozat lesz így:D (még így is csak olyan 5/10-es mondjuk).

Én örökös rajongóvá léptem volna elő, ha a kiscsaj arcát letépi valami őskori szörnypók,és odaköpi apuci lábai elé:D
A férges rész jó volt, kár, hogy nem úgy csinálták meg, hogy a féreg kisebb legyen, és miután bezabálta a srácot belülről, kikúszott volna belőle, hogy új gazdatestet keressen, és akkor mehetne a para, hogy hol a féreg:)

karit - 2011. 11. 13. 12:59

Pedig milyen jól indult; 200 hozzászólás, bizalom, várakozás.
Aztán tizen…X vélemény 7 rész után, míg az X faktorról ezer komment fél nap alatt. Ez elmond mindent.

Már csak abban bízok (feleslegesen), hogy ha elhasal, megveszi az AMC, és akkor majd tényleg letépi az arcát a szörnypók. Szigorúan Jack Horner útmutatása szerint.

winnie - 2011. 11. 13. 13:08

az amc most berendelt forgatókönyvnek egy ufós scfit .

karit - 2011. 11. 13. 13:15

Óóóó, ez remek hír, nagyon köszi! :))

Wolverine - 2011. 11. 13. 14:36

Waldi, szerintem a probléma alapvetően az, hogy te a Terra Novát sci-finek kezeled. Nem az, a sci-fi csak a hátteret jelenti.

karit - 2011. 11. 13. 18:16

Szerintem a probléma alapvetően az, hogy bármilyen háttértől függetlenül Lolka és Bolka szintre van leegyszerűsítve a sztori és a dramaturgia.

winnie - 2011. 11. 13. 18:38

mert adott a célközönség, de a kettős mérce a baj. mert hasonló szintre belőtt sorozatokat 20 évvel bitang nagy klasszikusoknak hívták. most meg…

zolij - 2011. 11. 13. 19:06

átlagos rész volt, de engem a kiscsaj hangja annyira, de annyira idegesít…

Waldi - 2011. 11. 13. 20:25

karit:

Hat valoszinuleg jobban jarnank. :)
A direkt kislanymeretu szereloaknan nem akadtam ki, az annyira ketsegbeesett probalkozas volt, hogy a kislany csinalhasson vegre valamit.
Semmi baj, mindenki gepelhet felre :D

kukulkan:

Igy ertettem en is, hogy hiaba beszelnek a tanacsadok, ha nem hallgatnak rajuk. Pedig a Holdas, vagy a csillagkepes baki elkerulheto lett volna 2 perc wiki buvarkodassal is.

Wolverine:

Ma mar a scifi rajongok kirohognek, ha a fenyevre az irok azt hinnek, hogy nem a tavolsag, hanem az ido mertekegysege.
Bar nyilvan a tudomanyos hitelesseg kevesbe fog hozzajarulni a Terra Nova sikerehez, mint a CGI vagy a tini/csaladi szal milyensege.
Nem azt mondom, hogy Star Trek vagy Lost szinten legyenek igenyesek, de ennel meg a Defying Gravityben is jobban odafigyeltek a reszletekre, pedig az se volt egy kikopott scifi :D

karit - 2011. 11. 13. 21:06

Waldi, azt hiszem, elkaptad a kulcsszót. Az igényesség, ami hiányzik. Célcsoporttól és mércétől függetlenül. Nem hiszem, hogy a készítők tehetségével vagy fantáziájával van baj (hatalmas nevek), egyszerűen nem teszik bele eléggé a szívüket.

winnie - 2011. 11. 13. 21:35

“egyszerűen nem teszik bele eléggé a szívüket.”

rég rossz lenne, ha a szív annyiból állna, hogy pár tudományos dolgot ki tudja, hogy helyesen vagy saját tudás hiánya miatt tévesen számonkérő nézőnek megfeleljenek. nekik ez a munkájuk. napi 12-16 órát ülnek az írószobában és tudják, ha nem csinálnak olyat, amit néznek az ember, akkor jövő ilyenkor lehet, hogy nem lesz havi fix jövedelmük. ha valamit, akkor a szívüket beleteszik. hatalmas szereptévesztésben van az, aki a szívet itt keresi. távolabb nem is járhatna a szívtől. (ha belegondolok abba, hogy egyes vélemények olvastán pont fordított helyzet is adódhatna, miszerint a készítők köthetnének bele az általunk írt lényegtelen dolgokba, s hiányolhatnák a kommentekből a szívet. vagy az igényességet.)

már leírtam, hogy lehet rugózni bizonyos dolgokon, de már csak azért is felesleges, mert ha valami nem jó, akkor attól nem lesz jó, hogy a rendszámtáblán az országnak megfelelő sorrendben vannak a betűk és a számok. mint ahogy ha valami jó, akkor attól nem is válik rosszá. ellenben. és innentől kezdve nem relevánsak az efféle vélemények, kritikák. releváns az, amin változtatva valami jó lehet. minden más tényleg csak rugózás, ás olyan látszatja van, mintha az ember önmagának bókolna és hátbaveregeti magát, hogy megint észrevett valamit, amit ő nem úgy csinált volna.

Kelta67 - 2011. 11. 13. 22:55

winnie

Ez kb mintha egy filmben egyértelműen kijelentenék, hogy az Északi sarkon játszódik..de közben a háttérben pingvinek totyognának

persze kit érdekel, hogy hülyeség, a lényeg hogy a szereplők..siránkozhatnak: hogy de hideg van itten északon.

Van akit nem zavar ez, engem igen. pont. :)

balage - 2011. 11. 13. 22:59

Nekem az elejen tetszett a Terra Nova, de egy-ket resszel ezelott mar en is meguntam, nem birtam vegignezni azt a gyilkosos reszt. Egyszeruen unalmas volt. Ettol meg nem mondom, hogy olyan hu de rossz lenne, az biztos, hogy az ativelo-szalas reszre valo koncentralas sokat dobna rajta.

De uristen milyen kommentek vannak itt. Komolyan olyan dolgokkal van bajotok, hogy… Az emberek 95%-a, attol fuggetlenul, hogy mennyire muvelt csak annyit mondana az altalatok felhozott problemakra, hogy “who gives a fuck?!”. Senkit sem erdekel, hogy az ilyen apro tudomanyos reszletek mennyire hitelesek, ez nem errol szol. Komolyan, aki ilyeneket vesz eszre es ilyeneket kritizal, az

1. vagy valami olyan szakmban van, ami ezzel kapcsolatos es nem tud elsiklani felette,
2. vagy egyszeruen mikozben nezi a Terra Nova-t direkt a hibakat keresi, belekot minden egyes kis szarba, amibe bele lehet.

“Erdekes modon” az az erzesem van, hogy a legtobb ember itt beleesik a kettes kategoriaba. Hater-ek vagytok elegge. Mert ez mar nem arrol szol, hogy rendesen kritizaltok valamit, hanem minden egyes kis reszletet szetszedtek. Ezt szinte minden sorozattal meg lehetne csinalni. Semmi sem 100%-osan realisztikus, mindig van valami szempont, amibol unreal egy show.

kukulkan - 2011. 11. 13. 23:55

balage: Igen, az 1. pont speciel az esetemben igaz, én pl. biológus vagyok, szóval nem tudok elsiklani az ilyen jellegű hülyeségek felett, ÁMDE ha az egyes epizódok olyan minőségűek lennének, hogy pislogni sem mernék, nehogy elszalasszak akár egy fél másodpercet is, akkor esetleg elképzelhető volna, hogy kevésbé lenne időm a 2. pontodnak megfelelve hibákat keresgélni. Ennyi. ;)

Hogy mindjárt egy friss példát is felhozzak, fél órája sincs, hogy megnéztem a Rise of the Planet of the Apes c. filmet. Nagyon bejött, végig le tudott kötni, és közbe eszembe se jutott azon morfondírozgatni, hogy mennyire nonszensz az egész biológiai szemszögből nézve, pedig ezer ponton bele lehetne ebbe a filmbe is kötni ilyen szempontból. Hát nem fura? :)

Bár már kicsit OFF, de az meg, hogy a legtöbb ember a felhozott dolgokra annyit reagálna, hogy (szavaiddal élve) “who gives a fuck?”, jól példázza jelen társadalmak igényességét és szellemi színvonalának mélységét. Többek között a “who gives a fuck?” kaliberű gondolatok vezettek pl. odáig, hogy lassan kb. teljesen élhetetlenné tesszük magunk számára a saját bolygónkat. De sebaj, legalább eme történelmi szinten meghatározó mondatot majd egyből lehet is az emberiség sírkövére vésni…

Kelta67 - 2011. 11. 14. 09:20

kukulkan:

Teljesen egyetértek veled :)
Sosem értettem, hogy mért vannak olyan dolgok a filmekben, ami nem pénz vagy ilyesmi kérdés, csak egy kis igényesség, vagy odafigyelés, és hihetőbb, életszagubb a történet tőle.

Hogy egy példét írjak:

A chip.. mért nem lehetett pl: egy tartalék chip, egy ólomládikában elrakva..pont ilyen esetekre? a kocsmárosnál pl?
és akkor azt kell tőle megszerezni, hogy müködjön a replikáló cucc. szitu ua. és hihetőbb..de neeem..inkább puszta kézzel javít microchipeket:)

winnie - 2011. 11. 14. 09:37

miért lenne életszagúbb valami attól, hogy az őskorban élők felkészülnek arra, hogy hirtelen becsapódik egy meteor és kialszanak a lámpák? ez utólagos okoskodás, hiszen láttál egy meteoros részt és hiányolod. akkor érteném az aggódást, ha az első rész után írtad volna, hogy reméled, hogy fel vannak ilyesmire készülve, hiszen lehet, hogy jön egy meteor. hiszen ilyen alapon fel kéne készülniük még 100-féle random és teljesen valószínűtlen katasztrófa szcenárióra. más kérdés, hogy mi az életszagúbb: ha az ember 100%-ig odafigyel és alapos, vagy ha feledékeny és nem gondol jó pár dologra, ha esendő. egyértelműen az utóbbi.

(persze megint csak überlényegtelen a dolog (= az emberiség 99,99%-nak), hiszen, ha véletlenül valami életszagúbb, jobb nem lesz – más, elhiheted, azzal van elfoglalva, hogy jobb legyen, nem azzal, hogy valakinek ébredés után ne legyen alapozó az arcán, hogy legyen elfeküdve a haja – a nézők a sorozat vége után nem filóznak azon, hogy mi lehetett volna életszagúbb, hanem kiveszik a vacsorát a sütőből, hogy oda ne égjen. max az jut eszükbe, hogy miért nem jobb valami. nem az, hogy miért nem életszagúbb. ha valami nagyon jó lenne vagy zseniális, akkor érthető lenne a rugózás azon, hogy életszagú legyen még pluszban. de egy időutazós sztoriban, ami tele van kitalált lényekkel életszagúságot keresni hatalmas luxus. mert mi lenne, ha életszagúbb lenne? semmi. attól még nem nézné az ember.)

Kelta67 - 2011. 11. 14. 12:39

Winnie

persze, de nem arról beszélünk, hogy mi lenne ha…?
Hanem egy konkrétan beleírt történetről, amit bénán oldottak meg a készítők.
Vagy szerinted az a jó megoldás, hogy kitalálok valami supergáz helyzetet, majd megoldom valami égbekiáltó ostobasággal…. vagy?..kitalálok valami supergáz dolgot, és értelmes megoldást találok rá, és izgalmasat.
Olyat ami legalább köszönő viszonyban valami kis realitással, meg értelemmel :)

Elhiszem hogy az IQ nélküli agyatlan tömeg, akik Isauráért gyüjtöttek, kajálják az ilyen megoldásokat, de hadd legyek én a más..ok? .) hadd ne tartozzak már közéjük :)és az ő véleményük után hadd ne kelljen az ízlésemet alakítani :)
Értelek én, csak azt hiszem te is értesz engem..de hát te neked az ördög ügyvédjét kell játszani :)
Fenntartom a véleményem…ezek nem olyan dolgok a filmben amire nem lehetett volna figyelni, és ettől szerintem sokkal jobb lenne.

kukulkan - 2011. 11. 14. 13:03

winnie: “ha véletlenül valami életszagúbb, jobb nem lesz”

Nos, hogy mindjárt egy jó ellenpéldát hozzak, az egész Gyűrűk-ura mítosz (főként a regény ugye) egész véletlenül éppen attól olyan jó, mert teljesen életszagú, ugyanis Tolkien vette a _fáradtságot_, és volt olyan _igényes_ hogy a legapróbb részletekig kidolgozzon mindent.

A GyU esetében is bárki mondhatná, hogy ugyan már kit érdekel, hogy pölö milyen gazok nőttek Mordorban azon a kis sziklakiszögelésen, ahonnét Frodó és Samu leste az orkokat, vagy hogy vajon milyen eredetű az a szó, amit ott és akkor az orkok kántálnak, mert a történet szempontjából tökéletesen irreleváns mindkettő. Ugyanakkor az, hogy Tolkien ilyesmikre is kitér, mégis nagyban növeli az élvezeti faktort, mert ettől az egész hitelesebb, valószerűbb lesz, az ember sokkal jobban bele tudja magát élni az egészbe, és hát mi másért olvas/néz az ember történeteket, ha nem azért, hogy arra az x időre (órára vagy napokra) megfeledkezzen minden bújáról, bajáról, és maga is kvázi a történet részévé váljon? ;)

winnie - 2011. 11. 14. 13:14

nem azt mondtam, hogy totálisan életszagú, stb. hanem, hogy életszagúBB. (A GYU mondjuk éppen hogy nem élet-, hanem meseszerű volt. attól, hogy kidolgozott, abban nincs semmi életszagú, hogy egy gyűrű mind felett, vagy nagy szem formerly known as sauron, vagy urukhai:) arra célzok, hogy szinte senkinek fel nem tűnő elemeken való javítás nem változtat semmit a minőségen, hiszen a javítás sem tűnik fel senkinek – akinek itt tűnik fel valami, annak másik ezer sorozatban nem tűnik fel olyasmi, ami mondjuk egy ruházkodáshoz vagy sminkhez értő nőnek azonnal feltűnne – így lesz nem következetes az efféle kritika. mondjuk mindenkinek feltűnő, de részletkérdés elemeken való javítás sem tesz hozzá a minőséghez (például attól nem lesz rosszabb valami, hogy az egyik szereplő két ballábas csizmás visel, vagy a haja két jelent között megváltozik, ld. christina ricci és a pan am:)

ergó van, aki abban lelni örömét, ha egy nem jó sorozat jóvá válna. más pedig már abban is, ha a nem jó sorozat maradna nem jó, de legalább bizonyos dolgokban pontosabban lenne nem jó. (s eközben sok másik, neki nem feltűnő dologban meg maradhatna kevésbé fontos.)

Kelta67 - 2011. 11. 14. 13:30

Értelek, de amit felsoroltál (frizura, csizma) azok bakik, filmes bakik, amit jót röhögünk max. De tényleg nem tesz hozzá, sem nem vesz el a filmtől..ez igaz.

De én nem a bakikról írtam…hanem olyan hibákról, amik beleépülnek a film történetébe, sőt! azok viszik tovább.

Lásd microchip történet…ez nem egy baki, hanem hiba.
Óriási a különbség!

lásd pl: Boardwalk Empire..lehet nem szeretni a sorozatot, de a kialakítása, korrajza hibátlan :) nincs a háttérben egy commodore gép sem :) vagy egy mobiltelcsi az asztalon :)

NikoXXX - 2011. 11. 14. 15:50

tele van hibakkal de nekem igy tetszik ahogy van :D imadom a sorit,falling skies,the event,sgu mind kedvenceim es most a terra nova is :D az sg`1 es lost mar kevesbe tetszett de vegigneztem mindegyiket!szerintem ez a legjobb resz volt idaig,egyetertunk?

kukulkan - 2011. 11. 14. 17:27

winnie: Oké, látom nem olvastad a GyU-t. :) Az egész könyv úgy van felépítve, mintha a Gyűrűháború és a köré fűződő események _tényleg_ megtörténtek volta néhány ezer évvel ezelőtt. Persze, nyilván tudja az olvasó, hogy nem történtek meg, de az egész ettől még akkor is rendkívül életszerűnek hat. És miért? Éppen azért, mert mint említettem minden (a népektől a nyelveken át a helyi flóráig) a legapróbb részletekig ki van dolgozva benne. (Például mindjárt az egész könyv úgy indul, hogy maga Tolkien “valójában” csak “lefordította” Bilbó és Frodó úti beszámolóinak gyűjteményét, az ún. Piros Könyvet, és mi ennek az “eredeti” beszámolónak csupán az angol “fordítását” olvassuk.) Magyarán éppenséggel a GyU az egyik legkiválóbb példa arra, hogy a részletek kidolgozása mennyire fontos lehet, és mennyivel megnövelheti egy mű (legyen az könyv, film vagy sorozat) élvezeti értékét.

A Terra Nova esetében is nem arról van szó, hogy _utólag_ kéne javítgatni rajta, hanem már _kezdettől fogva_ kicsit jobban át kellett volna gondolni a részleteket. Mert miről is van szó?

Helyezzük a történetünket a 85 millió évvel ezelőtti Gondwanára, arra az időszakra, amikor még a dinoszauruszok voltak a földi bioszféra meghatározó elemei. Ez lenne az alapkoncepció. Márpedig ha ez az alapkoncepció, mondhatni ez adja a keretét az egész történetnek, ugye? Nyilván nem véletlenül ebben a korban játszódik a sorozat, kevés olyan ember van, akit ne érdekelnének valamilyen szinten a dinoszauruszok, ill. maga ez a kor, amikor az emlősöket még csupán cickányszerű apró lények képviselték, amikor a Föld átlaghőmérséklete sokkal melegebb volt, a ma ismert kontinensek pedig (földtörténeti viszonylatban) még nem is olyan rég egy hatalmas szuperkontinens részét képezték, stb., stb. (Ezért buktam én is rögtön rá a hírre, hogy indul egy ilyen sorozat, és vártam epekedve a szeptembert.)

Márpedig ha elhúzták előttünk a mézesmadzagot azzal, hogy a krétaidőszakba helyezik a történéseket (azon oknál fogva, mert ez egy izgalmas kor, és sokaknak a fantáziáját birizgálja), akkor szvsz a minimum az lett volna, hogy veszik a fáradságot, és utánanézek, hogy pl. _nagyjából_ milyen körülmények uralkodtak akkortájt, milyen fajok éltek ott és akkor, és mik lehettek azok a potenciális behatások, amikkel egy oda csöppenő 22. századi embernek szembe kell néznie.

De persze nem, a sorozatban a világ, amit részletesen ki kellett volna dolgozniuk, amihez alázattal kellett volna nyúlniuk csak egy díszlet, egyfajta kellék (amit akár ennyi erővel lila színű repülő sárkányokkal, meg mumpicokkal is benépesíthettek volna), mert hát fontosabb, hogy a házak menő IKEA-bútorokkal legyenek berendezve, és minden szerepelő úgy nézzen ki, mintha egyenesen egy modellügynökség postázta volna át őket az időkapun.

Na ez az, ami engem (és többeket még itt) roppant mód idegesít.

Kelta67 - 2011. 11. 14. 17:47

kukulkan

maximálisan egyetértek veled :)

winnie keveri a bakit, az igénytelenséggel :)..és nem igaz, hogy ugyanezeket a storykat nem lehetett volna megcsinálni

winnie - 2011. 11. 14. 18:28

“winnie: Oké, látom nem olvastad a GyU-t. ”

látom, te sem olvastad. vagy szerinted is megtörtént réges régen egy messzi messzi galaxisban?

“mennyire fontos lehet, és mennyivel megnövelheti egy mű (legyen az könyv, film vagy sorozat) élvezeti értékét.”

érthetően leírtam, hogy mire gondolok, a GYU-t, a magyar népmeséket, mátyás királyt, amik dettó úgy vannak leírva, hogy megtörténtek, mert ugye “egyszer volt, hol nem volt”, nem én kevertem bele. ráadásul egy szóval nem írtam élvezeti értékről, ilyenről nem is vitatkozom, éppen erről szól az egész, hogy XY mennyivel jobban élvezne egy sorozatot, ha mondjuk 1960-ban nem 62-es autók lennének. ezt írta 2 vagy 3 ember. nem azt, hogy jobb lenne a sorozat. hanem az, hogy neki mennyivel bársonyosabb, simogatóbb érzés lenne.

“Na ez az, ami engem (és többeket még itt) roppant mód idegesít.”

én értem, hogy mi idegesít, szerintem te is érted, hogy a többi sokmillió embert miért nem idegesít ilyesmi. mondjuk én eleve azon csodálkozom, hogy valakit képes idegesíteni bármilyen sorozat, mint ahogy meglep az ekkora megszállottság, hogy valaki részleteket idéz fel, vagy elgondolkodik azon, hogy milyen lenne, ha ideális lenne – én továbbra is csak általánosságokat tudok mondani, amiknek nincs köze konkrétan ehhez a sorozathoz, hanem mindegyik másikhoz is köze van

winnie - 2011. 11. 14. 18:35

értem, hogy valakinek az élvezetes, hogy nem talál valamiben hibákat, de 1. nagyon sokan nem találnak (ergó a logika szerint nekik is élvezetes, azaz nincs semmi probléma), 2. (negyedjére is leírjam?:) attól nem lesz jobb egy sorozat, ha egy aprócska részletet valamelyik fenti komment szerint módosítanánk. tegyük fel, hogy az 1×07-ben volt egy tartalék chip, egy ólomládikában elrakva pont ilyen esetekre. és akkor mi van? kapnak az írók plusz pacsit, hogy erre is gondoltak? nem. jobb lett volna a rész? nem. hibátlan lett volna? nem, mert akkor jöhet a következő dolog, amit lehet kifogásolni.

innentől kezdve csak az a kérdés, hogy miről érdemes inkább beszélni: arról, hogy mitől lenne jobb a sorozat? vagy arról, hogy melyik hiba kijavításával lenne eggyel kevesebb hiba benne? (utóbbi nem csak azért tűnik értelmetlennek,mert ha valaki leírja, akkor attól nem lesz kijavítva.)

kukulkan - 2011. 11. 14. 19:12

winnie: Jó, oké, mivel kezdünk elbeszélni egymás mellett, és kezdenek ugyanazok az érvek újra elhangzani, egyezünk meg abban, hogy valamilyen szinten mindenkinek megvan a maga igaza. ;)

(Amúgy nem, valóban nem olvastam a GyU-t. Ebben a hónapban legalábbis még nem. :D )

karit - 2011. 11. 14. 19:15

“meglep az ekkora megszállottság”

Miért lep meg az igényesség igénye? Isa pur és junkie vogymuk. :S

Waldi - 2011. 11. 14. 20:04

“tegyük fel, hogy az 1×07-ben volt egy tartalék chip, egy ólomládikában elrakva pont ilyen esetekre. és akkor mi van?”

Joval epkezlababb lett volna a tortenet ahelyett, hogy megtudjuk, hogy a kocsmaros az ugyeletes ezermester, mert nyilvan rajta kivul egy valamire valo elektromernok vagy technikus nincs az egesz Terra Novan.
Az egy kis EMP-vel tonkreteheto. Darwin dijas kezifegyverek meg csak hab a tortan. Legalabb valami kis informormacio mirzsat csepegtethettek volna, hogy az ilyen es ilyen chip erzekeny az elektromagneses impulzusokra, otthon is mindennap ezeket a szarokat csereltem.

Kelta67 - 2011. 11. 14. 21:41

Én feladom,:)
vagy direkte cukkol winnie minket, vagy tényleg nem érti, és rendesen mellénk beszél..tényleg nem tűnik fel hogy mi körtéről beszélünk, te meg almáról?? :):)

és csak hogy válaszoljak a kérdésedre..IGEN. jobb lenne a sorozat ha a chipet másképp oldották volna meg..:) szerintem jobb..ennyi :)

yeeeyha - 2011. 11. 14. 21:54

Bejött ez a rész is, mint az előzőek, de pár dolgo azért szúrta szemem: a meteor és az áramkimaradás nem zavart, annál inkább apuci meg az ő pici kislánya, meg az a ronda féreg valahogy bénán lett bevégezve… azért egy 10 méteres dög halálához csak több kell már nem? De ami a legeslegfontosabb: hogy hihetelten hogy Taylor nem tud rájönni ki a kém. ANNYIRA nyilvánvaló, hogy már fáj. Ki az a Terra Nován, aki nem tiszteli Taylort meg a bagázsát, ki a kapzsi, az idegesítő és ki az, aki rohan a doboz relytekhelyéhez?????? Komolyan, Taylornak kék a szeme meg 10 az IQ-ja… A doboz relytéje nagyon izgat, főleg hogy szimpinek tűnik Taylor fia. Remélem az évad végén berobbantják az információt, mert egészségtelen lenne tovább és tovább nyújtani…

kukulkan - 2011. 11. 15. 13:04

yeeeyha: “azért egy 10 méteres dög halálához csak több kell már nem?”

Igazából még ennyi sem. :) A valóságban ha galandférges vagy kapsz egy adag féreghajtót, és a kis (vagy nagy, mert tényleg megnőhetnek 10-15 méteresre is :D) dög apró darabokban távozik a khm… hátsó kijáraton pár nap lefolyása alatt.

Az elkapom a kilógó férget és pálcikára kezdem el feltekerni módszert a medinaféregnél használják, de azt sem lehet pár perc alatt így kiszedni, hanem naponta csak egy kicsit lehet tekerni rajta, ugyanis ha bennszakad, az gáz. Persze az kisebb is, még egy méteres sincs.

Waldi - 2011. 11. 16. 07:06
Scrittore - 2011. 11. 16. 15:55

Én kűfődről nézem ezt a mesés sorozatot, itt a család oda meg vissza van érte. Hát jah, családi, engem annyira nem izgat, őszintén szólva, elnézegetem vacsora közben, néha beszélünk, ha unalmas rész jön. Valójában, ha tudományos oldalról akarja ezt valaki megközelíteni, az már ott megbukott, hogy az őskorba időutaztak vissza, mivel teljesen nyilvánvaló, hogy az akkori életviszonyok nem voltak megfelelő egy mai ember életben maradásához, hiszen olyan baktériumok, betegségek voltak szabadon akkor, amit a mi szervezetünk valószínűleg nem tudna legyűrni. Nem beszélve a gravitációról, a dinoszauruszok korában nehezebb volt a gravitáció is, egy ilyen gigantikus állat közlekedése nem könnyű dolog. Bár a 3x akkora Hold baromi szépen mutat, de azért nem úgy megy az :).
Tehát ezt a sorozatot semmiféleképpen nem kell komolyan venni. Aki meg ezen gyötrődik, az meg is érdemli :).

ArtemisEntreri - 2011. 11. 29. 17:07

Én szeretem a sorozatot, de: Taylor fiának a doboza is elektromos, az mé nem sült meg? Meg amin mosolyogtam, hogy Taylor bejelenti: hanghullám, és mindenkinek van ideje lehasalni… mert bizony az ember gyorsabb mint a hang X)

Dave - 2011. 12. 30. 20:10

Azért a többséget csak sajnálni tudom, hogy nem tud normálisan végignézni egy sorozatot, hogy ne kezdjen el belekötni a dolgokba és kombinálni. Egyes kritikákat végigolvasva, csak mosolygok, hogy éppen azt nem tudják felfogni ami éppen a mondanivalója a sorozatnak. Mert ugye elvégre azért is készült, hogy egy kicsit elgondolkoztassa az embert. Persze jöhet a válasz, hogy a pénz miatt készült, de mégsem valóságshowt indítottak el, ami mostanában a kereskedelmi csatornák kultúrműsora…
nah mindegy ez csak egy vélemény:) Boldog újévet!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz